Minél hamarabb szerezzük meg a tudást, annál tovább használhatjuk

Amikor valaki elhatározza, hogy nyelvet akar tanulni, de mégis úgy dönt, hogy csak pár év múlva kezd neki, olyankor mindig eszembe jut, hogy ez nem túl jó döntés… Minél hamarabb tanul meg valaki egy idegen nyelvet, annál tovább tudja hasznát venni.

Ez logikus, hiszen például az ember beszélhet egy idegen nyelvet 30 éves korától, vagy 50 éves korától. Megtanulni ugyanannyi ideig tart, csak előbbi esetben jóval többet tudja használni ugyanazt a tudást. Sokan mégis halogatják, ameddig csak lehet.

20 év halogatás 20 év hátrányt jelent. 20 évvel kevesebb ideig profitálhat belőle.

Akkor miért halogatják sokan a tanulást?

Kérem írja le, ha Önnek már sikerült! Hány évesen vágott bele, mi volt a motivációja?
Természetesen arra is kíváncsi vagyok, hogy ha nem kezdte el, akkor annak mi az oka?

… és vajon ez az új helyzet, a koronavírus, a karantén, a kijárási tilalom milyen hatással van azokra, akik halogató-típusok? Ez is érdekes kérdes, ígérem, még foglalkozunk ezzel, hiszen nagyon aktuális!

Kérem, hogy írja meg lent egy hozzászólás formájában!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

349 hozzászólás a(z) “Minél hamarabb szerezzük meg a tudást, annál tovább használhatjuk” bejegyzéshez

  1. Tereminé Julika

    Kedves András!
    köszönöm, hogy nem mondott le rólam!
    Sokat jelent a bíztatása. Azt hiszem ki estem a ritmusból pedig olyan szépen indult….. Mostmár az időre sem foghatom, Nyugdíjas lettem. Talán ez is kedvemet szegte? Igenis meg tanulok angolul!!!
    Köszönöm ha segít ebben! Üdvözlettel. Julika

    Válasz
  2. Oroszi Attila

    Jó napot kedves András!

    Halogatni az tudja a nyelvtanulást akinek nincs igazán szüksége az idegen nyelvre. „Jó lenne tudni, vagy illene, esetleg diplomához kell” De vajon kell-e a mindennapi életben? Ha igen akkor nem lehet halogatni. Egyébként számos okot fel lehet sorolni a halogatás igazolására.

    Válasz
  3. Dr. Lázár Terézia

    Jelenleg 70 évesen is tanulok angolul, egyetemista koromban kezdtem. Pár év nem túl intenzív tanulás után hosszú megszakítások (új élethelyzetek) miatt tudásom szinte lenullázódott. Nem volt szükségem a nyelvtudásra.
    6 éve megszületett első unokám, majd hamarosan még 2 , nyugdíjba mentem. Mivel unokáim többsége angol nyelvterületen él, újra motiválttá váltam a tanulásra. Nagyon élvezem a nyelvtanulást, tudok érte áldozatokat is hozni. Előttem is kinyílik a világ, hatalmas öröm élmény hogy egyre többet megértek és egyre jobban megértetem magam.

    Válasz
    1. Katalin

      Kedves András!
      Nagyon hálásan köszönöm, hogy nem hagyja, hogy kimaradjak!
      Azért nem tudtam követni, csak késéssel az online átküldött anyagokat,mert a vírus okozta korlátozások idején és azt megelőzőleg, annyi munkával és a gyefekeim tanulásával összefüggő feladat szakadt rám, ami alig volt elhordozható. Több hónapba telt, hogy kihevertem, és fogalmam sincs, hogy hogyan fogom tudni koordinálni a most várható korlátozások rám vonatkozó következmény,eit. – Annyira egyszerű :még aludni is alig volt időm.
      Remélem, hogy Önnek, András, a munkáit illetően élhető változásokat hozott a Covid 19 az életébe!
      Még egyszer köszönöm a segítségét és igyekszek élni az Öntől kapott lehetőséggel!
      Jó egészséget és minden jót kívánok!
      Köszönettel :
      Katalin

