Mennyi idő alatt hozza be az árát a nyelvtudás?

Az tény, hogy Magyarországon a lakosságnak kevesebb, mint 30%-a beszél legalább egy idegen nyelvet. Sokan arra hivatkoznak, hogy nincs pénzük a nyelvtanulásra.

Valóban anyagai oka van a nyelv-nem-tanulásnak?

Egy nyelviskolában kb. összesen 700 000 Ft-ért már tud annyi nyelvórát venni, hogy teljesen kezdő szintről középfokú nyelvtudást érjen el, nagyon kényelmes tempóban, kb. 3-4 év alatt. Ebbe az összegbe már a nyelvvizsga díját és a tankönyveket is beleszámoltam.

Mennyi idő alatt térül meg egy ilyen befektetés?

Régen a nyelvpótlék az alapfizetés 7%-a volt. Könnyedén ki lehetett számolni, hogy 7%-nyi bérnövekedéssel mennyi idő alatt térülne meg a befektetés. Manapság már sokkal összetettebb a helyzet. Van olyan állás, amit nyelvtudás nélkül nem lehet megkapni. Ezek esetében már általában néhány hónap alatt megtérül a nyelvtanulásba fektetett pénz.

Mégsem természetes, hogy a gyerekek a szakma / diploma mellé megtanuljanak 1-2 idegen nyelvet középfokig. A legjobb példa erre a sok beragadt diploma, amit felnőtt fejjel már nem tudnak átvenni a nyelvvizsga hiányában.

Pedig volt már diplomamentő program is, ahol az állam fizette a nyelvtanfolyamot (az általános és a középiskolákban is az állam fizeti, csak azt ingyenes közoktatásnak nevezzük).

Ha nem anyagi oka van, akkor a lustaság? Ön mit gondol erről?
Személy szerint Önnek van nyelvvizsgája? Esetleg tervezi, hogy jövőre megszerzi?

Kérem írja meg a véleményét egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

374 hozzászólás a(z) “Mennyi idő alatt hozza be az árát a nyelvtudás?” bejegyzéshez

  1. Lengyelne dr Mate Katalin

    En csak az olasz nyelvrol tudok irni.A nyaron kaptam ontol egy kurzust
    En nagyon sokat foglalkoztam ezzel a nyelvvel gimnaziumban erettsegi vizsgat is tettem.Utana az egyetemen is masodik idegen nyelvkent folytattam
    Az on altal kozreadott nyelvlecke kezdonek talan jo a fonetikus kiejtes nem nyerte meg a tetszesemet
    Nyelvtan miert nincs?
    Pedig az igeragozas kellene legalabb is az alapok,meg a segedigek(essere, avere) szerepe es ragozasa.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Ez a könyv teljesen kezdőknek szól.
      Rengeteg nyelvtant tartalmazó könyv kapható a könyvesboltokban.

  2. Szente Józsefné

    Kedves András! Véleményem szerint nagyon hasznos valamilyen idegennyelvet tanulni. Soha nem lehet tudni, hogy az életfolyamán mikor tudjuk kamatoztatni. Egy keveset tanultam németül , olaszul.Igaz nyelvvizsgám nincs, de amíg dolgoztam tudtam hasznosítani! Olaszul még a mai napig is tanulok , nemrég töltöttem be a 78. évet, / Hugom Olaszországban él és sokat utazom hozzá /
    Üdvözlettel: Szente Edit

    Válasz
  3. Sógor Enikő

    Tisztelt András,
    Személy szerint változó az,hogy kinek mennyire fontos a nyelvtanulás.Én már nyugdijas tanítónő vagyok,azzal a nyelvtudással rendelkezem amit az életem során elsajátítottam az általános iskolában,meg a tanítóképzőben.
    Megjegyzem,csodálatos oktatóim voltak.Nagyjából még most is hasznomra van amit tanultam .Nagyon jól tudok románul,mivel Romániában élek,egy kis angol,meg francia van a birtokomban ,na de a német nyelvet nem tanultam ,viszont három nemzetiségi iskolában tanítottam.Jelenleg nem tudom fejleszteni nyelvtudásomat mivel időhiányban vagyok,ugyanis újra tanítok.De nem hagyom magam és kihasználok minden alkalmat,lehetőséget.Nyelvvizsgára már nincs szükségem,de amit tudok azt kamatoztatom a külföldi utazásaimon. maradok tisztelettel,Sógor Enikő

    Válasz
  4. Bencsik Mária

    Tisztelt Tanár úr! Én már 73 éves vagyok, biztos nem akarok nyelvvizsgázni. Azért kezdtem el tanulni az Ön könyvéből,mert egyik fiam családodtol, Angliában él már 11 éve s van egy 6 éves unokám s egy 4 éves. ök már jól beszélnek angolul is. S ha ítt vagyok én viszem őket iskolaba.
    S tudják kommunikálni a tanárokkal, s ez azért sikerül.

