Motiváció mindenek felett

Nagyon sok tanuló képes akár fél órán keresztül is lelkesen magyarázni, hogy miért nem tud megtanulni angolul, németül, franciául, olaszul, japánul, bárhogy…

A felsorolt okok nagyon sokfélék.
Ezekben a tanulókban egyvalami van, ami közös:

A motiváció hiánya.

Azt veszem észre, hogy akiben megvan a kellő késztetés, az leküzdi az akadályokat, és megtanul az adott nyelven.

Egyik tanulónk hatvan éves elmúlt, de ki akart menni Ausztráliába, hogy találkozzon az unokáival. Annyit akart megtanulni, hogy a repülőtéren ki tudja tölteni az átszállókártyát. Persze 4 hónap alatt ennél sokkal többet tanult meg, de amire szüksége volt, azt elsajátította, és ez a lényeg.

Vagy például itt van a két fiam esete. Mindketten egyszerre kezdték el az angol után a németet. 4 év korkülönbség van közöttük, és elméletileg a fiatalabbnak menne könnyebben, jobban. Viszont amíg a kisebbik végre lassan elért a középfokú szintre, addig a nagyobbik már a felsőfokig jutott. Ugyanannyi idő alatt. A motiváltságukban látom a különbséget.

Ahogy a csoportokban is, ugyanannál a tanárnál, ugyanannyi idő alatt, van, aki háromszor többet megtanul ugyanabból a könyvből, mint a csoporttársa.

Ilyen sokat jelent a motiváció.

Anélkül, sajnos nem megy. Keresztanyám mondta, hogy olyan jó lenne tudni angolul. De a „jó lenne”, az kevés. Ideje pedig van bőven.

Azok járnak sikerrel, akik eldöntik, hogy márpedig most megtanulnak egy idegen nyelvet, és tesznek is érte. Megtervezik a tanulásukat, (mikor, hol, egyedül vagy tanárral), és haladnak előre az úton.

Nem feltétel, hogy szükségünk legyen a tudásra. Sokan vannak, akik hobbiból tanulnak. Ha eldönti, és belső késztetése is van, akkor menni fog. Mint a nyugdíjas nagymamának, aki boldogan újságolta, hogy a repülőtéren önállóan, egyedül ki tudta tölteni az átszállókártyát. Úgy fellelkesült a sikerén, hogy elhozta hozzánk a 68 éves nővérét is.

Vagy egy másik kedves tanítványunk, aki felsővezetőként dolgozott egy állami nagyvállalatnál, rengeteget utazott külföldre, hivatalból járt neki a tolmács. De ő úgy döntött, hogy megtanul németül. És 1 év tanulás után boldogan mesélte, hogy az étteremben önállóan rendelt, és végre azt a sört kapta, amit kért, mert a tolmácsa mindig másik sört rendelt neki. Sajnos a sör rendelésének nehézségi fokával jómagam nem vagyok tisztában, (sújtson megvetésével, de nem iszom), viszont az említett igazgató úr olyan lelkesen számolt be a pincérrel folytatott sikeres rendeléséről, hogy elhiszem neki.

Bizony, erős motivációval sokkal könnyebben megy a tanulás (akárcsak minden más).

Önben mennyire erős a késztetés, hogy megtanuljon egy idegen nyelvet?
Érdekel a véleménye, kérem írja meg alább egy hozzászólás formájában!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

205 hozzászólás a(z) “Motiváció mindenek felett” bejegyzéshez

 1. Kímár Lászlóné

  Tisztelt Neményi András!

  Nagyon megörültem amikor rátaláltam erre az Ön által kifejlesztett tanulási
  technikára. Mindig szerettem volna idegen nyelvet tanulni, de a korábbi időben
  nem volt rá lehetőségem. Gondoltam megpróbálom. Minden nap elkezdem ismételni az anyagot. ránézek a magyar szövegre és úgy mondom németül.
  A harmadik napon már szinte az egészet sikerült visszamondanom. Nagyon örülök, hogy eddig egész jól megy. Hozzáteszem, hogy hetven éves leszek, de úgy érzem soha nem késő elkezdeni. Úgy érzem, hogy az agyam jobban edzésben van, mivel új terület nyílt meg amit használok.
  Örömmel foglalkozom az újabb leckékkel, mivel németül és magyarul valamint
  a kiejtés szerint is látom, hogyan kell az életben használni.
  Várom továbbra is az iránymutatást amennyiben ez még lehetséges.

  Kiváló tisztelettel: Emma

  Válasz
  1. Bábics Gabriella

   Én 1983-ban kezdtem el angolul tanulni a gimnáziumban. Bevallom, az orosz sokkal jobban ment, akkoriban szinte perfekt volt az orosz tudásom, de mára már csak néhány szó, kifejezés maradt meg.
   1987-ben érettségiztem – angol nyelvből. Aztán évekig nem foglalkoztam semmilyen nyelvvel. Amikor 1993-ban úgy nézett ki, hogy elküldenek az akkori munkahelyemről – szerencsére nem így lett -, újra elkezdtem az angollal foglalkozni. Csak az volt a nagy hibám, hogy szinte mindig a legelejéről kezdtem.
   Az akkori munkahelyem megszűnt, sajnos, több munkáltatót is “megjártam”, de az angolhoz hűséges maradtam. Nincs olyan nap, hogy ne foglalkozzam az angollal…
   Volt az egyik munkahelyen egy munkatársam, aki megkérdezte, hogy miért tanulsz angolul, hiszen semmi hasznát nem veszed itt a gyárban?! Nos, én akkor hirtelen nem is tudtam neki mit mondani… Mindig utólag jutnak eszembe az okos gondolatok. Szóval, én nem azért tanulok egy nyelvet, hogy nyelvvizsgám legyen, hanem mert engem érdekel az adott nyelv (az angol!). És már többször hasznát vettem a nyelvtudásomnak. Jelenleg kézbesítőként dolgozom a postánál – amit imádok -, de amikor hazaérek, a pihenés után az első dolog elővenni a tanulókártyákat, munkafüzeteket, újságot, és gyakorlom a nyelvet. Délutánonként többségében angol nyelvű weboldalakkal foglalkozom egy kis kereset kiegészítés miatt, és itt bizony megint csak hasznos a nyelvismeret.
   Amikor pár éve szegény Rozi cicámat vittem az orvoshoz, volt ott egy idős angol házaspár. A bácsi jól beszélt magyarul, de a néni egy szót sem tudott. Nagyon jó érzés volt velük pár szót beszélgetni cicákról és kutyákról. Nagyon büszke voltam magamra, hogy végre meg mertem szólalni angolul!
   És még egy dologra nagyon büszke vagyok. Tavaly jelent meg nagy kedvencem, Billy Idol önéletrajzi könyve. Tudtommal még senki nem fordította le magyarra, de én már tavaly elolvastam. Ez volt az első angol nyelvű könyv, amin átrágtam magam, remélem, lesz még több is.
   Tehát soha nem szabad feladni, amikor úgy érezzük, hogy nem megy tovább, akkor annál inkább folytatni kell, és az eredmény nem marad el!

  2. ági schlaffer

   örülök az ön módszerének,jónak talàlom örömmel várom a következő leckétàgi

 2. Ildikó

  Kedves Andràs! 5 ève èlek Angliában és nagyon gyatra a nyelvtudàsom 😢 Nem értem még most sem a nyelvet nekem valahogy nagyon kesze-kusza. Sok féle online nyelv leckét kipróbàltam de az elsö lelkesedés hamar elmúlik 😕 Sajnos úgy vagyok vele hogy màr “megszoktam azt hogy nem èrtem” a nyelvet és sajnos nem is èrdekel….Pedig sok kènyes szituàcióban voltam màr és ègett a bőr a kèpemről,de ennek ellenère mèg most sincs motivàcióm… Szégyenlem magam hogy ennyi idő utàn,angol nyelvi környezetben nem tudok angolul…Hozzá teszem hogyha tanulok túlságosan is bele megyek a rèszletekbe,”pl: miért igy kell értelmezni egy mondatot amikor a szavak màst jelentenek ” Magyarul gondolkodom és értelmezem ,ami tudom hogy nem jó! Nàlam sokkal “butàbb” emberek is szépen beszélik az angolt… Vagy èn vagyok a butább?? Szeretném a tanàcsát kèrni “mi a fenèt csináljak” mivel motivàljam magam??? Megtisztelő vàlaszát előre is köszönöm!

  Válasz
  1. Sifter Katalin

   Kedves András!
   A motivációm bizony nyenge lábakon áll. A nyáron egyszer sem vettem elő az angolt,mert lefoglaltak az unokáim.Persze biztosan lett volna alkalmam a tanulásra,de halogattam,várva a megfelelő időt.Elment a nyár és az idő nem jött! Most elkezdem ujra,s nagyon sajnálom az elvesztegetett lehetőségeket,mert már volt egy kis élményem is a szavak terén.Nem beszéltem még,de már volt amit tudtam.Sajnos csak volt,mert most úgy érzem hogy nem tudok semitt.Szóval nagyon jó,vagy nagyon erős motivációt kell találni ahoz hogy mindig elővegyük a tanulást.Az unokáim fognak segíteni,mert nagyon rossz amikor nem tudok nekik felelni a kérdésükre. Ők tanulnak angolul s néha kérdeznek szevakat tőlem s várják hogy tudjam.Hát neki kezdek ujra,remélem sikeresebben.
   üdvözlettel
   kati

  2. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Ildikó!

   Elég nehéz lehet az Ön helyzetében nem megtanulni angolul.
   Sokkal könnyebb lenne a helyzete, ha megtanulna.
   Azokat a hibákat kell kiküszöbölnie, amiket elkövet a tanulás során:
   – ne keresse a miérteket, csak tanulja meg a mondatok jelentését,
   – Angliában ott van a keze ügyében a rengeteg gyakorlási lehetőség, használja ki, olvasson újságokat, hallgasson híreket, nézzen filmet, beszélgessen az angolokkal.

  3. Torgyánné Simon Ilona

   Kedves András!
   Az eddigi próbálkozásokat azért hagytam abba, mert felesleges idő töltésnek tartottam, hogy azt tanuljam meg ki hogyan tud síelni vagy tud- úszni. Bocsánat különböző nyelvkönyvek első leckéit ideztem. Szamomra fontos: hogyan jutok el valahova, merre menjek, megértsem az utasításokat a reptéren, közlekedési eszközökön vagyis mindennapok eseményeit értsem és válaszoljak.

 3. Ági

  Kedves András!
  Sajnos nálam a motiváció kevés, hiába vágyom az Angol tudásra ha egy lusta kutya vagyok és abszolút nincs kitartásom :(
  Sokszor eldöntöm, hogy na, mostantól aztán ráhajtok, pár nap után félreteszem.
  Természetesen ezért csakis magamat hibáztathatom. Gondolom ezzel más is lehet így éppen ezért írtam le, hogy ők is beláthassák. Minden akarat kérdése csupán.
  Persze nem adom fel – egyszer tuti folyékonyan fogok Angolul beszélni ;) :)
  Sok sikert mindenkinek. / és kitartást /

  Válasz
 4. Kelemen Nándor

  Helló András!!!!!!!!!!!
  Elolvastam egy pár hozzászólást.Részemről a motiváció egészen más.A feleségemmel úgy ismerkedtem meg,hogy közösen kezdtünk angolul tanulni. Érdekes módon az ismerkedés,és a továbbhaladás csak az
  egyik vonalon fejeződött be,a másik maradt parkolópályán,és ez az angol.
  Számtalan angol nyelvleckét,programot vásároltam,de a használatukhoz mindig kevesebb volt az idő.
  A szándék és a tett egységének valahol a végtelenbe találkozniuk kellet volna, a vizsgánál. De még nem.
  Már tíz éve nyugdíjas vagyok,de még mindig bizom ebbe a hosszú távfutásban.
  Tisztelettel:Schwarcz

  Válasz
 5. Tóth Margit

  Kedves nyelvmester kedves András !!
  Igen a motivacio nagyon fontos . Engem az motival.hogy nem tudok angolul es nemetul se sokat de tanitom masoknak . Azt a keves tudast atadom amit tudok igy rakenyszeritem magam a tanulasra .Nagyon tetszik es elvezem amikor kerdeznek tólem es tudok a valaszolni. Igy mindennap tanulok. Most voltam Londonban es tudtam tajekozodni kerdezni es meg is ertettem .Azert nem mindent.
  Abbol a kónyvól tanultam amit öntol rendeltem.
  Nagyon jo konyv en mindenkinek ajanlom.
  Koszonom szepen !!
  Tisztelettel az on csodaloja
  Margit

  Válasz
 6. Nagy László

  Tc.Neményi András.
  A motiváció a legfontosabb.Sajnos én mivel úgy látom,hogy már semmire nem tudom használni a korom
  miatt(74 éves vagyok) nincs kitartásom,mert nem látom a célt.Németül még mindig tudok amit kell egy nyaraláskor,de külföldön inkább angolul beszélnek,de ugy gondolom már nem utazom sehova.
  üdv:Nagy László

  Válasz
  1. Szedő Bea

   Kedves Nyelvmester András!

   Abban teljesen egyetértek, hogy az egyik legfontosabb a motiváció, az akaraterőről már nem is írok.

   Ha mindkettő megvan, akkor elég jól lehet haladni, míg az ember nem azonosul a nehézségekkel,

   pl. én mostanában azt szoktam ” játszani”, hogy próbálom a napi használatban angolul kifejezni
   magam, sajnos sokszor észreveszem-hogy nem igazán sikerült azt mondanom ,amit szerettem volna.
   No, ilyenkor jó a nyelvi környezet és a türelem.

   Nem adom fel a próbálkozást, s remélem egyszer élvezni fogom, hogy mások is azt értik, amit ki szeretnék

   fejezni.

   Üdvözlettel

   Szedő Bea

 7. Kálnai Mihály

  Amikor Németországban dolgoztam, nem éreztem különösebb motivációt, illetve nem foglalkoztam ilyesmivel. Rám ragadt a nyelv.
  Itt Magyarországon a munkám miatt kezdtem el angolul tanulni, sok levelet, pályázatot kellett angolra fordítanom. Muszáj volt foglalkoznom vele. Most már nyugdíjasan nincs semmi motivációm, nem is foglalkozom a nyelvvel, pedig már régen felső fokon kéne tudnom, amennyi ideje távolról szemlélem a dolgot. Mivel egyszer már megtapasztaltam, milyen a nyelvi környezet, teljesen reménytelennek látom az itthoni papírmunkát.

  Válasz
 8. Macsai Gaborne Erzsi

  15evig eltem Amerikaba ferjem mel 3eve balesett ert eltort a medencem, mutet kozben 2agyi infartust kaptam sem beszelni sem jarni nemtudtam ujra kellet tanulni Magyarul es halla tudok jarni is de nehezen tanulok ujra angolul mert a ferjem Amerikaban el es nem tud Magyarul neha mar vissza jon par szo vagy mondat,de mivel itthon labadozok senki nem beszel angolul nehez,levelezek a ferjemmel angolul szotar segitsegevel de nagyon faraszto de kell,mert megyek ki hozza hamarosan es szegyelni fogom magam ha nemtudom mit mondanak es felelni sem tudok ha kerdeznek tolem valamit.

  Válasz
 9. Szabo Mihalyne

  Jo napot kivanok az en motivaciom hogy minden nap szuksegem van angol tudasomra. Ugyan is a UK ban elek mar negy eve. Ugy jottem ki hogy egy szot sem tudtam angolul. Most ott tartok hogy nagyjabol ertem mit mondanak es tobb kevesebb sikerrel valaszolok. Eddig szavakat tanultam most szokapcsolatokat tanulok remelem igy jobban tudok majd boldogulni ennyi diohejban.

  Válasz
 10. Knittel Zsuzsanna

  Kedves András! Fontos a motiváció, engem pl. az motivál, hogy először is: mindenképpen szeretnék tudni angolul,azért mert csak :) imádom ezt a nyelvet (a németet nagyon nem) másodszor pedig szért, mert a fiam elköltözött Angliába és szeretnék kimenni hozzá de csak úgy ha tudom már a nyelvet. Ami az én nagy problémám, hogy mivel nem tudok senkivel gyakorolni, így sokat felejtek. Mivel nem vagyok benne. De nem adom fel, minden nap angolozok, András könyveivel és az ELO középhaladóval. Ja meg a Duolingo-val.

