Az aktuális helyzetre reagálva

Az előző bejegyzésem fő témája a halogatás volt. A hozzászólásokból kiderül, hogy sokan azért halogatják a nyelvtanulást, mert arra várnak, minden akadály elháruljon az életükben, ami „bezavar” a nyelvtanulásba. Ez lehet egészségügyi ok, sok munka, vagy épp munkanélküliség, egyéb teendők, unokázás, költözés, lakásfelújítás, családi gondok…

Sokan csak várnak a megfelelő alkalomra, amikor minden tökéletes lesz ahhoz, hogy belevágjanak az otthoni nyelvtanulásba. De vajon lesz ilyen, hogy minden adott, minden tökéletes? Attól tartok, ilyen nem létezik…

2020 és a koronavírus olyan új helyzetet teremtett mindannyiunk életében, amire tekinthetünk úgy is, hogy „most még halogatom picit a nyelvtanulást, úgysem lehet utazni sehova” vagy:

„na itt a soha vissza nem térő alkalom, belevágok!”

Próbáljuk meg a sok negatív hírt, a kijárási tilalmat, a korlátozásokat „átkeretezni”, és a dolgok pozitív oldalát nézni.

Tudom, hogy ez nehéz, de tegyünk egy próbát:
Hogyan segíthet Önnek ez az új helyzet abban, hogy végre felhagyjon a halogatással, és valahogy a javára váljon ez az egész „karantén”-helyzet?


 • sajnos nem lehet csak úgy kiruccanni otthonról, étterembe, kávézóba, múzeumba menni, elutazni helyekre… beszűkül az élettér, ki tudja, mennyi időre: valahogy muszáj „feldobni” az otthon töltött időt: pontosan megtervezett nyelvtanulással például, ami alól most nincs kibúvás!
 • este 8 után kijárási tilalom van: jönnek a sötét, téli esték, és még a barátokat se nagyon lehet áthívni, vagy beiktatni egy színházas estét. Sokan unatkozni fognak, és unalmukban tv-t néznek, nassolnak. Mennyivel hasznosabb, ha egy héten 2-3 alkalommal már megvan az esti program, ami a mentális egészséget is szolgálja: frissen tartja az elmét, sikerélményt ad!
 • sopánkodás helyett mennyivel előremutatóbb, ha tudatosan készülünk a veszélyhelyzet utáni időszakra. Ehhez persze kell a pozitív gondolkodás, hogy ennek egyszer vége lesz, és akkor szinte új élet kezdődik. Gondoljon csak bele, mennyivel nagyobb eséllyel indul például a munkaerőpiacon, ha most ezt a pár hónapot intenzívebb nyelvtanulással tölti.
 • sokan nehezen alkalmazkodnak az új helyzethez, gyerekek és felnőttek is. Sok ismerősöm kénytelen online tanulni/oktatni, otthonról dolgozni, vagy éppenséggel teljesen más munkát keresni, mint amit eddig csinált. Sokak életében óriási kihívás ez, de miután megtörténik a váltás, és belerázódnak, rádöbbennek, hogy: „Jé, hát ezt akár eddig is lehetett volna!” vagy „Jé, hát ez még bizonyos szempontból jobb is, mint ami eddig volt!”
 • gondoljon csak bele, ha egyszer vége lesz ennek, Ön vajon mit fog mesélni az ismerőseinek: „Képzeld, a karantén alatt megtanultam angolul!” vagy „Képzeld, új munkát találtam, amihez kell a nyelv is!” Mennyivel jobb és jövőbe mutató ez, ahelyett hogy: „A karantén alatt teljesen befordultam, elegem volt mindenből, halálra untam magam…” Ugye mennyivel jobb, ha megpróbáljuk átkeretezni a dolgokat, és azt is tudatosan eltervezni, hogy a pozitívak leszünk…

Nem állítom, hogy a ez a helyzet egy áldásos állapot, és mindenkinek élveznie kéne, de tudatosan átalakítva a hétköznapokat, és megtervezve a hasznos otthoni programokat, az otthoni nyelvtanulást, a lehető legjobbat hozhatjuk ki belőle!

Vége a halogatásnak, tekintsen erre az új helyzetre úgy, mint egy határvonalra: most kezdődhet a hirtelen ránk zúdult „szabadidő” lehető leghasznosabb kitöltése: intenzív nyelvtanulással!

