A tudás a fontosabb, vagy a papír?

Tulajdonképpen úgy lenne logikus, hogy az ember először megtanulja a nyelvet, és utána, ha erről papírra is szüksége van, akkor elmegy, és leteszi a nyelvvizsgát.

  Ez a folyamat azonban időnként megfordul…

Legyen meg a nyelvvizsga, mert tőlem úgyis csak a bizonyítványt kérik! – mondják sokan. Emiatt főleg a vizsgára készülnek, típusfeladatokat gyakorolnak, aztán előbb-utóbb majd csak sikerül a vizsga (inkább utóbb).

  Ezzel kapcsolatban érdekes fordulatot vettem észre mostanában. Több tanulónk hagyta abba tavasszal a tanulást, mert megkapta a diplomáját nyelvvizsga nélkül, és akkor úgy gondolta, hogy a nyelvtudásra nincs is szüksége.

  Eltelt pár hónap, és…
…és most jönnek angolt tanulni…

Először megkönnyebbültek, hogy nem kell nyelvvizsgát tenniük, aztán rájöttek, hogy az angol nélkül nem boldogulnak a munkában.

  Rájöttek, hogy a tudásra van szükségük.

  Igazuk van. Állásinterjúra is sokkal előnyösebb megbízható idegen-nyelvtudással felvértezve érkezni, mint vidáman lobogtatni a diplomát, hogy bizony, nyelvtudás nélkül sikerült megkapni…

Ön mit gondol erről?
Érdekel a véleménye, kérem, írja meg egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

463 hozzászólás a(z) “A tudás a fontosabb, vagy a papír?” bejegyzéshez

 1. Kinál Gyuláné

  A gimnáziumi tanárom Kóczián Tamás volt, egy időben a Tv-ben vezetett olasz nyelvlecke sorozatot.
  Éveken keresztül volt egy római levelező partnerem, majd amikor sikerült egy 8 napos olaszországi útam
  ( Róma, Firenze, Assisi, Siena, Tivoli ) sikerült találkoznom a levelező partneremmel is. Nagy élmény volt. Az út nem egyéni, hanem csortos volt, idegenvezetővel mindenütt.
  S jártam még külön is az Olasz Kulturintézetben tanulni.

  Válasz
 2. Kinál Gyuláné

  Én nem tanulni, hanem gyakorolni szeretném
  la lingua italiana, perchè ho studiato nel ginnasio.

  Válasz
 3. Rozália Hanyecz

  Tisztelt Tanár Úr!

  Boldog Új Évet kívánok Őnnek és Munkatársainak.
  Szeretnék utazásaink alkalmával bátrabbam megszólalni angolul.
  Úgy érzem , hogy csekély az ismeretem és ebben szeretnék fejlődni.
  A Bulldózer első részét már megvettem , de még nem értem a végere.

  Üdvözlettel: Rozália.

  Válasz
 4. Kiss Margit

  Kedves András!
  A véleményem az, ha valaki biztos nyelvtudással rendelkezik, esetleg több nyelven is beszél könnyebben el tudja magát “ adni” a munkaerőpiacon, mint akinek diplomája van. Másod éves hallgató vagyok és nekem is fontos a papír. Van pár közeli ismerősöm, akik lovári, eszperantó nyelvvizsgát tettek azért, hogy megkapják a diplomájukat. Nyilván ez is egy megoldás, de úgy gondolom, ha már energiát és pénzt fordítok a nyelvtanulásra, akkor legyen olyan, aminek hasznát is veszem.
  A célom: használható angol tudás. Megérteni másokat és megértetni magamat.
  További szép napot!

