Érdemes egyszerre több nyelvet tanulni?

Nemrég megkérdezték tőlem, hogy érdemes-e egyszerre két idegen nyelvet tanulni.

Ez nekem eddig nem sikerült, nem haladtam jól ilyen esetben egyik nyelvvel sem. Persze, nem vagyunk egyformák, akadnak olyanok, akiknek ez megy.

Azt tapasztaltam, hogy akkor érek el sikert, ha egyszerre csak egy dologgal foglalkozom. Lehet, mondjuk naponta egy órát tanulni az egyik nyelvet, és fél órát a másikat.

De ha ezt a többletidőt és energiát ugyanarra a nyelvre fordítom, akkor lényegesen gyorsabban haladok egyetlen nyelv elsajátításával, sokkal több a sikerélményem, látványosabb a haladás, ami sokkal jobban motivál.

Kivételt képez, természetesen, ha valaki erős kényszer alatt áll. Például, ha kiköltözött a család külföldre és a gyerek kint jár iskolába, mondjuk pl.: Németországban. Ott akkor egyszerre kell németül és angolul tanulni, nincs választás.

Ám ha nincs erős kényszer, akkor szerintem szépen sorban, egyiket a másik után érdemes megtanulni. Egy idegen nyelv tanulása is éppen elég kihívást jelent.

Ön mit gondol?
A véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

322 hozzászólás a(z) “Érdemes egyszerre több nyelvet tanulni?” bejegyzéshez

 1. peter

  76 éves vagyok,németül jól beszélek, mert ott éltem egy ideig. Az angol nyelv egy kihívás nekem s szeretném alapfokon elsajátítani.
  Üdvözlettel Péter

  Válasz
 2. Didek Andrea

  Kedves András!
  A Karácsony és a korom miatt nem bírom a tempót. Kérem szüneteltessük az olasz nyelv tanulást.
  Januárban több időm lesz tanulni.
  Nem szeretnék véglegesen kiiratkozni.
  Köszönöm szépen,üdvözlettel Didek Andrea

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Andrea!

   Jelentkezzen, amikor folytatni szeretné!

 3. Csokina György

  Tisztelt Úram!
  Számomra az idegen nyelvek ismerete a vessző paripám. Munka ügyben sok hónapot töltöttem Jordániában, majd Pár hónapot Moszkvában. Az arab világ többsége rendelkezik un. második nyelvvel. Jordánia esetében ez az angol, Szíriánál a német, hisz ezen nagyhatalmak fennhatósága alatt éltek. A magyar emberek nagy része éltalányos iskolában négy évig tanulta az oroszt, közép iskolában szintén négy évig az oroszt plusz még valamilyen másik nyelvet. Az eredmény a nullához tendál. Más. Nyelvvizsga nélkül nem kapja meg a diplomát, s a vizsgáztatás nem az iskolában történik. Hisz a nyelv tudás legalább olyan fontos mint sok egyéb tantárgy. Egy nyelvet elfogadható szinten 1-1,5 év alatt ellehet sajátítani, nyilván nem szinkron tolmács szinten, de nincs is rá szükség. Kérdés hülyébbek vagyunk az araboknál, vagy ennyire silány a nyelv oktatásunk?
  Ragozhatnám hosszan a második nyelv jóságát de időm most nem engedi.

  Válasz
 4. Kati

  Üdvözlöm@
  Sajnos nem kaptam meg az ingyenes online amyagot.
  Kérem sziveskejen segíteni

  Válasz
 5. Ilona

  Én is úgy gondolom,hogy egyenként kell a nyelveket tanulni mivel csak így egyre koncentrál az ember én is szeretnék több nyelvet beszélni nekem így logikus köszönöm a lehetőséget a tanulásra Ilona!

  Válasz
 6. Iné Huszai Etelka

  Most családomban.az olasz és német nyelv került előtérbe. A ñémetet ismétlem továbbra is, de most az olaszt szeretném előtérbe részesìteni. Ezért szeretnék olasz nyelvleckéket kérni Öntől. Üdvözlettel: Etelka

  Válasz