Mikor érzi jól magát a nyelvtanuló?

Nekem az a tapasztalatom, hogy általában akkor érezzük jól magunkat a tanulás során (meg minden más területen is), amikor sikerélményben van részünk.

Például, ha megtanulunk valamit, akkor örülünk, amikor pedig kiderül, hogy ezt a gyakorlatban is tudjuk alkalmazni és használni, az még csodálatosabb érzés.

Vannak kisebb és nagyobb sikereink, és hajlamosak vagyunk a nagyokra koncentrálni. De a célunkhoz a kis rész-sikereken át vezet az út, ezért azoknak is örülni kellene.

Lehet egy nagy sikerélményre koncentrálni, például egy nyelvvizsga letételére. Az nagy dicsőség, viszont több év készülés után egyszer történik meg. És lehet sok kis apró sikerélményt szerezni, naponta akár többet is, például minden egyes megtanult mondatnak külön örülni.

Emlékszem, hogy milyen felemelő érzés volt kezdőként, ha a tévében megértettem egy filmből egy mondatot. Vagy amikor először sikerült megkérdeznem valamit egy külfölditől… és megértettem a válaszát! Ezek bizony mérföldkövek voltak.

A nyelvtudást sok mindenre lehet használni. Ha megyünk az utcán, és elolvasunk egy feliratot, amit megértünk, már az is siker.

Emlékszem, volt egy időszak, amikor kifejezetten kerestem a külföldiek társaságát, hogy kipróbáljam úgymond élesben, mennyit tudok… Eleinte meglepődtem, hogy értik a kérdéseim, és örültem, ha sikerült kibogozni a válaszukat. Ahogy telt-múlt az idő, persze egyre jobban sikerült. És ez jó hír!

Ha nincs is külföldi a közvetlen környezetünkben, egy kicsit kutakodva biztosan tud lehetőséget találni a gyakorlásra. Természetesen nem csak személyesen, hanem akár az internet segítségével.

Ön értékeli a kisebb sikereit is?
Kérem, írja meg a véleményét egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

306 hozzászólás a(z) “Mikor érzi jól magát a nyelvtanuló?” bejegyzéshez

  1. Nemes Olga

    Kedves András.
    Természetesen tudok örülni a kisebb sikereknek is. Tudom, hogy anélkül nem lehet nagyobb sikereket elérni.
    Sajnos az utóbbi időben -az évvégi ünnepi készülődés miatt – kicsit hanyagoltam a leckéket és ezzel a kezdeti lendület is megtört. Szerencsére a lányom időnként emlékeztet a ” kötelességemre”… ami motívációként hát rám.
    Örülök hogy időnként ön is ” figyelmeztet” a vállalásomra.

    Üdvözlettel
    Olga

    Válasz
  2. Fejes Miklós

    Tisztelt Tanár Úr!
    Olyan pozitív lökést adott az angol nyelv ismereteim felfrissítése,hogy már bátran leállok-munkám során(boltban dolgozom)- beszélgetni,angol nyelvű vásárlókkal. Nem felsőfokon,de nem maradok csendes csodálkozó!

    Válasz
  3. Szarka Ferencné

    Én a nyelvtanulásban még az ici- pici sikerélményt is nagyra értékelem koromnál fogva is. Az unokámmal egyszerre tanuljuk a nyelvet, ő ügyesebb!

    Válasz
  4. Sárosiné Bereczki Margit

    Kedves András.
    Nagyon sokat fejlődtem az öntől megvásárolt anyaggal,
    félre is tettem az előtte megvásárolt 2 csomagot Angolból.
    A fiam 11 évig tanúlt Angolt, így van kivel beszélnem időnként.
    A beszéd nehezen megy az Angol gondolkodásra átállás
    miatt, – de még csak 3 hónapja tanulom. Előtte Németet és Oroszt tanúltam. – Köszönöm az érdeklődését, – szerintem a legtökéletesebb az ön által összeállított tananyag, kicsiny lépésekben, de maradandó tudásanyagot ad a beszéd begyakorlásához is.
    Jó egészséget és boldog életet kívánok. Margó

    Válasz
  5. Torma Gábor

    Ebben igaza van, Kedves András, én is szoktam nézni angol nyelvű filmeket és jó érzés ,amikor meg értem amit mond, de nem mindig lehet érteni mer nagyon gyorsan beszélnek.

