Motiváció mindenek felett

Nagyon sok tanuló képes akár fél órán keresztül is lelkesen magyarázni, hogy miért nem tud megtanulni angolul, németül, franciául, olaszul, japánul, bárhogy…

A felsorolt okok nagyon sokfélék.
Ezekben a tanulókban egyvalami van, ami közös:

A motiváció hiánya.

Azt veszem észre, hogy akiben megvan a kellő késztetés, az leküzdi az akadályokat, és megtanul az adott nyelven.

Egyik tanulónk hatvan éves elmúlt, de ki akart menni Ausztráliába, hogy találkozzon az unokáival. Annyit akart megtanulni, hogy a repülőtéren ki tudja tölteni az átszállókártyát. Persze 4 hónap alatt ennél sokkal többet tanult meg, de amire szüksége volt, azt elsajátította, és ez a lényeg.

Vagy például itt van a két fiam esete. Mindketten egyszerre kezdték el az angol után a németet. 4 év korkülönbség van közöttük, és elméletileg a fiatalabbnak menne könnyebben, jobban. Viszont amíg a kisebbik végre lassan elért a középfokú szintre, addig a nagyobbik már a felsőfokig jutott. Ugyanannyi idő alatt. A motiváltságukban látom a különbséget.

Ahogy a csoportokban is, ugyanannál a tanárnál, ugyanannyi idő alatt, van, aki háromszor többet megtanul ugyanabból a könyvből, mint a csoporttársa.

Ilyen sokat jelent a motiváció.

Anélkül, sajnos nem megy. Keresztanyám mondta, hogy olyan jó lenne tudni angolul. De a „jó lenne”, az kevés. Ideje pedig van bőven.

Azok járnak sikerrel, akik eldöntik, hogy márpedig most megtanulnak egy idegen nyelvet, és tesznek is érte. Megtervezik a tanulásukat, (mikor, hol, egyedül vagy tanárral), és haladnak előre az úton.

Nem feltétel, hogy szükségünk legyen a tudásra. Sokan vannak, akik hobbiból tanulnak. Ha eldönti, és belső késztetése is van, akkor menni fog. Mint a nyugdíjas nagymamának, aki boldogan újságolta, hogy a repülőtéren önállóan, egyedül ki tudta tölteni az átszállókártyát. Úgy fellelkesült a sikerén, hogy elhozta hozzánk a 68 éves nővérét is.

Vagy egy másik kedves tanítványunk, aki felsővezetőként dolgozott egy állami nagyvállalatnál, rengeteget utazott külföldre, hivatalból járt neki a tolmács. De ő úgy döntött, hogy megtanul németül. És 1 év tanulás után boldogan mesélte, hogy az étteremben önállóan rendelt, és végre azt a sört kapta, amit kért, mert a tolmácsa mindig másik sört rendelt neki. Sajnos a sör rendelésének nehézségi fokával jómagam nem vagyok tisztában, (sújtson megvetésével, de nem iszom), viszont az említett igazgató úr olyan lelkesen számolt be a pincérrel folytatott sikeres rendeléséről, hogy elhiszem neki.

Bizony, erős motivációval sokkal könnyebben megy a tanulás (akárcsak minden más).

Önben mennyire erős a késztetés, hogy megtanuljon egy idegen nyelvet?
Érdekel a véleménye, kérem írja meg alább egy hozzászólás formájában!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

205 hozzászólás a(z) “Motiváció mindenek felett” bejegyzéshez

 1. Kiss Borbála

  Sajnos az elején lelkesen kísértem az órákat.De a nyáron meg álltam és most sajnálkozok,hogy nem tudok majdnem semmit. Az órák pedig haladtak és most már nem tudok bekapcsolódni. Így nagyon kevés szó ,mondat maradt meg az emlékezetemben. Nagyon sajnálom de ez van..