  4. Jakócs Gábor

    Egyszer kétszer már írtam önnek , de nem tetszett reagálni rá! Tut nichts 50 éve használom a német nyelvet hol főhivatásként , hol szórakozásként , hol, sikerélmény habzsolásaként!(Egyébként tetszik tudni mi ennek a szónak a gyökere? Több más idegen nyelvbe is belekóstoltam több kevesebb sikerrel !Egy dolgot nagyon sajnálok , a lengyel nyelvet un. konyhanyelvként 30 évi megszakításokkal használtam , de nem olvastam eleget ezen nyelven !El tudom mondani , hogy a képi (írott ) szöveg nélkül kevésbé marad meg az emlékezetben a szó !Az pedig egy kifejezetten jópofa dolog , ha az ember fia (lánya) négy öt indoeurópai nyelvbe ” belekóstol” akkor egy kis megerőltetéssel érti az olvasott esperantó szöveget is!Tudom , hogy nem kapok választ rá, de ezt már megszoktam!Ezzel együtt kérem Önt, ne töröljön a cím listájáról szivesen olvasom sorait! Kollegális üdvözlettel :Jakócs Gábor

    Válasz
  5. Zsohár Imre

    Kedves András!
    Komoly probléma,hogy nem bírom megjegyezni a szavakat!Lehet a rövidtávú memóriámmal van a baj?
    Azért akartam belevágni 70 évesen,mert sok-sok év keresés után megtaláltam a Michigani rokonunkat,és azt gondoltam,hogy tudok vele valamilyen szinten kommunikálni,de sajnos hiú ábránd.Nem adtam fel,de nekem irgalmatlan nehéz a kiejtés,különösen a válaszadás!
    Üdvözlettel: Imre

    Válasz
  6. Tóth József

    Az iskolai nyelvtanítás (?) egy életre elvette a kedvemet az úgynevezett világnyelvek tanulásától. Annyira, hogy már angol nyelvű zenéket sem bírok hallgatni. Igazán sajnálom azokat a fiatalokat, akik évekig ülnek az iskolapadban, végül félve annyit tudnak mondani egy „éles helyzetben”, hogy jó napot, igen, nem. Azért nem adom fel! Csehül fogok tanulni, ha az agyam edzése prioritást nyer. Meg azért is, mert Meseország visszavár….

    Válasz
  7. Békési László

    Kedves András!
    Nem Önnel vagy az anyaggal van baj, hanem velem. 74. évemet hamarosan betöltöm, és hiába ülök le és olvasom a szavakat, nem tudom a kiejtést és a szó leírását megjegyezni.
    Üdvözlettel: Békési László

    Válasz
  8. Teri Kozma

    Hát kedves András nagyon elfoglalt vagyok! Az Idő szalad!
    Most éppen a karanténban az unokáimat horgolom, hogy legyen aki a karácsonyfa alá ÜL

    Válasz
  9. Pap Júlia

    Hetven körül. Eddig csak olyan leckéket találtam, amivel lehet, hogy ha időben kezdtem volna tanulni, akkor már nagyon okos lennék. A maradék időben pedig konkrét helyzetekre lennék kíváncsi.
    Pl. Útlevél ellenőrzésnél. Vagy jegyet szeretnék venni.Ki tudom ezeket mondani, de nem értem a választ, mert amit mond, a kiejtésük nem is hasonlít arra, amit én tanultam Ha megértem, hogy mit kérdezett, akkor esetleg 1- 2 szóban tudok felelni, de általában nem is értem. Vagy üzletben esetleg. Már gondoltam, hogy veszek egy olyan kicsi fordító gépet.
    Valamikor sokkal egyszerűbben ment. (60 éve)

    Válasz
  10. Noszály József

    Kedves András! Nem Önnel vagy az anyaggal van baj, hanem velem. Napi 9-10 órai munka után hiába ülök le és olvasom a szavakat, egyszerüen nem ragad meg a fejemben. Pedig nagyon jó amit ad!!! Jó lenne egy olyan szerkezet amit az ember este magára rak és reggelre egy lecke bent lenne az agyban. Az igassághoz azért hozzá társúl némi lustaság is. Minden esetre, újra meg próbálom követni Önt. Üdvözlettel Noszály József

    Válasz
  11. Matyók Ágnes

    Kedves András!
    Köszönöm, hogy ilyen kitartóan szeretne segíteni nekem! Azèrt kezdtem angolul tanulni mert elég sok mindent csinálok online munkákat! Oda kell egy bizonyos tudás, hogy ne mindig a fordítót használjam! Meg ismerkedès szempontjából is fontos! Kapcsolatban kerültem egy Amerikai bankkal és egèsz jól èrtettem amit kèrtek! Persze azèrt a fordítóra is szükség volt! De egy kicsit büszke voltam magamra! De sajnos nagyon kevés időm van mivel három műszakban dolgozom mint cnc esztergályos! Fáradtan már nincs kedvem tanulni, a hètvègèn meg vègeznem kell az itthoni teendőmmel!
    Köszönöm a segítséget!
    További sok sikert ès jó munkát kívánok önnek!

