Melyik nyelvet a legkönnyebb megtanulni?

Készült egy felmérés arról, hogy mely nyelveket lehet a legrövidebb idő alatt megtanulni.

Ez alapján 4 kategóriába csoportosították a nyelveket…

Az 1. csoportban a leghamarabb elsajátítható nyelvek szerepelnek. Olyanok, amelyek megtanulásához a felmérést készítők szerint 24-30 hét elég, kb. 600-750 tanóra. Pl.: olasz, spanyol, dán, holland.

Az 2. csoportba sorolták be a németet, melyhez 36 hét szükséges, kb. 900 tanóra.

Az 3. csoportban (nehéz nyelvek) szerepel többek között a cseh, lengyel, magyar, finn, ukrán, orosz. Ezek elsajátításához a felmérést készítők véleménye szerint 44 hét kell, kb. 1100 tanóra.

A 4. csoportba sorolták a szupernehéz nyelveket: arab, japán, kínai, koreai. Ezekhez 88 hét szükséges, kb. 2200 tanóra.

A felmérés készítői abból indulnak ki, hogy azt a nyelvet lehet a legrövidebb időn belül megtanulni, amelyik a legjobban hasonlít az angolhoz. Szóval, ez a felmérés azokra vonatkozik, akik már beszélnek angolul.

Az nem kérdés, hogy első idegen nyelvként angolul kell megtanulni.

De mi legyen a második nyelv?

Egy kicsit elgondolkodtam ezen a felmérésen, és arra jutottam, hogy tulajdonképpen mindegy, mert nem az számít, hogy melyik nyelvet lehet könnyen megtanulni, hanem az a lényeg, hogy melyikre van az embernek szüksége…

Szerintem a németre. Sokan az eszperantót választják, ami jól jöhet egy diploma kiadásához, de azért arra is kell tanulni, az eszperantó nyelvvizsgán is meg lehet bukni. Az első idegen nyelv elsajátítása után a második már mindenképpen könnyebben megy, vagyis az angol után azért sokkal könnyebb megtanulni németül. (Ez fordítva is igaz, a német után könnyebben megy az angol).

Ön mit gondol? Kérem, írja meg a véleményét egy hozzászólás formájában!

A felmérésről itt olvashat (angol nyelvű): https://www.state.gov/foreign-language-training/

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

397 hozzászólás a(z) “Melyik nyelvet a legkönnyebb megtanulni?” bejegyzéshez

  1. Pál Vilmosné

    Kedves András!
    Szerintem is a második megtanulandó a német nyelv legyen. Egyik unokám is ezt választja., mellé a spanyolt. Bár ikertestvére inkább a francia nyelvre szavazott , valami kötődés miatt. (?) Mindegy, angolból már szuperek.
    Tehát: Német!!!

    Válasz
  2. Enid

    Üdvözlöm András!

    Szerintem az alap az angol. és ki-mit szeretne.
    Es hogy melyik a legkönnyebb nyelv? Mindentől függetlenül az, amelyiket szeretnénk megtanulni, amelyik táj, ország tetszik, kötődünk. Az adott országban el tudnánk képzelni az életünket és a nyelvtudásunk által lehetőséget kapnánk arra, hogy az ott elő embereket és szokásaikat megismerhessük.

    Válasz
  3. Dr.Patyi Olga

    Tisztelt Neményi András!
    Szerintem is két fontos nyelv van az angol és a német. Itt Magyarországon leginkább a németnek vesszük hasznát.(Ausztria és Németország közelsége)Angollal meg mindenfelé el lehet menni.
    Legfontosabb a motivácio és a szorgalom.
    Üdvözlettel Olga

    Válasz
  4. Pető Éva

    Én először az oroszt tanultam(az volt a kötelező) lskolaelső voltam. Szerintem a világ legnehezebb nyelve az arab, a francia és a magyar a harmadik. Angol nekem azértvnem könnyű, mert bár magamtól tanultam meg elég sokmindent, mégis kevés, mert vannak dolgok(pl nyelvtan), amit egyedül nem lehet elsajátítani! Amúgy nem nehéz, csak teljesen más! Üdvözlettel!

