Mennyi idő alatt hozza be az árát a nyelvtudás?

Az tény, hogy Magyarországon a lakosságnak kevesebb, mint 30%-a beszél legalább egy idegen nyelvet. Sokan arra hivatkoznak, hogy nincs pénzük a nyelvtanulásra.

Valóban anyagai oka van a nyelv-nem-tanulásnak?

Egy nyelviskolában kb. összesen 700 000 Ft-ért már tud annyi nyelvórát venni, hogy teljesen kezdő szintről középfokú nyelvtudást érjen el, nagyon kényelmes tempóban, kb. 3-4 év alatt. Ebbe az összegbe már a nyelvvizsga díját és a tankönyveket is beleszámoltam.

Mennyi idő alatt térül meg egy ilyen befektetés?

Régen a nyelvpótlék az alapfizetés 7%-a volt. Könnyedén ki lehetett számolni, hogy 7%-nyi bérnövekedéssel mennyi idő alatt térülne meg a befektetés. Manapság már sokkal összetettebb a helyzet. Van olyan állás, amit nyelvtudás nélkül nem lehet megkapni. Ezek esetében már általában néhány hónap alatt megtérül a nyelvtanulásba fektetett pénz.

Mégsem természetes, hogy a gyerekek a szakma / diploma mellé megtanuljanak 1-2 idegen nyelvet középfokig. A legjobb példa erre a sok beragadt diploma, amit felnőtt fejjel már nem tudnak átvenni a nyelvvizsga hiányában.

Pedig volt már diplomamentő program is, ahol az állam fizette a nyelvtanfolyamot (az általános és a középiskolákban is az állam fizeti, csak azt ingyenes közoktatásnak nevezzük).

Ha nem anyagi oka van, akkor a lustaság? Ön mit gondol erről?
Személy szerint Önnek van nyelvvizsgája? Esetleg tervezi, hogy jövőre megszerzi?

Kérem írja meg a véleményét egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

374 hozzászólás a(z) “Mennyi idő alatt hozza be az árát a nyelvtudás?” bejegyzéshez

  1. Horváth György

    Mindig szerettem volna a magyar nyelven kívül egy idegen nyelvet is megtanulni. Most 73 évesen lenne rá időm, de már kevés az energiám a tanuláshoz..
    Egyébként gratulálok a kezdeményezéséhez, és jó egészséget kívánok Önnek!

    Válasz
  2. Bujtor Márta

    Szerintem a lustaság és a rossz nyelvoktatás a közismereti iskolákban hátráltatja a nyelvek elsajátítását.
    Nekem még az orosz volt a kötelező nyelv.
    Autodidakta módon foglalkozom az angol nyelv tanulásával.
    Abban a korban vagyok, amikor a szülő ápolása a feladat.
    Tehát nem rendelkezem korlátlanul szabadidővel.

    Válasz
  3. Somogyi Józsefné

    Tisztelt Uram. Levelére reagálva, több korosztályú gyermek, felnőtt között élve tapasztaltam, hogy még mindig az iskolai tanítási módszer, a tanárok „gyorstalpalós” nyelvtanitási felkészültségük nem elég. A nyelv, ha a kezdeti lépések nem jók, nehezen lehet megtanulni. Sok gyakorlás szükséges. Ehhez véleményem szerint minden nap kellene az iskolákban legalább egy órát tanitani, és sokat ismételni. Ne csak a röpdolgozatokon kelljen megmutatni, hogy mit tudnak. Sokat kellene pl. órákon egymással komunikálni. Bizony a külön órák sokba kerülnek. A tanfolyamok úgyszintén. Az Ön könyvét alkalmazni kellene iskolákban tantárgyként. Ez biztos kedvet adna a diákoknak a nyelv tanulásához, mert a gyengébb felfogású is sikerélményhez jutna. Mert nem csak a diplomásnak kellene egy másik nyelvet társalgási szinten beszélni. Egyetértek azzal, hogy a diplomához viszont legalább egy nyelvet beszéljen társalgási szinten. Nem kellene több nyelvhez kötni az egyetemi végzettséget. Elég lehetne egy, de az biztos. Nagyra értékelem az Ön munkáját. Tisztelettel Somogyi Józsefné. Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok. Elnézést, késői válaszért.