    Válasz
  12. Violetta Szelczi

    Tisztelt Neményi András! Az angol nyelv tanulása nekem kellemes időtöltés. 76 évesen örülök, hogy szórakoztat, kikapcsol. Köszönöm !

    Válasz
  13. Deákné dr. Szűcs Magda

    Kedves András! Azzal mindenképpen egyetértek, hogy minél hamarabb szerezzük meg a tudást, annál tovább használhatjuk azt. Az azonban, hogy ki, mikor szerzi , vagy szerezheti meg a nyelvtudást, az sok mindentől függ. Valójában a rendszerváltás, az uniós tagság az, ami kötelezően szükségessé tette a nyelvtudást, és nem csupán konyhanyelvi szinten. Akik tehát ma, nem idősebbek 5o-55 évesnél részesei voltak és még ma is állandóan részesei a nyelvtudásuk állandó számonkérésének és a hiányzó nyelvtudásuk felismerésének .Amennyiben ezek az emberek halogatják a nyelvtudás megszerzését, abban a halogatásban jelentős része van a lustaságnak, a kényelemnek, a szétszórtságnak és a becsvágy hiányának.
    A nyelvtanulás másik mozgatórugója a tudásvágy, mely vagy benne van egy emberben, vagy nincs. Nem mindig a több pénz megszerzésének a lehetősége lebeg tehát a nyelvtudósok szeme előtt, hanem az a belső kényszer vagy igény ami erre sarkallja őket, pláne ha egyébként is könnyen tanulják a nyelveket.
    Azok az emberek, akik a rendszerváltás előtt voltak fiatalok, illetve középkorúak, azok a nyelvtanulás tekintetében vagy szerencsések voltak, vagy nem. Azok voltak a szerencsések és a motiváltak, akik mellett tehetős, ösztönző család állt és volt tudásvágyuk is, amihez talán még az sem kellett, hogy napi szinten használják a nyelvtudásukat.
    A kitartó nyelvtanulást nagymértékben befolyásolja a sikerélmény is, melynek a hiánya lassan betakarja a megszerzett nyelvtudást is, különösen akkor, ha az ember idős lesz és egyáltalán nincs alkalma a nyelv „értékesítésére.” Az idős embereknek / 70 fölött / – ha fiatal korukban csak vágyódtak a nyelvtudás után, /mivel a körülmények nem engedték meg az áldozatokat / -, feléled a nyelvtudás iránti vágya, hogy legalább gagyogjanak az áhított nyelven. Ez esetben azonban már csak a becsvágy és a nyelv puszta szeretete a domináló tényező.. Itt tartok én is!! .A hetvenes években a gyermekeimet hordtam nyelvórákra, miközben én is el-ellestem egy kis tudományt.
    Azóta is többször fellángolt bennem a tudásvágy, hol így, hol úgy, mindig abban reménykedve, hogy na talán most!! Nagyon jól esik, ha valamit /szavakat, kis összefüggéseket/ megértek, le tudok valamit fordítani.Ezt a célt szolgálná a „Buldózer kezdőknek 1.-2. is. Köszönettel: Magda

    Válasz
  14. Takács Józsefné

    20 évesen kezdtem tanulni németül, miből levis vizygázral, még a Rigó utcában. Munka mellett jártam tanfolyamra, 6 évig tanultam keményen. 56 évesen kezdtem angolul tanulni, akkor már friss nyugdijaskent .A vállalat fizette a ranfolyamot. A tét az volt, hogy le jell vizsgázni, mert különben vissza kell fizetni a tandíjat, ami állítókag a cégnek- mert magántanár jött- hetente több alkalommal évi 1 millió / dolgozó volt. Igy kénytelenek voltunk tanulni. Mindkét esetben kellett akkor is nyelvtudás a munkához.

    Válasz
  15. Harlacher Anita

    Mikor elkezdtem tanulni nem volt kivel gyakorolni,most pedig időm nincs tanulni mivel a munka körömből kifolyólag 7 napból-7 napot dolgozom.Csak az éjszakám szabad amikor alszom!

