Motiváció mindenek felett

Nagyon sok tanuló képes akár fél órán keresztül is lelkesen magyarázni, hogy miért nem tud megtanulni angolul, németül, franciául, olaszul, japánul, bárhogy…

A felsorolt okok nagyon sokfélék.
Ezekben a tanulókban egyvalami van, ami közös:

A motiváció hiánya.

Azt veszem észre, hogy akiben megvan a kellő késztetés, az leküzdi az akadályokat, és megtanul az adott nyelven.

Egyik tanulónk hatvan éves elmúlt, de ki akart menni Ausztráliába, hogy találkozzon az unokáival. Annyit akart megtanulni, hogy a repülőtéren ki tudja tölteni az átszállókártyát. Persze 4 hónap alatt ennél sokkal többet tanult meg, de amire szüksége volt, azt elsajátította, és ez a lényeg.

Vagy például itt van a két fiam esete. Mindketten egyszerre kezdték el az angol után a németet. 4 év korkülönbség van közöttük, és elméletileg a fiatalabbnak menne könnyebben, jobban. Viszont amíg a kisebbik végre lassan elért a középfokú szintre, addig a nagyobbik már a felsőfokig jutott. Ugyanannyi idő alatt. A motiváltságukban látom a különbséget.

Ahogy a csoportokban is, ugyanannál a tanárnál, ugyanannyi idő alatt, van, aki háromszor többet megtanul ugyanabból a könyvből, mint a csoporttársa.

Ilyen sokat jelent a motiváció.

Anélkül, sajnos nem megy. Keresztanyám mondta, hogy olyan jó lenne tudni angolul. De a „jó lenne”, az kevés. Ideje pedig van bőven.

Azok járnak sikerrel, akik eldöntik, hogy márpedig most megtanulnak egy idegen nyelvet, és tesznek is érte. Megtervezik a tanulásukat, (mikor, hol, egyedül vagy tanárral), és haladnak előre az úton.

Nem feltétel, hogy szükségünk legyen a tudásra. Sokan vannak, akik hobbiból tanulnak. Ha eldönti, és belső késztetése is van, akkor menni fog. Mint a nyugdíjas nagymamának, aki boldogan újságolta, hogy a repülőtéren önállóan, egyedül ki tudta tölteni az átszállókártyát. Úgy fellelkesült a sikerén, hogy elhozta hozzánk a 68 éves nővérét is.

Vagy egy másik kedves tanítványunk, aki felsővezetőként dolgozott egy állami nagyvállalatnál, rengeteget utazott külföldre, hivatalból járt neki a tolmács. De ő úgy döntött, hogy megtanul németül. És 1 év tanulás után boldogan mesélte, hogy az étteremben önállóan rendelt, és végre azt a sört kapta, amit kért, mert a tolmácsa mindig másik sört rendelt neki. Sajnos a sör rendelésének nehézségi fokával jómagam nem vagyok tisztában, (sújtson megvetésével, de nem iszom), viszont az említett igazgató úr olyan lelkesen számolt be a pincérrel folytatott sikeres rendeléséről, hogy elhiszem neki.

Bizony, erős motivációval sokkal könnyebben megy a tanulás (akárcsak minden más).

Önben mennyire erős a késztetés, hogy megtanuljon egy idegen nyelvet?
Érdekel a véleménye, kérem írja meg alább egy hozzászólás formájában!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

205 hozzászólás a(z) “Motiváció mindenek felett” bejegyzéshez

  1. Ilona Szabo

    Kedves Tanár Úr! Véleményem szerint motiváció nélkül nincs sikeres nyelv tanulás! Saját tapasztalatom,a német nyelvet Svájcban tanultam,jól ment,három nyelvet még gimnáziumban az is sikeres volt,viszont az angol nyelvet felnőtként csoportban ami szintént jól ment addig amig a csoportba jártam.Bizonyos okok miatt már egyedül kellett tanulnom,úgy gondoltam egyedül is olyan jól fog menni a tanulás mint csoportban,de rá kellett jönnöm,sajnos nem volt motivatió és tanári segítség és csoport nélkül nem olyan jól megy mint gondoltam,pedig könnyen tanultam és nagyon tudni akartam az angol nyelvet.Most is azt vallom,egyedül nem nagyon lehet egy nyelvet igazán jól megtanulni,vagy anyanyelvi környezet,vagy csport és főleg jó tanár is kell hozzá,nekem ez mind megvolt,ha közben ott nem hagyom,most nem kellene egyedül kinlódnom a nyelvtanulással.Remélem,jó választ adtam aTanár úrnak! Tisztelettel Ilona.

