Motiváció mindenek felett

Nagyon sok tanuló képes akár fél órán keresztül is lelkesen magyarázni, hogy miért nem tud megtanulni angolul, németül, franciául, olaszul, japánul, bárhogy…

A felsorolt okok nagyon sokfélék.
Ezekben a tanulókban egyvalami van, ami közös:

A motiváció hiánya.

Azt veszem észre, hogy akiben megvan a kellő késztetés, az leküzdi az akadályokat, és megtanul az adott nyelven.

Egyik tanulónk hatvan éves elmúlt, de ki akart menni Ausztráliába, hogy találkozzon az unokáival. Annyit akart megtanulni, hogy a repülőtéren ki tudja tölteni az átszállókártyát. Persze 4 hónap alatt ennél sokkal többet tanult meg, de amire szüksége volt, azt elsajátította, és ez a lényeg.

Vagy például itt van a két fiam esete. Mindketten egyszerre kezdték el az angol után a németet. 4 év korkülönbség van közöttük, és elméletileg a fiatalabbnak menne könnyebben, jobban. Viszont amíg a kisebbik végre lassan elért a középfokú szintre, addig a nagyobbik már a felsőfokig jutott. Ugyanannyi idő alatt. A motiváltságukban látom a különbséget.

Ahogy a csoportokban is, ugyanannál a tanárnál, ugyanannyi idő alatt, van, aki háromszor többet megtanul ugyanabból a könyvből, mint a csoporttársa.

Ilyen sokat jelent a motiváció.

Anélkül, sajnos nem megy. Keresztanyám mondta, hogy olyan jó lenne tudni angolul. De a „jó lenne”, az kevés. Ideje pedig van bőven.

Azok járnak sikerrel, akik eldöntik, hogy márpedig most megtanulnak egy idegen nyelvet, és tesznek is érte. Megtervezik a tanulásukat, (mikor, hol, egyedül vagy tanárral), és haladnak előre az úton.

Nem feltétel, hogy szükségünk legyen a tudásra. Sokan vannak, akik hobbiból tanulnak. Ha eldönti, és belső késztetése is van, akkor menni fog. Mint a nyugdíjas nagymamának, aki boldogan újságolta, hogy a repülőtéren önállóan, egyedül ki tudta tölteni az átszállókártyát. Úgy fellelkesült a sikerén, hogy elhozta hozzánk a 68 éves nővérét is.

Vagy egy másik kedves tanítványunk, aki felsővezetőként dolgozott egy állami nagyvállalatnál, rengeteget utazott külföldre, hivatalból járt neki a tolmács. De ő úgy döntött, hogy megtanul németül. És 1 év tanulás után boldogan mesélte, hogy az étteremben önállóan rendelt, és végre azt a sört kapta, amit kért, mert a tolmácsa mindig másik sört rendelt neki. Sajnos a sör rendelésének nehézségi fokával jómagam nem vagyok tisztában, (sújtson megvetésével, de nem iszom), viszont az említett igazgató úr olyan lelkesen számolt be a pincérrel folytatott sikeres rendeléséről, hogy elhiszem neki.

Bizony, erős motivációval sokkal könnyebben megy a tanulás (akárcsak minden más).

Önben mennyire erős a késztetés, hogy megtanuljon egy idegen nyelvet?
Érdekel a véleménye, kérem írja meg alább egy hozzászólás formájában!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

205 hozzászólás a(z) “Motiváció mindenek felett” bejegyzéshez

  1. Korabikgezane@gmail

    Szép napot igen biztos hogy kell hozzá a motivácio Én64 éves vagyok Ausztriába járok dolgozni Igaz még nem vagyok nagyon bátor a beszéddel de azétt már megélek vele kószónom

    Válasz
  2. Boár Péter

    Jó napot. Kívánok
    Szeretnék Érdeklődni
    Szeretnék tájékoztatást kérni
    Hogy mennyi be kerül
    Ez mert engem érdekelne
    A Német tanúlást mert kint akarok
    Munkát vállalni én 8 hónapig tanultam
    Egy Német nyelv tanáral csak ő már
    Egyetemen Tanítja a Német és Sajnos
    Nincsen idelye lehet hogy kicsit anyagiak
    Tartank csak én 3 órért Fizetem 1400 Forintra én sajnos több.nem igen
    Tudok fizetni ha nem.túl Drága
    Érdekel a Tanulás ha Drága akor
    Várok minden jót Kívánok Tisztelettel
    Boár Péter

    Válasz
  3. Budakeszi

    Jó napot. Kívánok
    Szeretnék Érdeklődni
    Szeretnék tájékoztatást kérni
    Hogy mennyi be kerül
    Ez mert engem érdekelne
    A Német tanúlást mert kint akarok
    Munkát vállalni én 8 hónapig tanultam
    Egy Német nyelv tanáral csak ő már
    Egyetemen Tanítja a Német és Sajnos
    Nincsen idelye lehet hogy kicsit anyagiak
    Tartank csak én 3 órért Fizetem 1400 Forintra én sajnos több.nem igen
    Tudok fizetni ha nem.túl Drága
    Érdekel a Tanulás ha Drága akor
    Várok minden jót Kívánok Tisztelettel
    Boár Péter