    Válasz
  16. Polgár József

    Kedves András!
    Két éve, 60 évesen kezdtem el az angolt tanulni,önállóan, hobbiból,a Bulldózer tananyagból.Rokonaim közül többen élnek angol nyelvterületen.Voltam már turistaként, látogatóban Ausztráliában . Későbbiekben remélem lesz lehetőségem többet utazni külföldre.
    A koronavírus,karantén milyen volt hatással a tanulásomra? Szabadidőmből többet tudok nyelvtanulással foglalkozni.Továbbra is önállóan akarok tanulni. Tudom,hogy kitartásommal, szorgalmammal elérem célom.
    Továbbra is önállóan akarom tanulni a nyelvet,engem az idő nem sürget. Nagyra értékelem biztatását.
    Üdvözlettel:Polgár József

    Válasz
  17. Dani Gábor

    Kedves András!
    Köszönöm leveleit, már az elején felkeltette az érdeklődésemet.
    Elmúltam 50 éves, sőt már közelebb állok a 60 – as korosztályhoz.
    Most született meg a döntés, – szeretnék megtanulni angolul, hogy bátrabb,
    magabiztosabb legyek helyzetekben, társaságban.
    Kérem, írja meg mely kiadványokat ajánlaná nekem.

    Tisztelettel: Gábor

    Válasz
  18. Vér Rezsőné

    Egy angol ismerős végett kezdtem el az nyelvet tanulni.
    A måsik ok hogy tóbbször találkoztam a facen az angol nyelvtanulás ingyenes lehetőséggel.
    65 évesen vágtam bele a nyelvtanuládba.
    Úgy gondoltam hogy a buldozer technikával könnyebben sikerül elsajátitani a nyelvet., mivel egyszer már el kezdtem az angolt tanulni de nehéz volt és ezért abba hagytam

    Válasz
  19. Szekerczés Endre

    Tiszteletem tanár úr!
    Angliába készültem amikor elkezdtem tanulni a nyelvet 2012 ben.
    Nem voltam rá kényszerülve a nyelvtudásra annyira hogy tovább folytassam. A környezetemben sok volt a magyar ezért nem folytattam. Azóta nem voltam Angliába és nem is készülök, nincs motiváció.
    Üdvözlettel :Endre

    Válasz
  20. Nagy Pál

    Tisztelt Neményi úr.
    Én is mint sokan 78 évesen is szeretek nyelveket tanulni, bár már nem fogom hasznát venni, de nem szeretnék bután meghalni!!!

    Válasz
  21. Tili Károly

    Alapból halogató típus vagyok tudom ez nem jó. Ej ráérünk arra még. Most már a körmömre ég neki kell állnom,mivel 50 felett vagyok és a külföldi munkában gondolkodom,de nyelvtudás nélkül esélyem sincs.

    Válasz
  22. József

    Kedves András!
    Ismeri a székely történetet? Két székely ember beszélget, és közben az egyikük kutyája állandóan fészkelődik, és nyüszög. Kérdi a másik: miért nyüszög a kutyád? Felel az egyik: A padlóban van egy szög, és az böki. Visszakérdez a másik: miért nem fekszik odább? Felel az első: annyira nem böki.
    Bocs. Többször nekikezdtem, mindig eljutottam egy szintig, és soha nem voltam igazán rákényszerülve. Mindig volt más a fókuszban. Ezért kellene egy lökés.

    Válasz
  23. Faluvégi Ilona

    Sajnos eddig időhiány miatt, (talán félek attól is, hogy így 60 hoz közel a felfogó képesség sem a régi, habár eddigi felelősséges hivatásomhoz szükséges tanulnivalókban nem volt semmi problémám a tanulásban) Most febr. 15 től nők 40 el nyugdíjas leszek, talán most lenne esélyem tanulni németet.

    Válasz
  24. Minko

    Németországba mentem dolgozni, német nyelvtudás nélkūl, bár angolul kõzépfokon tudtam. De ez nem volt elégséges. Igy 40 évesen kezdtem el németūl tanulni.

    Válasz
  25. Komatits Anna

    Sajnos orosz-latin szakos voltam. Utána megismerkedtem svajci állampolgarral aki t megtanitottam tökéletesen magyarul alapja volt és igy a nénetet nem tudtam tökélesiteni, mert mindig magyarul kellett beszéknem. Több vállalkozást vezettem és nem tudtam elég időt forditani a tanulásra. Most próbálom magam képezni de nálam a német magyarra értelmezése jelent gondot. Ennyivel tudok hozzájárulni Önnek a véleményemmel!!