    Válasz
  5. Pércsi Anita

    Középiskolában angolul, majd angol-francia csoportba, emelt szinten tanultam e két nyelvet, de a németre is szükségem volt, így autodidakta módon kezdtem el tanulni, alapszintig el is jutottam. Valóban könnyebb több nyelv után egy 3. 4. elsajátítása. Viszont a német nyelvvel bizony eléggé meggyűlik a bajom, nehéz nyelvnek tartom.

    Válasz
  6. Andrea

    Jo napot szerintem is a nemet nyelv jobb elsönek mind angol én is nemetül szeretnék tanulni

    Válasz
  7. Pogányné Teplán Magdolna.

    Kedves Neményi úr!Az iskolában az orosz nyelvet tanultam elsőként.
    Olvasni szerettem,de így 68 évesen nem sokra emlékszem a megtanultakból.
    Úgy gondoltam,németül kellene megtanulnom,mivel német vendégeim voltak több ízben.
    Elvégeztem a T.I.T.-nél egy tanfolyamot,de sajnos nem sok sikerrel.
    Az Ön segítségével amit nagyon köszönök,már többet megértek.
    A könyveket amit megvásáróltam azóta is használom,és hallgatom a C D-ket.
    Mivel a fiam az angolt tanulta,így én is úgy döntöttem,hogy az angolt talán könnyebben megtanulnám.

    Válasz
  8. Nagy Mariann

    Igen , osztom a véleményét biztosan könnyebb a masodik nyelv elsajátitása ,ha már tudjuk például az angolt.Tisztelettel Mariann.

    Válasz
  9. Salamon Béla

    Tisztelt Nyelvmester!

    Mivel 70 év felett vagyok így az orosz nyelvvel ismerkedthetem meg először, amiből középfokú vizsgát is tettem.
    Ez a nyelvtudás nem segített a későbbi pályám során és nem könnyitette meg az angol tanulmányaimat sem.
    Második nyelvként munka és gyermek nevelés mellett angolt tanultam 5-6 féle metodika szerint.
    A mérhetetlen mennyiségű angol szakirodalom olvasása nem segitette a beszéd készségemet és az angol anyanyelvűekkel való kölcsönös megértést sem. Viszont miden olyan munkatársammal akinek második nyelve volt az angol, semmiféle kommunikációs problémám nem volt! Gyakran részt kellet vennem tárgyalásokon ahol
    feltünt, hogy azonos érdekek esetén semmi nyelvi gondom nem volt, ellenérdekelt helyzetekben percek alatt
    őserdőbe kerültem és tolmács segítségére szorultam. Tapasztalatom szerint Europában elegendő az angol nyelvtudás és tartós kinnlét esetén célszerű az adott ország anyanyelvének alapjait megtanulni.

    Üdvözlettel S. B.

    Válasz
  10. Liptay János

    Az olasz nyelv ragadott meg, az elmúlt időszakban több évet képviseltem olasz terméket.
    Tolmácsunk volt folyamatosan, még kellett volna egy kis időszak, talán több ragadt volna rám.

    Válasz
  11. Raffay Margit

    Én iskolában az oroszt és a németet tanultam. Később próbálkoztam az angollal, de csak leírva hasonlít a némethez. A kiejtése miatt minden szó vagy kifejezés kétszeresen tanulható. Ehhez nem volt türelmem. Tanultam még spanyolt. Ez nagyon kedves nyelv, de az igeidők és a sok rendhagyó igeragozás teszi nehézzé. És nem használom, így elfelejti az ember.
    Most a szuahéli nyelvvel próbálkozom, de ehhez nincs tananyag. Erre lenne szükségem és az angolra. Az is baj, hogy az angol nem szimpatikus nekem. Fordító program segítségével levelezek angolul. Néha megdöbbenek milyen sok mindent nem tud szószerint fordítani. A versekről nem is beszélek. Nekem nem tűnik túl gazdag szókészletű nyelvnek. Még sem tudom elsajátítani.

