Kifogások keresése helyett érdemes inkább változtatni a nyelvtanulási szokásokon

Kifogást keresni mindig lehet, és ha akar az ember, akkor talál is bőven.

A minap találkoztam egy hét évvel ezelőtti cikkel, amiben 22 okot szedtek össze arról, hogy miért nem beszélnek idegen nyelveket a magyarok.
Néhány példa belőle:

 • Nincs rá pénz.
 • Nincs rá idő.
 • Alkalmazkodjon a turista.
Persze, sokkal nehezebb megtanulni egy idegen nyelvet, mint kifogást keresni, hogy miért nem haladunk vele. Csakhogy a kifogásokkal semmire sem megyünk.

Ellenben, ha egyetlen dolgot megváltoztatunk nyelvtanulási szokásainkban, és a szavakat nem önmagukban tanuljuk, hanem a mondatokat jegyezzük meg, ahol előfordulnak, már sokkal előrébb vagyunk.

Az ismeretlen szavakat mondatokban tessék megtanulni. Ezzel az egy változtatással a nyelvtanulási problémáink nagy részét magunk mögött hagyjuk.

Gondoljon csak bele:

– a szavak így kötődnek, ezért sokáig fog rájuk emlékezni,
– nem kell keresgélni a szavakat, mert kész mondatokat vesz elő, ettől gördülékeny lesz a beszéde.

Ön hogyan tanul új szavakat? És hogyan áll a kifogásokkal?
Kérem, írja meg egy hozzászólásban!


(A cikket, amiről beszéltem itt találja.)

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

240 hozzászólás a(z) “Kifogások keresése helyett érdemes inkább változtatni a nyelvtanulási szokásokon” bejegyzéshez

 1. répás gábor

  Tisztelt Neményi úr! Várjon még egy kis időt mert akarnak foglalkoztatni a szakmámban szakácsként találtam munkahelyet és a második szakmámat is tavaly elkezdtem tanulni és mindenképpen kell rendelnem német nyelvű cd-ket mert kötelező az idegen nyelv vizsga és németet tanultam eddig is nem akarok tanár előtt szégyenkezni a középiskolába türelmét kérem.

  Válasz
 2. BREITNER BÉLA

  Tisztelt Neményi Úr! Köszönöm a segítséget, és valóban sokkal könnyebb így tanulnom. Minden jót kívánok önnek és a szeretteinek.

  Válasz
 3. Varga Anna

  Örülök. Csodás nagyon jó leckéket kapok amit nagyon köszönök önnek kedves András. Nagyon hasznos ha az ember külföldre utazik. Sajnos, nem tudom megrendelni a könyvet ….
  Üdvözlettel;
  Anna

  Válasz
 4. Szantai Lajosne

  Nekem bevalt a regi modszer, hogy kulon tanulom a szavakat. A mondatok megtanulasahoz sokkal tobb
  idore lenne szuksegem.

  Válasz
 5. Szantai Lajosne

  Eddig magukban tanultam a szavakat ami joval kevesebb idot vett igenybe, mint a mondatok megtanulasa.
  Mondatokat surun olvasgatok, van ami megragad, van ami nem.

  Válasz
 6. idCsömör Oszkár

  Hát csodás anyagokat kapok amit nagyon köszönök önnek kedves András”; egyben nagyon hasznos ha az ember külföldre utazik; még úgy is hasznunkra válik ha kinyomtatjuk a szöveget nekem be vált ja”… Sajnos én már nem vagyok 20 58 és az agyam áh nem működik;még Magyarul sem tudok már!!. Azért nem rendelem meg az anyagot mert egy rész nincs rá pénzem, másrészről képtelen vagyok megjegyezni szavakat az angolban: Nem tudom mi volna a sikeres módszer velünk idősebb korosztályával”… Bárcsak lenne megoldás. Üdvözlettel kedves András Szuper Tanár ön”…

  Válasz
 7. Gálfi Irén

  Tisztelt Neményi Úr! Nagyon szeretnék megtanulni Angolul mivel sokat járunk külföldre nyaralni ,de csak pár szó ragadt rám,és ugy érzem hogy az angol nyelv amit könnyebb kiejteni,főleg az én koromban ,70 éves leszek lassan.,Szeretném tudni mennyibe kerül a nyelv lecke kezdőknek,komolyan érdekel,de nem találtam sehol az árakat.Kérem tályékoztassanak hogy mennyiért tudnám megvásárolni.Előre is köszönöm.Üdv.Gálfi Irén

  Válasz
 8. Sipos Klara

  Kedves Nemenyi Andras !
  En eloszor egy nehez nyelvet a lengyel nyelvet sajatitottam el bizonyos szinten . Jol megertek mindent es beszelek is eleg jol . Az angol amit az Ön konyveibol probalok elsajatitani eleg jol haladok es hasznosak a mondatok . Több időt kell ra szanni hogy megmaradjanak a mondatok . Ez sem megy ha nem gyakaroljuk , de nagyon hasznos fejezetek vannak benne .
  Koszonom Sipos Klara

  Válasz
 9. Bolla Ildikó

  Tisztelt Neményi tanár Úr !
  Köszönöm a leckéket , próbálok majd iparkodni, de most még csak olvasgatom !
  Követni fogom az ajánlását , a tanulásnál !
  További szép napt !?