    Válasz
  26. Kissné Karacs Róza

    Kedves András!
    Őszintén csodálom elhivatottságát, motiválását a nyelvtanulásra. Engem éppen a pandémia miatt megnövekedett összetettebb feladataim hátráltatnak ebben. Tanár vagyok. Nagyon sok külföldi iskolával tartjuk a kapcsolatot korábban Comenius, most már Erasmus + program keretén belül, illetve van egy lengyel testvériskolánk is. Az online oktatás jóval időigényesebb, mint a hagyományos oktatás. Hétfőtől személy szerint hibrid oktatásra kell áttérnem. Első osztályt tanítok online. Emellett nincs idő a nyelvtanulásra, pedig nagyon fontosnak tartom. Hamarosan nyugdíjba megyek, akkor számíthat rám.
    Üdvözlettel:
    Kissné Karacs Róza

    Válasz
  27. Acel Erzsebet

    Köszönöm a hasznos tanácsait.En egy 76 éves nagymama vagyok aki konyha nyelven beszéli a németet.Unokaim Ausztriaban élnek,hetente találkozom velük ezért időnként szükségem van a nemet tudásra.Pontositott sok kifejezést,amit nem mindig használtam helyesen.Az ilyen rövid leckéket szívesen fogadom.Koszonettel

    Válasz
  28. Joó Tibor

    Azért gondoltam nyelvet tanulni, hogy 77 évesen foglalkoztassam az agyamat a lehetséges szabadidőm értelmes eltöltésére.

    Válasz
  29. Tanyi István

    Kedves András!
    Az orosszal kezdtem a nyelvtanulást. Tudjuk, hogy nem azért, mert annyira akartam. Ezt, akár tetszett, akár nem, 11 éven át tanulnom kellett. Különösebb gondom nem volt vele. Jobban beszéltem, mint a nagy átlag. Miután befejeztem a tanulmányaimat tovább már nem foglalkoztam a nyelvvel. Annyi hasznom volt belőle, hogy moszkvai utazásaim alkalmával / kb. 5 / tudtam kommunikálni. Mára teljesen elfelejtettem szinte mindent.
    A gimnázium 4 éve alatt németül tanultam. Az sem volt annyira megerőltető számomra.
    A főiskolán angolra váltottam. Ezzel az elején voltak gondjaim. Nehezebben ment mint a német. Egy ideig bánkódtam is a váltás miatt. De utána már az angol is hasonlóan ment, mint az előzőek.
    Munkába állásom után már nem tanultam tovább.
    Egy idő után viszont szükségét éreztem, hogy folytassam tovább az angol tanulását. Szinte minden munkahelyen elvárás volt az angol ismerete kommunikációs szinten.
    2004-ben, 51 éves koromban szereztem középfokú nyelvvizsgákat angol nyelvből.
    A nyelvvizsgák kifejezés nem elírás. Érdekes a történet.
    Egy néhány hónapos tanfolyam elvégzése után rögtön 2 vizsgára jelentkeztem. Úgy gondoltam, ha az egyik nem sikerül, még mindig van egy másik esélyem.
    Első alkalomra sikerült mindkettő.
    1. ORIGO szóbeli (A)
    2. ECL szóbeli,írásbeli (C)
    Felbuzdulva a sikeres vizsgák után, úgy döntöttem, hogy megpróbálkozom az ORIGO írásbeli vizsgájával is.
    3. ORIGO írásbeli (B) – ez is sikerült
    Az Ön által küldött anyagok ismétlésként szolgálnak. Unalmas óráimban más tartalmakat is olvasgatok. Nem akarom elfelejteni a nyelvet.

    Üdv. István

    Válasz
  30. Sipos Balázs

    Tisztelt Neményi András Úr!
    Nagyon köszönöm érdeklődését.
    Nekem a korona vírus okozta kényelmetlenségen és terhen túl, elsősorban az egészségi állapotom meghatározó romlása jelentős akadályt okoz.
    Mozgásképességemet, izomrendszeremet érintő állapotromlás jelentős fájdalommal is jár.
    Ebben a helyzetben Feleségem 96. éves Édesanyját ápoljuk.
    Reménykedem és próbálok tenni az egészségi állapotom javítására.
    Kedvező változás után folytatom a tervezett nyelvtanulást.
    Sajnos az állapotomat javító úszásra a jelen körülmények miatt nem vállalkozhatok.
    Megköszönöm segítő munkáját, tisztelettel: Sipos Balázs.

