Melyik nyelvet a legkönnyebb megtanulni?

Készült egy felmérés arról, hogy mely nyelveket lehet a legrövidebb idő alatt megtanulni.

Ez alapján 4 kategóriába csoportosították a nyelveket…

Az 1. csoportban a leghamarabb elsajátítható nyelvek szerepelnek. Olyanok, amelyek megtanulásához a felmérést készítők szerint 24-30 hét elég, kb. 600-750 tanóra. Pl.: olasz, spanyol, dán, holland.

Az 2. csoportba sorolták be a németet, melyhez 36 hét szükséges, kb. 900 tanóra.

Az 3. csoportban (nehéz nyelvek) szerepel többek között a cseh, lengyel, magyar, finn, ukrán, orosz. Ezek elsajátításához a felmérést készítők véleménye szerint 44 hét kell, kb. 1100 tanóra.

A 4. csoportba sorolták a szupernehéz nyelveket: arab, japán, kínai, koreai. Ezekhez 88 hét szükséges, kb. 2200 tanóra.

A felmérés készítői abból indulnak ki, hogy azt a nyelvet lehet a legrövidebb időn belül megtanulni, amelyik a legjobban hasonlít az angolhoz. Szóval, ez a felmérés azokra vonatkozik, akik már beszélnek angolul.

Az nem kérdés, hogy első idegen nyelvként angolul kell megtanulni.

De mi legyen a második nyelv?

Egy kicsit elgondolkodtam ezen a felmérésen, és arra jutottam, hogy tulajdonképpen mindegy, mert nem az számít, hogy melyik nyelvet lehet könnyen megtanulni, hanem az a lényeg, hogy melyikre van az embernek szüksége…

Szerintem a németre. Sokan az eszperantót választják, ami jól jöhet egy diploma kiadásához, de azért arra is kell tanulni, az eszperantó nyelvvizsgán is meg lehet bukni. Az első idegen nyelv elsajátítása után a második már mindenképpen könnyebben megy, vagyis az angol után azért sokkal könnyebb megtanulni németül. (Ez fordítva is igaz, a német után könnyebben megy az angol).

Ön mit gondol? Kérem, írja meg a véleményét egy hozzászólás formájában!

A felmérésről itt olvashat (angol nyelvű): https://www.state.gov/foreign-language-training/

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

397 hozzászólás a(z) “Melyik nyelvet a legkönnyebb megtanulni?” bejegyzéshez

  1. Szegediné Hajdu Mária

    Kedves András!

    Szerintem mindegy, melyik nyelvet tanulja elsőként valaki. Az adott nyelv nyelvcsaládjába tartozó következő idegen nyelvet valóban könnyebben sajátíthatja el akárki. Azt azonban cáfolom, hogy a német nyelvet az angol nyelv megismerése után kellene tanulni. Szerintem a két idegen nyelv tanulása igencsak eltér egymástól és erre ön is rámutatott egy korábbi levelében, valamint a saját gyerekeim és a diákjaim nyelvtanulási szokásai is ezt mutatták. Míg egyik nyelv a ragozást, a szabályokat helyezi előtérbe, addig a másik idegen nyelv a szókincs erősítését, a szóbeliséget hangsúlyozza.

    Tisztelettel:
    Szegediné Hajdu Mária
    tanítónő

    Válasz
  2. Mikó Anna

    Tisztelt Neményi úr! Véleményem szerint a nyelvtanulás egy jó kikapcsolódás ha sikeresen eltudjuk sajátitani akkor egy óriási sikerélmény.Én az olaszt tanulgatom ez harmadik nyelv lesz az őn segítségével persze sok szorgalom és kitartás is kell hozzá. Ahány nyelv annyi ember vagy .Az angol nyelv után már általában a többi már könyebb. Ü Köszönöm a tananyagokat ha lehet szívesen fogadom a többit is.Tisztelettel Mikó Anna

    Válasz
  3. Farkas Imréné Éva

    Tisztelt Tanár Úr!
    Az egyik ismerősöm Lovári-ból tett nyelvvizsgát,miután angollal és némettel is próbálkozott,de ezek nem sikerültek neki.Így kapta kézhez a diplomáját.Ez könnyebben ment és hasznos is volt számára.
    Üdvözlettel:Farkas Imréné Éva

    Válasz
  4. Hornyák Sándor

    Tisztelt Neményi András!

