Mikor érzi jól magát a nyelvtanuló?

Nekem az a tapasztalatom, hogy általában akkor érezzük jól magunkat a tanulás során (meg minden más területen is), amikor sikerélményben van részünk.

Például, ha megtanulunk valamit, akkor örülünk, amikor pedig kiderül, hogy ezt a gyakorlatban is tudjuk alkalmazni és használni, az még csodálatosabb érzés.

Vannak kisebb és nagyobb sikereink, és hajlamosak vagyunk a nagyokra koncentrálni. De a célunkhoz a kis rész-sikereken át vezet az út, ezért azoknak is örülni kellene.

Lehet egy nagy sikerélményre koncentrálni, például egy nyelvvizsga letételére. Az nagy dicsőség, viszont több év készülés után egyszer történik meg. És lehet sok kis apró sikerélményt szerezni, naponta akár többet is, például minden egyes megtanult mondatnak külön örülni.

Emlékszem, hogy milyen felemelő érzés volt kezdőként, ha a tévében megértettem egy filmből egy mondatot. Vagy amikor először sikerült megkérdeznem valamit egy külfölditől… és megértettem a válaszát! Ezek bizony mérföldkövek voltak.

A nyelvtudást sok mindenre lehet használni. Ha megyünk az utcán, és elolvasunk egy feliratot, amit megértünk, már az is siker.

Emlékszem, volt egy időszak, amikor kifejezetten kerestem a külföldiek társaságát, hogy kipróbáljam úgymond élesben, mennyit tudok… Eleinte meglepődtem, hogy értik a kérdéseim, és örültem, ha sikerült kibogozni a válaszukat. Ahogy telt-múlt az idő, persze egyre jobban sikerült. És ez jó hír!

Ha nincs is külföldi a közvetlen környezetünkben, egy kicsit kutakodva biztosan tud lehetőséget találni a gyakorlásra. Természetesen nem csak személyesen, hanem akár az internet segítségével.

Ön értékeli a kisebb sikereit is?
Kérem, írja meg a véleményét egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

237 hozzászólás a(z) “Mikor érzi jól magát a nyelvtanuló?” bejegyzéshez

 1. Rácz Zsuzsanna

  Kedves András!
  A pici sikereknek is örülök – akár csak egy-egy szónak a megértése, kimondása. Bevallom, sokkal többet kellene fordítanom a nyelvtanulásra.

  Köszönöm érdeklődését!
  Üdv.:Zsuzsanna

  Válasz
 2. Sz

  Igen András,csak kevés a sikerélmény,általában telefonon keresnek szakmailag és leblokkolok.film nézés közben van néha.Üdvozlettel Székács Jutka

  Válasz
 3. Csaba

  Kedves András! Én nagyon tudom értékelni a kissebb sikereket is például ha gyakorlom az angol leckéket és megmarad bennem a tananyag és öröm az számomra
  siker az is , hogy más angol szövegből is sokkal jobban működik a kiejtés.

  Válasz
 4. Tamas Zsuzsanna

  Kedves András,
  Igen, nagyon érzékeltem a kisebb sikereket, ahogyan Ön is írja az utcán, ha megértettem egy angol szót, öröm volt a lelkemnek, hogy ezt tudom.Nagyon hálás vagyok Önnek, hogy segít, és ha nem sikerül minden nap tanulnom, de motivál, hogy csak folytassam.
  Nagy tisztelettel és köszönettel
  Zsuzsa

  Válasz
 5. Livia

  Kedves András!
  Számomra az volt az igazi nagy siker, amikor a rádióban az egyik sláger egy sorát megértettem… 😊
  Addig csak hallottam, de nem értettem 😁
  Üdv: Livia

  Válasz
 6. Törő János

  Nagyon hasznos volt ez a leírás. Szerintem az isten is erre a pályára teremtette. Sokban magamra ismertem. Véleményem szerint jó ember ismerő és nagy tapasztalattal rendelkezhet már. További munkájához csak jó egészséget és hosszú jövőt kívánok. Tisztelettel Törő János

  Válasz
 7. Lelik Mária

  Tanár Úr, én kisebb sikerekről tudok beszámolni. De ezt így is terveztem, nem vagyok csalódott.Barátságosabb lett az angol nyelv számomra, ennyit már elértem. Üdv. Mária

  Válasz
 8. Pirk Éva

  Kedves András ! A Fiam Angliában él már 1O éve és amikor hazajön vele szoktam ‘”beszélgetni”
  Sokat nevetünk , mert nem sikerül ugy mondanom a szavakat, ahogy kell. De nem keseredem el a pap is holtig tanul szokták mondani. Köszönöm a tanítást. Üdv : Éva

  Válasz
 9. Fehérváriné Tomcsányi Andrea

  Kedves András!
  A lányom karácsonykor bemutatta a spanyol barátját, akivel sikerült egy pár szót váltanom angolul. Nagyon nagy élmény volt, azóta újra lelkesebben gyakorolok! Főzés közben folyamatosan mennek az angol cd-k, nagyon élvezem! Köszönöm és további lelkes nyelvtanulókat kívánok Önnek: Andrea