    Válasz
  31. Kiss Gábor

    Kedves András!
    Köszönöm szépen az ingyenes nyelvleckéket.64 éves vagyok,általános iskolától tanulom a németet,de mindig alkalom szerűen.Négy gyereket neveltem fel, mindig másra kellett a pénz,így csak egy fizetős kurzust engedtem meg magamnak. Két gyerekem is német nyelvterületen él,tehát tudom gyakorolni évente egyszer a nyelvet.Nagyon rosszul esik,hogy pl. egy hírekből szinte semmit nem értek. A magyar nyelv logikája teljesen más.A sikertelenség miatt elkezdtem olaszul tanulni. Dr. Király Rudolf ,,Tanuljunk könnyen, gyorsan olaszul” könyve közel áll az én logikámhoz, de ugyanakkor Antalffy Enikő ,,Tanuljunk gyorsan angolul! ” könyve pedig azért ,mert nem nyelvtanozik ,hanem leírja úgy is ,ahogy mondjuk.Mint Ön is. Azért írtam ezeket,hátha segíteni tudok vele.Egyébként az én koromban azért igyekszem még nyelvet tanulni,hogy szellemileg friss maradjak.
    Végezetül én is adok hálából ajándékba egy gondolatot: Emberi értelmünkkel világosan felfogjuk,hogy a semmiből magától nem lesz sem az anyag ,sem az élet.Akkor ezt a világot egy nálunk értelmesebb Teremtő hozta létre.Az élet értelme,hogy időt kaptunk arra,hogy ezt a Teremtő Istent megismerjük és viszontszeressük,mert Ő szeretetből teremtett meg minket.

    Válasz
  32. Anna

    Kedves András!
    Én már egy öregasszony vagyok sok eü. problémával, ezért az intenzív tanulás már nem megy:( Olvasgatom a küldeményeit és bízom benne, hogy valami azért ragad rám:)
    Üdv: Anna

    Válasz
  33. Lukács Enikő

    Kedves András. Nem szeretek halogatni dolgokat, mikor az időm engedi át olvasom többször is leveleit. Nagy megtiszteltetés, számomra, hogy így tanulhatom a német nyelvet. Várom továbbra is az anyagot. Minden jót kívánok.

    Válasz
  34. Vass Lászlóolatbanci.

    Kedves András!
    Én 1972-ben mentem ki, az akkor még NDK-ba dolgozni. Akkor mivel fél évet kint voltam, nagyon
    sokat tanultam, hiszen rá voltam kényszerülve. Most, hogy már nyugdíjas vagyok, egyre kisebb a
    remény, hogy ki tudok menni Németországba.Így mindíg halogatom a nyelvtanulást. Mindíg örülök
    mikor küldi a nyelvleckéket, hiszen felfrissítem a nyelvtudásomat.
    Remélem továbbra is kapcsolatban tudunk lenni.
    Üdv.: Laci.

    Válasz
  35. dr. Ronga Bálint

    70 évesen kezdtem el az angol tanulását az Ön anyagaiból.
    jól tudom használni pont olyan ismereteket ad ami engem érdekel.
    küldje továbbis a tananyagot.
    üdv. Ronga Bálint

    Válasz
  36. Durda János

    Valamikor kisiskolás koromban német volt az iskolánkban az „idegen nyelv”. Kb.másfél évet ezt tanultuk,utána áttérítettek bennünket az oroszra,ezt tanultuk általános és középiskolában.Később vágyódtam arra,hogy a németet mégis meg kellene tanulni,tanfolyamra jártam,társalgási szinten úgy,ahogy elboldogultam főként,mint sátras túrista.
    Mikor Önök megjelentek ajánlatukkal,jelentkeztem,volt bennem egy vágy az egyre jobban szükségessé váló angolra.Íméljeiket szorgalmasan tanulmányoztam,közben megöregedtem (83 vagyok),beteg is vagyok,mostaná-
    ban többször kórházban is voltam..
    Egyet elmulasztottam,nem jelentkeztem,hogy ne foglalkozzanak velem.Ezért elnézést kérek,és köszönöm ..