    Válasz
  12. Tóth Ibolya

    szerintem mindenféleképpen hasznosabb olyan nyelvet választani aminek gyakorlati haszna is van. én az angol nyelv mellett teszem le a voksomat. aki diplomázik az tudja, hogy a tudományos cikkek angol nyelven vannak feltöltve az megfelelő oldalakon. A másik dolog ami az angol mellett szól, az az, hogy szinte a világ minden pontján beszélik ezt a nyelvet.utazások, nyaralások alkalmával tapasztaltam ezt. hogy mennyire könnyű megtanulni angolul? szerintem kell egy jó tanár, egy jó módszer és szorgalom.

    Válasz
  13. Batha Kálmánné

    Földrajzi szempontból olyan helyen élek, hogy gyakran lenne szükségem a német nyelvre. A spanyol nyelv ugyanakkor nagyon tetszik. Most az angollal vívok.

    Válasz
  14. Liptay Gábor

    Én az angolt választanám, viszont német nyelvjárás van a közelünkben elterjedve.
    Nekem lehet, hogy ezért nehéz választanom, egyik sem megy.
    Köszönöm kérdését.

    Válasz
  15. Pipó Sándorné

    Tisztelt Nyelvmester!

    Megtisztel, hogy kíváncsi a véleményemre és köszönöm!
    Akármi is a statisztika az angol nyelv az elején csalóka , mert gyorsan lehet haladni,de később amikor az anglicizmusok belépnek ott akad el az ember, mivel annak szerkezete a magyar nyelvtől idegen.
    A német nyelv igaz, hogy nehéz, de a német nyelvi környezet hatása , értem a Mo-i sváb települések, a háború előtti Mo-on a németet sokkal többen beszélték, annak volt hagyománya ez új keletű, hogy az angol mindent kiszorít.
    Reálisabb lett volna, ha az eszperantó terjed el a világon Üdvözlettel Pipó Sándorné

    .

    Válasz
  16. Kovács Judit

    Én a németet tanultam első nyelvként /az Ön segítségével/ Szükségem volt a régen tanult nyelv felelevenítésére, mivel sokat látogatom unokahugomat Németországban.
    Most szeretnék az angol nyelvvel „ismerkedni”, megtanulni, legalább társalgási szinten.
    Úgy gondolom, hogy nálam a nyelvtanulási sorrend a fentiekben leírtak alapján teljesen egyértelmű.

    Üdvözlettel: Kovács Judit

    Válasz
  17. tóth erzsébet

    Tisztelt Neményi András Úr, Gyermekkoromtól kezdve német anyanyelvű emberek vettek körül. Nagyobb koromban szeretettel tanultam ezt a nyelvet. Az angolt tudatosan eltervezett célból kezdtem tanulni. A norvég nyelvet alapfokon tanulom. Érdekes, hogy angolul tanitják . Sokkal könnyebb lenne németül tanulni az északi nyelveket. Persze lehet, hogy csak én érzem igy. Tisztelettel Tóth Erzsébet Törökszentmiklósról.

    Válasz
  18. Olasz Daniel

    En ugy gondolom amit a legtobben beszelnek a vilagon ha jol tudom az a spanyol,kinai nyelvet ne soroljuk be mert az visz mindent.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Állítólag az angolt beszélik a legtöbben.

  19. Kőbán Tamás

    Szerintem könnyen megtanulni „kényszerből” lehet, Közöttük élni,mindennapjainkat,napi életükben résztvenni,átérezi a mondatokat,jelentésüket. Itthon viszont csak magolunk,de nem értjük.Szeretném megtanulni az angolnyelvet de hiányzik az a bizonyos elszántság,és kitartás./ Sajnos/.

    Válasz
  20. Gelencsér Simon

    Tisztelt Neményi úr ! Én a német után próbálkoztam az angollal .Egyikben sem vagyok otthon. Ha valaki rám köszön , vissza köszönök és akcentus nékül közlöm hogy sajnos nem beszélem a nyelvüket.A londoni reptéren úgy vakarództam hogy tele lett a körmöm alja korpával. Olyan voltam mint a vak embert mikor a falhoz viszik és azt mondják neki árok van, nagyot ugorjon.New Yorkban mikor a Nemzet Biztonsági folyóson egy öreg négernek felolvastam a google fordítóról lemásolt ” elnézést nem beszélem az angolt, kérek segítséget ” Rám nézett , megnézte milyen nemzetiségű vagyok, majd azt felelte tőrt magyarsággal ” nem báj, igyekezz májd pótolni” Felragyogott a lelkem .A következő pillanatban vettem észre Ő is súgót használt. A bejárati ajtóban ott integettek vártak már a gyerekeim.