  Válasz
 11. Perjési Attila Károly

  Üdvözlöm kedves András!
  Bizonyára igaza van a motiváció kérdésében. Ezt én is keresem magamban, de nem akadtam eddig rá. Viszont a bennem lakozó két lény közül az egyik lustább mint a másik. Már jó lenne ha ezek is dűlőre jutnának. Volt egy igazi élményem amikor még (ez úgy 40 éve lehetett) hittem azt, hogy egyszer én is!!
  – ülünk az New York – Kasnsass City járaton, és jött a légi kisasszony. (ez idáig jó) És kérdezett valamit! Ez már kevésbé volt jó. De azért válaszolni kellet, és azt mondtam erre, “yes I do”! És kaptam egy doboz sört. Kérdezték is az ismerősök “mit kérdezett?” mondom, azt nem tudom, de kaptam egy doboz sört! Szóval, ha a motiváció le bírja győzni a lustaságot, az már a sikerhez vezető út kezdete!

  Válasz
 12. Bartháné B. Judit

  Kedves András!
  Én igaz, hogy már elmúltam hatvan éves, de a motivációm egyre nagyobb !
  Nagyon unom már, hogy bár sok mindent megértek (ami az évek során ragadt rám ) de jó lenne, ha
  esetleg beszélni is tudnék és nem az angolul tökéletesen beszélő fiamat kéne nyaggatnom fordítson
  le ezt- azt. Sajnos minket csak orosz nyelv tanulására köteleztek és amit a gimnáziumban tanultunk
  olasz nyelvből sem sokat ért.
  Most már egyre többen beszélnek – főleg a fiatalok – angolul, és jó lenne ha esetleg megállít egy külföldi.
  hogy kérdezzen valamit válaszolni is tudnék, ne csak sajnálkozva mondjam nem beszélek angolul.

  Válasz
 13. Zoltan Tibor

  Mar egyszer felkertek hogy irjam meg a velemenyem.Most is ugyanazt mondjato, hogy a “motivacio” mindenek elott! a tobbi csak blabla!

  Válasz
 14. Merkl Józsefné

  Van egy angol nyelven beszélő levelező társam. Azért, hogy ne kelljen fordítót használnia ( nem mindig jó a fordítás , angolról magyarra) szeretném megtanulni az angol nyelvet.

  Válasz
 15. Vincze Tibor

  Szörényi-Bródy: Kőmíves Kelemen
  ” Ha nem hiszed, hogy sikerül, magad vagy ellene”
  Azt gondolom, ebben minden benne van.

  Válasz
 16. Berta Gabriella

  Kedves András!

  A motiváció csak-csak megvan, de tanulási nehézségeim vannak. Épp ezért hamar elvesztem a kedvemet, és inkább feladom (sajnos).
  Pedig angolul és németül egyaránt szeretnék beszélni.

  Válasz
 17. János

  Nálam nem a motiváltság hiánya volt az akadály, hanem az, hogy túl sok elvárásnak igyekeztem megfelelni, túl sokat dolgoztam, folyamatosan fáradt, dekoncentrált állapotban voltam. Nem mertem hangosan gyakorolni sem. Két hónappal ezelõtt vetettem véget ennek a helyzetnek azzal, hogy kijöttem Angliába. Itt magam osztom be azt a kevés szabadidõmet, ami van, a motiváltságom pedig halálosan erõs, mert itt minden lehetõség angol nyelven érhetõ el. Kedvelem Neményi úr módszereit, stílusát. Jelenleg sok szakmai youtubos videót nézek, hogy kitörhessek a gyári szalagmunkás létformából.

  Válasz
 18. Szolnoki Lajos

  Hatvanhét éves vagyok.Bence unokám Angliában született .Most,hat évesen egyformán beszél magyarul és angolul.Ha néha beszélünk,bizony irigylem az angolos mondatait, a kiejtését . Félek, ha nem sietek, nagyon lemaradok.

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Lajos!

   Ne akarjon vele lépést tartani.
   Haladjon a saját tempójában.

 19. Judit

  Kedves András!

  Köszönöm az újabb és újabb megszólítást, valamint az értékes, érdekes anyagot!.A feltett kérdésére több forrásból jött a válasz:kell a cél, a motiváció.A siker titka még az életközeliség, a tudás használhatósága!Hasznos elképzelésében, gyakorlaltában minden jelen van.
  Magam is sikeres nyelvtanár voltam.Magyart, franciát tanítottam, de a mai élethez, kultúrához elengedhetetlen angol tudást hiányolom.Több más nyelven sem adnak el, de szégyellem, hogy angolul nem tudok.
  Nagyon szeretek tanulni, de valahogy mostanában nehezebb időt, kedvet szánni rá.
  Hálás köszönettel, szívélyes üdvözlettel:Judit

  Válasz
 20. Gáspár Györgyi

  Kedves András!
  Sajnos többszöri nekifutásra sem vagyok képes angolul megtanulni. Most leszek nyugdíjas és lesz időm nyelvet tanulni, de nem az angolt./szinte már előre kódolt a kudarc az angollal/ Én úgy érzem muszály nyelvet váltani!
  Üdvözlettel:Györgyi

  Válasz
 21. Gizella

  Tisztelt Tanár úr! Leírom önnek engem mi motivál,ítélje meg maga elég erős e. Egyetlen fiunk van aki 3 olyan műtéten esett át amire az orvos is azt mondta hogy ő megtett mindent a többi Isten kezében van. Utána elvégezte a főiskolát ,de nem tudott rendes munkát kapni.Közben megnősült és vállalkozást nyitottak.A feleségével beiratkoztak az egyetemre és elvégezték.Egyetemi diplomával sem tudtak elhelyezkedni.Mi vállaltuk hogy támogatjuk őket,szerettünk volna már unokát.Mesterséges megtermékenyítésre került sor, minden anyagi támogatást megadtunk nekik.Megszületett a várva várt unoka.Közben a vállalkozásuk tönkre ment.A fiunk kiment Angliába dolgozni ,megtapasztalta milyen ott a munkavállalás, de a család itthon volt. Könyörgésünkre, ne menjen olyan messze visszajött és megpróbált újra munkát keresni.Közben legnagyobb meglepetésre a felesége terhes lett .Minden reményünk az volt hogy itthon maradnak.Sajnos nem .Az idősebb unoka 2 éves a fiatalabb 10 hónapos volt felpakoltak és irány Anglia.A gyerekek ott járnak napközibe, a nagyobb még szereti a magyar nyelvet, a mesét ,a kisebb ott tanult meg beszélni tud magyarul is de neki ,már nem csak a magyar az anyanyelve.Úgy tapasztaljuk egyformán használja a két nyelvet.Félő ha több időt tölt majd az iskolába szívesebben beszél majd angolul.A gyerekek nem szeretnek Skypen beszélni.Ha nem megyünk ki hozzájuk a távolság és a munka miatt évente egyszer találkozhatunk.Ha nem tudunk beszélni semmit angolul, hogy megyünk ki? Az unokák ha nincsenek velünk, csak évente egyszer, KB 10 napot elfelejtenek minket. A szeretet, és kötődés, csak személyes együttléttel érhető el.Tanulni kell az angolt és míg lehetőségünk van, minél több időt velük tölteni.Nekünk kell elmenni oda ,tehát legalább alap angol kell.Ha segíteni akarunk nekik , elvinni a gyerekeket a napközibe ,vagy bevásárolni kell az angol. hogy az odautazást ne is említsem, ott is szükség van némi nyelvismeretre. Köszönöm a türelmét ha végigolvassa írásomat.Üdvözletem Gizella.

  Válasz
 22. Katalin Fehervari

  Tisztelt Mester! Sajnos en is azok koze tartozom akik szeretnenek megtanulni de nincs eleg motivacio.Elboldogulok azzal a tudassal ami van ,igaz mindig tudok uj kifejezeseket igy bovul a szokincsem. Minden elismeresem azoknak akik az on tananyaga alapjan megtanuljak az adott nyelvet. Koszonom,hogy lehetoseget kaptam es a “munkafuzet”is nagy segitseg. Jo egeszseget kivanok onnek es tanitvanyainak! Katalin

  Válasz
 23. Szántó Gábor

  63 éves vagyok és már nehezen fog “az agyam” de lehert hogy ez csak kifogás .?.?

  Válasz
 24. Torrent Tóth Sándor

  Kedves András! Köszönöm ,hogy gondolt rám. Én is valahogy úgy voltam mint a példaként felhozott nagymama és igazgató. Én is sokat utaztam és rettentően zavart, ha nem tudtam komunikálni az éppen adott országban. Engem főleg ez motívált és serkentett, hogy minél hamarabb megtanuljam a nyelveket. PERSZE tettem is érte és beosztottam magamnak az időt no meg a normát, mármint a megtanulni vágyott tananyag mennyiséget és így aztán folyamaosan haladtam ,ami igen nagy sikerélményhez vezetett! Az egyik nyelvtanárnő barátnőm, aki felajánlotta segítségét majd pár hét mulva közölte hogy, hadjuk abba, mert én soha nem fogom megtanulni a nyelvet. Le volt döbbenve fél év mulva mikor, egy tásaságban hallott beszélni és elnézést kért , hogy korábban azt a demonesztáló kijelentést tette. Igaz hogy,hozzá tette hogy , úgy látszik ö nem jó nyelvtanár! Én meg nem gyöztem vigasztalni, hogy nem vele volt baj, hanem velem . És talán nekem pont az kellett ehez az eredményhez. További minden jót kívánok Sándor.

  Válasz
 25. Rechnitzerné Unyi Ilona Katalin

  Kedves András!

  Nagyon fontos a motiváció. Kell, hogy valami ösztönözze az embert minden területen, ahol bármilyen kis eredményt el szeretnénk érni.
  Nekem különösen fontos lenne az angol nyelvet valamennyire tudnom, elsajátítanom. Két lányom van, akik mind a ketten angol nyelvterületen élnek már hosszabb ideje. Rémesen nehéz nekem, hogy nem értek egy szót sem és csak a jelenlétükben tudok bármiben is tájékozódni. Tehát MEGTANULOM ezt a nyelvet valamennyire, hogy hasznomra fordítsam. Igaz én az angol mellett a németet is nézegetem még, de nekem a német sokkal könnyebb és szívesen is foglalkoztam vele korábban is. /Drága eltávozott férjem német volt/
  Ez a módszer, amit öntől látok nagyon jó és gondolom már sok embernek segített. Bízom benne, hogy én is sikerrel veszem az akadályt.
  Jó egészséget és sikeres további munkát kívánok. Köszönettel: Ica

  Válasz
 26. PLATTHY IVÁNNÉ

  TISZTELT NEMÉNYI ANDRÁS KOLLÉGA!
  AZÉRT SZÓLÍTOM ÍGY, MERT ÉN IS PEDAGÓGUS VAGYOK. IGAZ, ALSÓS TANÍTÓ NÉNI, 42 ÉV TANÍTÁSSAL. TAPASZTALATOM SZERINT A LEGFONTOSABB A MOTIVÁCIÓ MINDENFÉLE TANULÁSNÁL, TANÍTÁSNÁL. AZ VISZONT A PEDAGÓGUS MŰVÉSZETE, HOGY MOTIVÁLNI TUDJA TANÍTVÁNYAIT, FÜGGETLENÜL ATTÓL, HOGY MENNYI IDŐSEK ÉS MIT TANULNAK. VALAHOL ITT BÚJIK MEG A NYELVTANÍTÁS PROBLÉMÁJA IS. VALAMIÉRT NEM TERMÉSZETES , HOGY JÓ EGY MÁS NÉP NYELVÉT IS ISMERNI, TANULNI. EGYÁLTALÁN, A TANULÁSNAK ÉS A TUDÁSNAK NEM SOK ÉRTÉKE VAN ÁLTALÁBAN. ÉN 49 ÉVES VOLTAM, MIKOR ELKEZDTEM NÉMETET TANULNI AZ OROSZ TANÁROKKAL. M.INDIG NAGYON VÁGYTAM RÁ, DE CSAK AKKOR JUTOTTAM HOZZÁ., ABSZOLUT KEZDŐKÉNT. NEHÉZ VOLT, DE NAGYON AKARTAM, NAGYON ÉLVEZTEM, ÚGYMOND, MOTIVÁLT VOLTAM, EGY SEGÍTSÉGEM VOLT, A KÖZÉPISKOLÁS LATIN ÉRETTSÉGIM,NAGYON JÓ LATIN TANÁROM EMLÉKE .MEGCSINÁLTAM A C KÖZÉPFOKÚ NYELVVIZSGÁT. ÉS ITT A MÁSIK OK: a JÓL MOTIVÁLT NYELVTANÁR, AKI NEM TANANYAGOT AD LE, HANEM SZÍVVEL, LÉLEKKEL TANÍT, LELKESÍT, DICSÉR, EZER DOLGOT KITALÁL, HOGY SZÁRNYALJON TANÍTVÁNYAIVAL. NEM NYELVVIZSGA KÉNYSZERBEN GONDOLKODIK, HANEM HASZNÁLHATÓ TUDÁSBAN. NEM TESZTEKET TÖLT KI, HANEM BESZÉLTETI EMBEREIT KÜLÖNFÉLE ÉLETHELYZETEKBEN. HOZZA A MÁSIK NÉP KULTÚRÁJÁT, ÜNNEPEIT, NÉPSZOKÁSÁT, KAPCSOLATOKAT KERES ÉS TALÁL A GYAKORLÁSHOZ, AZ ISMERETEK ALKALMAZÁSÁHOZ ÚGY GONDOLOM, HOGY A NYELVI SZAKOKON, A TANÁRKÉPZÉSBEN NAGYOBB TERET KELLENE BIZTOSÍTANI A MÓDSZERTANI KULTÚRÁNAK, AZ ÉLETKORI SAJÁTOSSÁGOKNAK, AZ ÉRTÉKELÉS POZITÍV, ELŐREMUTATÓ LEHETŐSÉGEINEK, EGYSZÓVAL A MOTIVÁCIÓNAK, A TANULÁS, A TUDÁS ÖRÖMÉNEK ÉS NEMCSAK A NYELVTANÍTÁSBAN. SOK ÖRÖMET ÉS SOK SIKERT KÍVÁN TOVÁBBI MUNKÁJÁHOZ EGY NYUGDÍJAS TANÍTÓ NÉNI, AKI MOST KEZD ISMERKEDNI AZ ANGOL NYELV REJTELMEIVEL, HA MÁR AZ UNOKÁI SORBAN LETESZIK AZ ANGOL NYELVVIZSGÁT. EZ A LEGJOBB MOTIVÁCIÓ!!!!

  Válasz
 27. Ipsics Jozsef

  Köszöntöm András úr. NDK-ban dolgoztam kettő évet. 70-ben jöttem haza. Kint született a fiam aki ma 46 -éves . 2012 ben találkoztunk először . Emlékeiből szedtem elő a német szavakat. Ma már ez nem elég. Sokkal többet és folyamatosan beszélgetünk. Nagyon jól használt nekem a leckéi, mert akartam fiammal és családjával németül beszélgetni. Bizony 68 elmúltam . Azért még használjuk a fordítót . T : Jozsef

  Válasz
 28. Richter Ferencné

  kedves Neményi András!
  Köszönöm a megkeresését. Én elmúltam 80 éves nyugdíjas vagyok, a régen tanultakat szeretem feleleveníteni ezért kértem a nyelvleckéket, amikkel felelevenítettem a régi tanultakat.Mikor külföldre utazom minden esetben a fiam vagy unokáimmal megyek akik több nyelv vizsgával rendelkeznek, de azért én is szeretek egyedül is sétálni így hasznát vettem Ön által elküldött leckéknek.Természetesen a hang anyag is jó lett volna , de anyagi helyzetem megvásárlását nem engedi.
  Üdvözlettel: Richter Ferencné

  Válasz
 29. Barna Péter

  Tisztelt András és Olvasó!

  Magam az idegen nyelvekre elsősorban mint eszközre tekintek, a tanult nyelv sajátosságai vagy a tanulás folyamata, módszertana kevésbé lelkesítő.
  Az idegennyelvű interakció, a gondolataim pontos közlésének az igénye ami a hajtóerőt adja, az a sikerélmény amikor megértek és megértenek.

  Tisztelettel:
  B.P.

  Válasz
 30. Lantos Sándor

  Tisztelt András! 67 éves vagyok, elhatároztam,hogy megtanulok angolul,ha nem is a legmagasabb szinten,de azért mégis megértsem illetve megértessem magam. Mivel semmi nem indokolja a sietséget,szépen,lassan haladok,minden nap . Elég erős akaratú vagyok, amit célul tűzök ki,azt mindig igyekszem megvalósítani,ezért azt gondolom,hogy sikerülni fog!

