Saját nyelvtudásunk értékelése

Tanulóink nagyon gyakran rosszul mérik fel saját nyelvtudásukat…

A fiatalok hajlamosak túlértékelni azt, pl.:

„Már 7 éve tanulok angolul, egy nyelvvizsga-előkészítő tanfolyamra szeretnék jelentkezni.”

A szintfelmérő után azonban sokszor kiderül, hogy nem 60 órára, hanem kb. 180 órányi tanulásra van szükségük ahhoz, hogy letegyenek egy középfokú nyelvvizsgát.

Az idősebb korosztály tagjai épp ellenkezőleg. Legtöbbjüknek van már néhány évnyi munkatapasztalata, és bizony időnként szembesültek azzal, hogy amikor a legjobb tudásuk szerint elvégeztek egy munkát, akkor jött a főnök, és közölte velük, hogy: „ez elég gyengén sikerült, vacak, stb…”.

Ezért azt figyeltem meg, hogy hajlamosak leértékelni a saját tudásukat, pl.:

„Kezdő tanfolyam érdekel, nem tudok semmit.” Szintfelméréskor azonban kiderül, hogy a magát kezdőnek gondoló tanuló érettségizett angolból, és sokkal többet tud, mint egy valódi kezdő.

Erre vonatkozólag egy nagyon kirívó példával találkoztam a minap. Egyik vizsgázónk több, mint egy éve nem jött el a bizonyítványáért, pedig sikeresen letette a felsőfokot (C1-et).

Felhívtuk, miért nem jött el a biziért… Ekkor tudja, mi történt?

Akkorát rikkantott a telefonba, hogy azt gondoltuk, egy vödörnyi hideg víz ömlött rá hirtelen:

„Micsoda, sikerült? Olyan rossznak éreztem a vizsgát, hogy meg sem néztem az eredményt…”

Ez egy extrém eset, ami az elmúlt 16 év során csak egyszer történt meg az iskolánkban. De ettől függetlenül is elmondható, hogy sokszor értékeljük alul vagy felül a tudásunkat. Szerencsére, a tanárok többsége megfelelően értékeli. El kellene hinni nekik.

Árulja el kérem, Ön elhiszi, ha megdicsérik, hogy jól beszél?
Alul- esetleg felülértékeli a nyelvtudását?

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

259 hozzászólás a(z) “Saját nyelvtudásunk értékelése” bejegyzéshez

 1. József

  Sok évvel ez előtt eltudtam mondani, mit csináltam egésznap, németűl.Közel tízéve ,nembeszéltem senkivel.Jó lenne felfrissíteni, és hozzá tanulni.

  Válasz
 2. Ruckmich Mária

  Nagyon szeretnék megtanulni angolul.
  El is kezdtem de nem tudtam úgy haladni mint a többiek és kellemetlenül éreztem magam a szituációs gyakorlatoknál mert én nem tudtam még mondatokat alkotni.
  Szeretnék kérni angol anyagokat mert bízom abban, hogy így saját ritmusomban sikerülhet.

  Válasz
 3. Lovász Károlyne

  Nagyon jók az Ön leckéi. De sajnos nekem még vannak problémáim a nyelvvel.

  Válasz
 4. Simon Tóth

  Kedves András! már megkaptam az első 2 leckét és nagyon tetszik! A páromnak is szerettünk volna kérni de véletlenül rossz email címet adtunk meg és azóta nem találom a lehetőséget ahol rendelhetnénk számára is leckéket.most ez úton az ő elérhetőségét adtuk meg.legyen kedves erre a címre küldeni a leckéket!köszönjük! Tímea,Simon

  Válasz
 5. dr Soproni Lászlóné

  Szetettem volna megrendelni az angol különkiafásukat,de visszautasítják azzal,hogy csak Magyarorság_i cimre küldhetik.Nos én Magyarországra,Budapestre kértem.Az e-mail cí,em lenne megtévesztő?

  Válasz
 6. Sápi Géza

  Kedves Meghallgatóm !

