Mennyi idő alatt hozza be az árát a nyelvtudás?

Az tény, hogy Magyarországon a lakosságnak kevesebb, mint 30%-a beszél legalább egy idegen nyelvet. Sokan arra hivatkoznak, hogy nincs pénzük a nyelvtanulásra.

Valóban anyagai oka van a nyelv-nem-tanulásnak?

Egy nyelviskolában kb. összesen 700 000 Ft-ért már tud annyi nyelvórát venni, hogy teljesen kezdő szintről középfokú nyelvtudást érjen el, nagyon kényelmes tempóban, kb. 3-4 év alatt. Ebbe az összegbe már a nyelvvizsga díját és a tankönyveket is beleszámoltam.

Mennyi idő alatt térül meg egy ilyen befektetés?

Régen a nyelvpótlék az alapfizetés 7%-a volt. Könnyedén ki lehetett számolni, hogy 7%-nyi bérnövekedéssel mennyi idő alatt térülne meg a befektetés. Manapság már sokkal összetettebb a helyzet. Van olyan állás, amit nyelvtudás nélkül nem lehet megkapni. Ezek esetében már általában néhány hónap alatt megtérül a nyelvtanulásba fektetett pénz.

Mégsem természetes, hogy a gyerekek a szakma / diploma mellé megtanuljanak 1-2 idegen nyelvet középfokig. A legjobb példa erre a sok beragadt diploma, amit felnőtt fejjel már nem tudnak átvenni a nyelvvizsga hiányában.

Pedig volt már diplomamentő program is, ahol az állam fizette a nyelvtanfolyamot (az általános és a középiskolákban is az állam fizeti, csak azt ingyenes közoktatásnak nevezzük).

Ha nem anyagi oka van, akkor a lustaság? Ön mit gondol erről?
Személy szerint Önnek van nyelvvizsgája? Esetleg tervezi, hogy jövőre megszerzi?

Kérem írja meg a véleményét egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

374 hozzászólás a(z) “Mennyi idő alatt hozza be az árát a nyelvtudás?” bejegyzéshez

  1. Meszaros Tibor

    Tisztelt Nemenyi Tanar Ur en nem angolt tanulok! En nemetet tanulok. A nyaron egy kicsit melloztem a gyakorlatokat, de szeretnek aktvabban reszt venni a tanulasban es varom a tovabbi gyakorlatokat. Tisztelettel Tibor

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Tibor!

      A német nyelv is hasznos, ha megtanulja.

  2. Vadász Zsuzsa

    Kedves Tanár Úr!
    Szeretném megtudni mennyibe kerülnek a könyvek nem igazán láttam bele,amit küldött!
    Kérem értesítsen köszönöm szépen!!
    Üdvözlettel, Vadász Zsuzsa

    Válasz
  3. répás gábor

    Szia András köszönöm a leckéket amit küldesz nekem már elkezdtem németül tanulni hangosan sajnos most munkahelyet keresek és ha dolgozok akkor könnyebben tudok tanulni mert lesz fizetésem és megtudom venni a cd ket amiket kínálsz nekem.Igazad van sokkal könnyebb úgy munkát vállalni Ausztriában ha beszélem a nyelvet ez tavaly amikor a szállodaiparban dolgoztam kiderült szilveszterkor és újévkor mert osztrák vendégek voltak a szállodában és nagyon emberszerető nép szinte sugárzott belőlük a szeretet és nagyon ízlett nekik a svédasztalos vacsora.Meg fogom rendelni a tananyagot mert eddig is mindent öneröből értem el végzett szakácsként dolgoztam már és más területen is igy nem akarom sokáig húzni az időt szerencsém van mert van Bécsben kapcsolatom és nagyon jól ismernek a munkám alapján.

    Válasz
  4. Víg Erika

    Igen Kedves Mester! A lustaság és az eredménytelenség ami az embereket a kudarcba fullasztja. Nekem is a megszólalás a nehéz. KB ezer szót tudok leirni, olvasni, persze nem helyesen kifejtett szavakkal. Most a nyáron az Ön könyvéből szeretném megtanulni kiejteni a szavakat., helyesen. Nekem csak azért kell rövid időn belül beszélni, mert sok új baráttal az angol lenne a közös nyelvünk, és nagyon halad az idő. 73 éves leszek a nyáron! Nem anyagi megtérülés kell az én esetemben. Űdv Víg Erika

    Válasz
  5. Balázs Csaba

    A látott példa és szándék befolyásolhat abban, hogy „lustán”, vagy elhivatottan állunk a tanuláshoz. Én hezitálok, de a gyermekem B2-es vizsgájára készülődés és a különórákra hordása tett kíváncsivá.