    Válasz
  2. Molnár József

    Kedves Tanár úr ! Valahogy mindig sikerült motiválni magamat , mintha valami azt súgta volna : hogy később erre szükségem lesz . Így is lett , sok öröm és meglepetés kísérte ezt az utat . Idegen országokban magabiztosságot , fesztelenséget adott a nyelv ismerete , és megértése . Talán humoros de kevés költőpénzzel is gazdagnak éreztem magamat . Tisztelettel üdvözlöm : József .

    Válasz
  3. dr. Koháry Ágnes

    Kedves András! Nagyon igaz, amit elmondott. Én már a hobbi nyelvtanulást „üzöm”, de igenis kell motiváció, méghozzá nem kevés!
    Üdvözlettel, Ágnes

    Válasz
  4. Kutasi Frigyes Frici

    Tiszteletem!
    A 3 perces „agitáció” nagyon jó. Valóban fontos téma nagyon szép hangsúlyozással szépen magyarul előadva. A példákban kicsi meseszerűséget érzek, de nem is ez a lényeg. A lényeg szerintem is az,hogy akarjak valamit ami elérhető s akkor ha nem is két nap alatt, ha nem is anyanyelvi szinten de menni fog.
    További jó munkát kívánok!
    Üdv.: Frici

    Válasz
  5. Ilonka Boldizsár

    Köszönöm a folyamatos értesítéseket ,nagyon jók örömmel olvasom. Számomra a motiváció a tudás,mellett az alkalmazás külföldi útjaim során amely a munkámhoz szükséges . Jó érzés önállóan rendelni ,vásárolni , utazni .
    Az elmém frissen tartásához is nagyon jó .

    Köszönöm a segítségét

    Ilonka Boldizsár

    Válasz
  6. Atkári József

    Szép napot!
    Önnek tökéletesen igaza van,sajna a rohanó világ is ellene van a tanúlásra szánt időnek. De az ön tevékenységét üdvözlöm!
    Atkári

    Válasz
  7. Kis Tiborné

    Kedves András csodálom,és hálás vagyok,hogy érdekli ,hol tartok a tanulásban. Sajnos csak a vágy, hogy tudjak kicsit érteni ,kèrdezni,és válaszolni a legszükségesebbekben sem jár sikerrel.Egyedül nem megy.Nincs lehetőség ”élő” gyakorlásra.Igen,a motiváció fontos. Az akaratot hamar elnyomja a sikertelenség érzete.Ön fuj riadòt,ébresztőt, és motivál,hogy ne adjam fel. Ön igen jò tanár törödik legrosszabb ttanitvànyával.Ezért.újra tervezek és célirányosan nekifutok.Hálás köszönettel . Ibolya

    Válasz
  8. Bánki-Horváth Gabriella

    Üdvözlöm!
    Nagyon szeretném az angolt is meg a németet is.
    De ez szép kevés.
    Valamikor réges rég beszéltem a német nyelvet.
    Nagyon sajnálom, h már csak egy kicsit tudok, de nagyon vágyok rá,h ujra beszéljem.
    Nagyon szeretem mind két nyelvet.
    Tisztelettel Gabi.

    Válasz
  9. SZilágyiné Tóth Mária

    Üdvözlöm András!