  Válasz
 31. Palotai Arpad

  Én még az életben nem adtam két, esetleg három szavas választ. Ezért ez a kis szöszenet, vagy förmedvény . Egy autóhoz hasonlitom az én kisérletemet ahol 1, a motor a motiváció. 2, ahol a sebváltó nem mindegy , eggyesben kettesbe, vagy hármasban tanulok. 3, a futómü igen érzéken és minden göröngyre reagál ha, német nyelvterületen élek és angolul tanulok. Az ut nem könnyü, nincs napi kontaktus az alap talajjal ! A TV filmek nem segitenek, mert a kezdö számára a beszéd sebesség, elég rövid idö után követhetetlen . Itt már az is siker ha egy egy szó ismerösnek tünik. Na itt tartok én 73 évesen ! Egyhónapos nyári szünetet tartottam, amit tudok az nem kevés, de összességében semmi ! El nem veszek, és sört is tudok rendelni ! Sory Good Morning !

  Válasz
 32. Kertész Ferenc

  Nagy ötlet és nagy segítség! Akkor tanulok, amikor ráérek és abban a tempóban, ahogy nekem jó! Köszönöm, nagy segítség és az árról nem is beszélek!

  Válasz
 33. dr. Nagydaróciné Szabó Csilla

  Tisztelt Tanár Úr!

  Valóban, amint feltételezi, a kellő motiváltságom hiányzik, még máshoz is, de természetesen, a képességeim is jócskán megcsappantak, -ezzel szembesülni sem öröm.Kifejezetten kudarc élmény
  megélni, hogy már mi mindenre nem alkalmas az ember.
  Egyedül élek már vidéken. A család többi tagja, a fiatalok, s a testvérem sem ebben a városban lakik, a fiatalok, s unokáim pedig Budapesten élnek.
  Így még az anyanyelvemet sincs mód gyakorolni.
  A négy éves unokám angolt is tanító,-gyakorló óvodába jár. A fiatalok, s az unokáim miatt van egyáltalán valami késztetés bennem, eziránt is,-meg bármi iránt.
  Azonban a fiammal is főként a laptop segítségével tudok érintkezni,- emiatt is lett fontos nyugdíjba
  jövetelemkor, hogy valamennyire elsajátítsam a használatát.
  Havonta másfél-két napon át látom a kicsiket is, a fiamat is.
  De , véleményem szerint : ettől nyomósabb ok nálam : a képességek “megcsappanása”.

  Ennek ellenére tetszik az Ön tananyaga, könyvei, segédanyaga.

  Köszönettel, s tisztelettel: Csilla

  Válasz
 34. Varga Sándorné

  Kedves András! Én megrendelte és meg is kaptam a munkafüzeteket és a CD-t. Nem mondom, hogy mindennap foglalkozom vele – sajnos betegségemből kifolyólag-, de amikor úgy érzem nagyon jól rá tudok hangolódni és tetszik. Legnagyobb motivációm a lányom 5 év él Angliában. Mikor meglátogattuk vittem ugyan magammal egy magyar- angol kis füzetet, hogy a fontosabb dolgokat esetleg meg tudjam kérdezni, vagy érteni. Azonban végül is a lányomra hagyatkoztunk. Hazafelé, mikor már Ö nem jöhetett tovább akkor tudatosult bennem, hogy magunkra tudunk csak számítani. / Előző este ért ez a döbbenet, hogy a repülőtéren elválunk, így saját magunknak kell boldogulnunk. Csodálkoztam, hogy 1 hét alatt mennyi mindent megfigyeltem -útba igazítás, stb- így különösebb gond nélkül vettem ásványvizet, odataláltunk időben a beszálló helyünkre. Ekkor határoztam el, hogy valamilyen szinten meg kell tanulnom angolul! / Az orosz még ment valahonnét előjött és egy török boltban egy idősebb eladóval oroszul beszéltünk!/ Sajnos én nagyon sokat vagyok egyedül, így í nyelvtanulással hasznosan töltöm az időmet, 60 éves vagyok többféle betegséggel, de ez is segít abban, hogy néha jobban érezzem magam, mert eltereli a betegségemről a gondolataimat!!/
  Köszönöm a lehetőséget, hogy a magam tempójában, de mégis tanulhatom a nyelvet!

  Válasz
 35. simon lászló

  Szeretnék meg tanulni.És egy kicsit haladtam is.Jó a füzet,lemez.Örülök neki és hálás is vagyok érte mert érthetően könnyű.Közbe szólt az élet,le lassított jól.De igyekszem azért….

  Válasz
 36. Norbert

  Tisztelt Neményi Úr!
  Felvidékiek vagyunk, felmenőimnél természetes volt 3-4 nyelv tárgyalóképes tudása. Otthon a német, az utcán a szlovák, az elemi iskolában és a hivatalos kapcsolatokban a magyar, a gimnáziumban a német és a latin elsajátítása természetes dolog volt. Azután jött a vízözön. Motiváció nélküli 10 év orosz nyelvoktatás után 20 évesen csak magyarul tudtam, mondván nekem nincs nyelvérzékem. Akkor az egyetemen második nyelvet kellett választani, meglepetésemre teljes kezdőként egy év elteltével (mindössze heti két órával)már tűrhetően beszéltem németül. Ma is ez megy legjobban. Később egy középfokig az angolban is eljutottam, ennek – a szakmában önkéntelenül kialakult görög-latin szókincsnek köszönhetően – főképpen a műszaki-természettudományos életben veszem hasznát. Ma is úgy érzem, életem során a motiváltság mellett a latin nyelv oktatása hiányzott legjobban a nyelvtanulásnál.

  Üdvözlettel: Norbert

  Válasz
 37. Végh Endréné

  Kedves András!
  Örülök,hogy rátaláltam az Ön módszerére,szerettem volna angolul is tanulni,de sok nehézség volt a hogy ejtem,és hogy írom között,viszont az Ön módszere,és könyvei meg adják nekem a lehetőséget a tanulásra.Már beszélek egy kicsit németül,és valamivel könnyebb az angol a német után,úgy érzem.Nem vagyok a fiatal korosztály,de a tanulás karban tart,férjem német nyelvterületen dolgozott,Ő perfekt ebből,és angolul is beszél ,ő is segít a tanulásban.Már nekem is voltak sikerélményeim az angollal,ez is örömmel tölt el.
  Köszönöm,hogy kedvesen terelgeti a tanulni vágyókat,és a biztató szavakat.

  Üdvözlettel: Végh Endréné

  Válasz
 38. Horváth Gézáné

  Kedves András!
  Számomra már gyerekkoromtól fontos volt az idegen nyelv tanulása.Megtanultam oroszul,ukránul,horvátul és románul.Minden területen éltek rokonaim.Ha ránéz a fb.oldalamra,akkor meglátja,hogy orosz tannyelvű iskolába jártam,közben tanultam angolul is.Erősíteni szeretném idős koromra az angol nyelv tudásomat. Egyszer már írtam Önnek,hogy nehezemre esik a gyakorlás,mert szem műtétem volt egy agyi infarktusból kiindulva.Nagyon komplikált műtét volt.Az olvasást még nehéz hosszan végeznem,de egy hét múlva már menni fog,így aztán az elmaradt leckéket is bepótolom.

  Válasz
 39. K R Erzsébet

  Kedves András!
  Amióta találkoztam Önnel így az email-en őszinte tisztelője vagyok. Lelkesedése, kitartása, segíteni akarása lenyűgöz.Nagyon megértem a problémákat, melyekről említést tesz. Valóban igen elszomorító honfitársaim nyelvi börtönbezártsága. (különösen azért is mert én is ettől szenvedek).
  A változtatás útjában az én esetemben, az anyagi, pontosítva a Ft-hiány, és kis mértékben a korom, azaz az éveim száma az oka. Minden lehetőséget megragadok, ami kiutat mutat, de mindezideig, nincs kielégítő szinten az idegennyelv tudásom. Autodidakta módon igyekszem gyarapítani ismereteimet.
  Hálás köszönettel az eddigi segítségeiért!
  Erzsébet

  Válasz
 40. jozef Molnár

  Tisztelt Neményi úr! Szeretnék Öntől tanácsot kérni és lehet, hogy segítséget is….privátba tudnánk-e kommunikálni, mert nem hiszem, hogy érdekelne mást az én saját problémám…

  Válasz
 41. Szabó Eszter

  Motiváció: ahány ember, annyi. Az egyéni érdeklődés a legjobb motiváció, de az mindenkinél más, pl. egy horgolásról szóló cikk engem nem hoz lázba, de egy ételrecept már jöhet!
  Ha kapnék pl. egy hónap múlva egy állást egy idegen országban, biztos, hogy a lehető leggyorsabban megtanulnám a nyelvét! Eddig két ismerősöm kapott ilyen ajánlatot: biztattam őket, hogy igen, lehetséges! Ma már kint dolgoznak.
  A nyelvvizsga kényszere – mint pl. nálam – szintén erős motiváció a napi intenzív nyelvtanulásra. Nekem az időhiány miatt muszáj járműveken, ebédidőből lecsípve, éjszaka nyelvet tanulni, vagy akkor, amikor az e-mail-eket amúgy is nézem. Még szerencse, hogy vasárnap csak nagyon ritkán dolgozom!

  Válasz
 42. Szabó Eszter

  Beleolvastam a többiek hozzászólásaiba. Az egy dolog, hogy angolból MUSZÁJ letennem a nyelvvizsgát, mert nélküle minden álláspályázatom megy egyenesen a kukába! Más dolog, hogy a szakmámban TUDNI KELL ezt a nyelvet is, méghozzá ezt lehetőleg felsőfokon kell tudni ahhoz, hogy jó szakember maradhassak. Már 32 éve ugyanabban a szakmában dolgozom. Azt olvastam az amerikai előrejelzésekben, hogy 5 éven belül eltűnik ez a szakma is. Hamarosan újabb szakmát/szakmákat tanulhatok, újabb angol szókinccsel. Az is lehet, hogy külföldre kényszerülök. Nekem csak magyar anyanyelvem van, más nyelveket tanultam az angol előtt: németet, oroszt, latint, eszperantót, franciát. Az angol számomra a legnehezebb nyelv. A rengeteg munka mellett egyedül tanulom. A többi nyelvre is szánok max. 30 percet. Sajnos, a latin nyelvtant már elfelejtettem, de a szókincse “visszaköszön” más nyelvekben. Nagyon köszönöm az angol, olasz, német leckéket, sokat tanulok belőlük, mert most nincs időm nyelvtanfolyamra.

  Válasz
 43. Szaboné Marosi Éva

  András!
  Igaz, én sem most kellett volna ezzel foglalkoznom, de a Tamás fiam Londonban él, és én szeretnék a közelébe lenni.Nem baj, ha ujra kezdem.Nincs jelentősége a kornak.
  Én bátran indulok neki.

  Válasz
 44. Marica

  Kedves András!

  Az előző kérdésére válaszolva a végeként is erről írtam, és most is csak ezt tudom megismételni, mert így gondolom, és ez a saját tapasztalatom:

  Szerintem rengeteg múlik a tanítási módszeren, de mellette legalább annyira azon is, ha nem muszájból vagy bármilyen érdekből KELL valakinek egy nyelvet tanulnia, hanem melyik nyelv tetszik neki, mit tanul szívesen.

  Válasz
 45. Gáspár Antalné

  Motiváció van ,hiszen a gyerekekhez sokat utazom külföldre és büszke vagyok magamra ,ha sikerül a vásárlás stb. viszont lustaság és a kifogások a gyakorláshoz erősebbek, igyekszem legyőzni. Igaz amióta elkezdtem már sokkal többet kellene tudni. Rajta leszek !!!!!!!!!!

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Haladjon a saját tempójában, nem baj ha lassan, csak haladjon, ez a lényeg.

  2. Éva

   Tudja kedves András amit leírt arrol hogy anémetek menyire segitő készek és hogy menyire életben tarják a hagyományokat és a régi épületek eredetiségét ezt meg tapasztaltam 4 hónap alatt Nürnbegben ahol az o város köré épitették az új várost nagyon szép! Még nem adtamfel annak az esélyét hogy még kijutok ezért is jó őntől tanúlnom köszönöm!

  3. Éva

   Tisztelt András motiváciom van mivel 4 hónapot töltöttem kint és amit akkor meg tanúltam nem szeretném ha feledésbe merűlne ezért köszönöm hogy ön által fent tarthatom azt a kis nyelv tudást és fejleszthetem!Űdv Éva

 46. B.Kovacs Adél

  Kedves Neményi András! Nagy oromot szerzett ez a lehetőség számomra, hogy tényleg megtanulhassam az angol nyelvet . Sajnos kevés idő áll a rendelkezésemre, mivel nagybeteg férjemet gondozom . A. motivációm megvolna mert ki szeretném vonni magam az elkeseredettség nyomása alól. Ezért is kezdtem el tanulni , meg is szereztem mindkét kötetet, sajnos mire megkaptam öket a férjem egy muteten esett át ez már a 6-ik honapja és most már csak agybanfekvo, totális gondozást igényel. (Parkinszon és Alzheimer kór 4-ik stádiumban, combnyaktorest követően muteten esett át -az orvosok szerint nem fog tudni lábra állni) .Mindezek után nem szeretném megszakítani a tanulást! Nem tudtam követni az elküldött leckéket, a fentiek miatt, most már tudnék időt szakítani a követésére. Ezúton kérem, hogy ha van egy mód rá, küldje el újra a leckéket. Különben, nem számít, hogy kilepnek-e vagy sem az angolok az EU-bol, még szeretnék tanulni.! Előre is köszönöm! (Születésnapi ajándéknak szánom magamnak , októberben töltöm a 75 évet) Maradok tisztelője, B.Kovacs Adél.

  Válasz
 47. Kiss Györgyné

  Kedves András! Megvan a motiváció mert németben házi ápolást végzek meg kell ,hogy értsem és értessem magam.Üdvözlettel Rózsa

  Válasz
 48. Kulcsár Jánosné

  Tisztelt Neményi András!
  Soha nem volt lehetőségem nyelvet tanulni.Gyermekeimnek nyelvvizsgája van. A lányom Svájcban dolgozik és azért kezdtem el tanulni a német nyelvet, ha kimennék hozzá ne legyek olyan elveszett.Nagyon jók a . a nyelvleckéi. Eljutottam nagy nehezen az első rész végére és nagyon örülök hogy már annyit tudok.Beteget ápoltam és most a férjemet ápolom és nincsen türelmem mindig tanulni sem időm sok .De nagyon igyekszem hogy sikerüljön egy kicsit tudni.A lányom kicsit vizsgáztatott és nagyon megdicsért .Így hatvan felett az ismerőseim csodálkoznak hogy én tanulok. A számítógép kezelést is 58 évesen tanultam.Előtte csak messziről láttam gépet. Főzés közben hallgatom a lemezeket és mondom utána hangosan.
  Tisztelettel kulcsár Jánosné

  Válasz
 49. Olléné Anita

  Szerbusz kedves András! Hát most éppen nem érzem magam kellően motiváltnak,mert nagyon szeretnék ugyan angolul megtanulni,de úgy érzem, elakadtam a kiejtés szintjén.Nyolc hónapja tanulok egy bizonyos ingyenes nyelv tanuló programon,ami mind ez idáig nekem jól is működött.Tudod olyan vagyok mint a kiselefánt nehezen tanulok,de könnyen felejtek.Ezért én gyakran vissza térek a tananyag elejére és még egyszer át veszem.A következő tanulás végén,megint belenézek az elejébe,és megint átveszem,tehát ez azt jelenti,hogy lassan haladok,de így úgy veszem észre,amit meg tanultam azt még álmomban is tudom.Ezért szeretem ezt a programot ,akkor veszem elő amikor akarom,akkor ismétlem amikor úgy érzem el felejtettem valamit,és fel kell elevenítenem,de most már úgy érzem meg rekedtem a kiejtések szintjén és ez el vette a kezdeti lelkesedésemet.Az a vágy,hogy meg tanuljak angolul az még mindig meg van bennem,de most már egy jó pár hete felé sem néztem a programnak,de azért bűn tudatom is van, mert már ennyi mindent meg tanultam,(legalább is úgy érzem), amikor látok egy angol mondatot a netten és le tudom nagyjából már fordítani,vagy egy angolul beszélő filmben meg,megértek egy szót,mondatot akkor persze nagyon büszke vagyok a tanultakra,és újból elhatározom,hogy tanulni fogom továbbra is,de megint csak ott lukadok ki a végén,hogy a kiejtést azt nem lehet így meg tanulni.Mindig keresem az olyan programokat amik a kiejtések megtanulásában segítenének.A leveleidben azt veszem észre,hogy te nyitott vagy az új dolgok meg valósítására,amit nagyon jónak tartok.Meghallgatod,és úgy gondolom próbálod be illeszteni a nyelv tanulási módszereidbe a tanulni vágyok véleményeit.Vissza térve az angol nyelv tanulásra,én sok programnál hiányoltam a hangos kiejtés ,és az írott szöveg mellett a fonetikus leírását a kiejtésnek.Szerintem az otthon tanulóknak ez nagyon sokat segítene abban,hogy hogyan próbálják meg kiejteni az adott szöveget. Hát ennyi az én problémámról dióhéjban kedves András .