    Válasz
  6. Toth Zoltanne

    Toth Zoltanne Ildiko, 58 eves vagyok es evek ota csak huzom-halasztom az angol tanulast. Mar megirtam a hozza szolasomat. De biztos nem voltam eleg figyelmes, mert en ugy ertelmeztem, hogy ingyenes a tanulas. Ha megsem akkor en nem tudok egyen lore jelentkezni 🤔

    Válasz
  7. Schmidt Miklósné Piroska

    Kedves András!
    Nagyon szomorú vagyok, mert nem úgy haladok, ahogy szeretném. Ennek több oka is van. Nem úgy kell kiejteni a szavakat, ahogy írva van. Én az iskolában oroszul tanultam, az remekül ment. De nem így az angol. Azért kezdtem el az angol tanulást, mert a lányom kiköltözött Angliába, és szeretnék némi tudást szerezni. Bár már nem vagyok fiatal (73), elhatároztam, megpróbálkozom vele. Engem az is elkedvetlenít, nincs akivel gyakoroljam a tanultakat. Jó lenne hallani a kiejtett mondatokat, mert nem szeretném hibásan megtanulni. Próbáltam ehhez társat keresni, nem jött össze. Feliratkoztam még Ön előtt egy angol nyelvoktatásra, amihez kaptam hanganyagot is, de azzal az volt a problémám, nem lehetett tisztán érteni. Némelyek „motyogva” beszélnek, amit nehéz megérteni. Tehát, érti ugye?
    Mit tehetek, megelégszem azzal, ami van. Vizsgázni már nem akarok, csupán, némi ismeretet szeretnék elsajátítani.
    Nagyon tetszenek az Ön leckéi, próbálok azokból hasznot meríteni. Nagyon köszönöm.

    További sok sikert kívánok Önnek a munkájához.

    Üdvözlettel Schmidtné Piroska

    Válasz
  8. Dr. Kovács Ildikó

    A nyelvtanulás titka álláspontom szerint csupán idő kérdése, vizsonylag
    könnyen tanulom az adott nyelvet, csak a hivatásom miatt az idő kissé kevés, de
    ezen tényezőt elhatározásom alapján is megoldom, és naponta foglalkozom az
    adott nyelvtanulással. Ennek alapján ugy gondolom, hogy igényem szerint gyorsabban
    haladok.

    Üdv dr. Kovács Ildikó

    Válasz
  9. Zsóka Jánosné

    Kedves András. Köszöm az üzeneteit. Én nem hiszem hogy a nyelvvizsgát fogok tenni, nem ilyen szándékkal indultam neki a nyelv tanúlásnak csak önszorgalomból hogy ha hallom az angolt valamennyire megértsem. Nagyon tetszik amit küld hogy a kiejtés is oda van írva. Próbálok minden nap egy keveset gyakorolni és nem adom fel.

    Válasz
  10. Miskolczi Antal

    Sajnoshijába másnapra semi nem maradmeg afejembe.Számomra kis nyugdij mslet az öszegek is magasak. Köszönöm a pozitiv hozá álást

    Válasz
  11. Bende Mária

    Sokat lehet tanulni a nyelvi kurzusaiból, de kevés időm van rá .
    Ha tobb energiat forditok rá, akkor gyorsan megtérul.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Adrienn!

      Írjon ez ügyben egy e-mail-t az ügyfélszolgálatnak:
      info kukac nyelvmester pont hu

  12. Mester Attiláné

    Kedves Tanár úr!

    Az anyagok jók lehet belőle sokat tanulni.
    Mivel nyugdíjas vagyok így nekem elég amit szokott küldeni, abból élek.

    Köszönettel: Mesterné

    Válasz
  13. Kelemen József

    Anyagi ok is és lustaság is van benne. 77 évesen már nehéz főleg kis nyugdíj mellett. Természetesen nekem már nem kell vizsga.
    Röviden, de tömören talán ez mindent megmond.

    Válasz
  14. Harsányi István

    Kedves Mester- Tanár úr!
    75 éves nyugdíjas vagyok. Még aktívan sokat utaztam külföldre, de a minimális orosz „tudásommal” nem sokra mentem. Többször neki kezdtem a német- angol tanulásnak, de a lustaság mindíg közbelépett. Amit Ön kínál ,számomra az utolsó lehetöség! Megpróbálok élni vele.
    Tisztelettel és köszönettel: Harsányi István

    Válasz
  15. Papp Anna É.

    Kedves Neményi András úr !

    Nekem időm nincs nyelvet tanulni !
    Nagyon pozitív az Ön oldala, már így is „sokat ” lehet tanulni a nyelvi kurzusaiból, de tényleg kevés időm van rá .
    Üdvözlettel : P. Vica

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Vica!

      Az időt márpedig rá kell szánni.

  16. Marietta

    Édesapam németül tudott de sajnos korán elhunyt és én mindig szerettem volna tanulni de valahogy mindig elmaradt

    Válasz
  17. CSEPELI PÁLMA

    Nincs külön nyelvvizsgám, de a gimnáziumban angolul tanultam.Mégis hasznos ismétlésnek tartom dr Neményi András módszerével átismételni az egészet.Nagyon meglépő volt számomra a CIKI fonetikus írás, de tetszik! Az egész rendszere nagyon érdekes számomra, hogy minden leckét azonnal tudunk élőben használni!