    Meghallgattam a videót, és most szeretném önnek
    elmondani a véleményem!! A motiváciom az meg volt,
    és meg is van. Én a német nyelvet tanultam, de ahogy
    kitavaszodott és jöttek a munkák,sajnos nem volt se időm se türelmem tanulni a fáradságtól. Sajnos
    én egyedül vagyok, és minden gond, munka rám vár.
    Falun lakom, és a hegyet is müvelnem kell. Ugye
    ön is tudja, hogy ez a munka mivel jár. Kaszálás,fűnyírás, a fák és a szölő permetezése, metcése, a lakás tatarozása stb!! Sajnos már fárasztó
    65 évesen!! Ezt csupán azért irtam le, hogy én nem kifogásokat keresek,én amit akarok azt megis fogom
    csinálni!! Végre most majd lessz időm ismételni, és az
    alapfokot megtanulni. Megvettem a könyvet a cd-vel
    még a tavasszal aminek nagyon örülök. Csak már keveset tudtam tanulni belöle.Különben igaza van!!
    Mert aki rá is érne tanulni de nincs ami motiválja inkább kifogásokat keres!! Elnézést a sok irásomért!!
    Köszönöm a sok segítséget ami motiválni fog továbbra is engem!! Már nem veszek el én sem,
    reméllem tudom hasznosítani is!!!

    Üdvözlettel: Szilágyiné Tóth Mária

    Válasz
  10. Csenki Csaba

    Tökéletesen egyetértek a motiváció fontosságával és azzal,
    hogy a hiánya jellemhiba. Bennem van motiváció, de az
    kevés. Kicsit jellemhibás vagyok, de olyan szívesen beszélnék
    angolul.

    Válasz
  11. Nemes Lászlóné

    Teljesen igaza van ,a motiváció nagyon fontos és idő is kell a tanuláshozNemes

    Válasz
  12. Kovács Margó

    Kedves András !

    Tanulságos, egyetértek,kell a motiváció. Nálam ez megvan, de nem azonos mértékben, néha
    lelkes vagyok és akkor szívesen tanulok, új szavakat , kifejezésket, szituációkat.Máskor meg
    hanyagolom, aztán megint előjön a tanulhatnék.Azt gondolom, valami,akármilyen kis sikerélmény
    kell (kellene),ami előhozza a motivációt.

    Üdvözlettel:
    Kovács Margó

    Válasz
  13. Dr. Vegh Anna

    Kedves András ! Teljesen igaza van elő példa vagyok en is. Amoikor a gyerekemnek kellett a segítség, bele vezettem magam a tanulásba, be hoztam a csoportokat, mert en csak félidőben csatlakoztam hozzájuk. Majd amikor mar nem kellett a segítség leálltam, holott tudom, hogy idegen nyelv nélkül az ember sajnos félkarú udvozlettel Anna

    Válasz
  14. Márta

    Egyetértek amit a hanganyagban elmondott. Én hobbyból tanulok bar sem a nyelvtan sem a kiejtés nem tökéletes,sokat kell még ezért tenni. Ha van siker élmény akkor csak gyakorlás, szorgalom és kitartás szükséges. Egyre büszke vagyok, ennek ellenére megértetem magam és jelen szakaszban ez nagyon fontos. A google fordító katasztrófa ha elolvasom tudom nem jó a fordítás. Szerény tudásommal sokkal jobban tudom közölni a mondandómat.

    Válasz
  15. nikodemusz jozsef

    igaza van mivel angliaban dolgoztam megtanultam angolul,jo ha az ember nem magyar lakotarsat keres,ez igaz a nemetre is.most ittlakom es dolgozom 5 eve.olyan nyelvlekeje nincs velet lenul ahol magyarul lehet tanulni,mivel a baratnom nemet
    udv niko

    Válasz
  16. Kiss Andrásné

    Kedves Német András.Nagyon örültem amikkor láttam,hogy van ilyen tanulási lehetőség..Nagy örömmel veszem.Igaz kicsit nehéz így egyedül.De nem adom fel.Köszönöm önnek.Tisztelettel Kiss Andrásné.

