Mikor érzi jól magát a nyelvtanuló?

Nekem az a tapasztalatom, hogy általában akkor érezzük jól magunkat a tanulás során (meg minden más területen is), amikor sikerélményben van részünk.

Például, ha megtanulunk valamit, akkor örülünk, amikor pedig kiderül, hogy ezt a gyakorlatban is tudjuk alkalmazni és használni, az még csodálatosabb érzés.

Vannak kisebb és nagyobb sikereink, és hajlamosak vagyunk a nagyokra koncentrálni. De a célunkhoz a kis rész-sikereken át vezet az út, ezért azoknak is örülni kellene.

Lehet egy nagy sikerélményre koncentrálni, például egy nyelvvizsga letételére. Az nagy dicsőség, viszont több év készülés után egyszer történik meg. És lehet sok kis apró sikerélményt szerezni, naponta akár többet is, például minden egyes megtanult mondatnak külön örülni.

Emlékszem, hogy milyen felemelő érzés volt kezdőként, ha a tévében megértettem egy filmből egy mondatot. Vagy amikor először sikerült megkérdeznem valamit egy külfölditől… és megértettem a válaszát! Ezek bizony mérföldkövek voltak.

A nyelvtudást sok mindenre lehet használni. Ha megyünk az utcán, és elolvasunk egy feliratot, amit megértünk, már az is siker.

Emlékszem, volt egy időszak, amikor kifejezetten kerestem a külföldiek társaságát, hogy kipróbáljam úgymond élesben, mennyit tudok… Eleinte meglepődtem, hogy értik a kérdéseim, és örültem, ha sikerült kibogozni a válaszukat. Ahogy telt-múlt az idő, persze egyre jobban sikerült. És ez jó hír!

Ha nincs is külföldi a közvetlen környezetünkben, egy kicsit kutakodva biztosan tud lehetőséget találni a gyakorlásra. Természetesen nem csak személyesen, hanem akár az internet segítségével.

Ön értékeli a kisebb sikereit is?
Kérem, írja meg a véleményét egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

308 hozzászólás a(z) “Mikor érzi jól magát a nyelvtanuló?” bejegyzéshez

 1. Kiss Sándorné

  Szeretném újra elkezdeni a tanulást. A tankonyveim meg vannak. Kis nyugdíjas vagyok, ezért nem szeretnék új könyveket vásárolni.

  Válasz
 2. Zsuzsanna

  Horvátországban voltunk nyaralni. Az ott élő idős bácsi, akinek megcsodáltam a csónak szélére kirakott csigáit, kagylóit, beszélgetni próbált velem. Angolul kérdezte, hogy beszélek-e németül vagy angolul. Ezt még értettem, és megráztam a fejem. Erre felkiáltott: oh, Magyarszka!!! Nagyon elszégyelltem magam!

  Válasz
 3. Turiné Tánczos Marica

  Nagyon változó, de az idegen nyelven való megszólalás az egyik amit tudok értékelni, még akkor is, ha csak egy szót mondok. 🙂
  U.i.: Nagyon köszönöm a segítséget ❣️

  Válasz
 4. Aranka

  Szeretnék ausztriába dolgozni és a sikerélmény miatt az egész életemet pozitív mederbe terelni a nyelvtanilag az egész karrierem felépítmény miatt

  Válasz
 5. Madácsi Jutka

  Mindenképp sikerélmény, mikor megértem a hozzám beszélő angolnyelvű embereket.

  Válasz
 6. Stipkovitsné dr Kreiter Mária

  Kedves Tanár Úr! Határozottan tudtam örülni a kis sikereknek! Külföldön eligazodni már nagyobb öröm volt! Sajnos ma már igen keveset tudok abból, ami valamikor szótár nélkül is ment. Talán túl sok minden történt, ami a felejtést segítette és a korom sem”akármi”! Miért? Mert már nehezen tudom rávenni magamat „erőfeszítésre”, hiszen nincs is tervem egy másik nyelvvel! Talán túl őszinte vagyok. Az Ön módszerét, meggyőző, kitartó érveléseit elfogadom, sőt nagyon jónak tartom. Legyen továbbra is segítségére mindenkinek!

  Válasz
 7. Éva Zsigmond

  Tisztelt András! Valóban igaz hogy nagy öröm tölti meg a tanulót hogy sikerül beszèlgetni egy külföldi vendèggel Èn,mit fodrász hozzám is èrkeznek külföldiek azèrt is szeretnèk jobban ès többet beszèlgetni a vendègekkel.Már volt sikerélményem,boldog voltam hogy megtudtam, honnan jött,mi cèlból èrkezett,stb…ès megtudtam kèrdezni hogyan szeretnè a hajvágását.Köszönöm Önnek is a segítséget mert nagyon sokat jelent nekem,mert sajnos nem tudok pènzt adni nyelvtanfolyamokra de igyekszem megtalálni a módját hogy fejlesszem az angol tudásomat mert nagyon az elejèn vagyok.Hálásan köszönöm! Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok Önnek! Zsigmond Èva

