Egyszerre csak egy idegen nyelvet érdemes tanulni?

Gyakran kérdezik tanulóim, hogy tudnék-e egy másik nyelvből is leckéket küldeni? Persze, technikailag meg tudjuk oldani, az már más kérdés, hogy a kedves tanulónak ebből előnye is származik-e? Nos, ez nem biztos…

Saját tapasztalataim alapján, amikor fiatalabb éveimben egyszerre két nyelvet is tanultam, például oroszt és németet, eleinte bizony keveredtek orosz szavak a német mondataimba. Kb. úgy, ahogy a Pogány Madonna című filmben Ötvös Csöpi (Bujtor István) mondja Mr. Smith-nek (Benedek Miklós), akinek éppen összetörték a kocsiját, hogy az autója „búgyet oké”.

Persze, amikor jobban elmerülünk az egyik nyelv tanulásában, akkor egy idő után ez a tünet eltűnik, de eleinte bizony gyakran előfordulhat, ugyanis az első nyelvet, az oroszt mondjuk már 4 éve tanuljuk, a másodikat, példámban a németet, csak pár hónapja.

Több tanulóm is jelezte már ez utóbbi jelenséget, valaki például elkezdett angolul tanulni, de mivel korábban németül tanult, ezért sokszor a német szavak jutottak az eszébe. Erre csak azt tudom mondani, hogy előfordul és a tanulási folyamat része, ezen (is) túl kell jutni.

Kellő mennyiségű gyakorlás után már azon a nyelven fognak eszébe jutni a szavak, amelyen kell.

Viszont, ha teljesen kezdő szinten áll mindkét nyelvből (vagy még nagyon bizonytalannak érzi magát), akkor nem javaslom, hogy párhuzamosan tanulja a két nyelvet. A nyelvek keveredéséből sok jó nem származik. Ezért inkább azt tanácsolnám, hogy egyszerre csak egy nyelvvel tessék foglalkozni. Majd ha már úgy érzi, hogy abból az egy nyelvből magabiztosabb a tudása, és bátran tudja használni azokban a helyzetekben, amikor szeretné, csak akkor kezdjen bele egy másik idegen nyelv elsajátításába.

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

273 hozzászólás a(z) “Egyszerre csak egy idegen nyelvet érdemes tanulni?” bejegyzéshez

  1. Szalontai Judit

    Kedves András!
    A saját tapasztalatom az, hogy egyszerre egy nyelv tanulása hatékonyabb.
    Én minden leckét átírtam magamnak egy füzetbe, a füzet mindig nálam van s ha van kis időm pl. utazás közben, előveszem.
    Köszönet a munkájáért!

    Válasz
  2. Rózsa Herczegh

    Kedves András!
    Szerintem,csak egy nyelvet érdemes tanulni!Azt viszont figyelmesen és sokat fordítással gyakorolni…
    Üdvözlettel Rózsa Herczegh Rajcsányiné 🌹

    Válasz
  3. Varga Károly

    Kedves András, kedves nyelvtanuló társak, a kérdésre nem lehet csak igennel vagy nemmel válaszolni ez ennél bonyolultabb, sok minden függvénye, például az életkor, a személyes adottság, (nem mindenki képes Kocsis Zoltán szintjén zongorázni), tanulási tapasztalatok, (ez alatt többek között az iskolai végzettséget is értem), a tanulási szándék/cél és az élethelyzet. Nyelvpedagógusként multikulturális családban élek, nagyobbik lányom édesanyja lengyel, így ő egyszerre gyermekkorában két nyelvet tanult. Több, mint 25 éve él Lengyelországban és magyar szókincse picit halványodott, de mindkét nyelvet bírja. Kisebbik lányom családjában két gyermek angolul, franciául, magyarul és a nagyobbik az óvodában még németül is hall és beszél a saját nyelvi, életkori szintjén. Mondhatjuk ez az ideális helyzet, ahogy András is írja, németet és oroszt tanultam én is egyszerre, kis időkülönbséggel az ELTE BTK-án, amikor orosz óra volt, az oroszt használtuk, amikor pedig német, akkor a németet. Emlékezetem szerint nem okozott olyan nagy problémát. Most, hogy az orosz “kikopott” a tanításból, okoz, de megfelelő gyakorlással néhány néhány nap alatt, néhány hét alatt felhozható a szükséges szintre, mert el nem felejtjük a korábbi tudást. Módszerek tekintetében is lehetnek és vannak is különbségek, más-más módszerrel tanul a kisgyermek és megint más módszerrel tanul a felnőtt. Az se mindegy, hogy milyen két nyelvet tanul például rokon nyelvek esetében mint az orosz és a lengyel. Adódhatnak könnyebbségek és adódhatnak úgynevezett “hamis barátok”, amelyek néha kényelmetlen vagy vicces helyzetbe sodorhatják az embert. Egy szó, mint száz, az édes anyanyelvünkkel kezdjük, majd egyidőben kezdhetjük más nyelvekkel is (többnyelvű családban), vagy az iskolában, életünk végéig, utolsó szavunkig tanuljuk mindegyik nyelvet, csiszoljuk és tökéletesítjük azokat..
    Észrevételeiket szívesen olvasom.
    V.Károly

