Mikor érzi jól magát a nyelvtanuló?

Nekem az a tapasztalatom, hogy általában akkor érezzük jól magunkat a tanulás során (meg minden más területen is), amikor sikerélményben van részünk.

Például, ha megtanulunk valamit, akkor örülünk, amikor pedig kiderül, hogy ezt a gyakorlatban is tudjuk alkalmazni és használni, az még csodálatosabb érzés.

Vannak kisebb és nagyobb sikereink, és hajlamosak vagyunk a nagyokra koncentrálni. De a célunkhoz a kis rész-sikereken át vezet az út, ezért azoknak is örülni kellene.

Lehet egy nagy sikerélményre koncentrálni, például egy nyelvvizsga letételére. Az nagy dicsőség, viszont több év készülés után egyszer történik meg. És lehet sok kis apró sikerélményt szerezni, naponta akár többet is, például minden egyes megtanult mondatnak külön örülni.

Emlékszem, hogy milyen felemelő érzés volt kezdőként, ha a tévében megértettem egy filmből egy mondatot. Vagy amikor először sikerült megkérdeznem valamit egy külfölditől… és megértettem a válaszát! Ezek bizony mérföldkövek voltak.

A nyelvtudást sok mindenre lehet használni. Ha megyünk az utcán, és elolvasunk egy feliratot, amit megértünk, már az is siker.

Emlékszem, volt egy időszak, amikor kifejezetten kerestem a külföldiek társaságát, hogy kipróbáljam úgymond élesben, mennyit tudok… Eleinte meglepődtem, hogy értik a kérdéseim, és örültem, ha sikerült kibogozni a válaszukat. Ahogy telt-múlt az idő, persze egyre jobban sikerült. És ez jó hír!

Ha nincs is külföldi a közvetlen környezetünkben, egy kicsit kutakodva biztosan tud lehetőséget találni a gyakorlásra. Természetesen nem csak személyesen, hanem akár az internet segítségével.

Ön értékeli a kisebb sikereit is?
Kérem, írja meg a véleményét egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

304 hozzászólás a(z) “Mikor érzi jól magát a nyelvtanuló?” bejegyzéshez

 1. Kőszegi Mária

  Tisztelt Neményi Úr! Természetesen örülök a kisebb sikereknek! Pl.: A múltkor a gyógyszertárban mögöttem egy férfi azt mondta egy nőnek, hogy: kí, kí. Megértettem, hogy a kulcsot kéri. Másik alkalommal a tévében ment egy film, és azt mondta benne az egyik szereplő, hogy: / drájving lájszönsz/. És megértettem, hogy a jogosítványt kéri. Ezeknek is örültem! De érzem, hogy még nagyon keveset tudok!

  Válasz
 2. Jávorházy Zsuzsanna

  Kedves András! Természetesen értékelem a kisebb sikereket is, hisz 42 évig óvónéni voltam! Személyesen nekem már az is siker, hogy itt a laptopomon megértem az angol szavakat… Naponta foglalkozom kb fél órát ezzel, de nyugdíjasként már bőven jut időm erre a „szórakozásra”…Köszönöm a sok-sok gyakorlási lehetőséget Önnek! Azt meg külön is, hogy fonetikusan is leírja a mondatokat! Ezzel megkönnyíti a dolgomat!

  Válasz
 3. judit

  Kedves Tanar Ur! Igen,egy elmeny az ha mar megertjuk ha hozzank szolnak idegen nyelven es ra adasul valaszolni is tudunk . van aki konnyebben tanul idegen nyelvet,masok nehezebben.A titok a kitarto munkaban rejlik.Es ez csak akkor lehetseges ha komoly az elhatarozasunk. De itt is minden siker elmenyben az ut az elmeny,mert tovabb tart

  Válasz
 4. K.Nikolett

  Kedves András!
  Az állandó rohanásban természetes, hogy minden lopott percben elsajátított új tudásnak -akár milyen apró előrelépés is- örülök. Sikerélményt ad az is, hogy ha a régebbi anyagokat ismétlem. Tanul-ismétel én ezt vallom.
  Az e-mailes anyagoknak külön örülök. Köszönöm!
  További sok sikert kívánok!

