Minél hamarabb szerezzük meg a tudást, annál tovább használhatjuk

Amikor valaki elhatározza, hogy nyelvet akar tanulni, de mégis úgy dönt, hogy csak pár év múlva kezd neki, olyankor mindig eszembe jut, hogy ez nem túl jó döntés… Minél hamarabb tanul meg valaki egy idegen nyelvet, annál tovább tudja hasznát venni.

Ez logikus, hiszen például az ember beszélhet egy idegen nyelvet 30 éves korától, vagy 50 éves korától. Megtanulni ugyanannyi ideig tart, csak előbbi esetben jóval többet tudja használni ugyanazt a tudást. Sokan mégis halogatják, ameddig csak lehet.

20 év halogatás 20 év hátrányt jelent. 20 évvel kevesebb ideig profitálhat belőle.

Akkor miért halogatják sokan a tanulást?

Kérem írja le, ha Önnek már sikerült! Hány évesen vágott bele, mi volt a motivációja?
Természetesen arra is kíváncsi vagyok, hogy ha nem kezdte el, akkor annak mi az oka?

… és vajon ez az új helyzet, a koronavírus, a karantén, a kijárási tilalom milyen hatással van azokra, akik halogató-típusok? Ez is érdekes kérdes, ígérem, még foglalkozunk ezzel, hiszen nagyon aktuális!

Kérem, hogy írja meg lent egy hozzászólás formájában!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

349 hozzászólás a(z) “Minél hamarabb szerezzük meg a tudást, annál tovább használhatjuk” bejegyzéshez

  1. Szerezla Zsuzsanna

    Kedves András!
    Alapvetően nem szeretek nyelvet tanulni, de a mesterképzésnél a diploma feltétele volt. Így kényszerűségből próbáltam itthoni nyelvtanulási lehetőséget keresni. Azonban a munkám miatt nem volt időm foglalkozni vele (digitális oktatás az egész napomat lefoglalta a főállásom mellett), majd pedig a kormány döntése okán megszerezhettem a közgazdásztanár diplomát nyelvvizsga nélkül. Mivel nem szándékozom külföldre utazni, kitelepülni és külföldi tulajdonosú cégben dolgozni ennyi idősen, így „okafogyottá” vált a nyelvtanulásom jelenleg.
    Persze rákényszerülhetnék bármikor…
    Áldja meg az Úr az életét, kívánom, hogy sokan tanulják meg az ön segítségével a nyelveket, hiszen fontos és jó dolog a nyelvtudás – ha kamatoztatni tudja valaki bármely területen (akár szakmai anyagok olvasásánál is)!
    További áldott munkálkodást kívánok!
    Zsuzsa

    Válasz
  2. Veres Marianna

    Mán úgy érzem hogy én ezt a német nyelvet meg szeretem és szeretek tanulni mindig is imádtam az iskolákban járni is és öröm magával együtt dolgozni és még egyszer köszönöm és igyekszem tanulni csak az tudom hogy képes leszek meg tanulni a németet pedig én annyira szeretem csinálni szia és további szép napot magának

    Válasz
  3. Keczkó Zoltán

    Tisztelt Neményi Úr!
    Annak tudatában, hogy a leírtak mögött üzleti érdek is van, mindig nagy érdeklődéssel olvasom leveleit. Idősödő ember vagyok (66). Én elmulasztottam fiatalabb koromban az angol tanulását. A járványidőszak bezártságára tekintettel, a szellemi frissességem érdekében kezdtem foglalkozni vele. Az ön módszerének a legnagyobb hátránya, hogy egy-egy szó, nyelvtani alakzat tanulása közben nem hallja a tanuló – rögtön és azonnal „élőben”- a kiejtést.
    Ajánlásainak azonban nagy hasznát vettem, amit ezúttal köszönök meg Önnek.
    Tisztelettel: Keczkó Zoltán

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Zoltán!

      Azért van a cd melléklet, hogy hallgatni is tudja.