    Válasz
  4. Etelka

    Tisztelt Neményi András!
    Már 64 éves vagyok, próbálkoztam korábban is az angol nyelv tanulásával, de a kiejtéssel mindig gondom volt, ezért inkább nem szólaltam meg. Az Ön leckéi viszont nagy segítségemre vannak. Nekem mindkét gyermekem rendelkezik nyelvvizsgával. A fiam angolból középfokú nyelvvizsgával rendelkezik, a szóbelije 100 %-os volt az írásbeli épphogy sikerült. Egyébként rendszeresen beszél angolul. A lányom németből középfokú (szakmai is), angolból felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik, Ő angol nyelvterületen él és dolgozik. Nyelvtanulásban úgy gondolom, hogy sokat jelent a motiváció, a cél, hogy mit szeretnének majd csinálni és ehhez van-e családi ösztönzés, támogatás. Sajnos a gyerekek többsége a számítógépes játékokhoz kapcsolódó idegen kifejezéseket gyorsan elsajátítja, de többre nincs igénye. Felnőttként már más a helyzet, mert igény lenne a nyelvtanulásra, de idő, energia hiányában alig van esély rá munka és család mellett.
    Tisztelettel,
    Etelka

    Válasz
  5. Ákos

    Kedves Neményi András!
    A nyelvtanulás akadálya egyrészt az anyagiak,másrészt a kényelem a lustaság.Van egy fontos tényező ami viszont legyőzi mindkettőt.A lelkesedés,a cél kitűzése és a tudni vágyás.Ezt a vágyat fenn is kell tudni tartani.Erre való a hasonló emberekkel való kapcsolat.Ezért volna szükség egy nyelvet tanuló társaságra és csoportra.Itt nem a tankönyv a hanganyag a tanulás motorja,hanem a társaság.Ezt a közösséget az azonos cél tartja össze.Egymást segítve,életszerű szituációkban,lehet fejlődni,tanulni.
    Ezt a közösséget szervezhetné meg András Úr a tankönyvei támogatásával. Ennek fenntartásáért
    költségek fedezéséért lehetne bérletet,napijegyet vásárolni a résztvevőknek.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Ákos!

      Egy élő klubra gondol? Ilyen volt régen Budapesten.

  6. Simonfi Róbert

    Csak első,állami támogatás nyelyiskola,kettő vizsga nyelytanfolyam ahogyan nyelvvizsga,Üdv

    Válasz
  7. huger jánosné

    A svábos német nyelvet beszélem értek irodalmit is de olvasgatom az angol nyelvleckéit mert érdekel.Nyelvvizsgáim nincsenek 63 éves vagyok

    Válasz
  8. Dombó Gizella

    Tisztelt Neményi Úr!

    Én 73 éves nyugdíjas vagyok, de még aktívan dolgozom. Nem tervezek nyelvvizsgát. Anyagiak miatt nem tudtam eddig nyelvet tanulni, bár néha kellene a nyelvtudás. Ilyenkor kollégám segítségét kérem. Az Ön által kifejlesztett Bulldózer I. és II. nyelvkönyvből tanulok saját szórakozásra. Ha megengedi anyagi helyzetem, szeretnék több országba eljutni. A Bulldózer külön kiadását is megvettem. A tanulással lassan haladok. Inkább többször ismételek.
    Arról nincs fogalmam, hogy a 700 000 forintos tandíj mikor térül meg.
    Kellemes Karácsonyi Ünnepet és Boldog Új Évet kívánva

    üdvözli:

    Dombó Gizella

    Válasz
  9. Darvasiné Vadász Irén

    Mindig nehezen tanultam nyelveket, mert hiába voltam jó magyar nyelvtanból, az idegen nyelvtanok nem igazán mentek. Legtöbb esetben feladtam. Angolt szerettem volna tanulni, amikor német és orosz nyelvet kellett tanulnom a gimiben, így az életem során legalább háromszor elkezdtem az angol nyelvet tanulgatni. Mondanom sem kell, feladtam. Nehéznek bizonyult. Ám az Ön társalgásos angolja nagyon megtetszett, ezért elkezdtem azt is, mivel nem vagyok kitartó, alig haladok vele. Nyugdíjas vagyok, ezért lassan-lassan egyre több időt tudok a tanulásra szánni.Nem vágyom nyelvvizsgára, de a magam örömére tanulom.

    Válasz
  10. Németh Attila

    Tisztelt Neményi András!