    Válasz
  4. Dr. Horkay György

    Tisztelt Neményi András!
    Teljesen egyetértek az elmondottakkal. Nekem az szokott motivációt adni, ha külföldi kirándulást tervezgetek. Ekkor az út előtt 1-2 hónappal előveszem az Ön tankönyveit, meghallgatom a CD-ket. Felveszem és meghallgatom a Duna word angol nyelvű híreit.
    Eddig még nem adtak el és mindig hazataláltam.
    Üdvözlettel:
    Horkay György

    Válasz
  5. Farkas Ágnes

    Valóban a motivációra szükség van ,mert az inkább sarkallja a tanulásban !

    Válasz
  6. Szűcs Józsefné

    Kedves András! Egyetértek véleményével. Unokàimnak már tudok segíteni angoltanulásban, iskolai hf. elkészítésében. A nagyobbik unokám pedig nekem segít azzal, hogy kijavít, ha valamit rosszul fogalmazok. Ő már 13 éves múlt és 5.éve tanulja a nyelvet. Tisztelettel Teréz 71 éves „diákja”

    Válasz
  7. Dipl.Ing.Tibor Gutay

    A Motivation nagyon fontos, teljesen mindegy, miért tanul az ember idegen nyelvet, vagy szükséges, vagy hobbybol.

    Válasz
  8. Köteles Tiborné

    Kedves András!
    Nagyon jól eset,hogy elmondta ezt a pár sort,mer én is most éreztem meg igazán ha komolyan csinálom akkor megtanulom annyira a német nyelvet,hogy a német nyelvterületen élő fiam környezetében is jól el fogok
    boldogulni.
    Üdv Valéria

    Válasz
  9. Korim Edit

    Kedves András!
    Hobbi szinten tanulom az angolt. A motivációm saját magam vagyok.Alig várom, hogy csend legyen, leülök a kis kuckómba és olvasom a könyveit és tanulok. Érdekel. Nyáron Moszkvában voltunk és amikor pár kifejezést megértettem oroszul nagyon boldog voltam. Pedig szegény oroszt mennyire nem szerettem az iskolában.
    Szintén nyáron történt. Két leányzó kérdezte tőlem angolul a Batthyány téren, hogyan jutnak el Szentendrére. Tudtam segíteni. Sosem tanultam angolt. Csak a bulldózer könyvekből van a kis tudásom.Megjegyzem, van még mit tanulnom bőven belőlük. Nagyon jó olvasmány,szeretem.
    Üdvözlettel.

    Válasz
  10. Najor Károlyné

    Tisztelt Neményí András!
    Teljes mértékben igaza van. Én növéremékhez készültem, USA-ban élnek, és nem tudok angolul semmit, ekkor jelentkeztem be Önökhöz. Sajnos nem sikerült követnem az anyagot, ezért tudatlanul, nővéremékre rászorulva töltöttem a csodálatos 3 hetet. Mentségemre felhozom, hogy ekkor még dolgoztam, azóta nyugdíjas lettem. Teljesen igaza van, a motiváció, a kitartás, a folyamatos tanulás nagyon szükséges. Nem adom fel, szeretnék megtanulni angolul.

    Válasz
  11. Váradi Erika

    Kedves András!Köszönöm szépen a hallható válaszát.Én a reptéren vagy étteremben is elboldogulok.De ha beszélgetni is szeretnék akkor kevés a szókincsem.Ez mindig elkeseít és mindig újra nekifogok tanulni.Azt hiszem nem szabadna leállni.Sőt tudom is,de mégis mindig így járok.Megpróbálom nem abbahagyni a tanulást, kisebb,nagyobb kihagyásal.Tisztelettel Erika mű

    Válasz
  12. Jutka

    Kedves Péter!
    Teljesen egyetértek a fent elhangzottakkal és igazolni tudom saját magamnak is ,hogy nem elég erős a motíváltságom,mert sajnos nem vagyok kitartó…..de,ezen dolgozóm! Köszönöm, hogy rávilágított a hibámra!

    Válasz
  13. Gönczi Gabriella

    Kedves András, Az összes könyvét megvettem, haladok, de szünetekkel. Gondolom a hasonszőrűek most tömegével írnak Önnek, mert nagyon jól tudja, hol a baj, hogy miért beszélünk ilyen kevesen idegen nyelvet, de szeretnénk! Nem teszünk meg érte túl sokat, mert mindig valami fontosabb, pedig nem így van,. A budítását köszönöm, meg van az újabb lökés és ez nem kevés. Üdvözlettel Gönczi Gabriella
    A hanganyaggal az a problémám, hogy kicsit nagyobb szünetre vágyódnék 1-1 mondat után, hogy akkor ismételjem, de erre nincs idő, és mondatonként nem tudom visszatekerni.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Akkor hallgassa a magyar szöveg nélküli cd-ket!
      Azokon hosszabb szünet van egy-egy mondat közt.

