Minél hamarabb szerezzük meg a tudást, annál tovább használhatjuk

Amikor valaki elhatározza, hogy nyelvet akar tanulni, de mégis úgy dönt, hogy csak pár év múlva kezd neki, olyankor mindig eszembe jut, hogy ez nem túl jó döntés… Minél hamarabb tanul meg valaki egy idegen nyelvet, annál tovább tudja hasznát venni.

Ez logikus, hiszen például az ember beszélhet egy idegen nyelvet 30 éves korától, vagy 50 éves korától. Megtanulni ugyanannyi ideig tart, csak előbbi esetben jóval többet tudja használni ugyanazt a tudást. Sokan mégis halogatják, ameddig csak lehet.

20 év halogatás 20 év hátrányt jelent. 20 évvel kevesebb ideig profitálhat belőle.

Akkor miért halogatják sokan a tanulást?

Kérem írja le, ha Önnek már sikerült! Hány évesen vágott bele, mi volt a motivációja?
Természetesen arra is kíváncsi vagyok, hogy ha nem kezdte el, akkor annak mi az oka?

… és vajon ez az új helyzet, a koronavírus, a karantén, a kijárási tilalom milyen hatással van azokra, akik halogató-típusok? Ez is érdekes kérdes, ígérem, még foglalkozunk ezzel, hiszen nagyon aktuális!

Kérem, hogy írja meg lent egy hozzászólás formájában!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

349 hozzászólás a(z) “Minél hamarabb szerezzük meg a tudást, annál tovább használhatjuk” bejegyzéshez

 1. Herceg Éva

  Szeretnék beszélni nem pontos helyesírást szeretném megtanulni hanem beszél

  Válasz
 2. Hornyák Éva

  Drága András, szeretnék válaszolni! Sajnos a vírus miatt kevesen lettünk, és így többet dolgozunk, 16 órákat, és nagyon fárasztó! Én nagyon szeretnék meg-
  tanulni, már egy pár megy is, mivel az Unokámnak olyan Barátja van, hogy Angolul tud csak beszélni, és Én is boldog lennék ha perfekt tudnák! Én kezdtem is tanulni Angolt, de sajnos 32 személyből egyedül maradtam! És mivel 2 Tanárnő jelentkezett erre az Angolra, és mivel Ők tudtak is Angolul, így a Tanárnővel elbeszélgettek, Nekem kellemetlen volt, és így Én is ott hagytam! De remélem, és bízok benne, hogy Ön által meg fogok tanulni, amit előre is nagyon szépen köszönöm!
  Maradok: TisztelettelÉvi

  Válasz
 3. Horváth Zsuzsanna

  Kedves András!
  Én is a halogatós típus vagyok. Bár nem 0-ról kezdem, de az ismétlés mindig kell, ha még nem „égtek be” a kifejezések. Régen tanultam a nyelvet, nem használom. Örülök, hogy itt újra tanulhatom a legfontosabb témák mondatait. Reggel ezzel indul a nap, es napközben mondogatom, ami eszembe jut. Neha nézek angol nyelvű adást, de olyan gyorsan beszélnek, hogy csak pár szöt tudok kivenni. Nekem ez a nagy problémám. Remélem ez most változni fog! Köszönöm a lehetőséget.
  Üdvözlettel: Zsuzsi

  Válasz
 4. Károly Mária

  Sajnos én is halogattam, kifogásokat kerestem. Most viszont válaszút elé állítottam magam. Gondolom 50 év felett nem könnyű a nyelvtanulás, főleg a nulláról kezdeni, de azon vagyok, hogy belevágjak. Talán még nem késő.
  Az életemet is a nulláról kezdem. Új tervek, kihívások foglalkoztatnak. Ide tartozik az angol nyelv tanulása is.

  Válasz
 5. Nagy Katalin

  Kedves András!

  Én is halogatom, pedig fontos lenne, hogy tanuljak.
  Jelenleg Münchenben élek és sajnos pár szón kívül nem tudom a nyelvet.
  Sajnos a tanulást nem nekem találták ki, legalább is ha azt könyvből kell.
  Nincs nyelvérzékem, nehezen maradnak meg a tanult szavak.
  Ami még megnehezíti, hogy egyedül dolgozom és ahol lakom is csak magyarok vannak. Nem vagyok ráutalva és nincs akivel beszéljek.
  Most váltottam ki a vállalkozásomat és minden képen meg kell tanulnom a nyelvet, de egyszerűen nincs lelki erőm hozzá fogni.
  Arra gondoltam, hogy talán a kudarctól való félelem az ami kifogásokat gyártat velem.
  Nem tudom, hogy számomra milyen technika lenne megfelelő, hogy meg tudjam tanulni a nyelvet.
  Ha esetleg tudna tanácsot adni, nagyon megköszönném.