    Válaszolok az Ön által feltett kérdésre a nyelvvizsgát illetőleg.
    Saját tapasztalatból, illetve a környezetem körében szerzett adatokból merítettem kellő mennyiségben. Sajnálatos módon egyszerűen olyan helyzet van teremtve magyarországon (a kezdő kisbetű szándékos!) ami lehetetlenné, vagy nagyon nehezen elérhetővé teszi ezt a fejlesztési formát. Következően telik egy napja a hozzám hasonló, munkából, bérből élő nyomorultnak: reggel 5:30-kor alarm, indulok a munkahelyre, hogy 07:00-re kezdeni tudjak. Ezt követően 17:00-ig gyakorlatilag elviszi a napom a munkaidő. Ha minden jól alakul, sikerül a 10 óra ledolgozott idő után indulni haza, van, hogy ez nem valósul meg, túlóra, amit megalázóan gyatrán fizetnek. Ezután indul a második műszak: bevásárlás, rohanni orvoshoz, lakással kapcsolatos karbantartás, stb. A pénzügyi oldala a dolognak: az utalt nettó fizetés nem éri el a 730 eurót átszámítva havonta. Ebből azonnal levonják a 110000 Ft.-ot, lakás hitel törlesztő részlet. Következő levonása kerülő dózis a rezsi költség, amit a mostani,téli szezonban a fűtés kényszerűségből növeli, ezzel együtt elérheti a 130000 Ft-ot is. Nem nehéz kiszámolni, mennyi marad váratlan kiadásokra, hobbira, utazásra, lakás-jármű-ruha fejlesztésre. Kénytelen vagyok a maradék hétvégi szabadidőmben kiegészítő foglalkozás után nézni, ami valamelyest csökkent a gazdasági problémáinkat, viszont a pihenőidő rovására megy, ami jelentkezik a főműsoridőben végzett munka minőségét illetően.
    Ezek után megkérdezném tisztelettel: melyik szektort csökkentsem hatékonyan hogy időm, pénzem, energiám, vagy csak egyszerűen lehetőségem legyen nyelvet tanulni, bármennyire is szeretném? Higgye el nekem, nagyon sokan vagyunk ugyanebben a taposó malomban, akik nem tudnak változtatni -rajtuk kívül álló okok miatt- az életükön. Ha nem keresek pénzt, nem tudom finanszírozni a lakhatást a családomnak. Ha keresek, nem marad idő másra. Nagyon sok mindent megpróbáltam: munka mellett szereztem meg az érettségi bizonyítványt. (Akkor még nem volt családom.) A szakmámban nem tudok dolgozni, a munkafolyamatokban használt erős kémiai anyagok által kialakult allergia miatt. Elvégeztem egy gépjármű eredetiség vizsgálati tanfolyamot, a mostani piac nem keresi ezt a fajta szegmenst. Most sofőrként dolgozom egy építőipari cégnél, nem szeretem csinálni, sem megfizetve, sem megbecsülve nem vagyok.
    Bízom benne, sikerült egy körképet adnom, hol akad el a lendület több százezer sorstársam és a magam kényszerült életvitelében, kire is aggatják egyesek a „lustaság” koszlott nehéz subáját.

    Köszönöm hogy elolvasta soraimat.

    Tisztelettel:

    Németh Attila

    Válasz
  11. Vankó Basa Lenke

    Kedves András! Elsősorban köszönöm a nekem küldött nyelv leckéket.Nem vagyok elérhető Magyarországon, a Vajdaságban lakom.Ezért nem tudok részt venni nyelvkönyv-vásárlásokban,annyira nem értek a komputerhez, hogy ezen az úton vásároljak,ezért elnézését kérem.Ez nem jelenti azt, ha Budapestre utazom,hogy ne keressek megoldást erre a problémámra. Írok és beszélek franciául, románul,keveset szerbül(az átlagos utcanyelvet) sok írásmódot ismerek(rovás,cirill,görög,tibeti) jól olvasok németül,olaszul, spanyolul(csak nem tudom mit,vagy keveset).Még egyszer köszönöm a fáradozását és szeretettel üdvözlöm Lenke

    Válasz
  12. Polgár József

    Tisztelt András!
    Én első helyre a lustaságot teszem. Ugyanakkor,sajnos sokan vannak,akik nem engedhetik meg maguknak a nyelvtanulást anyagi helyzetük miatt. Az iskolai nyelvoktatás sokat változott az elmult évtizedekben,de még hosszú éveknek kell eltelni,hogy jobb eredményt érjünk el a nyelvtanulás területén. Az oktatás minősége,a tanulók leterhelsége mind befolyásolják a nyelvtanulást. Lehet,hogy már előbb kellene jobban támogatni a nyelvtanulást? Nem a diploma előtt. Nekem németből van alapfoku nyelvizsgám. Az angolt önszorgalomból tanulom.
    Tisztelettel:Polgár József

    Válasz
  13. V. Magdi

    Kedves András !
    Jó estét kívánok!
    Igen, van középfokú nyelvvizsgám angolból. Régen sikerult letennem a Rigó utcaban. Nyugdijas 71 eves nagymama vagyok, és szeretek még manapság is olvasni, tanulni angolul is és oroszul is, bár utóbbit kevésbé tudom. Boldog Karacsonyt kívánok Önnek.

    Válasz
  14. Horváth István

    Tisztelt Neményi András !