    Téli sportok közül a síelés családom kedvenc sportja. Ausztriai utazásaink során a német nyelv használata számomra elengedhetetlenül fontos. Gyakorlati életben, munkám folyamán az angol nyelv ismerete lenne
    fontos, amit sajnos nem beszélek.

    Válasz
  5. Eizenberger Józsefné

    Tisztelt Neményi Úr!
    Első idegen nyelvnek az angolt választottam (az oroszt most felejtsük el.) Áttértem a németre, van köztük hasonlóság, de a német szerintem nehezebb.
    Megrendeltem Öntől a német kezdő nyelvkönyvet, abból tanulgatok a saját tempóm szerint, illetve a hozzátartozó CD-n lévő hanganyagból a kiejtést lehet jól megtanulni.
    MIÓTA MEGVETTEM A NYELVKÖNYVET, AZÓTA NEM KAPOK ÖNTŐL INGYENES NYELVLECKÉKET, (BÁRMILYEN NYELVEN) HIÁBA KÉREK!!! MI EZ NEMÉNYI ÚR? BÜNTETÉS?
    Üdvözlöm.

    Válasz
  6. : Dodó

    Mivel én a német nyelvet hallás után tanultam meg még gyerekkorunkban és azóta is így beszélek, nekem semmilyen formában ne már rá se a fülem se a szám az angol kiejtése. Ebben kérem a segítségét, mivel ha egy szót kimondok angolul az úgy hat mintha németül beszélnek.

    Üdvözlettel:
    Dodó

    Válasz
  7. DrKovács Lászlóné Ilona

    Kedves András!
    Nekem az a véleményem,hogy azt kell tanulni amire szükség van,Egyik nyelvet sem adják ingyen,mindegyikkel sok
    munka van,elszántság és kötelességtudat. Áldozatot kell hozni, csak igy fog menni. Nem vagyunk zsenik,csodák pedig nincsenek. Üdvözlöm:Ilona

    Válasz
  8. Bali Marta Maria

    Kedves András

    Megtisztel azzal, hogy véleményemet kérdezi

    Én is azon a véleményen vagyok, hogy a második nyelv a nemet , amelyet célszerű megtanulni, – és abban is igazat adok Önnek, hogy fontos melyik nyelvnek vesszük hasznát a legjobban, – tehát , ezért én a németet jelolom meg

    Orulok, hogy együtt működhetnek Önnel, üdv B.M.Maria

    Válasz
  9. Orbán Jánosné

    Azt a nyelvet lehet könnyen megtanuni, amelyikre az életviteléhez az embernek feltétlen szükség van,mert a
    cél szentesiti az ezközt.

    Válasz
  10. Papp Erika

    Tisztelt Tanár úr!
    Először is szeretném megköszönni az elküldött leckéket.Úgy gondolom,hogy inkább egy nyelvet de nagyon jól tanuljak meg.A második nyelv elsajátítását nem tartom fontosnak mert úgy veszem észre,hogy az angolt bárhol a világban megértik.Várom továbbra is a leveleit.

    Válasz
  11. Tasner Józsefné

    Nekem eddig csak a magyar nyelvet sikerült megtanulni. De ez legalább nehéz nyelvnek számít!

    Válasz
  12. Füredi Ferencné, Ilona

    Nagyon kedves András, hogy kíváncsi a véleményemre, de sajnos erre érdemleges választ nem tudok adni, mivel egyik nyelvet sem beszélem. Angolból valami minimális, de az sem beszéd és értés, inkább fordítás és az angolul írt szavak talán helyes kiejtése. Persze ez sem vonatkozik mindenre. Pedig az angol nagyon kellene és Ön igazán nagyon sokat segít a küldött leckékkel és a Buldozer tananyagokkal, a hiba és szorgalom hiánya rajtam múlik. Nagyon köszönöm minden jelentkezését, mindíg örömmel fogadom. Üdvözlettel: Füredi Ferencné, Ilona.

    Válasz
  13. Hollós Tamásné

    Szerintem is a német nyelv után könnyebb az angolt elsajátitani Van bennük közös hol
    az azonos irás, de máskép ejtjük, van néha hasonlóság akiejtésben de másképpen irhuk. Üdv. Julika
    .