  Üdv.: Nagy Katalin

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Katalin!

   Ha úgy érzi, hogy nincs nyelvérzéke, akkor használja az enyémet:))

   Komolyan, úgy írtam a könyveimet, hogy abból biztosan meg tudjanak tanulni Önök, Kedves Nyelvtanulók!

 6. POMÁZI KÁROLYNÉ

  Kedves András!

  Kérdésére azt tudom, válaszolni, sokáig nem kellett a munkámhoz az idegennyelv tudás. Akkor lett szükségem idegennyelv tudásra, amikor új szakmát kellett tanuljak. Ezután fordultam nyelvtanárhoz és kezdtem el 5 évig nyelvet tanulni, de tapasztalatlan voltam és nem tudtam, hogy egy alapfokú nyelvvizsga bizonyítvány megszerzéséhez, mennyi idő kell és a tanár sem tudta megmondani.

  Ezért nem tudtam célt állítani, hogy mi az az időpont, amire nyelvvizsgára bocsátható leszek. Így csak célnélkül tanulgattam.Aztán abba hagytam a nyelvtanulást, már 15 éve, nem tanultam nyelvet, de még mindig emlékszem a szavakra és ha német nyelvű rádió adást, hallgatok, akkor azért értem, hogy miről beszélnek.

  Szerintem, fontos hogy az ember nagyjából tudja azt, hogy mennyi idő alatt tudja elérni azt a nyelvtudás szintet, amivel nyelvizsga bizonyitványt tud, megszereni.

  Tudom, hogy a nyelvtanuláshoz idő kell és nem lehet mindenkit, bekategorizálni, hogy pl. 100 óra tanulás, kell és alapfokú nyelvvizsgára bocsátható.

  Van akinek lehet, hogy elég 100 óra, de van akinek 100 óránál egy kicsit többre van szüksége
  .
  Az én esetemben ez egyhúzó erő lett volna, a nyelvtanuláshoz. hogy tudom, van egy időpont, amire nyelvvizsgára bocsátható tudást érek el.

  Válasz
 7. József Nagy

  Kétféle hatás lehet -Többet tanul mivel a kijárási korlátozás miatt több idő áll rendelkezésre. A másik megfontolás, hogy momentán úgy sem tudja használni ezért halogatja a tanulást. Magam részéről kicsivel több időt szánok a tanulásra,.mint a korlátozások előtti időben..

  Üdvözlettel:
  József

  Válasz
 8. Lajos Termel

  T. András! 50 évvel azelőtt tanultam németül a gimnáziumban és jól ment . olvastam belépek a pékségbe vásárolni . Ez így nekem tetszett. aki nem tud semmit könnyen megérti. szeretném olvasni tovább is a leckéket. Köszönettel: Lajos

  Válasz
 9. György Irén

  Én nem kezdtem még el a tanulást, Olasz, mert közben kislányombetegsége foglalt le mai napig, és az esküvőmet is meg kellett szervezni, tehát halogatom még a tanulást nyugis napokra.

  Válasz
 10. Neményi András Szerző

  Tisztelt Kiss Úr!

  Elnézését kérem, valószínűleg nem találkoztam a levelével.

  Válasz
 11. Szijártó László

  Tisztelt Neményi Úr!
  1942 elején születtem,a háború alatt apám amerikai fogságba került, így nagyszüleim segítségével nevelkedtem. Nagyapám több nyelvet is beszélt,(tolmács is volt) az esti mese része volt a német nyelv megismerésének.Később az ilyen személyeket ,akik értelmiségi származásúak,illetve amerikai fogságba voltak,pláne németül is beszéltek az reakciós bélyegzést kapott. No,de nem folytatom a megtorlásokat, így a nyelv fejlesztése ,gyakorlása elmaradt.
  Az Ön hirdetése az internetten keltette fel a figyelmemet,már elmúltam akkor 70 éves.
  Már nem adnak el.
  Köszönettel és tisztelettel:Szijártó László

  Válasz
 12. Fogas Kati

  Tisztelt Tanár Úr, kedves András! Jó a kérdés, hogy miért. Nem szabad elfelejteni, hogy ugyan minden megtanulható, de az adottságot kapjuk. Én mindig nyelvtanár akartam lenni, mert amilyen nehézséget, árhidalhatatlant, okozott a matek, nos a magyar helyes helyesírást én már harmadikban ‘hallottam.’ Anno 38 évesen, 2 iskolás kisgyerek mellett tettem le a középfokú angol nyelvvizsgát. A gimiben németből érettségiztem jelesre, amit azóta is imádok. Köszönöm a lehetőséget.
  Üdvözlettel, FOGAS Kati