  Németül tanultam már 2 dik osztályban, Édesanyán Bodrogi-Bander Julianna ( svábisch )
  Jojó .,azért nehezen mentek az elsö évek, DE.. tanárunk is sváb volt és akkoriban,nehezen.DE kivitt Münchenbe az Öseihez..( 1968 )
  Ésakkor ott megdicsértek szépen beszéltek velem és ugy jöttem haz 2 hét mulva =hogy írtam nekik egy levelet,amit NEM javított ki a Tanítóm, hanem vértuk a választ ! jött is / kijavítva= NEM sok pirossal ! Söööt .Azt írták ezek az 50 -es mamikák = következö tavaszon ismét várnak ! Vigyem ki a Tesomat is !
  Én szerettem a német nyelvet , jol el is boldogultam vele, Majd érettségiztem is németböl, végül Németországnam dolgoztam 2-3 évet (havonta- a” haza.ugrást untam meg ! ) ”
  A Felsöfoku Nyellvvizsgát már nem probálom meg = Meg se probálom !

  Maradok Üdvözletemmel = sapimester =

  Válasz
 7. Németh Márta

  Kedves András!
  Nagyon nehéz értékelni az angol nyelvtudásom.A kezdő Buldózerre biztosan nincs szükségem,ugyanis 30-40 évvel ezelőtt már megvolt a középfokú nyelv vizsgám kb. 10 évnyi TIT és munkahelyi tanfolyam,majd több hetes intenzív napi 4 órás tanfolyam után.Még ennyi év után is emlékszem az eredményre:beszédértés kettes , beszédkészség és nyelvtani teszt közepes,viszont az írásbeli fordításom jeles volt. Az utóbbi megy most is a legjobban,időnként olvasok angol nyelvű könyveket ,cikkeket, viszont a beszédértésem azóta sem jobb .Az amerikai vejemmel meg a kisebbik unokámmal nem nagyon szoktam beszélgetni,mert nagyon gyorsan beszélnek és vissza kell kérdezgetnem,hogy megértsem.Érdekes, ugyanakkor egyes külföldi kollégákkal vagy a lányom amerikai anyósával jól elbeszélgettünk.Utazásnál sem okoz gondot megkérdezni valamit újra,/igaz, nem is kell gyakran./Viszont a TV nézésnél,ha van angol felírat , szívesen nézem,ha nincs,akkor elmegy tőle a kedvem.Biztos vagyok abban, hogy nekem valami hanganyaggal ellátott haladó ” Buldózer” kellene. Csak kérdés,meg tudnám-e fizetni a nyugdíjamból.Mikor lesz ilyen és előreláthatólag mennyibe fog kerülni?Az eddig küldött leckéket köszönöm. Ismétlésnek jobb volt,mint a „Lingfluent”/ A.zt az olcsóbb ára miatt választottam tavaly./

  Válasz
 8. varga ferencne

  Tisztelt Neményi András Úr!
  Nagyon hasznosnak tartom az Ón által küldött német nyelvleckéket. Remélem a nyelvtani résszel is megbirkózok, nem könnyű, de igyekezni fogok. Két hét múlva megyek Németországba, addig is gyakorolni fogok és bizom abban, hogy elboldogulok a német nyelvtudásommal. Az ott tapasztaltakról írni fogok, hogyan tudom megértetni magamat.
  Szeretném megkérdezni, hogy az angol nyelvleckét is kipróbálharom, amennyiben lehetséges.

  Tisztelettel: Varga Ferencné Ági

  Válasz
 9. Madarász György

  Tisztelt Érdekeltek!
  Egy idegen nyelvet sohasem lehet elég jól tudni. Ez persze nem akadály, hogy próbáljuk használni! Jó érzés, ha valahogy, de megértik amit közölni akarsz , akár szóban, akár írásban. Ez persze az anyanyelvre is igaz…
  Üdv:
  Madarász György

  Válasz
 10. Czibula Tibor

  Régebben többet gyakoroltam az angolt, amikor volt lehetőségem a városunkban amerikaiakkal beszélgetni. Sok módszert elkezdtem, sok könyvet vettem, próbáltam fejlődni, de úgy érzem jelenleg, hogy motiváltság, és anyanyelvi környezet hiányában megrekedtem egy szinten és képtelen vagyok továbblépni, sőt inkább felejtek, mert a beszélgetés lehetősége szinte nulla, és mert az elfelejtett tudás miatt bátortalan is vagyok a beszélgetésben.