    Válasz
  5. Császár Adrienne

    Kedves Neményi András,
    én még az a generáció vagyok akinek kötelező volt az orosz nyelv tanulása.
    Később az angolt is felvehettük,sőt az egyetemen az angol nyelvű szakszöveg olvasása fontos teret kapott.
    Jelenleg nagyon sokat dolgozom,ezért jól jönnek az olasz leckék,főleg utazás közben tudom tanulni.
    Egyértelműen családi okokból. Hogy értsem.mit beszél a kisunokám az iskolában az utcán stb.ha én vigyázok rá. /mi egymással tudunk magyarul beszélni/
    Így nyelvvizsgát nem tervezek.
    Üdvözlettel:

    Válasz
  6. Sugár Judit Ildikó

    Kedves András!.
    Én már az idősebb korosztályhoz tartozom, és abban az időben 8 éven át az iskolákban az orosz nyelvet tanították. Szinte semmit nem tanultunk belőle, mert az igazság az, hogy nem szerettük, ránk lett erőszakolva.
    Meg egyáltalán, az akkori tanítási mód is hozzájárúlt az iskolai nyelvtanulás sikertelenségéhez.
    Én gyermekkoromban privátin a francia nyelvet tanultam, de mint akkor még gyermek, nem vettem ezt elég komolyan. De amit akkor megtanultam abból profitáltam későbbi külföldi utazásaink során. Amit akkor megtanultam az nem felejtődött el, egy kis idő és visszatért a 25-30 év előtti tudás. Igen a mai nyelviskolák díjai elérhetetlen a legtöbb ember számára. Ez a véleményem.

    Válasz
  7. Bálint Pálné

    Tisztelt Neményi András!
    67 éves főiskolát végzett nyugdíjas pedagógus vagyok ,szívesen válaszolok feltett kérdésére.
    Talán azért , mert annak idején elmulasztottam komolyan venni a nyelvtanulást , (a matematika fizika érdekelt)
    nyugdíjba vonulásom után férjemmel együtt 3 évig jártunk angol órára.
    Nem értünk el középszintet , nem is az volt a cél , hanem a turista angol elsajátítása .
    Felnőtt fiam és lányom azonban szorgalmas nyelvtanulók voltak.Szelíd szülői kényszerrel belátva a nyelvtudás
    előnyét angol ,német ,francia nyelvből szereztek felső és kózépfokú vizsgát .
    Közgazdász illetve pedagógusok ,ám mindegyikük napi szinten tárgyalási szinten használja a tanult nyelveket.
    Fontosnak ,nagyon fontosnak tartom a nyelvtudást!Nem engednék a felsőoktatásba 1 nyelv középszintű tudása nélkül senkit.A diplomához 1 felsőfokú nyelvvizsgát követelnék.Az általános és középiskolai nyelvórák alatt aki akar megtanulhatjuk a nyelvet!,,Szorgalom és motiváció kérdése.

    Válasz
  8. Dr Gárgyán Tiborné Elli

    Kedves András!Nem szándékozom nyelvvizsgát tenni.Elmúltam 83 éves , az Ön által küldött leckéket „agykarbantartónak” használom amit ezúton is nagyon köszönöm. Szivélyesen üdvözlöm: Elli.

    Válasz
  9. Frecska Éva Zsuzsanna

    Én úgy gondolom, hogy a mai világban ezt már kötelezővé kellene tenni. Én már középkorú vagyok, (56)de most rendeltem meg a német nyelvlecke I. – II. kötetet. És egy olasz leckét is. Kell az agyat is tornáztatni egy kicsit! Minnél több nyelvet tudunk, annál több embert ismerünk meg. Köszönöm.

    Válasz
  10. Dr.Apró Ferencné

    Nekem nincs nyelvvizsgám és elég idős vagyok már -sajnos- ahhoz, hogy tervezzem, hogy legyen.
    Véleményem viszont van, szerintem nem annyira pénzkérdés, mint akarat kérdése és szerintem az oktatás is hibás.Valamikor régen , a német tanárnőnk beteg lett és két hónapig egy fiatal tanárnő helyettesítette, aki született német volt, az óráján csak németül volt szabad megszólalni, ha nem volt jó kijavította.A sok év alatt ez a módszer volt a leg-hatásosabb, legalábbis számomra, akkor mindannyian nagyon szerettük.Tehát nem olyan „szárazak” voltak a német órák, mint egyébként, persze ez csak az én véleményem, én ezt tapasztaltam.

