Mikor érzi jól magát a nyelvtanuló?

Nekem az a tapasztalatom, hogy általában akkor érezzük jól magunkat a tanulás során (meg minden más területen is), amikor sikerélményben van részünk.

Például, ha megtanulunk valamit, akkor örülünk, amikor pedig kiderül, hogy ezt a gyakorlatban is tudjuk alkalmazni és használni, az még csodálatosabb érzés.

Vannak kisebb és nagyobb sikereink, és hajlamosak vagyunk a nagyokra koncentrálni. De a célunkhoz a kis rész-sikereken át vezet az út, ezért azoknak is örülni kellene.

Lehet egy nagy sikerélményre koncentrálni, például egy nyelvvizsga letételére. Az nagy dicsőség, viszont több év készülés után egyszer történik meg. És lehet sok kis apró sikerélményt szerezni, naponta akár többet is, például minden egyes megtanult mondatnak külön örülni.

Emlékszem, hogy milyen felemelő érzés volt kezdőként, ha a tévében megértettem egy filmből egy mondatot. Vagy amikor először sikerült megkérdeznem valamit egy külfölditől… és megértettem a válaszát! Ezek bizony mérföldkövek voltak.

A nyelvtudást sok mindenre lehet használni. Ha megyünk az utcán, és elolvasunk egy feliratot, amit megértünk, már az is siker.

Emlékszem, volt egy időszak, amikor kifejezetten kerestem a külföldiek társaságát, hogy kipróbáljam úgymond élesben, mennyit tudok… Eleinte meglepődtem, hogy értik a kérdéseim, és örültem, ha sikerült kibogozni a válaszukat. Ahogy telt-múlt az idő, persze egyre jobban sikerült. És ez jó hír!

Ha nincs is külföldi a közvetlen környezetünkben, egy kicsit kutakodva biztosan tud lehetőséget találni a gyakorlásra. Természetesen nem csak személyesen, hanem akár az internet segítségével.

Ön értékeli a kisebb sikereit is?
Kérem, írja meg a véleményét egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

307 hozzászólás a(z) “Mikor érzi jól magát a nyelvtanuló?” bejegyzéshez

  1. Balogh Attila György

    Nagyon jó a tanítási módszer, nem gondoltam, hogy 62 évesen is lehet még hatékonyan angol nyelvet tanulni. Köszönöm szépen.

    Válasz
  2. Magyar Istvan

    Tisztelt Tanár úr én anyugdijas korosztályba tartozom és annak idején hirtelen felindulásból beleugrottam hogy én gyorsan megtanulok angolul az Ön segítségével. Nem is Önnél van a baj hanem nálam. Sajnos már a memoria nem ojan mint húsz évvel ezelőtt.Majd ezt kovetveel is ment akedvem az egésztől.es beletörődtek hogy ez a nyelvtanulás nem megy

    Tehát nem Ön tehet erről,és én úgy gondolom hogy Ön Megtett mindent hogy az angoltanulassikeres legyen
    Köszönöm szépen az eddigi munkáját és természetesen ha Önnek ezért ha tartozom az ki is fizetem Önnek.Udv. Magyar Istvan

    Válasz
  3. Szalay Gyuláné

    Kedves Tanár Úr.
    Már vannak kisebb – nagyobb sikereim.
    Gyakran utazok az unokaimhoz Angliába.
    Már nincs gyomorgörcs, utazások alkalmával.
    Jól boldogulok, már vásárolni is megyek egyedül.
    Az unokák angol nyelvű órát tartanak Nekem, Én pedig Nekik magyar órát.
    Örülök, hogy belekezdtem kb. 2 éve.
    Köszönöm szépen Önnek.
    Tisztelettel. 🤗

    Válasz
  4. Pozsgai Lászlóné

    köszönöm szépen az anyagot amit kaptam eddig tanultam belőle nagyon sokat már nyugdíjas vagyok nem kell nyelv vizsga csak tanulok köszönök mindent üdv Pozsgainé Magdi

    Válasz
  5. Bánki-Horváth Dezsőné

    Igen,nagyra értekelem az apró sikereket a nyelvtanulás,gyakorlás során.Németországban élő 25éves unokámhoz készülök kiutazni.1968ban érettségiztem kitűnővel német nyelvből,de 1983óta keveset gyakoroltam.