  Válasz
 50. Nguyen Piroska

  Kedves András!
  Amikor jelentkeztem Önnél akkor megírtam,hogy én az unokahugom miatt tanulok angolul,mert ő a testvérem gyereke de nem tud se magyarul,se vietnamiul mert Ausztráliában élnek és csak angolul beszél.Édesanyja most kezdi vietnamiul tanítani.Mivel az angolt nem találtam nehéznek ezért kezdtem el a tanulást,nem haladok gyorsan de folyamatosan.Már előfordult,hogy munkám során kellett olyan német gyerekre vigyáznom aki tudott angolul és tudtunk kommunikálni,nálam jobban csak azt a kolléganőt várta aki nagyon jól beszélt németül.Kevés időm van mert sokat dolgozom de a szabadidőmben próbálok minél többet tanulni,köszönöm hogy érdekli hogy mit csinálunk a tananyaggal amit megkaptunk Öntől.Tisztelettel üdvözlöm Nguyen Piroska

  Válasz
 51. Galla Józsefné

  Kedves András!

  Kérdésére a válaszom: Bennem elég erős a késztetés, hogy megtanuljak egy idegen nyelvet, legalább társalgási szinten.
  Igaz valamicskét tudok németül, oroszul, de mindig is foglalkoztatott, hogy angolul megtanuljak.
  Nálam a tanulási vágy elég nagyfokú, hiszen az életem során folyamatosan tanultam. Először mert a munkám révén szükség volt rá, később és jelenleg, hogy az elmémet frissen tartsam, továbbá kommunikálni tudjak idegen nyelvűekkel is.
  Angolt tanultam két évig tanfolyami formában, de beszélni nem mertem. Az Ön módszerére rátalálva, rendezni tudtam az eddig tanultakat, és meg merek szólalni. Igaz e területen még elég bátortalan vagyok. A nyári időszakban sajnos kevés időm van a tankönyv mellé leülni, de a hanganyagot állandóan hallgatom, és hangosan ismétlem. Sokat segítenek a kiegészítő leckék is.
  Összegezve: véleményem szerint igen, kell motiváció, erős akarat és bátorság.
  Üdvözlettel: Galla Józsefné ( a 65-ön túliak társaságából)

  Válasz
 52. Piroska

  Kedves András!

  Köszönöm az érdeklődést.
  Az unokáim miatt próbálkoztam, de már régen lehagytak.

  Üdvözlettel. Szabó Piroska

  Válasz
 53. Magócs Ferencné

  Kedves András!
  Köszönöm szépen az érdeklődését, és a segítségét! A motivációm megvan, mert Orsi unokám már tíz éve él Londonban, már többször voltam kint, és büszke voltam magamra amikor egyedül vásárolhattam a boltban. Lassan haladok a leckékkel, már nem fog úgy az eszem mint a fiataloknak, de nem adom fel! A másik három unokám is beszél angolul, sőt a lányom még angol tanárnő is, így elég nagy a késztetés arra, hogy legalább ” konyha-nyelven” megtanuljak én is !
  Üdvözlettel, tisztelettel:Mária

  Válasz
 54. Dr. Dévényi Edit

  Kedves András! Valóban a motiváció a legfontosabb. Lehet, hogy nálam ez nem eléggé erős. Persze hivatkozhatok arra, hogy 68 évesen még teljes állásban vagyok kórházi orvos, havi két ügyelettel és két mellékállással, igen kevés szabadidővel, mivel családom, 4 unokám van.Mostanában komoly aggodalmaim voltak az egyik unokámmal kapcsolatos egészségügyi problémák miatt, de az megoldódott. Ön szerint is a rendszeresség a legfontosabb, heti többször akár rövid időre kézbe venni az anyagot a lemezt meghallgatni.
  A könyve kiváló, hogy nem szavakat kell bemagolni, hanem a gyerekek magyar anyanyelv tanuláshoz hasonló módszer alkalmazását használni, bár más szinten. Kiváló gondolat és gyakorlási lehetőség. A könyv a közelemben van, de várom az alkalmas időszakot, hogy nekivágjak a tanulásnak. Remélem, hogy hamarosan elérkezik az az idő. Tulajdonképpen már gimnáziumban angolt szerettem volna tanulni, de a szüleim hatására a németet választottam.Egyetem alatt tanultam 1 évig angolt, majd kb. 5 éve egy fiatal magántanárnő igen jól tanított, de a régi módszerrel. Végigvettük az anyagot, nyelvtant és az alapokat, de aztán a begyakorlás már nem ment, mert elkerült
  Budapestre egy nyelviskolába.De talán mégsem az időhiány az oka, hogy még nem kezdtem el a könyvéből tanulni. Ez lesz a 3. indulásom, talán a félelem, hogy eddig sem tanultam meg olyan szinten, hogy beszélni tudjak,- az is visszatart.
  Ha belevágok, akkor tudom, hogy nem adom fel, de az indulás nagyon nehéz. Üdvözlettel és tisztelettel: Dr. Dévényi Edit

  Válasz
 55. Ördögh Erzsébet

  Kedves András!
  Köszönöm a sok hasznos tanácsot, jelenleg az angolt tanulom, mivel szeretek utazni és rájöttem , hogy ez az a nyelv, amivel szinte mindenhol lehet boldogulni. Nyugdíjas pedagogus vagyok és ez a motivációm , ami miatt szeretnék olyan szintre eljutni, hogy megértsem a legfontosabb dolgokat és tudjak válaszolni is. Sajnos az a hiba szerintem, hogy nálunk nagyon nyelvtan központú az oktatás és azért nem mer megszólalni az ember, mert fél, hogy hibázik. már megtapasztaltam az ellenkezőjét, hogy nyelvtanilag nem mondtam tökéletesen, de megértették, amit akartam és nem javították ki. Volt egy másik pozitív dolog az életemben , éppen nézelődtem az egyik üzletben és az eladó hangosan kérdezet a fiatalabb kollegákat, hogy tud-e valaki angolul, mert nem tud boldogulni a vevővel. Ezt meghellotta a párom és mondta, hogy majd én segítek, sikerült megoldani a problémát és nagyon köszönte az angol hölgy és még tovább is beszélgettünk egy keveset, nagyon kedves volt.
  Éppen ezért nagyon fontos, hogy legyen motiváció, bizony gyakran én is elhanyagolom a tanulást és sokszor kezdtem előlről. Nem jó kihagyni több időt, mert az ember elfelejti azt is , amit addig tudott. Most megint ott tartok,hogy nekifutok és próbálom előhozni a mélyből a már megtanultakat.
  Sajnos észrevettem, hogy nekem jobb, ha eljárok órára, mert akkor arra tudom, hogy készülni kell, de egyedül otthon könnyebben elhanyagolom. Én nem nyelvvizsgázni akarok, csak magam miatt csinálom,tornáztatom az agyamat és persze még utazások alkalmával hasznosítom is. Le kell győznöm a lustaságom és csinálnom kell tovább, nem lehet arra hívatkozni , hogy nincs időm!

  Válasz
 56. Kovács László

  Kedves András,
  Köszönöm az e-maileket. Az összes hozzászólást nem olvastam el, de egy adalékkal szolgálnék a nyelvtanulásunk sikertelensége témához. Szerintem a ránk zúdított (külföldi, színes, CD-s) nyelvkönyvek, egyike sem hozzánk magyarokhoz szól. Ezek hasznosak lehetnek a tőlünk nyugatra lévő országoknak (pl. egy német szinte áthallásszerűen tud egy angol nyelvkönyvet használni, repülni tud a leckék felett, de mi nem).
  80-as években jártam angol nyelvtanfolyamra a TIT-hez (nem tudom Ön milyen évjáratú) és padtársam volt egy akkor 55-60 éves úr, aki azért akart angolul megtanulni, mert az USA-ból egy rokonától örökölt és személyesen ő akarta az egész hagyatéki dolgot intézni. Az úr a 15. lecke után is a scarf-ot csárf-nak ejtette. Nem jött többé nyelvórára.

  üdv.:
  kovács László

  Válasz
 57. Saphier Herbertné

  Tisztelt Neményi Úr !
  Köszönöm, hogy hozzásegíti az időskorúakat is az életünk tartalmasabbá tételéhez.
  76 évesen kezdőként kapcsolódtam be az Ön NÉMET nyelvleckeprogramjába, azonban a szavak kiejtése miatt nehéz a tanulás.
  Szeretném, ha tájékoztatna arról, hol lehet ezt a tananyagot beszerezni kazetta, vagy lemez formájában.

  Tisztelettel: Saphier Herbertné

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Írjon egy e-mail-t az ügyfélszolgálatunknak:
   info kukac nyelvmester pont hu
   Válaszlevélben küldenek Önnek részletes tájékoztatást az árakról.

 58. jozef Molnár

  Tisztelt Neményi úr! Elhatározása magam, hogy meglesz a tananyagot ( német és olasz), de előtte szeretnék önnel beszélni….Facebook messenger??? Én külföldön dolgozom és elég kötött a munkaidős, kérem adjon rá módot, hogy beszélhessek Önnel… Pár percet kérek…Tisztelettel: Jozef Molnár

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Jozef!

   Ajánlom a telefont, az ügyfélszolgálat este 19.00- ig elérhető, sokszor vagyok ott én is.
   A Nyelvmester Nyelviskola honlapján megtalálja az összes telefonszámunkat.

 59. LLné

  Kedves András!

  Már a múlt héten is írtam egy e-mailt, de nem kaptam rá választ.
  A tanácsát kértem arra vonatkozóan, hogy viszonylag jó nyelvtantudás és irásos fordításkészség mellett hogyan tudnám a beszédértést , beszédkészséget javítani angol nyelvben.
  Válaszát várva üdvözlettel

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   A beszédértés fejlesztéséhez sokat kell angol szöveget hallgatnia:
   – mesét,
   – híreket,
   – dalokat,
   – és érdemes filmet is néznie angolul.

   A beszédkészség javításához beszélnie kell. Ha nincs kivel, akkor magában, egyedül, mondja fel kívülről a tankönyv párbeszédeinek, olvasmányainak szövegét.
   Ettől javulni fog.

   Ha olvassa a leveleimet, több e-mail-ben is írtam erről.
   A Sikeres Angoltanulás Titkai Mesterprogram kiadványom csak erről szól.

 60. Csaba Józsefné

  Kedves András!
  Mindig szerettem volna nyelvet tanulni, nagyon elfoglalt voltam. Most, hogy megöregedtem, több időm
  van a tanulásra. Engem az, hogy megértem egy németül beszélő ember mit mond, boldoggá tesz. Ezért azonban kitartóan kell tanulnom, hogy válaszolni is tudjak a kérdéseire. Az Ön módszerét nagyon szere-
  tem, mert ezzel sokkal könnyebb a beszéd.
  Köszönettel: Gizi

  Válasz
 61. Kaluber Lászlóné

  Tisztelt Neményi Úr!

  Köszönöm hogy elfogadta jelentkezésemet. Úgy gondolom a motiváció igenis nagy úr a nyelvtanulásnál a kényszerrel együtt. Nyugdíjasként egy űdűlőben dolgozom, ahol többségében német vendégek vannak.Elkerülhetetlen a napi kommunikáció velük /, hisz ezzel is a vendég komfort érzetét is befolyásolni lehet., a mosolygás és a nyögdécselésen túl./
  Tisztelettel Kaluber Lászlóné

  Válasz
 62. Radics Béla

  Mint a legtöbb idegen nyelvet tanulni akaró embernél, baj van a motivációval, csak a vágy van meg a tudás ránt. ez idős korra még inkább igaz. Én a 61 éves vagyok. alapfokú német nyelv vizsgám van , mára tényleg a legfontosabb nyelv az angol . A gondot én nemcsak a motivációban látom . Az angol nyelvben talán a legigazabb az ,hogy a leírtaknak semmi köze a beszédhez .
  Angol nyelvet csak , én úgy gondolom hallás után lehet tanulni .Magyarországon az átlag fizetésű emberek számára a tanfolyamok megfizethetetlenek. Könyvesboltokban nem találtam megfelelő
  hanganyagokat , csak tanfolyamokon szerezhető be . olyanra gondolok mint pl. a yu- tube re valaki
  által feltett német dialógus 20 leckéje ,nagyon jó anyag.
  Biztos vagyok benne megfelelő áron nemcsak én a sorstársaim is vásárolnának hanganyagot.
  ui. költözködés miatt 3 hőnapig nem volt internetem ezért maradtam el , köszönöm az eddigi segítségét is
  Tisztelettel Radics Béla

  Válasz
 63. Aradi. Ilona

  Tisztelt Neményi András
  Azért nem reagálok semmire, mert valamikor nagyon régen tanultam németül,de már nagyon nehezen jönnek elő a szavak, de mégis nagyon jó feleleveníteni a dolgokat. Ha megkérhetem továbbra is küldje a leckéket:
  Köszönettel: Ilona

  T

  i

  Válasz
 64. Zsófia

  Kedves András!
  3 gyerekem van, a fiam perfekt angol, gyakorolja is a munkahelyén, az egyik lányom angol felsőfokúval rendelkezik, de nem mer beszélni, bár a munkahelyén angolból magyarra és fordítva nap-mint nap fordít,és a másik lányom német nyelvtanár, de nem szólal meg meg még külföldön sem (persze nem ebben a munkakörben dolgozik)
  Én a gimnáziumban tanultam németül, érettségiztem is belőle (55 évvel ezelőtt! ) és jó tanárom volt.De aztán nem volt szükségem a nyelv használatára sokáig.
  Később az élet úgy hozta, hogy egy kis panzióm lett a nyugati határ szélén és rengeteg osztrák vendégem volt. Eleinte nagyon nehezen ment, hisz vagy 20 évig nem használtam a német nyelvet, de lassan belejöttem.Még pedig úgy, hogy mondtam amit tudtam, akár jó volt nyelvtanilag, akár nem. Az évek múlásával annyira belejöttem, hogy a vendégek azt kérdezték, osztrák vagyok-e, aki tud magyarul, vagy fordítva. A lényeg: MERJENEK beszélni, az a másik idegen nem azt nézi, hogy nyelvtanilag helyesen mondod-e, hanem boldog, hogy az ő anyanyelvén szólsz hozzá!

  Sokáig időm sem volt és idegenkedtem az angol nyelvtől, de 2 éve mentem nyugdíjba 71 évesen, azóta elkezdtem Önnel angolul tanulni ( megvettem a könyvét is ) és rettenetesen élvezem, bár a hallott szöveg értése nagyon nehéz, de mondani már szinte mindent tudok, ha külföldön vagyok.

  Lánykoromban még tanultam olaszul is, úgyhogy most feliratkoztam az Ön kezdő olasz leckéire, fel-elevítendő az 50 évvel ezelőtti tanulmányaimat.

  Szóval a BÁTORSÁG a lényeg!

  Üdvözlettel
  dr Fné Ajtay Zsófia

  Válasz
 65. Dohi Éva Erika

  Kedves András! Van egy gyerekkori barátnőm, aki Kijevből került családostul Kanadába. Eddig oroszul értekeztünk (elég nehézkesen), ezért fontos számomra, hogy megtanuljak angolul. Egy másik barátnőm Amerikában él,meghívott vendégségbe, ehhez jól el kell sajátítanom a nyelvet. – A motiváltságon kívül fontos a rendszeresség, tehát mindennap foglalkozni kell vele, s megerősíteni, rögzíteni a korábban tanultakat!
  Üdvözlettel:Évike

  Válasz
 66. Barta Gyula

  Kedves Tanár Úr!
  Nagyon jó a szó és mondat válogatás, érthető, hasznos és logikus. A feleségem gépére is érkezik a német nyelvlecke, így van kivel gyakorolnom. Ma kifejezetten örültem a szabadnapnak, mert már van elmaradásom amit pótolnom kell. Mi már nyugdíjasok vagyunk és az agyunk tornásztatása miatt minden nap várjuk az Ön leckéit. Nem szeretném, ha félreértene, hiszen biztosan kialakult jó nyelvtanulási programja van, ezért ez csak az én kérésem, jó lenne a számolást és a hét napjait még most az elején megtanulni. Azt természetesen türelemmel várom, hogy amikor a feleségem felidegesít, mit kell majd mondanom neki. Szeretettel üdvözlöm; Barta Gyula Miskolc.