    Válasz
  11. Magolcsay Nagy Béla

    Tisztelt Uram ! Kérdése költöi ! Mert :
    Ha ott dolgozom , ahol a keresztapám a „főgóré ” , akkor már a bizonyítvány dátuma pillanatában megtérült a nyelvtanulásba fektetett összeg . Igaz : kb 10 kifejezéssel tudok többet , mint a tanfolyás előtt !
    De ha olyan helyen dolgozom , ahol én vagyok a 32.-ik senki , hiába értem el a tanfolyam alatt a szinkron tolmács szintet , kb. 20 év múlva várható a megtérülés . ( Ti a ” kihalásos rendszert” figyelembe véve akkorra várható egy új vezetés )
    De ez még semmire nem ad garanciát ! ! !

    Talán nem a nyelvtanulás reformja lenne a legsürgősebb feladat kis hazánkban ! ! ? ?

    Válasz
  12. Horváthné Krizsán Julianna

    Nincs nyelvvizsgám, de jó lenne.
    Igen sokszor nem vagyok kitartó, de mindig vannak külső tényezők akik elveszík a tanulástól a kedvem.

    Válasz
  13. Zabari Anna

    Kedves András! Èn úgy gondolom hogy az emberek nem kitartóak,inkàbb lustàk! Jobban érdekli öket a világháló,mintsem olvassanak vagy tanuljanak! Középiskolában tanultam nèmetet és vizsgàztam belöle! Most úgy gondoltam itt az ideje hogy teljesen megtanuljam ezt a nyelvet! Üdvözlettel Anna

    Válasz
  14. Nagy Mónika

    Üdvõzlöm. Én szótàrral, önszorgalomból tanultam németül. Csak társalgàsi szinten tudok beszélni. Jó lenne tovább, de ide Szerbiàba, Vajdaságba költséges a postai utalàs. Jelenleg is dolgozok Ausztriába, mint idõsgondozó. Szép napot Mónika Oromròl.

    Válasz
  15. Szedlákovics. Zoltán

    Jo napot a nyelv elége nehezemre esik tanulni hiszen 30 éve az iskolába tanultam és sok értek is angolulde viszamondani angolul hogy mit is jelent már nem tudom igazábol életem során megtanultam beszélni oroszul az perfect magyart, ukrán nyelv, szlovák, meg cse, az utobit csak kezdö szinten tudom a legjobb a magyar, ukrán és orosz igen megtérül talán egy év alatt már ki tudnám magam fejezni mert az alap szavak megvannak

    Válasz
  16. Dehelán Sándorné

    Teljesen igaza van.78.évemben 2 „es fel” nyelvvizsgaval is elvezem a szituacios nyelvgyakorlasi lehetőségeket. Remélem, ezt hagyom örökül az unokáimnak is. A gyerekeimnek már átadtam.
    Tisztelettel D.Éva

    Válasz
  17. Tóthné Csajbók Mária

    Jó reggelt kívánok! Tanár úr még most találtam egy olyan munkát amit szeretek csinálni. Jövő év januártól tudom megrendelni a könyveket. Köszönöm szépen.

    Válasz
  18. LASZLO ZOMBORI

    Kedves tanár úr,probáltam pár alkalomal jelezni önek az akadájokat mejek gátolják az együtt müködésönket.Az ok az a fránya határ az az mi határontuliak bizonjos dolgokban nem tudunk részesülni.Nagyon szivessen követem mindegyik leckét mejeket hozám eljutatott,nagyon szépen meg is köszöném.A német nyelvet mindig is szeretem ugy elemi mint középiskolában.Talán mert a tanárom hasonloan vezetet rá a német nyelvtudásra ,ugy mond ránézek s nagyon könyen tudom kezelni,az ön leckéi is bizonyitoták hogy fügetlenül az idö mulásával a megszerzet tudást nem lehet elfelejteni.Sajnálom hogy nem tudtam megrendelni (probálkoztam a Laptop szaki magazinal is de a határon tulra nem müködik az eljutatás).Még egyszer megköszöném jol eset egy kis agytorna,tudom mivel jár a nyelvtanulás,valamikor szerbhorvát nyeven fejeztem a középiskolát a kezdet nula nyelvismeretell.Akinek van lehetösége na meg ha fiatal,éljen az alkalomal hogy ij jo szak anyagal elsajátison bármej idegen nyelvet.Mert ahány nyelvet beszél az ember anyi ember is.Tiszteletell László Vajdaságból.

    Válasz
  19. Horváth Attila

    Sajnos nekem anyagi okai vannak. Most sem tudtam megvenni a német nyelvleckét kedvezményesen.
    Pedig nekem az alapfok kellene egyenlőre.

