Hibátlan? Nem.
Érthető? Igen!
Akkor elérte a célját!

Édesapám hiába beszélt angolul, németül és franciául, közölték vele, hogy egy keleti nyelvből is szükséges nyelvvizsgát tennie. Így, 50 éves elmúlt, amikor meg kellett tanulnia oroszul.

Nos, letette az alapfokú nyelvvizsgát. Csak a nyomtatott betűket tanulta meg, mert úgy gondolta, hogy neki az is elég lesz.
És igaza lett.

orosz képeslap

A mellékelt képeslapból jól látszik, hogy amit írt, azt én:

 1. megkaptam, vagyis a postán tudták, hova továbbítsák a levelét,
 2. el tudtam olvasni, így pontosan tudtam, hogy megvette Moszkvában a kis fekete-fehér televíziót.
Azt is megértettem a leveléből, hogy ott nagyon hideg van (-18 fok).

Nos, mindebből mi a tanulság?
(persze, azon kívül, hogy aki nagyon fázós, az télen ne utazzon Moszkvába)

Ha kevés az ideje, tanulási kedve, vagy egyszerűen nagyon sürgős, akkor csak annyit tanuljon meg, amennyire feltétlenül szüksége van!

Például, ha 3 hónap múlva külföldre kell mennie, ne töltse az idejét olyan szabályok, szavak, kifejezések elsajátításával, amelyek ismerete „luxus” az Ön számára!

Először a legszükségesebbeket, a legfontosabb mondatokat, kifejezéseket tanulja meg („Két sört kérek.” „Vörösbort kérek.” „Hol van egy WC?” stb.)!

Természetesen meg lehet tanulni gyönyörűen, folyékonyan, helyesen is beszélni, csak ahhoz lényegesen több idő, energia és gyakorlás szükséges, mint amikor csak egy minimális szintre törekszünk.

Mondjuk, annyit akarunk elérni, hogy amikor megkérdezzük, merre kell mennünk, azt megértsék, és mi is a kapott választ, úgy nagyjából.

Vagy, ha megkérdezik tőlünk, honnan jöttünk, mit dolgozunk, akkor ne csak megértsük a kérdést, hanem tudjunk is rá felelni. Ha a kérdező megérti a válaszunkat, az teljes siker. Ebben az esetben már elmondhatjuk, hogy tudunk angolul, vagy németül, vagy amilyen nyelven éppen kommunikálunk.

Ugyanis ez már kommunikáció, és a középfokú szóbeli nyelvvizsgán is átmegy, aki a vizsgáztatók kérdését megérti, és nem félreérti, arra válaszolni tud, és a válasza érthető. Ha hibás, de érthető a válasz, az is megfelel. Ha nem akar nyelvvizsgát tenni, akkor miért támasztana magával szemben ennél magasabb követelményt?

A véleménye fontos számomra. Kérem írja meg itt egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

473 hozzászólás a(z) “Hibátlan? Nem.
Érthető? Igen!
Akkor elérte a célját!
” bejegyzéshez

 1. Szőllősi Istvánné

  Kedves Nyelvmester!
  Tökéletesen igaza van. Csak amennyit szükséges – első nekifutásra.
  Nagyon tetszik a Papa levele!

  Üdvözlettel_Szőllősiné Varga Ilona

  Válasz
 2. JUHÁSZ JÓZSEFNÉ

  Tisztelt Neményi Úr! Köszönöm tanácsát . Először a legszükségesebb dolgokat tanulom meg..Nyelvvizsgát már nem kell tennem.Pontosan erre a módszerre vágytam:szavakat ill.kifejezéseket megtanulni.Remélem korom ellenére (69 éves vagyok) sikerrel járok. Üdvözlettel:Juhász Józsefné Erzsi

  Válasz
 3. Farszki Tiborné

  Tisztelt Uram! Az Ön praktikus anyaga nagyon tetszik, így véleményem megegyezik az elhangzottakkal.
  Köszönöm a rendszeresen érkező leckéket!
  Üdvözlettel: Farszki Tiborné, Klára