    Nem tudom mennyi idő alatt térül meg a nyelvtanulásra fordított idő és pénz. Azért nem tudom mert nincs értelme mérni, mostani munkámhoz nincs szükség. Korábban németből szereztem középfokú szakmailag bővített nyelv vizsgát, Rigó utcában . Voltam Brazíliában , német tudásommal nem mentem semmire . Olaszban is voltam , azt javasolták ha csak lehet ne szólaljak meg németül. azt tapasztaltam Svájcban sem szeretik a német nyelvet., Németországban ott igen , tetszett nekik , hogy anyanyelvükön szólalok meg. Beakarom járni a világot és azért tanulom az angolt.
    Kellemes ünnepet Horváth István

    Válasz
  15. Bánkuti Gábor

    Jó napot és mindenek előtt kellemes karácsonyi ünnepeket és gazdag boldog újévet kívánok önnek és a szeretteinek. Szerintem aki azt mondja,hogy anyagiak miatt nem tanul nyelvet az a lustaságát próbálja leplezni. Húsz évvel ez előtt ,biztos volt számtalan ember aki nem engedhette meg magának a tanulásra költést de ma egyrészt az összeg jelentéktelensége miatt másrészt a jövedelmek mértéke miatt számomra elképzelhetetlen.

    Válasz
  16. Pointner edit

    A fiataloknak nagyon ajanlom, a nyelvek tanulását, végtelenül fontos az életben.
    A legtobb esetben a „lustaság”
    gatolja az egészet, munka nelkül nincs eredmény.
    Nekem hobbi, mert 74 eves vagyok,
    És nemetül beszélek nyelv vizsgám nincs.

    Válasz
  17. B.Gyula

    Tisztelt András !
    Nem koromnál fogva már nem térül meg egy ilyen összegű beruházás.
    Tudtam olyan jól valamikor németül, miután német nyelvterületen éltem, hogy ne ragaszkodjam a
    ” Rigó”-hoz .
    Mindamellett fordítottam ide-oda s azt megfizették .
    Lányom már gimnazista korában érettségire két nyelvből rendelkezett nyelvvizsgával, a harmadikat
    az egyetemi évei alatt szerezte. Unokáim kéttan-nyelvű általánosba jjárnak, mire kikerülnek meglesz
    legalább egyből , ha nem kettőből ( angol, német ) a nyelvvizsgájuk, ha szorgalmasak.
    Nejem is két idegen nyelvet bír, én kettőt.
    Ja , és hogy mennyi idő kell rá ! Egyéntől és lakhelytől függ !
    Kellemes karácsonyi ünnepeket és Boldog Újévet kívánok !

    Üdvözlettel :

    Gyula

    Válasz
  18. Éva

    Idős vagyok, ezért már nincs szükségem nyelvvizsgára. Amikor még dolgoztam, a nyelvvizsgára sem volt szükség. Vagyis a papírra nem! A munkáltatóknak általában csak az kellett, hogy tudj beszélni, írni idegen nyelven. Az unokáimnál elsődlegesen az angol nyelvoktatást választottuk. Oka, hogy a számítógépes programok elsősorban angolul készülnek, a kereskedelmi levelezések is. Az idegen nyelvű formanyomtatványok a számítógépekben benne vannak a dolgozók részére. Csak egyszer kell lefordítaniuk. Általában a külföldiek is tudnak angolul. Mivel az unokáim nem jó tanulók, sajnos a második idegen nyelv szóba sem jöhet.
    Nagyon szeretek utazni, ehhez viszont jó, ha valamilyen szinten tudunk idegen nyelven is kommunikálni. Ezért tanulok most. Az unokáim pedig élvezik, hogy ők tanítanak engem a szavak helyes kiejtésére.

    Válasz
  19. Somogyvári Imre

    Kedves András,
    köszönöm a küldött angol nyelvű leckéket, nagyon jónak, hasznosnak tartom. 2018-as India-i utam során,
    szembesültem, hogy jó német nyelvtudással sem érek semmit. Sajnos 75 éves korban már kicsit késő és
    nehéz a nyelvtanulás, de a küldött anyagot kinyomtattam és lassan, látványos siker nélkül tanulom a kife-
    jezéseket. Köszönöm a segítségét !
    Kellemes karácsonyi ünnepeket és eredményes boldog Újévet kívánok.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Imre!

      Indiában tudtommal angolul sokan beszélnek.

  20. ITóth Irén

    Külhoni magyar vagyok, ezért számomra teljesen természetes az idegen nyekv használata. Többször volt alkalmam tapasztalni mennyivel sokrétůbb az életem az által, hogy beszélem más népek nyelvét . Vagy 40 évvel ezeløtt egész jól beszéltem a német nyelvwt is , de mivel nem igen használtam mára már nehézséget jelentene folyékonyan beszélni.