    Válasz
  18. nani

    Kedves Nyelvmester!
    51éves koromban szereztem angol kzp fokot, csak kívácsiságból /hogy megtudjam mi az a sok „nagy I” egy elém került, angol nyelvű önéletrajzban/😀. Ennyire nulláról indultam, 4 évig tanultam. Sokakat lustaság, némelyeket érdektelenség, de számos embert anyagi okok is visszatartanak a nyelvtanulástól. Nagyban hibás lehet a közoktatási módszerek helytelensége.
    Az ön leckéit sokra tartom, segít életben tartani a tanultakat. Mostanában már ált. iskolás unokáimnak segítek, ebben látom az igazi megtérülést😀.

    Válasz
  19. Tolgyesi Lilla

    Kedves Andras!
    Nem tartozom a kifogast keresok koze.
    Nalam korulmeny van, egeszen pontosan ez az idohianyban rejlik.
    Jol haladok az elso kotettel, ha kapok ra lehetoseget eloszor ennek a 2. Kotetet szeretnem megrendelni.
    Ūdvozlettel; Tolgyesi Lilla

    Válasz
    1. Boros Mariann

      Tisztelt Nyelvmester!
      Amennyiben kapok rá lehetőséget az 1-2 kötetett szeretném megrendelni. Nem hittem benne ,hogy 53 évesen is lehet nyelvet tanulni,de az emailban kapott anyagot megtanulva kedvet kaptam a folytatáshoz.🙂
      Tisztelettel: Boros Mariann

  20. Molnárné Csontos Henriett

    Kedves Nyelvmester!

    Szerintem a 21.században, már nyelvtudás nélkül nem lehet létezni. Kis városban élek,de többször találkozok túristákkal, akik megkérdezik mi, hol, merre van. Szerencsére németül és angolul is beszélek egy kicsit. Sajnos a közép- és általános iskolai nyelvtoktatás nem a legszerencsésebb Magyarországon, de ha már van, ki kellene használni, hogy tanítanak nyelvet. Sajnos sok diák még nem így gondolja. Amikor viszont már kellene, kapkodják a fejüket, hogy nem megy a nyelv, gyorsan magántanárhoz mennek, de ez sem mindig megoldás.
    Nekem ez a saját privát véleményem.
    Szép napot!
    Bye Henriett

    Válasz
    1. Kovács Alexandra

      Teljesen egyetértek! Nekem még nincsen gyerekem, de ha egy szép napon lesz, a nyelvoktatást biztos egyik fő prioritásnak fogom kezelni. Én is mindig nagyon rossz iskolákba jártam, a nyelvoktatás szörnyű volt szinte minden évben, de tudtam jól, hogy nyelvek nélkül semmire nem fogok menni (kis túlzással). Úgyhogy elkezdtem önmagamat oktatni. Nagyon nehéz volt eleinte. De ma már beszélek 5 nyelvet a magyaron kívül, olyan szinten, hogy el tudok beszélgetni elég jól, ha kell. És ami nagyszerű: a világunk egyre összekapcsolódottabb, cégek jönnek-mennek, a nyelvek pedig hiába, hogy százával halnak ki évtizedenként, de a nagyok maradni fognak valószínűleg örökre. Vagyis: az igény hatalmasabb mint valaha arra, hogy olyan emberek legyenek, akik képesek és hajlandóak egyik nyelvről a másikra fordítani. Amikor iskolában sínylődünk, bele se tudunk gondolni, már iskolás éveink alatt milyen komoly pénzügyi biztonságot tudna teremteni nekünk, ha beszélnénk egy vagy két idegen nyelvet. Nekem volt szerencsém olyan munkát kapni egy amerikai cégtől, amely során céges honlapjuk anyagait kellett „lokalizálni”, azaz kb. minden héten megjelent egy új anyaguk, és azt magyar nyelvre átültetni, mivel Magyarországon is folytatnak tevékenységet.

      Íme ezt a térképet nagyon szeretem mutatni bárkinek, amikor bátorítok fiatalabbakat, hogy ne adják fel a nyelvtanulást: a világ félelmetesen nagy szeglete nyílik meg számodra azonnal, ahogy megtanulsz egyet a legnagyobbak közül. :)

      piros = angol
      kék = francia
      sárga = spanyol

      Ezekkel a világ FELE már megvan!!

      Úgyhogy sok sikert mindenkinek. A nyelvek csodálatosak. :) :)

  21. Takács Tinka

    Kedves András,
    A nyelvtanulás nehézségét véleményem szerint a nyelvtan tanulásának nehézsége okozza, amit minden
    tanár ráerőltet a hallgatókra. Persze tudom, szükséges a grammatika ,de játékos formában. Unokahúgom
    23 éve Olaszországba ment férjhez. A kinti közegben nem egészen egy fél év elteltével már olaszul beszélt,
    kezdetben alig tudott szót érteni olasz férjével. Ma már senki meg nem mondaná, hogy magyar,tökéletes az
    olasz tudása.Nyelvtan nehézsége nélkül.Én enteriőr tervező vagyok nyelvvizsgára nincs szükségem,de angolul
    talán elboldogulok. Pusztán a fentiek miatt gyakorlom az olasz nyelvet, amit már tanultam korábban, és a
    nyelvtan miatt hanyagoltam.Az Ön leckéit szeretem,kevés a hangsúly a nyelvtan ráerőltetésén.
    Üdvözlettel: Takács Tinka

    Válasz
  22. Nagy Katalin

    Kedves András! Nincs nyelvvizsgám, nem is tervezem a megszerzését . Eleinte csak felidéztem a régi ( igencsak megkopott) ismereteimet. Mostanában a Németországban élő fiam miatt gyakorolom a nyelvet. Sajnos idő szűkében nem elég hatékonyan. Minden jót kívánok: Kati.