    Válasz
  17. Tünde

    Kedves András!
    A motivációm bizony nyenge lábakon állt. A nyáron egyszer sem vettem elő az angolt,mert lefoglalt az unokám születése és egy beteg rokon..Persze biztosan lett volna alkalmam a tanulásra,de halogattam,várva a megfelelő időt. Elment a nyár és az ősz i, de időt nem sikerült még szakítani eddig. Most elkezdem ujra már volt egy kis élményem is a szavak terén.Nem beszélek még,de még emlékszem pár szóra, ahogy ujra tanulom. Szóval nagyon jó,vagy nagyon erős motivációt kell találni ahoz hogy mindig elővegyük a tanulást. és kell egy kis sikerélmény is.

    Válasz
  18. Krisztina

    Kedves András!
    Én elsősorban a hobbiból nyelvet tanulók táborába sorolom magamat. De van motivációm is egyúttal. A munkámban nincs szükségem nyelvtudásra, de a közigazgatásban dolgozva nyelvpótlékot kaphatok 6 idegen nyelvből, nyelvvizsgákért. Jelenleg három nyelvből vannak nyelvvizsgáim, max. középfokú. Ebben az évben kezdtem el újabb két nyelvvel ismerkedni, olasszal és franciával. Elmúltam 50 éves, tehát már kevesebb, mint 10 évem van vissza nyugdíjig. Ám addig még a most megkezdett nyelvekből is szerezhetek nyelvvizsgát és kaphatok értük nyelvpótlékot. Másrészt, mint oly sok embert, engem is örömmel tölt el az, ha alkalom adódik, étteremben, szállodában, stb. boldogulni tudok a megszerzett nyelvtudással. Szívesen tanulok nyelveket és minél többet foglalkozom az adott nyelvvel, annál inkább élvezem az eredményt. Elsőként, hogy el tudom olvasni, egy kicsit már írni is tudom, megértek mondatokat,… Kitartó, rendszeres tanulással lehet csak eredményt elérni a nyelvtanulásban, de megéri a fáradságot. Maximálisan egyetértek Önnel a cikkben megfogalmazott gondolatokkal, nem megmagyarázni kell, hogy miért nem tudok megtanulni egy nyelvet, hanem nagyon nagy szorgalommal, rendszeresen foglalkozni vele. Üdvözlettel.

    Válasz
  19. Sós Gábor

    Tisztelt Tanár úr!
    Elismerem hogy sajnos én is a gyengén motiváltak népes táborába, a halogatók közé tartozom. Lehet hogy az angol nyelv szeretetével, pontosabban a nem szeretetével van a legfőbb problémám. Az angol nyelv az amivel a világon legjobban meg tudjuk értetni magunkat, mert ezt a nyelvet szinte minden országban, többen is beszélik. A német nyelvet valamiért könnyebben beszélem, és értem, de ha külföldön pl. Olaszországban, Franciaországban vagy Spanyolországban megszólalok ezen a nyelven, egészen biztos az hogy nem értik, vagy nem „akarják” megérteni. A németek úgy érzem hogy hangsúlyosabban, számomra érthetőbben beszélnek. Mégis kénytelen vagyok és leszek az angolt tanulni, azért hogy meg tudjam értetni magamat külföldön. Egy kicsit kényszernek érzem hogy olyan nyelvet tanulok, melyet nem szeretek. Ez a legfőbb oka annak hogy nem vagyok motivált az angol tanulásában.
    Tisztelettel: Sós Gábor

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Gábor!

      Nem kötelező angolul tanulni.
      A német nyelv közelebb áll a magyarhoz, mint az angol, én is könnyebbnek éreztem.

  20. Szabó Csaba

    Tisztelt Tanár Úr!

    Nagyon tetszett az iménti beszéd, tényleg nagyon fontos a motiváció.
    Nálam is megvan, mert már több mint egy éve kint dolgozom Ausztriában, de mégis úgy érzem, hiába való a sok küzdelem, egysszerűen nem tudom megérteni őket.Sok tanfolyamon részt vettem , nyelvvizsgám is van, igaz csak alapfokú, de mégis egyre jobban félek attól, hogy hozzám szóljanak, mert már bennem van az az érzés ”biztos nem fogom megérteni őket„.
    Amikor ez valóban megtörténik, hogy tényleg nem értem meg őket, akkor teljesen elmegy a kedvem az egésztől, elveszítem a motíváltságomat is.
    Egyszerűen nem tudom mit tegyek?