    Válasz
  37. László Havasi

    Tisztelt Mester!(1956.születtem) Az én nyeltanulásom-ha érdekli természetesen az általánosban keződött mint sokunknak-köt.orosz ,utáltuk ,de én kiváncsi voltam a nyelre ,így az alapokat elég jól megtanultam.Szerencsémre volt egy király sórorom aki perfekt orosz,angol.és olasz volt -pedíg csak egy szegény családból való újpesti srác volt szuper szólógitásos is még hozzá.Az alapoknál és az ötletes módszerek bevezetését már tőle hallottam .ezek többnyire azok ami Ön is mond. 1970-ben járunk kb.érettségire vártam.Fociztam az Újpestben edzés-edzés hátán ,sok utazás is hála istennek.Így a sógorom által sikerült egy kis angol alapot is szerezzek,praktikus fogásokkal ,pont mint Ön.
    Aztán bevonultam:határőrség -BM- Könyvtáros és hírados lettem sok időm volt olvasni és fociztam a helyi csapatban 2 újpesti barátommal együtt. Bevittem egy jakkoriban jónak tartott angol nyelvkönyvet és abból tanultam -autodidakta módon. Szerintem nem tudtak volna már eladni…Sajnos a 2 év alatt nem nagyon tudtam használni-passzív lettem.Rengeteg Beatles stb. zeneszámot fordítgattam.stb.Leszerelésem után foci tovább ,mellé Kandó esti főiskola.Munka ,Munka-család jött. Új munkahely -vGMK-he ez mond valamit.Egyik társunknak német kapcsolta volt.Annak révén kijárhattunk dolgozni -még az átkosba- hivatalosa.Itt kezdtem a némettel foglalkozni ,szerencsére sokat voltam csak igen ajkúak között ,így elég jól ment míg kijártunk kb.4-5 év 3hét meló+1szabi váltásban.Jól ment a német is.ez kb.1988-90-ben volt. Azóta csak nyaralások alkalmával 1-2 sör igénylésére ,recepciós lányok „lefoglalására „stb.használom. Most a pandémiában csak a munkára van időm ,de abból sok van -építőipar. Bocsánat ha fárasztottam az „önéletrajzommal”. Most valahogy jól esett….

    Válasz
  38. Koczó Ildikó

    Kedves András!
    A helyzet az, hogy gondoltam elindulok a nyelvtanulás rögös útján, de még mindig csak gyűjtögetem az erőmet, sokszor kezdtem neki a nyelvtanulásnak, de mindig az idő volt ami hiányzott az életemből, és most is az idő hiányzik, német nyelvet már biztos 20 éve tanulok, de még mindig csak ” a nem adnak el” pozíciónál tartok, Az angol nyelv tanulásába azért akartam belefogni, mert a fiam 7 éve él Skóciába, és ha meglátogattuk, hát nehéz volt, hogy csak önkiszolgáló boltban tudtam vásárolni, mondjuk azt remekül :), de a fiam megismerkedett egy lánnyal, aki igyekszik a családot szétválasztani, hát már Skóciába sem megyünk! A Diplomámat 2001 júliusában szereztem, de akkor nem adták ki nyelvvizsga nélkül, és mint látható most kaptam meg, hogy rendeletet hoztak! Tehát okafogyottá vált a nyelvtanulásom, viszont a szakmámban tovább tanulok, bár 62 éves vagyok, a diplomámmal csak 20 évet késtem! És hát bizony bárhogy szeretném a nyelvtanulás megint perifériára szorult. Mindenki azt mondja az embernek arra van ideje amire akarja, hogy legyen, hát én 10-12 órát dolgozom, van egy családom, (mosás, főzés, takarítás) amíg Covid nem volt heti kétszer táncóra (ezt muszáj volt a férjem miatt bevállalni) felnőttképzésben veszek részt minden szombaton , egyenlőre még van személyes óra! És aztán beiratkoztam megint felsőoktatás képzésbe! hát ennyi, megint nincs egy percem sem :) de jól érzem magam! Ha lesz egy kis időm esküszöm belevágok :)
    Üdvözlettel: Koczó Ildikó

    Válasz
  39. Esponta

    Tisztelt András!
    Én 2015-ben kezdtem el tanulni az angolt online. Egy duolingo nevű program segítségével próbálom elsajátítani a nyelvet. Ez a progi főleg a nyelvtanra teszi a hangsúlyt! Az eredmény annyi, hogy pár mondatot le tudok fordítani írásban. Az élőszavas fordítás az nem megy, igaz nem is gyakoroltam, bár lenne lehetőség ebben a progiban! Azóta is ezzel a progival tanulgatok mindennap.

    Válasz
  40. Lantos Jánosné

    Kedves András !
    A német nyelv tanulását 68 éves koromban kezdtem el tanulni. A lányom és az unokáim, Németországban élnek , ezért, illetve legfőbb motiváció a lányom biztatása volt,. azóta eltelt 2 év, és legnagyobb örömömre már tudom használni a tanultakat. amikor itthon vagyok ,újra és újra kezdem elölről a tanulást ,minden szabadidőmet ezzel töltöm.! Nagyon nagy élmény volt az amikor az elején,mentem az utcán és egy teherautóra ez volt ráírva „Wir sind Wolf” és értettem hogy mit írtak fel. Nagyon örülök hogy belevágtam !