    Válasz
  20. Süle István

    A hetedik x felé már nincs jelentősége a vizsgáknak,tehát már nem lesz nyelvvizsgám.Pillanatnyilag
    is dolgozom,de a maradék szabadidőmet zene hallgatása művelése és kötetlen nyelvtanulással
    töltöm.Talán valamikor még hasznát veszem.
    István.

    Válasz
  21. Ajnácska Barta

    Kedves András!
    A német nyelvtanuláshoz megrendelt anyagát nagyon értékesnek, hasznosnak tartom. Aki nem lusta és komolyan veszi a nyelvtanulást, annak kiváló eszköz. Bárcsak ilyen tananyag állt volna rendelkezésemre 50-60 évvel ezelőtt!!!! Gratulálok munkájához és köszönet érte. Mivel kiváncsi a véleményemre, elárulom, hogy unokáink részére rendeltük meg a nyelvleckéket, akik szivesen és könnyen tanulják, igaz nem minden nap (sajnos) Nekem angolból felsőfokú, németből középfoku nyelvvizsgám van, amiket még az 1960-as évek végén szereztem meg és a külkereskedelemben dolgozva ( 5 évet Hollandiában külszolgálatban is) hasznositottam. Elmúltam 75 éves, férjem 83-at betöltötte, de még mindig sikeresen vezetünk egy külkereskedelmi Kft-t, családi vállalkozásunkat. Honlapunk: autolok.hu
    Áldott, boldog karácsonyi ünnepeket kivánok Önnek és Szeretteinek.

    Válasz
  22. Szilárdi Tamás

    Szerintem az egyénen, vagyis rajtunk múlik, hogy megszerezzünk egy nyelvtudást. Fontos a motiváció, és ha megvan, akkor nem sajnáljuk rá az időt és az anyagiakat. Úgy gondolom, hogy az online nyelvtanulással is el tudunk érni látványos fejlődést és kevesebb anyagi ráfordítást jelent. Nekem személy szerint német nyelvből van középfokú nyelvvizsgám, amit felnőtt fejjel szereztem. Angolból is szeretném.

    Válasz
  23. SZILÁGYI ERZSÉBET

    Kedves András!

    Hónapok óta nagyon szimpatikus kis fotó, és az egész munkálkodása miatt írok most Önnek. Megmondom őszintén, hogy lelkiismereti furdalásom van, mert nekem van angol középfokú „rigós” vizsgám, de nagyon leamortizáltam a régi nyelvtudásomat, pedig szeretem az angolt, kicsit mindennap olvasok. Mivel ingatlanozom, még ott is használom, de tudom, hogy tele hibával, viszont még megértenek, még a jogi szinten is. Sokszor viszont néha alap választ is nehezen adok, fáradság egyéb miatt. Sokat utazom, ott nincs bennem bizonytalanság, sok nyelvi hiba ellenére sem. Ha kocsit bérelnénk, és baleset érne, akkor lenne hiányosság. Tehát paradox helyzetek sorozata.
    Kérdésére válaszolva, én a legnagyobb szegénységben, és időhiányban is tanultam az angolt, mert volt egy belső késztetésem, hogy tudni kell a világnyelvet, és soha nem lehet tudni mikor kell élesben. Éreztem ezt a legszokványosabb életvitelben, gyereknevelések közepette, hogy ugyan hol, mikor lenne nekem szükség, hogy pénzt, időt, fáradságot nem egyenes arányban „pocsékoltam” rá.
    94-ben beigazolódott ösztönös tanulásom. Özvegyen, két tizenéves gyerekkel, filléres eü.fizetési gondok között, elolvastam, akkor még EXpress ujságban egy hirdetést – Floridában idős magyar származású nő mellé gondozónőt keresnek… Egy héten belül már Orlandóban voltam. 3 hónapnak indult, lett belőle 12 év, amiből több mint 6 évet USA-ban töltöttem, és dicsekvés miatt nem írom le, mennyi helyet bejártam, és globálisan megváltozott a világnézetem. Fiam vállalkozó lett, amihez tudtam segíteni, a lányom ismert hárfaművész, és angol nélkül nem lettem volna támasza, hogy zenész legyen, és több diplomás.
    Tudtam félretenni annyi tőkét, hogy magam is egy bizonytalan jövedelmű munkát kipróbáljak – ez is mint a nyelvtudás miatt tehettem meg. Szégyelltem magam, hogy mennyivel többet kereshetek a Föld másik végén, mint itthon a profi angol tanárom. / igaz a geriátria, a honvágy nehézségeit sem kívánom másnak, a sok szépség ellenére sem/.
    András, lehet, hogy untattam, de olvasom cikkeit, és most mikor szintén harcolok az idővel a karácsonyi készülődés miatt, úgy érzem, talán érdekli amit írtam, és viszonzom, hogy kérdésére választ adtam.
    Személy szerinti véleményem: nagyon tudatos életvitel mellett is a nyelvtanulási motiváció ingadozik. Nálam soha nincs nulla szinten, és ha nyugdíjas leszek pár év múlva, akkor szeretném az angol tudásomat ” magasabb szintre hozni, jobban minőségi munkát végezni, és kevesebb ingatlant eladni. Én fontosnak tartom a vizsgákat, mert mutat egy szintet, aminek akkor megfeleltem. Én soha nem gondoltam volna, hogy bármi formában használni fogom a nyelvet, egyszerűen érdekelt, és érdekel – életem része bármely szinten is. Köszönöm, ha elolvasta soraimat, és ismeretlenül szívből kívánok Szép Karácsonyt, mosolygós, Boldog Új Évet! üdvözlettel erzsi
    PS: nálam a legváratlanabb időben nagyon hamar behozta az árát a kis nyelvtudásom.