  Válasz
 10. Józsefné Fülöp Józsefné Marcsi

  Kedves Tanár Úr! A sikerélmény minden ember számára akkora örömöt okoz _akarmirol is legyen szó _, ,amely úgy viszi tovább az embert, mint egy gyors vonat

  Válasz
 11. TÖRÖK Mihályné

  Kedves András! Igen nagyon tudom értékelni a kisebb sikereket is, amit az unokáimmal tudok gyakorolni, ők angolt tanulnak és boldog vagyok ha csak játékosan is de megértjük egymást Angolul. De nagyon szeretném ha tudnék az emberekkel is kommunikálni. Igyekszem, és köszönöm a jó, és érthető tanítást neked.. Baráti üdvözlettel. 😘

  Válasz
 12. Miklósi Jánosné

  Tisztelt Tanár Úr András! Nagyon szépen köszönöm hogy 2016 tól mindig küldi a tananyagot Német Angol Francia Olasz és továbbra is kérném ezeket a tananyagokat mert a munkámhoz kellenek. És továbbra is tanulni szeretném. Köszönöm.

  Válasz
 13. Albrecht Tamás

  Kedves András!
  Az Ön által a levelében leírtak abszlút igazak, ha valaki komolyan veszi az idegen nyelv tanulását és tudását. Ön nem cak profi nyelvtanár, hanem profi pszihológus is. Én már átéltem az Ön által leírtakat, hiszen már beszélek egy idegen nyelvet /orosz/. Hét évig az Elektroimpex és a cégem által a Szovjetúnióba kiszálllított utastéjokoztató és közönségtájékoztató berendezések szervízese voltam. Majd kineveztek a moszkvai olimpia sport közönségtájékoztató és bírói rendszerek főmérnökének. Kilenc objektumon bonyolítottuk az olimpiát. Tehát volt alkalmam idegen nyelven beszélni. Angolból is megtörtént már, mert egy észt barátomnak megírtam angolul az első levelemet. Másnapra már meg is kaptam a választ. Tehát az örömök elkezdődtek. Tudnék még sokat írni, de az estig eltartana. Tisztelettel, A.T:

  Válasz
 14. Tomkovics Tibor

  Üdvözlöm András!

  Igen,engem a kisebb sikerek is lelkesítenek mert tudom,hogy ezek visznek előbbre.

  Üdvözlettel: Tibor.

  Válasz
 15. Csikós Zsuzsanna

  Én tudok örülni a kisebb sikereknek is , hiszen azok összeadódnak és a nagyobb sikerekhez vezetnek.
  Úgy gondolom, hogy aki a kicsit nem becsüli a nagyot nem érdemli, ahogy a közmondás is mondja.

  Válasz
 16. Fári Szilvia

  Kedves András!
  Köszönöm a küldött anyagokat, folyamatosan tanulom, ismételem őket!
  Az idei nyaralást így már ebből a szempontból is nagyon várom, kíváncsi vagyok, hogy a tanultakat hogyan fogom tudni alkalmazni! Nagyon sok kifejezést elsajátítottam, remélem majd éles helyzetben is előjönnek a tanultak…
  Hálás köszönettel várom újra és újra a leckéket!!!
  Fári Szilvia

  Válasz
 17. Szabó Lajosné

  Kedves András! Igen mindenféle képen. Örülök a legkisebb sikernek is. Úgy gondolom, hogy az ember a kezdetekben, mindig kicsi sikerre tesz szert, ami túrbózza ösztönzi arra, hogy tovább haladjon azon az úton, amit kitűzött maga elé, és megtapasztalja az igazi élményt, a sikeres embert érintő érzést.

  Válasz
 18. Csécs Ágnes

  Kedves András!
  Én elsősorban fiam miatt kezdtem el az angol tanulását. Ő tökéletesen beszél angolul, s ha külföldre megyünk, akkor mindig ő a tolmácsunk, ügyintézőnk. Már “ciki” számomra, hogy mindenért őt kérdezzem. Döcögve, de már tudok egy-egy mondatban megszólalni, ill. ha nézek angolul egy filmet, már felismerek belőle szavakat.