  Válasz
 2. Márk Éva

  Fiam spanyol anyanyelvű, angolul is beszélő lányt vett feleségül, akivel Németországban élnek. Engem az motivál, hogy menyemmel találjak közös nyelvet, amelyen beszélhetünk. Ő is most tanul németül, sokkal gyorsabban és aktívabban, mint én, de magam is igyekszem, amennyire tőlem telik. A nemrég érkezett Buldózer – anyag ígéretesnek tűnik, remélem, sikerrel járok. Tudom, csak rajtam múlik!
  Köszönöm a segítségét, üdvözlettel: Márk Éva

  Válasz
 3. Pap Zoltán

  Jó napot kívánok.Igen a motiváció is nagyon fontos a többi a készségekhez ami a tanuláshoz elengedhetetlenek!

  Válasz
 4. Bakai Zsuzsanna

  Kedves András :)

  Ahhoz, hogy életünk minden területén, bármiben sikeresek – eredményesek legyünk, elengedhetetlen a motiváció :) ebben mind egyetértünk :) Amikor neki állunk, egy vágyott cél eléréséhez, legyen az tanulás, vagy bármi más, mindig motiváltak vagyunk, és hisszük hogy megcsináljuk :)
  Én is így vagyok ezzel, de sajnos az is igaz, hogy ha jön valami más – fontosabbnak ítélt helyzet, alább hagy a motiváltságom, az új miatt :) Jelen esetben 1 hónapja Münchenben tartózkodom, és bizony vissza sírom, az elvesztegetett hónapokat, mivel nagyon kifáraszt a minden napi állandó és folyamatos agytorna :)
  Jó lett volna, ha időről – időre emlékeztem volna magamat arra, hogy az álmok – vágyak, amennyiben kitartóan kérjük, mindig teljesülnek, mert akkor semmi és senki sem térített volna el a német nyelv megtanulásától :) Most kényszer helyzetben vagyok :) Tat – cat :) ez van, és ha szeretném megértetni magam, bizony tanulnom kel :)

  Köszönöm, a leckéket :) köszönöm a lehetőséget :)
  Üdvözlettel az Ön csodálója, és tisztelője ….. Zsuzsi

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kb. ezt mondtam a fiamnak én is…Gondolkozzon előre.
   De neki is sokszor közbejön sokminden:))

 5. Petrovics Éva

  Tisztelt úr!
  Tökéletesen egyetértek Önnel! Bármit tanul az ember, vagy szeretne elérni motiváció nélkül, vagy erős akarat nélkül nem lehet. Csak sajnos sokszor vannak olyan körülmények amik ” felül írnak” dolgokat. Pl. betegség. vagy egyéb zavaró körülmény. Köszönöm a hanganyagot,érdeklődéssel hallgattam.
  Bocsánat, hogy későn írtam. Üdvözlettel: Petrovics Éva

  Válasz
 6. Balogh Sándorné

  Kedves András !
  Többször meghallgattam a motivációról szóló hanganyagot, és minden mondatának igazat adok. Szerintem
  sokan nem tudják pontosan / ebbe sajnos én is beletartozom /, hogy mi tartozik a motiváció fogalom csoport-
  jába. Nagyon jól leírta, hogy mik tartoznak ide. Csakhogy hiába próbálom betartani , vagy ezen az útvonalon
  haladni, az adott körülmények sokat számítanak. Örülök a hozzászólásoknak is, mert tudom, hogy másoknak
  nehéz a nyelvtanulás és sokan hobbiból is tanulnak. Szerintem a nyelvtanulás is olyan, mint az olvasás: vannak
  kötelező és szórakoztató. Az angol és a német tanulása a mai rohanó világban célszerű, a többi meg hobbi.
  Én is egyedülálló vagyok, az egészségemmel is gond van, nincs mindig segítség. A kifogások csak hátrál-
  tatják az embert a tanulásban. A türelem, a kitartás, az akarat és a szeretet – ezek a motiváció lépcsőfokai.
  Van amikor elesünk a lépcsőn, de van amikor folyamatosan tudunk haladni. Erőltetni nem szabad a tanulást,
  inkább pihenésképpen tanuljunk. Jó dolog hangosan mondani és ismételni.
  Köszönöm, hogy elmondhattam a véleményemet. Maradok tisztelettel: Zsófi

