Mennyi idő alatt hozza be az árát a nyelvtudás?

Az tény, hogy Magyarországon a lakosságnak kevesebb, mint 30%-a beszél legalább egy idegen nyelvet. Sokan arra hivatkoznak, hogy nincs pénzük a nyelvtanulásra.

Valóban anyagai oka van a nyelv-nem-tanulásnak?

Egy nyelviskolában kb. összesen 700 000 Ft-ért már tud annyi nyelvórát venni, hogy teljesen kezdő szintről középfokú nyelvtudást érjen el, nagyon kényelmes tempóban, kb. 3-4 év alatt. Ebbe az összegbe már a nyelvvizsga díját és a tankönyveket is beleszámoltam.

Mennyi idő alatt térül meg egy ilyen befektetés?

Régen a nyelvpótlék az alapfizetés 7%-a volt. Könnyedén ki lehetett számolni, hogy 7%-nyi bérnövekedéssel mennyi idő alatt térülne meg a befektetés. Manapság már sokkal összetettebb a helyzet. Van olyan állás, amit nyelvtudás nélkül nem lehet megkapni. Ezek esetében már általában néhány hónap alatt megtérül a nyelvtanulásba fektetett pénz.

Mégsem természetes, hogy a gyerekek a szakma / diploma mellé megtanuljanak 1-2 idegen nyelvet középfokig. A legjobb példa erre a sok beragadt diploma, amit felnőtt fejjel már nem tudnak átvenni a nyelvvizsga hiányában.

Pedig volt már diplomamentő program is, ahol az állam fizette a nyelvtanfolyamot (az általános és a középiskolákban is az állam fizeti, csak azt ingyenes közoktatásnak nevezzük).

Ha nem anyagi oka van, akkor a lustaság? Ön mit gondol erről?
Személy szerint Önnek van nyelvvizsgája? Esetleg tervezi, hogy jövőre megszerzi?

Kérem írja meg a véleményét egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

374 hozzászólás a(z) “Mennyi idő alatt hozza be az árát a nyelvtudás?” bejegyzéshez

  1. Skoumál Gábor

    Ugyanaz a gondom, mint a legutóbbi hozzászólónak. Nem merek megszólalni angolul, mert nem tudom a helyes kiejtést és nem szeretném, hogy ne értsék, illetve hogy kinevessenek. Németül már vagy 35 éve elég jól beszélek, írok és az angol próbálkozásnál is a német „jön be” először. Az egyedüli kiejtés-próbálkozás nekem nem nagyon sikerül.
    Már vagy 6-8 kísérletet tettem az angollal (tanfolyamok, nyelvkönyvek), de mindeddig sikertelenül. Sok mindent „megértek” vagy kikövetkeztetek, ha angol szót hallok, de sokszor csalódnom kell, mert nem helyes az általam vélt jelentés.

    Válasz