  Válasz
 4. Gyöpös Gyöngyi

  Egyetértek a hallottakkal. Az érkezõ tananyag ezért megfelel elvárásomnak. Jó volna hallani is! Köszönöm a segítõ útmutatásokat! Tisztelettel: Gyöpös Gyöngyi

  Válasz
 5. Bouandel Hichem

  Tisztelt Naményi András úr!
  Teljesen egyetértek a hangfelvételn elhangzottakkal.
  Köszönök minden leckét, nagyon hasznos volt.
  Üdvözlettel
  BH

  Válasz
 6. Ronyeczné Móni

  Üdvözlöm! Nagyon tetszik ez a módszer. 25 éve érettségiztem angol nyelvből, de mivel a mindennapi életemben nincs szükségem és főleg lehetőségem az angol nyelvet beszélni, sokat felejtettem. Nagyon örülök hogy az ön segítségével ismét felfrissíthetem a tudásomat. Köszönöm szépen

  Válasz
 7. Eszter

  Nagyon tetszik ez a módszer. Én utoljára gimnáziumban találkoztam nyelvtanulásal, több mint 30 évvel ezelőtt. Az egy kín szenvedés volt. Most, a leckéin keresztül ez öröm.

  Válasz
 8. Csóka Ágnes

  74 éves vagyok. Soha nem tanultam angolul. A mémettel és az orosszal nem volt sikerem, pedig volt idö
  amikor erőltettm. Most nagy élvezettel és szorgalommal tanulok.
  Szeretnék még egy keveset utazni. Köszönöm a leckéket és várom a következöket.

  Válasz
 9. Egyed Tünde

  Tisztelt Tanár Úr!
  Tanácsai és tanítási módszere ( egyszerűen nagyszerűen, érthetően) nem csak valós tudást ad, mindezt úgy tálalja, hogy még a kedvet is meghozza (a szükségen kívül) a tanuláshoz.
  A hanganyagban elhangzottakat illetően az Édesapjának tökéletesen igaza van. Az egyszerűség elvén, (csodákra) vagyunk képesek, csak elfelejtjük hacsak valaki nem emlékeztet rá, pl. jelen videóban Ön!

  Köszönettel,
  Tünde

  Válasz
 10. Szabó Attilané

  Köszönöm hogy van lehetőségem tanfolyamok helyett pár perces foglalkozással angol nyelvet tanulni. Célom hogy minimális szinten tudjak segíteni nagylányomnak a tanulásban!

  Válasz
 11. Ujvári Csabáné

  Köszönöm a hanganyagot .Mint az eddig küldött leckékkel az itt elhangzottakkal is egyetértek.Én 56 éves vagyok és nem hiszem /talán nem is akarok tökéletesen folyékonyan beszélni angolul.De élvezem a leckéket,azt hogy megtanulom a kifejezéseket.1984-ben 7 hetet töltöttem Canadában a rokonaimnál és a mai napig emlékszem néhány szóra,mondatra amit akkor tanultam meg.Persze akkor hallás után jegyeztem meg azt a néhány szót,mondatot.Most viszont látom leírva és ahogyan ki kell mondani. Köszönöm az eddig küldött leckéket,remélem lesz lelkesedésem a továbbiakban is.További sok sikert a munkájához.Üdvözlettel Ujváriné Bea .

  Válasz
 12. Méhesi Erzsébet

  Nekem nagyon tetszik, érthető- hétköznapi túléléshez nagyon megfelel, ami hiányzik az a hanganyag hozzá! Köszönjük!

  Válasz
 13. Králik Judit

  Tisztelt András! Tökéletesen igaza van! Nem ró akkora terhet az emberre, hogy mindent tudjon, hanem csak ami szükséges. Valóban jó tanács. Köszönöm. J.