  Válasz
 5. László Bakos

  Véleményem:
  1. Isteni a puding-recept…. Kedvet kaptam az angolhoz….
  2. Eredetileg a könyvet és a lemezeteket az unokámnak szántam, de a recept hatásásra még meggondolom magamat. annál is inkább, mert ugyan elpöntyögtem, hogy a karácsonyi ajándék (egy része…) mi lesz, (az angol nyelvlecke….), de nem volt egyértelmű a fogadtatás, ugyanis a leányzó a török-nyelv híve, intenzíven tanulja kb. 3 éve, s gyakorolja kb. negyedévenként Isztambulban, alkalmanként 10-10 napig….
  3. ha mégis kell neki, lehet megveszem magamnak is, mert miután 2025-ben (88 évesen….) abbahagyom az intenzív szellemi munkát, kell valami más . ami mozgatja az agyamat… Ugyanis a balatonfőkajári jósnő-patikus azt mondta, minimum 100 évig fogok élni…
  4. Érdekességként: sok angol szöveget nagyjából megértek írásban, olvasva, (elsősorban a latin révén…). s mégsem kaptam kedvet a nyelvhez, főleg a ….. (nem merem kiírni, félek, megsértődik…) miatt..
  Rá fog jönni, ha a coach szót hozom fel érvként… Mérnök vagyok, imádom a pontosságot…. , s a munkám is ilyen… NEM SZABAD TÉVEDNI.. Egy magát profi angoltudásúnak tartott valakitől megkérdeztem, mit szól a példámhoz. Válasz: más -más a kiejtése, a hangzása, a baromian eltérő jelentésnek… Válaszom: én nem mondhatom egy bírósági tárgyaláson azt, hogy a ház azért omlott össze, mert az én szájam másként ejti azt a bizonyos tervezési faktort, amely be nem tartása miatt a ház összzdölt…. NA!
  5. Abszolute biztos, hogy a munkámban nem fogom, használni, bármily kecsegtető, ajánlat is érkezne… (tessék kapaszkodni: az unokaöcsém angol-német-flamand -cigány fordító, ebből él… ( a holland rendőrség által állandóan felkért fordító az amszterdami magyar kurvák és futtatóik bűnügyeiben…), s én szoktam lektorálni a szakmámba vágó angol-német-flamand munkáinak magyar fordításait.
  6. A fecsegésből elég… Uram, nálam óriási sikere van!!!
  Kellemes ünnepeket!

  *
  ,

  Válasz
 6. Kovács Julianna

  A legfontosabb a tudás!Én ezzel megköszönöm eddigi fáradságát, további jó munkát kívánok! ALDOTT, BÉKÉS KARÁCSONYI ÜNNEPET!🍀🤩

  Válasz
 7. Fogas Kati

  Tisztelt Tanár Úr, kedves András! Igazán megtisztelő , hogy kíváncsi a véleményemre.
  Nos. Az én értékrendemben első helyen a magyar nyelv pontos ismerete áll. Csak utána következhet bárminemű (pl. idegen nyelvek) ismeret megszerzése. Szánalmas látnom-hallanom, amikor a kétdiplomásra gyúrt emberfő nem tud helyesen írni. Nálam ez az alapvetés. Olvastam egy álláshírdetést, amelyben „angolul tudó” munkatársat keresnek és nem „nyelvvizsgával rendelkező”-t.
  Köszönöm a lehetőséget, üdvözlettel,
  Fogas Kati

  Válasz
 8. Balázs Elinor

  Kedves András! Nagyon örüloök ennek a lehetőségnek!…Nekem nemetül a nyelvtani részt és a tudást kellene fejlesztenem. És fel frisíteni a joval korabban hallottakat.Munkafelvetelhez ,megtartáshoz. Varom a következő tananyagot. Üdvözlettel Elinor

  Válasz
 9. Erzsébet Orsós

  Tudás! Papírt a mai romlott világban bárki szerezhet akiknek megvannak a megfelő gátterei! Sorry!

  Válasz
 10. Orsós Erzsébet

  Kedves András! Sajnos az én időmben az orosz volt a kötelező! Eljött az idő, amikor láthattuk, nem az az elsöprő tudás, hanem az angol! Mi nem tehetünk arról ebben a korosztályban, hogy még mindig az orosz szavak jutnak eszünkbe, Mellesleg nem rossz ez sem! Kitűnő voltam orosz nyelvből, de nem érdekel, akárhogy is bennem maradt! Fejlődni, fejlődni! 🥰