    Válasz
  24. Diós József

    Tisztelt Neményi András Úr!

    66 éves vagyok valamikor a Vendéglátó Szakközép Iskolában tanultam a Németh nyelvet.
    Középfokú vizsgám van, de 1982 – óta nem igen gyakoroltam a nyelvet.
    Ha Némethben élnék 6 – 8 hónap alatt szerintem írnék olvasnék és felsőfokon beszélnék, vizsgáznék. Nyugdíjas vagyok és élvezem az életet.

    Üdvözlettel:
    Diós József

    Válasz
  25. Dr. Otlecz Anna

    A fentieket elolvasva én másként közelitem meg a feltett kérdést.
    Egy jó oktatási rendszerben egy 18-19 éves ifjú már jól kell hogy beszéljen legalább egy idegen nyelvet – extra költségek nélkül! Milyen szinten? – Felső fokú nyelvvizsga szintjén! A leányom ezt produkálta 17 éves korában itt szegeden!
    Svájcban is éltem és dolgoztam: ott három idegen nyelvet köznapi szinten beszélve kerülnek ki a tanulók a középiskolából – extra fizetési kötelezettségek nélkül!
    Húsz évet töltöttem nyugati országokban, most segitem a 11 éves unokámat valahogy belelenditeni az angol nyelv megértésébe miközben látom az óriási logikai (szakmai?) hiányosságokat a tananyagban! Ebben az országban a nyelvoktatás nem a megfelelő módszerrel és hozzáértéssel folyik!

    Válasz
  26. Palagyi Sándor

    Én már nyugdíjas vagyok,de elszorakoztat és jó érzés Olaszországban a nyaralasaim ideje alatt használni

    Válasz
  27. Lipóth Károly

    Tisztelt Neményi Úr!
    Nekem nincs nyelvvizsgám, bár 10 évig tanultam az oroszt, (anyám orosz szakos tanár volt). Viszont a lányaim a tanátképzőn német szakon végeztek, és angolul is tudnak. Szorgalmasak voltak és érzékük is volt. Nekem ez hiányzott és nem is láttam értelmét.
    Nyugdíjasan már nem tervezek nyelvvizsgázni, csak a nyaralásokhoz szeretnék egy kis angol tudást össze szedni.

    Válasz
  28. Ferencz Lajos

    Tisztelt Nyelvmester!

    Véleményem szerint a ” nyelvpótlékért ” nem érdemes tanulni az nem lehet hajtóerő. A nyelvtanulást a családi és más környezet segítheti, de a ” diáknak ” kell, hogy motivációja legyen. Ebben nagy szerepet játszik véleményem szerint a leendő munkája és annak kapcsolatai. Aki nem gondolkodik előre, vagy nem serkentik erre az valóban elveszik.
    A hobbiból való nyelvtanulás az biztos öröm annak aki belekezd, és szép elfoglaltság.

    Üdvözlettel Lajos

    Válasz
  29. Szilagyi Judit

    Neményi Úr!
    Nyugdíjas vagyok,
    30 eve tettem középfoku állami nyelvvizsgát.
    Gyakorlásból oldiom meg a feladatokat, hogy gyorsan ne felejtsem el a német nyelvet – ahogy az orosztelfelejtettem.
    Nem akarok már könyvekből tanulni!
    Üdvözlettel;
    Szilágyi Judit

    Válasz
  30. Troják Kata

    Kedves András!