  Válasz
 67. Julianna Papp

  Kedves Tanár Ur!Csak Egy kerdesem Van,FLORIDABAN ELEK,Nem tudom hogyan lehetne megrendelni!Nincs Magyarorszagi cimem!Varom valaszat!Tisztelettel Julianna!

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Julianna!

   Magyarországon élő rokonának, barátjának, ismerősének is le tudjuk szállítani.
   Az a lényeg, hogy Magyarországon belül legyen, aki átveszi.

 68. Kiss Zsófia

  Kedves Neményi András!
  Sok hozzászóló elmondta már, a nyelvoktatás mikéntje hibás. Ez a motivációs cikk is eléggé sántít. Hiába motivál engem, pl hogy a szakmámban tudjak akár dolgozni, akár cikkeket fordítani, az összes nyelvlecke, amivel nyelvet akarnak tanítani, mind a sima hétköznapi élet szavaival, mondataival kezdődik is, folytatódik is. És attól, hogy cukin fogok tudni beszélgetni bárkivel, bármiről, attól még gőzöm sem lesz egy munkahelyi szakmai nyelvről, szófordulatokról, cikkekről. Értem az alapoknál kezdést, de a kettő között nincs átmenet. És ezen az sem fog segíteni, ha zenéket hallgatok, filmeket nézek, stb.
  Lehetne persze erre is mondatok, kifejezések szótárát létrehozni, de ahány ember, annyiféle téma.
  De pl sokat nyaralunk Szlovéniában, Lengyelországban. Na az ő nyelvtudásuk még ott sincs, mint a miénk. De feltalálták szerencsére az okos telefonokat és beírom a mondatot magyarul, fordítja nekik a saját nyelvükre. Ezt javaslom mindenkinek, aki továbbra is nehézségekkel küzd. A megoldást a fenti problémámra pedig örömmel fogadom.
  Kiss Zsófia

  Válasz
 69. Karsainé Inczédy Ildikó

  Ez így igaz! Kell egy olyan cél, amit nagyon el akarok érni. Nálam van cél, de nem elég erős, van úgy hogy 5 nap is eltelik, hogy nem angolozom, ezen kellene választoztatnom azt hiszem… Ildikó

  Válasz
 70. Dénes Ottó

  Több hozzászólás is abban látja a lényeget, hogy apró dolgoknál – utazás, boltokban, benzinkútnál, – nem lehet “eladni” az embert. Sőt még ahol bár kezdetlegesen de megértik, ott nagyobb a becsülete, mit a dödögő, mutogató turistának.

  Válasz
 71. Tóth istvánné

  Kedves András!
  Köszönöm a biztató szavakat. Igyekszem magam újra motiválni és tervezni a tanulást napi szinten. Ma el is kezdtem . Igaza van, szigorúbban kell terveznem. Jól esik, hogy biztatást kapok, hallgatom a CD-t és próbálom a kiejtést utánozni.

  Válasz
 72. Szabó Zsigmond

  Először: bocsánatot kérek, amiért Neményi helyett Naményit sikerült írnom előző üzenetemben…

  Késztetés lenne bennem is, csak 83 éves korban igen nehéz egyedül bármit elsajátítani, ami nem anyanyelvi szinten érkezik hozzám. Az angol kétszeresen “trükkös” számomra, más az írott szöveg és más a kiejtés. Olykor hallgatom a tananyag m
  Nekem jobban tetszik az a megoldás, hogy az írott6 szöveg után láthatom (és gyakorolhatom) a leírt kiejtést!ellé kapható kiejtést, de nem mindig sikerül legalább hasonló módon interpretálnom. Úgy vélem, Angliában tartózkodva (talán) könnyebb lenne szerény tudásra szert tenni, de kisnyugdíjas lévén, ebben nem reménykedhetek…..

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Önnek én csak gratulálni tudok!
   Fogadja minden elismerésem, hogy 83 éves korában még foglalkozik az angol tanulással!

 73. Gáspár Antalné

  Sajnos nekem a félelem a motiváció. Külföldön 3 unokám van. Nyári szünetben ha ott vagyok,egyedül vagyok velük míg a szüleik dolgoznak és attól félek ha valami gond adódna nem tudnék segítséget kérni. Hát ez elég motiváció vagy nem? Mária!

  Válasz
 74. Andrási Lőrinc

  Teljesen pozitív egyetértő az én véleményem is, aki mint vadászati vezető a német “vadásznyelvet” értve, un. konyhanyelven beszélem. Sőt diák koromban együtt dolgoztunk NDK-ban egy kertészetben német diáklányokkal és igen nagy volt a motiváció s két hét után nagyjából tudtunk konzultálni. Ma már mint 69 éves nyugdíjast csak a számítógépes világ (internet) és egy-két nem németnyelvű külföldi vendégvadász miatt vagyok némileg motivált.
  Köszönetem és nagyra értékelem az Ön által itt és korábban írtakat. Ön tapasztalatai és módszere mellett, ha 20-25 éves lennék hetek, hónapok alatt alapfokon biztosam megtanulnék angolul.
  Gratulálok és további sok sikert kívánva, tisztelettel Andrási Lőrinc Tiszafüredről

  Válasz
 75. N.T.-nè

  Vègre hallom a hangját tisztelt Nemènyi András.
  Köszönöm
  . Motiváciò nèlkül semmi sem az igazi.
  Üdvözlöm, jò egèszsèget kívànok
  egy volt vásárlòja……..

  Válasz
 76. Lovas Gáborné

  Kedves András!
  Tökéletesen egyet értek a motiváció szükségéről. Bennem nagyon erős a késztetés, hogy beszélni tudjak,
  Igaz 3 éve kezdtem el a tanulást az Ön könyveivel.Jelenleg a középszinten járok,de nagyon elégedetlen vagyok
  magammal, mert az anyanyelvűek gyors beszédét nehezen értem meg, A fordítás viszont könnyen megy.
  Jelenleg mondatokat szeretek tanulni,mert így jobban rögzülnek az angol szerkezetek.
  üdvözlettel Edit.

  Válasz
 77. Konfárné Major Julianna

  Kedves András!
  Köszönöm az információt, nagyon hasznos.
  Akarom az angolt tanulni , valami mindig leblokkol.
  Ezen kellene túl lennem.
  Tisztelettel Julika

  Válasz
 78. Erdélyiné Flórián Erzsébet

  Tisztelt Uram!

  Mint már egy-két levelemben jeleztem én már nem tartozom az ifjúság közé. TAPASZTALAT-omat írom le Önnek.
  ;A férjem, aki igen gyakran utazott külföldre hivatalos okokból, minden egyes újabb ország nyelvkönyvét megvette, hogy a határon tudjon kommunikálni az adott ország ŐREIVEL./ IGEN, akkor még az volt a természetes és törvényes, hogy egy-egy ország határait ŐRIZTÉK./
  TERMÉSZETESEN ALAPFOKON, DE TANULT ROMÁNUL, SVÉDÜL,HORVÁTUL, OLASZUL A MINDENNAPI ANGOL-NÉMET NYELV MELLETT.Hát ez is egy motiváció.

  Üdvözlettel

  Erdélyiné flori

  Válasz
 79. Kovács Marcsi

  Tényleg nagyon fontos a motiváció. Én a szavakat , mondatokat ismételgetem napi szinten szorgalmasan, ami az utazáshoz szükséges.
  De sajnos az angol nyelvtanra még nem éreztem rá.
  Nagy örömömre nyáron egy prágai étteremben az angol tudásomat, szavakat tudtam használni. Ami számomra rendkívüli nagy öröm volt , 63 évesen.

  Válasz
 80. dr.Gulyás Andrásné

  Kedves Tanár Úr !
  Mindenben nagyon fontos a motiváció,de a nyelvtanulásban elengedhetetlen.Nagyon nagyon sajnálom,hogy annak idején – mikor még iskolás korú voltam – nem volt egyetlen egy olyan nyelvtanárom sem,mint Ön !
  Pedig több nyelvet is tanultam,a gimnáziumban oroszt és latint,az egyetemen angolt és németet.Mostanra
  nagyon kevés maradt meg belőle és már nem nagyon ösztönöz semmi a tanulásra,mert elég idős
  vagyok.Csupán szórakozásból foglalkozom az angollal,mert mindig azt szerettem a legjobban.Tehát fő a motiváció és a szorgalom!!!!!!
  Tisztelettel:dr.Gulyás Andrásné

  Válasz
 81. dr.Gulyás Andrásné

  Kedves Tanár Úr !
  Mindenben nagyon fontos a motiváció,de a nyelvtanulásban elengedhetetlen.Nagyon nagyon sajnálom,hogy annak idején – mikor még iskolás korú voltam – nem volt egyetlen egy olyan nyelvtanárom sem,mint Ön !
  Pedig több nyelvet is tanultam,a gimnáziumban oroszt és latint,az egyetemen angolt és németet.Mostanra
  nagyon kevés maradt meg belőle és már nem nagyon ösztönöz semmi a tanulásra,mert elég idős
  vagyok.Csupán szórakozásból foglalkozom az angollal,mert mindig azt szerettem a legjobban.Tehát fő a motiváció és a szorgalom!!!!!!
  Tisztelettel:Gulyás Vali

  Válasz
 82. Kubán László

  Elértem a nyugdíjkorhatárt, nem készülök nagy utazásokat tenni Magyarországtól nyugatra, így nincs különösebb dolog, ami nyelvtanulásra ösztönözne. Az angol nyelvet szeretem, de abban a tempóban, ahogy az angolok beszélnek, nem tudom megérteni az angol szövegeket, meg sok esetben a szókészletem sem elegendő. Más nyelv tanulása nem is merült fel bennem. Meg az emlékezőtehetségem sem olyan, mint fiatalkoromban, amit tanulok, néhány nap múlva nagyrészt elfelejtem. Tisztelettel: Kubán László.

  Válasz
 83. Julianna

  Üdvözlöm!

  Engem “megfogott” az a motiváció, amit hallottam. Valóban sokkal könnyebb egy dologra koncentráltan tanulni, mint belemerülni olyan tanulásba, amire végül is nincs szükségem ahhoz, hogy pl. utazás alkalmával megértessem magam.
  További szép napot kívánok!

  Válasz
 84. Gönczi Gabriella

  Kedves András, Az összes könyvét megvettem, haladok, de szünetekkel. Gondolom a hasonszőrűek most tömegével írnak Önnek, mert nagyon jól tudja, hol a baj, hogy miért beszélünk ilyen kevesen idegen nyelvet, de szeretnénk! Nem teszünk meg érte túl sokat, mert mindig valami fontosabb, pedig nem így van,. A budítását köszönöm, meg van az újabb lökés és ez nem kevés. Üdvözlettel Gönczi Gabriella
  A hanganyaggal az a problémám, hogy kicsit nagyobb szünetre vágyódnék 1-1 mondat után, hogy akkor ismételjem, de erre nincs idő, és mondatonként nem tudom visszatekerni.

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Akkor hallgassa a magyar szöveg nélküli cd-ket!
   Azokon hosszabb szünet van egy-egy mondat közt.

 85. Jutka

  Kedves Péter!
  Teljesen egyetértek a fent elhangzottakkal és igazolni tudom saját magamnak is ,hogy nem elég erős a motíváltságom,mert sajnos nem vagyok kitartó…..de,ezen dolgozóm! Köszönöm, hogy rávilágított a hibámra!

  Válasz
 86. Váradi Erika

  Kedves András!Köszönöm szépen a hallható válaszát.Én a reptéren vagy étteremben is elboldogulok.De ha beszélgetni is szeretnék akkor kevés a szókincsem.Ez mindig elkeseít és mindig újra nekifogok tanulni.Azt hiszem nem szabadna leállni.Sőt tudom is,de mégis mindig így járok.Megpróbálom nem abbahagyni a tanulást, kisebb,nagyobb kihagyásal.Tisztelettel Erika mű

  Válasz
 87. Najor Károlyné

  Tisztelt Neményí András!
  Teljes mértékben igaza van. Én növéremékhez készültem, USA-ban élnek, és nem tudok angolul semmit, ekkor jelentkeztem be Önökhöz. Sajnos nem sikerült követnem az anyagot, ezért tudatlanul, nővéremékre rászorulva töltöttem a csodálatos 3 hetet. Mentségemre felhozom, hogy ekkor még dolgoztam, azóta nyugdíjas lettem. Teljesen igaza van, a motiváció, a kitartás, a folyamatos tanulás nagyon szükséges. Nem adom fel, szeretnék megtanulni angolul.

  Válasz
 88. Korim Edit

  Kedves András!
  Hobbi szinten tanulom az angolt. A motivációm saját magam vagyok.Alig várom, hogy csend legyen, leülök a kis kuckómba és olvasom a könyveit és tanulok. Érdekel. Nyáron Moszkvában voltunk és amikor pár kifejezést megértettem oroszul nagyon boldog voltam. Pedig szegény oroszt mennyire nem szerettem az iskolában.
  Szintén nyáron történt. Két leányzó kérdezte tőlem angolul a Batthyány téren, hogyan jutnak el Szentendrére. Tudtam segíteni. Sosem tanultam angolt. Csak a bulldózer könyvekből van a kis tudásom.Megjegyzem, van még mit tanulnom bőven belőlük. Nagyon jó olvasmány,szeretem.
  Üdvözlettel.

  Válasz
 89. Köteles Tiborné

  Kedves András!
  Nagyon jól eset,hogy elmondta ezt a pár sort,mer én is most éreztem meg igazán ha komolyan csinálom akkor megtanulom annyira a német nyelvet,hogy a német nyelvterületen élő fiam környezetében is jól el fogok
  boldogulni.
  Üdv Valéria

  Válasz
 90. Dipl.Ing.Tibor Gutay

  A Motivation nagyon fontos, teljesen mindegy, miért tanul az ember idegen nyelvet, vagy szükséges, vagy hobbybol.

  Válasz
 91. Szűcs Józsefné

  Kedves András! Egyetértek véleményével. Unokàimnak már tudok segíteni angoltanulásban, iskolai hf. elkészítésében. A nagyobbik unokám pedig nekem segít azzal, hogy kijavít, ha valamit rosszul fogalmazok. Ő már 13 éves múlt és 5.éve tanulja a nyelvet. Tisztelettel Teréz 71 éves “diákja”

  Válasz
 92. Farkas Ágnes

  Valóban a motivációra szükség van ,mert az inkább sarkallja a tanulásban !

  Válasz
 93. Dr. Horkay György

  Tisztelt Neményi András!
  Teljesen egyetértek az elmondottakkal. Nekem az szokott motivációt adni, ha külföldi kirándulást tervezgetek. Ekkor az út előtt 1-2 hónappal előveszem az Ön tankönyveit, meghallgatom a CD-ket. Felveszem és meghallgatom a Duna word angol nyelvű híreit.
  Eddig még nem adtak el és mindig hazataláltam.
  Üdvözlettel:
  Horkay György

  Válasz
 94. Budakeszi

  Jó napot. Kívánok
  Szeretnék Érdeklődni
  Szeretnék tájékoztatást kérni
  Hogy mennyi be kerül
  Ez mert engem érdekelne
  A Német tanúlást mert kint akarok
  Munkát vállalni én 8 hónapig tanultam
  Egy Német nyelv tanáral csak ő már
  Egyetemen Tanítja a Német és Sajnos
  Nincsen idelye lehet hogy kicsit anyagiak
  Tartank csak én 3 órért Fizetem 1400 Forintra én sajnos több.nem igen
  Tudok fizetni ha nem.túl Drága
  Érdekel a Tanulás ha Drága akor
  Várok minden jót Kívánok Tisztelettel
  Boár Péter

  Válasz
 95. Boár Péter

  Jó napot. Kívánok
  Szeretnék Érdeklődni
  Szeretnék tájékoztatást kérni
  Hogy mennyi be kerül
  Ez mert engem érdekelne
  A Német tanúlást mert kint akarok
  Munkát vállalni én 8 hónapig tanultam
  Egy Német nyelv tanáral csak ő már
  Egyetemen Tanítja a Német és Sajnos
  Nincsen idelye lehet hogy kicsit anyagiak
  Tartank csak én 3 órért Fizetem 1400 Forintra én sajnos több.nem igen
  Tudok fizetni ha nem.túl Drága
  Érdekel a Tanulás ha Drága akor
  Várok minden jót Kívánok Tisztelettel
  Boár Péter

  Válasz
 96. Korabikgezane@gmail

  Szép napot igen biztos hogy kell hozzá a motivácio Én64 éves vagyok Ausztriába járok dolgozni Igaz még nem vagyok nagyon bátor a beszéddel de azétt már megélek vele kószónom

  Válasz
 97. bogdanagi62@gmail.com

  Kedves Andras! Velemenyem szerint az on tanulasi modszere nagyon jo engem pl. Hanganyag motival probaltam tobbszor is szotarbol szavakar megtanulni de nem tudtam megjegyezni Egy ismerosnel hallottam errol /hanganyagrol/le voltam nyugozve mint a gyerekek Sajnos en ezt nem engedhetem meg De sokkal motivalobb es a szavak jobban megmaradnak Gratulalok es sok sikert a tovabbiakhoz!

