A családtagok szerepe a nyelvtanulásban

Vajon működhet-e, hogy az egyik családtag tanítja a másikat valamilyen idegen nyelvre? Vagy segít neki, aktív szerepet vállal a gyakorlásban? A környezetemben a gyakorlat azt mutatja, hogy ez nem igazán működik, de talán Ön másképp tapasztalta ezt, kíváncsi vagyok.

Nagyon sok olyan nyelvtanárt ismerek, aki a mi nyelviskolánkba íratja be a gyermekét, mert ő nem akarja tanítani. Ugyanez megfigyelhető házastársak esetében is.

Pedig milyen egyszerű, kézenfekvő megoldás lenne, nem? Ott a házastárs, vagy a szülő, majd tőle megtanulunk egy idegen nyelvet…

Édesapám azt mondta, hogy nagyon rossz rokonokat tanítani. Én is ezt tapasztaltam, hogy egyik fiam sem örült, ha segíteni akartam nekik a nyelvtanulásban…csak tudnám, miért? :))

Pedig sok segítséget lehet kapni a tanuláshoz a családtagoktól. Lehetne, de egy kamaszgyerek nem akar a szüleitől tanulni. Szinte mindegy, hogy miért, de nem akar. A felnőttek pedig leginkább a házastársukkal nem akarnak még egy területen konfliktusba keveredni.

Más az, amikor a házaspár anyanyelve különbözik, és egy másik helyzet, ha mindketten magyarok, és egy idegen nyelvet kell elsajátítani. Azt vettem észre, hogy különböző anyanyelvűek esetében működik, például egy angol anyanyelvű mellett a házastárs vagy a gyermek is egész jól megtanul angolul.

Egy nyelvtanár házastárstól viszont valahogy kevésbé kérnek segítséget.

Barátaink segítségével is akkor megy jobban a nyelvtanulás, ha nem magyar az anyanyelvük.

Ön mit tapasztalt? Lehet valamelyik családtagtól nyelvet tanulni?
Kérem, írja meg egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

273 hozzászólás a(z) “A családtagok szerepe a nyelvtanulásban” bejegyzéshez

 1. Rupa Zoltán

  Üdvözlöm! Zoltán vagyok és hálásan köszönöm a segítséget, nagyon jó módszer tisztelettel Rupa Zoltán

  Válasz
 2. BALOG TIBOR

  Sajnos barátoktól, család tagogtól ismerősötöl nem tudok tanulni, de a Német A2szinten önerőből, már megy, de most nagyon fontos lenne Angolul elkezdenem, mert jövő télen munkát kaptam Amerikában….

  Válasz
 3. VARGA GABRIELLA

  Egyetértek.Szeretnék angolul tanulni.Nagyon fontos lenne az online nemzetközi vállakozásomban !

  Válasz
 4. Reznekné Orosz Mária

  Én csak az ön segítségével tanulom. De szeretem. Le is írtam magamnak. Köszönöm
  Nem számithatok a családtagokra, mert nincs idő rá

  Válasz
 5. János Sipos

  Édesapám 12 nyelven írt, olvasott, beszélt, velem is akart foglalkozni, de nem ment semmre.

  Válasz
 6. Poór Tibor

  Tisztelettel üdvözlöm kedves András. Igaz már 1 hete el múlt a neve napja. 1 kicsit meg késve, de annál nagyobb tisztelettel, Boldog Névnapot kívánok.Nagyon sokat segített az ön tanítása. Köszönöm szépen.

  Válasz
 7. Krisztián Katalin

  Az unokámnak segítettem 8 éven át németet tanulni. Nem vette jónéven, különösen a névelőket utálta. Most 9.-es és angolul kezdett tanulni, heti 18 órában tanulja az angolt, a németet második nyelvként tanulja. Most is utálja a „derdiedast” és annak örül, hogy nem tudok angolul. Gondoltam, meglepem, hátha sikerül egy kicsit megtanulnom angolul.71 éves múltam, de szerintem tanulni soha nem késő, legfeljebb lassabban fog menni.

  Válasz
 8. Gelencsérné Márti

  Jónapot kívánok Tisztelt Uram !

  Nekem az a véleményem, hogy nem igazán jó családtagtól.
  Nyelvet elsajátítani.

  Válasz
 9. Korsós Sándorné

  Beszélni ?errmészetesen lehet mástól megtanúlni, de ahhoz s napi találkozás szükséges. Itt nincs a közelben senki akivel naponta többször is használhat ám, pedig nagyon érdekelne, szép nyelvnek tartom.az angolt..
  Gyermekeim kint élnek és ha kintvagyok nagyon hasznos lenne ha tudnám a nyelvet beszélni !

  Válasz
 10. Korsós Sándorné

  Beszélni ?errmészetesen lehet mástól megtanúlni, de ahhoz s napi találkozás szükséges. Itt nincs a közelben senki akivel naponta többször is használhat ám, pedig nagyon érdekelne, szép nyelvnek tartom.az angolt..

  Válasz
 11. Bégány Ferencné

  Igen nagyon szeretnék megtanulni angolul mert nagyon sok ismerősöm beszélő a nyelvet és én nem értem ezért szeretném hogy én is tanulok

  Válasz