    Válasz
  6. Matild Lőrincz

    Igen,minden siker erősíti az önbizalmat,tovább tart a tanulniakarás, és az ismétlés is létfontos a nyelvtanulásban, gyakorlásban! Nagyon köszönöm Önnek a munkálkodását!

    Válasz
  7. Kolozsvári Miklós

    Üdvözlöm ! Valamennyire megy már az angol . Legalábbis az ami a munkámhoz szükséges .
    De a nagyobb tudás elérése számomra a legjobb motíváció .
    úgy , hogy tanulom , ismétlem újra és újra a feladatokat ..
    Tisztelettel : Kolozsvári Miklós

    Válasz
  8. Borbélyné Ternyák Mária

    Tanárúr! Nagyon tudom értėkelni a kis
    sikereket. Naponta foglalkozom az angollal.
    Jók voltak a leckék amiket küldött
    Mind ki van nyomtatva bármikor elő lehet
    venni. Köszőnöm.
    Tisztelettel : Mária

    Válasz
  9. Janky Maria Edit

    Nagyon örülök minden apró sikernek! Nagyon büszke voltam amikor a kis unokámnak tudtam segíteni az angol nyelvű hazifeledatokban, de most már odajutottam hogy ő túlhaladott engem. Nagyon jó lenne feleleveniteni a régen tanult tudást!

    Válasz
  10. Dr. Nádasdi Ferenc

    Tisztelt Tanár Úr!
    A nagyszámú kisebb siker hozza létre a nagyobb sikert. Kisebb sikernek tekintem, ha találtam egy adott feladatra egy újabb megoldást. A kisebb siker gyakran egy külföldi (angol nyelvű) szaklapból kerül elő, amely az adott probléma eredményesebb megoldását teszi lehetővé. Lefordítom (hivatkozással) az adott ábrát, vagy bekezdést, és bemutatom a hallgatóimnak. A műszaki területeket tekintve általában a tudás évente exponenciálisan növekszik. Angol nyelvtudás nélkül a fejlődés nehezen követhető. Magyar nyelvre viszonylag jól fordítok. Az angol nyelvre történő fordítás már nehezebb. A saját szakterületem szakszavait viszonylag jól tudom szótár nélkül is fordítani (angolról magyar nyelvre). Összefoglalva: örülök a kisebb sikereknek, mert ezek vezetnek el a nagyobb sikerekhez. Megjegyzés: sokkal kevesebbet szenvedtem volna, ha az Ön angol tananyagát előbb kaphattam volna meg. Őszinte tisztelettel: Ferenc

    Válasz
  11. Ungváriné Fenyves Beáta

    Kedves András!
    Az állandó halogatás miatt nincs sikerélményem. Többször neki ugrottam már,
    De sajnos előbb-utóbb abbahagytam. Jó lenne valami igazi motiváció a tanuláshoz!
    Jelenleg csak a félelem motivál, ezért aztán
    mindig a csoportos utazást választom 😊
    Üdv: Bea

    Válasz
  12. Szűcs Józsefné

    Kedves András!Jó pár éve már,hogy elkezdtem a Buldózer nyelvkönyv segítségével az angol nyelvet tanulni MMA már ott tartok,hogy öröm számomra,ha egy egy angol nyelvű filmnek a szövegét nagy általánosságban megértem.Legutóbb egy orvosi rendelőben segítettem egy thaiföldi lánynak eligazodni a vérvétellel kapcsolatos tudnivalókon . Igazán jó érzés volt,hogy egyáltalán meg mertem szólalni angolul.Ugyanis jól fordítok ,de beszélni nem merek. Üdvözlettel Teréz

    Válasz
  13. dr.Kónya László

    Igen . Számomra fontos a siker A sikert nem adják ingyen .A sikerét sokat kell dolgozni .