  Válasz
 8. Hegyi Szilvia

  Kedves András!
  Nagyon hasznosak és könnyen tanulhatóak az összeállítások! Sajnos lemaradtam a könyv vásárlásáról. Van még lehetőségem rá, hogy megvegyem?
  Előre is köszönöm,
  Szilvi

  Válasz
 9. Ungai Hódos Erika

  Kedves András! Már régóta kapcsolatban vagyok az Ön tájékoztató leveleivel és most gyűjtöttem bátorságot, hogy jelezzem nekem is szükségem lenne az angol nyelvre és az Ön segítségére. Egy év múlva nyugdíjba megyek és addigra szeretnék beszélni, érteni angolul. Gyermekeim az unokákkal külföldre költöznek és én nem tudok csak magyarul. Nincs jó nyelvérzékem kérem segítsen nekem! Előre is köszönöm Hódos Erika

  Válasz
 10. Menráth Miklós

  Sajnos én csak a kis sikereket ismerem , mert nagy sikerben – nyelv tanulásnál – nincs részem.
  Az önbizalmamban is hiba van, mert ha van a társaságban angolul jól beszélő személy én meg sem mukkanók. Egyszer kinevettek azóta van ez igy.

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Miklós!

   Van ilyen. Lomb Kató is írta, hogy bizony őt is volt, hogy kinevették (Lomb Kató 24 nyelven beszélt).

 11. Szántai Tiborné

  Nagyon jó érzés megerteni az embereket idegen nyelven, film nézés közben, elcsenni egy egy mondatot a buszon, nyaralas kozbenn hasznalni a kicsike tudásom. Remélem egyre többre leszek képes.

  Válasz
 12. Reinwald Tibor

  Mester,
  Igen értékelném, ha a sok tanulás megmaradna a fejemben. De sajnos úgy keverednek össze a szavak, mondatok, hogy nem sikerül megértenem, hogy mit szerettem volna elmondani. De sajnos a megértéssel is baj van. Még nem tudok úgy kommunikálni egy angolul beszélni jól tudó emberrel, hogy megértsem a szavait, mert ulyan gyorsan mondja a szavait, hogy nem értem meg. Ez sajnosnagy baj. Az az én meglátásom, hogy kéne magyán kívül egy olyan társ, aki tud beszélni, érti a nyelv lényegét, a kifejezéseket, és persze a buktatókat. Még anno a balesetem elött tanultam németül, és annyi akadáj gördült elém, hogy idő kellet hozzá, hogy kibogozzam, és megértsem azt amit közölni szeretne velem. De sikerült. Sajnos mostanra kiment a fejemből. Most az angollal próbálkozok, hátha az könnyeb lesz. De sajnos nem jártam sikerrel. Ez sem könnyű nyelv, de eltökéltem, hogy amíg élek ezt a nyelvet, beszéd szintjére akarom kifejleszteni. És ebben Ön a legfontosabb segítségem. Köszönöm. Azthiszem mindent elmondtam amit szerettem volna. Mára zárom soraimat, jó egészséget, és sok türelmet kívánok a jövőben.
  Viszlát, és szép napokat.

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Tibor,
   Ha nem érti meg, amit Önnek mondanak, akkor kérje meg, hogy ismételjék el, még egyszer, lassabban.

 13. Reinwald Tibor

  Kedves Mester.
  Már érzem a tanulás nehézségeit de még nem állok ott, hogy letudjak állni valakivel érthetően angolul beszélgetni. Az az én bajom, hogy nem marad meg minden szó kiejtése a fejembe, és hála istennek elkezdtem mással is foglalkozni és így a tanulás mellett más is fontossá vált az életemben. De a tanulást sem hagyom hátra, csak kevesebb időm jut rá, de nem mondom, már tudok angolul beszélni, de érzem a nyelvtanulás fontos lényegét. Ezért nem is kértem, hogy hadjuk abba a nyelvtanulást mert nincs értelme ezt fojtatni. Én megtanultam Öntöl, hogy egy tervet abahagyni, eldobni nem szabad, mert akkor felborul az ember akarata is. Így most is ezt kérem Öntől, hogy ne hagyjuk abba a nyelv tanulást, mert a tudásra mindig szüksége van az embernek, és ezt előre is megköszönöm Önnek.
  Kivánok Önnekés és Családjának jó egészséget, kitartást, sikert az egész életben, és hálás tanulokat a tanításában. Köszönöm.

  Válasz
 14. Jávorszki Istvánné

  Kedves András!Mivel nem engedhetem .eg magamnak a vásárlást…igy a levelwben adott segitséget köszö.nöm hálás szivvel.Az egészségem romlása miatt(78l,a nem repülhetek,igy vonattal megyek az enyéimhez Írországba.Az úton,de ott is szükségem lesz az angolra.Igy mégegyszer hálas szivvel köszönön kővetkezetes segitségét.Isten tartsa meg,jó egészségben ⚘

  Válasz
 15. Anna Vass

  Éni mindennek tudok örülni! Egyszer egy kolléganőm azt mondta nekem.” Jajj Ani te mindennek tudsz örülni
  hogy süt a nap, milyen szépek a felhők, stb..