    Válasz
  21. TRAPP ÉVA

    KEDVES TANÁR ÚR! 1961-ben németből érettségiztem.Most 77 éves vagyok .Az elmult évtizedekben szinte mindent elfelejtettem a nyelvtant föként. Az angollal az a bajom,hogy más a kiejtés mint az irás és akoromnál fogva szinte azonnal elfelejtem amit tanultam.A számitógép használat valamit segit az angoltanulásban. KÖSZÖNÖM ALECKÉKET.

    Válasz
  22. György Zoltán

    Angolban van eleg sok latin szavak és german szavak ezert a nyelv felépitestöl fúg a szavak % es azér csopertösülnak külömbözö csoportokban.
    Tiszteletel: György Zoltán

    Válasz
  23. Kónya Irén

    Imádtam a Francia nyelvet, mert olyan dallamos, most meg az Angollal szenvedek. Hallgatom a CNN. T.. Olyan gyorsan beszélnek, úgy érzem ez nekem soha nem fog menni. Talán ha kint élnék köztük.. Talán. Köszönöm.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Irén!

      Fog az menni, csak sokat kell minden nap hallgatni!

  24. Polgár József

    Tisztelt tanár úr!
    A csoportokba soroltakkal egyetértek. Második nyelvként azt kell tanulni, amire szüksége van az embernek,
    amit tudja,hogy használni fog. Valaki motivált,édeke,hogy megtanulja a második nyelvet, akkor jól tudja hasznositani az első idegen nyelv tanulása során már megszerzett tapasztalatot.
    Tisztelettel:Polgár József

    Válasz
  25. Kőszegi Andrea

    Kedves András!
    Teljes mértékben egyetértek Önnel.
    Üdvözlettel :Kőszegi Andrea

    Válasz
  26. Simon István

    Tisztelt András!
    Csak egy gondolat a leírtakhoz: az angol nyelvet a kiejtések nehézségei és a kapcsolódó jelentések miatt nehezebb megtanulni a németnél, bár a nyelvtan egyszerűbb.
    Tisztelettel: Simon István

    Válasz
  27. Dr. Ming András Ferenc

    Tisztelt Neményi András Úr !
    Németországban, több mint 47 évvel ezelőtt, a Goethe Institutban tanultam németül és ott a legmagasabb szintet is abszolváltam. Utána évtizedekig dolgoztam orvosként Németországban, ott alapítottam családot, gyerekeimmel, unokáimmal, barátaimmal a mai napig is csak németül tudok beszélni, írni és olvasni. Szeretem a német nyelvet és örülök, hogy megtanultam !.
    Az angol nyelvvel más a helyzet. Gyerekkorom óta próbálok megtanulni annyira, hogy egy elfogadható szinten, gátlások nélkül, társalogni tudjak.Eddig még nem sikerült, de nem adom fel !
    Eszperantót kellene a Világ minden iskolájában kötelezővé tenni, hogy minden ember képes legyen bárhol, bárkivel a legszükségesebbeket megbeszélni. Óriási gondolat, amit a mindenkori politikai akarat meggátolt.
    Tisztelettel
    Dr. Ming András Ferenc

    .

    Válasz
  28. Pap Zoltan

    Ehhez különösképpen nem tudok hozzászólni de annyit tudok,hogy az angolt rövidebb idö alatt meg lehet tanulni mert nincs benne az olyan elöljáró szavak megtanulása mint a spanyol,francia,német nyelveknél.! Plusz még hozzá a német nyelvtan megtanulása nehezebb mint az angol nyelvé.!

    Válasz
  29. Mátyus Gyula

    Június 16-án ezt a levelet küldtem Önnek:
    Kedves Neményi András!