  14. Julianna

    Üdvözlöm!

    Engem „megfogott” az a motiváció, amit hallottam. Valóban sokkal könnyebb egy dologra koncentráltan tanulni, mint belemerülni olyan tanulásba, amire végül is nincs szükségem ahhoz, hogy pl. utazás alkalmával megértessem magam.
    További szép napot kívánok!

    Válasz
  15. Kubán László

    Elértem a nyugdíjkorhatárt, nem készülök nagy utazásokat tenni Magyarországtól nyugatra, így nincs különösebb dolog, ami nyelvtanulásra ösztönözne. Az angol nyelvet szeretem, de abban a tempóban, ahogy az angolok beszélnek, nem tudom megérteni az angol szövegeket, meg sok esetben a szókészletem sem elegendő. Más nyelv tanulása nem is merült fel bennem. Meg az emlékezőtehetségem sem olyan, mint fiatalkoromban, amit tanulok, néhány nap múlva nagyrészt elfelejtem. Tisztelettel: Kubán László.

    Válasz
  16. dr.Gulyás Andrásné

    Kedves Tanár Úr !
    Mindenben nagyon fontos a motiváció,de a nyelvtanulásban elengedhetetlen.Nagyon nagyon sajnálom,hogy annak idején – mikor még iskolás korú voltam – nem volt egyetlen egy olyan nyelvtanárom sem,mint Ön !
    Pedig több nyelvet is tanultam,a gimnáziumban oroszt és latint,az egyetemen angolt és németet.Mostanra
    nagyon kevés maradt meg belőle és már nem nagyon ösztönöz semmi a tanulásra,mert elég idős
    vagyok.Csupán szórakozásból foglalkozom az angollal,mert mindig azt szerettem a legjobban.Tehát fő a motiváció és a szorgalom!!!!!!
    Tisztelettel:Gulyás Vali

    Válasz
  17. dr.Gulyás Andrásné

    Kedves Tanár Úr !
    Mindenben nagyon fontos a motiváció,de a nyelvtanulásban elengedhetetlen.Nagyon nagyon sajnálom,hogy annak idején – mikor még iskolás korú voltam – nem volt egyetlen egy olyan nyelvtanárom sem,mint Ön !
    Pedig több nyelvet is tanultam,a gimnáziumban oroszt és latint,az egyetemen angolt és németet.Mostanra
    nagyon kevés maradt meg belőle és már nem nagyon ösztönöz semmi a tanulásra,mert elég idős
    vagyok.Csupán szórakozásból foglalkozom az angollal,mert mindig azt szerettem a legjobban.Tehát fő a motiváció és a szorgalom!!!!!!
    Tisztelettel:dr.Gulyás Andrásné

    Válasz
  18. Kovács Marcsi

    Tényleg nagyon fontos a motiváció. Én a szavakat , mondatokat ismételgetem napi szinten szorgalmasan, ami az utazáshoz szükséges.
    De sajnos az angol nyelvtanra még nem éreztem rá.
    Nagy örömömre nyáron egy prágai étteremben az angol tudásomat, szavakat tudtam használni. Ami számomra rendkívüli nagy öröm volt , 63 évesen.

    Válasz
  19. Erdélyiné Flórián Erzsébet

    Tisztelt Uram!

    Mint már egy-két levelemben jeleztem én már nem tartozom az ifjúság közé. TAPASZTALAT-omat írom le Önnek.
    ;A férjem, aki igen gyakran utazott külföldre hivatalos okokból, minden egyes újabb ország nyelvkönyvét megvette, hogy a határon tudjon kommunikálni az adott ország ŐREIVEL./ IGEN, akkor még az volt a természetes és törvényes, hogy egy-egy ország határait ŐRIZTÉK./
    TERMÉSZETESEN ALAPFOKON, DE TANULT ROMÁNUL, SVÉDÜL,HORVÁTUL, OLASZUL A MINDENNAPI ANGOL-NÉMET NYELV MELLETT.Hát ez is egy motiváció.

    Üdvözlettel

    Erdélyiné flori

    Válasz
  20. Konfárné Major Julianna

    Kedves András!
    Köszönöm az információt, nagyon hasznos.
    Akarom az angolt tanulni , valami mindig leblokkol.
    Ezen kellene túl lennem.
    Tisztelettel Julika

    Válasz
  21. Lovas Gáborné

    Kedves András!
    Tökéletesen egyet értek a motiváció szükségéről. Bennem nagyon erős a késztetés, hogy beszélni tudjak,
    Igaz 3 éve kezdtem el a tanulást az Ön könyveivel.Jelenleg a középszinten járok,de nagyon elégedetlen vagyok
    magammal, mert az anyanyelvűek gyors beszédét nehezen értem meg, A fordítás viszont könnyen megy.
    Jelenleg mondatokat szeretek tanulni,mert így jobban rögzülnek az angol szerkezetek.
    üdvözlettel Edit.

