Nem erre gondoltam…

Egyik tanítványunk mesélte, hogy a gyermeke a következő történettel jött haza:

Megtanulta a leckét, de amikor felelnie kellett, a tanár kérdésére nem a tanár által elvárt választ adta.

„Nem erre gondoltam, ülj le, egyes!”

Azt kérdezte a szülő, hogy én ezt elhiszem-e?

Az természetes, hogy egy nyelv gazdag, és ugyanazt többféleképpen is ki tudjuk fejezni. De ebben a helyzetben a tanár azt mondta, hogy ha az a feladat, hogy a tanuló tanulja meg az új szavakat, akkor az új szavakat kell használni a felelet (szódolgozat) során. Különben sosem tanulják meg az új szavakat.

És megkérdezték tőlem, hogy erről mit gondolok…

Tiltakozom az ellen, hogy ha valaki egy kérdésre helyes választ ad, akkor rossz osztályzatot kapjon, csak azért, mert nem az új szót használta a feleletében. Ezt nem tartom elfogadhatónak. Azzal viszont egyet kell értenem, hogy a tanulás során az új szavakat is meg kell tanulni, hiszen ezért hívják tanulásnak. A korábban megtanult szavak használatát inkább ismétlésnek, gyakorlásnak nevezném…

A tanulótól ilyen esetben én megkérdezném, hogy mondaná el ugyanazt más szóval. Egy jó válaszért nem szidnám meg.

Írásban pedig, a klasszikus szódolgozat helyett úgy kérném számon, hogy írja le ugyanezt más szóval, használjon helyette rokon értelmű szavakat.

Biztos, hogy akadna olyan tanuló, akinek meg ez nem tetszene… Pedig így elkezdene idegen nyelven gondolkodni, ami nagy előny! Egy angol szó jelentését el lehet mondani, meg lehet magyarázni angolul is.

Van, akinek ez bejön, és van, aki irtózik tőle.

Ön mit gondol erről? Kérem, írja meg itt, a blogon!

Utóirat: Én is megkaptam a szidást annak idején az iskolában, hogy mindent ugyanazzal a 3 igével mondok el (van, csinál, birtokol). Pedig ezzel a három igével valóban nagyon sok mindent ki lehet fejezni, nem tehetek róla…

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 hozzászólás a(z) “Nem erre gondoltam…” bejegyzéshez

  1. Pataki Tünde

    Van olyan tanár, aki arra kíváncsi, hogy mit tud a tanuló, és van olyan is, aki arra kíváncsi, hogy mi az, amit nem tud.
    Eképpen az idegennyelv tanítására sem alkalmas egyformán minden tanár. Nagyon kevés közöttük, aki nem csak szeret, hanem tud is jól tanítani.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Ahogy az osztályfőnököm mondta, ő nem arra kíváncsi, hogy a tanuló mit nem tud,
      hanem arra, hogy mit tud, csak néha ezt nehezebb felmérni.

  2. Bálint Sándor

    Az én véleményem a dolgokról hogy a tanár helytelenül járt el mert ha megmagyarázta volna hogy miért nem volt jó amit. mondott akkor a gyermek tudta volna hogy mi volt a probléma és nem hogy üljön le! Mert ezzel még a tanulásról el veheti a kedvét!! Az amit Ő n mondott hogy az új szavakat is meg kell tanulni az természetes! A nyelv tanuláshoz annyit hogy bíztos hogy. így. van ahogy mondja de én az ötvenes évek végén tanúltam az Oroszt ami nem igazán tetszett! Bár az benne lehet hogy kötelező volt!

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Igen, így könnyű elvenni a tanulók kedvét.

  3. Szeles József

    Eddig tetszik, remélem a többi is hasonlóan jó lesz!
    Mivel nem vagyok teljesen kezdő, ez még könnyen, bár az ismétlés sosem árt…

    Válasz
  4. Pozsár János

    Ez van ! Én is így vagyok iskolában Orosz volt és nekem is csak szavak jönnek be !

    Válasz
  5. Kalászi Mára

    Örülni kell,hogy a növendék ki tudja magát fejezni. A beszélni kezdő gyereknek vannak egy szavas mondatai. A szituációtól függ, hogy mit ért alatta .Az okos szülő nem hordja le a babát azér, mert. Ugyanazt mondja.De gesztusával pontosan kifejezi, mit akar mondani.

    Válasz