  Válasz
 7. Godány Dezsőné

  Kedves András! Nagyon köszönöm a buzdításokat. Én 76 éves vagyok és igazából agytornaként kezdtem el a tanulást.A családom minden tagja már Németországban él.Korábban mikor hazalátogattak a német unokáimmal csak magyarul beszéltem,mert az édesanyjuk születésük óta csak ezen a nyelven beszélt velük.Most már változott a helyzet.mivel már egyetemisták és a barátokkal szoktak hazalátogatni.Tehát már motivációm van,hogy én is tudjak velük „beszélni”
  Köszönöm.

  Válasz
 8. Faragóné Wágner Kornélia

  Kedves András!

  Maga igazán jópofa ember! Ha megengedi beviszem ezt a kis hanganyagot az iskolába is,
  és lejátszom a gyerekeknek. Bizonyára tanulságos lesz nekik is.
  Szerintem a nyelvtanuláshoz kell egy kis lazaság is. Nem kell félni attól, hogy hibázunk, hogy esetleg
  kinevetnek minket. Az intelligens külföldi értékelni fogja az igyekezetünket, a többi meg nem számít.
  Fontos a bátorság is, hogy meg merjünk szólalni. És persze az sem baj, ha van egy türelmes anyanyelvi
  barátunk, aki ránk szánja az időt, és meghallgat, esetleg korrigál is minket.
  Egyébként azt gondolom, nekünk magyaroknak, a nyelvünk egyedisége miatt valóban nehezebb
  megtanulnunk angolul vagy németül. De annál nagyobb a dicsőség, ha sikerül.
  És azt mondják, csak az első idegen nyelvet nehéz elsajátítani egy elfogadható fokon, a következőnél
  már rutinosabbak leszünk.
  Szerintem (legalábbis nálam) a nyelvtanulás legnagyobb hátráltatója az időhiány. Mert egy nyelvet folyamatosan használni, gyakorolni kell, még ha csak szinten akarjuk tartani magunkat, akkor is.

  fwk

  Válasz
 9. Lőrincz Lászlóné

  Kedves András!

  Hát bizony nálam is gyenge volt a motiváció,de már eldöntöttem,ez nem lehet kérdés,tanulnom kell,mert az unokámmal szeretnék angolul beszélgetni.Ő gyorsan megtanulta tőlem a magyar nyelvet,folyékonyan beszél,
  nem akarok tőle lemaradni! Biztosan igazat ad nekem.

  Válasz
 10. BOKODI LÁSZLÓ

  Sajnos hasonló helyzetben voltam, mindig volt mellettem tolmács és ez kényelmessé tett. Most viszont szükségem van rá, hogy a külföldi barátaimmal tudjak jobban beszélgetni! Remélem ez elég motiváció lesz.

  Válasz
 11. Váűgó Miklósné

  Kedves Neményi úr! Köszönöm biztatását a nyelvtanulást illetően, teljesen egyetértek Önnel a motiváció hiányát illetőn.Sokunknak ez miatt nem sikerül tovább lépni. Igyekszem ezt leküzdeni. Köszönettel és üdvözlettel: Vágó Miklósné

  Válasz
 12. Márk Lajos

  TELJESEN IGAZ HOGY MOTIVÁCIÓ NÉLKÜL NEM MEGY A NYELV TANULÁS. CSAK AZ A KÉRDÉS MILYEN LEGYEN A MOTIVÁCIÓ. PL: ÁLLÁSHOZ KÜLFÖLDI MUNKÁHOZ VAGY CSAK HOBBI SZINTEN TANULÁS

  Válasz
 13. Markó.istván

  72.évesvagyokésénértékelemahozzászolásokotéstanulokbelülökköszönöm.Markó.istván.Salgótarjánbolüdvözletettel,

  Válasz
 14. S.H. Anikó

  Kedves Tanár Úr!