    Válasz
  22. N.T.-nè

    Vègre hallom a hangját tisztelt Nemènyi András.
    Köszönöm
    . Motiváciò nèlkül semmi sem az igazi.
    Üdvözlöm, jò egèszsèget kívànok
    egy volt vásárlòja……..

    Válasz
  23. Andrási Lőrinc

    Teljesen pozitív egyetértő az én véleményem is, aki mint vadászati vezető a német „vadásznyelvet” értve, un. konyhanyelven beszélem. Sőt diák koromban együtt dolgoztunk NDK-ban egy kertészetben német diáklányokkal és igen nagy volt a motiváció s két hét után nagyjából tudtunk konzultálni. Ma már mint 69 éves nyugdíjast csak a számítógépes világ (internet) és egy-két nem németnyelvű külföldi vendégvadász miatt vagyok némileg motivált.
    Köszönetem és nagyra értékelem az Ön által itt és korábban írtakat. Ön tapasztalatai és módszere mellett, ha 20-25 éves lennék hetek, hónapok alatt alapfokon biztosam megtanulnék angolul.
    Gratulálok és további sok sikert kívánva, tisztelettel Andrási Lőrinc Tiszafüredről

    Válasz
  24. Gáspár Antalné

    Sajnos nekem a félelem a motiváció. Külföldön 3 unokám van. Nyári szünetben ha ott vagyok,egyedül vagyok velük míg a szüleik dolgoznak és attól félek ha valami gond adódna nem tudnék segítséget kérni. Hát ez elég motiváció vagy nem? Mária!

    Válasz
  25. Szabó Zsigmond

    Először: bocsánatot kérek, amiért Neményi helyett Naményit sikerült írnom előző üzenetemben…

    Késztetés lenne bennem is, csak 83 éves korban igen nehéz egyedül bármit elsajátítani, ami nem anyanyelvi szinten érkezik hozzám. Az angol kétszeresen „trükkös” számomra, más az írott szöveg és más a kiejtés. Olykor hallgatom a tananyag m
    Nekem jobban tetszik az a megoldás, hogy az írott6 szöveg után láthatom (és gyakorolhatom) a leírt kiejtést!ellé kapható kiejtést, de nem mindig sikerül legalább hasonló módon interpretálnom. Úgy vélem, Angliában tartózkodva (talán) könnyebb lenne szerény tudásra szert tenni, de kisnyugdíjas lévén, ebben nem reménykedhetek…..

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Önnek én csak gratulálni tudok!
      Fogadja minden elismerésem, hogy 83 éves korában még foglalkozik az angol tanulással!

  26. Tóth istvánné

    Kedves András!
    Köszönöm a biztató szavakat. Igyekszem magam újra motiválni és tervezni a tanulást napi szinten. Ma el is kezdtem . Igaza van, szigorúbban kell terveznem. Jól esik, hogy biztatást kapok, hallgatom a CD-t és próbálom a kiejtést utánozni.

    Válasz
  27. Dénes Ottó

    Több hozzászólás is abban látja a lényeget, hogy apró dolgoknál – utazás, boltokban, benzinkútnál, – nem lehet „eladni” az embert. Sőt még ahol bár kezdetlegesen de megértik, ott nagyobb a becsülete, mit a dödögő, mutogató turistának.

    Válasz
  28. Karsainé Inczédy Ildikó

    Ez így igaz! Kell egy olyan cél, amit nagyon el akarok érni. Nálam van cél, de nem elég erős, van úgy hogy 5 nap is eltelik, hogy nem angolozom, ezen kellene választoztatnom azt hiszem… Ildikó

    Válasz
  29. Kiss Zsófia

    Kedves Neményi András!
    Sok hozzászóló elmondta már, a nyelvoktatás mikéntje hibás. Ez a motivációs cikk is eléggé sántít. Hiába motivál engem, pl hogy a szakmámban tudjak akár dolgozni, akár cikkeket fordítani, az összes nyelvlecke, amivel nyelvet akarnak tanítani, mind a sima hétköznapi élet szavaival, mondataival kezdődik is, folytatódik is. És attól, hogy cukin fogok tudni beszélgetni bárkivel, bármiről, attól még gőzöm sem lesz egy munkahelyi szakmai nyelvről, szófordulatokról, cikkekről. Értem az alapoknál kezdést, de a kettő között nincs átmenet. És ezen az sem fog segíteni, ha zenéket hallgatok, filmeket nézek, stb.
    Lehetne persze erre is mondatok, kifejezések szótárát létrehozni, de ahány ember, annyiféle téma.
    De pl sokat nyaralunk Szlovéniában, Lengyelországban. Na az ő nyelvtudásuk még ott sincs, mint a miénk. De feltalálták szerencsére az okos telefonokat és beírom a mondatot magyarul, fordítja nekik a saját nyelvükre. Ezt javaslom mindenkinek, aki továbbra is nehézségekkel küzd. A megoldást a fenti problémámra pedig örömmel fogadom.
    Kiss Zsófia

    Válasz
  30. Julianna Papp

    Kedves Tanár Ur!Csak Egy kerdesem Van,FLORIDABAN ELEK,Nem tudom hogyan lehetne megrendelni!Nincs Magyarorszagi cimem!Varom valaszat!Tisztelettel Julianna!