    Válasz
  23. Orosz Jánosné

    Üdv András!. Nekem nincs nyelvizsgám(sajnos) Szeretnék angolul legalább alap szinten
    60-as években járokok márciusban töltöm. Alustaság isbelejátszik, hogy ne3 tanultam meg. Elég sokat járok Máltára a fiamék ott élnek, sajnos egyedül nem megy üdv Ágnes!

    Válasz
  24. Garami Ferencné

    Kedves Neményi András,
    én nem hiszem, hogy a nyelvtanulásnak be kellene hoznia az árát. Na persze pénzbe kerül, néha nem kevésbe, attól függően, mennyi hozzávaló eszközt akar az ember beszerezni, megszerezni.
    Sokkal inkább akarat kell hozzá, teljes odaszánás,mint mindenhez, amit az ember komolyan szeretne csinálni.
    És kell még hozzá motiváció, cél, enélkül meg biztosan nem megy, és idő.
    A megtérülés abban van, hogy kapok egy többletet, amivel olyan tágabb teret kapok ismeretszerzésre, kapcsolatteremtésre, kapcsolattartásra, amelyre enélkül nem lenne lehetőségem.
    Nékem, sajnos, nincs nyelvvizsgám és valószínű már nem is lesz, én már nem is arra a tudásra vágyom, hogy beszélni tudjak angolul, inkább érteni szeretném a beszédet.
    Ehhez sok élő beszédet kellene hallgatnom, tudom, ahhoz meg sok idő kellene, vagy jobban beosztani az időt.
    Ezért vagyok örökös újrakezdő, mert nem folyamatosan tanulok.
    Nem tudom, a Bulldózer tanfolyam segít-e nekem ebben, egyenlőre lassan haladok vele.
    Üdvözlettel: Eszter

    Válasz
  25. Mésuáros misi

    Nagyon szépen köszömõm, rajta vagyokföleg most;unokáim perfekt beszélnek német.

    Válasz
  26. Bársonyné Sántha Éva

    Tisztelt Neményi András Úr!
    Véleményem szerint kérdéseire a válasz nem egyszerű. Arra, hogy mennyi idő alatt térül meg a nyelvtanulásba fektetett pénz, Ön adott választ ugyan , de ezzelcsak részben értek egyet.
    Külkereskedelemben dolgoztam 25 évig a „szocializmusban” és 20 évig szintén külkereskedelmi vonalon a „kapitalizmusban”. Angol nyelvből felsőfokú külkereskedelmi szakmai anyaggal bővített nyelvvizsgával rendelkezem, orosz és német nyelvből, bár nyelvvizsgát nem tettem középfokú nyelvtudást sz ereztem. Egy átlagos középiskolában a nyelvoktatás önmagában nem volt elegendő és most sem ahhoz, hogy nyelvvizsgát lehessen tenni. Ahhoz, hogy a Rigó utcában sikeres nyelvvizsgát tudjak tenni, legalább 3-4 év rendszeres, kőkemény tanulásra volt szükségem és bizony a fizetésem jelentős részét költöttem külön nyelvtanárokra. A felsőfokú nyelvvizsga annak idején 15%-os fizetésemelést jelentett, tehát érdemes volt a tudáson kívül a papírt is megszerezni. A kiadásaim hamar megtérültek, mivel a nyelvtudás nélkül nem dolgozhattam volna külkereskedelemben. Nyelvtudással a korszakváltás után azonnal el tudtam helyezkedni egy multinacionális cégnél, ahol még nyugdíj után is dolgoztam négy és fél évig. Tehát összességében hamar megtérült a befektetett pénz. Meg kell jegyeznem azonban, hogy annak idején még nem volt családom és fix munkaidőben dolgoztam.
    Napjainkban viszont sokkal összetettebb a helyzet. Most már nem csak a megtérülési idő a kérdés hanem, hogy ki és mikor tud egyáltalán nyelvvizsgát tenni, vállalva a tetemes költségeket is.
    -Egy átlagos középiskolában a nyelv oktatás most sem elegendő a nyelvvizsgához, és még nagy fokú szorgalommal sem biztos az eredmény. Akinek, vagy főleg a családjának nem telik magán tanárokra bizonytalan, hogy mikor lesz nyelvvizsgája. Sajnos ez esetben a pénz dominál.
    -Ha valaki bekerül a felsőoktatásba, a főiskolai vagy egyetemi évei alatt nem biztos, hogy nyelvvizsgára való felkészülésre is lesz energiája és pénze. A legtöbb felsőoktatásban sem erős a nyelvi képzés, így nagyon sokan nem kapják meg a diplomájukat.
    -Az a fiatal, aki így, diploma megszerzése nélkül kerül ki a munka világába, nagyon nehéz helyzetbe kerül. Sajnos a legtöbb munkahelyen „kötetlen” a munkaidő és nagyon nehéz fix időpontban esti tanfolyamokra, vagy magántanárokhoz járni, a fáradtságról nem is beszélve. A megtérülési idő bizonytalan és az is, hogy megkapják-e valaha is a diplomájukat. Ha már családjuk is lesz, a helyzet még nehezebb és ebben az esetben sem feltétlenül lustaságról van szó.
    -Nem véletlen az, hogy a diplomamentő kezdeményezés nem igazán sikeres. Sokan munkahelyi kötelezettségek miatt sem tudják igénybe venni.
    -Volt ugyan néhány éve egy olyan kezdeményezés, hogy kapják meg a diplomájukat azok is, akiknek nincs meg a nyelvvizsgájuk, azzal a feltétellel, hogy ez legyen feltüntetve az okmányon. Akiknek ténylegesen nincs szükség a munkához nyelvtudásra, azoknál a munkáltatók elfogadják így is a végzettséget. Úgy tudom, hogy ezt elvetették. Talán van még az a lehetőség, hogy 40 év felett nyelvvizsga nélkül is kiadják a diplomát.
    Összegezve:
    – Jó lenne, ha a középiskolai nyelvoktatás színvonalasabb lenne (nemcsak az elit iskolákban) és megfelelően a nyelvvizsgára készítenék fel a diákokat.
    – A mostani 2 hetes külföldi ingyenes nyelvtanulásból, még nem lesz senkinek nyelvvizsgája, bár nagyon hasznos. Helyette inkább ingyenes plusz nyelvórákat kellene biztosítani, akik nem tudják megfizetni a drága nyelvórákat.
    -Az Ön nyelvleckéi és nyelvkönyvei szerintem nagyon színvonalasak és hasznosak. Viszont az, hogy ezek vagy más lehetőségek segítségével ki mikor tud nyelvvizsgát szerezni (és hogy mikor térülnek meg költségek), az egyéni körülmények függvénye és szinte lehetetlen meghatározni.
    Üdvözlettel,
    Bársony Éva