  4. Vágvölgyiné Papp Márta

    Kedves András!
    Egy pár évvel ezelőtt szerettem volna megtanulni angolul. Sajnos rá kellett jönnöm, hogy nem maradnak meg a fejemben a szavak, és ráadásul nem is tudom mire használni az idegen nyelvet. 74 múltam, egy kis faluban élek, külföldre nem járok leginkább anyagi okokból. Azért nagy örömmel elmentettem minden leckét, magam sem tudom, hogy miért. Üdvözlettel. Márta

    Válasz
  5. Krings Mária

    Kedves András!
    Németül egész jól megtanultam, mert közel 30 évig éltem német nyelvterületen.
    Inkább az angolt szeretném jobban megtanulni, hogy a neten jobban értsem meg a szövegeket. Így csak az angol nyelvleckét rendeltem meg magamnak, amit hetente többször is előveszek. Köszönöm szépen.
    Kellemes vasárnapot.
    Üdvözlettel
    Mária

    Válasz
  6. Judit

    Kedves Andràs! Szàmomra a korona többlet feladatokat ró, nem is keveset. A munkahelyemen és a magànéletben is. Nem tartózkodtam idehaza több időben a vírus megjelenése óta, sőt! Túlóràzok és az idős Szülők gondozàsa még több időt vesz igénybe. Igen TOLOGATOK! De!!!! nem mondok le a nyelvtanulàsról🥰, bîzom benne, hogy lesz még „én időm” Minden jót kívànok Önnek!

    Válasz
  7. Eva Mahr

    Én 71eves vagyok tanulgatom az agolt,nagyon tetszik és,reméllem meg lesz módom utazni ahol hasznát is veszem.Koszonom.

    Válasz
  8. Nagy József

    Tisztet Tanár Úr!
    Én 73 éves vagyok -tanulgatom a Német nyelvet. Motivációm az utazgatásokkal függ össze.
    Üdvözlettel:
    Nagy J.

    Válasz
  9. Marianna

    Nekem ez érdekes sosem tanultam idegen nyelven ha ne isten megtanulom akkor csak is saját magamnak tanulok ugye mester köszönöm hogy részt vehetek benne minden tőlem telhetőt meg teszek és igyekszem mihamarább meg tanulni ja meg oda figyelni

    Válasz
  10. Madarász Éva

    Tisztelt Neményi Úr!
    Én évek óta tanulok nyelvet…kb 15 éve! Angollal kezdtem de mindig abbahagytam különböző okok miatt…pénz, idő, megrekedtem egy szinten stb. Most németül tanulok…elég lassan haladok de lelkes vagyok! Jobban megy mint az angol és szívesebben is foglalkozom vele.
    Ezért kértem utoljára német leckéket. Nagyon tetszenek az Ön leckéi!
    Köszönöm!
    Üdvözlettel:
    Madarász Éva

    Válasz
  11. Erika

    Sajnos nem fog az agyam, gyorsan felejtek, pedig nagyon szeretnek megtanul i németül, mert az unokáim kint.elnek Ausztriában.
    Anyagilag.sem vagyok topon.

    Válasz
  12. Pataky Katalin

    Igen, a halogató-tipus-ság elég gyakori.Ez pedig gyenge akaratot jelenthet. Én is többször nekifogtam, de nem volt motiváltság, nem volt több’cérnám’….A l’ art pour l’art tanulás pedig nagy erény!