    Válasz
  14. Magdi Adorjàn

    T Nemènyi Úr! Nekem a nèmet nyelvet kell tanulnom mivel ide kõltõztem. 65 èves vagyok ès nem szègyenlem bevallani,hogy sajnos egyàltalàn nem kõnnyü. Sajnàlom ,hogy nem elõbb vàgtam bele a nyelv tanulàsba. Tisztelettel Magdi

    Válasz
  15. Szalontai Róbert

    Tisztelt Neményi András!
    Úgy gondolom, hogy valóban egy második nyelvet könnyebb megtanulni. Ez kb. olyan mint akinek van már egy diplomája, a második már kevesebb nehézséget okoz!
    Üdvözlettel: Róbert

    Válasz
  16. HIDEGH OTTÓNÉ

    Sajnos, nekem egyik sem sikerült. A németnek többször nekirugaszkodtam, de pár szó kivételével mindig kudarcba fulladt. Mivel nem sokára betöltöm a 70-ik évemet azt hiszem ez már így is marad. Pedig nagyon szeretnék külföldre utazni, de nyelvtudás nélkül gondolni sem merek rá. Nyilván nem ilyen véleményre számított, hiszen mit akar egy idős asszony? Szeretném tudni, ebben a korban még van-e esélyem?

    Válasz
  17. M. N.. Béla

    Tisztelt Uram !

    Példa : – németűl soha nem tanúltam, de fél éves koromtól egy éves koromig német nelvterületen német orvosok próbáltak visszahozni ( itt tartani ) az életbe(n) . Ma is – ha külföldön meg kell szólalnom – németűl beszélek . ( ÉN SEM TUDOM MIÉRT ) Ez csak úgy jön ! ! !

    Oroszúl nyolc évig tanúltam . ( 4 általános + 4 év technikum ) Ma sem tudom , hogy a „szobáka alma ” kifejezésből melyik a kutya neve ? Pedig hány – de hány orosz tanárt fizetett meg államunk , hogy tudjam : MELYIK KIFEJEZÉS VOLT A KUTYA NEVE ? ? ?
    Üdvözlettel : Béla

    Válasz
  18. zsuzsanna Kárpáti

    Nagyon szeretnék olaszul beszélni, de sajnos 73 éves vagyok és már nem fog az agyam. Fiatalabban elvégeztem 2 db. 30 órás tanfolyamot. Jelenleg is tudom, amit ott tanultam, de nem akarja az új dolgokat bevenni az agyam. próbálkozom. Köszönnöm a lehetőségeket. Üdvözlettel, köszönettel.

    Válasz
  19. Szabó Laszlo

    Üdvözlöm András először is köszönöm aleckeket szerintem azt tanulja az ember ami érdekli és szüksége van rá valamiért A vszontlatasra

    Válasz
  20. Virág József

    Kedves Tanár Úr!
    Teljesen egyetértek önnel. A mai világban már egyértelmű az angol nyelv meghatározó szerepe.
    A másodikat pedig az életvitel, a munkakörülmények határozzák meg. Pl. egy világutazónak a spanyol lehet érdemleges, de itt az EU-ban, Európa közepén a német nyelv a lételem, szemben a korábbi világ orosz nyelv kötelezettségével.

    Válasz
  21. Kemény Viktorné

    Kedves András ! Egyetértek a nyelvtanulásról írottakkal.Tanultam én is eszperantó nyelvet, ami sokkal könnyebb volt, mint az angol.Autodidakta módon sajátítottam el a német nyelvet, amit a gyakorlatban értettem meg igazán, amikor több éven át kint dolgoztam Németországban.Most élvezem az angol tanulását.Remélem, valamikor még hasznát veszem .Szeretettel üdvözlöm:Panni

    Válasz
  22. KOVÁCS ZSUZSANNA

    Szerintem az eszperantó nagyon könnyű. 24 órát vettem a nyelviskolában, mert kirúgott az eszperantó tanárom. Teljesen megtanultam, könnyen tudtam tárolni. A középfokú nyelvvizsgára már magamtól készültem fel, a közgazdász diplomámhoz. Egy kicsit sok volt. Most már nincs engedélyezve eszperantó.

    Válasz
  23. Enyedine Duranyik Mária.