    Válasz
  21. György Zoltánf

    Ha nicsen a nyelv tanulásra idö és penz és nemi gyakorlás
    Akor nagyon nehez lehet a nyelv tanulás

    Válasz
  22. Debreczeni Margit Julianna

    Kedves András!
    73 éves és 10 hónapos dédimama vagyok. Már korábban próbálkoztam az angol nyelvvel, nem sok sikerrel. A mostanij „kéményseprő betegségem” eredményeként, már többször előfordul, hogy a szép magyar szavakat sem sikerül kimondanom, pedig itt van a nyelvemen. Tehát tudnia kell, hogy azért igyekeztem Önnél jelentkezni, hogy a 6 fiú unokám közül valamelyiknek hátha kedvet szerzek a „könnyű angol tanuláshoz.”
    Persze azért én magam is dolgozom rajta, mert még nem tudok beletörődni, a „leépűlésbe”
    Természetesen ehhez én mindennap kérem Istenem segitségét és bízom benne, hogy megkönyörül és megerősíti az agysejtjeimet. Igyekezni fogok és Igérem, hogy be fogok számolni.
    Áldott Adventi Várakozást, és Boldog karácsonyi együttlétet kívánok . Szolgálata nemes dolog. Nagyra értékelem. és meglátja sok-sok örömöt fog szerezni Magának. Adja Isten úgy legyen.

    Válasz
  23. József

    Leterheltség, ennek következtében idő hiány és lemaradás, AKÁR MILYEN TANFOLYAMON.
    Az Önét megvettem CD-n is semmire nem megyek vele, nem ez az érdeklődési köröm.
    Túl egyszerű a gondolatmenet (persze, lehet hogy ezt veszik többen).
    Köszönöm. Ezért a véleményért ajándék jár, ami semmihez nincs kapcsolva. És + tananyag !!!!!!!!!!!!
    Valami komolyabb is van ?

    Válasz
  24. Dr. Csanaky Györgyné

    Elsòsorban LUSTASÁG‼️ Ezután jöhet az anyagi nehézség.. Nincs nyelvvizsgám, nem is tervezem . A 3 gyermekem 2-3 , 5 unokám szintén min. 2 nyelvizsgával rendelkezik. Áldott Karácsonyt kivánok, szeretettel üdvözlöm: Judit a 86 éves “tanulója”

    Válasz
  25. M.Monika növér

    Tisztelt Nyelvmester !
    A fontossági sorrend. A kevés jövedelem.Az albérlet se jönne ki a havi ellátmányomból pl. A tanulás is olyan ,mint a varrás,Süt a nap,van fontosabb,borult az idő,varrni se látok. Én este tudtam tanulni,amikor lecsendesült a világ. Most mindenki tv-t néz az összes villany éghet .Ha lenne idő,akkor fizikai fáradság miatt sem tudhat tanulni. 1 könyv is elég lehetne,ha naponta belenéz az ember. Nekem van 10, porosodik. Ha előveszem, kb. 3 nap tudom tartani az ütemet. Sok minden érdekel,sok mindent tanultam, de 90%-ra se volt szükségem soha. Akkor miért gyötörjem magam? Gyerek nevelés, beteg ápolás , áthelyezés stb. hosszú időre kikapcsolóként hat,mert arccal az új felé, jártasság legalább..Érettségiztem oroszból, latinból. Vizsgáztam a postán franciából. Eszperantóból alapfokú vizsgával tanította is egy évig. Háború nélkül sok hátra arc, újra kezdés,. Felmosni már 5 évesen tudtam. Talán többet is kerestem volna ezzel, mert most ingyen csinálom. Sokat írtam, de ezek az érvek másnál is előfordulnak. Még magyarul se érem utol magam az olvasásban. Igaz azóta a 4 oldalas Új ember12 oldal. Tv híradóban még több idő megy erre. Nekem még nem hozta be. De köszönöm az érdeklődését és a buzdításait Ezért a küldött anyagot mindig kimásolom.Németül félévig tanultunk iskolában de csak szavak maradtak meg

    Válasz
  26. Vida Kati

    Fontos a vizsga, de még fontosabb a használhatö tudás. Sztem napi szinten kell az idegen byelvvel foglalkozni, hogy gördülékenyül menjen. Nem a vizsga a cél, hanem a tudás. Vsn ismerősöm, aki vizsga után sem beszél annyira angolul, mint én vizsga nélkül. Amúgy, ha nincs motíváció, nem lesz eredmèny sem.

    Válasz
  27. Orban Etelka

    Kedves Nemenyi Andras Ur ,en csak hobibol tanulok nyelvet. nemetul tudok es most angolul probalok valamenyit tanulniTisztelettel OrbanEtelka

    Válasz
  28. Bánki Péter

    Öreg vagyok, mint az országút és azért nézegetem az angolt, hogy lassabban hülyüljek meg
    az angolt, hogy lassabban hülyüljek meg!

