Mind a négy készségünk fejlesztésére kell időt szánnunk!

Rengeteg levelet kapok Önöktől. Megírják, hogy mi az, ami nehezen megy a nyelvtanulásban.

Ezek a leggyakoribb problémák:

”nem merek megszólalni”
”nem tudom helyesen kiejteni a szavakat”
”nem értem, ha beszélnek hozzám”
”nehezen megy a nyelvtan”


Önnek milyen jellegű problémája van a nyelvtanulásban?
Ami nehezen megy, azt is szokta azért gyakorolni? Vagy hajlamos azt elhanyagolni, hiszen nem érzi komfortosnak? Sokan vannak így… mi lehet a megoldás?

Egy idegen nyelv tanulása során – elvileg – egyformán kellene fejlesztenünk mind a 4 készségünket. De mi is ez a 4 készség, nézzük szépen végig:

 1. Olvasás – mennyire értjük meg, amit elolvasunk. Ez lehet egy hír, vagy akár egy étlap, vagy egy novella.
 2. Írás – meg tudunk írni egy levelet, egy e-mail-t, adott esetben meg tudjuk írni egy ügyfélszolgálatnak, mi a problémánk. Vagy egy rokonunknak, hogy mit kérünk karácsonyra.
 3. Beszédértés – mennyire értjük meg, ha valaki szól hozzánk. Mondjuk a repülőn a stewardess, az étteremben a pincér, vagy akár a telefonban a külföldön élő unokánk.
 4. Beszédkészség – meg tudunk szólalni, el tudjuk mondani, amit akarunk (mutogatás nélkül). Emlékszem, amikor általános iskolában oroszul tanultunk, akkor ez ment a legnehezebben. Az olvasást még csak-csak gyakorolgattuk, meg valamennyire az írást is, de több év tanulás után sem tudtam kérni oroszul egy pohár vizet.
Nem vagyunk egyformák, a 4 készség közül kinek az egyik, kinek a másik megy jobban.

Nem gondolom, hogy az egyik vagy a másik készség nehezebb lenne. Inkább azt figyeltem meg, hogy mindenkinek az megy nehezen, amelyiket mellőzi, amelyiket hanyagolja, vagyis nem gyakorolja eleget.

Aki például egész nap angol zenéket hallgat, angol filmeket néz, annak a szövegértés könnyen megy, de vele bizony előfordulhat, hogy nem tud megírni egy e-mailt…vagy csak nehezen. Ebből bizony kellemetlenség is lehet, ha valaki például félreért egy kérdést, és oda nem illő választ ad írásban.

És miért hanyagoljuk az egyik vagy a másik készségünk fejlesztését? Általában azért, mert nehezen megy, kellemetlennek érezzük a gyakorlását, és közben nincs sikerélményünk. Helyette inkább arra helyezzük a hangsúlyt, ami jól megy….. Oké, csak így nem lesz jobb a helyzet, mert a gyengébbik készségünk nem fejlődik. Vagyis megmarad a problémánk annak ellenére, hogy sokat tanulunk.

Hogyan tudunk ezen változtatni?

Fogadjuk el magunkban, hogy nem megy minden egyformán jól, és ez teljesen normális. De ezzel együtt azt is értsük meg, hogy azt a készséget is fejleszteni kell, amelyik nem megy jól. Sőt, ha nehezen megy, akkor még annál inkább. Ha nem is jönnek azonnal a sikerélmények, hosszútávon meglesz a munkánk gyümölcse, és gördülékenyebben fog menni minden.

Törekedjen egyensúlyra a nyelvtanulásban, és szánjon időt mind a 4 készség fejlesztésére!

Önnek mi a véleménye? Kérem, írja meg egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

162 hozzászólás a(z) “Mind a négy készségünk fejlesztésére kell időt szánnunk!” bejegyzéshez

 1. Éva Demény

  Kedves Tanár Úr!
  Most kezdeném az angol nyelv tanulását. A kezdőknek szóló anyagot szeretném. Jó lenne megérteni a külföldieket és megértetni magam.
  Szerintem mind a négy területen fejlesztésre szorulok.
  Üdvözlettel, Demény Éva

  Válasz
 2. Fehér Lászlóné

  Szívesen beszélgetek,és jó lenne németül,vagy angolul beszélni,megértetni magam másokkal.
  Persze utána a helyes írás is kellene.
  Én egy 75,6 évesnagymama vagyok, azért lenne jó beszélnem idegen nyelven,mert néha elmegyünk a párommal külföldre (8nap) és akkor tudnék kérni,ezt azt.
  Nem beszélve az udvarias köszönésről.