    Válasz
  21. Füredi Ferencné

    Kedves András! Nagy örömmel veszem minden egyes jelentkezését. Ebben a hanganyagban is teljes igazság van. Valóban nem állok a hely zet magaslatán a motivációval. Illetve az időbeosztással. Nincs rendszerességem, amihez tartanám magam. Mikor ön nagyon kedvesen a tanulásra buzdít, akkor úgy érzem, hogy most aztán igazán komolyan veszem, kicsit rákapcsolok, s marad minden a régiben. A kifogás, nyafogás az, hogy már a nevek /híres emberek/ nem jutnak az eszembe. Tehát a szavakat is nagyon nehéz észben tartani. Érdekes, fiatal koromban még több alkalommal elkezdtem az angol tanulást tanfolyamokon. Mindíg a beszéd maradt a nehéz feladat, s nem folytattam. Egyébként pár hete jöttünk meg Las Vegasból, ahol a családdal voltunk, nagy boldogság volt mikor 1-1 mondatot megértettem. Fiam és Unokahúgom, Ők voltak akik valamennyire beszélnek, s értenek. Csak a saját szorgalmamon múlik, többet kellene ismételni a mondatokat, hogy rögzüljenek. Nagyon kedves, Ön a távolból is is érzi, tudja, hogy haladok. Nagyon köszönöm és kérem továbbra is csak buzdítson. Üdvözlettel: Füredi Ferencné Ilona

    Válasz
  22. Molnár Józsefné

    T. Neményi Úr!
    Én is vallom és tudom, hogy a motiváció minden területen nagyot lendíthet rajtunk, így van ez a munka területén és egyéb cselekményeinkben. Az Ön 3 perces beszámolóját is kellemes biztatásnak érzem, hogy nem szabad feladni, kitartás kell a nyelvtanuláshoz is. Legyen az ember bármilyen korú, ha valami egy kicsit is érdekli és azt szeretné elsajátítani, főleg, ha ráadásul olyan emberek veszik körül, akik nem elriasztják, hanem biztatják és reményt keltenek benne a cél eléréséhez, akkor biztosan nagyobb lesz a lendület és nem adjuk fel egy kis kudarc miatt. Tehát az én véleményem az, hogy bizony jól jön egy kis motiváció.
    Üdv. Molnárné

    Válasz
  23. Zsuzsa

    Kedves András! Meghallgattam a motivációról szóló mondandóját. Nagyon igaza van, mert ez így működik. Sajnos én is úgy vagyok, hogy nincs aki motiváljon naponta a tanulásra, pedig lenne időm, főleg most a téli időszakban. Szeretem az Ön tananyagát, gyakran forgatom is a könyveit, de sajnos nem vagyok benne biztos, hogy jól ejtem-e ki a szavakat, ezért gyakran elbizonytalanodom. 71 éves vagyok, a magam tudástárát gyarapítom az angol nyelv tanulásával.
    Közelgő névnapja alkalmából szeretettel köszöntöm, és további sikereket kívánok! Pap Antalné

    Válasz
  24. Csiba Márta

    Kedves András, bennem is nagy a késztetés, hogy az angol tudásomat fejleszteni tudjam. A lányom 25 éve él az USA-ban, én magam is többet tartózkodtam ott mint itthon az elmúlt 15 év alatt. De mivel otthon magyarul beszélnek így nehéz megtanulni a nyelvet. Viszont az unokám, aki elvárja tőlem, hogy értsem meg ha mégis angolul közli velem a mondandõját, bizony szégyenlem is magam elòtte ha nem mindent értek, ezért a mai napig gyakorlom és tanulom itthon a nyelvet, márcsak azért is, hogy még magamnak is bebizonyítsam, 70 évesen is lehet még tanulni. Időhiányban nem szenvedek, így nem okoz gondot a tanulása.
    Évente megyek hozzájuk ezért is kell gyakorolnom, tanulnom, hálistennek a repülőn, reptéren semmi problémám nincs már régtől. Én ott tartok, hogy inkább fényezni kell a meglévő tudásomat, vagyis tökéletesíteni, ha van motiváció megy az!! Tisztelettel Márta

    Válasz
  25. Vas Katalin

    Szép estét Tanár úr! Nem készülök külföldre dolgozni már ahhoz idős vagyok, de ki tűztem célul, hogy meg tanulok angolul alap szinten csupán hobbiból!!