    Válasz
  13. Sándor László

    Kedves András!
    Anyám beszélt németül és latinul, apám lengyelül és szerbül. Néha próbálkoztak tanítani, de nem annyira intenzíven, hogy bármi is ragadt volna ránk belőle. A nagyapám is beszélt németül, sokáig élt Ausztriában, ott tette le a cukrászvizsgát, de idehaza soha egy német szó el nem hagyta a száját.
    Iskolás koromban kötelező volt az orosz. Nem nagyon szerettem, de később többször is voltam kint a munkám miatt. Eleinte úgy éreztem, hogy a sok év tanulás ellenére meg sem tudok szólalni. De a díszvacsorákon egy – két pohár vodka után már olyan pohárköszöntőt mondtam, hogy csak na! Meg is értették és én is őket. Vodka nélkül is értettem őket, de beszélni nem tudtam. Azóta sem használtam az oroszt, teljesen feledésbe merült.
    Gimnáziumban az angolt választottam, 4-es 5-ös jegyeim voltak belőle. Egyszer egy versenyt rendeztünk, ki ismer több angol szót. 15000 szóval az elsők között végeztem. Később a munkámhoz szükség volt az elektronikával kapcsolatos szakirodalom olvasására, annak fordítása ment is. Még a gyerekmesék fordításával sem volt nagyobb problémám, de a szépirodalom már kifogott rajtam. Beszélni angolul sem tanultam meg, és az angol beszédet is igen gyatrán értettem. A baj az a megértéssel, hogy bár ismerem a szavakat, mire összeraktam őket és kitaláltam, hogy mit is akar mondani, addigra már 5 mondattal előrébb van a beszélő. Ezért nem akkora probléma az olvasás, mert ott a magam tempójában ráérek megérteni.
    A húgom nulláról indulva 3 hónap tanulás után felsőfokút tett eszperantóból, és rábeszélt engem is és a feleségemet is. Közös időtöltés gyanánt esténként eljártunk tanfolyamra. Ezt is megtanultam az olvasás szintjéig, de a beszédem itt is inkább csak nyökögés szintű volt.
    Aztán jött a rendszerváltás, és utazhattunk. A kedvenc helyünk Spanyolország volt. Ekkor kezdett érdekelni a spanyol, és az olasz, mivel ezeken az országokon átutaztunk. Franciaország is útba esett, de az valahogy sohasem érdekelt, pedig a húgom tudott franciául, és akart is tanítani.
    Annyi ragadt rám tanulás nélkül a spanyolból és az olaszból, hogy a feliratokat többé-kevésbé el tudtam olvasni. Aztán közbejött, hogy a feleségem térde nem bírta a hosszú buszozást Spanyolországig, repülőre meg nem hajlandó felülni, így aztán le kellett mondani a spanyol nyaralásokról Ezzel az érdeklődésem is alábbhagyott a spanyol és olasz nyelvek iránt. Most ez a helyzet, nincs nyelv, amiről úgy érezném, hogy szükségem van rá. Az interneten mindent megtalálok angolul, annak a fordítgatásával ha lassan is, de hozzájutok minden információhoz.
    Mire megtanultam volna jól egy nyelvet, addigra megszűnt az inspiráció. Ráadásul tartósan abban a nyelvi környezetben kellett volna élnem, hogy beszélni is megtanuljak, ne csak olvasni.

    Válasz
  14. Hornyák Éva

    Sajnos, most nincs időm, mivel 16- órázom, és kőműves is dolgozik nálam hétvégeken, mert csak akkor tud nálam dolgozni! De ha befejezi a kemény munkát, akkor több időm lesz! További szép estét, jó éjszakát kívánok!

    Tisztelettel: Évi!

    Válasz
  15. margit

    én nem halogatok. kedves tanár ur minden nap adok magamnak egy órát. köszönöm jól vagyok. üdvözlöm. margit

    Válasz
  16. Bíró Béláné

    Annyira rossz a memóriám, ráadásul nincs önbizalmam, kevés a pénzem könyvekre, és lehet hogy már úgysem sikerül eljutnom németországba. Nagyon nehezen tanulok. Pedig az ön példamondatai nagyon jól használhatók, a helyesírás a kiejtés, minden nagyon segítőkész. Köszönóm /de nem adom fel/

    Válasz
  17. Szabó Sándor. Torda

    Jo estèt kivanok
    Szeretnek legalabb nemetet megranulni,de nincs ra idom. Tavaj infarkt, az iden szájpadláss rák kioperalasa.
    Hátha!
    Majd megprobálom
    Üdvözlet

    Válasz
  18. Halász Lászlóné

    Én 73 éves vagyok . Többször neki ugrottam már , de sajnos egyedül nehezen megy. Az ön példa mondatai nagyon hasznosak .

    Válasz
  19. Jávori Nóra

    Gimnáziumban angol tagozatra jártam, így viszonylag jó alapom volt a folytatáshoz. Valóban, jó ideig nem foglalkoztam ezzel / gyerekek születése, nem volt akkora szükség rá, mint manapság/.
    Lányom kikölrözött Ausztráliába, így újból feleleve ítettem a tanultakat. Beszélgetős csoportba is eljártam egy-kétszer.
    Elég jól megálltam a helyem a különféle angol /kínai, skót, arab, lengyel stb./ megértésében.

    Válasz
  20. Balázs Ernő

    Jó estét Neményi Úr! Nagyon lerobbant házat tudtam csak venni, minden szabadidöm rá megy. Ment, csak eddig . Vágjunk bele!