    Válasz
  6. Szabolcs István

    Tisztelt Neményi úr!

    Fején találta a szöget! Ez a nyelvtanulásnak is az alapja, a megfelelő sikerélmény.
    A horvát nyelvet tanultam úgy, hogy rögtön alkalmaztam is a megtanultakat és vártam, lestem a hatást.
    Egyszer Montenegróban még szabályosan életveszélynek is kitettem magam, mert próbaképpen
    oktalanul megvádoltam valakit valamivel egy üzletben ( nem azzal, hogy lopott ) és nem volt már se időm se lehetőségem a korrekcióra, hogy csak a nyelvtanulás végett csinálom stb stb, olyan heves reakciót váltottam ki vele. Nos, az ilyesmit inkább el sem mondja senkinek sem az ember. Megúsztam. Még Vietnámban volt szerencsém egy olyan magyarral együtt turistáskodni, akire még a helyiek is rácsodálkoztak, annyira tudta a nyelvüket… Nos, Ő is mondta egyszer, hogy szép szép Pista, de most valami csúnyát mondtál – hiába a tonális nyelvek egy másik világ. Tudja én eszperantista vagyok, ugyan nem bigottan, de mélyen. Az eszperantó segítene más nyelvekben is , ha előnyelvként tanulnák az emberek, magyaroknak különösen… és ha alsó tagozatos gyerekeknek tennék, akkor még a magyar nyelvi szövegértésük is számottevően javulna a kritikus ötödik osztályban. Ennek a jelentőségéről biztosan nem kell Önt sem meggyőzni. Ez nem legenda, valóság. A nyelvtanítás terén Ön is fontos munkát végez. Üdvözlettel: Szabolcs István

    Válasz
  7. Sápi Béláné

    Kedves András!

    Tudom kis dolgokból lesznek a nagy dolgok.
    Nagyon köszönöm az anyagokat, melyeket olvasgatom, mondogatom.
    Minden jót kívánok Önnek.

    Tisztelettel:
    Sápi Béláné

    Válasz
  8. Berkó Károlyné

    Tisztelt András!
    Nagyon lassan haladok,de igen vannak siker élményeim amikor meg értek néhány szót
    és néha képről el tudom olvasni az alatta lévő szöveget.
    Köszönöm az eddigi órákat.
    Üdvözlettel Edit

    Válasz
  9. Évi

    Köszönöm. Azért mert a klassz könyvek, CD hanganyagokkal képes vagyok fejlődni. Nemcsak értem hanem beszélem is. Ahogy a szerző biztatott.
    Ez tényleg nem mézes madzag portéka.

    Annyi fölösleges, úgymond interaktív nyelv oktató lehetőségét kínál a net ami véleményem szerint pénz, energia, időrablás. Próbáltam hasznát venni, hátha tanulok valami…értelme nincs. Én az áruló, bocsánatot kértem a Buldozer könyvektől, beláttam , ez ér valamit, tanítani képes, van értelme.

    Válasz
  10. Várszegi Rudolf

    Szép napot!
    A legkisebb lépés is haladás
    Egy pillanatnyi siker is megváltoztathatja az életünket és következő lépésünket
    Üdvözlettel

    Válasz
  11. Nagy István

    Kedves András!
    A kis téglákból épülnek a nagy házak is!
    Lépésről lépésre egyre feljebb haladunk az Ön segítségével!!
    Köszönöm szépen!!!

    Válasz
  12. Horváth Tibor

    Köszönöm András! Az ön modszere valóban hatásos,nagyon megérte a német. Most várom az angol akciókat.Az egyik fiam 2011 óta kint él.Most oda kéne egy kis segítség.Előre is köszönöm:Tibor

    Válasz
  13. Tóth Istvánné

    Kis sikerből remélem nagy siker lesz! Nagyon szépen köszönöm a csodálatos tanítási módszeréhez! További sok sikert és jó egészséget kivánok sok szeretettel!!! 😃
    Üdvözlettel: Tóth Istvánné😃

    Válasz
  14. Darcsi Éva/Varga B Éva

    Természetesen,hiszen fontos a siker élmény! Jobb kedvvel folytatja az ember a tanulást! Amikor nulláról kell kezdeni,nagyon fontos,hogy valami ösztönözze az embert!
    Jó érzés,ha sikerül egy könnyebb mondat meg tanulása , bár nem tudom gyakorolni még mindegyiket,de próbálom memorizálni!