  Válasz
 98. Vasharapó Attila

  Tiszteletem kedves uram.teljességgel igazat adok önnek.sajnos nekem is ezzel vannak gondjaim

  Válasz
 99. Barna Antal

  Kedves András! Örülök neki hogy nem hagy békén, és kíváncsi hol tartok. Sajnos nem vagyok kitartó tipus, viszont úgy érzem nekem van motivációm. Én 62 éves vagyok és iskolában csak oroszul tanultam, bár tanultam vplna. Szükségem lenne a német 3,4 re. Üdv Barna

  Válasz
 100. Kormány Zoltánné

  Nagyon szeretnék,mert a lányom Olaszországban él és nekem is nagyon sok barátom van már rajta keresztül,de sajnos kevés amit tudok beszélni.Nekem az olasz nyelvhez több kedvem lenne,de a vejem szerint az angolnak nagyobb hasznát venném!

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   A vejének abban igaza van, hogy az angolt az egész világon tudja használni, az olaszt meg csak Olaszországban.

   Ám ha Önnek az olaszhoz van kedve, akkor tanuljon olaszul!

 101. Somosváriné Éva

  Kedves András!
  Gratulálok a sok jól tanuló jelentkezőhöz!
  Én nagyon boldog vagyok ha a NET-en egy-egy francia szöveget megfejtek.Igen jó volna olvasni, de még nem megy.
  Bár szorgalmasabb lettem volna a középiskolában!
  A motivációt az unokák (6 fiú) jelentik, hogy tudjak nekik segíteni, csak annyi más munkát is ad a család, hogy mire leülnék tanulni inkább megnézek egy filmet mert a tanuláshoz már fáradt vagyok. Gondolom nem ezt szerette volna hallani! Üdvözlöm, sok sikert :Somosváriné Éva

  Válasz
 102. Kővári László

  Úgy gondolom, hogy a motiváció nem elég.Sok sok kitartást és türelem is kell.Lényeges a környezetünk hozzánkállâsa is .Ha mindez nem elég,ott van még,hogy annyi ember vagy ahány nyelvet beszélsz.És ha egy nem várt kérdésre válaszolni tudsz-az bónusz.

  Válasz
 103. Illés Albert

  Hálás köszönet és számítok az ön segítségere !
  Számítok az Ön segítségére : Tanár Úr ! A módszere kitűnő. , de hatvan 5 felett , több gyakorlására van szükségem. Ezért különösen köszönöm az Ön türelmes oktatását . P. Albert. S.J. Szegedről.

  Válasz
 104. Ludánszki Imréne

  Tökéletesen igaza van, de sajnos Én sokat tanultam tankönyből és szóban mivel nem tudom gyakorolni elfelejtem es nem látom értelmét.
  Ha pedig nemetekkel talalkozom elég sokmindent megértek 1 hét közös programm után.
  Ennyi. Üdvözlettel

  Válasz
 105. Dénes József

  Tisztelt Neményi Úr!
  A legfontosabb szerintem a nyelvérzék,persze kell a motiváció is.Persze ha valaki ki megy külföldre,kénytelen megtanulni az adott ország nyelvén,mert különben nem munkája,nem értik meg, lehetetlen lesz az élete.Ez egy nagyon erős motiváció lesz majd neki,ez kényszeríti.Ez egy természetes dolog.

  Üdv Dénes

  Válasz
 106. Lőrincz Lászlóné

  Kedves András!
  Igaz,motiváció nélkül tényleg nem megy,erre már rájöttem,és elismerem,hogy nem voltam eléggé motivált ill.őszintén szólva az erős akarat hiányzott belőlem. Mindig halogattam és már nagyon bánom,szóval sajnálom.

  Komolyan neki kell fognom,hogy én is tudjak a drága kis unokámmal kommunikálni. Bezzeg ő az apjának a magyart fordítja angolra. Szépen megtanult tőlem magyarul. Példát kell vennem tőle! Pedig csak 6 éves!

  Üdvözlettel: Mária

  Válasz
 107. Rudolf

  Köszönöm András ez mind így igaz ahhoz hogy kellő képp megértessük egymást külföldön kell az igazi hozzáállás a Motiváció és bizony ha ez nincs meg akkór nehezen fogunk mi magunk közt is eligazodni majd remélve lessz több időm akkór rá szánom magam egyenlőre kis alapokat tudok ami elegendő hogy eligazodjak tanulságos volt a rövid videó !

  Válasz
 108. RÁCZ JENŐ

  Üdvözlöm. Először is köszönet az eddigi leckékért.Nagyon hasznos anyag,és könnyen érthető.Igaz MOTIVÁCIÓ,az akarás nélküli tanulás NEM MEGY! Az,hogy álmában tanuljon az ember,magától,különféle technikákkal….ebben nem HISZEK..SEM AZOKBAN A “KÁRTYÁKBAN”AMIVEL EGY HÉT ALATT PERFEKT ANGOL,VAGY BÁRMILYEN NYELV .AZ AGYBAN LESZ! Én most 68 évesen is tanulom a németet,mert vissza szeretnék menni a Team24 céghez mellyel szerződésem van.A problémám az volt,hogy nem elég kint a SIMA német..a MUNKÁHOZ,szaknyelv NAGYON KELL,főleg villany szerelőként.NEKEM BÁR A SZORGALMAM MEGVAN,DE MÁR NEHEZEBBEN TANULOK,mint régen.Kell a motiváció,az AKARÁS..ez nélkül..semmi!Nagyon köszönöm,hogy elküldte ezt az anyagot is!Jó erőt,egészséget kívánok a további munkájához!

  Válasz
 109. Varga Eszter

  Tisztelt Tanár úr!most kezdtem el az angollal foglalkozni ill tanulni az ön buldózer könyvébőlmigaz m3g csakmaznelején tartokmde mint mondta a videóban a motiváció Igen nagyonnis kell a motiváció mert anélkülnincs tanulæs de így van ez aznélet minden területén Remélem hog elfog jönni az azbidő amikor majs írok önnek angolul mwrtbzanulni sohasem késő Ezt azért írom mert 64 évesen kezdtem bele a nyelvtanulásba mert van morivációm köszönöm hogy elolvassa a levelem

  Válasz
 110. Eszterbauer Ferencné

  Kedves Tanár Úr. Köszönöm kérdését, motivációm az van. Meg is vettem minden könyvét,nagyon jónak tartom. Rokonaim élnek angol nyelvterületen, amikor haza látogatnak tudok velük kicsit beszélni, és ez nekem elég. De a nyelvkönyvek hasznosak lesznek a dédunokámnak. Tisztelettel: Aranka (néni 80 éves)

  Válasz
 111. Pozsonyi Zsuzsanna

  Teljesen igaz, amit a motivációról mondott Tanár Úr, de egy kis nyelvkészség is szükséges a nyelvtanuláshoz.
  Én ebben szerencsés vagyok, oroszból, latinból érettségiztem (1963 ban) németből középfokú nyelvvizsgát tettem( akkor már 40 éves múltam) Gimnazistakéni angolt is tanultam, leveleztem is egy amerikai illetve egy japán lánnyal éveken keresztül. Azóta nem törődtem sokat az angollal, mig tavaly télen meg nem hívott egy rokonom Kanadába, Ekkor kezdtem űjra foglalkozni az angollal, átismételtem a kifejezéseket, a nyelvtant.Sikerként kőnyvelem el, hogy a család gyerekeivel tudtam beszélni, illetve párszor önállósítottam magam, buszra szálltam, uszodába mentem, kisebb kirándulást tettem egyedül a környéken.Különben a nagyobb utakon lányom is velem volt, ő szerencsére értette az idegenvezetőt. 2 hetet töltöttünk Vancouverben.

  Válasz
 112. Gaál Tamásné

  Kedves András !
  Igen fontos a motiváció. Én dolgozni megyek tirolba és már könnyebb is volt tanulni mert van cél.
  Minden jót Marika

  Válasz
 113. sándor

  Az elmondottak alapigazságot tartalmaznak. A kényelmes nyelvtanuló a tanártól szeretne megtanulni bármilyen nyelven beszélni – nem egyedül, nem magolva, csak annyi energiát beleölve pont amennyit kap. Biztosan vannak ilyen tanárok a világban, mert szinte mindenütt beszélnek idegen nyelvet, ha esetleg keveset is.

  Válasz
 114. Kiss Gáborné

  Kedves Neményi Úr! Én sem vagyok már annyira fiatal, közelebb vagyok a 70-hez, mint a 60-hoz. Hogy miért kezdtem el mégis tanulni az angolt? Ahogy Ön is mondta, nekem nagy volt a motiváltságom. Angol nyelvű bérlőim lettek, és engem nagyon zavart, hogy egy szavukat sem értettem. Most már -hála Önnek- minden gond nélkül meg tudom kérdezni őket, hogy nincs-e valami probléma a lakásban, működik-e a kazán, jelentkezett-e a szerelő, vagy nyáron, hogy mikor kell füvet nyírni a kertben. Persze, el tudom képzelni, milyen lehet a kiejtésem!
  De egy cseppet sem zavar, mert megértik amit kérdezek, és már tudják, hogy ha elég lassan beszélnek, és többnyire csak tőmondatokban, akkor még meg is értem őket. A tanulással nincs gondom, a korom ellenére viszonylag könnyen megjegyzem a szavakat. Ami nehezen megy: megérteni, amit ők mondanak, vagy egyáltalán megérteni pl. TV-ben egy angol nyelvű adást. Nagyon köszönöm az eddigi segítségét, és várom a továbbiakban is a leckéit, amennyiben ez lehetséges. Tisztelettel: Kissné

  Válasz
 115. Petróczi László

  A hallottakkal maximálisan egyet értek,engem a német nyelv fogott meg, egy tanfolyamon is részt éve, az igeragozás még csak haggyán, de a főnévnél már elvesztettem a fonalat. Nyelv érzékem az megfelelő ,az én megítélésem szerint, a nyelvtanulás leg hatásos sabb módja az élő nyelvi közeg az adott nyelvterületen, illetve a dialóg, a párbeszéd, az nagyon fontos!

  Válasz
 116. Dr. Galambos Dezső

  Tisztelt Neményi András!
  Mindenben teljesen igaza van.

  Engem egyelőre egyszerűbb, mindennapi, hétköznapi, családi, és egyéb “világmegváltó” dolgok foglalkoztatnak.

  Lassan valószínűleg rájövök, hogy azokon nem tudok változtatni, elmúlik a naivitásom és akkor lehet, hogy a nyelvtanulásra váltok. Mindig aktív ember voltam, egész nap nem ülök a TV, a számítógép előtt.
  Voltam néhány országban, megtapasztaltam a valóságot, ezért nem érzek semmi késztetést arra, hogy repkedjek. Amit szeretnék azt megtalálom Magyarországon. Ha mégis külföldre kell menjek, akkor vihetek magammal tolmácsot: a lányomat és/vagy a fiamat.
  A fiamnak felsőfokú német és angol nyelvvizsgája van.
  A lányomnak német, angol fordító és tolmács egyetemi mester képzettsége van.

  Köszönöm az eddigi megkereséseit, ösztönzéseit!

  Tisztelettel: Dr. Galambos Dezső

  Válasz
 117. Vas Katalin

  Szép estét Tanár úr! Nem készülök külföldre dolgozni már ahhoz idős vagyok, de ki tűztem célul, hogy meg tanulok angolul alap szinten csupán hobbiból!!

  Válasz
 118. Csiba Márta

  Kedves András, bennem is nagy a késztetés, hogy az angol tudásomat fejleszteni tudjam. A lányom 25 éve él az USA-ban, én magam is többet tartózkodtam ott mint itthon az elmúlt 15 év alatt. De mivel otthon magyarul beszélnek így nehéz megtanulni a nyelvet. Viszont az unokám, aki elvárja tőlem, hogy értsem meg ha mégis angolul közli velem a mondandõját, bizony szégyenlem is magam elòtte ha nem mindent értek, ezért a mai napig gyakorlom és tanulom itthon a nyelvet, márcsak azért is, hogy még magamnak is bebizonyítsam, 70 évesen is lehet még tanulni. Időhiányban nem szenvedek, így nem okoz gondot a tanulása.
  Évente megyek hozzájuk ezért is kell gyakorolnom, tanulnom, hálistennek a repülőn, reptéren semmi problémám nincs már régtől. Én ott tartok, hogy inkább fényezni kell a meglévő tudásomat, vagyis tökéletesíteni, ha van motiváció megy az!! Tisztelettel Márta

  Válasz
 119. Zsuzsa

  Kedves András! Meghallgattam a motivációról szóló mondandóját. Nagyon igaza van, mert ez így működik. Sajnos én is úgy vagyok, hogy nincs aki motiváljon naponta a tanulásra, pedig lenne időm, főleg most a téli időszakban. Szeretem az Ön tananyagát, gyakran forgatom is a könyveit, de sajnos nem vagyok benne biztos, hogy jól ejtem-e ki a szavakat, ezért gyakran elbizonytalanodom. 71 éves vagyok, a magam tudástárát gyarapítom az angol nyelv tanulásával.
  Közelgő névnapja alkalmából szeretettel köszöntöm, és további sikereket kívánok! Pap Antalné

  Válasz
 120. Molnár Józsefné

  T. Neményi Úr!
  Én is vallom és tudom, hogy a motiváció minden területen nagyot lendíthet rajtunk, így van ez a munka területén és egyéb cselekményeinkben. Az Ön 3 perces beszámolóját is kellemes biztatásnak érzem, hogy nem szabad feladni, kitartás kell a nyelvtanuláshoz is. Legyen az ember bármilyen korú, ha valami egy kicsit is érdekli és azt szeretné elsajátítani, főleg, ha ráadásul olyan emberek veszik körül, akik nem elriasztják, hanem biztatják és reményt keltenek benne a cél eléréséhez, akkor biztosan nagyobb lesz a lendület és nem adjuk fel egy kis kudarc miatt. Tehát az én véleményem az, hogy bizony jól jön egy kis motiváció.
  Üdv. Molnárné

  Válasz
 121. Füredi Ferencné

  Kedves András! Nagy örömmel veszem minden egyes jelentkezését. Ebben a hanganyagban is teljes igazság van. Valóban nem állok a hely zet magaslatán a motivációval. Illetve az időbeosztással. Nincs rendszerességem, amihez tartanám magam. Mikor ön nagyon kedvesen a tanulásra buzdít, akkor úgy érzem, hogy most aztán igazán komolyan veszem, kicsit rákapcsolok, s marad minden a régiben. A kifogás, nyafogás az, hogy már a nevek /híres emberek/ nem jutnak az eszembe. Tehát a szavakat is nagyon nehéz észben tartani. Érdekes, fiatal koromban még több alkalommal elkezdtem az angol tanulást tanfolyamokon. Mindíg a beszéd maradt a nehéz feladat, s nem folytattam. Egyébként pár hete jöttünk meg Las Vegasból, ahol a családdal voltunk, nagy boldogság volt mikor 1-1 mondatot megértettem. Fiam és Unokahúgom, Ők voltak akik valamennyire beszélnek, s értenek. Csak a saját szorgalmamon múlik, többet kellene ismételni a mondatokat, hogy rögzüljenek. Nagyon kedves, Ön a távolból is is érzi, tudja, hogy haladok. Nagyon köszönöm és kérem továbbra is csak buzdítson. Üdvözlettel: Füredi Ferencné Ilona

  Válasz
 122. Szabó Csaba

  Tisztelt Tanár Úr!