  Válasz
 11. Dr. Bihari Éva

  Tisztelt Tanár úr. Elveszett a 3. leckém szeretném pótolni . Kérem hiányzik! kérem elküldenii ! Köszönöm.

  Válasz
 12. Fekete István

  Kedves András !

  Először is köszönöm a bizalmát, amellyel igen régóta van irántam, lévén folyamatosan küldi a leckéket, észrevételeket, bíztatást.
  Kérésére, hogy mi a véleményem, …… Nos, én egy finoman fogalmazva „idősebb” kategória vagyok. Az angol tudásomra jellemző, hogy (amikor tehettem volna, középiskolás koromban, „vidéki ” tanuló lévén, erre hivatkozva, az iskolában, igen jelképes összegért tanított minket egy tanár úr, kibújtam alóla) sokszor kezdtem, de nem sikerült végigjárnom még az alapszintig sem. Az akkori kiejtésem jónak mondható volt, az ismert szavak írása is igen jónak mondható volt.
  A beszélgetési készségem a nyelvtan miatt volt számomra nehéz. Külföldi tartózkodásaim idején végül is sok mindent meg tudtam értetni a környezetemmel, azonban ezzel korántsem voltam elégedett. Ezért is fogtam hozzá többször is, mert olyan opciók voltak, hogy most otthon, amennyi időt tud rá fordítani amennyi ideje van, saját léptékével haladhat, …stb. Közben közben mindíg tudtam új módszert, kifejezéseket elsajátítani, kezdtem már-már a nyelvtant tudni alkalmazni. Ennyi. Köszönöm, hogy részt vehetek továbbra is.

  Üdvözlettel : Fekete István

  Válasz
 13. Horváth Éva Mária

  Igen, én is alulbecsülöm az angol nyelvtudásomat.
  Az okot is ismerem! Két nyelven beszélek nagyon magas szinten, ezért magasra teszem a mércét. Tudom, hogy angolul sosem fogok tudni olyan szinten beszélni. Lehet, hogy ezzel gátolom a tanulást!
  Olvasni, a szöveget értelmezni nem gond, de beszélni egészen más.
  Ettől függetlenül egyáltalán nem izgatom magam, ha meg kell szólalnom, megértetem magam.

  Válasz
 14. TRAPP ÉVA

  Kedves András! Én egy 76 éves öreglány vagyok. Sajnos lusta és rendetlen.Ez vonatkozik a nyelv tanulásra is..Csak halogatom hogy elismétlem a leckéket,megtanulom a szavakat.Ezért nem baj , hogy nyugatra mennek a fiatalok,jól megtanulnak beszélni angolul.Csak egyszer jöjjenek HAZA és a gyermekeik is tanulják meg a nyelvet. ÜDVÖZLETTEL T ÉVA

  Válasz
 15. Dezső István Rónay

  Kiváló tanárunk volt a gimnáziumab. Az érettségi szintje megütötte a mostani felsőfokot: mégis 5 évet kellett rátenni a sikeres vizsgához! A mély vízben viszont minden kivirult: a texasi partnerek és hallgatók hozzászoktak a bukdácsoló külföldiekhez, hioszen a többségük egy helyi spanyolt kotyog…
  Nem szabad feladni! Ez a módszer segít!
  Dezső bá

  Válasz
 16. dr Polgár Iván

  Csing-nie, pang man. Ennyit tudok kínaiul. Ez elég, hogy utána már segítsenek: angolul vagy kézzel-lábbal. Ugyanez japánul Szumi-macsi. Persze illene itt Európában angolul, németül, franciául vagy oroszul tudni. Mindnél tudok pár szót, amivel szobát foglalok, ebédet rendelek, becsekkolok, stb. 86 éves vagyok, de nem tudok idegen nyelvet. Életem során kerültem komoly helyzetekbe is, de az épp szükséges szakmai nyelvet (bőripar, környezetvédelem, iparjogvédelem, számlakezelés, fizetési mód, stb.) mindig aktuálisan megtanultam angolul, németül, néha oroszul. Sohase törekedtem az elegáns beszédre, csak hogy megértessem magam, és egyértelmű legyen amit mondok. A partnert is csak akkor értettem, ha közismert szavakat, kifejezéseket használt. Nem állítom, hogy ez az ideális, de így éltem le az életem. Az angol buldózert elkezdtem, de zavart, hogy a magyar beszéd folyton megszakítja az angolt. Jobb lett volna, ha az angolt hallom inkább háromszor egymás után. Mikor először hallom, hangzavar; másodszorra a hangsor már tudatos, világos (le is tudnám írni), csak nem kapcsolódik hozzá az értelme (nem a magyar fordítása, hanem az értelme). Harmadikra minden együtt van. Arra van szükségem, hogy ha hallom, hogy take on please your luggiges, ne a szavakon gondolkodjak, hanem lássam lelki szemeimmel a csomagom mozdulását, mert szemvillanásnyi az idő.