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Julianna!

      Magyarországon élő rokonának, barátjának, ismerősének is le tudjuk szállítani.
      Az a lényeg, hogy Magyarországon belül legyen, aki átveszi.

  31. Barta Gyula

    Kedves Tanár Úr!
    Nagyon jó a szó és mondat válogatás, érthető, hasznos és logikus. A feleségem gépére is érkezik a német nyelvlecke, így van kivel gyakorolnom. Ma kifejezetten örültem a szabadnapnak, mert már van elmaradásom amit pótolnom kell. Mi már nyugdíjasok vagyunk és az agyunk tornásztatása miatt minden nap várjuk az Ön leckéit. Nem szeretném, ha félreértene, hiszen biztosan kialakult jó nyelvtanulási programja van, ezért ez csak az én kérésem, jó lenne a számolást és a hét napjait még most az elején megtanulni. Azt természetesen türelemmel várom, hogy amikor a feleségem felidegesít, mit kell majd mondanom neki. Szeretettel üdvözlöm; Barta Gyula Miskolc.

    Válasz
  32. Dohi Éva Erika

    Kedves András! Van egy gyerekkori barátnőm, aki Kijevből került családostul Kanadába. Eddig oroszul értekeztünk (elég nehézkesen), ezért fontos számomra, hogy megtanuljak angolul. Egy másik barátnőm Amerikában él,meghívott vendégségbe, ehhez jól el kell sajátítanom a nyelvet. – A motiváltságon kívül fontos a rendszeresség, tehát mindennap foglalkozni kell vele, s megerősíteni, rögzíteni a korábban tanultakat!
    Üdvözlettel:Évike

    Válasz
  33. Zsófia

    Kedves András!
    3 gyerekem van, a fiam perfekt angol, gyakorolja is a munkahelyén, az egyik lányom angol felsőfokúval rendelkezik, de nem mer beszélni, bár a munkahelyén angolból magyarra és fordítva nap-mint nap fordít,és a másik lányom német nyelvtanár, de nem szólal meg meg még külföldön sem (persze nem ebben a munkakörben dolgozik)
    Én a gimnáziumban tanultam németül, érettségiztem is belőle (55 évvel ezelőtt! ) és jó tanárom volt.De aztán nem volt szükségem a nyelv használatára sokáig.
    Később az élet úgy hozta, hogy egy kis panzióm lett a nyugati határ szélén és rengeteg osztrák vendégem volt. Eleinte nagyon nehezen ment, hisz vagy 20 évig nem használtam a német nyelvet, de lassan belejöttem.Még pedig úgy, hogy mondtam amit tudtam, akár jó volt nyelvtanilag, akár nem. Az évek múlásával annyira belejöttem, hogy a vendégek azt kérdezték, osztrák vagyok-e, aki tud magyarul, vagy fordítva. A lényeg: MERJENEK beszélni, az a másik idegen nem azt nézi, hogy nyelvtanilag helyesen mondod-e, hanem boldog, hogy az ő anyanyelvén szólsz hozzá!

    Sokáig időm sem volt és idegenkedtem az angol nyelvtől, de 2 éve mentem nyugdíjba 71 évesen, azóta elkezdtem Önnel angolul tanulni ( megvettem a könyvét is ) és rettenetesen élvezem, bár a hallott szöveg értése nagyon nehéz, de mondani már szinte mindent tudok, ha külföldön vagyok.

    Lánykoromban még tanultam olaszul is, úgyhogy most feliratkoztam az Ön kezdő olasz leckéire, fel-elevítendő az 50 évvel ezelőtti tanulmányaimat.

    Szóval a BÁTORSÁG a lényeg!

    Üdvözlettel
    dr Fné Ajtay Zsófia

    Válasz
  34. Aradi. Ilona

    Tisztelt Neményi András
    Azért nem reagálok semmire, mert valamikor nagyon régen tanultam németül,de már nagyon nehezen jönnek elő a szavak, de mégis nagyon jó feleleveníteni a dolgokat. Ha megkérhetem továbbra is küldje a leckéket:
    Köszönettel: Ilona