  Válasz
 11. Szeleczki Jánosné

  Kedves András!
  Köszönöm az eddigi nyelvleckéket. Memorizálgatom, csak sajnos nincs kivel beszélnem. Ettől függetlenül nagyon tetszenek, életszerűek! Nekem a tudás fontosabb, az, hogy társalgási szinten tudjak külföldiekkel beszélni, kérdéseikre válaszolni. Eddigi türelmét, segítségét köszönöm.
  Tisztelettel:
  Szeleczki Jánosné

  Válasz
 12. Bartos Gábor

  Sajnos eredmény nélkül többször nekifutottam a német tanulásnak, „alapfokú papírom” is van, de nehezen boldogulok. Amikor német nyelvterületen voltam előjött valami a tanultakból. De elkeserít, hogy hosszútávon nem sok marad, igaz ez azért is lehet nem használom a nyelvet.

  Válasz
 13. Répásné V. Zsuzsanna

  A tudás a fontosabb mivel csak ,ezen az úton lehet kommunikálni más nyelven beszélő emberekkel.A nyelv ismerete nélkül nem értenek meg és mi sem értjük Őket. A papírnak vagy a nyelvvizsgának a tudást kellene takarnia az a fontos mire van szüksége az illetőnek.Mire szeretné használni a tudást vagy a papírt. munkahely .megszerzése és megtartása szempontjából mindkettő fontos kéz a kézben járnak, aki ezt nem tartja szem előtt az elbukik a megmérettetés súlya alatt.

  Válasz
 14. Tassy Márton

  Kedves András!
  Én csak beszélni szeretnék, a nyelvvizsgára nincs szükségem!

  Válasz
 15. Lukács Enikő

  Kedves András. Nekem is ugyan ez a véleményem, hogy először a tudás és utána a papír. Köszönöm

  Válasz
 16. Cseszár Mária

  Sajnos, ez így megy sok helyen,és még büszkén lobogtatják a „papírt”, pedig ez mit sem ér,ha az egyén munkája során rájön,h. ezzel saját magát meg a felettesét is becsapta…

  Válasz
 17. Fehér István

  Igen a nyelv tudása a legfontosabb.Sok ismerősömnek például az volt a legfontosabb,hogy tudja
  beszélni a nyelvet.Papír nélkül is boldogult,mert tudott beszélni ahol épp arra volt szükség.

  Válasz
 18. Csertán Kálmánnétornyos47@gmail.com

  Kedves Mester, én mindig úgy gondoltam, hogy sokkal fontosabb a nyelv tudása, mint a papír, hiszen, ha valaki külföldre megy és a papírt lobogtatja, hogy van nyelvvizsgája, avval még nem értik meg. Énnekem szerencsém volt, mert 1964-ben el tudtam menni az NDK-ba (akkor még az volt),17 éves voltam és már 9 éve tanultam németül. Sikeres volt a német barátnőmmel a találkozás, majd Ö jött velem vissza Magyarországra. Végig németül kellett beszélnem, ami hellyel-közzel sikerült is. (Igaz néha mutogattunk.) A helyi viszonyokhoz való alkalmazkodás is lényeges volt. Akkor Drezdában mi a „hochdeutsch”-ot beszéltük. Ha papírom lett volna, nem biztos, hogy meg tudtam volna érteni bármit, de egy kezdetleges tudással is elég jól boldogulni lehet. Köszönöm, hogy „meghallgatott”. Tisztelettel: Csertánné

  Válasz
 19. Szabó Attila

  Tisztelt Neményi András!

  Véleményem szerint a nyelvtudás fontosabb a papírnál, de az életben mindkettő kell a boldoguláshoz.
  Köszönet a munkájáért.
  Üdvözlettel: Attila

  Válasz
 20. Solmosi Tamásné

  Azzal, hogy megnyíltak az országhatárok, szabadon járhatunk bármelyik országba az angol, vagy/és német, stb. nyelvtudás hétköznapi tekintetben elengedhetetlen. Hihetetlen biztonságot tud adni, ha képesek vagyunk megértetni magunkat. A tudományos életben nem lehet megélni nyelvtudás nélkül. Nap, mint nap a NET-n keresztül szinte bármiféle adat elérhető, amely a szakmai előrehaladásunk alappillére. Véleményem szerint az említett mkt. terület sürgetőleg igényli, hogy fejlesszük nyelvtudásunkat. Nem értek egyet azzal, hogy a diploma megszerzéséhez szükséges kötelező nyelvismeretet eltörölték. Ehelyett az iskolai nyelvoktatás jobbítására kellene több erőforrást biztosítani.