    Sajnos, sőt biztos, hogy nekem nem nics nyelverzekem! De ennek ellenére, amikor angol nyelvkozegben éltem, tudtam S értettem az angolt, S ugyan így voltam az ivrittel is Izraelben. A német azért nem megy, mert erre még nem voltam ” rákényszerítve’ . A szuhaelibe is belekóstolt ám, amikor Kenyaban dolgoztam. Ha több eszem lett volna, S ott maradok vagy 1 évet Mombasszaban, az angolt és a stuhelit is rendesen megtanulom.Summa, summarum, a legkönnyebb ott megtanulni minden nyelvet, ahol élek pillanatnyilag..

    Válasz
  24. Kertész Béláné

    Én is úgy gondolom, hogy amelyikre nyelvre szükségünk van,azt mindenképp érdemes tanulni.
    A középiskolában és franciát tanultam,de mivel nem foglalkozom vele, így csak a szavak jelentése jut
    eszembe halláskor.Van egy szólás, hogy- ahány nyelvet tud az ember annyit ér-akit érdekel és inspirál a
    nyelvtanulás az előbb, vagy utóbb foglalkozni fog vele.(Mindig külföldi út során tapasztalom meg a nyelvhiányomat,mivel hétvégi programok során Szlovákiába és Olaszországban jártunk)

    Válasz
  25. Kemenes György

    Kedves Tanár Úr.
    Én is így gondolom,hogy első az angol , és utána a német,de természetesen az lehet a második nyelv,ami a legfontosabb. Pl.ha valaki Dániában tanul,akkor értelemszerűen a dán.
    Én is, ahogyan sokan mások be voltam állítva az oroszra,majd saját erőből német alapfokig jutottam,most az angolt gyűröm.A három ötvözetéből -mert megszólalni merek külföldön-megértik ha valamit szeretnék megkérdezni,azok akik akarják.Komolyabb célokra ez azonban nagyon kevés,ezért most komolyan bele állok az angolba.

    Válasz
  26. László Magdolna

    Azzal kapcsolatban, hogy elsőnek angolul kell megtanulni, én és még sokan önhibánkon kívül lekéstünk, minket oroszra tanítottak elég gyengén, és én is németül kezdtem el tanulni mellette fakultatíve, szintén általában nem a magam tudása szerinti csoportba sikerült bejutnom, az eredmény ugye nem is kétes egyik esetben sem…..
    Arról, hogy német után könnyebb az angol- hát kicsit külön véleményem van, össze lehet keverni a kettőt, ha nem elég biztos a német tudás. Mindenesetre nekem rettenetes az angol kiejtés, valószínű sosem fogom tudni elsajátítani (alapfokú angol nyelvvizsgát tettem, németből érettségim van, ha muszáj megszólalni, akkor esetleg németül hajlandó vagyok, angolul csak annyit, hogy I dont speak English!)
    De kérdésem volna: mi van a francia nyelvvel és főleg, ha egyszerre akarják tanítani a franciát és az angolt középiskolában a gyerekeknek?
    .

    Válasz
    1. Nagy Katalin

      Kedves András !
      Nekem a német volt az első tanult idegen nyelv , általános – és közép iskolában 9 évig tanultam. Most angolul tanulok a Blldozer könyv segítségével, amivel nagyon meg vagyok elégedve. Nagyon jó, hogy leírja a kiejtést is. Azt nem igazán tudom melyik nyelvet lenne könyebb elsőnek tanulni. Szerintem a német a névelők miatt nagyon nehéz, az angol pedig azért mert a szavak írott alakja nagyon màs mint a kiejtés. Azzal teljes mértékben egyet értek hogy a japán kínai kóreai arab nyelvet szuper nehéznek nyílvánították , főleg azért mert nagyon bonyolult az írásmódjuk . Az arab emberek ráadásul jobbról balra írnak.
      Üdvözlettel : Nagy Katalin

    2. Neményi András Szerző

      Nekem az a tapasztalatom, hogy jobb egyszerre csak egy nyelvet tanulni.