    Válasz
  26. Dr. Galambos Dezső

    Tisztelt Neményi András!
    Mindenben teljesen igaza van.

    Engem egyelőre egyszerűbb, mindennapi, hétköznapi, családi, és egyéb „világmegváltó” dolgok foglalkoztatnak.

    Lassan valószínűleg rájövök, hogy azokon nem tudok változtatni, elmúlik a naivitásom és akkor lehet, hogy a nyelvtanulásra váltok. Mindig aktív ember voltam, egész nap nem ülök a TV, a számítógép előtt.
    Voltam néhány országban, megtapasztaltam a valóságot, ezért nem érzek semmi késztetést arra, hogy repkedjek. Amit szeretnék azt megtalálom Magyarországon. Ha mégis külföldre kell menjek, akkor vihetek magammal tolmácsot: a lányomat és/vagy a fiamat.
    A fiamnak felsőfokú német és angol nyelvvizsgája van.
    A lányomnak német, angol fordító és tolmács egyetemi mester képzettsége van.

    Köszönöm az eddigi megkereséseit, ösztönzéseit!

    Tisztelettel: Dr. Galambos Dezső

    Válasz
  27. Petróczi László

    A hallottakkal maximálisan egyet értek,engem a német nyelv fogott meg, egy tanfolyamon is részt éve, az igeragozás még csak haggyán, de a főnévnél már elvesztettem a fonalat. Nyelv érzékem az megfelelő ,az én megítélésem szerint, a nyelvtanulás leg hatásos sabb módja az élő nyelvi közeg az adott nyelvterületen, illetve a dialóg, a párbeszéd, az nagyon fontos!

    Válasz
  28. Kiss Gáborné

    Kedves Neményi Úr! Én sem vagyok már annyira fiatal, közelebb vagyok a 70-hez, mint a 60-hoz. Hogy miért kezdtem el mégis tanulni az angolt? Ahogy Ön is mondta, nekem nagy volt a motiváltságom. Angol nyelvű bérlőim lettek, és engem nagyon zavart, hogy egy szavukat sem értettem. Most már -hála Önnek- minden gond nélkül meg tudom kérdezni őket, hogy nincs-e valami probléma a lakásban, működik-e a kazán, jelentkezett-e a szerelő, vagy nyáron, hogy mikor kell füvet nyírni a kertben. Persze, el tudom képzelni, milyen lehet a kiejtésem!
    De egy cseppet sem zavar, mert megértik amit kérdezek, és már tudják, hogy ha elég lassan beszélnek, és többnyire csak tőmondatokban, akkor még meg is értem őket. A tanulással nincs gondom, a korom ellenére viszonylag könnyen megjegyzem a szavakat. Ami nehezen megy: megérteni, amit ők mondanak, vagy egyáltalán megérteni pl. TV-ben egy angol nyelvű adást. Nagyon köszönöm az eddigi segítségét, és várom a továbbiakban is a leckéit, amennyiben ez lehetséges. Tisztelettel: Kissné

    Válasz
  29. sándor

    Az elmondottak alapigazságot tartalmaznak. A kényelmes nyelvtanuló a tanártól szeretne megtanulni bármilyen nyelven beszélni – nem egyedül, nem magolva, csak annyi energiát beleölve pont amennyit kap. Biztosan vannak ilyen tanárok a világban, mert szinte mindenütt beszélnek idegen nyelvet, ha esetleg keveset is.