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Éva!

      Ha a nyelvtanulásba az ember egyszer belefektet 3 -4 évnyi munkát, utána élete végéig használja.

    2. nani

      Kedves Éva!
      Mélységesen egyetértek, hozzászólásával.
      Üdvözlettel: nani

  27. Soproni Laszlone

    Szerintem a tobbseg a lustasag miatt nem kezd el nyelvet tanulni,bar szeretne.
    Sokszor idohianyra panaszkodunk,pedig a tobbsegnek beleferne.
    Persze vannak anyagi gondok is.
    Nekem szemely szerint van egy kozepfoku nyelvvizsgam nemetbol,meg tarsalgasi szintig jutottam angolbol.
    Sajnos ritkan van alkalmam hasznalni oket.!

    Válasz
  28. Cseh Anikó

    Kedves András!

    Nem gondolom, hogy lustaság miatt nem tanul az emberek többsége idegen nyelvet. Magamból tudok kiindulni, 17-éves korom óta dolgozom, két műszakban. Esti tagozaton érettségiztem, a rengeteg munka és tantárgy mellett az idegen nyelv csak púp volt a hátamra. Később újabb suli jobb állás reményében , az idegen nyelv újra tolva lett. Most fősulira járok,kénytelen vagyok idegen nyelvet tanulni amit eddig mellőztem, és ugye mit választottam amit szeretek, az olasz nyelvet. Nem igen fogom használni hivatalosan mert az angol és a német a keresett nyelv, de ha már kötelező olyat tanulok amit meg is tudok tanulni és amit szeretek, mert az olasz nyelv szerelmese vagyok.
    Megtérül? Kinek mit jelent a megtérülés. Érteni is fogom a zenéket, a filmeket, az olasz rádiót , ezek által talán az olasz mentalitást. És ki tudja? Talán egyszer kimegyek. 46-éves vagyok, idén produkálnom kell egy középfokú nyelvvizsgát. Ha szeretem és meg lesz a diplomám amivel azzal foglalkozom amit szeretek, igen szinte azonnal megtérül és tovább fejleszthető, hiszen van mire építkezni.
    Üdvözlettel Anikó

    Válasz
  29. ferenczi józsef

    igazából nincs rá szűkségem, viszont jó hakintvanazember egy két szótbeszélni

    Válasz
  30. Hudák Erzsébet

    Tisztelt Neményi András! Oroszul beszélek felső fokon. Bár most már nincs kivel gyakorolni.A fiam Londonban van.Ezért szeretnék angolul legalább alapfokon beszélni. (nyugdíjas korosztályhoz tartozom)