    Válasz
  15. Panni

    Igen számomra nagyon fontosak az apró örömök!🙂
    Igen- Köszönöm, kedves András!🙂

    Válasz
  16. András

    Kedves András!
    A sikerélmények teszik a tanuló, dolgozó emnbert motiválttá véleményem szerint. Nagyon fontos volt az életemben mindíg is, hogy meglegyen a belsö visszajelzésem.
    András

    Válasz
  17. Neuberger Tamás

    Igen kis sikernek is tudok örülni. Ha szavakat megértem már nagyan jó.

    Válasz
  18. Kovács Attila

    Igen értékelem, természetesen nagyon örülök ha megértek bármit amit mondanak.Az értés a nehezebb.

    Válasz
  19. Nyíri Ákosné

    Örülök a kisebb sikereknek is. Nekem most nincs alkalmam németül társalogni. De jó németül tanulni. Most készülök német mesés könyvet vagy rövid elbeszélést venni. Meg szoktam német tv csatornát nézni.

    Válasz
  20. Szauerné Erika

    Igen, nagyon értékelem a kis sikereket. Lehet, hogy azért, mert nagyokat még nem sikerült elérhető?

    Válasz
  21. Orosz Edit

    Igen a kis siker is tud örömet okozni és minden kis siker út a célunk eléréséhez!!
    Köszönöm!!

    Válasz
  22. Baloghné Hűse Julianna

    Igen, számomra a kis siker is örömöt jelent. Ezt Önnek köszönhetem!

    Válasz
  23. Pető Béláné

    Igen, pontosan így érzek én is, mikor sikerű itt a krt. Ön ahol lak{m, egyszer egyszer egy kűlfoldi turistát, útba igazítani. Nagyon várom, mikor folyamatosan tudok már beszélni bárkivel angolul. Reménykedek ez az idő is eljón. Nagy segítség számomra a kapcsos könyv, mert csak így nevezem, a tanárúr könyvét. Jó segítség a CD lemezek is.
    Köszönöm a lehetőséget, hogy mind ezt elmondhattam.

    Válasz
  24. Antal Tiborné

    Kedves András! Köszönettel tartozom Önnek, hogy 78 éves koromra sikerül kiejteni az angol szavakat. Valahogy kimaradt az életemből az angol tanulása. Iskolában tanultam oroszt németet és franciát, és ez pont elég volt korrektorként, ha idegen nyelvet kellet olvasni a nyomdában. Most a kétéves unokámmal Cocomelont nézünk, és boldog vagyok ha a feliratot mostmár ki tudom ejteni. Gratulálok Önnek a csodálatos tanítási môdszeréhez. Igen, és örülök, hogy helyesen ejtem ki az angol szavakat amit Õnnek köszönök és a német nyelven küldött társalgási leckéket. Kívánok Önnek jó egészséget és további sikereket a hiánypótló csodálatos munkájához. Üdvõzlettel Antal Tiborné.

    Válasz
  25. Tóth Józsefné

    Van egy friss élményem; megvettem és elolvastam a 150 évvel ezelőtti „Der Struwwelpeter” (Rütten&Loening) hasonmás kiadását Ezeket a kis tanmeséket kisgyerek koromban olvasták fel nekem, leírva most láttam először.Pontosan megértettem mindent. Ha nem törekednék arra, hogy a múltban megszerzett alapfokú nyelvtudást szinten tartsam és lehetőleg fejlesszem is, akkor már régen „hiperpasszív” lennék én is.
    Szokásom, hogy a többnyelvű használati utasításokat először németül olvasom el. Érdekes összevetni az angol nyelvű szöveggel.(Gyakran lehet találni jellemző különbségeket.) Számomra ez is sikerélmény.