  Válasz
 5. Deák Ferenc

  Kedves Tanár Úr!
  A sikerélmény nekem is nagyon fontos, és motiváló! A nyelvkönyve egyes részeit lapozva egyre jobban visszajönnek azok a dolgok amit én régebben tanultam meg hasonlóképpen Angliában. Sajnos kevés az idő amit én személy szerint a gyakorlásra tudok fordítani, de gyorsan visszajönnek a dolgok és ez örömöt okoz.
  A Ön által kidolgozott tanulási szisztéma sokkal több időráfordítást kér mint amivel jelenleg rendelkezem, ez hamarosan változik, viszont az alapokkal jól boldogulok, a fejlődés nem annyira látványos, de nagyon régen hallott szavak és kifejezések is vissza tudnak térni a szövegkörnyezetbe, amelyeket saját magam illesztek be.
  Köszönöm a munkáját!

  Válasz
 6. Arany Zsolt

  Tisztelt Tanár Úr! Szerintem mindenki örul az apró sikereknek is. Természetesen én is. Rndszeresen olvasgatom az Ön remek angol szövegeit és a TV-ben a filmek feliratait általában megértem. Ön egy kiváló Professzor! Köszönöm, hogy bajlódik velünk! Őszinte hálával és izgalommal várom az Ön útmutatásait! Hálás köszönettel Arany Zsolt.

  Válasz
 7. Dènes Klára Borbála

  Nagyra èrtèkelem az apró sikereket is. Remèlem tavaszra már lesz időnk párommal tanulni. Mèg komoly felújítás előtt állunk.

  Válasz
 8. Gulyás Ferencné

  Értékesnek és hasznosnak tartom! Köszönöm szépen.a jó tanácsokat!

  Válasz
 9. Vanyó Imre

  Kedves András.
  Köszönöm az anyagokat melyeket rendszeresen megkapok. Kérdésem lenne, hogy kifejezetten számítógépes anyagok léteznek e Önnek ?. Engem érdekelne mert eléggé sötét részemre a szöveges része.
  Tisztelettel Vanyó Imre

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Imre!

   Nem értem. Mi az, amit sötétnek érez?

 10. Ligeti Ádám

  Kedves Tanár Úr!
  Teljesen egyetértek Önnel. De aki nincs megáldva olyan rendkívűli nyelvérzékkel mint Ön annak nehezen jön a sikerélmény. Nekem pl. az is gondot okoz, hogy valahogy szinten tartsam azt, amit tudok. Egyszer beültem egy sörözőbe Bécsben és szóba szerettem volna elegyedni az asztaltársammal. Most vagy ő nem tudott osztrák létére németül (ez ugye nem valószínű) vagy rólam kopott le a német tudásom, amit gimnáziumban tanultam 30 évvel annak előtte. Szóval siker helyett kudarc. De nem adtam fel, mert a franciával küszködök. Kevés rá a reményem, hogy a filmeket meg fogom érteni, mert a tanulás-feledés folyamatban az utóbbi áll jobban. Sajnos. Üdvözlettel. Ádám.