    Üdvözlettel: Erzsébet

    Válasz
  41. Rónai Jánosné Margó

    Tisztelt Neményi Úr! Én nagyon hálás vagyok, hogy találkoztam Önnel a net-en. 73 éves vagyok és az Ön hatására tanulok németül a net-en. 55 évvel ezelőtt érettségiztem németül és elhatároztam hogy felfrissítem az ismereteimet. A német nyelvleckéket tanulmányozom és elmondhatom, hogy sokat haladtam, rendszeresen tanulok. Ugy gondolom,hogy ez már nekem elég, de nagyon élvezem a tanulást.Szeretettel üdvözlöm:Margó

    Válasz
  42. Dr. Hanyecz Lajos

    Tisztelt Neményi Úr!
    Az egyik motiváciom munkahelyi előmenetel és kommunikáció külföldiekkel.
    Németből nyelvizsgát tettem 40 éves koromban.
    Az angol gyenge pontom, sajnos.
    Ezért örülök az Ön kitűnő anyagainak.
    A koronavírus jó lehetőséget teremt a nyelvtanuláshoz.

    Köszönöm a nívos küldeményeit.
    Tisztelettel:
    Hanyecz Lajos

    Válasz
  43. Szabó Pál

    Kedves András.
    Én már a világháború előtt az iskolába kezdtem el a német nyelv tanulását. Jött a háború és az orosz nyelv. És jó darabig ez volt a vég! Majd mikor már kB. 50 éve dolgoztam ott egy évig volt lehetőségem újból németül tanulni. Sajnos partner hiányában ez is abba maradt. Most pár éve, hogy fel ettük Önnel a kapcsolatot megint egy kicsit „belekóstoltunk” a németbe. Egyúttal itt köszönöm még a segítségét. Az Ön módszere a legjobb amivel találkoztunk. Azért már ebbe a korba nehezebb, de ha másra nem gondolkodásra késztett.
    Tisztelettel Pál

    Válasz
  44. Borús Áron

    Kb.2 éve kezdtem hozzà,vannak kihagyások is,de kifogást lehet találni sokfélét,a lényeg az ember vagy nekikezd vagy huzogassa mint a rágógumit.

    Válasz
  45. Holecskó József

    Tisztelt András.
    Szerintem már írtam erről és a helyzet nem igen változott.Sokszor sok formában nekilendültem már a dolognak. A végére mindig az marad hogy naponta több órát nézem a németnyelvű tévéadókat. Néha többet, néha alig értek belőle dolgokat.Ha lennének olyan adások ahol ditekt 6 8 száz ill. ezer stb. szókincset használnak, meglenne a fokozatosság és a sikerélmény. A tv ben vagy a neten.Ha ilyet tudna ajánlani rajtam sokat lendítene előre az biztos. A Welt tv t nézve akadozik a dolog.

    Válasz
  46. Tóth János

    Én 14 évvel ezelőtt ,60 évesen kezdtem el angol nyelvet tanulni a Keszthelyi Egyetem nyelvi tanfolyamán.2×60 órás tanfolyamon vettem részt.Nagyon nagy odaadással tanultam,füzeteket írtam tele,hiszen vizuálisan tudok jól tanulni.Amíg írásban látom,nem is volt gond,de a beszédet nehezen tudtam követni,hiszen az angol gyorsan beszél és elharapja a szavakat. És teljesen másképp ejti ki,mint ahogy leírja. A tanfolyamon természetesen voltak fiatalok is,huszon évesek,akik könnyen vették az akadályokat,gyorsan haladtak.Mivel kellemetlenül úgy éreztem,hogy nem tudom az iramot velük tartani,így abbahagytam.De továbbra is érdekelt főleg az angol.ami világnyelv.Szerénytelenül úgy gondolom,hogy jó nyelvérzékem van.Fiatal koromban pl.egy füzetet teleírtam latin mondásokkal,amit meg is tanultam.Mivel az angol teljesen másképp ejti ki a szavakat,mint leírja,az igazi segítséget az Ön nyelviskolája jelentette,amit ma is ismételek és hallgatom a CD-it.Amit köszönök szépen .Üdvözlettel Tóth János.

    Válasz
  47. Stefanidu Janula

    Addig foglalkoztam az angollal amig rendszeresen kaptam a leckéket. Amióta megszünt, azóta egy párszo elolvastam a kimentett szöveget, végül elhagytam az egészet. De el kell mondjam, eddig ez volt a legjobb tanulási módszer. Hogy használom e a tanultakat? Nem mert nagyon kevés maradt a fejembe de (vagy)az is kevés volt amit elsajátítottam. Nekem a filmnézéshez kellene. Szeretném folytatni.

    Válasz