Csak felsőfokú nyelvtudással lehet magabiztos?

Nem! Bárhol is tart az úton, van mire büszkének lennie!

Több tanulómtól is hallottam a héten, hogy amíg nem érzik úgy, hogy tökéletesen meg tudnak valamit fogalmazni angolul, addig nem mernek megszólalni. Olyan tanulóim is említették ezt, akik véleményem szerint jól beszélnek angolul, amerikai a főnökük, multinacionális vállalatnál dolgoznak.

Mégsincs önbizalmuk, nem merik felvállalni a hibáikat, és azt, hogy angolul még nem tudnak olyan választékosan beszélni, mint magyarul.

Inkább „kivárnak”: hosszú hónapokig próbálják tökéletesíteni a nyelvtudásukat, hogy amikor már nagyon jól megy, akkor majd gyakorolják élesben is.

Mi ezzel a gond?

Hogy pont az igazi gyakorlás marad el: a társalgás! Talán segít eloszlatni a félelmeket, ha kipróbálja, milyen hatással van a beszélgetőpartnerére, ha bátran belekezd a beszédbe, és közben hibázik is (pl. nem jut eszébe egy szó, rosszul ragoz, vagy nem jól ejt ki egy-egy szót). Valószínűleg meg fog lepődni: ez a beszélgetőpartnerét egyáltalán nem fogja zavarni! Hiszen a hibákkal, hiányosságokkal együtt is meg fogja érteni a lényeget, a fő mondanivalóját! És ez a legfontosabb!

Lehet, hogy Ön úgy érzi, hogy még alig tud valamit. Lehet, hogy úgy érzi, csak olyan „sután” megy még a beszéd.

Ehhez a következőt tudom tanácsolni:
Meg kell próbálni megkülönböztetni az érzéseinket a tényleges nyelvtudásunktól!

Azért, mert úgy érezzük, hogy nem tudjuk olyan pontosan, olyan választékosan kifejezni magunkat egy idegen nyelven, mint az anyanyelvünkön, az nem jelenti azt, hogy azon a nyelven nem beszélünk. Pl. nem csak az mondhatja el magáról, hogy beszél angolul, aki felsőfokú nyelvvizsgát szerzett!

Sokan külföldön jönnek rá, hogy bizony sikerül megértetni magukat, meglepődve tapasztalják, hogy már „nem adják el” őket.

Sokan megértetik magukat, mégis úgy érzik, hogy szinte semmit sem tudnak. Ezért érdemes dokumentálni a tudásunkat. Nem kell túl bonyolult nyilvántartást vezetni, elég egy kockás füzetet nyitni erre a célra.

A lap tetejére felírjuk a dátumot.
Alá pedig valami ehhez hasonló felsorolást.

Már el tudom mondani:
-hogy hívnak,
-hol lakom,
-mennyi idős vagyok.


Megértem, ha megkérdezik:
-mi a foglalkozásom,
-mi a hobbim.


Meg tudom kérdezni:
-hol van egy élelmiszerbolt,
-hol van a metró megállója.


Tudok válaszolni olyan egyszerű kérdésekre, mint:
-sört kérek vagy bort,
-fehér bort vagy vöröset.


Önállóan, segítség nélkül tudok kérni:
-egy buszjegyet,
-két sört,
-egy jégkrémet,
-egy kávét,
-egy tábla csokoládét.


Ez így sikerélmények sorozata. Ne a kudarcait tárolja el az emlékezetében, hanem az apró sikereit! Merjen megszólalni, és felvállalni a hibákat! Sokkal többet fog fejlődni, mint eddig!

Megpróbálja? Várom a hozzászólását!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

182 hozzászólás a(z) “Csak felsőfokú nyelvtudással lehet magabiztos?” bejegyzéshez

 1. Hubert Gizella

  Nagyon sokszor neki futottam az angol tanulás nak,de egyszerűen nem ment,úgy abba hagytam!
  Így nagyon jó,meg értem és ki tudom mondani.
  Köszönöm szépen!

  Válasz
 2. Szabó Mihályné

  Kedves Tanár Ur! Köszönöm szépen az eddigi lehetőséget, nagyon jo, de sajnos 75 évesen nagyon beteg vagyok és elfelejtem a tanultakakt is. Üdvözlettel! Ilona

  Válasz
 3. IMRE Mészáros

  Üdvözlöm én 66 éves vagyok és a Tiktokon szoktam beszélni hölgyekkel de nagyon zavar az,hogy alapvető szavakat nem értek meg a Google fordító programot használom de nem megbizható.Így is elég sokat tanúltam viszont a fonetikus írás nekem bonyolúlt mivel más a beszéd és az írás.

  Válasz
 4. Judit Eszter

  Nagyon igaz,meg kell szólalni,bárhogy,nem érdekes ha hibáztunk,a partner biztos keszségesen kijavīt,..es hoppá,akkor rögzül is,de egy kedves,elnéző mosoly is visszaadja az önbizalmat..
  A tanár 10-szer is elmondhatja hangosan,de ha mi nem mondjuk ki utána hangosan,minimum 1-szer ,hogy a saját fülünkkel halljuk a saját kiejtésünket,nem fog menni a beszéd,ezt 73 éves nyugdíjas francia tanárként tudom és javasolom..:)

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Eszter!
   Én javaslom, hogy legalább 10-szer mondják ki hangosan!