    Válasz
  29. Kapus Zoltánné

    Nincs nyelv vizsgám. Tanulok magamtól angolt az ön könyve alapján igazz kicsit lassan haladok

    Válasz
  30. Imre

    Tiszteletem!
    Véleményem szerint csak egy marha áldoz erre 709.000,- Ft-ot, de az attól függetlenül is hulye MARAD!
    UGYANIS:
    Szamtalan egyéb, kvázi ingyenes lehetőség is van area, hogy barmilyen nyelvet megismerjen, gyakoroljon, megertsen es beszeljen valaki.

    Válasz
    1. József

      Imre
      Te a számokkal sem vagy tisztában, minek szeretnél nyelvet tanulni ?

  31. Bajzáth Istvánné

    Kedves András! Én csak azért alkalmazom az Ön tanítását mert egy évben 3X4 szer elmegyek egy Orosz ezoterikus előadásra. Szeretném tolmács nélkül érteni az előadó beszédét,sajnos én az ötvenes években tanultam a nyelvet könyvnélkül nehézlenne vissza emlékezni.Köszön a segitségét. Tisztelettel Piroska.

    Válasz
  32. Perjési Attila Károly

    Kedves András, tisztelt Tanár úr.
    Rámtört az őszinteség rohama. Igen, én lusta vagyok. Valószínűleg ez fennállásom óta folyamatos (ami 76 év + 25 nap). 2002-ben letettem egy alapfoku (szóbeli) nyelvvizsgát. Az írásbeli nem sikerült. Szinte napi rendsze-rességgel Önön kívül még másik két „angol tanár” sorait olvasom. És tisztelet nekik, mindegyiket szeretem
    mind annélkül, hogy személyesen valamelyikkel is találkoztam volna. Ha, arra tudna módszert , hogy a lustaságot (a hátralévő kevés időmre tekintettel) hogyan lehetne „lebirkózni” az nagyon jó / hasznos lenne. Én, már a nyelvtudásból kevésbé fogok „profitálni”, de talán a „klasszikusokat” képes lennék elolvasni. Van néhány még általam nem olvasott könyv amit a „könyv moly” helyett el szeretnék olvasni. Üdvözlettel P. Attila Károly

    Válasz
  33. M. Gy.

    Idősebb korosztálynál negyven év rossz beidegződése; kötelező orosz nyelv. Ebből fakadó kudarcok, majd lustaság.
    M. Gy.

    Válasz
  34. Schmidt Miklósné Piroska

    Kedves András!

    Köszönöm a leckéket, amit eddig kaptam.
    Nem szeretném a kedvét szegni, de nekem nehezen megy a tanulás.
    Mivel egyedül vagyok, és nincs akivel gyakoroljam a nyelvet, ezért elkedvetlenedtem.
    A lányom kiköltözött Angliába, és szerettem volna, ha sikerül alapszintre eljutnom a tanulásban. Hogy miért nem sikerült, megírom. Hallássérült vagyok, (73 é) és engem az is zavar, hogy nem úgy kell kiejteni a szavakat, ahogy írva van. Persze, azért nem volt hiábavaló a fáradozása. Sok ismeretet tudtam befogadni.
    El kívánom mondani, hogy időm nagy részét egy önkéntes munkában töltöm, tanulom és tanítom másoknak a Biblia örömteli üzenetét. Ezt az ismeretet megszerzést szeretném én is Önnel megosztani. lehetősége van ingyenesen megismerni a Bibliát, vallástól függetlenül. Ez is egy nyelv, amit ajánlatos mindenkinek ismerni, használni, mert a jövőnk, a boldogságunk, a sikerünk függ tőle.
    Hálám jeléül fogadja el tőlem az alábbi videót. A videóból megtudhatja; Miért jó tanulmányozni a Bibliát?
    Ha bővebb információt is szeretne tudni erről az oktatásról, ajánlom figyelmébe a videóhoz kapcsolódó anyagok meghallgatását, megnézését is, vagy a jw.org honlapon található folyóiratok, filmek, gyerekeknek szóló videókat is. Ingyen letölthetőek.

    További sok sikert, kellemes pihenést kívánok az év hátralevő napjaiban.

    Üdvözlettel: Schmidtné Piroska

    Válasz
  35. Oravecz Edir

    Kedves András!
    Jelenleg csak anyagi oka van annak, hogy nem tanulom Önnel az angol nyelvet, de jövőre fogom tanulni. :)))

    Válasz
  36. Szabó Anikó

    Tisztelt cím!Én elmúltam 65 éves,nyugger vagyok,kevés nyugdíjjal,előtte 11 évig rokkant voltam,de átírtak már a tényleges nyuggerek közé, alapfokú „A” nyelv vizsgám van.
    Nálam a pénzhiány okoz gondot,ezért nem vásároltam könyvet.A másik ok,hogy a számgépen küldött leckéket jobban szeretem,és köszönöm a látásom miatt./a betűket tudom nagyítani/
    Ezért kérem,hogy ha tehetik,csak a leckéket küldjék,felesleges a rengeteg hírdetés,kedvezmény küldés.
    Üdvözlettel
    Szabó Anikó Boldoig Karácsonyt és Új Évet kívánok!