    Válasz
  30. Gaál Tamásné

    Kedves András !
    Igen fontos a motiváció. Én dolgozni megyek tirolba és már könnyebb is volt tanulni mert van cél.
    Minden jót Marika

    Válasz
  31. Pozsonyi Zsuzsanna

    Teljesen igaz, amit a motivációról mondott Tanár Úr, de egy kis nyelvkészség is szükséges a nyelvtanuláshoz.
    Én ebben szerencsés vagyok, oroszból, latinból érettségiztem (1963 ban) németből középfokú nyelvvizsgát tettem( akkor már 40 éves múltam) Gimnazistakéni angolt is tanultam, leveleztem is egy amerikai illetve egy japán lánnyal éveken keresztül. Azóta nem törődtem sokat az angollal, mig tavaly télen meg nem hívott egy rokonom Kanadába, Ekkor kezdtem űjra foglalkozni az angollal, átismételtem a kifejezéseket, a nyelvtant.Sikerként kőnyvelem el, hogy a család gyerekeivel tudtam beszélni, illetve párszor önállósítottam magam, buszra szálltam, uszodába mentem, kisebb kirándulást tettem egyedül a környéken.Különben a nagyobb utakon lányom is velem volt, ő szerencsére értette az idegenvezetőt. 2 hetet töltöttünk Vancouverben.

    Válasz
  32. Eszterbauer Ferencné

    Kedves Tanár Úr. Köszönöm kérdését, motivációm az van. Meg is vettem minden könyvét,nagyon jónak tartom. Rokonaim élnek angol nyelvterületen, amikor haza látogatnak tudok velük kicsit beszélni, és ez nekem elég. De a nyelvkönyvek hasznosak lesznek a dédunokámnak. Tisztelettel: Aranka (néni 80 éves)

    Válasz
  33. Varga Eszter

    Tisztelt Tanár úr!most kezdtem el az angollal foglalkozni ill tanulni az ön buldózer könyvébőlmigaz m3g csakmaznelején tartokmde mint mondta a videóban a motiváció Igen nagyonnis kell a motiváció mert anélkülnincs tanulæs de így van ez aznélet minden területén Remélem hog elfog jönni az azbidő amikor majs írok önnek angolul mwrtbzanulni sohasem késő Ezt azért írom mert 64 évesen kezdtem bele a nyelvtanulásba mert van morivációm köszönöm hogy elolvassa a levelem

    Válasz
  34. RÁCZ JENŐ

    Üdvözlöm. Először is köszönet az eddigi leckékért.Nagyon hasznos anyag,és könnyen érthető.Igaz MOTIVÁCIÓ,az akarás nélküli tanulás NEM MEGY! Az,hogy álmában tanuljon az ember,magától,különféle technikákkal….ebben nem HISZEK..SEM AZOKBAN A „KÁRTYÁKBAN”AMIVEL EGY HÉT ALATT PERFEKT ANGOL,VAGY BÁRMILYEN NYELV .AZ AGYBAN LESZ! Én most 68 évesen is tanulom a németet,mert vissza szeretnék menni a Team24 céghez mellyel szerződésem van.A problémám az volt,hogy nem elég kint a SIMA német..a MUNKÁHOZ,szaknyelv NAGYON KELL,főleg villany szerelőként.NEKEM BÁR A SZORGALMAM MEGVAN,DE MÁR NEHEZEBBEN TANULOK,mint régen.Kell a motiváció,az AKARÁS..ez nélkül..semmi!Nagyon köszönöm,hogy elküldte ezt az anyagot is!Jó erőt,egészséget kívánok a további munkájához!

    Válasz
  35. Rudolf

    Köszönöm András ez mind így igaz ahhoz hogy kellő képp megértessük egymást külföldön kell az igazi hozzáállás a Motiváció és bizony ha ez nincs meg akkór nehezen fogunk mi magunk közt is eligazodni majd remélve lessz több időm akkór rá szánom magam egyenlőre kis alapokat tudok ami elegendő hogy eligazodjak tanulságos volt a rövid videó !

    Válasz
  36. Lőrincz Lászlóné

    Kedves András!
    Igaz,motiváció nélkül tényleg nem megy,erre már rájöttem,és elismerem,hogy nem voltam eléggé motivált ill.őszintén szólva az erős akarat hiányzott belőlem. Mindig halogattam és már nagyon bánom,szóval sajnálom.