 5. Zsoka

  Kedves András, kíváncsian várom a nem a nyelvtanra szorítkozik oktatást. Hiszen szerintem legtöbb tanuló ekkor hagyja abba.
  A lehetőség adott, a többi rajtam múlik. Köszönöm szépen.

  Válasz
 6. Margit Kalauzné

  Üdvözlöm András Nem tudom hogy elöző hozzászólásom át men-e?
  Köszönöm szépen a tájékoztatót a sikeres nyelv tanulásához, sajnos nem áll modómban megrendelni.Tudom és hiszem ,hogy nagyon jó minden amit ön leírt, hisz az elözö leckék is hasznosak volták, de sajnos én már 74 éves vagyok. Az unokáink Angliában élnek és ezért probálkozok, hogy legalább egy pár mondatot tudjak beszélni, ezért mindig örömmel fogadtam öntől a leckéket és ha lesz még ilyen lehetöség szívesen elfogadom. Üdvözlettel Margit Kalauzné.

  Válasz
 7. Eszter

  Én jártam nagyon régen angol nyelvtanfolyamra, de még órán sem szívesen beszéltem, végül abba hagytam.
  Egyetértek a pozitív hozzáálláshoz, tetszik.

  Válasz
 8. Farkas Roland

  Köszönöm a segitséget Mester ezek a mondatok sokat fognak majd segiteni mivel Angliába utazok 2 év mulva és kint fogok dolgozni

  Válasz
 9. Földiné Vámosi Judit

  szeretnék angolnyelven ugy beszélni, hogy a kiejtésem is olyan jó legyen és engem meg lehessen érteni. SZERETNÉM A TÁRSALGÁSBAN A PARTNEREMET IS MEGÉRTENI HOGY Ő MIT IS MONDOTT NEKEM, ÉS A VÁLASZOM MEGFELELŐ LEGYEN.

  Válasz
 10. nagy janosne

  Kedves András szeretettel üdvözlöm. Én próbálkozom, úgy sejtem talán már meg tudnám értetni magam, még ha gyengén is. Szeretnék kicsivel jobban beszélni, hogy legalább a család kinti barátaival is szót értsek. Ön sokat segített már eddig is. 72 éves vagyok lehet merész vállalkozás? Üdvözlöm Teri

  Válasz
 11. Aranka Varga Sandornė

  Kedves András szeretnémeg tanulni mert van egy barátom és az nem Magyar köszönöm jó reggelt kívánok legyen szép napja

  Válasz
 12. Kőszegi Mária

  Tisztelt Neményi Úr! A bátyám egyik unokája külföldön él. Ő vele szokata néha gyakorolni az angolt. 2-3 mondatot neten. Jól esik! Csak az a rossz, hogy az angol filmekből szinte semmit nem értek. Nagyon sokat kell még tanulnom!!! Tisztelettel Kőszegi Mária.

  Válasz
 13. Kőszegi Mária

  A bátyám fiatalabb unokája Németben él, és ő neki már elég jól megy az angol. Már a németet tanulja, de a török felé is kacsintgat. Ő vele neten szoktam kicsit gyakorolni az angolt. 2-3 mondatot szoktunk írni egymásnak. Jól esik!

  Válasz
 14. Fodor Gyula

  Nagyon szeretnék megtanulni komunikálni a barátnőmel csak nemkaptam a folytatást mert már ķéttananyagot kaptam de nem jön a töbi meg szeretném értetni magam a barát nömel

  Válasz
 15. Máté László

  Kedves András
  Teljesen egy véleményen vagyunk ebben a kérdésben, mert ezt az iskolát már kijártam a német nyelvvel. Bátran beszéltem, és nem hederítettem arra, hogy sokszor még nevetséges is volt, ahogy kifejeztem magam, tovább folytattam a mondókámat! Üdvözlet László

  Válasz
 16. Musa tunde

  Ûdv. Tünde vagyok. Az a véleményem az angol nyelv tudásal kapcsolatban hogy nem csak mesterséges nyelvtudás kell ahhoz hogy meg értsük az angol nyelvet mert ha köztük vagyok egész nap velük dolgozom olyan emberekkel akik csak angolul beszélnek akkor könnyen tanulom meg tőlük angol nyelven beszélni. Szép napot kívánok önnek!

  Válasz
 17. Poór Tibor

  Üdvözlöm. Nagyon köszönöm a segítségét. Önnek köszönhetően, egyre jobban boldogulok külföldön. Csa így tovább.

  Válasz
 18. Kovácsné K. Ildikó

  Rám nagyon igaz amit itt leírt.
  De boldog vagyok, mert ezeket már el tudom én is mondani.
  Szóval egy szituációban elboldogulok, mert tudom, hogy miről van szó.
  Engem az zavar, hogy ha pl. a tv-ben beszélnek, szinte semmit sem értek belőle.
  Szóval nagyon sokat kell még tanulnom.
  Üdvözlettel
  Kovácsné

  Válasz
 19. Major László

  Köszönöm az eddigi leckéket,fontosak számomra és nagyon könnyedén tanulok belőle

  Válasz
 20. Horvath jánosné

  Nagyon jó ,érthetö, köszönöm a tanácsait, Szégyelem ha rosszul irom.Tisztelettel! Horvath janosne

  Válasz
 21. Kőszegi Mária

  Köszönöm a tanácsait. Szégyenlem, ha rosszul mondom. Tisztelettel Kőszegi Mária.

  Válasz
 22. Ágota

  Nagyon jó, nagyon érthető, csak nem tudom hogyan kapom meg a többi leckét. Előre is köszönöm a segítségüket.

  Válasz