Önnek mi a véleménye?
Kérem, írja meg egy hozzászólás formájában!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

82 hozzászólás a(z) “Az aktuális helyzetre reagálva” bejegyzéshez

 1. Petróczki Jánosné

  Nagyon érdekes volt ez az indítás, elgondolkodtam Én miért adtam fel azt az elképzelést, hogy megtanulok
  annyit angolul, hogy ha olyan országba érek ahol ez fontos tényleg ne lehessen eladni. A könyveim és
  Öntől a biztatás is, megvan még is vacillálok a tervezéssel és az elkezdéssel. ?????

  Lehet, hogy a 71 év ami megakasztja a lendületet?

  Válasz
 2. Timea Tóth

  Nekem nagyon tetszik. Kiváncsi vagyok,hogy ennyi idősen mennyire tudok nyelvet tanulni?! Köszönöm a lehetőséget!

  Válasz
 3. Perei Jánosné Julianna

  Többet fogok most.már foglalkozni a nyelvtanulással. A gépem sokáig nem volt jó, de az összes küldeményt megtaláltam hála Istennek. Nagyon sok levél érkezett, egy álló hétig azzal foglalkoztam.
  A héten meg az ünnepekre kellett nagytakarítást csinálni, ma szakítottam rá egy kis időt, hogy írjak. A többi idő kell a főzéshez.
  ÁLDOTT KARÁCSONYI ÜNNEPEKET ÉS BOLDOG ÚJÉVET KÍVÁNOK. Julianna./Babi/

  Válasz
 4. Fogas Katalin

  Tisztelt Tanár Úr! Köszönöm a lehetőséget. Boldogan írom le „magvas” gondolataimat a témával kapcsolatban.
  Nos, a karantén alatt én gyermeki lelkesedéssel vetem bele magamat a magyar anyanyelv szépségeibe. Ehhez pedig ki mást, ki másokat hívhatnék segítségül, mint Mikszáth, Móricz és Szabó Magda csodálatosan szép, írói megfogalmazásait. Természetesen ehhez a racionális angol nyelv és a kínosan precíz német nyelv gyakorlását is igyekszem hozzáragasztani. Életem egyik óriási élménye ugyanis, hogy érzéket és megértést kaptam a Teremtőtől az irodalom, a nyelvek és a zene iránt, amiért örök hála illeti Őt.
  Köszönöm

  Válasz
 5. Szeloczei István

  A tanácsok nagyon hasznosak, köszönöm. Egy az én problémám, ha ez probléma, 80 éves vagyok és az utazás már egyre távolibbnak tünik, márnem dolgozom, tehát az uj ismeret csak az önbizalmat növeli, de minek. Üdvözlet, IstvánSzeloczei István

  Válasz
 6. Molnár Péter

  Köszönöm a lehetőséget!
  Véleményt csak később tudok írni.
  Üdv. Péter

  Válasz
 7. Béber Istvánné

  Kedves Tanár Úr! Köszönöm szépen a Beatles számot. Nagyon jó választás volt. Igyekszem megtanulni. Szoktam énekelni csak nem értettem miről is szól. Köszönöm mégegyszer.

  Válasz
 8. Annamária Baranyai

  Nagyon szuper könnyen ellehet sajàtítani a nyelvet,ezzel a módszerrel.köszönöm

  Válasz
 9. Varga Andrea

  Kedves Andràs! Amit ön kitalàlt az nagyon hasznos és köszönöm szépen.Probàlok minden nap foglalkozni vele de nagyon nehezen haladok vele. Remélem mikorra ujra normàlis lesz a vilàg màr fogok tudni néhany mondatot angolul Önnek köszönhetően. Köszönöm :)

  Válasz
 10. Béber Istvánné

  Szerintem minden gyakorlás kérdése. Én tanultam munka mellett ami nem volt könnyű, viszont fiatalabb voltam és könnyebben ment. Most sokkal nehezebben tanulok. Igaz 13 év telt el azóta. Minden nehezebben marad meg, rengeteget kell gyakorolni, de azt hiszem nem kell ahhoz külföldre menni, hogy elsajátítsuk az anyagot. Voltam külföldön és nem beszéltem rendesen az adott nyelvet, igaz ragadt rám valami, de ha nem tudja, mit kérdeznek nem is fog tudni válaszolni. Csak abból, hogy külföldre megy, nem biztos tudni is fog. Ez a véleményem.

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Egyetértek, itthon is meg lehet tanulni, szerintem is.