  Válasz
 13. Gajdos Sándor

  Kedves Tanár Úr!
  Írásom előtt belenéztem ,,tanulótársaim” hozzászólásaihoz, bejegyzéseihez, azt gondoltam, hogy egyedül én vagyok itt a veteránok veteránja. Hála Istennek többen vannak, vagyunk akik öreg fejjel kezdik el a tanulást és tanulnak.
  Én 74 éves múltam, és ha nem zavarom, szeretnék továbbra is olvasója, tanulója lenni, vagyis még nincs szándékomban leiratkozni. Miért is kezdtem el a angol tanulást? Nyugdíjazásunk után feleségemmel minden évben kirándulgattunk egy-egy szomszédos országba (tovább nem merészkedtünk), mondanom sem kell, hogy nyelvileg elfelejtettünk egy kicsit is felkészülni. Úgy gondoltuk, hogy elég a mutogatós kérdezgetés, ez a módszer néha elég nevetségessé vált. A udvarias visszakérdezések gyakran az volt, hogy „English? ,,No” volt a válaszom és szégyenkezve elkullogtam. Ezekben az időkben határoztam el, hogy valamilyen minimális szintű angol tudásra lenne szükségem. Két éve kezdtem, amit ma is folytatok, de nagyon nem akar megmaradni a fejemben, nem úgy mint az unokáimnak, akik játszi könnyedséggel két nyelvet is tanulnak egyszerre. Sajnos, az idén személyesen (tekintettel a járványos helyzetre) csak egyszer tudtunk kommunikálni. Véleményem az, hogy mindent a maga idejében kell kezdeni, végezni és persze tanulni.
  Kirándulást ma már nem vállalok, de viszont a tanulást a magam módján tovább folytatom, melyhez igénybe veszek mindenfajta anyagot és segítséget. Hogy mire lesz jó ez a minimális angol nyelvtudásom (ha annak lehet nevezni)? Ha másra nem, talán agytornára jó.
  Várom további leckéit.
  2020. november 25.

  Válasz
 14. Nagy Béla

  Tisztelt András!
  Még ott tartok, hogy jó lenne, de már nem érzem
  azt, hogy fontos. (75)vagyok.

  Üdvözlettel : Nagy Béla

  Válasz
 15. Szvetnyik Zsuzsanna

  Kedves András!

  Köszönöm megkeresését!
  Személy szerint 50 fölött kezdtem el nyelvet tanulni . Miért is? Felnőttek a gyerekek, párommal már csak szinte kettesben megyünk külföldre és most jött el az ideje , vagyis éreztem hiányát a nyelvtudásnak :)
  Jelenleg németet tanulok, melyre egy nagyon jó lehetőséget találtam! Pécsett indult egy finanszírozott nyelvtanfolyam , jelenleg erre járok. Természetesen előtte már belekóstoltam a német nyelvbe , beiratkoztam egy nyelviskolába, de úgy gondoltam egy kis ismétlés nem árt! Coronavírus járvány annyiban változtatta meg a tanulás lehetőségét, hogy online tartjuk az órákat!

  Nagy álmom még az olasz ! Az Ön jóvoltából a Buldózer segítségével és egy nyelviskolai kurzussal sikerült némi alapot megszereznem, amit majd a német után folytatok :)

  Válasz
 16. Vankó Basa Lenke

  Gyermekkorban tanultam románul,franciául,oroszul.Az orosz a gyakorlás hiánya miatt kiesett.A román államnyelv volt,de a környezetemben mindig magyar szó folyt,főleg az irodalmi nyelvet sajátítottam el románul.46 éve élek egy magyar faluban,a Vajdaságban.ha haza megyek,ott folytatom a román tudást,ahol abbahagytam,semmit nem felejtettem el.Franciául tudok beszélni,mert dolgoztam Svájcban,ott sokat gyakoroltam és szintén nem felejtettem el.A szerbet csak az utca nyelvén beszélem.Most az angollal az a problémám,hogy csak tőmondatokban beszélek,utalok a dolgok értelmére,mert tűrhető a szókészletem és önöknél megtanultam a nyelvtanát,de igazából beszélni csak akkor tanul meg az ember,ha más szót nem hall,csak angolt.A tanultak előjönnek és lassan-lassan önálló szó- és mondatfűzési sikereket könyvelhetünk el.