    T

    i

    Válasz
  35. Radics Béla

    Mint a legtöbb idegen nyelvet tanulni akaró embernél, baj van a motivációval, csak a vágy van meg a tudás ránt. ez idős korra még inkább igaz. Én a 61 éves vagyok. alapfokú német nyelv vizsgám van , mára tényleg a legfontosabb nyelv az angol . A gondot én nemcsak a motivációban látom . Az angol nyelvben talán a legigazabb az ,hogy a leírtaknak semmi köze a beszédhez .
    Angol nyelvet csak , én úgy gondolom hallás után lehet tanulni .Magyarországon az átlag fizetésű emberek számára a tanfolyamok megfizethetetlenek. Könyvesboltokban nem találtam megfelelő
    hanganyagokat , csak tanfolyamokon szerezhető be . olyanra gondolok mint pl. a yu- tube re valaki
    által feltett német dialógus 20 leckéje ,nagyon jó anyag.
    Biztos vagyok benne megfelelő áron nemcsak én a sorstársaim is vásárolnának hanganyagot.
    ui. költözködés miatt 3 hőnapig nem volt internetem ezért maradtam el , köszönöm az eddigi segítségét is
    Tisztelettel Radics Béla

    Válasz
  36. Kaluber Lászlóné

    Tisztelt Neményi Úr!

    Köszönöm hogy elfogadta jelentkezésemet. Úgy gondolom a motiváció igenis nagy úr a nyelvtanulásnál a kényszerrel együtt. Nyugdíjasként egy űdűlőben dolgozom, ahol többségében német vendégek vannak.Elkerülhetetlen a napi kommunikáció velük /, hisz ezzel is a vendég komfort érzetét is befolyásolni lehet., a mosolygás és a nyögdécselésen túl./
    Tisztelettel Kaluber Lászlóné

    Válasz
  37. Csaba Józsefné

    Kedves András!
    Mindig szerettem volna nyelvet tanulni, nagyon elfoglalt voltam. Most, hogy megöregedtem, több időm
    van a tanulásra. Engem az, hogy megértem egy németül beszélő ember mit mond, boldoggá tesz. Ezért azonban kitartóan kell tanulnom, hogy válaszolni is tudjak a kérdéseire. Az Ön módszerét nagyon szere-
    tem, mert ezzel sokkal könnyebb a beszéd.
    Köszönettel: Gizi

    Válasz
  38. LLné

    Kedves András!

    Már a múlt héten is írtam egy e-mailt, de nem kaptam rá választ.
    A tanácsát kértem arra vonatkozóan, hogy viszonylag jó nyelvtantudás és irásos fordításkészség mellett hogyan tudnám a beszédértést , beszédkészséget javítani angol nyelvben.
    Válaszát várva üdvözlettel

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      A beszédértés fejlesztéséhez sokat kell angol szöveget hallgatnia:
      – mesét,
      – híreket,
      – dalokat,
      – és érdemes filmet is néznie angolul.

      A beszédkészség javításához beszélnie kell. Ha nincs kivel, akkor magában, egyedül, mondja fel kívülről a tankönyv párbeszédeinek, olvasmányainak szövegét.
      Ettől javulni fog.

      Ha olvassa a leveleimet, több e-mail-ben is írtam erről.
      A Sikeres Angoltanulás Titkai Mesterprogram kiadványom csak erről szól.

  39. jozef Molnár

    Tisztelt Neményi úr! Elhatározása magam, hogy meglesz a tananyagot ( német és olasz), de előtte szeretnék önnel beszélni….Facebook messenger??? Én külföldön dolgozom és elég kötött a munkaidős, kérem adjon rá módot, hogy beszélhessek Önnel… Pár percet kérek…Tisztelettel: Jozef Molnár

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Jozef!

      Ajánlom a telefont, az ügyfélszolgálat este 19.00- ig elérhető, sokszor vagyok ott én is.
      A Nyelvmester Nyelviskola honlapján megtalálja az összes telefonszámunkat.

  40. Saphier Herbertné

    Tisztelt Neményi Úr !
    Köszönöm, hogy hozzásegíti az időskorúakat is az életünk tartalmasabbá tételéhez.
    76 évesen kezdőként kapcsolódtam be az Ön NÉMET nyelvleckeprogramjába, azonban a szavak kiejtése miatt nehéz a tanulás.
    Szeretném, ha tájékoztatna arról, hol lehet ezt a tananyagot beszerezni kazetta, vagy lemez formájában.

    Tisztelettel: Saphier Herbertné

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Írjon egy e-mail-t az ügyfélszolgálatunknak:
      info kukac nyelvmester pont hu
      Válaszlevélben küldenek Önnek részletes tájékoztatást az árakról.

  41. Kovács László

    Kedves András,
    Köszönöm az e-maileket. Az összes hozzászólást nem olvastam el, de egy adalékkal szolgálnék a nyelvtanulásunk sikertelensége témához. Szerintem a ránk zúdított (külföldi, színes, CD-s) nyelvkönyvek, egyike sem hozzánk magyarokhoz szól. Ezek hasznosak lehetnek a tőlünk nyugatra lévő országoknak (pl. egy német szinte áthallásszerűen tud egy angol nyelvkönyvet használni, repülni tud a leckék felett, de mi nem).
    80-as években jártam angol nyelvtanfolyamra a TIT-hez (nem tudom Ön milyen évjáratú) és padtársam volt egy akkor 55-60 éves úr, aki azért akart angolul megtanulni, mert az USA-ból egy rokonától örökölt és személyesen ő akarta az egész hagyatéki dolgot intézni. Az úr a 15. lecke után is a scarf-ot csárf-nak ejtette. Nem jött többé nyelvórára.