  Válasz
 3. Farkas -Faragò Valéria

  Nem tudom,talán ezzel a módszerrel sikerül..Már egy idegen nyelvet beszélek azt is nehezen tanultam meg.Nagy álmom,hogy beszéljek angolul

  Válasz
 4. Bellusné Korbuly Zsuzsa

  Nekem a beszédkészség múlt el, és a beszéd pláne nehezen megy, ha telefonon felhívnak és ott kell beszélgetni. Ez telefonon nehezebben megy, mint élő szóban.
  Régen ez ment, de már több, mint 20 éve elszoktam a német és a francia társalgástól is.

  Válasz
 5. Vati János Isván

  Még kezdő vagyok.Probálkoztam már Dulingóval de abbahagytam.Kevés szavat ėrtek.Az amerikaiak nagyon gyorsan beszélnek.Itt él a lányom is.
  Üdv, Jani.

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Éva!
   Akkor fejlessze mind a 4 készségét, egyidejűleg.

 6. Ancsuka

  Tisztelt Tanár úr!
  3 éve kezdtem el angolt tanulni a Duolingón. Sajnos nincs jó hallás om az angol nyelvre, így nagyon nehezen beszélek és értek meg mindent.
  Szégyellek is beszélni olyanok előtt akik tudnak angolul. Az unokám perfekt beszél angolul és a menyasszonya is, mert 17 évig kint élt Ausztráliában. Olyan jó lenne velük angolul neszélni, de összezavarodom előttük.
  Remélem, hogy az ön módszerével sikerül jobban megértenem és beszélnem az angolt!
  Nagyon várom a 2. leckét!
  Üdvözlettel Ancsuka

  Válasz
 7. Kovacs Istvánné

  Kedves Tanár Úr!
  Sajnos a szövegértéssel van a legnagyobb baj! Fontos a nyelvtan is az igeidök a megertésben főleg írás az ami jobban megy , jobban tudok kommunikálni,ha van eleg szokincsem és szavakat látom és irni tudom helyesem.
  Nekem irasban párbeszédben sa legkönnyebb atanulás!

  Válasz
 8. László

  Nincs egy rendszer, ráérzés ami a tudás vagy nem tudás szinthez megtalálnám. Ide – oda ” kapkodok, s néha talán egy szó egy magyarázat megoldana mindent,- szintet lépnék, ehelyett bonyodalmakba erőltetem a pontatlanságot. Ahhoz hogy megértsd az ” első oldalt tudnod kell valamit az ötös oldalrú”.

  Válasz
 9. Teofila KassaI

  Nehezen tanulok. Nagyon félek a tanulásról, hogy nem megy. Pedig vágyam, hogy tudjak angolul kb 20-30 éve.

  Válasz
 10. Radnai Mária

  Egyáltalán nem tudok angolul és a Retró rádióban hajnal 4 órakkor angol nyelvű hírek megy és borzasztóan idegesít,hogy nem értek belőle semmit.

  Válasz
 11. Szakacs Peter

  Szeretnek megtanulni angolul. Tobbszor probalkoztam mar. Nem tudom hogy kell tanulni. Mindig belekapok valamibe. Nincs rendszer szamonkeres.

  Válasz
 12. Petrohai Ilona

  Ausztriába dolgoznom és nem igazán tudok németül és nehezen is értem meg ha szólnak hozzám remélem sikerülni fog a nyelv tudás

  Válasz
 13. Bernula Mihály

  Én 71 éves vagyok. 14evesen már tanultam angolul. Most újra megpróbálom. Remélem sikerül mi fog.

  Válasz
 14. Zagoni Szabó Sándor

  Kedves András: egy bizonyos ideig megszakíthato a nekem küldött anyag leállítása ugyan is 84 éves vagyok nehezebben tanulok. Köszönöm a megértését. Zagoni

  Válasz
 15. Anikó Boros

  Sok mindenben igaza van de èrteni nehezen ,tanulni ès beszèlni ,mèg nehezebben megy !!

  Válasz
 16. Matics Éva

  Kedves András!
  Természetesen mind a 4 készség fejlesztésére szükség lenne, de a következőt tapasztaltam. Külföldön bátrabban kommunikálok annak ellenére, hogy esetleg a másik fél jobban beszéli a nyelvet, segítőkészek a külföldivel. Idehaza érződik az elismerés, ha más anyanyelvű kér tanácsot. Jól beszélő honfitársam előtt viszont nem tudok/akarok megszólalni. Ez azért elárul ezt-azt. Angol nyelvű filmek, hírek követése nem nyújtott sikerélményt a tempó miatt. Így maradnak a Bulldózer tankönyvek, melyek technikáját nagyon élvezem. Köszönöm ha ezután is kapok mail leckéket.
  Köszönöm a lelkesítést is, üdvözlettel, Éva