    Válasz
  21. Lencse Gyula

    A német nyelv tanulását 80 éves koromba kezdtem el. Az inspirált,hogy az unokám is most kezdte az iskolában, és segíteni kívántan neki.Nem hagytam abba mert majdnem más naponta előveszem és olvasgatom.Igen sok mindent tudok már legalább is megérteni, ha válaszolni még nehezen megy. A nyáron inkább horgászni mentem az önkéntes karantén alatt mint tanultam. Rájöttem, ha legközelebb Bécsbe megyek vásárolni már nem tudnak ” eladni „.Köszönöm az eddigi segítségét. Tisztelettel: Lencse Gyula

    Válasz
  22. Kanó Zoltán

    Tavaly 51 évesen kezdtem a francia nyelv tanulásával. Diákkoromban önszorgalomból és kíváncsiságból tanultam latin és spanyol nyelvet. Mivel a francia sok latin szót tartalmaz, sokat jelentett a 30 évvel ezelőtti tanulásom. Sosem késő elkezdeni.

    Válasz
  23. Petróczki Jánosné

    Kedves András! Én elmúltam 68 éves amikor az angol nyelv tanulással kacérkodtam- megvettem a könyveket és a füzetet is elő vettem- közben sok más feladat jött és az angolra már nem maradt energiám.

    A korona vírus időszaka alatt jó pár elfoglaltság szünetel a -csoportok felfüggesztése miatt- lehet
    újra tervezni a napi időbeosztást. Talán az egészség megőrzés mellett újra kezdem az angol leckéket.

    Köszönöm az érdeklődését, jó egészséget kívánok: Petróczkiné Ági

    Válasz
  24. Fülep István

    A fentiekkel egyet értek és folyamatosan foglalkozom a nyelvvel. Ebben az időszakban még több időt tudok rá fordítani, mert nem megyek ki a lakásból, csak ha nagyon szükséges

    Válasz
  25. Kósik István

    Tisztelt Naményi Úr !
    Hajdan 1960-64 között tanultam a gimnáziumban németet, szerettem, jól is ment, még ma is sok szóra emlékszem.Talán egy éve az Ön által felkinált lehetőségbe bele vágtam. De a kor ( 75 év ) ,elfoglaltságaim
    és még néhány mentegetőzésnek tűnő probléma kapcsán „a rám ömlesztett anyaggal ” nem tudtam megbirkózni. Abba hagytam, mert vagy csinálom tisztességesen , vagy nem. Ha hússzal rövidebb lennék. Köszönöm megkeresését. Entschuldige mir bitte. Tisztelettel István

    Válasz
  26. dr. Jarabin János

    Kedves András ! Én „úton vagyok” !! Üdv.
    /Később keresem a IV. rész és a Beszéd gyakorlatok beszerzése ügyében ./

    Válasz
  27. Rauscher Tamás

    Tisztelt András,

    Eléggé fiatalon,20 éves kor alatt,már megragadták érdeklődésemet az idegen nyelvek,s rögtön el is kezdtem őket tanulni.A fő ok a kedv,az érdeklődés volt,nem néztem,hogy esetleg anyagi hasznom is lehet belőle,ám ennek ellenére most ebből élek.Véleményem szerint az érdeklődés hiánya lehetetlenné teszi a hosszú távú,rendszeres nyelvtanulást.Az érdeklődés szólhat az adott ország kultúrájának,lakóinak vagy akár a nyelv szépségének,a lényeg az,hogy meglegyen.
    Üdvözlettel:

    Rauscher Tamás

    Válasz
  28. Annamária

    Sajnos idő hiányában nem tudok hozzákezdeni, mert a karantén idejére terveztem a tanulást, de a kormány nem rendeli el a karantént. :-)

    Válasz
  29. Ágica

    Bocsánat, elhunyt a legnagyobb fiam, ez az oka a hallgatásnak. Köszönöm megértését.

    Válasz
  30. Hegedüs Béláné

    Tisztelt Neményi Úr!
    Sajnos súlyos betegség miatt hagyta abba a tanulást
    Üdvözlöm: Joli.