  Válasz
 11. Gabriella

  Kedves András!
  Nagyon szeretek öntől tanulni, annyira emberi annyira közvetlen jószívűen ,kedvesen ír.., hogy az pluszban meghozza az ember kedvét.
  Sehol az a rideg fagyos hangulat, ami 1..2.. nyelviskolában.
  Teljesen köznyelvű érthető, mégis sokatmondó és választékos. Nagyon köszönöm.
  Gabriella

  Válasz
 12. Belovainé Kis Zsuzsanna

  Kedves András!
  A Továbbiakban is Sok Siker Koronázza a Munkásságaidat.
  Köszönöm számomra a fáradozásod.
  Üdvözlettel : Belovainé

  Válasz
 13. Hodosi Elek

  Kedves András!
  Természetesen örülök a kisebb sikereknek is,sőt. Azt szoktam mondani, hogy az életben az apró örömök érnek a legtöbbet, mivel nagy öröm csak elég ritkán ér bennünket. A nyelvtanulással is így vagyok. A nyelvtanulásomat az úszótudományomhoz hasonlíthatnám: valahogyan fenn maradok a vízen, élvezem is, csak elég hamar kifulladok, hosszú távra még nem mernék elindulni. Lehet, hogy a légzéstechnikámon kellene javítani (?)
  Azt hiszem magamról már eleget írtam. Azt még elmondom, hogy már többszörös újrakezdő vagyok. Mindig mérges voltam magamra, amiért nem voltam képes még megtanulni egy idegen nyelvet sem. Időm lett volna rá (most 65 éves vagyok)
  Ez a bosszúság az utóbbi időben csak fokozódott bennem, és nagyon megörültem mikor találkoztam a buldózer nyelvkönyvével. Igazán jól eltalálta a hangvételét .Fogadja tiszteletemet azért a sok munkáért, amit belé fektetett! (őszintén szólva picit irigy is vagyok arra, hogy András ilyen sok nyelvet beszél ). No de azt gondolom, hogy az irigység még nem elegendő motiváció. Igyekszem javítani a légzéstechnikámon, hátha akkor kitartóbb úszó leszek.:-)
  Így az írásom végeztével kívánok minden jót a munkája folytatásához!
  Köszönettel! Hodosi Elek
  Kenderes,2023. január 26.

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Köszönöm szépen!

   Mellesleg a tudásért meg kell dolgozni mindenkinek, nincs protekció, nem segítenek a jó kapcsolatok, csak a munka.

 14. Bicsanszkyj@eotvosoh.hu

  Kedves Tanár Úr!
  Küldöm
  Teljesen egyetértek mindazzal, amit ír.
  Az apró sikerek biztonságérzetet adnak. Megerősítenek, hogy jó úton járunk, a kitűzött cél felé haladunk.
  Tisztelettel:
  Bicsanszky József

  Válasz
 15. Gáspárné Magdi

  Szia András!
  Igen,nagyon értékelem és boldog vagyok a kis apró sikereimet!!!
  Nagyon boldog vagyok!Tovább inspirál!!
  Erőt ad a további teendőkhöz!!
  Magdi

  Válasz
 16. Kis Zoltán

  Nálam a nyelv tanulás egy lehetőség, egy „nyitott ajtó , amin keresztül beléphetek egy másik világba. Lassan lépegetek, de ennél nagyobb ambícióm nincs ezen a téren. Köszönöm szépen a részemre elküldött tananyagokat. Boldog új évet kívánok!

  Válasz
 17. Hettinger Lajos

  Igen,értékelem ,hiszen a kicsi sikerekből lesznek a nagy eredmények.Amit apránként építünk fel az hosszútávon is stabil marad.A kitartás az nagyon fontos az életben. Tisztelettel Lajos.

  Válasz
 18. Kaszásné Huszár Éva

  Kedves András.

  Igen értékelem a kisebb nyelvi sikereimet is. Pl. külföldi nyaralásaim során többnyire megértetem magam.
  Köszönöm a segitségét.

  Üdv Kaszás Éva

  Válasz
 19. Tóth Margit

  Tisztelt Tanár Úr! Így igaz, a kis lépéseket is figyelni kell. Azokat is be kell tervezni és meg kell valósítani. Csak így lehet előre haladni. Sajnos az én elmúlt évem túl zsúfolt volt. Nagyon remélem, hogy idén jobban előrehaladok a tanulással. Az Ön kiadványainak hála minden eszközöm megvan hozzá. Köszönöm. Üdvözlettel: Margit

  Válasz
 20. Domokos Julianna

  Én is nagyon élveztem, ha pld. elmegyek az unokatestvéremhez Londonba és a közértben egyre több dolgot tudok megkérdezni önállóan. Már tudtam neki meglepetés vacsorát készíteni amikor dolgozott. Apróság, de nagy örömöt szépen vele.