  Nagyon tetszett az iménti beszéd, tényleg nagyon fontos a motiváció.
  Nálam is megvan, mert már több mint egy éve kint dolgozom Ausztriában, de mégis úgy érzem, hiába való a sok küzdelem, egysszerűen nem tudom megérteni őket.Sok tanfolyamon részt vettem , nyelvvizsgám is van, igaz csak alapfokú, de mégis egyre jobban félek attól, hogy hozzám szóljanak, mert már bennem van az az érzés ”biztos nem fogom megérteni őket„.
  Amikor ez valóban megtörténik, hogy tényleg nem értem meg őket, akkor teljesen elmegy a kedvem az egésztől, elveszítem a motíváltságomat is.
  Egyszerűen nem tudom mit tegyek?

  Válasz
 123. Sós Gábor

  Tisztelt Tanár úr!
  Elismerem hogy sajnos én is a gyengén motiváltak népes táborába, a halogatók közé tartozom. Lehet hogy az angol nyelv szeretetével, pontosabban a nem szeretetével van a legfőbb problémám. Az angol nyelv az amivel a világon legjobban meg tudjuk értetni magunkat, mert ezt a nyelvet szinte minden országban, többen is beszélik. A német nyelvet valamiért könnyebben beszélem, és értem, de ha külföldön pl. Olaszországban, Franciaországban vagy Spanyolországban megszólalok ezen a nyelven, egészen biztos az hogy nem értik, vagy nem “akarják” megérteni. A németek úgy érzem hogy hangsúlyosabban, számomra érthetőbben beszélnek. Mégis kénytelen vagyok és leszek az angolt tanulni, azért hogy meg tudjam értetni magamat külföldön. Egy kicsit kényszernek érzem hogy olyan nyelvet tanulok, melyet nem szeretek. Ez a legfőbb oka annak hogy nem vagyok motivált az angol tanulásában.
  Tisztelettel: Sós Gábor

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Gábor!

   Nem kötelező angolul tanulni.
   A német nyelv közelebb áll a magyarhoz, mint az angol, én is könnyebbnek éreztem.

 124. Krisztina

  Kedves András!
  Én elsősorban a hobbiból nyelvet tanulók táborába sorolom magamat. De van motivációm is egyúttal. A munkámban nincs szükségem nyelvtudásra, de a közigazgatásban dolgozva nyelvpótlékot kaphatok 6 idegen nyelvből, nyelvvizsgákért. Jelenleg három nyelvből vannak nyelvvizsgáim, max. középfokú. Ebben az évben kezdtem el újabb két nyelvvel ismerkedni, olasszal és franciával. Elmúltam 50 éves, tehát már kevesebb, mint 10 évem van vissza nyugdíjig. Ám addig még a most megkezdett nyelvekből is szerezhetek nyelvvizsgát és kaphatok értük nyelvpótlékot. Másrészt, mint oly sok embert, engem is örömmel tölt el az, ha alkalom adódik, étteremben, szállodában, stb. boldogulni tudok a megszerzett nyelvtudással. Szívesen tanulok nyelveket és minél többet foglalkozom az adott nyelvvel, annál inkább élvezem az eredményt. Elsőként, hogy el tudom olvasni, egy kicsit már írni is tudom, megértek mondatokat,… Kitartó, rendszeres tanulással lehet csak eredményt elérni a nyelvtanulásban, de megéri a fáradságot. Maximálisan egyetértek Önnel a cikkben megfogalmazott gondolatokkal, nem megmagyarázni kell, hogy miért nem tudok megtanulni egy nyelvet, hanem nagyon nagy szorgalommal, rendszeresen foglalkozni vele. Üdvözlettel.

  Válasz
 125. Tünde

  Kedves András!
  A motivációm bizony nyenge lábakon állt. A nyáron egyszer sem vettem elő az angolt,mert lefoglalt az unokám születése és egy beteg rokon..Persze biztosan lett volna alkalmam a tanulásra,de halogattam,várva a megfelelő időt. Elment a nyár és az ősz i, de időt nem sikerült még szakítani eddig. Most elkezdem ujra már volt egy kis élményem is a szavak terén.Nem beszélek még,de még emlékszem pár szóra, ahogy ujra tanulom. Szóval nagyon jó,vagy nagyon erős motivációt kell találni ahoz hogy mindig elővegyük a tanulást. és kell egy kis sikerélmény is.

  Válasz
 126. Kiss Andrásné

  Kedves Német András.Nagyon örültem amikkor láttam,hogy van ilyen tanulási lehetőség..Nagy örömmel veszem.Igaz kicsit nehéz így egyedül.De nem adom fel.Köszönöm önnek.Tisztelettel Kiss Andrásné.

  Válasz
 127. nikodemusz jozsef

  igaza van mivel angliaban dolgoztam megtanultam angolul,jo ha az ember nem magyar lakotarsat keres,ez igaz a nemetre is.most ittlakom es dolgozom 5 eve.olyan nyelvlekeje nincs velet lenul ahol magyarul lehet tanulni,mivel a baratnom nemet
  udv niko

  Válasz
 128. Márta

  Egyetértek amit a hanganyagban elmondott. Én hobbyból tanulok bar sem a nyelvtan sem a kiejtés nem tökéletes,sokat kell még ezért tenni. Ha van siker élmény akkor csak gyakorlás, szorgalom és kitartás szükséges. Egyre büszke vagyok, ennek ellenére megértetem magam és jelen szakaszban ez nagyon fontos. A google fordító katasztrófa ha elolvasom tudom nem jó a fordítás. Szerény tudásommal sokkal jobban tudom közölni a mondandómat.

  Válasz
 129. Dr. Vegh Anna

  Kedves András ! Teljesen igaza van elő példa vagyok en is. Amoikor a gyerekemnek kellett a segítség, bele vezettem magam a tanulásba, be hoztam a csoportokat, mert en csak félidőben csatlakoztam hozzájuk. Majd amikor mar nem kellett a segítség leálltam, holott tudom, hogy idegen nyelv nélkül az ember sajnos félkarú udvozlettel Anna

  Válasz
 130. Kovács Margó

  Kedves András !

  Tanulságos, egyetértek,kell a motiváció. Nálam ez megvan, de nem azonos mértékben, néha
  lelkes vagyok és akkor szívesen tanulok, új szavakat , kifejezésket, szituációkat.Máskor meg
  hanyagolom, aztán megint előjön a tanulhatnék.Azt gondolom, valami,akármilyen kis sikerélmény
  kell (kellene),ami előhozza a motivációt.

  Üdvözlettel:
  Kovács Margó

  Válasz
 131. Nemes Lászlóné

  Teljesen igaza van ,a motiváció nagyon fontos és idő is kell a tanuláshozNemes

  Válasz
 132. Csenki Csaba

  Tökéletesen egyetértek a motiváció fontosságával és azzal,
  hogy a hiánya jellemhiba. Bennem van motiváció, de az
  kevés. Kicsit jellemhibás vagyok, de olyan szívesen beszélnék
  angolul.

  Válasz
 133. SZilágyiné Tóth Mária

  Üdvözlöm András!

  Meghallgattam a videót, és most szeretném önnek
  elmondani a véleményem!! A motiváciom az meg volt,
  és meg is van. Én a német nyelvet tanultam, de ahogy
  kitavaszodott és jöttek a munkák,sajnos nem volt se időm se türelmem tanulni a fáradságtól. Sajnos
  én egyedül vagyok, és minden gond, munka rám vár.
  Falun lakom, és a hegyet is müvelnem kell. Ugye
  ön is tudja, hogy ez a munka mivel jár. Kaszálás,fűnyírás, a fák és a szölő permetezése, metcése, a lakás tatarozása stb!! Sajnos már fárasztó
  65 évesen!! Ezt csupán azért irtam le, hogy én nem kifogásokat keresek,én amit akarok azt megis fogom
  csinálni!! Végre most majd lessz időm ismételni, és az
  alapfokot megtanulni. Megvettem a könyvet a cd-vel
  még a tavasszal aminek nagyon örülök. Csak már keveset tudtam tanulni belöle.Különben igaza van!!
  Mert aki rá is érne tanulni de nincs ami motiválja inkább kifogásokat keres!! Elnézést a sok irásomért!!
  Köszönöm a sok segítséget ami motiválni fog továbbra is engem!! Már nem veszek el én sem,
  reméllem tudom hasznosítani is!!!

  Üdvözlettel: Szilágyiné Tóth Mária

  Válasz
 134. Bánki-Horváth Gabriella

  Üdvözlöm!
  Nagyon szeretném az angolt is meg a németet is.
  De ez szép kevés.
  Valamikor réges rég beszéltem a német nyelvet.
  Nagyon sajnálom, h már csak egy kicsit tudok, de nagyon vágyok rá,h ujra beszéljem.
  Nagyon szeretem mind két nyelvet.
  Tisztelettel Gabi.

  Válasz
 135. Kis Tiborné

  Kedves András csodálom,és hálás vagyok,hogy érdekli ,hol tartok a tanulásban. Sajnos csak a vágy, hogy tudjak kicsit érteni ,kèrdezni,és válaszolni a legszükségesebbekben sem jár sikerrel.Egyedül nem megy.Nincs lehetőség ”élő” gyakorlásra.Igen,a motiváció fontos. Az akaratot hamar elnyomja a sikertelenség érzete.Ön fuj riadòt,ébresztőt, és motivál,hogy ne adjam fel. Ön igen jò tanár törödik legrosszabb ttanitvànyával.Ezért.újra tervezek és célirányosan nekifutok.Hálás köszönettel . Ibolya

  Válasz
 136. Atkári József

  Szép napot!
  Önnek tökéletesen igaza van,sajna a rohanó világ is ellene van a tanúlásra szánt időnek. De az ön tevékenységét üdvözlöm!
  Atkári

  Válasz
 137. Ilonka Boldizsár

  Köszönöm a folyamatos értesítéseket ,nagyon jók örömmel olvasom. Számomra a motiváció a tudás,mellett az alkalmazás külföldi útjaim során amely a munkámhoz szükséges . Jó érzés önállóan rendelni ,vásárolni , utazni .
  Az elmém frissen tartásához is nagyon jó .

  Köszönöm a segítségét

  Ilonka Boldizsár

  Válasz
 138. Kutasi Frigyes Frici

  Tiszteletem!
  A 3 perces “agitáció” nagyon jó. Valóban fontos téma nagyon szép hangsúlyozással szépen magyarul előadva. A példákban kicsi meseszerűséget érzek, de nem is ez a lényeg. A lényeg szerintem is az,hogy akarjak valamit ami elérhető s akkor ha nem is két nap alatt, ha nem is anyanyelvi szinten de menni fog.
  További jó munkát kívánok!
  Üdv.: Frici

  Válasz
 139. dr. Koháry Ágnes

  Kedves András! Nagyon igaz, amit elmondott. Én már a hobbi nyelvtanulást “üzöm”, de igenis kell motiváció, méghozzá nem kevés!
  Üdvözlettel, Ágnes

  Válasz
 140. Molnár József

  Kedves Tanár úr ! Valahogy mindig sikerült motiválni magamat , mintha valami azt súgta volna : hogy később erre szükségem lesz . Így is lett , sok öröm és meglepetés kísérte ezt az utat . Idegen országokban magabiztosságot , fesztelenséget adott a nyelv ismerete , és megértése . Talán humoros de kevés költőpénzzel is gazdagnak éreztem magamat . Tisztelettel üdvözlöm : József .

  Válasz
 141. Ilona Szabo

  Kedves Tanár Úr! Véleményem szerint motiváció nélkül nincs sikeres nyelv tanulás! Saját tapasztalatom,a német nyelvet Svájcban tanultam,jól ment,három nyelvet még gimnáziumban az is sikeres volt,viszont az angol nyelvet felnőtként csoportban ami szintént jól ment addig amig a csoportba jártam.Bizonyos okok miatt már egyedül kellett tanulnom,úgy gondoltam egyedül is olyan jól fog menni a tanulás mint csoportban,de rá kellett jönnöm,sajnos nem volt motivatió és tanári segítség és csoport nélkül nem olyan jól megy mint gondoltam,pedig könnyen tanultam és nagyon tudni akartam az angol nyelvet.Most is azt vallom,egyedül nem nagyon lehet egy nyelvet igazán jól megtanulni,vagy anyanyelvi környezet,vagy csport és főleg jó tanár is kell hozzá,nekem ez mind megvolt,ha közben ott nem hagyom,most nem kellene egyedül kinlódnom a nyelvtanulással.Remélem,jó választ adtam aTanár úrnak! Tisztelettel Ilona.

  Válasz
 142. sali zsuzsa

  sajnos nem szolalt meg a hanganyag !!! Kedves András köszi AZ ELŐZŐ LEG ELKÜLDÖTT német szövegeket !! üdv Zsuzsa !

  Válasz
 143. Andras Maria

  Tisztelt Tanar Ur! Ez mit hallottam ezen a kis videon, tokeletesen igy van! Eggyetertek! A kdese az volt en mennyire rendelkezek motivacioval?? At nem tudnam meg mindani ! Men,ire?? Csak annyit ,hogy nagyon erdekel a , most mar ,70 evesenn is! Tobb nyelvet is szeretnek! Mert ez a mai vikag! Idegen nyelvet nem tudsz! Nema vagy! En mar nem fogok kulfoldre menni dolgozni csak ,kirandulgatni! De jo ha tudom legalabb az angolt mert azmindenutt megy! Gondolom, tokeletesen sem fogok mar megtanulni! De legalabb ervenyesulni nemi erdelkodesnel! Kerdeseknel felelni! Valakit utban igazitani! Tehat mikor nekifogtam onnel ta ulniakkor is csak annyira gondoltam ,hogy barhol ervenyesulni tudjak es ez sikerult! Ha nem is a legjobbann , de mar annyi is jo ha valahol egy kirandulas eseten rosszul erzem magam segitseget tudni kerni! Es el mondani mit erez! Akar massal is tortenhet epp itthonn az utonn ,es megtudni kerdezni mivel segithet ? Ezek olyan piti dolgok de jo tudni! Koszonom az eddigi leckeket mert mind a lgfobb dolgokrol szolt! Mre a legnagyobb szukseg van idokozbenn! Es tovabb is szeretnem ha meg ilyen fontos dolgokrol kapnek lecket! Nagyonn koszonom!!

  Válasz
 144. Hegyes Zsuzsa

  Tisztelt Neményi András!
  Meghallgattam, – teles mértékben egyetértek vele, elgondolkodtam rajta.Valóban a motiváció a lényege. És ne mástól várjam el, hanem nem kell eldöntenem.
  köszönettel

  Válasz
 145. Titkos Cél

  Fontos,hogy legyen egy cél,amely kellő motivációt ad. Nem akarok nyelvvizsgát tenni,egyszerűen boldogulni szeretnék egy nyaralás alatt. Titkos vágyam,amit az élettársam előtt most is titkolok, de Önnel,és Önökkel megosztom. 21 év után szeretném feleségül venni,és a Maldív szigetekre vinni nászútra. Ott angolul kell beszélni. Remélem sikerül!

  Válasz
 146. Ilona

  Kedves Tanár úr!
  Köszönöm a jó tanácsot!
  Rávilágított a lényegre, rájöttem, hogy nálam is a motiváció hiánya csökkenti az érdeklődést!
  Végül is ez elhatározás dolga.😐
  Üdvözlettel: Ilona

  Válasz
 147. Kovács Ottóné

  Tisztelt Uram !