    Nyelvvizsgám nincs, de angolul már eladni nem tudnak. Autodidakta módon tanultam meg. Májusban jártunk Olaszországban, és beleszerettem a nyelvbe, a tengerbe és az egész életvitelbe. Ott ha valamit nem értettem angolul mindent megoldottam :) Az olaszt januárban kezdem, mert kereskedelemben dolgozom, és örülök, hogy élek :D

    Válasz
  31. Hada Tibor

    Tisztelt Neményi András,
    Tény, hogy a nyelvtudás egyre inkább nélkülözhetetlen manapság de azért nem mindenütt.. Az is tény, hogy szorgalommal százezrek nélkül is megszerezhető. Szerencsére manapság már nem a papírt nézik hanem azt, hogy ki mit tud.
    Sajnos a nyelvpótlék mint ilyen már rég nem él így gondolom nem véletlen, hogy a környezetemben senki sincs aki több százezer Ft-ot hajlandó lett volna kiadni érte. Szerintem az emberek többsége nem is engedheti meg magának, hogy ekkora összeget áldozzon rá. Én hasonlóképpen vagyok két nyelvvel is. Bár akkreditált vizsgám nincs de belső vizsgákon eljutottam a közép szintig és nagyjából megértetem magam a legtöbb környező országban. Bár a papír jó lenne de eddig erre futotta.
    A fentiek miatt szerintem nehéz szoros összefüggést találni a befektetés és a megtérülés között.
    Üdvözlettel
    Tibor

    Válasz
  32. Papp Ferenc

    Tisztelt Neményi András!
    Először is köszönöm az e-mailben és könyvformátumban megküldött angol nyelvi anyagokat, s kívánok Önnek kellemes ünnepeket.
    Én az elmúlt hetekben lettem nyugdíjas pedagógus, így azért „iratkoztam fel ” a tanfolyamára, mivel soha nem tanultam angolul, s a nyugdíjas időkre gondolva „szellemi karbantartásként” szeretném hasznosítani az új ismereteket. Saját személyes tapasztalataim alapján kérdéseire a következőket mondanám:
    A nyelvtanulás eredményessége nem a pénzen múlik. Motiváció, élményszerű tanulás és/vagy gyakorlati hasznosság, valamint az előbbiekből következő szorgalom szükséges a sikeres nyelvtanuláshoz.
    Én fiatal koromban orosz nyelvet tanultam, illetve gimnáziumban francia nyelv tagozatos osztályba jártam. Az orosz nyelvet nem szerettük, 8 év tanulás után sem tudtuk. Francia nyelvből érettségiztem, majd a TIT-nél középfokú nyelvvizsgát tettem. Mára már szinte teljesen elfelejtettem a nyelvet, mivel nem használtam. Magyar-történelem szakos tanár lettem, nem francia. Fiatalon három alkalommal egy-egy hónapot töltöttem Lengyelországban, azt követően jobban beszéltem lengyelül, mint oroszul. (motiváció) Végül a szorgalom: Utazás közben kettéhajtott papírcsíkról tanultam a francia szavakat.
    A mai egyetemisták egy része inkább tüntet, elhalasztja a vizsgákat, ahelyett, hogy nekiülne kitartóan és
    keményen megszerezni azt az idegen nyelvi tudást, amit egyébként már az érettségi idejéig meg kellene szerezzen. A nyelvtudás ára csak akkor kidobott pénz, ha nem használom, vagy olyan rosszul tanulom meg a nyelvet lustaságom miatt, hogy nem tudok vele boldogulni.

    Válasz
  33. Károly

    Tisztelt András!
    Nincs nyelvvizsgám, nem is tervezem. 67 éves vagyok, beszélni, kommunikálni szeretnék külföldi utazás során. Sajnos gátlásaim vannak, hogy nem tudom kifejezni magam. A másik ok, ha nem tudom gyakorolni, akkor viszonylag hamar feledésbe merül a már ismert kifejezés is… Úgy tűnik rossz a módszer nyelvtanulásomban. Persze a hétköznapi életben nem ez a legfontosabb számomra, hiszen nagyon sokat dolgozom. Az évi 1-2 külföldi utazás során lenne nagyon jó a nyelvtudás.
    Gyermekeimmel együtt utazunk, így még kényelmesebb a helyzet, hisz ők beszélnek nyelveket.
    Vajon mit tegyek?
    Tisztelettel.

    Válasz
  34. Lak Mária

    Kedves András!
    Régi nagy vágyam, hogy legalább az angolt társalgási szinten elsajátítsam.
    Gyerekkoromban még az orosz volt a kötelező(boldog lennék annak tudásával is).