    üdv.:
    kovács László

    Válasz
  42. Ördögh Erzsébet

    Kedves András!
    Köszönöm a sok hasznos tanácsot, jelenleg az angolt tanulom, mivel szeretek utazni és rájöttem , hogy ez az a nyelv, amivel szinte mindenhol lehet boldogulni. Nyugdíjas pedagogus vagyok és ez a motivációm , ami miatt szeretnék olyan szintre eljutni, hogy megértsem a legfontosabb dolgokat és tudjak válaszolni is. Sajnos az a hiba szerintem, hogy nálunk nagyon nyelvtan központú az oktatás és azért nem mer megszólalni az ember, mert fél, hogy hibázik. már megtapasztaltam az ellenkezőjét, hogy nyelvtanilag nem mondtam tökéletesen, de megértették, amit akartam és nem javították ki. Volt egy másik pozitív dolog az életemben , éppen nézelődtem az egyik üzletben és az eladó hangosan kérdezet a fiatalabb kollegákat, hogy tud-e valaki angolul, mert nem tud boldogulni a vevővel. Ezt meghellotta a párom és mondta, hogy majd én segítek, sikerült megoldani a problémát és nagyon köszönte az angol hölgy és még tovább is beszélgettünk egy keveset, nagyon kedves volt.
    Éppen ezért nagyon fontos, hogy legyen motiváció, bizony gyakran én is elhanyagolom a tanulást és sokszor kezdtem előlről. Nem jó kihagyni több időt, mert az ember elfelejti azt is , amit addig tudott. Most megint ott tartok,hogy nekifutok és próbálom előhozni a mélyből a már megtanultakat.
    Sajnos észrevettem, hogy nekem jobb, ha eljárok órára, mert akkor arra tudom, hogy készülni kell, de egyedül otthon könnyebben elhanyagolom. Én nem nyelvvizsgázni akarok, csak magam miatt csinálom,tornáztatom az agyamat és persze még utazások alkalmával hasznosítom is. Le kell győznöm a lustaságom és csinálnom kell tovább, nem lehet arra hívatkozni , hogy nincs időm!

    Válasz
  43. Dr. Dévényi Edit

    Kedves András! Valóban a motiváció a legfontosabb. Lehet, hogy nálam ez nem eléggé erős. Persze hivatkozhatok arra, hogy 68 évesen még teljes állásban vagyok kórházi orvos, havi két ügyelettel és két mellékállással, igen kevés szabadidővel, mivel családom, 4 unokám van.Mostanában komoly aggodalmaim voltak az egyik unokámmal kapcsolatos egészségügyi problémák miatt, de az megoldódott. Ön szerint is a rendszeresség a legfontosabb, heti többször akár rövid időre kézbe venni az anyagot a lemezt meghallgatni.
    A könyve kiváló, hogy nem szavakat kell bemagolni, hanem a gyerekek magyar anyanyelv tanuláshoz hasonló módszer alkalmazását használni, bár más szinten. Kiváló gondolat és gyakorlási lehetőség. A könyv a közelemben van, de várom az alkalmas időszakot, hogy nekivágjak a tanulásnak. Remélem, hogy hamarosan elérkezik az az idő. Tulajdonképpen már gimnáziumban angolt szerettem volna tanulni, de a szüleim hatására a németet választottam.Egyetem alatt tanultam 1 évig angolt, majd kb. 5 éve egy fiatal magántanárnő igen jól tanított, de a régi módszerrel. Végigvettük az anyagot, nyelvtant és az alapokat, de aztán a begyakorlás már nem ment, mert elkerült
    Budapestre egy nyelviskolába.De talán mégsem az időhiány az oka, hogy még nem kezdtem el a könyvéből tanulni. Ez lesz a 3. indulásom, talán a félelem, hogy eddig sem tanultam meg olyan szinten, hogy beszélni tudjak,- az is visszatart.
    Ha belevágok, akkor tudom, hogy nem adom fel, de az indulás nagyon nehéz. Üdvözlettel és tisztelettel: Dr. Dévényi Edit

    Válasz
  44. Magócs Ferencné

    Kedves András!
    Köszönöm szépen az érdeklődését, és a segítségét! A motivációm megvan, mert Orsi unokám már tíz éve él Londonban, már többször voltam kint, és büszke voltam magamra amikor egyedül vásárolhattam a boltban. Lassan haladok a leckékkel, már nem fog úgy az eszem mint a fiataloknak, de nem adom fel! A másik három unokám is beszél angolul, sőt a lányom még angol tanárnő is, így elég nagy a késztetés arra, hogy legalább ” konyha-nyelven” megtanuljak én is !
    Üdvözlettel, tisztelettel:Mária

    Válasz
  45. Piroska

    Kedves András!