  Válasz
 14. Szabó Emőke

  Teljesen igaza van, egyetértek. Köszönöm a lehetőséget. Valójában hangosan tanulva is gondot okoz az éles közegben való megszólalás. Reménykedve választottam az Ön módszerét, mert nagyon szeretnék végre beszélni angolul. Köszönettel, Emőke

  Válasz
 15. Kantor Eva

  Kedves Neményi Úr!
  Köszönöm az instrukciókat, és egyet is értek velük! . Bár el tudtam olvasni a levelezőlapot, sőt Tatjána levelét is tudom fejből, oroszul nem beszélek. Német környezetben elég jól kommunikálok, de az angol kimaradt az életemből. Sajnos hetvenöt éves leszek (nem írom le számmal, mert az ijesztő), és a háztartásvezetés mellett egy civil szervezetben dolgozom. Ezekhez csak az unokákkal való skype – kapcsolat tartozik még.
  Lelkesen szeretnék tanulni, de a napi újdonság bevésése már gondot okoz.
  Ha lenne lehetőség két naponta kapni az anyagokat, megkönnyítené a dolgom.
  Tisztelettel üdvözli: Kántor Éva

  Válasz
 16. Béres Judit

  Köszönöm a tanácsot! Nagy hasznát veszem a leckéknek, a szavakat melyekre szükségem lesz kimásoltam.Üdvözlettel!

  Válasz
 17. Zsuzsa

  Teljesen egyetértek, csak a megszólalás nehéz ha keresni kell gondolatban a szavakat. Ha elő lehet készülni a kérdésre akkor megy a választ először meg kell érteni aztán reagálni. Nyelvet igazán idegennyelvű környezetben lehet megtanulni ahol a kényszer rávisz a gyors reagálásra ,enélkül társaság kell. A férjemmel próbálkozunk a kapott anyagokkal a legközelebbi utazásnál kipróbáljuk hogy haladtunk.. Várjuk a folytatást

  Válasz
 18. Komjáti Attila

  Tisztelt nyelvmester.hu!

  Nagyon hasznosnak találtam a tanácsokat, tippeket!
  Igazából az angolt már 5-éve gyakorlom! A kincses sziget cim. regényt magamtól forditottam le.Gyakorlásképp többször átolvastam!
  Tisztelettel, Komjáti Attila

  Válasz
 19. Hoksza Krisztián

  Egyetértek, és ez az információ segített nekem abban, hogy csökkentsem magammal szembeni túlzó elvárásomat. Úgy érzem most már higgadtabban folytathatom a németet.

  Köszönöm
  Üdv:
  Krisz

  Válasz
 20. Fodor Istvánné

  Tisztelt Neményi Úr!
  Teljes mértékben egyetértek Önnel, különösen azért, mert 60 fölött vagyok. Nekem pontosan arra van szükségem, amit az eddigi leckék tartalmaznak. Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oktató anyagra.
  Köszönöm.
  Tisztelettel: Marika

  Válasz
 21. Dózsa Teréz

  Tisztelt Neményi Úr,
  Teljesen egyetértek a hallottakkal. Magamat a bátran beszélők közé sorolom.
  Nagyon jó érzés, ha valakit utba tudok igazitani az utcán, vagy eggyűtt utazok valakivel a vonaton és pár szót
  tudok vele váltani.
  Ugy is szoktam gyakorolni, hogy az elvégzett munka után megkérdezem magamtol: Kérsz egy kávét.?
  Persze válaszolok is magamnak: igén kérek, két cukorral tej nélűl.
  Soha nem tudtam, mit kell válaszolni ha valaki megköszöni ha megmutatom neki a buszállomást.
  Mert ugye az más helyzet, mint ha valaki megköszön egy csésze teát.
  Most már megtanultam. Köszönöm a leckéket Teréz

  Válasz
 22. Hermann Noemi

  Üdvözlöm!En 3 hónap múlva Angliaba megyek dolgozni,köszönöm hogy minden nap kapom Öntől a leckeket.En meg vagyok vele elegedve,szerintem ez így siman megtanulható így munka es csalad mellett.Köszönöm!