    Válasz
  31. M. Annamária

    Tisztelt András ! Én már nyugdíjas vagyok már több mint tíz éve.A nyelvtanulást elmém „frissen” tartására szántam.Nagyon félek ugyanis az „időskori elbutulástól”.Bár életem során -mint említettem, „belekóstoltam a nyelvekbe,”de mivel sem a munkám nem igényelt magasabb szintet, sem anyagilag nem bírtam volna fedezni, ezért annyiban maradt.(építkezés ,válás, rám maradt hitel, s három gyerek) Most is segítem őket,de szeretnék még hasznos dologgal foglalkozni.Ezért is próbálkozom nyelvtanulással.Természetesen mindig a család az első,így van, hogy nincs időm a tanulásra.Az ÖN oktatási módszerét nagyon jónak tartom,nekem is megkönnyítette a tanulást.A fiataloknak nagyon nagy szükségük van a nyelvtudásra, mivel a legtöbb munkahelyen tudják hasznosítani, így számukra a mindennapi tevékenység meghozza az elmélyülést,s ezáltal a biztos tudást.Kinyílt a világ. Sok külföldi jön hazánkba, és hazánk fiai is járnak-kelnek a nagyvilágba,és nemcsak turistaként. Összesítve: minél többet,és minél sokoldalubban gyakorolunk egy nyelvet, annál hamarabb hozza meg az eredményt.Én már nem szándékszom nyelvvizsgát tenni, de szeretném, megérteni, és szeretnék legalább rövid tőmondatokban válaszolni, ha kérdést intéznek hozzám. Kiváló munkájához kívánok jó egészséget. Üdvözlettel: Annamária

    Válasz
  32. Zsoffay Róbertné

    Kedves Neményi András!
    Én egy múlt század közepéről ” itt maradt diák” vagyok. Közepes nyelvtudásom van németből, és próbálkoztam más nyelvek megtanulásával is. Középiskolában latint és oroszt tanultam, a németet csak külön órákon. Az egyetemen nekünk még kötelező volt a nyelvi alapvizsga két nyelvből. Nekem orosz, és német van. A beszédnyelvre ez nem volt alkalmas… Tán nem mondok vele újat. Most közel 80 évesen az agyam csiszolására kezdtem Önnel levelezni, és a németet felújítani. Egyelőre sok energiát nem fektettem bele, de itt az új év, az új „fogadkozások” ideje, az eredményről – ha érdekli – majd beszámolok… Addig is kívánok az új esztendőre sok sikert a munkájához, és kérem a további értesítéseket. Üdvözlettel: Emőke

    Válasz
  33. Deákné dr. Szűcs Magda

    Kedves András! Engem már annyira nem inspirál a nyelvvizsga, főként koromra való tekintettel.
    A családunkban, majdnem mindenkinek van nyelvvizsgája, sőt két nyelvtanár is van, de én soha nem iratkoztam be angol nyelvtanfolyamra, vagyis kifejezetten soha nem tanultam az angol nyelvet, csupán a két kislányomat hordtam angol különórákra és mindig megvártam őket, sokszor a teremben, a hátsó padok valamelyikében.. Tudni akartam, hogy mit tanulnak, hogy tudjak otthon segíteni nekik. Érdekelt mindig az angol nyelv, mert én németül tanultam az iskolában, majd később egy magántanártól is vettem órákat. Abban az időben azonban nem volt szükségem a német nyelvvizsgára, így lassan, de biztosan felejtettem. Úgy érzem, hogy az angol nyelvet valami belső késztetés miatt szeretném tudni egy elégséges szintig, nyelvvizsga kényszer nélkül.. Szeretném tudni a fontosabb angol kifejezéseket, és szeretném, ha megértenék a médiában elhangzó angol szövegekből valamit.
    Gyakorló nagymama vagyok, nagy unokákkal, így különösen ünnepek közelében, a felmerülő teendők elnyomják bennem a tanulási vágyat, így elég rapszodikus vagyok a nyelvtanulás rendszerességét illetően.
    Esetemben lustaságról nem lehet beszélni, inkább a határozott cél hiányzik, ami miatt mindent félre dobnék, és az angol nyelvtanulás élvezne nálam elsőbbséget. Mindezek miatt örültem ennek a tanítási formának, mert kényelmesen, a saját tempómban tanulhatok annyit , ami még nem megterhelő, ugyanakkor mégis van egy bizonyos fokú irányítás, egy enyhe számonkérés irányomba. Elég nehéznek tartom az angol nyelvet, különösen a mondat szerkezetek okoznak nekem problémát.
    A tudásom gyakorlatilag egy-egy elkapott angol szó megértését jelenti, de nem tudnék folyékonyan angolul beszélni, legalábbis így érzem.
    Köszönöm a segítségét, tisztelettel: Deákné dr. Szűcs Magda.

    Válasz
  34. Hegyesi László

    Helló.
    Öreg, 84 éves vagyok, még a KGST korszakban ragadt rám kis német. Ott látom a baj gyökerét, hogy nyelvünk egyedüli. A német múlt idő számomra érthetetlen, a nemek is. Technikumba jártam, nyelvtannal keveset foglalkoztunk. Amíg műholdat néztem, megértettem. Sok helyen nem szinkronizálják a filmeket, ez lehetne a játszva tanulás alapja.
    A gyerek cserében látom a jövőt. Két nyári hónap, ha egyedül van magyar, csodát művel. Ez után már könnyebb a tanulás.
    Szebb jövőt. Üdv: Hesi.