    Válasz
  14. Flórián István

    Tisztelt Tanár úr!
    Véleményem szerint a kis sikerek nagyon fontosak az ember életében mert ezek viszik előre a dolgokat a nagy sikerekhez.”Aki a kicsit nem becsüli, az a nagyot nem érdemli” – én is ezt tartom !

    Válasz
  15. Anna

    Kedves András !

    Szorgalmasan tanulok, a sikerélmény még várat magára, de igyekszem nagyon. Gondolom

    hamarabb megjegyezném a szavakat, ha lehetőségem lenne a szóbeli gyakorlásra is. Dolgozom rajta !

    Válasz
  16. Magda

    Nos a nyelvtanulással nagyon megálltam, viszont a körülöttem hallható, előforduló angol szavakra odafigyelek, s nagy öröm ha megértem miről van szó.

    Válasz
    1. Istvánné Harmati

      Tisztelt András! Számomra a kis siker is fontos.

  17. Burda Lászlóné Csilla

    Kedves András!
    A kis örömöket is értékelem a nyelvtanulásban, de az a legjobb, mikor az ember eljut egy olyan szintre, hogy azon a másik nyelven tud gondolkodni és álmodni. Az a legnagyobb gondom, hogy túlzottan maximalista vagyok. Korábban ezért nem mertem megszólalni idegen nyelven. Ezt már leküzdöttem, de minél többet tudok, annál butábbnak érzem magam. Vagy is a magasabb tudás szint szerényebb gondolkodásra ösztönöz.
    Mert rá jövök, még mennyi mindent nem tudok. De idegen nyelven érteni és beszélni mindig stressz az esetleges félreértések miatt. A bizonytalanságot felváltottam a határozottságra és az ügyes, találékony megoldókészségre. Ez sok kis örömből álló tapasztalatot adott külföldi környezetben. Csak azt sajnálom, hogy soha nem volt pénzem minőségi oktató anyagokra és oktatásra, rengeteg gyakorlással. A gyakorlásra azért van szükségem, mert csak akkor rögzül a husszú távú memóriámban. Ugyanakkor a nyelvben található logikus összefüggések tudása is sokat segítenek és a gyakorlati életben örömmel bátorít a nyelv használatára.
    Szívélyes üdvözletem küldöm, Burdáné Csilla

    Válasz
  18. DR KOVÁCS ÁRPÁDNÉ

    KEDVES ANDRÁS…

    NEKEM A LEGKISSEBB SIKER IS HATALMAS ÉLMÉNY…

    KÖSZÖNÖM …
    TISZTELETTEL : DR KOVÁCS ÁRPÁDNÉ

    Válasz
  19. dr Drenyovszky Kálmán

    Tiszteit Tanár Úr! A szakszrű és széleskőrű tapasztalaton alapon nyugvó segitségét hálásan kőszőnőm. További eredményes műkődést kivánok,
    Tisztelettel dr. Drenyovszky Kálmán

    Válasz
  20. Szabó Andrea

    Nagyon jól kezelhető, legjobb tanulást segítő program.gratulálok módszerèrt.

    Válasz
  21. Katherin Travel

    Kedves Szerző ! – Tanár Úr!
    Sajnos most nagyon nincsen időm tanulni, visszatérek, mert az olasz-nyelv szerelmese vagyok.
    Köszönöm figyelmességét.
    Üdvözlet, Katalin (Caterina)

    Válasz
  22. Raba

    Szép napot kívánok szeretném közölni önnel mivel Nagyon kíváncsi hogy nagyon is értékelem a kisebb sikereimet is szívesen látnék több mosolygó embert Minden jót kívánok a nyelvtudós embernek hat nyelven beszél azért az már valami elismerésem érte és főleg hogy még tanítja is