  Abszolút egyetértek az elhangzottakkal: Motiváció kell!
  Azonban megtalálni egy határozott, konkrét motivációt, ha tulajdonképpen igazából tényleg nincs is, az nehéz ügy! Azt mondja a szövegben:”a jó lenne tudni angolul, az kevés”! Igaz, de ha csak tényleg az a cél, hogy esetleg a TV-ben angolul elhangzó riportot megértsem az nem túl vaskos és elég ingatag lábakon álló motiváció tud lenni. 2003-ban középfokú angol nyelvvizsgát sikeresen letettem. Na akkor volt motiváció! Diploma mellé kellett, munkahelyen kellett, be kellett mutatni, hogy van! Azóta meg sem szólaltam angolul és szinte teljesen elfelejtettem! Sajnos most tényleg ott tartok, hogy: „Jó lenne tudni angolul” ! Jelenleg 57 éves vagyok és azt tervezem, hogy fél év múlva, akkor már nyugdíjasként újra nekilátok, persze ha azt a bizonyos „motivációt” sikerül magamban feléleszteni!

  Köszönettel: S.H. Anikó

  Válasz
 15. Rúzsa Leó nyugdíjas agrármérnök,számviteli pénzügyi szakmérnök

  Tisztelt András !
  Köszönöm a törődést ahogyan azt teszi !Az ön stílusa a legjobb tanítóimat idézi akiktől a legtöbbet kaptam!
  Azt tapasztaltam eddig /1946-os születésű vagyok /hogy a kényszer a legjobb motivációs tényező ! A hobbi tanulás nekem nem megy.A rendszerváltással elvesztettem az agrár diplomám mivel nem kellett se föld, se istálló.Mondtam az elnöknek adjátok oda akik behozták a Tsz-be. Nem sokan voltunk így vezetők. 44 évesen ,de volt egy mérlegképes „akkun tan”végzettségem ! Ehhez el kellett sajátítanom a számítógépes ismereteket amihez gőzöm sem volt! Ez időtájt mások éppen emiatt hagyták abba a szakmát mert ők már képtelenek az új módszer elsajátítására.
  A másik nagyon fontos dolog a bátorság, az elszántság, vagyis az akaraterő !
  Nem rabolom az időt mivel angol tanulásra kell !Igazából oroszul akartam tanulni de a munkámhoz az informatikai tudásra is szükség van ! Utálom hogy ki vagyok szolgáltatva az informatikusoknak Inkább elsajátítom ezt a szakmát is! Na ehhez kell az angol ! Esetemben ez a motiváció !
  Köszönöm hogy elmondhattam ! Mások okulására is !
  Tisztelettel Leó Rúzsa

  Válasz
 16. Kránicz Sándor

  Tisztelt Uram!
  Ha egy év kell ahhoz, hogy egy sör megrendelése ne okozzon problémát, az nem túl biztató! Údv; S.

  Válasz
 17. Zsigmond József

  Érintett vagyok, ám hiába a muszáj (lenne ), mindig megtalálom, hogy miért ne kezdjek neki komolyan. Pedig szinte minden megvan hozzá, és az időt nekem kell kigazdálkodni. Azért is írok most, mert 5 év talán most megcsípett a légy…

  Válasz
 18. BEck Éva

  András! Teljesen egyetértek önnel a motiváció szükségességéről, erejéről. ahhoz, hogy sikeresen el tudjunk egy nyelvet sajátítani, elszántságra, motivációra és következetességre van szükség.
  Köszönöm, hogy érdeklődött.
  Üdvözlettel:

  Beck Éva

  Válasz
 19. Székely Ferencné

  Önnek teljesen igaza van. 72 éves vagyok, már csak a legegyszerűbb, és leggyakoribb kifejezések érdekelnek,
  Egyre nehezebben maradnak meg a fejemben az új szavak. Motíváció ide,vagy oda.
  Üdvözlettel.Jolán!