    Válasz
  35. Hadranyi Ildiko

    Az idegen nyelv elsajátításához nem a lustaság vagy a pénzhiány az oka, hanem az a tény, hogy nincs rá szükségük!

    Válasz
  36. Kiss Judit

    Néhány hozzászólást elolvastam, elsősorban idősebbek írtak. Én is benne vagyok a korban, 57 éves vagyok. Általános iskolában oroszt tanultam 4 évig, mivel szakközépiskolába jártam ott is csak egy nyelvet tanultunk, oroszt. Érettségi után munkába állás, családalapítás. Falusiként a munka mellett kert, állatok. Aztán a kedvezmények bevezetése után szereztem 3 diplomát, jelenleg mérnökként középiskolában tanítok. Készülni az órákra, osztályfőnöknek lenni beiskolázási programokat szervezni, azokon részt venni időigényes elfoglaltság. Idős, beteg szülőkre odafigyelni, segíteni a háztartásukat, fontosabb mindennél. Közben kert és állatok, megtermelt javak feldolgozása, szintén fontos. Lustaság miatt maradt el a nyelvtanulásom? Lehet. Jelenleg is egyetemre járok, MSc képzésre, a végére kellene nyelvvizsga bizonyítvány. De nincs és nem is lesz. Hiába van többféle anyag, könyv, hogy tanuljak, vagy lusta vagyok, vagy nincs időm. Mikorra térülne meg? Mivel „csak” a diplomához kellene, megtérülne, ha megkapnám, nem a páncélszekrénybe kerülne.

    Válasz
  37. Cismas

    Kedves András!
    Számomra a nyelvtanulás nem függött össze az anyagiakkal. Mi úgy tartottuk, hogy ahány nyelvet tudsz, annyi ember vagy. A lehetőségekhez mértem igyekeztem olyan nyelven beszélni, ahogy szóltak hozzám. Magyar, román, egy kis német és valamivel több angol.
    A mai időkben sokkal fontosabbak az idegen nyelvek tudása minden szempontból. Hogy mennyi idő alatt térül meg a befektetés, nem tudnám megmondani, de mindenképpen megéri. Én csak bátorítani tudok mindenkit, hogy tanuljon idegen nyelveket, megéri a befektetés.
    Kívánok tovabbi eredményes munkát, örömteljes, sikerekben gazdag, boldog új évet!
    Isten áldása kísérje életét és munkáját!
    Krisztusi szeretettel,
    Cismas Mária

    Válasz
  38. Székely Andrea

    Tisztelt Neményi András Úr! Nagyon hasznos volt számomra a nyelv leckéi így már tudok a külföldi barátokkal csetelni. Tervezem hogy folytatom majd a tanulást.

    Üdv:Székely Andrea

    Válasz
  39. Kiss Antalné

    82 évesen fogok ismét a német nyelv tanulásána, azért, hogy német barátaimmal jobban (vagy egyáltalán) tudjak komunikálni. Továbbá kicsit tornáztassam az évek során megkopott agyam.
    Nincsennek ilúzióim, és nem csodálkozom, ha a kedves Nyelvmester nem küld több leckét, fentiek miatt, de hátha.
    Eredményes boldog Újesztendőt, jó egészséget kívánok.

    Válasz
  40. Gabriella Morovics

    Kedves András! Nincs nyelvvizsgám. Önszorgalombol elértem középfokú tudásomat az Angol nelböl.81éves vagyok. Nagyon hasznossak leckéi részemre, nagyon köszönöm és szeretném fojtatni. Számomra az a lényeg, hogy am unokáimat Meg értsem és tudjak velük beszélni és as agyamot foglalkoztatom, hogy szellemileg friss maradjak. Gyakorolni kell a nyelvet. Mindég tanulunk új szavakat, kifejezészt ahogy a nyelv “Az ismétlés a bölcsesség anyja.”.
    Kellemes Karácsonyi ünnepeket és BÚJÉK sok szretettel Gabriella .

    Válasz
  41. Bubics Tamás

    Tisztelt Neményi András Úr!
    Kérem engedje meg, hogy egy kissé részletesebben írjak eddigi tapasztalataimról. A közel múlttal kezdem, ugyanis 2019.12.03-án végre kézhez kaptam az Önök által megküldött „Bulldózer némettanfolyam 1. rész”-t.
    Ami ezt megelőzte az a következő: Magyar építészmérnök vagyok, feleségem táj-és kertépítész, két leány és két fiú gyermekünk, valamint öt unokánk van. Én 58 éves múltam, általános iskolában orosz tagozatos voltam (alsó tagozat 3. osztálytól 8. osztályig), németet a gimnáziumban kezdtem el tanulni, 4 év alatt négy különböző nyelvtanártól, eléggé alacsony hatásfokkal, és még természetesen oroszt 4 évig, hiszen kötelező volt. Egyetemen kötelező záró vizsga oroszból 5 félév után, az angolt pedig itt kezdtem el, és 3 félév után szintén záró vizsga. A végeredmény 0,00 db államilag elismert nyelv vizsga! Két leányom érettségi előtt angol és német középfokú nyelv vizsgával, nagyobbik fiam érettségi előtt angol és német középfokú nyelv vizsgával rendelkezett, kisebbik fiam pedig most júniusban szerezte meg az angol középfokú nyelv vizsgát. Feleségem oroszt, latint és németet tanult, németből – magán úton – megszerezte a német középfokú nyelv vizsgát, ráadásul a „RIGÓ UTCÁBAN”, még 1997-ben.
    Engem most ez az elmúlt ötven év motivál, – ami egy kis keresztmetszet a magyar nyelv oktatásról,hatásfokról, és NEM a megtérülés!! Még mielőtt az unokáim is „beelőznek”, most elkezdem.
    Üdvözlettel: Bubics Tamás, Zala Vármegyéből, az osztrák, a szlovén és a horvát határtól 50 km-re!
    2019.12.25. (9:37)