    „Köszönöm az ügyesen összeállított oktatási anyagot, örömmel olvasom, néha tanulgatom. Azért csak tanulgatom, mert inkább nevezhetném magam újrakezdőnek, mint teljesen kezdőnek, hiszen 23 évvel ezelőtt két éven át a vállalatomnál (HEINZ) tanulnom kellett angolul, de aztán kértem, hogy inkább megerősíteném az orosz tudásomat, mert a gyárban akkor nem volt oroszul tudó ember, angolul viszont sokan tudtak a fiatalok közül. A munkámhoz nem kellett az angol, így egy vizsga után hozzájárultak. Azóta sokat felejtettem, tehát jól jön ez a kis tanulás. 71 éves vagyok, így már inkább csak nosztalgiázom, és nem görcsölök.

    Még egyszer köszönöm az eddigieket, várom a folytatást, jó egészséget!”

    A jelenlegi kérdésére az a válaszom, hogy egyik nyelvet sem könnyű megtanulni, minden tudásért, különösen a leülepedett és már használhatóért, nagyon meg kell szenvedni. Talán némi előnyben vannak azok, akik jók voltak magyar nyelvtanból és értik vagy érzik a nyelvek logikáját.

    Lányom 4 nyelven beszélő angol tanár egy helyi középiskolában, neki a legkönnyebbek az olasz és a francia voltak. Istenem, de sok pénzbe került nekünk ez a nyelvtudás, de még több munkába neki!

    Köszönöm, hogy megtisztelt ezzel a személyes levéllel!

    Válasz
  30. Iski Sándorné

    Azt gondolom , hogy motivációtól függ, könnyen vagy nehezebben tanul meg valaki egy nyelvet. Egy új világ nyílik meg egy idegen nyelv elsajátítása során. Magamról tudom , hogy kevés német tudásom is örömet okoz, mert mint egy kisgyerek, elolvasom az autókon levő feliratokat és próbálom megfejteni, miről is szólnak. Akinek fontos hogy tolmács segítsége nélkül boldoguljon, azt hajtja a függetlenség vágya. Aki csak kedvelésből tanulja, nehezebben sajátítja el és kevesebb időt és energiát fektet bele,

    Válasz
  31. Prof. Dr. Tisza Miklós

    Teljes mértékben egyet értek Önnel. Angol nyelven felső fokon beszélek, évek óta tartok angol nyelvű előadásokat, vezetek szakmai kurzusokat (ez alatt azt értem, hogy egyetemen külföldi – és részben az érdeklődő magyar hallgatóknak is – szakmai tantárgyakat (például Anyagtudomány) tartok angol nyelven.
    Az utóbbi időben német tulajdonú autóipari cégek számára folytatok gyakori szakértői tevékenységet, ahol a magyar mérnökök mellett a közép és felső vezetői rétegben sok német nyelvű kolléga van, akikkel többnyire lehet angolul kommunikálni, de ha több német anyanyelvű kolléga van együtt, akkor nagyon gyakran a német kerül elő. Ezért adtam rá a fejemet öregen, közel 70 évesen, hogy belevágok a német nyelv jobb elsajátításába. Szakmai téren sok mindent korábban is megértettem németül (bár sohasem tanultam német nyelvet), most egy kicsit ezt szélesítve egyértelműen tapasztalom, hogy az angol nyelvtudás nemhogy hátráltatná, sokkal inkább segíti a német nyelv elsajátítását.

    Válasz
  32. Vida Zsolt

    Természetesen az angol az egyetlen igazi fontos. (Persze ugye abból is kismillió „tájszólás” van… A mi Hunglish-ünk még hagyján, de az ausztráliai maga a borzalom. Meg a texasi. De ott legalább vannak olyan nyelviskolák, ahol drága pénzekért tanítják az etalont, a BBC-angolt…
    Más: senkitől nem hallottam még értelmes magyarázatot, hogy a JELBESZÉDET miért nem egységesítik ? Minden nyelvre !!! (Ott áll a kislány az elnök mellett, és mutogat, amit csak a (magyar) süketnémák értenek meg. A többi náció süketnémái miért nem..?. És az összes náció nem-süketnémái miért nem ?) Ettől még egy-két jobb nyelvtanárra szükség lehet, a szakma nem fog teljesen csődbe menni…..!!!