  27. Sármezei Sándor

    Sajnos nem tudok semmilyen tapasztalattal szolgálni. Soha nem sikerült egyetlen idegennyelvet sem elsajátítani. Tanultam évekig oroszt, iskolai hetenként ÖT órában, de ma nem tudok húsz szónál többet. Tanultam franciát három évig, de alig használtam, így talán húsz szót tudok. Tanultam nyelvtanfolyamokon, online tanfolyamokon, az ELO oktatásával, végül az Ön oktatásával angolul, németül, olaszul és nem marad meg semmi. Évtizedekig pincérként dolgoztam. Ott a használat során viszonylag rögzítettem egy szűk konyhanyelvet. Mivel azt a néhány mondatot hosszú évekig rendszeresen, majdnem naponta használtam, viszonylag, a háttérben megmaradt és amikor nagy a szükség, akkor használni tudom. Tehát tudok étteremben enni, és némileg átlátom az élelmiszer vásárlást. Ennyi.

    Válasz
  28. Nyulas Pál

    Tisztelt Neményi úr!

    A felméréssel kapcsolatosan biztosan Önnek igaza van. A segítségét szeretném kérni (gondolom, hogy nem csak én vagyok ezzel problémával) megvásároltam a CD csomagot, hogy felbuzdulva az Ön inspirációján autóban – mivel sokat utazom- utazás közben tanulom a kiválasztott nyelvet, de sajnos már az általam használt kocsi audió berendezés már nem alkalmas CD lemez hallgatásra. Szerettem volna a tananyagot átmásolni olyan eszközre amit tudd kezelni az autó audió berendezése, sajnos az informatikusoknak sem sikerült a műveletet végrehajtani. Tehát hiában vásároltam meg az Ön által összeállított anyagot nem tudom használni.

    Kérem a segítségét, gondolom megoldható a problémám.

    Üdvözlettel Nyulas Pál

    Válasz
  29. Szabóné Martinkó Eszter

    A felmérés szerint az angol a legelső nyelv, amit meg kell tanulni, és ma ez természetes. Én a franciával kezdtem, mert az édesapám francia tanár volt. Ezért ezt is választottam a középiskolában. És mellette tanultuk az oroszt, ami ma még hasznos lehetne. Utána németül tanultam. És azt jobban tudtam hasznosítani a munkám során.
    Az angolt is tanultam már, de azzal az a gondom ma is, hogy érteni nagyon sok mindent értek, ha szöveget olvasok a tanul két nyelv alapján, de a kiejtésem, ha beszélek erősen hasonlít a franciára, és komolyan küszködök, a helyes kiejtésért. Tehát lehet, hogy jobb lett volna az angollal kezdeni. De én nagyon szerettem, szeretem a francia nyelvet. És szívesen tanulnék még olaszul, mert ott is sokat megértek a francia alapján.
    Egyébként érdemes megnézni az északi népeket, ott szinte mindenki tud angolul, mert tapasztaltam, és nagyon jó módszerrel tanítják a gyerekeket az iskolában.
    És még egy megjegyzés. Én kisgyerekként tanultam francia énekeket, verseket, mondókákat. El kell kezdeni az idegen nyelv tanulását az óvodában. Hasznos.

    Válasz
  30. Tóth Árpádné Anna

    Tisztelt Tanár Úr! Véleményem szerint, ha nem is a legkönnyebben, de hamarabb meg lehet tanulni egy nyelvet, ha érdekel , s ha rá is vagyunk netán kényszerülve.Az angol nyelv megtanulása a legszükségesebb, majd követheti a német nyelv elsajátitása, szerintem. Tisztelettel: Tóthné Anna

    Válasz
  31. Bérces Mária Klára

    Tisztelt Neményi Úr!

    Magyar anyanyelvemen kívül jól beszélek románul, nem annyira , de folyamatosan, mondjam így: egyszerűbb szavakkal, (de gondolataimat ki tudom fejezni) franciául, középiskolai emlékeim alapján talán még németül és oroszul sem „tudnának eladni”, de számomra éppen a beszélt angol a legnehezebb. Íráskép alapján, épp a korábban mondottak okán, sok angol szót is megértek, de nyilván nem beszélek s nem írok angolul. Angolul csak alapfokon szeretnék tudni, amit az Öntől vásárolt – és CD-t tartalmazó – könyve alapján szeretnék elérni.
    Azt, hogy melyik nyelvet a legkönnyebb megtanulni – nem tudom. Szerintem ez legkivált attól függ, hogy milyen nyelvi környezetben vagyunk, mennyire vagyunk rákényszerítve az adott idegen nyelv elsajátítására, s hogy mennyire vagyunk készek ezért áldozatot (időt, energiát, anyagiakat) hozni.
    Tisztelettel BMK