    Válasz
  37. LAJOS FODOR

    A nyelvtanulás mindenkép megéri , diplomával ,vagy anélkül is . Amenyi nyelvet beszélsz anyira fejletebb vagy és anyi ember .

    Válasz
  38. LAJOS FODOR

    Sok helyen a nyelvdiploma kel ,de szerintem sokal fontosabb ,hogy normálisan bezélyünk és megértsük amit mondanak ,mert a diplomás nem biztos ,hogy anyit tud , mint aki folytonosan használja a nyelvet .

    Válasz
  39. Molnár Józsefné

    Tisztelt Neményi Úr!
    Nem tudom mennyi idő kell ahhoz, hogy megtérüljön egy idegennyelv tanulásához befektetett összeg, de úgy gondolom, megéri. A sikerhez viszont nagy szorgalom és komolyság kell, nem lehet könnyelműen venni, mert különben elúszik a nyelvvizsga a befizetett pénzzel együtt. Korábban nem volt ilyen sok kedvezmény mégis sikerült annak, aki nagyon akarta. Kár, hogy ma sokan ezt nem méltányolják, pedig rosszul teszik, hogy nem használják ki a kedvező lehetőséget, inkább veszni hagyják a diplomát. Sajnos mi nyugdíjasok már kinőttünk abból, hogy kedvezményeket kapjunk, nekünk tényleg a szorgalom, a nagy akarás segít, na meg a pénz. Ha nem kellene nekem is annyira beosztani minden fillért (főleg így karácsony előtt), biztosan megrendeltem volna az Ön által felkínált következő német sorozatot, de így csak sóvárgok utána. Egyébként nekem nincs nyelvvizsgám és már így 70 fölött nem is tervezem. Évekkel ezelőtt végeztem tanfolyamot, azóta önszorgalommal tartom meg azt, amit eddig tanultam. Bízom benne, hogy ha lesz még lehetőség, akkor a következő alkalommal megrendelhetem a Buldózer II. csomagot.
    Kívánok Önnek és kedves Családjának örömteljes karácsonyi ünnepeket és sikeres, boldog új évet.
    Anna

    Válasz
  40. Nagy Sándor

    Tisztelt Neményi András!

    Nekem nincs nyelvvizsgám, de kb. 30 évig olyan állásokban voltam, ahol szükség volt a nyelvtudásra. A nyelvvizsga nem elég. Sokszor még szinkron tolmácsok sem voltak képesek szakmai előadásokat megfelelően fordítani. A fordító irodák szakfordításait szinte minden esetben magyarról-magyarra kellett fordítanom, mert az elfogadott fordítóknak fogalma sem volt a szakmáról. A szakmai nyelvet megtanultam, de az nem elég a művészetek, az irodalom és a politika megbeszéléséhez. Az angol filmek párbeszédeinek a felét sem értem, az újságok politikai cikkeit csak nehezen tudom elolvasni és gondot okoz egy magyar étel receptjének angolra fordítása. Mivel nyugdíjas vagyok, nekem nem váltható pénzre a nyelvtudás, de lassan az unokáimmal is csak angolul fogok tudni kommunikálni.
    Üdvözlettel
    Nagy Sándor

    Válasz
  41. Pásztor Zoltán

    Kedves András!
    Szerintem nagyon sok esetben a lustaság a ludas, abban ,hogy nem beszélnek idegen nyelveket.Nekem van egy alapfokom és még mellette beszélek 2-őt, de azokból nincs papírom. Még nagyon nagy vágyam egy nyelv az olasz, de most még nem érzem magam érettnek, eléggé motiváltnak, ezért csak kacérkodom a gondolattal.
    Talán jövőre.Úgyis most kell fogadalmakat tenni a jövőévre. Hátha akkor már érettebb leszek. 51 éves 3 gyermekes apuka vagyok.Én is nagyon Boldog Áldott Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánok.
    Üdvözlettel Zoltán Makóról.