 11. Szényeiné Buron Erika

  Üdvözlöm kedves András, szeretnék telefonra tölthető hanganyagot kapni , tud ilyet küldeni esetleg? Köszönettel : Erika

  Válasz
 12. BUBICS TAMÁS Iván

  A felvetett kérdésre reagálva:
  „Aki mindig csak a szelet figyeli, nem vet,
  és aki csak a fellegeket lesi, nem arat.”
  Prédikátor könyve 11. rész, 4. vers

  Válasz
 13. Kása Imréné

  Kedves András!
  Remélem nem veszi túl személyeskedőnek a megszólítást.
  Igazán most érett meg bennem az a kemény elhatározás, hogy legalább társalgási szinten megtanulok angolul.
  A későbbiek folyamán más álláslehetőség után szeretnék nézni. Hiába van meg a betonbiztos német nyelvtudásom, szinte mindenhol kérik az angolt is.
  Ker. ügyintéző, recepciós, stb.
  Nem vagyok már fiatal, de a nyugdíjig még van jó néhány évem, és nem szeretném a hátralévő időt cipekedéssel és hajlongással tölteni. Hát ezért a vágy az angoltudás iránt.
  Üdvözlettel. Kása Imréné. Gabi

  Válasz
 14. Czirják Erzsébet

  Tisztelt Uram nem lustaság ról vagy halogatásról van szó 60 feletti vagyok azért szeretnék tanulni angolul hogy a tabletem jobban tudjam kezelni sajnos nehezen tudom megjegyezni aszavakat minden nap. Valóban nem gyakorolok de nem részletezem hogymiért

  Válasz
 15. Sebesi József

  Tisztelt Tanár Úr!
  Most léptem be a nyolcvanadik évembe és furcsán hangzik talán, de korábbi nyelvtanulási próbálkozásaimra most kaptam végleges megoldást. Ez nekem már csak a ragyogó időkihasználás és szellemi frisseségem fentartására ad egy csodálatos megoldást, no és többet érteni a világból. Csodálattal adózom a kétnaponkénti levelekért ami, nagyon hasznos és egyben folyamatos biztatást is jelentenek. Megérkezett a „Mesterprogram Titkai” csomag is, ami megint nagyon hasznos számomra. Én is sok-sok egészségi gonddal küzdöttem meg, de a pozitív gondolkozásmód eddig még minden alkalommal segített és most minden vírusos nehézség ellenére örülök, hogy részt vehetek egy ilyen ragyogó programban.
  Ezért hálás köszönetem, József

  Válasz
 16. Hanó Ferenc

  Kedves András. Igen,szerintem is fontos,hogy a jelenleg meglevő helyzet ne ölje még az emberek életét, kapcsolatát, egészségét. Szerencsés vagyok, mert igaz, 63éves vagyok, nem a betegségtől rettegek,hanem a jövőbe tekintek. Terveim vannak. A 2-es típusú cukorbetegség felszámolása egy igen kemény ” böjttel ” . Decemberben lesz vége és már most nincs szükségem az eddigi napi 12 szem tabletta szedésére. Jelenleg egy ,azaz egy szem tablettát szedek, azt is úgy, hogy reggel fél este fél tabletta. A cukor szintem 6.0 körül mozog, egyéb,úgymond járulékos bajok, mint vérnyomás gond, koleszterinszint, prosztata, megszunt. Szándékom,hogy, tökéletesítsem angolnyelv tudásom. András módszerében látom a lehetőséget, hogy ezt elérjem. Röviden ennyi a Covid19-ről a véleményem. Vagyis,pozitívan,pozitívan, pozitívan és akkor minden jól alakul.

  Válasz
 17. Svastics Zsuzsa

  Kedves András! Nagyon hasznosak voltak azok a mondatok,amit legutóbbi levelében küldött…Köszönöm.Igyekszem gyakorolni,hiszen ezek szinte minden nap előforduló dolgok!

  Válasz
 18. Szántay Zoltán

  Egyetértek : ezt a sorstól kapott pofont lehetőségnek is lehet tekinteni, valami hasznos, értelmes dologra fordítani. Ilyen pl. a nyelvtanulás.

  Válasz
 19. olvasó

  Üdvözlöm !
  Már tanultam nyelveket, és ami jelenleg még kevés idő mellett is hasznos lenne a jobb megértéshez, a grammatikai ismeretek ( igék, „igekötők” , igeidők, mondat-szerkezetek.. stb ) „újra tanulása”
  Van-e lehetőség valami főleg grammatikai anyagot segítő Cd rendelésre ? (pl. angol, vagy orosz)
  ( Egy ilyen „kisebb-Cd” akár iskolában – vizsgázóknak is hasznos lehet. )
  Van – e lehetőség MPL automata- vagy Foxpost automata szállítást kérni ?
  Átutalással is lehet fizetni Cd-megrendelést ?
  Köszönöm , további jó munkát kívánok.
  -M-

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Margó!

   Mindig értesítjük arról, amit éppen rendelni tud.

   Tisztelettel,

   András