    Válasz
  32. Dobos Márta

    EGyetértek az első nyelv, az angollal. Én sajnos vért izzadok, hogy valahogy megbarátkozzak a némettel, mint második nyelvvel, de itt az lehet a baj, hogy első tanfolyamként egy német szakmai ( orvosi) felsőfokú nyelvtanfolyamra, – kéthetes, szuperintenzív, nyári – iratkoztam be, ami az első nap derült ki, ez szakmai felsőfokú nyelvvizsgára készített fel. Végigcsináltam, de srva, nagyon rossz élmén maradt. Így hiába kezdtem többször újra, bennem van mai is ez a rosz élmény, nem megy. De nyáron voltam Berlinben, nagyon sok szó előjött és megértettem magamat ott.

    Válasz
  33. Korda Sándorné

    Tisztelt Neményi úr!
    Tapasztalataim alapján az angol a legkönnyebben megtanulható nyelv. Mivel Európában a legtöbben
    németül beszélnek. Így azt is érdemes megtanulni. Függetlenül az angol tudástól, nehezen tanulható.
    Igazából az igeidők használatában egyedül az angolban való megértése segít csak. Az angol és német után az egy nyelvcsaládba tartozó nyelveket érdemes megtanulni.Én angolul és oroszul gyorsan, németül kínkeservesen tanultam meg. A franciát „feladtam”.
    Üdvözlettel:
    Magdolna

    Válasz
  34. Ica

    Kedves András!
    Én abban a korban jártam iskolába, amikor az orosz volt kötelező, és orosz tagozatos voltam. Néhány évvel később angolt tanultam, majd pár év múlva olaszt.
    Szerintem a nyelvtanuláshoz érzék és szorgalom kell. Ennyi az egész.
    Én a németet meg sem próbálnám tanulni. Biztos, hogy nem menne, mert a nem tetszik a hangzása. Persze, ha muszáj lenne belevágnék, de biztos vagyok benne, hogy szenvednék.
    Üdvözlettel: Ica

    Válasz
  35. Hada Tibor

    Tisztelt Neményi úr,
    Sok ismerősöm által jelzett vélemények alapján alapvető kommunikációs szintig az angol az egyik legkönnyebben megtanulható nyelv de a német után könnyebb angolt tanulni mint fordítva. Viszont a motiváció itt is fontos tényező. És ez igaz a többi nyelvre is. Az olasz vagy spanyol nyelv mellett érdemes legalább egy szláv nyelvet is megtanulni hisz a környező országokban még mindig sokan csak a saját nyelvükön tudnak kommunikálni.
    Üdvözlettel
    Tibor

    Válasz
  36. Andrusecz Laszlo

    Szerintem mindenkinek az elso nyelv a legnehezebb, de ez egyenenkent valtozik. Kinek ez, kinek a masik nyelv tanulasa megy konnyebben, vagy nehezebben. Ki mire fogekonyabb

    Válasz
  37. Medzibrodszky Sándor

    Kedves András!
    Második idegennyelvként olyan nyelvet érdemes megtanulni, amire a mindennapi életben szükségünk lehet.
    A német nyelv itt, Európában, domináns nyelv, de latin Amerikában második nyelvként a spanyol vagy a portugál nyelv jöhet számításba.
    Véleményem szerint az azonos nyelvcsaládba tartozó nyelveket a legkönnyebb megtanulni. Egy olasznak megtanulni spanyolul vagy franciául nem okoz nagy gondot,hiszen ezek a nyelvek egy tőről fakadnak!
    A szláv nyelvekre ugyanez elmondató.
    Örültem a kérdésének.

    Válasz
  38. Somogyvári Imre

    Tisztelt Neményi Úr !
    Mivel németül von Haus aus beszélek, az angolt céloztam meg. Nem könnyű, mert 74 évesen már
    nehezen vésődnek a kifejezések az agyba. Nem adom fel, jónak, szakszerűnek és alaposnak látom
    módszerét, a tanulóval van általában a baj, hiányzik a rendszeresség és az akarás. Sajnos az én fiatal
    koromban ilyen lehetőségek nem voltak.
    Köszönöm segítségét.