    Komolyan neki kell fognom,hogy én is tudjak a drága kis unokámmal kommunikálni. Bezzeg ő az apjának a magyart fordítja angolra. Szépen megtanult tőlem magyarul. Példát kell vennem tőle! Pedig csak 6 éves!

    Üdvözlettel: Mária

    Válasz
  37. Dénes József

    Tisztelt Neményi Úr!
    A legfontosabb szerintem a nyelvérzék,persze kell a motiváció is.Persze ha valaki ki megy külföldre,kénytelen megtanulni az adott ország nyelvén,mert különben nem munkája,nem értik meg, lehetetlen lesz az élete.Ez egy nagyon erős motiváció lesz majd neki,ez kényszeríti.Ez egy természetes dolog.

    Üdv Dénes

    Válasz
  38. Ludánszki Imréne

    Tökéletesen igaza van, de sajnos Én sokat tanultam tankönyből és szóban mivel nem tudom gyakorolni elfelejtem es nem látom értelmét.
    Ha pedig nemetekkel talalkozom elég sokmindent megértek 1 hét közös programm után.
    Ennyi. Üdvözlettel

    Válasz
  39. Illés Albert

    Hálás köszönet és számítok az ön segítségere !
    Számítok az Ön segítségére : Tanár Úr ! A módszere kitűnő. , de hatvan 5 felett , több gyakorlására van szükségem. Ezért különösen köszönöm az Ön türelmes oktatását . P. Albert. S.J. Szegedről.

    Válasz
  40. Kővári László

    Úgy gondolom, hogy a motiváció nem elég.Sok sok kitartást és türelem is kell.Lényeges a környezetünk hozzánkállâsa is .Ha mindez nem elég,ott van még,hogy annyi ember vagy ahány nyelvet beszélsz.És ha egy nem várt kérdésre válaszolni tudsz-az bónusz.

    Válasz
  41. Somosváriné Éva

    Kedves András!
    Gratulálok a sok jól tanuló jelentkezőhöz!
    Én nagyon boldog vagyok ha a NET-en egy-egy francia szöveget megfejtek.Igen jó volna olvasni, de még nem megy.
    Bár szorgalmasabb lettem volna a középiskolában!
    A motivációt az unokák (6 fiú) jelentik, hogy tudjak nekik segíteni, csak annyi más munkát is ad a család, hogy mire leülnék tanulni inkább megnézek egy filmet mert a tanuláshoz már fáradt vagyok. Gondolom nem ezt szerette volna hallani! Üdvözlöm, sok sikert :Somosváriné Éva

    Válasz
  42. Kormány Zoltánné

    Nagyon szeretnék,mert a lányom Olaszországban él és nekem is nagyon sok barátom van már rajta keresztül,de sajnos kevés amit tudok beszélni.Nekem az olasz nyelvhez több kedvem lenne,de a vejem szerint az angolnak nagyobb hasznát venném!

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      A vejének abban igaza van, hogy az angolt az egész világon tudja használni, az olaszt meg csak Olaszországban.

      Ám ha Önnek az olaszhoz van kedve, akkor tanuljon olaszul!

  43. Barna Antal

    Kedves András! Örülök neki hogy nem hagy békén, és kíváncsi hol tartok. Sajnos nem vagyok kitartó tipus, viszont úgy érzem nekem van motivációm. Én 62 éves vagyok és iskolában csak oroszul tanultam, bár tanultam vplna. Szükségem lenne a német 3,4 re. Üdv Barna

    Válasz
  44. Vasharapó Attila

    Tiszteletem kedves uram.teljességgel igazat adok önnek.sajnos nekem is ezzel vannak gondjaim

    Válasz
  45. bogdanagi62@gmail.com

    Kedves Andras! Velemenyem szerint az on tanulasi modszere nagyon jo engem pl. Hanganyag motival probaltam tobbszor is szotarbol szavakar megtanulni de nem tudtam megjegyezni Egy ismerosnel hallottam errol /hanganyagrol/le voltam nyugozve mint a gyerekek Sajnos en ezt nem engedhetem meg De sokkal motivalobb es a szavak jobban megmaradnak Gratulalok es sok sikert a tovabbiakhoz!

    Válasz