  Válasz
 19. Rába Csaba

  Kedves András!
  Nagyon örültem, amikor a nyári utazásaink során – angolul, ha döcögve is – rendelni tudtunk az étteremben, jókat ettünk és a fizetés sem volt annyira borzasztó. Talán egy kicsit magabiztosabbak voltunk az egész úton. Sajnos még nagyon messze vagyok a nyelvtudástól, de próbálkozom. Apró sikereket már sikerült elérnem.
  Üdvözlettel: Rába Csaba

  Válasz
 20. lakinè fekecs Agnes

  Szeretnék megtanulni németül a kis sikereket is szeretem próbálkoztam már csak egy baj van hogy nagyon hasonlít az angolra helyesebben hasonlít az angol nyelvre csak a kiejtése nem és így összekeverem őket gondolom hogy soha nem fogok megtanulni németül Szeretnèk szeretnék nagyon megtanulni nincs olyan ahol, mert ahol le van írva valami ott nem úgy kell kiejteni ahogy le van írva így fonetikusan nem nem látom A TV szoktam nézni német nyelven de sajnos azt nem értem Nagyon sajnálom én a kissé sikeresnek is tudnék örülni csók legyen fonetikusan azt leírja hogy hiányzik

  Válasz
 21. Fehér Anna

  Kedves András!
  Köszönöm a sok lecket, levelet, segítséget!
  Igen, van sikerélményem, – már az is siker, hogy az angol beszédben szavakat néha mondatokat megértek, be tudok mutatkozni, tudok dolgokat kérdezni utazások alkalmával. Ha Amerikai ismerőseimmel beszélek, nagyjából meg ertem őket, és megértetem magam 72 éves vagyok, rehtvény helyett- melkett is jó az angol tanulása, gyakorlása.
  Tovabbi sijeres munkát kívánok!- és meg egyszer KÖSZÖNÖM!

  Válasz
 22. Balló Anna

  Kedves András!
  Köszönöm a lehetőséget hogy belekóstolhatok az olasz nyelvbe is. Pár évvel ezelőtt két ismerősömmel voltam pár napot Velencében és bevallom, nem kis örömömre, jobban meg tudtam érteni és értetni magamat a kevés olasz tudásommal amihez hozza kombináltam egy kis franciát is(.azt aránylag jól beszélem), mint a két társam a szuper sngol tudásukkal. Most agykarbantartás céljából is kezdtem ismét tanulgatni, meg mi tagadás, szeretem a latin eredetű nyelveket.
  Még egyszer köszönöm a lehetőséget, egy élmény gyakorolni újra a tanulást.
  Tisztelettel, Anna.

  Válasz
 23. Németh Márti

  Tisztelt Neményi András!
  Köszönöm szépen, tudom tanulni az olasz nyelvet. Nagyon jó, hogy mondatokban és nem szavakban tanuljuk. Nagyon szeretném megvásárolni a Buldozer Című tankönyvet ( I-II. ).Mindkét alkalom elküldtem megrendelésem, “Elfogyott” választ kaptam. Előre is köszönöm szépen.

  Válasz
 24. Halasi István Jenő

  Kedves András!

  Nagyon szépen köszönöm az eddigi, önzetlen, segítőkész közreműködését. Bölcs gondolataival egyetértek. A nyelvtanulás nekem mindig örömet jelentett. Ennek köszönhetően valamikor tudtam beszélni oroszul is. Többek között Mádi Szabó Gábor Színésszel és Feleségével 1969. évben voltam Moszkvában és Leningrádban. Ott jól tudtam érvényesülni az orosz nyelvvel. Az idő elszállt, kopott a nyelvismeretem. Ez történt az eszperantóval is, amelyből még nyelvvizsgával is rendelkeztem.
  A franciával is boldogultam, amelyből szintén volt nyelvvizsgám. Az 1979. évben voltam Párizsban, majd a nyolcvanas években Algériában és Tunéziában. Tökéletesen ment a kommunikáció. Itt tanultam meg franciául a 14 Stációt, a Miatyánkot, az Üdvözlégy Máriát, amelyeket még ma is eltudom mondani. A többi ismeretem a francia nyelv területén is jelentősen elkopott.
  Jelenleg az angol nyelvvel foglalkozom szinte minden nap, amellyel kapcsolatosan van közel 30 éves középfokú nyelvvizsgám.
  Bevallom, hogy terveztem megerősíteni a középfokú nyelvvizsgát, doktori fokozat megszerzése érdekében.
  Van gépészmérnöki- (1972), építészmérnöki- (1974), Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemi (1984) diplomám is. Egészségügyi Szak-közgazdasági Diplomát 1995. évben kaptam meg. Ez utóbbival kapcsolatosan lehetett volna a doktori fokozatot megkapni, de ma már kell a megfelelő középfokú nyelvvizsga a Professzor Úr szerint.
  Az angollal jól boldogultam Japánban, Angliában, Írországban, stb.
  De hát lényeg a nyelvvizsga. Nyilván a memóriám is kopik. Lehet, hogy egyszer mindent abba kell hagyni. Egy kedves volt Neurológus fiatal Kolleganőm szerint a nyelvtanulás hasznos lehet a memóriát illetően.
  Majd meglátjuk.
  Kedves András ne vegye zaklatásnak soraimat. Ez az élet.

  Áldott, békés, sikeres, eredményes, boldog évet kívánok jó Egészséggel Szerettei körében.

  Üdvözlettel:

  István
  Halasi István Jenő, aki a forinttal egyidős

  Válasz
 25. Anikó livia Hàjas

  Köszönöm szépen tudom használni mert külföldön vagyok
  Pont Németország

  Válasz