    Válasz
  35. Mikó Anna

    Tisztelt Neményi úr!
    A nyelvtanuláshoz nagy szorgalom rendszereség gyakorlat és kitartás feltétlenül fontos. Az anyagi oldalát nézve persze az is fontos de újra csak azt tudom mondani véleményem szerint , hogy nagy szorgalom és nem kényszeritve. Nekem konkrétan nincs nyelvvizsgám de hála istennek három nyelven beszélek és ezenkivül ugyan kettővel megértetem magam .
    Üdvözlettel Anna

    Válasz
  36. Wallandt Zsuzsanna

    A nyelvtanulás elsősorban idő és akarat függvénye. Nekem sajnos nincs nyelvvizsgám és mindig sajnálni fogom, hogy a főiskolai tanulmányaimhoz nem volt kötelező a megszerzése.
    Közel 19 évet tanultam az orosz nyelvet- és használat híján már szinte mindent elfelejtetem.6évet foglalkoztam német nyelvvel, 3-at angollal . Mindegyikkel úgy vagyok, hogy csak olvasni tudok és szótárral fordítani. Mivel nem beszélem( nincs hol) gyakorlatilag ez a tudás értéktelen.A korábbi nyelvtanulás elsősorban a nyelvtant erőltette s addig nem volt szabad megszólalni míg a helyes szórend és igeidők össze nem álltak. Vagyis mire megszólaltunk lement a nap. Ráadásul ami most lehetséges- különböző fordító programok, gyors telefonos alkalmazása mellett már akkor is el mer indulni az ember külföldre ha nem is beszéli a nyelvet. pl. nyáron Olaszországban jártam és elég jól elboldogultam. De természetesen jobban érzi magát az ember ha meg tud kötetlenül szólalni.A legfontosabb, hogy felismerje a beszédben elhangzott szavakat akkor is ha minden nemzet máshogy artikulálja a beszédet.

    Válasz
  37. Lacza István

    A megtérülésre sajnos saját példám alapján válaszolni nem tudok, mivel nem rendelkezem nyelvvizsgával és nyugdíjasként, 67 évesen a jövőben sem tervezem. Mivel a fiaim külföldön élnek, így ezen körülmények késztetnek arra, hogy az angol nyelvvel foglalkozzam. Nyugdíjba vonulásomkor nagy elánnal beiratkoztam egy neves nyelviskolába jelentős összeg befizetésével, de az első órák megaláztatása után többet már nem mentem, igaz a tanfolyam díját visszakaptam ugyan, azonban így a nyelvtudásból sem lett semmi, s ezen tény nem a lustaságból adódott. Azóta önállóan és az ÖN segítségével is próbálok eligazodni az angol nyelv rejtelmeibe egy nagyon minimális szint elérése céljából, – bevallom a beszéd vonatkozásában eddig nem sok sikerrel.

    Válasz
  38. Polgárdy Zsolt

    T.Neményi Úr!

    Sajnos nincs nyelvvizsgám.Rengeteg indokot lehetne felsorolni,megemlíteni,de sok értelme nem lenne.
    Talán a kitartás hiánya ami többször megszakítja a nyelvtanulásom lendületét.

    üdvözlettel:Zsolt

    Válasz
  39. Dr. Igaz Jenő

    Kedves András!
    A nyelvtudást butaság lenne pénzzel vagy megtérüléssel mérni! Számomra elképesztő, hogy az általános iskolában 8 évig tanulnak a gyerekek egy nyelvet, és a végzősök nem tudnak azon a nyelven beszélni, partnerrel levelezni. Miért? Mert mi rossz módszerrel tanulunk. Ahelyett, hogy megtanulnánk „egy pohár vizet kérni”, mi nyelvtani szabályt sulykolunk: pl. oroszban „mérhető, vagy mérhetetlen sokaság”, amelyhez többes birtokos, vagy egyesszám tárgyeset tartozik, na most döntsed el, hogy a pohár víz mérhető, vagy mérhetetlen! De nem ez a döntő! A 700.000,- forint bizony nem áll rendelkezésre. A minimálbéren bejelentett legfeljebb 175.000,- Ft-ot vihet haza havonta a borítékban, ebből nem telik még nyelvtanárra is. Számomra evidencia volt, hogy a szomszéd népek nyelvét korán megtanuljam (ez volt a német és az orosz), majd később, a munkában derült ki, hogy az angol elengedhetetlen. Nem volt más tankönyv, csak az „Eckersly: Essential English”; az egyetemen nem volt tankönyv, csak stencilezett brosúra, és az átképzett orosztanárok, akik két héttel jártak előttünk a nyelvben. Csoda, ha kiejtési problémákkal küzdünk? Nekünk még nem adatott Phare-projekt, hogy külföldre utazzunk nyelvet tanulni, (persze német az NDK.ban és orosz a „szojuzban” adottság volt) így maradtak a könyvek, ezért lettem „Read Only”, pedig én még tanítottam is a szakmát angol nyelven, úgy hogy betanultam a szöveget, mint egy színész!

    Válasz
  40. Anna

    Nincs nyelvizsgám,nem is tervezem.Már pár éve tanulok nyelveket.Szerencsére általában a nyelvismeretre van szükség nem pedig a vizsgapapírra.