  Válasz
 17. Szabó Gyula Pál

  Tisztelt Neményi András! Nagyon örülök, hogy megvettem a bulldozer könyveket
  Sok hasznos instrukciókat kaptam a használatához. Egy levelét véletlenül töröltem. Arra emlékszem, hogy ha külföldön bajba kerülök hogyan tudok segítséget kérni. Nagy örömet szerezne, ha ezt még egyszer elküldené. Köszönettel Szabó Gyula

  Válasz
 18. Alföldi Iren

  Kedves Andràs,
  Nagyon szèpen köszönöm hogy küld nekem nèmet mondatokat nagyon sokat segitenek nekem.Kint èlek Nemetorszagban màr 8 ève egyre jobban megy.Eleinte nem mertem meg szòlalni de mar sikerült ezt legyőznöm.Hàla önnek.Ami nem megy azt angolul szoktam mondani.Tovabbra is vàrom az uj nemet mondatokat.Igen meg el nem feleljtem lehet ne szò arròl hogy orosz leckèket küldd nekem.Nagyon meg köszönönem .Szüksègem lenne rà itt.

  Válasz
 19. Anita

  Kevés időm van a tanulásra. Már többször jártam tanfolyamra, ami nem ment rosszul, de a valóságban nem tudom használni. Jó lenne érteni az élö beszédet, és elmondani kapásból, amit akarok, de huszonéves korom óta nem sikerül. Pedig már az ötvenes éveim vége felé járok. Jöhetne már az áttörés.

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Sokszor azt tapasztaltam, hogy a tanuló egyszerűen csak nem hiszi el, hogy tud. Mert azt gondolja, csak az a tudás, ami az anyanyelvi szint.

 20. Anna

  Nèmetorszàgban dolgozom a közvetlen környezezemben lèvő embereket meg èrtem de, ha egy idegen embet beszél hozzám ,nem igazán . Ìrni olvasni nem tudok németül .Vàrom a csodàt !

  Válasz
 21. Mária Szente

  Tisztelt Tanár Úr!
  Önnél tanultam elég jól franciául 78 évesen 🙂, szeretem az Ön módszerét 👍
  Most váratlanul jött egy olyan esemé
  ny, hogy kellene az angol nyelv ismerete, háát, megbróbálom. Eleve bízom Önben.
  Ami a jelenlegi kérdés, arra azt válaszolom, hogy talán az írás, amit egy kissé gyengébbnek érzek a franciánál, de pl az orosznál semmi gondom. Mind a 4 készségem rendben van. Gondolom, a francia még kicsit új 🙂
  Kíváncsian és tettre készen várom az ön nagyszerű okítását.
  Nagy tisztelője Szente Mária

  Válasz
 22. Windt Zsuzsanna

  A beszédértés. Máskép írjuk,máskép ejtjük.. Német nyelvtanár vagyok

  Válasz
 23. Щубелка Розалія

  Tetszik a stimuláció; igyekszem követni és elsajátítani. Remélem, sikerūl! Köszönöm!

  Válasz
 24. Anna

  Számomra talán a beszédértés a legnehezebb, majd a nyelvtan követi, hogy lehet úgy beszélni, hogy folyton a nyelvtant mantrázom? Írás és a beszédkeszség nekem valamivel könnyebb.

  Válasz
 25. Mária Czidor

  Régen amikor oroszt, franciát, tanultam, hiába tanultam meg a szavakat, nem értettem amit az idegen nyelven olvastam, vagy hallottam.
  Kíváncsi vagyok erre a tanfolyamra. Egyre többen vannak körülöttem, akik beszélik, és értik is az angol nyelvet, Szeretném én is érteni és beszélni.
  Mária

  Válasz
 26. Orbán JÁNOSNÉ

  Teljesen egyet értek Önnel, mind a négy készséget fejleszteni kell.Sajnos a betegségem is hozzájárult ahhoz,
  hogy most nem nagyon foglalkozom ezzel. Rengeteg vizsgálatra kell mennem és ez nagyon sok időt elvesz
  tőlem. Ha mindez lezárul és meggyógyulok, újból neki fogok állni a tanulásnak.
  Üdvözlettel: Orbán Jánosné

  Válasz
 27. Király Erzsèbet Èva

  Eggyet érték Önnel, fontos lenne mind a 4 készség
  fejlesztése, bár én annak is nagyon örülnék ha csak
  megérteném ha hozzám szólnak.
  Természetesen akkor lennék a legboldogabb ha vála-
  szólni is tudnék.Előre is köszönöm a segítséget
  Tisztelettel
  Király Erzsébet Éva

  Válasz
 28. Lóth János

  Tapasztalati tényezök nélkű,nehèz volna bármit leírni a tèmàhoz kapcsoltan. Majd egy idő után.

  Válasz