    Válasz
  31. Perei Jánosné

    Kedves András!
    Annak idején a Gimnáziumban tanultunk német nyelvet. Meglepően sok maradt meg az emlékezetemben. Az egyik sógornőm német, de nem tudunk találkozni, mert Németországban él. Amikor pár évig itt laktak Gyulán, akkor is csak akkor tudtunk beszélgetést gyakorolni, ha a férje nem volt ott. Az ragaszkodott hozzá, hogy Gabi /Regina Gabriele Kreß/magyarul beszéljen. Sajnos elég keveset tudok már azóta is, mert csak felejtettem. Most az Ön által küldött leckéket olvasom, és sok nagyon ismerős. Remélem, hogy a következő hónapban már sokkal többre emlékszem. Köszönöm Önnek és minden jót kívánok. Perei Jánosné Babi.

    Válasz
  32. Oláh János

    Tisztelt uram !
    Én5 betöltöttem a 66 élet évemet !
    Folyamatosan tanulom az Amerikai angolt !
    Magyarországon nem nagyon lehet Amerikai angol nyelv könyvekhez jutni !
    Interneten próbálkozom! Ugyan is úgy hozta az élet, heti kontaktusban vagyok a NASA-l !
    A Trump adminisztrációval napi kontaktusban vagyok ! Tisztelettel: Oláh János

    Válasz
  33. Gallo Marianna

    Kedves András!!
    Szeretnèk köszőnetet mondani önnek,mivel a nyelvtanulás egèszen más alapokon van ès ez nagyon jó módszer.Nem kezdő vagyok,mert próbálom elsajátítani a nyelveket,de a nèmettel nem tudok mit kezdeni.Franciával kezdtem ès a Helyközi Távbeszèlő Ig,-on dolgoztam francia-olasz nyelvterületen.Azóta is tanulgatok,de az addigi módszer /kuka/!!!!!!Az ön módszerèvel csodálatos a tanulás.Sokszor nem is veszem èszre.hogy nem magyarul beszèlek,csak a sok nemèrtő fejeket látva utána kapcsolok,amikor rám szólnak,hogy nem èrtik.Nagyon jó.szitu,de èlvezem.Naponta csak olvasgatom ès így jól rögződik.Már akartam írni,de ami kèsik nem múlik.köszönöm ezt a jó módszert.MerciÜdvőzlettel MariannaGallo

    Válasz
  34. Dr. Németh Árpád

    Irányomba tanúsított türelmét, és eddigi megértését köszönöm.
    Valamikor régen már jeleztem, hogy nem remélt magas életkorom okán a nyelvet elsajátítani már képtelen vagyok. Valójában szükségem sincs rá, mert nincs kível gyakorolnom a szavak helyes kiejtését.
    A fentiek miatt nem vásárolok már nyelv-könyvet sem.
    Amennyiben ezek ismeretében terhére vagyok, kérem törlésemet ,
    Tisztelettel : Németh Árpád
    P.s. Ha megtalálom a leiratkozás lehetőségét, úgy megoldom a problémát, ugyanis rájöttem, hogy gyászjelentést majd nem küldhetek,

    Válasz
  35. Maxim Erzsike

    Kedves András!Az iskolában annak idején tanitották a németet,sajnálom ,hogy nem volt alap bázis,mert real szakkon voltam,ahogy telt az idő,nem foglalkoztam vele,mert úgy alakult,nincs szükségem rá,igen ám voltunk Németországban szószedettel a kezemben kinlodtam,hogy értsek meg egyet mást.aztán amikor küldtél nekem sokolyan dolgot,magyar
    -német forditásoka ennyi elég nekem ,azok nagyon jókolvasni tudokés segitségemre volt.éHabár ahány nyelvet tudsz,annyi féle vagy.KÖSZÖNÖK MINDENT,CSODÁS OKTATÓ VAGY!Ha fiatalabb lennék,nagyon jók a technikád,könnyú veled tanulni,sokat adsz magadból,Maradok tisztelettel M Erzsike
    ,Üdv neked!

    Válasz
  36. Némethné Nagy Márta

    Tisztelt Tanár Úr!
    Kérdésére válaszolva 34 évesen kezdtem el egy német nyelvű külkereskedelmi iskolát amivel 36 évesen végeztem. Fél évvel ezelőtt egy jó állást nem sikerült megszereznem, elbíztam magam hogy úgyis sikerülni fog a nyelvet jól tudom. Kiderült hogy olyan sokat felejtettem hogy kb. alapfok és középfok közötti szinten vagyok. Az a gond ezzel, ha az ember nem gyakorolja a nyelvet bizony el lehet felejteni. Angol nyelvvel ugyanez a helyzet. Ha nincs számonkérés nem vagyok rá kényszerítve. Ön erőből nehezebb. Tisztelettel: Márti