  Válasz
 23. Csőke László

  Tisztelt András!
  Igen hasznos volt ez a kis történet. Meg próbálok így cselekedni.

  Válasz
 24. Priklerné Pál Mónika

  Tisztelt András!
  Nagyon köszönöm a lehetőséget, a tanulás ilyen formájához. Németül beszélek, de az angol kiejtés valamilyen okból egyszerűen nem megy. A gyermekeim jókat mulatnak a fonetikus magyar olvasásakor, de örülnek, hogy megpróbálom.

  Tisztelettel: Pál Mónika

  Válasz
 25. Dr.Borsics Éva

  Kedves Neményi András!
  Örülök, hogy az internet segítségével rátaláltam Önre és a nyelvtanítási módszerére. Nekem tökéletesen megfelel. Eddig mindig csak szavakat próbáltam megtanulni és a nyelvtant, de sosem volt elég időm, így mindig gyorsan el is felejtettem a tanultakat és alkalmazni nem tudtam. Ezek a mondatok az egyes szituációkban könnyebben megtanulhatók és rögzíthetők.
  Köszönöm a segítségét !
  Üdv.: Dr. Borsics Éva

  Válasz
 26. Mária

  Tisztele Neményi Úr !
  Én úgy gondolom, hogy minden nyelvet meg lehet tanulni bizonyos szinten, csak AKARAT, szorgalom és kitartás kérdése. A magyar népnek különösen jó nyelvérzéke van.
  3 hónap alatt sikerült annyira elsajátítanom az indonéz nyelvet, hogy az ottani többszöri szabadságaim alatt tudtam kommunikálni azokkak az emberekkel, akik csak indinézül beszéltek.
  Ha a magánéletünkben van szükségünk egy idegen nyelvre, a legfontosabb hogy megértsük a másik embert és ők is megértsenek bennünket. Ha túl jutottunk azon a félelmen hogy hibázunk, nem jól ejtjük a szavakat, rosszul ragozzuk az igéket és ez miatt nevetségesek leszünk, akkor tudunk gyorsan haladni.
  Szerintem a TV-t nézve is sokat tanulhatunk.
  Én francia nyelvű országban élek 35 éve, nagyon nehéz volt a kezdet, nehezen ment, de amikor nem aggódtam a hibák miatt, gyorsan haladtam.
  Nagyon köszönöm az ön munkáját és bátorítását.

  Válasz
 27. BAKOSNÉ KULMAN BEÁTA

  Kedves András!

  Teljesen egyetértek Önnel. A héten voltam egy oktatáson, ahol nagyon jól rávilágítottak arra, hogy nagyon fontos a célkitűzés, azon belül is,hogy mihez van rá szükség és mennyi idő alatt akarom elérni azt. Mivel a munkakörömhöz nincs szükség jelenleg az angol nyelvre, de a cég rengeteg rövidítést használ az előadásai során, ezért elvárja mindenkitől, hogy valamilyen szinten meg is értse.Úgy vélem egy alap szintű elsajátítás nem ártana a részemről sem.

  Válasz
 28. Máthé Zsuzsa

  Tökéletesen egyetértek a hanganyaggal !! Igenis nekem arra van szüksëgem hogy a reptereken eltudjak igazodni, tudjak kérdezni és a választ is megértsem. Nagyon hasznosak számomra a leckék ! Nagyon köszönöm !!