    Válasz
  26. Fényes Ildiko

    Igen számomra a kis siker is tud örömet okozni és minden kis siker út a célunk eléréséhez

    Válasz
  27. Gonda Pongrácz

    Köszönöm kedves Tanitóm! remek szavakat,élethelyzeteket küldtél át német -magyar nyelven.köszönöm,sokat segitettél a hétköznapi német tanulásban.Szeretettel Pongrácz

    Válasz
  28. Orsós László

    Tisztelt uram teljes mértékben igazat adok magának és nagyon sokat tanultam Öntől És köszönöm szépen a hozzájárulást a tanuláshoz

    Válasz
  29. Szücs Anna

    68 éves múltam és az idegen nyelv tanulása középiskolás koromban be is fejeződött. Most úgy határoztam, hogy az idős kori elbutulás ellen elkezdem ismét a német nyelv tanulását. Azt tanácsolták, hogy olvassak és szótárazzak. Ehhez kèrek segítsèget! Üdvözlettel : Szücs Anna

    Válasz
  30. Szabóné Farók Éva

    Igen, a kis siker is siker, abból lesz a nagyobb. Nem tudtam teljesen elsajátítani az idegen nyelvet, már nem is tudom, de ami megmaradt bennem, annak vettem az ősszel hasznát. Idegen ajkú kért segítséget, amit kicsiny tudásommal meg tudtam adni. És ez ha kicsit is, de siker.

    Válasz
  31. ALBERT ILONA

    A legkisebb sikernek is örül az ember – főleg ha megdolgozott érte – és reméli, várja a nagyobbat.

    Válasz
    1. Orosz Mária

      A kicsi eredményekért nagyon hálás tudok lenni, mert ez további lendületet ad más dolgokhoz. Én is a nyugdíjasok táborába tartozom. Sokszor elhatároztam, hogy utazgatni fogok, ami eddig nem jött össze. Így a nyelv tanulását is halogatom. Tudom, hogy nem így kellene lennie, mert a memóriát is frissen tartja. Már többször belekezdtem, aztán sok szünet, és újrakezdés és így tovább.

  32. Pallás Imrené

    Kedves András!
    Nekem a kisebb sikerélmények is boldogsagot jelentenek.
    Volt rá példa és .mostanság is előfordult, hogy másik
    Könyvet vettem elő és ha már a kezembe van próbáltam szavakat kiejteni, nem 100 %-osan, de 60-70 %-osan hangos kiejtést siketült elérnem. Én boldog vagyok ha kevesebbet értek is meg, de ha elolvasok valamit az beugrik, hogy mit jelent magyarul vagy a kiejtések egy ket alkalommal jobban sijerülnek.
    Nem akarok vizsgát tenni, de engem kikapcso a nyelvtanulás, sok időt nem tudok ráforditani, de rám napi 35 40 perc nyugtatóként hat. Jó egészséget kívánok!

    Válasz
  33. Bánkuti Gábor

    Igen valóban nagy öröm ha értik a kérdésem s én kitudom filózni a válaszukat mert a javát megértem de van amikor ez lehetetlen.Egyszer Frankfurtban előfordult velem,hogy aszfaltozták az autópálya lehajtót és eltereltek más irányba.egy némettől kérdeztem meg a helyes irányt mire ő elkezdet olyan gyorsan hadarni hogy belezavarodtam a válaszába és úgy bólogattam mint aki tökéletesen érti az általa húszpercesre szabott választ.

    Válasz
  34. Pribula Nándor

    Igen! Az igen pici részsikereknek is tudok örülni. Tudom, hogy a hegymászó mintájára lépésenként jutok közelebb a célhoz. Sajnos rendszeres, folyamatos tanuláshoz életvitelem nem mindig ad lehetőséget. A hegymászással ellentétben a nyelvtanulási pihenőim alatt a már elért szintről visszafelé gurulok, ezért vagyok rendszeres újrakezdő. Köszönöm Tanár Úr időnkénti ösztönzését, mert minél rövidebb a pihenőm, annál kevesebbet csúszok vissza.

    Válasz
  35. Nèmeth Tünde

    Nagyon tetszik,ès nagyon hálàs vagyok.Megvettem az Olasz nyelvmester könyvet is.Sokat tanulok belőle ès tetszik hogy mèg jegyzettelni is lehet benne. Sokat nézek olasz filmeket így van hogy felismerek egy pàr szót vagy könnyebb mondatokat is. Csak ajánlani tudom mindenkinek.Szèp napot kívánok.

    Válasz
  36. Nagy Ilona

    Akkor érzem jól magam, ha nem értik félre amit olaszul mondok. Néha sikerül.

    Válasz
  37. Pálmai Zsolt

    Sok szót ismerek csak az angol fordítva rakja össze a szavakat.
    Nem beszélve arról,hogy amire Nekünk 17 szavunk van Nekik 1 és a megfelelő szövegkörnyezet dönti el,hogy mit jelent.
    Nekem ezt nehéz megtanulni.

    Válasz