  Én korábban írtam Önnek egy levelet, melyben közöltem,hogy régebben regisztráltam és meg is kaptam minden alkalommal a leckéket.- Egyszer csak megszűntek a küldemények.- Mostanában újra megjelent a felhívás hogy regisztráció után lehet kapni ismét ingyenes nyelvleckéket.- Újra megpróbáltam regisztrálni de a gép nem fogadta be a jelentkezésemet azzal a kifogással,hogy már egyszer szerepel a jelentkezésem ( regisztrációm ),de a leckéket továbbra sem kapom meg.-
  Kérem sziveskedjék közölni,hogy mit kell tennem,hogy az ingyenes nyelvleckék a továbbiakban is eljussanak hoizzám.-

  Előre is köszönöm szíves válaszát. Tisztelettel: Kovács Ottóné, Vucsák Éva

  Válasz
 148. Dávid Lajos

  Nagyon szeretnék, szükségem is lenne rá. De a kifogásom: Hallok egy zenét énekelnek benne és mivel tetszik, van benne egy szó mondjuk a help tudom segítség. Próbálom mondani gyermekemnek,aki jól beszél angolúl. Néz mint Maris a moziba, nem érti nem tudja mi az. Na egyszer meginsól a zene gyerekem mellettem. Na mondom most majd szólok, ha hallom amit kérdeztem. Apa ezt nem így mondják, azért nem értem. Szóval, vagy nem jól hallom vagy nem jól mondom, értem. Ha ebbe a részbe tudna valaki segíteni, hogy ki tudjam helyessen ejteni hallás után. Akkor simán belefognék

  Válasz
 149. Blahó Gizella

  Tisztelt Neményi tanár úr!

  Több napja próbálom megnyitni, de nem sikerül!

  Üdv.: Blahó Gizella

  Válasz
 150. PANDUR GÁBOR

  TISZTELEM -ÉS BECSÜLÖM A METÓDUST , AMIVEL MINÉL TÖBB LÁTOGATÓT IGYEKEZNEK MEGGYŐZNI A NYELVTANULÁS FONTOSSÁGÁRÓL . ” AHÁNY NYELVET TUDSZ , ANNYI EMBERT ÉRSZ ” – ÍRTA EGY KIVÁLÓSÁG . VAN BENNE VALAMI . . . MÉGIS AZT KELL MONDANI , HOGY BÁR A MOTIVÁCIÓ NAGYON LÉNYEGES , EGYESEKNEK ” RÁÁLL AZ AGYA , A MÁSOKÉ NEM ” . LEGALÁBB 5 NYELVTANFOLYAMOT VÉGEZTEM EL -, AMIKRŐL SZÉP BIZONYÍTVÁNYAIM VANNAK , MÉGSEM TUDOK ÖSSZERAKNI EGY NYELVTANILAG HELYES MONDATOT 3 HÓNAP MÚLVA , MERT NEM GYAKORLOM NAPI SZINTEN A NYELVET ! 62 ÉVES VAGYOK . SZÁMOMRA AZ EGYETLEN MEGOLDÁS EGY IDEGEN NYELV BESZÉLGETÉS – SZINTŰ ELSAJÁTÍTÁSÁRA , HA AZ ADOTT NYELVTERÜLETEN LAKOM 2-3 ÉVET . AZ ÖNÖK CÉLJA – TELJESEN ÉRTHETŐ MÓDON AZ , HOGY ILYEN – ÉS OLYAN SEGÉDANYAGOKAT VEGYEK MEG , AMELYEK ÓRIÁSI SEGÍTSÉGET NYÚJTANAK A FÁRADOZÁSAIMHOZ . NEM FOGOK ELŐRÉBB JUTNI , : JELENLEG KB. 5 KG – NYI IDEGEN NYELVŰ ANYAGOM VAN . MINDEN ESETRE KÖSZÖNÖM , HOGY MEGSZÓLÍTOTT . TOVÁBBI SOK SIKERT KÍVÁNOK , VÁSÁROLNI NEM FOGOK . ÜDVÖZLETTEL !

  Válasz
 151. Horváth Ferencné

  Tisztelt Neményi András,köszönöm az eddig küldött német nyelvleckéit.
  Én az Ön által leírtakat gyakorlásra használtam.Jó pár évvel ezelőtt a Maros-Gottlieb Start 1 könyvből tanultam pedagógus segítségével. Sajnos ő lakhelyet változtatott, így abba maradtak a további órák. Gyakorlásra sincs igazán módom, viszont az eddig tanultakat sem szeretném elfelejteni.
  Sokat segített a szavak mondattá alakításában, a tanultak felidézésében.
  Még egyszer köszönöm az eddigi fáradozását, várom a következő anyagot ,
  Tisztelettel Horváth Ferencné

  Válasz
 152. Polgár József

  Tisztelt Tanár Úr!
  Túl a hatvanon hobbiból kezdtem el tanulni az angolt. Hogy mi motivál? Családomban, néhányan beszélik az angolt.Most van időm rá és tudom ,hogy társalgási szintig megfogom tanulni.Évekkel ezelőtt eltöltöttem egy hónapot Ausztráliában. Remélem, egyszer még kijutok hosszabb időre és addigra megfogom tanulni.
  Üdvözlettel:Polgár József

  Válasz
 153. Székely Ferencné

  Önnek teljesen igaza van. 72 éves vagyok, már csak a legegyszerűbb, és leggyakoribb kifejezések érdekelnek,
  Egyre nehezebben maradnak meg a fejemben az új szavak. Motíváció ide,vagy oda.
  Üdvözlettel.Jolán!

  Válasz
 154. BEck Éva

  András! Teljesen egyetértek önnel a motiváció szükségességéről, erejéről. ahhoz, hogy sikeresen el tudjunk egy nyelvet sajátítani, elszántságra, motivációra és következetességre van szükség.
  Köszönöm, hogy érdeklődött.
  Üdvözlettel:

  Beck Éva

  Válasz
 155. Zsigmond József

  Érintett vagyok, ám hiába a muszáj (lenne ), mindig megtalálom, hogy miért ne kezdjek neki komolyan. Pedig szinte minden megvan hozzá, és az időt nekem kell kigazdálkodni. Azért is írok most, mert 5 év talán most megcsípett a légy…

  Válasz
 156. Kránicz Sándor

  Tisztelt Uram!
  Ha egy év kell ahhoz, hogy egy sör megrendelése ne okozzon problémát, az nem túl biztató! Údv; S.

  Válasz
 157. Rúzsa Leó nyugdíjas agrármérnök,számviteli pénzügyi szakmérnök

  Tisztelt András !
  Köszönöm a törődést ahogyan azt teszi !Az ön stílusa a legjobb tanítóimat idézi akiktől a legtöbbet kaptam!
  Azt tapasztaltam eddig /1946-os születésű vagyok /hogy a kényszer a legjobb motivációs tényező ! A hobbi tanulás nekem nem megy.A rendszerváltással elvesztettem az agrár diplomám mivel nem kellett se föld, se istálló.Mondtam az elnöknek adjátok oda akik behozták a Tsz-be. Nem sokan voltunk így vezetők. 44 évesen ,de volt egy mérlegképes “akkun tan”végzettségem ! Ehhez el kellett sajátítanom a számítógépes ismereteket amihez gőzöm sem volt! Ez időtájt mások éppen emiatt hagyták abba a szakmát mert ők már képtelenek az új módszer elsajátítására.
  A másik nagyon fontos dolog a bátorság, az elszántság, vagyis az akaraterő !
  Nem rabolom az időt mivel angol tanulásra kell !Igazából oroszul akartam tanulni de a munkámhoz az informatikai tudásra is szükség van ! Utálom hogy ki vagyok szolgáltatva az informatikusoknak Inkább elsajátítom ezt a szakmát is! Na ehhez kell az angol ! Esetemben ez a motiváció !
  Köszönöm hogy elmondhattam ! Mások okulására is !
  Tisztelettel Leó Rúzsa

  Válasz
 158. S.H. Anikó

  Kedves Tanár Úr!

  Abszolút egyetértek az elhangzottakkal: Motiváció kell!
  Azonban megtalálni egy határozott, konkrét motivációt, ha tulajdonképpen igazából tényleg nincs is, az nehéz ügy! Azt mondja a szövegben:”a jó lenne tudni angolul, az kevés”! Igaz, de ha csak tényleg az a cél, hogy esetleg a TV-ben angolul elhangzó riportot megértsem az nem túl vaskos és elég ingatag lábakon álló motiváció tud lenni. 2003-ban középfokú angol nyelvvizsgát sikeresen letettem. Na akkor volt motiváció! Diploma mellé kellett, munkahelyen kellett, be kellett mutatni, hogy van! Azóta meg sem szólaltam angolul és szinte teljesen elfelejtettem! Sajnos most tényleg ott tartok, hogy: “Jó lenne tudni angolul” ! Jelenleg 57 éves vagyok és azt tervezem, hogy fél év múlva, akkor már nyugdíjasként újra nekilátok, persze ha azt a bizonyos “motivációt” sikerül magamban feléleszteni!

  Köszönettel: S.H. Anikó

  Válasz
 159. Markó.istván

  72.évesvagyokésénértékelemahozzászolásokotéstanulokbelülökköszönöm.Markó.istván.Salgótarjánbolüdvözletettel,

  Válasz
 160. Márk Lajos

  TELJESEN IGAZ HOGY MOTIVÁCIÓ NÉLKÜL NEM MEGY A NYELV TANULÁS. CSAK AZ A KÉRDÉS MILYEN LEGYEN A MOTIVÁCIÓ. PL: ÁLLÁSHOZ KÜLFÖLDI MUNKÁHOZ VAGY CSAK HOBBI SZINTEN TANULÁS

  Válasz
 161. Váűgó Miklósné

  Kedves Neményi úr! Köszönöm biztatását a nyelvtanulást illetően, teljesen egyetértek Önnel a motiváció hiányát illetőn.Sokunknak ez miatt nem sikerül tovább lépni. Igyekszem ezt leküzdeni. Köszönettel és üdvözlettel: Vágó Miklósné

  Válasz
 162. BOKODI LÁSZLÓ

  Sajnos hasonló helyzetben voltam, mindig volt mellettem tolmács és ez kényelmessé tett. Most viszont szükségem van rá, hogy a külföldi barátaimmal tudjak jobban beszélgetni! Remélem ez elég motiváció lesz.

  Válasz
 163. Lőrincz Lászlóné

  Kedves András!

  Hát bizony nálam is gyenge volt a motiváció,de már eldöntöttem,ez nem lehet kérdés,tanulnom kell,mert az unokámmal szeretnék angolul beszélgetni.Ő gyorsan megtanulta tőlem a magyar nyelvet,folyékonyan beszél,
  nem akarok tőle lemaradni! Biztosan igazat ad nekem.

  Válasz
 164. Faragóné Wágner Kornélia

  Kedves András!

  Maga igazán jópofa ember! Ha megengedi beviszem ezt a kis hanganyagot az iskolába is,
  és lejátszom a gyerekeknek. Bizonyára tanulságos lesz nekik is.
  Szerintem a nyelvtanuláshoz kell egy kis lazaság is. Nem kell félni attól, hogy hibázunk, hogy esetleg
  kinevetnek minket. Az intelligens külföldi értékelni fogja az igyekezetünket, a többi meg nem számít.
  Fontos a bátorság is, hogy meg merjünk szólalni. És persze az sem baj, ha van egy türelmes anyanyelvi
  barátunk, aki ránk szánja az időt, és meghallgat, esetleg korrigál is minket.
  Egyébként azt gondolom, nekünk magyaroknak, a nyelvünk egyedisége miatt valóban nehezebb
  megtanulnunk angolul vagy németül. De annál nagyobb a dicsőség, ha sikerül.
  És azt mondják, csak az első idegen nyelvet nehéz elsajátítani egy elfogadható fokon, a következőnél
  már rutinosabbak leszünk.
  Szerintem (legalábbis nálam) a nyelvtanulás legnagyobb hátráltatója az időhiány. Mert egy nyelvet folyamatosan használni, gyakorolni kell, még ha csak szinten akarjuk tartani magunkat, akkor is.

  fwk

  Válasz
 165. Godány Dezsőné

  Kedves András! Nagyon köszönöm a buzdításokat. Én 76 éves vagyok és igazából agytornaként kezdtem el a tanulást.A családom minden tagja már Németországban él.Korábban mikor hazalátogattak a német unokáimmal csak magyarul beszéltem,mert az édesanyjuk születésük óta csak ezen a nyelven beszélt velük.Most már változott a helyzet.mivel már egyetemisták és a barátokkal szoktak hazalátogatni.Tehát már motivációm van,hogy én is tudjak velük “beszélni”
  Köszönöm.

  Válasz
 166. Balogh Sándorné

  Kedves András !
  Többször meghallgattam a motivációról szóló hanganyagot, és minden mondatának igazat adok. Szerintem
  sokan nem tudják pontosan / ebbe sajnos én is beletartozom /, hogy mi tartozik a motiváció fogalom csoport-
  jába. Nagyon jól leírta, hogy mik tartoznak ide. Csakhogy hiába próbálom betartani , vagy ezen az útvonalon
  haladni, az adott körülmények sokat számítanak. Örülök a hozzászólásoknak is, mert tudom, hogy másoknak
  nehéz a nyelvtanulás és sokan hobbiból is tanulnak. Szerintem a nyelvtanulás is olyan, mint az olvasás: vannak
  kötelező és szórakoztató. Az angol és a német tanulása a mai rohanó világban célszerű, a többi meg hobbi.
  Én is egyedülálló vagyok, az egészségemmel is gond van, nincs mindig segítség. A kifogások csak hátrál-
  tatják az embert a tanulásban. A türelem, a kitartás, az akarat és a szeretet – ezek a motiváció lépcsőfokai.
  Van amikor elesünk a lépcsőn, de van amikor folyamatosan tudunk haladni. Erőltetni nem szabad a tanulást,
  inkább pihenésképpen tanuljunk. Jó dolog hangosan mondani és ismételni.
  Köszönöm, hogy elmondhattam a véleményemet. Maradok tisztelettel: Zsófi

  Válasz
 167. Petrovics Éva

  Tisztelt úr!
  Tökéletesen egyetértek Önnel! Bármit tanul az ember, vagy szeretne elérni motiváció nélkül, vagy erős akarat nélkül nem lehet. Csak sajnos sokszor vannak olyan körülmények amik ” felül írnak” dolgokat. Pl. betegség. vagy egyéb zavaró körülmény. Köszönöm a hanganyagot,érdeklődéssel hallgattam.
  Bocsánat, hogy későn írtam. Üdvözlettel: Petrovics Éva

  Válasz
 168. Bakai Zsuzsanna

  Kedves András :)

  Ahhoz, hogy életünk minden területén, bármiben sikeresek – eredményesek legyünk, elengedhetetlen a motiváció :) ebben mind egyetértünk :) Amikor neki állunk, egy vágyott cél eléréséhez, legyen az tanulás, vagy bármi más, mindig motiváltak vagyunk, és hisszük hogy megcsináljuk :)
  Én is így vagyok ezzel, de sajnos az is igaz, hogy ha jön valami más – fontosabbnak ítélt helyzet, alább hagy a motiváltságom, az új miatt :) Jelen esetben 1 hónapja Münchenben tartózkodom, és bizony vissza sírom, az elvesztegetett hónapokat, mivel nagyon kifáraszt a minden napi állandó és folyamatos agytorna :)
  Jó lett volna, ha időről – időre emlékeztem volna magamat arra, hogy az álmok – vágyak, amennyiben kitartóan kérjük, mindig teljesülnek, mert akkor semmi és senki sem térített volna el a német nyelv megtanulásától :) Most kényszer helyzetben vagyok :) Tat – cat :) ez van, és ha szeretném megértetni magam, bizony tanulnom kel :)

  Köszönöm, a leckéket :) köszönöm a lehetőséget :)
  Üdvözlettel az Ön csodálója, és tisztelője ….. Zsuzsi

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kb. ezt mondtam a fiamnak én is…Gondolkozzon előre.
   De neki is sokszor közbejön sokminden:))

 169. Pap Zoltán

  Jó napot kívánok.Igen a motiváció is nagyon fontos a többi a készségekhez ami a tanuláshoz elengedhetetlenek!

  Válasz
 170. Márk Éva

  Fiam spanyol anyanyelvű, angolul is beszélő lányt vett feleségül, akivel Németországban élnek. Engem az motivál, hogy menyemmel találjak közös nyelvet, amelyen beszélhetünk. Ő is most tanul németül, sokkal gyorsabban és aktívabban, mint én, de magam is igyekszem, amennyire tőlem telik. A nemrég érkezett Buldózer – anyag ígéretesnek tűnik, remélem, sikerrel járok. Tudom, csak rajtam múlik!
  Köszönöm a segítségét, üdvözlettel: Márk Éva

  Válasz
 171. Kiss Borbála

  Sajnos az elején lelkesen kísértem az órákat.De a nyáron meg álltam és most sajnálkozok,hogy nem tudok majdnem semmit. Az órák pedig haladtak és most már nem tudok bekapcsolódni. Így nagyon kevés szó ,mondat maradt meg az emlékezetemben. Nagyon sajnálom de ez van..

  Válasz