  Válasz
 17. Fazekas Béláné

  Tisztelt Neményi Úr! Sajnos a Családom Nem tart elég okosnak ahhoz ,hogy megtanuljak Angolul. Több rossz vissza jelzést kapok tölük ,mint jót ,Ezért egy kicsit visszahuzodtam, Ugy,hogy ez a gondom.

  Válasz
 18. Szij Istvánné

  Kedves András!
  Én a dicséretet elhiszem,mert az csak a témára vonatkozik ami miatt dicsértek.Hiszen nem azt jelenti,hogy minden témában egyformán járatos vagyok .
  Én úgy értékelem a tudásomat,hogy amit el szeretnék érni vele azt elértem.Én csak a mindennapi életben otthonosan feltaláljam magam.Én sosem féltem kérdezni és körül tudom írni ha valamire nem találok szavakat.Én merem kérni,hogy lassabban beszéljenek vagy ismételjék meg. Ausztriában és Németországban minden esetben csak segítőkész emberekkel találkoztam
  A leckéi élvezetesek,örömmel várja az ember következőt

  Válasz
 19. Kubányi Magdolna

  Kedves András!
  Igen,én is alul értékelem a tudásom.
  Üdvözlettel:Magdolna

  Válasz
 20. Carolinai6

  Andras koszonom hogy segit nekem eleg jol haladok nagyon kellemes unnepet kivanok.szeretettel Carolina

  Válasz
 21. dr.Kruppai Ferenc

  Tisztelt Tanár Úr!
  Úgy gondolom, hogy életkoromból adódóan már nem szorulok dicséretre.A dicséret a saját magam „öndicsérete” lenne, ami ebben az esetben talán nem „büdös”. Sajnos tisztában vagyok hibáimmal, a kitartásom hiányával. Ha csak összeadnám, hogy mennyi évet töltöttem az orosz – még kötelező volt -, angol, német és olasz nyelv elsajátításával, bizony elszégyellem magam, hogy eredményt egyik nyelv területén sem értem el.
  Nem akarok én nyelv vizsgázni, viszont szeretnék magamnak megfelelni abban, hogy megértessem magam, illetve megértsek más nemzet polgárait. Ebben próbálom még magamat megméretni, melyben jelenleg az Ön tankönyvei használom.

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Ferenc!

   Nem életkor függő a dicséret!

   Üdv,

   András

 22. Guljanda. Szabóné

  Eddig. Meg. Senki. nem. Dicsert ..meg hogyan. beszélek. Német nyelven .

  Válasz
 23. Balogh Gyöngyi

  Sajnos alulértékelem,de azért ,mert tényleg nem jó a tudásom.Ezt onnan tudom ,ha hetekig mindennap előveszem az angol nyelvkönyvet .Nehezen mennek a szavak a fejembe ,de ami bele ment nagyon hamar ki is törlődik.Külföldön meg sem tudok szólalni,mert szinte minden szót elfelejtek
  Egyébként a memóriám kiváló, eszméletlen dolgokra emlékszem. Kifejezetten értelmes embernek tartanak ,sokan szeretik úgymond az „agyamat”, egy dolgot képtelen vagyok megjegyezni az idegen nyelveket. 4 évet tanultam gimnáziumban németül ,két évet intenziv nyelvtanfolyamon .Háromszor mentem el és tanultam több hónapot különböző módszerrel tanitó nyelvtanárokhoz. Eredmény 0
  Ma ott tartok,hogy német nyelvterületen a férjem aki soha nem tanult németül ,jobban beszél.Én meg sem tudok szólalni..Az angol ábc-t meg sem tudom jegyezni.
  Angolul szeretnék alapfoku nyelvvizsgát tenni,hogy legalább megértsem Őket és egy kicsit tudjak beszélni. /bakancslistám része lenne/Ezért vettem meg az Ön könyveit.Nem tudom mi a baj az agyammal,de nem fog menni.
  Feladni nem akartam,de be kell látnom.A jegenyefák nem érnek az égig.Ez a nyelv is ki fog rajtam.
  szeretettel