    Válasz
  37. Kósáné dr. Lévai Katalin

    Kedves András! 14 éves koromban kezdtem angolul tanulni, és tanultam vagy 8 évig, de sosem éreztem azt, hogy tudok is angolul. Nagyon sok negatív tapasztalatom volt, a legrosszabb az volt, amikor úgy a 80-as évek végén nem kis pénzért beiratkoztam egy nyellviskolába, ahol az volt a szabály, hogy csak angolul szabad kommunikálni. Ez nagyon jól hangzott, csak a tanár nem volt arra tekintettel, hogy a csoport nincs egy szinten.Így ő elbeszélgetett azzal az 1-2 diákkal, aki értette, a többi meg csak ült órákon át, hogy akkor most mivelünk mi lesz. Tudás ebből nem lett. De még nem tettem le róla, hogy hátha egyszer összeáll bennem ez a nyelv. Nem egyforma a motiváltságom, ezt be kell vallanom. Ha találok valami jó tananyagok, akkor neki bukok. Most leginkább egy olyan könyvre vágyom, amit angolul írtak, de kisgyerekeknek szánták. Hátha azt olvasva lenne sikerélményem.

    Válasz
  38. Menráth Miklós

    Kedves András! Azzal kezdem a levelem, hogy 89 éves vagyok. 10 évvel ezelőtt azzal a céllal kezdtem bele az angol nyelv felfrissítésébe, hogy ne felejtsem el azt amit régen megtanultam, de már nem gyakorlom. Ez bevált, mert azok a leckék, gyakorlások, amelyeket Öntől kaptam és kapok, nagyon hasznosak számomra, mert néha, amikor meg kell szólalnom angolul meg merek szólalni és „konyhanyelvi”‘ szinten még tudok beszélgetni olasz rokonaimmal. Ez nekem most már elég és úgy érzem két hobby a sakk és ez a nyelvgyakorlás, nagyon hasznos demencia ellen. A nyelv gyakorlását Önnek köszönhetem és még egyszer meg is köszönöm ezt a hasznos munkáját, amit ilyen lelkesen csinál.
    Tisztelettel: Menráth Miklós

    Válasz
  39. Kajtár Ágnes

    Kedves András!
    Én most döntöttem, szeretném kérni az olasz nyelvből a kezdő könyvet!
    Miért most? Igazából itthon dolgozom és van időm. A karantén , a vírus után irány Itália!

    Válasz
  40. Dr. Hajas Pál

    Tisztelt Neményi Úr,
    Igaza van, amikor kérdezi, vajon az emberek miért nem kezdik el időben a nyelvtanulást? Azt hiszem, a motiváció hiánya abból ered, hogy sokan nincsenek ráutalva az idegen nyelv használatára. Pedig ez napjainkban már egyértelmű lehetőség. Itt igyekszem elismerésem kifejezni Önnek a nagyszerű tananyagokért, amelyekre építve tanítgatom az unokáimat. Magam angol-orosz-francia-olasz mellett német-szlovák-vietnámi és arab nyelveken i kommunikáltam, s igazolom, hogy rendkívüli élmény ennyi nyelven megszólalni!!!
    Üdvözlettel, Dr. Hajas Pál

    Válasz
  41. Nagy Kornélia

    Kedves András!A bizonytalansàg miatt (covid, munkahely,egēszsêg)nem merek pénzt ölni a nyelvtanulàsba.Igen,nagyon szeretnék tanulni,de egyelöre nem tudok pénzt fektetni a tanulàsba. Köszönöm a segítséget,a leveleit nagyon hasznosak . Üdvözlettel Nagy Kornélia

    Válasz
  42. Zsolnai Gáborné

    Kedves András!

    Már többször nekiindultam az angolnak , németnek volt pár év kihagyás, de feltett szándékom, hogy most az Ön által küldött angol leckéket átveszem. Már belekezdtem, de nyáron sajnos felfüggesztettem, mert megadta magát a laptopom. Telefonnal ez kissé nehézkes. Most, hogy már van másik gépem elkezdem ismét.

    Üdvözlettel
    Egy örök, öreg diák.