  Válasz
 20. Polgár József

  Tisztelt Tanár Úr!
  Túl a hatvanon hobbiból kezdtem el tanulni az angolt. Hogy mi motivál? Családomban, néhányan beszélik az angolt.Most van időm rá és tudom ,hogy társalgási szintig megfogom tanulni.Évekkel ezelőtt eltöltöttem egy hónapot Ausztráliában. Remélem, egyszer még kijutok hosszabb időre és addigra megfogom tanulni.
  Üdvözlettel:Polgár József

  Válasz
 21. Horváth Ferencné

  Tisztelt Neményi András,köszönöm az eddig küldött német nyelvleckéit.
  Én az Ön által leírtakat gyakorlásra használtam.Jó pár évvel ezelőtt a Maros-Gottlieb Start 1 könyvből tanultam pedagógus segítségével. Sajnos ő lakhelyet változtatott, így abba maradtak a további órák. Gyakorlásra sincs igazán módom, viszont az eddig tanultakat sem szeretném elfelejteni.
  Sokat segített a szavak mondattá alakításában, a tanultak felidézésében.
  Még egyszer köszönöm az eddigi fáradozását, várom a következő anyagot ,
  Tisztelettel Horváth Ferencné

  Válasz
 22. PANDUR GÁBOR

  TISZTELEM -ÉS BECSÜLÖM A METÓDUST , AMIVEL MINÉL TÖBB LÁTOGATÓT IGYEKEZNEK MEGGYŐZNI A NYELVTANULÁS FONTOSSÁGÁRÓL . ” AHÁNY NYELVET TUDSZ , ANNYI EMBERT ÉRSZ ” – ÍRTA EGY KIVÁLÓSÁG . VAN BENNE VALAMI . . . MÉGIS AZT KELL MONDANI , HOGY BÁR A MOTIVÁCIÓ NAGYON LÉNYEGES , EGYESEKNEK ” RÁÁLL AZ AGYA , A MÁSOKÉ NEM ” . LEGALÁBB 5 NYELVTANFOLYAMOT VÉGEZTEM EL -, AMIKRŐL SZÉP BIZONYÍTVÁNYAIM VANNAK , MÉGSEM TUDOK ÖSSZERAKNI EGY NYELVTANILAG HELYES MONDATOT 3 HÓNAP MÚLVA , MERT NEM GYAKORLOM NAPI SZINTEN A NYELVET ! 62 ÉVES VAGYOK . SZÁMOMRA AZ EGYETLEN MEGOLDÁS EGY IDEGEN NYELV BESZÉLGETÉS – SZINTŰ ELSAJÁTÍTÁSÁRA , HA AZ ADOTT NYELVTERÜLETEN LAKOM 2-3 ÉVET . AZ ÖNÖK CÉLJA – TELJESEN ÉRTHETŐ MÓDON AZ , HOGY ILYEN – ÉS OLYAN SEGÉDANYAGOKAT VEGYEK MEG , AMELYEK ÓRIÁSI SEGÍTSÉGET NYÚJTANAK A FÁRADOZÁSAIMHOZ . NEM FOGOK ELŐRÉBB JUTNI , : JELENLEG KB. 5 KG – NYI IDEGEN NYELVŰ ANYAGOM VAN . MINDEN ESETRE KÖSZÖNÖM , HOGY MEGSZÓLÍTOTT . TOVÁBBI SOK SIKERT KÍVÁNOK , VÁSÁROLNI NEM FOGOK . ÜDVÖZLETTEL !

  Válasz
 23. Blahó Gizella

  Tisztelt Neményi tanár úr!

  Több napja próbálom megnyitni, de nem sikerül!

  Üdv.: Blahó Gizella

  Válasz
 24. Dávid Lajos

  Nagyon szeretnék, szükségem is lenne rá. De a kifogásom: Hallok egy zenét énekelnek benne és mivel tetszik, van benne egy szó mondjuk a help tudom segítség. Próbálom mondani gyermekemnek,aki jól beszél angolúl. Néz mint Maris a moziba, nem érti nem tudja mi az. Na egyszer meginsól a zene gyerekem mellettem. Na mondom most majd szólok, ha hallom amit kérdeztem. Apa ezt nem így mondják, azért nem értem. Szóval, vagy nem jól hallom vagy nem jól mondom, értem. Ha ebbe a részbe tudna valaki segíteni, hogy ki tudjam helyessen ejteni hallás után. Akkor simán belefognék

  Válasz
 25. Kovács Ottóné

  Tisztelt Uram !