  Válasz
 17. Éva

  Én nem szeretek halogatni. Minél előbb tanul meg valaki egy idegen nyelvet, annál tovább tudja használni.
  Én olasz nyelvet tanulok, ami dallamos és gyönyörű.
  Köszönettel: Éva

  Válasz
 18. Stanfel Irma

  Tisztelt András! Amikor elkezdtem tanulgatni a német nyelvet, nyaranta egy kempingben német vendégekkel
  próbáltam / csekély eredménnyel/ beszélgetni. Majd a gyakorlat teszi az embert picit ment is.
  Viszont ebben az évben nem jöttek a német barátaink, magyar társaság volt. Na de a lényeg
  most jön, valamikor érdemes volt tanulgatni, sajnos elmúltak az évek és ma már 78 évesen
  más a fontosabb.
  Üdv: S. Irma

  Válasz
 19. Oláh Károly

  Tisztelt Tanár úr,
  A halogatás fogva tart. Szégyellem magam. Imádnék Olaszul beszélni.
  Tisztelettel,
  Karesz

  Válasz
 20. Magdaléna

  Tisztelt Tanár Úr!
  Mindig lelkiismeret furdalásom van, hogy nem kapcsolódom be a nyelvtanulásba /angol/, de már jó ideje ez nem fér bele az időmbe.
  Köszönöm szépen.
  Magdaléna

  Válasz
 21. Dr Paksi Katalin

  Tisztelt Tanár úr, kérem hgy csak francia leckét legyen ledves küldeni

  Angol felső- és német középfokú vizsgám van, de a franciát Elo-val kezdtem, és idősebb korbam közèphaladóig jutottam ugyan de nehéz
  Másfél ève naplót írok gyér tudásommal franciául. Kôszõnettel dr Paksi Katalin

  Válasz
 22. Janovecz Józsefné

  Kedves András!
  Nekem az angol leckék nagyon jók voltak és hasznosak. Én a hatvanas évek elején tanultam az iskolában,.
  Ön tudja milyen módszerrel. Régebben volt alkalmam egy kicsit használni is, ma már csak a magam kedvéért.
  Örültem amikor megláttam, hogy ingyenes angol oktatás lesz és mint tudja szorgalmas követője vagyok.
  Sok újat tanultam Öntől és nagyon köszönöm.A továbbiakban is figyelemmel fogom kísérni a feladatokat.

  Válasz
 23. Bognár Mihály

  ÜDVÖZLETTEL Mihály én 60-éves vagyok néha csak nosztalgiából nézegetek bele az Orosz nyelv régi iskolában tanult szövegeibe

  Válasz
 24. Csősz István

  Nekem annak idején szerencsésen sikerült valamennyi időt Angliában tölteni, és a szakmám kvázi „hivatalos” nyelve az angol, úgyhogy eleinte szinte ragadt rám az angol.

  Sokkal tovább is juthattam volna, ha még szorgalmasabb vagyok.

  A mostani halogatásnak is a lustaság az oka szerintem.

  István

  Válasz
 25. Rácz Attila

  szia! voltam a Pushkin intézetben egy szemesztert, nagyon hasznos volt a nyelv, a kultúra és a város együttes megismerése, nem látnál benne fantáziát, ha próbálkoznánk ilyen utak szervezésével?

  Válasz
 26. Bicsánszky József

  Kedves Tanár Úr!

  Én is halogatok…
  Tisztelettel és köszönettel:
  Bicsánszky József

  Válasz
 27. Batin Istvánné

  Kedves András! Lassan 73 éves leszek. A fél családom Kanadában él. Két unokámmal, csak angolul tudok beszélni. Sokat segítettek a leckék, és a buldózer könyv. A kiejtés szempontjából. Köszönöm önnek! Tisztelettel . Rózsa.

  Válasz
 28. Vajdáné Sajó Ágota

  Kedves Uram!
  Mindenben igaza van. „Ahány nyelvet tudsz , annyi ember vagy!” Nagyon igaz ez a mondás.
  Tisztelettel :Vajdáné Sajó Ágota

  Válasz
 29. Feka Sándorné

  Én nem régen kezdtem el tanulni az angol nyelvet.Elkezdtem egy alapfokú tanfolyamot,de nem igazán tetszett.A következőket öntöl kezdtem el tanulni neten keresztül.Sajnos most le vagyok egy kicsit maradva,mert családi problémák léptek fel,de hamarosan folytatom.Nekem ez jobb,mint együtt tanulni sok emberrel,és alkalmazkodni az időpontjaikhoz.Köszönöm

  Válasz