  Válasz
 24. Dr. Almássy Antalné

  Kedves András! Nem tudok mit értékelni,mivel a tanulásom nem volt sikeres !Valószínű,nem mértem fel eléggé,hogy még napi 8 órai munka után mennyi energiám marad a tanulásra. Így jelenleg 0 a tudásom. Üdvözlettel: Almássyné Erika

  Válasz
 25. Parádi Kati

  Üdvözlöm!
  Valamikor régen konkrétan 1963-ban érettségiztem 2 tannyelvű gimiben . Orosz és német nyelvből. Utóbbiból közepes eredménnyel.
  Szeretném felfrissiteni a tanultakat,de nem tudom hogy fogjak hozzá.Szerintem kevés az alap és évek alatt konyhanyelvvé silányult az a kevés alap.
  Bármilyen javaslatot szívesen veszek köszönöm.

  Válasz
 26. Surányi Ferenc

  Ez egy kicsit komplikált ebben a világban amiben vagyok most meg kell tanulnom meg védeni az adataimat a hálón amit más az iskolában tanul most. Akkor holland a lengyel plusz az angol úgy érzem maximálissan tanulok . 2hete újra kellett telepítsem a telefonom és sikerült úgy gondolom ez elég nagy lépés a védelem viszont elég kemény dió nert a tanulást is akadályozza ha mással kell foglalkoznom nem az angollal el nézését kérem uram.

  Válasz
 27. Dr.Tamásiné dr.Gruzlinger Magdolna

  Kedves Neményi Tanár úr!
  Kitüntetés számomra, hogy kíváncsi a véleményemre .Tekintettel arra, hogy német nemzetiségű községben születtem és az anyanyelvem is a német, nyelvvizsgám megszerzése is könnyedén és sikeresen lezajlott anno..,. a 80-as években. A 89-ik évemet taposom és az alapfokú angol nyelvű leckéit gyűjtöm az internetről .Tanulgatom szorgalmasan.Sajnos egy sorscsapás ért,, az elmúlt év karácsonyán elvesztettem a férjemet és nagyon nehezen találok vissza régi önmagamhoz. Csak elismerésemet szeretném kifejezni nyelvtanítási módszerével kapcsolatban. A leckék remek témakörét , a tanulás módszerét stb….Emlékező képességem szinten tartása érdekében tanulom az angolt. Ha dicsérnének, biztosan örülnék neki és elfogadnám. Tisztelettel és szeretettel:

  Válasz
 28. Janszky Gizella

  Seretném az orosz tudàsomat feleleveníteni,hogy lehetséges.Köszönöm a vàlaszàt

  Válasz
 29. Takács Gyula

  Tisztelt Neményi Úr!
  Kamion sofőr vagyok, általános iskolában tanultam németül, de csak különórán, heti 2 órában. Sajnos ez nem adott sok alapot, hogy harminc felett sikeresen beszéljem a nyelvet. A gondom máig a megértéssel van! A szókincsemet tudom használni, de nem nagyon értem, mit mond a másik fél. A más anyanyelvüekkel/török,lengyel,cseh stb./ elég szépen elboldogulok, de a németekkel bizony nehezen. bár dicsértek párszor, ded szerintem udvariasságból,bíztatásként.Most oroszul kellene tanulnom, de a neten hallgatva csak kevés szót értek meg a beszédükből. Túl gyorsk nekem, nemforognak gyorsan a forditást végző agytekervényeim/65 éves vagyok/. Nem panaszkodni akartam, csak rávilágítani egy problémára, ami gondolom Másoknak is okozhat gondot. Tisztelettel Takács Gyula