  Válasz
 10. Katalin

  Tisztelt Uram! Kedves András!
  Azért írom meg véleményemet az Ön által feltett kérdésre, mert nagyra becsülöm a nyelvtanárok munkáját, az ország jobb megítélése múlik rajtuk.
  A mondatokban történő tanulás hatékonyabb bizonyára, de erről a valamikori olvasástanítás jut eszembe, amikor egy másodikos gyermek minden Bo-val kezdődő szót Bogáncsnak ejtett, mert ez maradt a kedvence első osztályos korából.
  Röviden tehát. Az élő beszéd elsajátítására legalkalmasabb, ha abban a nyelvi környezetben történik, hiszen napi 2×8 órán keresztül hallja,és szemével is erősíti a „felfogást” Ezért helyes a diákok kiutaztatása, akár hetekre is,a kellő előtanyulmányok után. A legszerencsésebb persze , és garantált készséget biztosít a kb egyéves külhoni tartózkodás, akár tanuló, akár dolgozó esetében.
  További áldásos munkát kívánok:katire

  Válasz
 11. Kormány Zoltán

  Tisztelt Tanár Úr!
  Köszönöm a leckéket a mondatok tanulása NEKEM könyebben megy!Nagyon fontos lenne társalkodási szinten beszélnem mert a lányom Olaszországban él!A korom miatt nem könnyű, de bízom benne,hogy sikerül!

  Válasz
 12. Fehérvári Katalun

  Tisztelt Tanár Úr!
  Igen!!!! Nekem is van kifogásom: időhiány.
  Én kifejezèseket szeretek tanulni az jobban megmarad. Mintha lefényképezné az ágyam és csak gyakorolni kell utána.
  Jó egészséget kívánok önnek!
  Köszönöm a leckéket!
  Üdvözlettel!

  Válasz
 13. Beck Péter

  Kedves Uram, Elnézést kérek , de én a Német nyelvtanfolyam anyagát kértem őntől .Ugyanis én Schwáb
  gyerek vagyok. ehez kell az őn anyaga , hogy még jobban tudjam az uj német szavak elsajátitását,Maradok tisztelettel egy őreg diák .bECK pÉTER

  Válasz
 14. Gardi Anikó

  Kedves Tanár úr!

  Sajnos rosszul, mert nem mondatokban. De megfogadom a tanácsát, és mondatokban próbálok tanulni ezután.

  Köszönöm szépen!

  Üdvözlettel,
  Ancsa

  Válasz
 15. dr. Koháry Ágnes

  Tisztelt Tanár úr!
  Én az Ön „utasításainak” megfelelően a mondatokat tanulom, bár elég sok „feleslegesnek” tűnő témával foglalkozunk a könyvben. (Házi javítások tömkelege).Úgyhogy megfogadtam a tanácsot, úgy érzem haladtam is, nyáron Németországban egészen jól boldogultam. Apropo Németország. Mielőtt elutaztam volna, írtam a Tanár úrnak mindkét e-mail címére németül megfogalmazott levelet, azonban sajnálatos módon a mai napig választ nem kaptam. Ezért nem igazán érzem, hogy a szolgálatomban állna, bár lehet, hogy nem tiszte a tanulók leveleinek elolvasása. Tisztelettel Ágnes

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Ágnes!

   A forumba ha belép, ott a legegyszerűbb kérdezni, és biztos, hogy válaszolok.
   Ott nem vész el sem a kérdés, sem a válasz.

   Ha e-mail-t ír, az info kukac nyelvmester pont hu címre írjon, akkor megkapom.

 16. Szekely Margit

  A nyelvet mondatokban tanulom es mar gagyogok is.Szeretnem folytatni,mert lassan, de haladok
  Tisztelettel Margit

  Válasz
 17. Tokai Mária

  Voltam már Floridában, de sajnos a köszönésen és néhány alapvetöen fontos szón kívül semmi. A fiam ott tervezi a továbbiakat így nem ártana megtanulnom az angolt legalább alapszinten.A németet is az ön álltal küldött leckék alapján tanulom és bevállt.
  Köszönettel: Mária

  Válasz