  Válasz
 29. Farkas Béla

  Kedves Nyelvmester !
  Egyetértek a tanácsaival, bár a azt gondolom, hogy azért a nyelvvizsgákon magasabbak a követelmények. A lényeg, amit ön is mond, beszélni, beszélni, beszélni.. Javaslom a kezdőknek, hogy használják az anyagait, de egy kis plusz azért nem ártana.
  Üdvözlettel: Farkas Béla

  Válasz
 30. Janda Ágnes

  Tisztelt Neményi András!
  Köszönöm a nyelvtanuláshoz adott tanácsait. Egyet értek az ajánlott módszerrel. Lelkesen álltam a nyfelvtanuláshoz. Remélem az első sikerek után az önbizalmam is fokozódik.
  Üdvözlettel

  Válasz
 31. Sall Csabáné Kati

  A korom miatt ez a tanulási módszer számomra teljesen új, ismeretlen. Viszont gyerekeim már az Ön elgondolása szerinti módszerrel kezdtek nyelvet tanulni. Mindketten jól beszélnek az anyanyelvükön kívül két nyelven.
  Én jó kedvvel, örömmel gyakorlok, minden nap izgatottan várom az új feladatokat.
  Köszönöm a lehetőséget.
  Üdv Kati

  Válasz
 32. Vlasitsné Éberling Margit

  Úgy gondolom teljesen igaza van. Azt gondolom, hogy egy ilyen megerősítésre volt szükségem. 5 évig tanultam angolul, még sem tudtam nyelvvizsgát tenni. Rossz metódussal tanítottak.3 éve Angliában vészhelyzet miatt áttörtem a megszólalási akadályt. Azóta úgy-ahogy, de megértetem magam, megértem amit mondanak. Frissiteni fogom a szavakat, s tanulok mellé újakat.

  Válasz
 33. Takács Rudolf

  Kedves András

  Nyelvleckéi igen hasznosak számomra, és amit a hanganyagban mond teljesen igaz.

  Üdvözlettel

  Takács Rudolf

  Válasz
 34. Hauer Anikó

  Kedves Neményi András!
  Teljes mértékben egyetértek Önnel. Hiszen én sem várom el a külföldiektől, hogy perfekt tudjanak magyarul.
  Úgy vettem észre ők sem. De megértjük egymást és kommunikálunk. Ez jó.
  Ha többet szeretnék mert ráéreztem a szépségére, van rá mód a fejlesztésre.
  Üdvözlettel: Hauer Anikó

  Válasz
 35. Papp István

  “Amennyire mindenképpen szüksége van”. Nos, ezzel van a gondom. Mik azok a szavak, nyelvtan, kifejezések?
  Példám is van rá. Az eszperantót tanítom. Van tematius szótárunk, sőt minimumszótárunk is. De az életben egy csomó mindenre szükségem van, ami nincs benne az említett kivonatos szótárakban, és sok van bennük, amiket igazán nem tartok fontosnak.
  Eljutok mondjuk a könyv tizedik leckéjéig (16-ot tartalmaz). azt hihetném, hogy megvan az alap. De rögtön az első beszélgetésből abba ütközöm, hogy fontos alap dolog hiányzik a tudásomból.

  Válasz
 36. Ambrus Kata

  Nagyon szépen köszönöm a mindennapi e-mailt, igazán élvezetes az a néhány perc! Különösen örülök a fonetikus leírásnak, mert végre ki merem ejteni, sőt ki tudom ejteni azokat a szavakat, amik hallás után nem ment, leírás után meg még úgy sem sikerült. A hanganyagban, pedig nagyon gyakorlatias az a tanács, hogy annyit tanuljak, amennyit akarok, vagy amennyire szükségem van. Így az öröm is megmarad! Jó módszer ez, örülök, hogy megtaláltam! Köszönöm!

  Válasz
 37. Juhász László

  Köszönöm Kedves András!
  Én már nyugdíjas vagyok, igaz nem járok külfölre, de mégis érzem, hogy nagyszükség lenne az angol nyelvtudásra.
  Belevágtam, madj meglátjuk az egyébb elfoglaltságaim mellett mennyit tudok elsdajátítíni, az Ön által küldött anyagból.
  Köszönettel JL.

  Válasz