    Köszönöm az érdeklődést.
    Az unokáim miatt próbálkoztam, de már régen lehagytak.

    Üdvözlettel. Szabó Piroska

    Válasz
  46. Galla Józsefné

    Kedves András!

    Kérdésére a válaszom: Bennem elég erős a késztetés, hogy megtanuljak egy idegen nyelvet, legalább társalgási szinten.
    Igaz valamicskét tudok németül, oroszul, de mindig is foglalkoztatott, hogy angolul megtanuljak.
    Nálam a tanulási vágy elég nagyfokú, hiszen az életem során folyamatosan tanultam. Először mert a munkám révén szükség volt rá, később és jelenleg, hogy az elmémet frissen tartsam, továbbá kommunikálni tudjak idegen nyelvűekkel is.
    Angolt tanultam két évig tanfolyami formában, de beszélni nem mertem. Az Ön módszerére rátalálva, rendezni tudtam az eddig tanultakat, és meg merek szólalni. Igaz e területen még elég bátortalan vagyok. A nyári időszakban sajnos kevés időm van a tankönyv mellé leülni, de a hanganyagot állandóan hallgatom, és hangosan ismétlem. Sokat segítenek a kiegészítő leckék is.
    Összegezve: véleményem szerint igen, kell motiváció, erős akarat és bátorság.
    Üdvözlettel: Galla Józsefné ( a 65-ön túliak társaságából)

    Válasz
  47. Nguyen Piroska

    Kedves András!
    Amikor jelentkeztem Önnél akkor megírtam,hogy én az unokahugom miatt tanulok angolul,mert ő a testvérem gyereke de nem tud se magyarul,se vietnamiul mert Ausztráliában élnek és csak angolul beszél.Édesanyja most kezdi vietnamiul tanítani.Mivel az angolt nem találtam nehéznek ezért kezdtem el a tanulást,nem haladok gyorsan de folyamatosan.Már előfordult,hogy munkám során kellett olyan német gyerekre vigyáznom aki tudott angolul és tudtunk kommunikálni,nálam jobban csak azt a kolléganőt várta aki nagyon jól beszélt németül.Kevés időm van mert sokat dolgozom de a szabadidőmben próbálok minél többet tanulni,köszönöm hogy érdekli hogy mit csinálunk a tananyaggal amit megkaptunk Öntől.Tisztelettel üdvözlöm Nguyen Piroska

    Válasz
  48. Olléné Anita

    Szerbusz kedves András! Hát most éppen nem érzem magam kellően motiváltnak,mert nagyon szeretnék ugyan angolul megtanulni,de úgy érzem, elakadtam a kiejtés szintjén.Nyolc hónapja tanulok egy bizonyos ingyenes nyelv tanuló programon,ami mind ez idáig nekem jól is működött.Tudod olyan vagyok mint a kiselefánt nehezen tanulok,de könnyen felejtek.Ezért én gyakran vissza térek a tananyag elejére és még egyszer át veszem.A következő tanulás végén,megint belenézek az elejébe,és megint átveszem,tehát ez azt jelenti,hogy lassan haladok,de így úgy veszem észre,amit meg tanultam azt még álmomban is tudom.Ezért szeretem ezt a programot ,akkor veszem elő amikor akarom,akkor ismétlem amikor úgy érzem el felejtettem valamit,és fel kell elevenítenem,de most már úgy érzem meg rekedtem a kiejtések szintjén és ez el vette a kezdeti lelkesedésemet.Az a vágy,hogy meg tanuljak angolul az még mindig meg van bennem,de most már egy jó pár hete felé sem néztem a programnak,de azért bűn tudatom is van, mert már ennyi mindent meg tanultam,(legalább is úgy érzem), amikor látok egy angol mondatot a netten és le tudom nagyjából már fordítani,vagy egy angolul beszélő filmben meg,megértek egy szót,mondatot akkor persze nagyon büszke vagyok a tanultakra,és újból elhatározom,hogy tanulni fogom továbbra is,de megint csak ott lukadok ki a végén,hogy a kiejtést azt nem lehet így meg tanulni.Mindig keresem az olyan programokat amik a kiejtések megtanulásában segítenének.A leveleidben azt veszem észre,hogy te nyitott vagy az új dolgok meg valósítására,amit nagyon jónak tartok.Meghallgatod,és úgy gondolom próbálod be illeszteni a nyelv tanulási módszereidbe a tanulni vágyok véleményeit.Vissza térve az angol nyelv tanulásra,én sok programnál hiányoltam a hangos kiejtés ,és az írott szöveg mellett a fonetikus leírását a kiejtésnek.Szerintem az otthon tanulóknak ez nagyon sokat segítene abban,hogy hogyan próbálják meg kiejteni az adott szöveget. Hát ennyi az én problémámról dióhéjban kedves András .

    Válasz