    Válasz
  23. Attila Beszédes

    Ez az állítás igaz, számomra. Egy lovakról szóló angol nyelvű könyvet fordítottam, ,amiben a babiloniakat keserítette egy vemhes öszvér bemutatása, amit Cyrus the Great utasítására követtek el, sehol az égvilágon nem tudtam megtalálni, mi a Cyrus megfelelője (Cyrus Vance), míg 3 évvel később olvastam a Tízezrek hadjáratát, ahol Küroszról beszél Xenophón. Leesett a tantusz Kürosz az Cyrus a mai angolban! Heuréka!
    Nagyon lehangoló volt számomra a Kosáriné Réz Lola által fordított Dzsungel könyve: őzekről (buck), sündisznókról beszélt, olyan nincs is Indiában!
    Ami érdekes, oroszul gyűjtöm a vadászkifejezéseket, egyet elfelejtettem: Lenin elvátrs előtt és után, ui. Lenin törölt néhány betűt a ciril ábc-ből! Kezhettem elölről, de jobb is így, szereztem néhány 19. századi orosz nyelvű könyvet, és kiderült az orosz vadászat két külön világ, a muzsikoké a csapdázás, a többieké a fegyveres vadászat (ezekből a könyvekből tudtam meg, hogy az eltűntek többnyire hangmoduláló jelek voltak). Érdekesek a közmondások, és mindmáig fogas kérdés, hogy hogyan is fordítsam (tyúkokat számoltunk, mielőtt kikeltek volna= előre inni a medve bőrére).
    81. évesen számomra ezek az apró örömök.

    Válasz
  24. Andor

    Egyetértek. Azonban van különbség, hogy el tudok olvasni és megérteni egy külföldi szöveget, vagy összerakjak gondolataimból egy mondatot, netán hallás után megérteni egy anyanyelvén beszélő külföldit. Eddig nem sok siker. 50-es vagyok, autodidakta nyomom a németet. Tetszik, szeretem, de fél év után eddig még nem sok siker. De elszánt vagyok.

    Válasz
  25. Vörös Endréné

    Igen, fontos számomra az kisebb siker. Ez lendít túl az akadályokon és a végeredmény elérésében is fontos.

    Válasz
  26. Péter József

    T. Mester!
    Egyetértek, sokat számítanak az apró sikerek.
    Tisztelettel
    József

    Válasz
  27. Gal Maria Magdolna

    Egyetértek, külföldön jobban megy a nyelvtanulás, tapasztaltam, filmeket eredeti nyelven nezek, újságot is úgy olvasok,
    Udv, sok sikert kivanok

    Válasz
  28. Szente Éva

    Nagyon!
    Kedves András! Pl. Rövid kis angol kórusműveket le tudok énekelni (kórusban) az Ön folyamatos biztatásával és segítségével. Köszönöm

    Válasz
  29. Tóth Istvánné

    Igen, fontos! Az alapokkal küzdök arra megvásároltam a tananyagot. Köszönöm.

    Válasz
  30. Csiba Marta

    Kedves András!
    Nekem mindig, minden kis siker nagy órömót okoz, már annak is örûlök, ha gondolatban, csak magamnak óssze hozom azt a mondatot amit angolul mondanék el az adott helyzetben.
    Sokat utazom az USA-ba, családom egy része itt él( most is itt ért utól a levele), és szívesen zsebelem be a dícséretet régi ismerősöktől, mikor mondták, hogy ” jó az angolod” , persze tudom ezt udvariasságból is mondják, de magam is tapasztaltam, hogy jobban megértenek.
    Tehát még csak egy jól kiejtett szó is órömmel tölt el!
    Tisztelettel Csiba Marta

    Válasz
  31. Ilona

    Apro sikerektől is boldog vagyok.
    Angliaban élő 55 éves vagyok. Minden sikeres ügyintézésnek nagyon tudok örülni.

    Válasz
  32. Ilona Kovács

    Hello. A legkisebb dolgot is sikernek Kóny velem el az angolnyelv tanulása a. Ha már megtanulok 2-3 szót és megértem hogy miért kell így vagy úgy használni már örülök. Nem vagyok fiatal és a nyelvérzékem egyenlő a nullával de azért próbálkozom. Beiratkoztam iskolába is , de rájöttem , hogy az nekem csak plusz stresszt okoz. Miért? Mert vannak szavak amiket nem tudom mit jelent, nem tudom kimondani a szavakat . Nem könnyű. De ha meg se próbálja az ember az a rosszabb. Szerintemm az ember akár mit tanul tanuljon ne érezze magát rosszul. Csak ennyit akartam írni.