  Én korábban írtam Önnek egy levelet, melyben közöltem,hogy régebben regisztráltam és meg is kaptam minden alkalommal a leckéket.- Egyszer csak megszűntek a küldemények.- Mostanában újra megjelent a felhívás hogy regisztráció után lehet kapni ismét ingyenes nyelvleckéket.- Újra megpróbáltam regisztrálni de a gép nem fogadta be a jelentkezésemet azzal a kifogással,hogy már egyszer szerepel a jelentkezésem ( regisztrációm ),de a leckéket továbbra sem kapom meg.-
  Kérem sziveskedjék közölni,hogy mit kell tennem,hogy az ingyenes nyelvleckék a továbbiakban is eljussanak hoizzám.-

  Előre is köszönöm szíves válaszát. Tisztelettel: Kovács Ottóné, Vucsák Éva

  Válasz
 26. Ilona

  Kedves Tanár úr!
  Köszönöm a jó tanácsot!
  Rávilágított a lényegre, rájöttem, hogy nálam is a motiváció hiánya csökkenti az érdeklődést!
  Végül is ez elhatározás dolga.😐
  Üdvözlettel: Ilona

  Válasz
 27. Titkos Cél

  Fontos,hogy legyen egy cél,amely kellő motivációt ad. Nem akarok nyelvvizsgát tenni,egyszerűen boldogulni szeretnék egy nyaralás alatt. Titkos vágyam,amit az élettársam előtt most is titkolok, de Önnel,és Önökkel megosztom. 21 év után szeretném feleségül venni,és a Maldív szigetekre vinni nászútra. Ott angolul kell beszélni. Remélem sikerül!

  Válasz
 28. Hegyes Zsuzsa

  Tisztelt Neményi András!
  Meghallgattam, – teles mértékben egyetértek vele, elgondolkodtam rajta.Valóban a motiváció a lényege. És ne mástól várjam el, hanem nem kell eldöntenem.
  köszönettel

  Válasz
 29. Andras Maria

  Tisztelt Tanar Ur! Ez mit hallottam ezen a kis videon, tokeletesen igy van! Eggyetertek! A kdese az volt en mennyire rendelkezek motivacioval?? At nem tudnam meg mindani ! Men,ire?? Csak annyit ,hogy nagyon erdekel a , most mar ,70 evesenn is! Tobb nyelvet is szeretnek! Mert ez a mai vikag! Idegen nyelvet nem tudsz! Nema vagy! En mar nem fogok kulfoldre menni dolgozni csak ,kirandulgatni! De jo ha tudom legalabb az angolt mert azmindenutt megy! Gondolom, tokeletesen sem fogok mar megtanulni! De legalabb ervenyesulni nemi erdelkodesnel! Kerdeseknel felelni! Valakit utban igazitani! Tehat mikor nekifogtam onnel ta ulniakkor is csak annyira gondoltam ,hogy barhol ervenyesulni tudjak es ez sikerult! Ha nem is a legjobbann , de mar annyi is jo ha valahol egy kirandulas eseten rosszul erzem magam segitseget tudni kerni! Es el mondani mit erez! Akar massal is tortenhet epp itthonn az utonn ,es megtudni kerdezni mivel segithet ? Ezek olyan piti dolgok de jo tudni! Koszonom az eddigi leckeket mert mind a lgfobb dolgokrol szolt! Mre a legnagyobb szukseg van idokozbenn! Es tovabb is szeretnem ha meg ilyen fontos dolgokrol kapnek lecket! Nagyonn koszonom!!

  Válasz
 30. sali zsuzsa

  sajnos nem szolalt meg a hanganyag !!! Kedves András köszi AZ ELŐZŐ LEG ELKÜLDÖTT német szövegeket !! üdv Zsuzsa !

  Válasz