    Válasz
  41. Norbert Nepumuk DUNKL Svabisch

    Tsüß,
    szerény meglátásom szerint a nyelvtanulás okai:

    belső igény. Önfejlesztés-személyiségfejlesztés.
    Külső elvárás, Zwang. szakmához (zum Beispiel: nemzetközi kapcsolatok, kereskedelem)

    I. a nyelvtanulás Önmagában is agyfejlesztő, 4 fajta agykéreg aktivitását mobilizálja
    II. ha diplomához kötött akkor is fejleszt, csak más, vagy alacsony a motiváció

    A nyelvtanulás 2bis3 hónap múlva kezd megtérülni a feljesztett agy, a koncentráció, a MÁSKÉPP GONDOLKODÁS miatt Pl. Ich mache die tür das Fenster zu. Ich mache feuer, ich stehe das Slangen. a magyar nem kígyót áll, hanem sorban áll, und so wieir.
    Az anyagi megtérülés NEM IGAZI megtérülés.
    Magyarország gyorsan változó, nem kiszámítható, unzuferlassig. Nyelvpótlék jön, nyelvpótlék megy.

    NEM szabad az egyetemet középfokú nyelvvizsgához kötni, mert NINCSENEK ESÉLYEGYENLŐSÉGEK a különböző fejlettségű/ elmaradottságú települések között. Nincs megfelelő tanár sem, esetleg, vagy: maguk a gyerekek verbális fejlettsége nem egyforma. Van, akinek életében nem olvastak mesét = nyelvi kompetencia ist alacsony.

    also: a nyelvtudást azonnal és csak anyagiakban mérni hibás. Mivelm ha maradunk in der Gemeinschafet der Eurpoische Unio, akkor igen is KELL, wier müssen sprache ausslanderes sprache.

    III. Igen, van nyelvvizsgám. Angol b1 és B2 és van angolul külhoni munkatapasztalatom.
    Van a magyar siketek jelnyelve középfokú vizsgám ÉS van angol-jelnyelv tolmácsolási arbeit-Enfahrung.

    Deine Norbert von debrecen

    Válasz
  42. Kissné Varsányi Éva

    Kedves András! Nincs nyelvvizsgám, már így hatvan felett inkább csak a tudásra van szükségem nem a papírra. A gyerekeimet viszont ‘szigorúan’ neveltem, már középiskolában két középfokú nyelvvizsgájuk volt. A lányomnak német, angol, a fiamnak francia, angol. A lányom az egyetemen ( orvosi) tovább fejlesztette az angolt, felsőfokú szaknyelvi vizsgát tett. Egyetem után japánul tanult, most Japánban él, honosította az orvosi diplomáját ( japánul újra kellett államvizsgáznia) és orvosként dolgozik. A fiam mérnökként mind a két idegen nyelvet használja a munkájához, szabadidejében oroszul tanul. ( Bár nyelvvizsgán nem gondolkodik, de szerintem a középfokot ebben is elérte…) Én nem a nyelvvizsgáért kezdtem el az angolt, hanem az utazás miatt. Ha az unokáimat látogatjuk akkor az angolra szükség van. Japánban viszont nem sok hasznát vesszük, mert a japánok nem beszélnek idegennyelvet ( milyen ismerős…) Ennyi tapasztalat ( vagy lehet hogy dicsekvés) után kijelenhetem, hogy a nyelvtanulás szorgalom kérdése. Aki arra hivatkozik hogy nincs nyelvérzéke az inkább lusta. Gyorsan sok órában kell tanulni és elérni egy szintet amit már jónak találunk, utána a szint megtartásához kevesebb idő is elég, de rendszeresen, különben hamar ‘elfelejtődik’ ha másik nyelvi környezetben élünk és nem használjuk. Biztosan vannak akik nem értenek egyet velem, de ez az én tapasztalatom. Boldog ünnepeket kívánok mindenkinek, és jó nyelvtanulást ! Tanulni mindig jó.

    Válasz
  43. Hartung István

    Valóban igaz az az állítás, hogy ahány nyelv annyi ember, minden esetre a mai határok nélküli világban ez elengedhetetlenül szükséges szinte mindenkinek.

    Válasz
  44. Hudák Mária

    Kedves Tanár Ur. Én csak hobbibol tanulok. Már nyugdijas vagyok. Rengeteg német barátom van. Nyelvvizsgám nincs, de annyi örömöm és élményem volt és van a mai napig a közepesnek mondható nyelvtudásomnak. Ha van egy kis időm mindig nézegetem a leckéket. Sok könyvem van, ezért nem rendeltem Üdv. Hudák Mária

    Válasz