  Válasz
 30. Eszter Janó

  Én most 40 évesen kezdem el a német nyelv tanulását,és köszönöm a rövid leckéket! Nekem nagyon tetszenek. Sokat segítenek,hogy nem szavakat,hanem mondatokat kell tanulnom.Én megfogadtam az emailben írt tanácsát és rászánom a heti 4 órát. Én is alábecsülöm magam nyelvismeret terén,hiszen angolul picit beszélek,megértem amit mondanak,csak nem merek megszólalni.
  Remélem továbbra is segít majd!
  Köszönöm!

  Válasz
 31. szekeres erzsébet

  sajnos még nehezen megy de nagyon jó ,hogy mondatokat kell el sajátítani nem pedig szavakat

  Válasz
 32. Andrási Ilona

  Igen, a dicséret bíztatóan hat. A negatív vélemény elveszi a kedvet.
  Az alá/fölé értékelés a beszédet mondó illetve hallgató egyéni adottságától is függ.
  Pl. motyogva, hadarva beszél, akkor még a saját nyelvünket is alig értjük és vissza kérdezünk. Pláne, ha a hallásunk sem tökéletes.
  Ezért jó, hogy mondatokat tanulunk és nem szavanként rakjuk össze a fejünkben! 😀
  Nagyon szeretem a rövid, minden nap alkalmazható leckéket. Köszönöm, hogy törődik a kezdőkkel és bíztatja őket. 😀

  Válasz
 33. Kerek Ildikó

  Kedves András,

  Az utóbbi időben kissé elhanyagoltam a tanulást.
  Túl sokat nem tudok beszélni, de, mikor úgy érzem, hogy megértettek és én is megértettem a másik felet, akkor elhiszem, hogy igen valamit tudok. Különben hajlamos vagyok inkább alulértékelni a tudásomat.
  Köszönöm a leckéket.

  Válasz
 34. Aniko

  Harminc öt éves vagyok. Nagyon szeretnék angolul beszélni sok alkalommal elkezdtem már, vannak külföldi barátaim de mindig fordít valaki. Nagyon szeretnék már beszélgetni velük ezért próbálkozom. Mutogatással értjük meg egymást ez zavar. Köszönöm a nyelv leckéket eddig ez maradt meg a legjobban. Mivel a kiejtés is mellette van.

  Válasz
 35. Szurovecz Zoltánné

  Rokonaim élnek Angliában, ritkán találkozunk, de akkor beszélgetek velük és gyakran megdicsérnek. Sajnos, nem hiszem, hogy igazuk van, ugyanis nehezen értem őket. A szövegértést kellene gyakorolnom, de azt valóban csak akkor tudnám igazán megérteni, ha kint élnék.
  Tisztelettel köszönöm az Ön segítségét!
  Szurovecz Zoltánné

  Válasz
 36. Tóth hajnalka

  Én nem tanultam angolul csak egy pár szót tudok és nagyon szeretnék még tanulni

  Válasz
 37. Fodor Valéria

  Nyugdíjjjas vagyok. Míg nem volt nyelvvizsgám, mindenhol azt hiányolták. Negyven-egynéhány évesen, másodszorra, de megszereztem. A munkahelyemen, igaz minimálisan használtam, de nyelv-pótlékra nem voltam jogosul. Nem sajnálom a siker jól esett, de csalódott is voltam. Azóta nem használom a nyelvet, sokat felejtettem.A nyugdíjból csoporthoz való csatlakozás nem oldható meg. Van egy szép bizonyítványom.

  Válasz
 38. gyimesiné molnár katalin

  Kedves András!

  Nálam felülértékelésről szó sem lehet, sajnos az angol nagyon gyatrán megy, bár mostanában nem foglalkoztam vele és a számítógépemmel is sok baj van. Új gépre csak hetek múlva lesz lehetőségem.

  Köszönettel és üdvözlettel: Katalin

  Válasz
 39. Balázs István

  Teljesen, csak a közegben lehet tökéletesen a nyelvet elsajátítani, de nagyon sokat segít az Ön segítsége.
  Tiszteletteljes köszönettel Balázs István

  Válasz