    Válasz
  43. Januska Belane

    Kedves András!
    Valóban a legtöbb ember halogat mindent, nem csak a nyelvtanulast. Ez csupán lustasagbol van.
    Én is úgy voltam ezzel hogy jó lenne, de amíg otthon vagyok, úgy sem veszem hasznát. Aztán amikor egyik percről a másikra kint találtam magam külföldön, akkor döbbentem rá hogy kár volt halogatni, most aztán nincs mese, jön a melyviz. Így aztán a meglevő tudásomat kellett roham léptékben gyarapitanom. Most is ezt teszem, folyamatosan. Rengeteget tanulok a német fonokeimtol és a munkatarsaimtol. Azonkívül beszélgetek németekkel és próbálom a szokincsemet bővíteni. Hétköznap németet tanulok, hétvégén pedig oroszt, mert nagyon sok az orosz ajkú kolléga és ők nem tudnak németül.
    Így aztán sokszor elofordul hogy a két nyelvet keverem.

    Válasz
  44. Gerlei Anikó

    Orosz nyelvet 10-18 éves koromig
    Német nyelvet 12-18 -„-
    Angol nyelvet 28-35 -„-
    Francia nyelvet 55 -„- koromtól kezdve

    Válasz
  45. Bredán András

    Üdv.
    Mivel iskolában egyáltalán nem tanultam angolt ezért nehéz egy részt másrészt meg azért mindig
    halogatom mert naponta a munka mellet sok idö mene rá és nem mindig van rá idő,sőtt …

    Üdv.
    András

    Válasz
  46. Czeider Erzsébet

    Tisztelt András örülök hogy kíváncsi a véleményemre
    Igyekszem hogy időt szoritanom a nyelv tanulásra
    De nem mindig sikerül. Hamarosan nyugdíjas leszek.
    Remélem hogy be tudom pótolni az el pazarolni időt.
    A vírus alkalmat ad arra hogy több lehetőség nyílik az idegen nyelv tudás ösztönzésére. A célom az hogy meg értsem az idegen nyelveket.
    Üdvözlettel Erzsébet.

    Válasz
  47. Aszódi János

    Tisztelt Neményi András Úr!
    Köszönöm a megszólítást. Nyelvtanulási történetem (szükségességem, kényszerem) még 1995.-re datálódik. Az akkori privatizációs „hullám” a Gaz de France (GDF) kötelékébe sorolt bennünket. Így bízva abban, hogy a gimiben jeles voltam latinból (és a francia nyelv is újlatin nyelv) bátran belelendültem a francia nyelv tanulásába. Vizsgáimat az Alliance Francaise intézetben tettem le és Párizsban is eltöltöttem egyszer két hetet, majd egy hónappal később egy egész hónapot nyelvtanulás céljából. Az évek múltán azonban – az üzleti érdekek miatt – a GDF-et is privatizálták és egy belga nagyvállalat terelte fennhatósága alá.
    A francia nyelvtudásomat azóta is próbálgatom szinten tartani, de sajnos a napi feladatok és Nejem betegsége mindezt kicsit háttérbe szorítja. Éjszakánként (híresen rossz alvó vagyok) a RELAXA kazettákat hallgatom.
    Ennyit a nyelvtanulási szokásaimról, kényszereimről.
    Megjegyzésként annyit, hogy 76 éves és aktív (igazságügyi szakértő) vagyok, ám ez nem jelent leminősítést (részemről).
    Szívesen várom javaslatait a nyelvtanulásban. Sajnos a francia nyelvben intenzív felejtő korszakomat kicsit helyre kellene hozni a nyelvismeret megújítása céljából..
    Ebben kérem tanácsait.
    Tisztelettel:
    Aszódi János

    Válasz
  48. Kalmár József

    Már elmúltam 64 éves, érdekel az angol nyelv, de folyamatos, és nyilván így sokkal etedményesebb nyelvtanulásra most nincs időm. Jelenleg sokat dolgozom, 2021 év végétől tervezem az intenzívebb tanulást,. Most csak időnként nézem meg az Ön leveleit, a nyelvtanítási módszerét egyébként eredményesnek gondolom, később kipŕóbálom.

    Válasz
  49. Bájluk Loránd

    Köszönöm az alkalmi nyelvleckéket, majd az érdeklődését, de már túl vagyok a 70-en . Vidám nyuggerként felfrissítem a német, angol, olasz és román nyelvtudásomat.

    Válasz