    Válasz
  42. Ventilla Mária

    Kedves András! Nem gondoltam soha a nyelvtanulás/tudás megtérülésére.
    Nincs nyelvvizsgám, de német tagozatos lévén a gimnáziumban, ezen a nyelven érettségiztem.
    Angolul fiatalasszony koromban nyelvtanárnő-barátnőtől tanultam, kevés komolysággal, nem sok eredménnyel .
    Ha az Ön módszerével tanítanak akkor (kb. 60 éve!), már jó beszélném mindkét nyelvet. Ma már a tanulásomat késlelteti romló látásom, lassuló felfogásom, alig, de már észlelhető – főleg ami a szavakat illeti –
    feledékenységem.
    De kitűnően szórakozom az Ön képzésén, felüdít, várom az újabb leckéket!
    Jó erőt, egészséget, boldog ünnepeket kívánok! Mária

    Válasz
  43. Megyeri Mihály

    Tisztelt András és kedves Mindenki!
    Az én számomra a megtérülés fel sem vetődik!
    Röviden az angol nyelv az, amely a világot jelenti számomra, mert a legjobban felhasználható a világon más nyelveket beszélő emberek közötti kapcsolatok gyakorlására, ellenére minden más törekvésnek!
    Elterjedtsége, egyszerűsége és gazdagsága, esztétikája a legalkalmasabbá teszi erre a feladatra!

    Maradok tisztelettel: Megyeri Mihály

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      A megtérülés csak azért lehet szerintem érdekes, mert sok pénzbe kerül a nyelvtudás megszerzése.

  44. Váli Tiborné /Julika/

    Szerintem, aki nem tanul fiatal kora ellenére nyelveket, az lustaságból nem tanul. 78 éves múltam. Én munka
    mellett, érettségiztem Közgazdasági Technikumban és különféle szak tanfolyamokra jártam.
    Németül magánszorgalomból tanultam, azért, ha idegenek megszólítanak a városban tudjak nekik segíteni.
    A TIT-nél 4 szemesztert végeztem el. Nagyon jól ment. Mivel hivatalosan nem volt rá szükségem, kénytelen
    voltam abbahagyni, mivel a lányom 8. osztályos volt, ellenőrzésem hiányában visszaesett a tanulásban.
    Muszáj voltam az ő továbbtanulása érdekében rövid pórázon tartani.

    Válasz
  45. Bakai József

    Kedves Neményi úr!
    Én szerintem nem lustaság, hanem szemléleti kérdés. Mondom azért, mert ha valaki úgy érzi, hogy nincs szándékában járni,vagy dolgozni a nagyvilágban akkor minek. Én 69. éves vagyok és csak egyszer volt szerencsém használni szlovák nemzetiségi lévén a nyelvtudásomat. Német nyelvterületről jöttekkel a műszak idolgokkal elvoltam.Én azt sérelmezem, hogy miért nem adnak automatikusan valamilyen szintű nyelvvizsga bizonyítványt annak a diáknak aki nyolc éven át tanulja a nemzetiségi iskolában a nyelvet és csak érdemjegyként szerepel.
    Tisztelőjeként kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánok!

    Válasz
  46. Horváth Károly

    Tisztelt Neményi András Úr!
    67 éves nyugdíjas vagyok, de ennek ellenére még mindég dolgozom, rendesen nyolc órában. A nyelvtanulás mindég foglalkoztatott, korábban németül, majd angolul tanultam, legjobban az olasz nyelv tetszik, de sajnos nyelvvizsgáig nem jutottam el. Nem mondanám magam lusta embernek, munka mellett mindig tanultam valamit. Megszereztem Öntől is pár nyelvkönyvet. DVD-t, hogy ha már nem dolgozom, akkor legyen mivel tornáztatni az agyamat. Valószínűleg én már nem jutok el a nyelvvizsgákig.

    Kellemes ünnepeket és boldog új esztendőt kívánva,
    Tisztelettel: Horváth Károly

    Válasz
  47. Nikolett

    Jó estèt kívánok. Szemèyes vèlemènyem csak annyi hogy megfelelő tanulàsi módszerekkel , idő ès energia befektetèssel lehet sikeres eredményt elèrni.
    Jelenleg nincsen nyelvvizsgám,de tervben van a megszerzèse.

    Válasz