    Válasz
  4. Bolyos László

    Én is orosszal és némettel kezdtem, ott nálam nem volt kavarodás, viszont amikor elkezdtem az angolt ott már keveredett a némettel. Gondolom az is számít hogy azonos nyelvcsaládban vannak.

    Válasz
    1. Varga Károly

      Nem gond, sok más honfitársunkhoz képest van mit összekeverni! Csak így tovább!

  5. Martonné Soós Katalin

    Kedves András! Szerintem az átlagember elégedjen meg egy nyelv helyes használatával és egy jó szakmával. Természetesen, ha a család, vagy állandó baráti kör tagjai használnak más idegen nyelvet, az ösztönző lehet, mert közel van a gyakorlási lehetőség és együttes utazgatás. Üdvözlettel Martonné Soós Katalin

    Válasz
  6. Bujdosó Róbert

    Tisztellt András . Szerintem átlagosan csak egy nyelvet lehet hatékonyan tanulni. Vannak egyedi esetek , egyének , mikor megy több nyelv tanulás is egyszerre . Várom a további email-eket, nekem nagyon hasznosak . Jó egészséget , szép napot kívánok . Tisztelettel Bujdosó Róbert .

    Válasz
  7. BAKOS ERZSÉBET

    Nagyon szeretnék megtanulni legalább úgymond konyha. nyelven angolul. Tisztelettel. Bakos Erzsébet

    Válasz
  8. Szabó Edit Tímea

    Én csak angolul szertnék tanulni és más nyelvet nem szeretnék tanulni.

    Válasz
  9. Szabó Edit Tímea

    Én csak az angol nyelvet szeretném tanulni,kevés időm van rá de szerintem sem jó több nyelvet tanulni.Ezert csak az angolt tanulom.

    Válasz
  10. ERIKA SÓLYA

    Mind a 2 nyelv Német és Angol is nagyon jó.De szerintem,célszerű 1 nyelvet biztosan megtanulni.Erika

    Válasz
    1. Horváth János

      Dolgozok nèmetbe ès sok mindent nem èrtek.Szeretnèk megtanulni nèmetül.

  11. Hajdú sándor

    Üdv mindenkinek. 70- évesen az unokáim miat tanulom a Német nyelvet. Köszönöm a segítséget. Nagyon hasznos az ön leckéje számomra.

    Válasz
  12. Dr. Dani Vilmos

    Szerintem külön kell stabilizálni a két (több) nyelvet. A magyarokon kívül angol és német orvostanhallgatók is járnak a rendelőmbe. De , ha délelőtt egy német hallgatóval foglalkozom a rendelés közben, délután pedig egy angol csoport érkezik – át kell programozzam a tekervényeimet. (Mondjuk soha nem éltem külföldön.)

    Válasz
  13. Bitter Olga

    Teljesen egyetértek Önnel.Fejleszteni a tudást bármely nyelvekből már lehet párhuzamosan,
    ha az alapozás megvan hozzá.Nem tanultam hasonló eredetű nyelveket mint az angol és német egyszerre, lehet,hogy aki ezeket tanulta párhuzamosan ,annak más a véleménye.
    Üdvözlettel

    Válasz
  14. Dr. Csanaky Györgyné

    Unokáim (1-2 magyar,1/2 amerikai 14-0,8hónap kozött számszerint 6an vannak)
    Értenek és beszélnek mindkét nyelven, a kicsi
    Ha nem akar valamit egyszerre mondja: nő-nem…🤷‍♀️
    Üdv: Judit

    Válasz
  15. Kövesdi Rudolfné

    Egyetértek a magam részéről, hiszen alapvető angol tudással sem rendelkezem, viszont előfordulhat, hogy német szavakra asszociálok a tanulás során. Azt hiszem az ember agya tudat alatt is előtérbe helyezi a már ismert elemeket. Előre is köszönöm a segítséget! Üdvözlettel, Gabi