    Válasz
  42. Szűcs Józsefné

    Kedves András! Én a saját szórakoztatásomra kezdtem el angol nyelvet tanulni. Kihívásnak tekintettem, hogy ‘fog-e még a fejem’? Fog.. A motiváció fontos elem, de a szorgalom meg fontosabb. Nyugdíjasként átlag 1-2 órát gyakorolok naponta. Néha 4-5órára is felmegy, attól függőben, hogy hol állok a Duolingo versenyben. Nem szeretek vesztes lenni. Màr minden szintet teljesítettem, most két másik nyelvtanulást lehetősége fejlesztés a tudásom. Az alapokat az Ön nyelvkönyveiből szereztem meg, melyeket ma is gyakran előveszek. A kérdésére válaszolva, az a véleményem, hogy egy nyelvet csak következetes gyakorlással, és komoly időrafirditással lehet csak megtanulni. Áldott, békés karácsonyt kívánok! „” TisztelettelTeréz

    Válasz
  43. Marica

    Kedves András!

    Soha nem azért tanultam nyelvet, hogy abból anyagi hasznom származzon, akár csak nyelvpótlék formájában is. Kizárólag kedvtelésből kezdtem tanulni, mert tetszett a nyelv. Csak utazáskor használtam.
    Ráadásul anno számomra csak a tananyag került pénzbe, a tanfolyam nem.
    Nem jutottam magasabb szintig, de ez csak rajtam múlott: az imádott hivatásom minden időmet lefoglalta, ezért abbahagytam a nyelvtanulást. Fájt a szívem érte, de csak 24 óra van egy napban.

    Egy dolog viszont szomorú tény: a mai árak mellett, ha valaki profi szinten nyelvet akarna tanulni, tehetsége és kitartása is lenne hozzá, csak épp megfizetni nem tudja, annak nincs esélye rá. És ez befolyásolhatja nem csak az egész jövendő életpályáját, de már a továbbtanulását is.
    Márpedig a nyelvtudás egyre fontosabb lenne minél több embernél.

    >>>>
    Egyúttal nagyon kellemes ünnepeket és hétköznapokat, valamint 2020-ra is jó egészséget kívánok Önnek!

    Válasz
  44. LANTOS RZSÉBET

    En a német nyelvet azért tanulom,hogy a drága unokáimmal, magyarul is németül is tudjak beszélni !
    68 éves vagyok es nagyon örülök hogy belevágtam ! Sok sikerélményem van)
    üdv Erzsi

    Válasz
  45. Zsolt

    Nekem egy fél középfokú német nyelvvizsgám van, az írásbeli nem sikerült annak idején (25 évesen). Önállóan sokat tanultam, elég jól megértem az írott szöveget de beszélni már nem merek. Talán ha külföldön rá lennék kényszerítve. De amúgy sem vagyok nagy dumás, magyarul sem beszélek sokat fölöslegesen ezért nem jutok ötről a hatra… Nincs elegendő motivációm sajnos, pedig szívesen tanulok szabadidőmben. Az angolt is megszerettem de csak passzióból. Köszönöm a leckéket. Az biztos hogy jó nyelvtudással már sikerült volna állást találnom (tavasz óta munkanélküli vagyok). Üdvözlettel Zs.

    Válasz
  46. Kiss Rozália

    Kedves Neményi Úr!!!
    Maximálisan elégedett vagyok az oktatásával.
    Ezuttal szeretném megrendelni a Bldózer német-Magyar könyvet.
    Amennyiben lehetsées.
    Köszönöm szépen.

    Tisztelettel: Kiss Rozália

    Válasz
  47. Erika

    Nekem sajnos nincs nyelvvizsgám,nincs tervben,de ettől független a német nyelvet nagyon szeretném megtanulni,legalább társalgási szinten!
    Valószínű van bennem lustaság is,de még olyan anyagot nem találtam,ami elvarázsolt volna. Természetesen a nagyon alapokat elsajátítottam.
    Igen,az anyagiak is nagyon közrejátszanak nálam,az Önök anyaga is ez miatt nem lett megrendelve.Jelenleg a munkahelyemen leállás van…
    De még nem adtam fel!! :)

    Válasz
  48. Legradi Kurti Iren

    Kedves Andras!
    En mindig csak idohianyos vagyok, de legalabb az alapfokot meg szeretnem csinalni, es meg is fogom!! Boldog Karacsonyt es uj evet!!

    Válasz
  49. Sándor Medzibrodszky

    Kedves András!
    Nem gondolnám,hogy anyagi okai lennének az idegen nyelv-nem-tanulásának.
    Több olyan nyelvtanárra lenne szüksége az országnak akik nem csak tanítják az idegen nyelvet, de át is tudják adni a nyelvtudásukat! A nyelvvizsga is csak akkor ér valamit, ha van mögötte tudás.
    A felkészületlenség, a nyelvvizsgától való félelem az oka, hogy sokan nem tudnak diplomát szerezni.
    Az alapfoktól egészen a felsőfokig, meg kellene reformálni, az idegennyelv oktatást!
    Tisztelettel: Medzibrodszky Sándor

    Válasz