    Válasz
  33. Julianna Jónás Józsefné

    Tény, hogy a tanúlást nehezíti az írásjelek különbözősége.
    Így az orosz nyelv ciril betűinek megszokása jelentős időveszteség.
    Viszont szláv nyelveknél ez természetesnek tűnik, hiszen Szent Ciril és Metód által gyökerezett meg e népeknél a zsidó-keresztény írásbeli kultúra.
    Az angol könnyűsége a tanuló fantáziáján is múlik, bár a tényleges tudást csak a gyakorlat vizsgáztathatja igazán.
    Valóban hasznos a nénet és angol nyelv párosítása, hiszen mindkét nyelv gernán eredetű.
    A nyelvtanulást segítheti az a hít, mely szerint létezett egy ősnyelv a bábeli zavar előtt, és mi a jelenben mind testvér nemzetek vagyunk.

    Válasz
  34. Sárgáné Rásó Mária Katalin

    Az angol nyelvet elég jól használom, legalább úgy, mint az oroszt. Azt mindig is szerettem. Most az Ön segítségével az olasszal birkózom.
    Tisztelt András!
    Én fontosnak tartom a nyelvtanulást.
    A Japánban is nézelődtem.
    Tisztelettel :Sárgáné

    Válasz
  35. Kiszely László

    Tisztelt Tanár úr!
    Az én véleményem az,hogy minden nyelv nehéz ,bármely nyelvről is legyen szó.Ötven év felett szerintem még nehezebb,de elsajátítható.Én még is belefogtam mivel a lányom Londonban él és frusztrált az ,hogy nem értem amit beszélnek. Úgy vélem az angolt a világ minden részén beszélik,de vannak német barátaink és ezért az ő nyelvüket is szívesen elsajátítanám.Tehát az angol után én a német nyelvet tartom fontosnak.
    Köszönöm a leckéket!
    Tisztelettel:Kiszely László

    Válasz
  36. Bőszné Czine Ildikó Mária

    Annyit tanultam angolul, hogy nem adnak el. Én már 72 éves vagyok és egyre gyakrabban szükségem volna a német nyelv tudásra. Az iskolában tanultam németet, de az már nagyon rég volt és ha az ember nem használja minden nap, elfelejtődik lassan.
    Szívesen tanulnám, frissíteném a német nyelvet.

    Válasz
  37. Czakó László

    Én az angol nyelvet részesítem előnybe mivel a környezetemben is angolok laknak.Én ezért ragaszkodok az angolhoz

    Válasz
  38. Nagy Ibolya

    En a nemetttel probalkozom kissebb nagyobb sikerrel,vegül szeretnek legalabb tarsalgasi szinten elsajatitania nyelvet nekem elegge nehez.

    Válasz
  39. Wagner Vilmos

    Egyetértek, hogy az angol az első. Nekem is kell gyakorolni. Utána már a második a német. Azt is tudom hogy tovább kell folytatni.

    Válasz
  40. Dr. Bogdány János

    Egyetértek Önnel: angol után német a jó sorrend, utána spanyol és orosz.

    Válasz
  41. Gerlei Anikó

    10 éves voltam, mikor elkezdtük az orosz nyelvtanulást. Nekem nem tűnt nehéznek. Lehet azért, mert jo volt a tanár.
    13 évesen egy osztrák tanárnőtől kezdtünk németül tanulni. Azt sem találtam nehéznek. A gimnáziumi anyagot már nem szerettem . De akkor még fiatal voltam
    Legnehezebb számomra a francia nyelv, mert kőzben elmúltak az évek!

    Válasz
  42. Maráczy Tibor

    Meglátásom szerint nem elég tanulni. A megfelelő gyakorlás nélkül nekem nem megy. Amikor sikerül olyan környezetbe kerülnöm, ahol az angol nyelvet is beszélik, sokkal inkább megjegyzem a szükséges mondatokat, továbbá egy idő után könnyebben megértem azt, amit mondanak nekem.

    Válasz