    Válasz
  16. Maria Schelch

    Nem több nyelven lehet tanulni egyszerre.
    Én oroszul, és németül tanultam egyszerre…később , horvàtul…svédül…olaszul…és màr pàr éve angolul…

    Válasz
  17. Erzsébet

    Kedves András!
    Azt hittem, csak én tudok a legtermészetesebb figyelmetlenséggel német mondatba egy-egy angol kifejezést használni. Nem vagyok kezdő egyikben sem. Nem párhuzamosan tanultam, az angol a régebbi, és az ugrik be a német mondataimba. Szerencsére a fiam és a menyem mindkettőt érti, nevetünk, de azért engem zavar.
    Az ok az lehet, hogy sajnos, nem vagyok egyiknek sem a teljes birtokában. A német leckéket az ismétlés, és a kiejtés gyakorlása miatt rendeltem, ami 70 évesen agytornának is megfelel. :)

    Egyik alkalommal lecke témára kért ötleteket. Ajánlanám pár lecke erejéig a sok „Skype nagymaminak” szóló leckéket. Iskola, óvoda, család, hétvégi kirándulás történésekről érdeklődés, mese, játék, stb.
    (Csak egy ötlet :))

    Üdvözlettel, Erzsébet

    Válasz
  18. Gulyás Gáborné

    Kedves Tanár Úr!
    Egyetértek Önnel, egyszerre csak egy nyelvet érdemes újként tanulni, amíg biztossá nem válik a tudás. Még most is hamarabb jut eszembe oroszul valami, mint amit éppen tanulok.
    Köszönöm szépen a leckéket és a jó tanácsokat.

    Válasz
  19. krebsz Gábor

    Teljesen egyet értek, mert édesanyám 3 nyelvet beszélt (német horvát, magyar), s mikor a régen használtat kellett elővenni gyakran belekevert más nyelvű szavakat is! A gimiben is az orosz – német tanulásnál előfordult, hogy a másik jőtt elő. Bár – helytelenül az oroszt nem nagyon tanultam!

    Válasz
  20. Rauscher Tamás

    Tisztelt András,

    Véleményem szerint lehetséges akár két nyelvet is tanulni egyszerre,főleg ha azonos nyelvcsaládba tartoznak.Szerintem az olaszt és a spanyolt,esetleg a portugált,de még a franciát is lehetne párban tanulni.Mivel a nyelvtan szerkezete rendkívül hasonló,elég egyszer megérteni egy igeidőt,mivel a másik nyelvnél valószínűleg hasonlóan működik a dolog.Kisebb eltérések persze lehetnek.Szerintem két idegen nyelv szavait is könnyebb együtt tanulni,hiszen zömében hasonlítanak egymásra.Ha egyszerre kezdjük a két nyelvet tanulni,akkor is időt spórolhatunk,s ha soknak tűnik még mindig elhagyhatjuk az egyiket.Két külön nyelvcsaládba tartozó nyelv esetében már más a helyzet.Ott tényleg mindenre elszántnak kell lenni,hogy az ember végigvigye.
    Üdvözlettel:

    Rauscher Tamás

    Válasz
  21. Schneller Katalin

    Én olaszul tanultam 4 évig gimnáziumban, majd fiatal felnőttként angolul, (egyiken sem tudok rendesen, de talán angolul jobban) és most duolingózok a két nyelven, és eléggé összekeverednek a szavak. Üdvözlettel Schneller Katalin,

    Válasz
  22. ORSÓSNÉ BERÉNYI ETELKA

    Egyszere csak 1 idegen nyelvet érdemes tanulni!
    Kedves András ! Aki az alapoktól szeretne német nyelvet tanulni,az hogyan tanuljon Őntől?

    Válasz
  23. dániel

    Igaza van.
    A mechanika és a fizika tantárgyak is keveredtek a fejemben, az azonos és a hasonló jelölések miatt.
    Gondoltunk is arra, hogy jobb lenne tömbösíteni a tanórákat.

    Válasz
  24. Ódor Tünde

    Kedves András, én jelenleg a megkopott és minimális angol nyelvtudásomat úgy frissítem fel, hogy angolul tanulom a horvát alapokat. Tanuláskor, ismerősökkel való beszélgetéskor nem keverem, viszont a munkám olyan, hogy váltakozva sok nyelven kell megszólalnom, így olyankor gyakran keverednek a szavak. Különösen a gyors válaszok esetén.

    Válasz
  25. Susán Éva

    Kedves Tanár Úr!

    Tisztelettel megköszönöm az eddig küldött anyagot, a tanulás (idő hiányában) nem mindig olyan gyorsan történik, ahogy szeretném. Több tényezőtől függ, hogy ki hány nyelvet tud egyszerre megtanulni, amint látszik, nekem az angol is „lassabban megy”. Nagyon köszönöm az eddig küldött tananyagot.