    Válasz
  33. Szabó Pál

    Kedves András.
    Teljes. Mértékben egyetértek Önnel csak a saját tapasztalatom alapján mondható teljes lelki nyugalommal.
    Üdvözlettel Pál.

    Válasz
  34. Fodor Mária

    Köszönöm a felvetett témáit, a kis helyzetképeket. Jó ismételni. A 90-es években többször voltam különböző rehabilitációs intézetekben Ausztriában, Németországban, akkor jól ment a szakmai nyelv és a kapcsolattreremtés is. Azután elmentek az évek, s sajnos beszélgetések nélkül, így elszaladtak a szavak. Mostanra örülök, hogy sikerül a holland szomszédokkal egy-egy aktuális rövid témát megbeszélni. De ennek is örülök. Köszönöm a támogatását a fel-fellobbanó érdeklődésemben, nagy lustaságomra pirítva. Üdvözlettel Mária

    Válasz
  35. Csákó Béla

    Tisztelettel köszöntöm!
    Nyugdíjas vagyok, szeretem az angol nyelvű olvasni valókat, feliratokat, stb, és a rövid párbeszédet, amit küld.
    Köszönöm.

    Válasz
  36. Hegedűs Gábor

    2014 óta írogatok verseket novellákat! Mottóm, hogy az irodalmat csak végtelen alázattal lehet művelni, elvárásokkal nem. Épp ezért, ha néha becsúszik egy-egy elismerés örömmel fogadom. De soha nem támasztok elvárásokat. Az elvárok mindig tévútra visznek. A válaszom tehát igen. A kisebb sikerek is nagyon fontosak. Ilyen voltam a munkámban is mindig. Jól esett ha elismertek. Bár ez nem sokszor fordult elő, még úgy se, hogy sokkal többet és hatékonyabban dolgoztam mint mások.

    Válasz
  37. Nagy Jànos

    Mindenképpen!
    A tavasszal elkezdem tanulni a németet,felrissítem
    Az elhalványult minimális tudásomat.
    Azok a német leckék nagyon tetszettek,amiket kaptam Öntöl
    Nagyon hasznosak voltak
    Kedcsinálónak szívesden venném ha ismékúldene olyanokat.
    Azután belevágunk klmolyan a lányommal

    Válasz
  38. Gyöngyvér Sashalminé Hertelendy

    Kedves András!
    Igen igaza van. Sok kis apró öröm adja végül a tudás érzését.
    Üdvözlettel
    Gyöngyvér

    Válasz
  39. Buzasi Ilona

    Köszönöm a felvetést!
    Réges-régen , már volt ilyen kassz
    élményem .
    Mára sajnos , sokat felejtettem .
    Német és francia témában.
    Most inkàbb az angol érdekelne.
    Üdv .: Ilona

    Válasz
  40. Mária

    Tisztelt András! Teljesen egyetértek Önnel! Legnagyobb szívfájdalmam ,hogy nem tudok csak magyarul. Ön szerint 66 évesen el lehet kezdeni? Nagyon szeretünk utazni és rossz érzés,hogy nem értem amit beszélnek.
    Tapasztalatom szerin az angolt szinte mindenhol beszélik. Az unokáimat hogyan lehetne rávenni a komolyabb nyelvtanulásra ? Üdvözlettel. Mária

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Mária!

      Szerintem el lehet kezdeni 66 évesen is a nyelvtanulást.

      Az unokák nevelésébe nem szólok bele.

  41. Micskei Gáborné Tündi

    Tisztelt András! Teljesen egyetertek Önnel, és úgy érzem, hogy a kis sikerek viszik előre az embert a sikere eléréséhez . Baráti üdvözlettel:Tündi

    Válasz