  Válasz
 21. Kesztyűs Erika

  Nagyon jó érzés, amikor megértek egy egy mondatot és kezd összeállni, hogy miről szól a dal.

  Válasz
 22. Tóth István

  Kedves Tanár Úr!
  Én is osztom a véleményed, szerintem sok apró siker vezet végül az igazi sikerélményhez.
  Visszagondolva életem több mint 60 évére, úgy érzem azok az emberek érzik magukat elégedettnek, akik naponta megvívják a maguk harcát a kis sikeréért!
  Üdvözlettel T. I.

  Válasz
 23. Csatari Laszlone

  Kedves Neményi Úr!
  Mindennap reggel az angol tv t nézem. Vannak sikereim, kudarcaim.

  Köszönöm az érdeklődését.

  Válasz
 24. Kostenc József

  Igen én is nagyon örülök, ha egy filmben vagy egy dalban sikerül megértenem néhány szót vagy akár egy egész mondatot.

  Válasz
 25. Erős Peterne

  nekem van sikerélményem a problémám a szóösszetétel magyarul rakom össze a mondat szerkezetét angol szavakkal tehát az angol összerakása nem megy.

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Ezért lenne jó, ha úgy tanulná az angolt, ahogy javasoltam, kész mondatokat tanuljon meg kívülről, ne szavakat külön-külön!

 26. János Kovács

  Természetesen örülök a legkisebb sikereknek is! Örülök a tan anyagoknak nagyon köszönöm !

  Válasz
 27. Ildikó

  Nagyon fontosnak tartom, hogy legyenek sikerélmények mert hozzájárulnak a továbbfejlődéshez.

  Válasz
 28. Dezsi Erzsébet

  Én minden sikernek örülök.Most itt vagyok Münchenben és így lehet gyakorolni, élvezni amit az ember már tud. Köszönöm a segítséget.

  Válasz
 29. Hajósi Sándor Csaba

  Tisztel Tanár Úr!
  Nagy örömre szolgál a megküldött tananyag,szívesen használom.Nagyon jónak tartom, így a tanultakat fel tudom frissíteni.1997-98 -ig tanultam intenzíven angol nyelvet,de nem használtam rendszeresen . Mindenkinek ajánlom ezt a módszert ami megkönnyíti az adott idegen nyelv (angol,német,stb) elsajátítását.
  Tisztelettel: Hajósi Sándor Csaba.

  Válasz
 30. Benkő László

  Tisztelt Tanár úr ! Nagyon is természetesnek találom ,hogy az ember örvend minden sikernek,bármilyen kicsi legyen.A tegnap előtt olvastam egy német szöveget,kíváncsi voltam miről írnak.Elővettem a szótárt,lefordítottam és örvendtem,hogy sikerült.Nem ment túl gyorsan,de ment.Ha többször gyakorolnám,akkor jobban menne.Meglepődtem,hogy mennyire változtak a magyar helyesírási szabályok,mi nem így tanultuk,de ebbe is bele szokunk.Maradok tisztelettel Benkő László

  Válasz
 31. Fülep Judit

  Én mindig is tudtam és tudok a kis dolgoknak örülni. Mivel én dolgoztam vendéglátásban felszolgálóként, valamennyit azért kellett tudnom angolul. Nem ijeszt meg ha megállít egy külföldi és kérdez valamit, mert 2 lehetőség van vagy válaszolok ha tudom hogy merre kell menni oda amit kérdezett, vagy azt mondom sajnálom nem tudom. Ezek nem annyira nehezek. De abban egyet értek hogy nekem is könnyebb egy-egy mondatot megjegyeznem.