  Nagyon köszönöm a lehetőséget.

  Válasz
 16. Tóthné Veres Eszter

  Tisztelt Neményi Úr ! Már eddig is sokat segített nekem, és tanultam Öntől. A korom alapján (74), úgy érzem, hogy egészségileg nem megyek már dolgozni Németországba, így a nyelvvizsgát sem tervezem letenni.
  2022. év nyarán voltam kint utoljára.
  Igazán nagyon köszönöm eddigi segítségét, sokat segített nekem.
  Kívánok Önnek további sikereket, egészséget a munkája során.
  Természetesen ajánlani fogom lányomnak is, és ismerőseimnek is az Ön tudását és javaslatait, tananyagait. Üdvözlettel: Eszter

  Válasz
 17. Szegezdi Józsefné

  Szép napot
  Szeretnék megtanulni angolul
  Mert a lányom ott él.
  Köszönettel:
  Szegezdi Józsefné

  Válasz
 18. Pető Judit

  Számomra a legkisebb sikerélmény is nagyon fontos az életem bármely pontján, legyen az családdal vagy munkahellyel kapcsolatos. Jó érzés kimondani : meg tudtam csinálni!! (ha nem is mindig tökéletesre, de…..sikerült 😊)

  Válasz
 19. Pfaff Lászlóné

  Természetesen értékelem a legkisebb sikerélményemet is! Tanultam már korábban németül, de sokat felejtettem. Remélem, hogy sokat fejlődök majd!

  Válasz
 20. Borbély András

  Kedves András nekem az a sikerélmény, hogy tudok önálló német mondatokat létrehozni. Volna egy kérdésem. Mit jelent az A2 német nyelv. Köszönöm a válaszát. ALLES GUT!

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Az A2 egy tudásszintet jelöl az egységes európia keretrendszerben.
   A1, A2, B1, B2, C1, C2- ezek a szintek.

 21. Kovács Jenő

  Kedves András!
  A sikerélmény nagyon fontos az ember életében! Több, mint „gyógyszer!” Egy kis történet… 1992-ben két hétig egy csodálatos úton vettem részt az USA-ban. Az egyik este egy milliárdos fogadásán vettem részt. 10 fős asztalok voltak és én két csinos Hölgy között ültem. Majdnem szétszedtek a kérdéseikkel, kedvességükkel…csak semmit sem értettem… A tolmácsot csak ritkán tudtam igénybe venni, mert csak egy volt és az összlétszám meg kb. 80-100 fő…Akkor nagyon éreztem az angol nyelv hiányát!… Gondoltam is, legalább annyit tudnék, mint németül… A sikerélmény elmaradt… Pedig…

  Válasz
 22. Váczi Alice

  Tisztelt Tanár Úr, kedves András!
  A kis sikerek MINDENKOR fontosak voltak az életem minden területén. Úgy mint a munkámban, vagy a lányaim nevelésében. Másodszülöttem nehezen boldogult kezdetben a matematikával. Emlékszem az un.” benfoglalás ” részfeladatait is ” osztályoztam, hogy a kis sikerek meghozzák az önbizalmat és a tudást. Boldog vagyok, ha a tabletemen le tudom fordítani a néhány soros utasítást, vagy a legújabb mondatokkal a nyelvvizsgát ragyogó eredménnyel végzett 17 éves unokám is elégedett. Ezek az örömteli apróságok serkentik a folytatásra a tanulni, cselekedni akarókat. Köszönöm érdeklődését, remélve, hogy Önnek is szimpatikusak voltak a soraim.
  Szeretetteljes üdvözlettel: Alice

  Válasz
 23. Marika.

  Tisztelt Tanár Ùr,hálás vagyok Önnek,a leckéi rèvèn sokkal gyorsabban ès könyebben gyakoroltam a nyelvet.,

  Válasz
 24. Anna Haraine Csengeri

  Hello nekem a beszèddel vagyok bajban de tudok nagyon sokk szavakat de nem tudom rendesen ôssze rakni, ès sokat kell gondolkodni hogy eszembe jusson, a telefont halgatom de nem èrtem meg, nekem ez a nagy ptoblèmàm Tisztelettel Anna Haraine Csengeri

  Válasz
 25. Mikó Zoltánné

  Köszönöm a nagyszerű anyagokat, tanácsokat, szükségem van a biztatására

  Válasz
 26. BLAHO GIZELLA

  Tisztelt Nemenyi Tanár Úr!
  Most nem tudok hosszabban írni, pár nap
  múlva jelentkezem!

  Tisztelettel: B.Gizella

  Válasz
 27. Gergelyfi sándor

  igen a kis siker is siker és apro lépésekkel is ellehet jutni a célig.a cél pedig megtanulni németül

  Válasz