  Válasz
 21. Zsiros János

  Tisztelt Neményi Ür
  Most szeretnék az Ön ez év október 15-én küldött levelére válaszolni.
  Én a nyelvtanulást hobiszerüen időtöltéssel folytatom, tehát lassan tanulgatok Már szépkorú vagyok és
  unokáim is lássák, hogy énis tudok valamit angolból.
  A tudás vagy papirról az a véleményem, hogy előbb atudás és vizsga után a papir mert, migy igazi és hivatalos.
  Tisztelettel: Zsiros János

  Válasz
 22. Vörös István

  Kedves András. Nagyon örülök ,hogy rátaláltam önre. Már régen kerestem ilyen jellegű nyelv tanulást. Es most itt van. Hihetetlen egyszerű az egész. Jól kitalálta. Nem kell elmenni valahova. Nem kell beszámolni ,izgulni. Akkor tanulom amikor akarom. Még egyszer köszönöm a segítségét a tanúlásban. Nagyon hálás vagyok önnek. Isten áldja meg önt Vörös István lelkész

  Válasz
 23. Prisztóka Menyhértné

  Tisztelt Neményi András úr!
  A nyelvtanulással kapcsolatban az én személyes indittatásom, hogy a kétéves unokámmal, ha személyesen találkozunk tudjak vele kommunikálni. Az adataimból tudja, hogy idős nyugdijas korú ember vagyok, tehát a munkaerő piac engem már nem igazán befolyásol.

  Válasz
 24. Bitzer Valéria (Inke)

  Kedves Andras, nekem a tudás a fontosabb.
  A papir már nekem nem aktuális. Angolul
  beszelni nagyon szeretnek.
  Üdvözlettel

  Válasz
 25. Kővári Katalin

  Tisztelt András!
  Természetesen előbb a tudás a fontos és utána jöhet a diploma. Itt a neten mindennap tanulom a gyakorlatait, nagyon meg vagyok elégedve, érthető, és ez a sorrend, – angol szöveg, fonetikus leírás, majd a nagyar fordítás…egyszerűen kiváló! Köszönöm szépen a segítséget ameddig lehet élek vele! További szép napot, üdvözlettel: Katalin

  Válasz
 26. Katulic László

  Egy nyelv tanulása akkor hasznos, ha élünk vele, beszélünk, szélesítjuk, csiszoljuk. Rossz, hogyha csak a papírért magoljuk be a kötelezőt. Én szerettem már az általános iskolában szeretettem, az akkor kötelező oroszt is, de csak a kontaktus teremtéses részét, az írásbelo vizsgákat viszont nem szerettem, bár megoldottam. Most is utána nézek, fordítok számomra érdekes cikkeket. Örülök, ha az utcán megszólítanak idegenek és el tudom igazítani őket, majd pár mondatban megtudom, honnan jöttek. Nem tudok egy nyelvet sem tökéletesen, de megértetem magam oroszul (még az iskolai tudással), németül (a középiskolai nyögve nyelős, nem szeretett nyelven), spanyolul (a chilei barátaimtól), angolul (a slágerek nyelvén), kevésbé fordulatosan olaszul (a slágerek és a latin közkifejezések olaszosításával). Valamikor sok sláger szöveget fordítottam le magamnak. Az autóstop is sokat segített, mert kötelezően beszélni illett. Sokszor kevertem a különböző nyelveket, hogy megértessem magam. Az első mondat minden esetben így szólt: Magyar vagyok, keveset tudok idegen nyelven. De a „köszönöm”-öt és napszakok szerinti köszöntést minden nyelven megtanultam, bármerre jártam és most is tudom, pedig már 35 éve nem stoppoztam. Sajnos, nem volt lehetőségem mélyebben megtanulni egy nyelvet sem, de nekem az a fontos, hogy megértsem amit mondanak és megértessem magam.

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Igaz, én is ismerek olyan embert, aki szeretett oroszul tanulni,
   csak keveset, sajnos.