  Válasz
 32. Bende Ági

  Kedves Tanár Úr!
  Kérdésére válaszólva ,hogy értékelem e a kis sikereket? Persze , nekem az add lökést, siker élményt.
  Vólt rá példa pár évvel ezelőt a körúton megállitott egy külföldi túrista ,hogy hogy jut el az Operához és sikerült útba igazitani,büszke voltam magamra.Be vallom most egy kicsit bajba lennék. ugyanis egyéb családi okok miatt még mindig nem sikerült neki látni a tanulásnak . De dolgozom az ügyön.
  Hát ennyit a kis sikerek értékeléséről.
  Üdvözlettel Bende Ági

  Válasz
 33. Petróczki Jánosné

  A nyelvtanulást már feladtam, sok egyéb elfoglaltságom miatt, az egészségem is hagy feladatot, a kapacitás véges, van amiről le kell mondani. Köszönöm a sok segítségét, agitálást, hogy e ne hagyjam abba most nem
  bírok többet vállalni. Jó egészéget kívánok, sok-sok fiatal tanulót. Üdvözlettel: Petróczki Jánosné

  Válasz
 34. Cseri Katalin

  Kedves Neményi András!
  Értékelni tudom az apró lépéseket is, nem csak az angol tanulás terén. Ha a kertemben a paprika és paradicsom palánta fejlődik, majd szép termést hoz, nagyon örülök, mert tudom, hogy vegyszer mentes és jóízűen falatozom. A kis szobám ablakában az orchidea tavaly 2 virágot hozott, most már 7 virágja van és teljes pompában virít és én boldog vagyok. Mindez rendszerességet és kitartást igényel épp úgy, mint a nyelvtanulás. Ezúton is köszönöm az Ön segítségét , további jó egészséget a munkájához !

  Katalin

  Válasz
 35. Zakorné Posta Éva

  A siker mindenki számára fontos.
  Az apróbb dolgoknak is lehet örülni,
  mert csak így lehet előbbre jutni.
  Mindig egy kicsit tanulni aztán
  csak sikerül egyszer .

  Válasz
  1. Pálffy Andrásné

   Kedves András
   Többször próbálkoztam már, de mindíg elakadtam a kiejtés miatt, nem áll rá a nyelvem. Ezzel a fonetikus kiejtési módszerrel hátha nem megy el a kedvem, bár azt nem tudom, hogy hány leckét kaphatok így.
   Igyekezni fogok, hogy legalább az unokáknak néha beszólhassak. Nagyon irigylem öket. Ilyen módszerrel még nem találkoztam. Hátha sikerül egy keveset eltulajdonítani.
   Köszönöm

 36. Molnár Józsefné

  T. Neményi Úr!
  Szerintem is előre visznek az apró sikerélmények, ezt nagyon fontosnak tartom, hiszen inspirálólag hat ránk további siker eléréséhez.
  Üdv. Molnárné

  Válasz
 37. Mária

  Természetesen az idegennyelv minden lépése akármilyen is a tempó, kellemes és boldog érzést ad.

  Válasz
 38. Imre Oláh

  Igen is fontos a kis.siker.,nem beszélem,olyan a németet,de valakinek segítettem a biztonsitasat el intézni. Ő még németül tudott, de nekem ,aki nem mert meg szólalni ezen a nyelven félve hogy ki nevetik….Siker élmény volt..

  Válasz
 39. Luby Magdolna

  Kedves András!
  Igen nagyon értékelem a kis eredményt is!
  Amikor elkezdtem levelezni angol nyelvü ismerőseimmel nagyon örültem. amikor megértettem a mondatokat. Vagy amikor az angol nyelvü beszédet megértem.
  Igaz a mondás a kis dolgok visznek előre szerintem ez a nyelvtanuulásra is igaz
  Üdvözlettel

  Válasz