    Köszönettel várom a további leckéket is!
    Jó egészséget, sikeres munkát kívánva Önnek.

    üdvözlettel: Éva

    Válasz
  26. Székely Edit

    Sajnos velem is megtörténik idegenben, hogy a némettel jobban ki tudom fejezni magamat. Az angol szavak nem mindig jutnak eszembe. Általában csak fordításra kell az angol, de most már idegenben csak az angolt értik meg.
    Fontosnak érzem a társalgás fontosságát.

    Válasz
  27. Molusz László

    Kedves Neményi úr.
    Én már annak is örúlökha egy nyelvet megtanulok,nem hogy párhúzamosan még egyet,tehát legyen csak egyszerre egy de az biztosan

    Válasz
  28. Farkas Pálné

    Tisztelt Neményi Úr ! Örülök a kérdésnek, már többször gondoltam erre én is, mivel valamikor több évig franciául is tanultam, de csak addig jutottam, hogy tudok jó néhány francia szót, hogy a franciát is elkezdem újra, ezzel a módszerrel, ha az angolból már kicsit biztosabb tudáson lesz néhány hónap múlva.. Szeretném megkérdezni, hogy lehetne-e most megrendelni a francia anyagot, ha igen, akkor ezt meg is tenném, és akkor bármikor el is kezdhetném a tanulást. Köszönettel: Erzsébet

    Válasz
  29. Sipos Edit

    Kedves Tanár Úr!
    Én nem tudnék semmiképp több nyelvet tanulni egyszerre, biztos összekeverném.
    De el tudom képzelni, hogy van, akinek megy…azt mondják, hogy aki már 3 idegen nyelven beszél, a többi nagyon könnyen fog menni…

    Nagyon szépen köszönöm a leckéket!
    Szép napot, jó reggelt!
    Üdv.Edit

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Edit!

      Szerintem ez abban az esetben igaz, ha hasonló felépítésű nyelvekről beszélünk.
      Például: angol, francia, olasz, spanyol, portugál, német, holland.
      Vagy: orosz, lengyel, szerb, horvát, szlovák, cseh.
      De a kínait nem gondolom, hogy nagyon könnyű lenne megtanulni annak, aki a fenti nyelvek közül párat beszél.

  30. Botond Judit Eszter

    Evekkel ezelőtt megrendeltem Öntől a kezdő Bulldozert,es azt újból előveszem nyugdíjaskent,viszont akkor kérném küldeni tovább az OLASZ leckéket,amik közben elmaradtak,tehat az olasznál szeretnék maradni..
    Köszönöm előre is.

    Válasz
  31. Dargóné Hóry Mónika

    Szerintem lehet tanulni egyszerre két nyelvet is. Lehetőleg ne hasonlítsanak egymáshoz, mert abból keveredés lehet.
    Én jelenleg két nyelvet próbálok tanilni, az oroszt 50 éve kezdtem és még mai napig használom. Az angolt pedig szeretném tarsalgasra használni. Annyira a nyelvtani részbe nem adnám bele magam. Azt szeretném ha külföldiekkel tudnék kommunikálni.

    Válasz
  32. Simon Andrásné

    Tisztelt Tanár Úr!

    Én kb..6 éve tanulom az angolt,de még mindig nem tudom. Sokat tanultam, és ami érdekes volt nekem, hogy az iskolai orosz szavak gyakran beugrottak,-amelyiket még nem felejtettem el-..Csodálkoztam, hogy hogy lehet ez?/ Pedig az oroszt sem tudtam elég jól, hiába voltam 5-ös belőle./ Öntől megrendeltem az olasz és a spanyol kezdő Bulldózert is, de sajnos nem jutottam tovább pár leckénél. Úgy éreztem, hogy az angoltól veszem el az időt, hisz azzal kellene először valamennyire haladni…
    Üdvözlettel: Erzsébet

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Erszébet!

      Állítson fel egy fontossági sorrendet. Amelyik nyelvre a legnagyobb szüksége van, azt tanulja először.

    2. Bakos Erzsébet

      Úgygondolom a német lenne fontosabb ,de talán az angol könnyebb mivel hetven+-os vagyok. Üdv Bakos Erzsébet

  33. Károly Brezsnyánszky

    Kedves Tanár Úr!

    Messzemenően egyetértek Önnel! Biztos tudásra van szükség egy nyelvből, hogy egy másik nyelv tanulása során a nyelvek hasonlóságait, különbözőségét értékelni és élvezni tudjuk.

    Válasz