    Válasz
  39. Bodrogi Csaba tantárgynak

    Engedje meg, hogy egy viccel kezdjem, amit Moszkvában hallottam 5 éves (egyetemi) ottlétem alatt:
    „Megkérdezik a nyelvész professzort mennyi idő alatt lehet megtanulni kínaiul?
    3 év – válaszol a nyelvész professzor.
    Megkérdezik a tanársegédet is mennyi idő alatt lehet megtanulni kínaiul?
    Másfél év – válaszol a tanársegéd.
    Megkérdezik az egyetemista diákot is mennyi idő alatt lehet megtanulni kínaiul?
    A szentségit (vagy más káromkodás), újabb vizsga! Na jól van tegyék be jövő hét péntekre.

    Sosem szerettem az orosz nyelvet, meg általában a nyelveket, csak a matek, fizika számított értelmes
    tantárgynak. Úgy hozta az élet, hogy oroszul megtanultam, aminek örülök és büszke vagyok és azóta
    odafigyelek a nyelvekre. Tisztelem és szeretem őket. Második nyelvként érdekből angol, tetszés szerint az olasz nyelvet tanulnám,

    Válasz
  40. Bodrogi Csaba tantárgynak

    Engedje meg, hogy egy viccel kezdjem, amit Moszkvában hallottam 5 éves (egyetemi) ottlétem alatt:
    „Megkérdezik a nyelvész professzort mennyi idő alatt lehet megtanulni kínaiul?
    3 év – válaszol a nyelvész professzor.
    Megkérdezik a tanársegédet is mennyi idő alatt lehet megtanulni kínaiul?
    Másfél év – válaszol a tanársegéd.
    Megkérdezik az egyetemista diákot is mennyi idő alatt lehet megtanulni kínaiul?
    A szentségit (vagy más káromkodás), újabb vizsga! Na jól van tegyék be jövő hét péntekre.

    Sosem szerettem az orosz nyelvet, meg általában a nyelveket, csak a matek, fizika számított értelmes

    Válasz
  41. Lődy Ede

    Azt hiszem egy távolkeleti nyelvet választanék, a megállíthatatlan fejlődés előtt meghajolva…

    Válasz
  42. Virág Sándor

    Tisztelt Neményi úr ! Nem tudok hozzászolni mivel még nyelvtanulásal nem próbálkoztam . Az angolnyelv nekem valahogy tetszik . Utazásaim során azt tapasztaltam hogy sok helyen lehet érvényesülni ha angolul tud valaki .

    Válasz
  43. Gyóni Ilona

    Kedves Tanár úr! Tökéletesen egyetértek annyi kiegészítéssel, hogy a latin, mint alapozó nyelv, nagyon fontos lehet a modern európai nyelvek tanulásához, de a vezető szerep ezután az angolé.
    Véleményem szerint az egy nyelvcsaládba tartozó nyelvek tanulásánál a hasonlóság nemcsak segít, zavaró is lehet.
    Mindenesetre nagyon érdekes ez a felmérés. Mindenképpen igaz, hogy a vilàgnyelvek között az angolé a prioritás. Európában a szláv nyelvek tanulása is nagyon fontos. De az olasz tudással is körbe tudjuk járni a környező országokat, sőt: kis spanyol „rátanulással” Dêl- ês Közép-Amerikát.
    Köszönöm, hogy megosztotta velem ezeket hasznos gondolatokat. Várom további remek tájékoztatását. Tisztelettel: Gyóni Ilona

    Válasz
  44. Vas Márton Sándor

    Köszönöm a tájékoztatást én angolul szeretnék tudni igy 65 – éves fejjel de franciát tanitottak nekem csakhogy én olyan ügyesen ellenáltam , hogy ez nem sikerült az akkori tanáraimnak amit mkst már nsgyon bánom.

    Válasz
  45. Schenk István

    Kedves András!
    A felméréssel és az ön által írt megfigyelésével teljes mértékben egyet értek.Azonban ,hogy kinek melyik nyelvnek a megtanulása könnyebb azt befolyásolhatja az is hogy milyen közegben forog az illető.Régebbi kérdés volt a” két nyelet egyszerre vagy külön tanulni?Nagyon kezdő szinten (németbe kicsit jobban)vagyok járatos ,de a két nyelvben vannak nagyon hasonló szavak (a Római birodalom idején a le telepedett germán katonák miatt) és talán jó nyelv érzékkel egyszerre is lehet tanulni. A mostani kérdésre viszont csak azt tudom mondani amit fentebb le írtam. Üdvözlettel István

    Válasz