Saját nyelvtudásunk értékelése

Tanulóink nagyon gyakran rosszul mérik fel saját nyelvtudásukat…

A fiatalok hajlamosak túlértékelni azt, pl.:

“Már 7 éve tanulok angolul, egy nyelvvizsga-előkészítő tanfolyamra szeretnék jelentkezni.”

A szintfelmérő után azonban sokszor kiderül, hogy nem 60 órára, hanem kb. 180 órányi tanulásra van szükségük ahhoz, hogy letegyenek egy középfokú nyelvvizsgát.

Az idősebb korosztály tagjai épp ellenkezőleg. Legtöbbjüknek van már néhány évnyi munkatapasztalata, és bizony időnként szembesültek azzal, hogy amikor a legjobb tudásuk szerint elvégeztek egy munkát, akkor jött a főnök, és közölte velük, hogy: “ez elég gyengén sikerült, vacak, stb…”.

Ezért azt figyeltem meg, hogy hajlamosak leértékelni a saját tudásukat, pl.:

“Kezdő tanfolyam érdekel, nem tudok semmit.” Szintfelméréskor azonban kiderül, hogy a magát kezdőnek gondoló tanuló érettségizett angolból, és sokkal többet tud, mint egy valódi kezdő.

Erre vonatkozólag egy nagyon kirívó példával találkoztam a minap. Egyik vizsgázónk több, mint egy éve nem jött el a bizonyítványáért, pedig sikeresen letette a felsőfokot (C1-et).

Felhívtuk, miért nem jött el a biziért… Ekkor tudja, mi történt?

Akkorát rikkantott a telefonba, hogy azt gondoltuk, egy vödörnyi hideg víz ömlött rá hirtelen:

“Micsoda, sikerült? Olyan rossznak éreztem a vizsgát, hogy meg sem néztem az eredményt…”

Ez egy extrém eset, ami az elmúlt 16 év során csak egyszer történt meg az iskolánkban. De ettől függetlenül is elmondható, hogy sokszor értékeljük alul vagy felül a tudásunkat. Szerencsére, a tanárok többsége megfelelően értékeli. El kellene hinni nekik.

Árulja el kérem, Ön elhiszi, ha megdicsérik, hogy jól beszél?
Alul- esetleg felülértékeli a nyelvtudását?

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

238 hozzászólás a(z) “Saját nyelvtudásunk értékelése” bejegyzéshez

 1. AvatarKubányi Magdolna

  Kedves András!
  Igen,én is alul értékelem a tudásom.
  Üdvözlettel:Magdolna

  Válasz
 2. AvatarCarolinai6

  Andras koszonom hogy segit nekem eleg jol haladok nagyon kellemes unnepet kivanok.szeretettel Carolina

  Válasz
 3. Avatardr.Kruppai Ferenc

  Tisztelt Tanár Úr!
  Úgy gondolom, hogy életkoromból adódóan már nem szorulok dicséretre.A dicséret a saját magam “öndicsérete” lenne, ami ebben az esetben talán nem “büdös”. Sajnos tisztában vagyok hibáimmal, a kitartásom hiányával. Ha csak összeadnám, hogy mennyi évet töltöttem az orosz – még kötelező volt -, angol, német és olasz nyelv elsajátításával, bizony elszégyellem magam, hogy eredményt egyik nyelv területén sem értem el.
  Nem akarok én nyelv vizsgázni, viszont szeretnék magamnak megfelelni abban, hogy megértessem magam, illetve megértsek más nemzet polgárait. Ebben próbálom még magamat megméretni, melyben jelenleg az Ön tankönyvei használom.

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Ferenc!

   Nem életkor függő a dicséret!

   Üdv,

   András

 4. AvatarGuljanda. Szabóné

  Eddig. Meg. Senki. nem. Dicsert ..meg hogyan. beszélek. Német nyelven .

  Válasz
 5. AvatarBalogh Gyöngyi

  Sajnos alulértékelem,de azért ,mert tényleg nem jó a tudásom.Ezt onnan tudom ,ha hetekig mindennap előveszem az angol nyelvkönyvet .Nehezen mennek a szavak a fejembe ,de ami bele ment nagyon hamar ki is törlődik.Külföldön meg sem tudok szólalni,mert szinte minden szót elfelejtek
  Egyébként a memóriám kiváló, eszméletlen dolgokra emlékszem. Kifejezetten értelmes embernek tartanak ,sokan szeretik úgymond az “agyamat”, egy dolgot képtelen vagyok megjegyezni az idegen nyelveket. 4 évet tanultam gimnáziumban németül ,két évet intenziv nyelvtanfolyamon .Háromszor mentem el és tanultam több hónapot különböző módszerrel tanitó nyelvtanárokhoz. Eredmény 0
  Ma ott tartok,hogy német nyelvterületen a férjem aki soha nem tanult németül ,jobban beszél.Én meg sem tudok szólalni..Az angol ábc-t meg sem tudom jegyezni.
  Angolul szeretnék alapfoku nyelvvizsgát tenni,hogy legalább megértsem Őket és egy kicsit tudjak beszélni. /bakancslistám része lenne/Ezért vettem meg az Ön könyveit.Nem tudom mi a baj az agyammal,de nem fog menni.
  Feladni nem akartam,de be kell látnom.A jegenyefák nem érnek az égig.Ez a nyelv is ki fog rajtam.
  szeretettel

  Válasz
 6. AvatarDr. Almássy Antalné

  Kedves András! Nem tudok mit értékelni,mivel a tanulásom nem volt sikeres !Valószínű,nem mértem fel eléggé,hogy még napi 8 órai munka után mennyi energiám marad a tanulásra. Így jelenleg 0 a tudásom. Üdvözlettel: Almássyné Erika

  Válasz
 7. AvatarParádi Kati

  Üdvözlöm!
  Valamikor régen konkrétan 1963-ban érettségiztem 2 tannyelvű gimiben . Orosz és német nyelvből. Utóbbiból közepes eredménnyel.
  Szeretném felfrissiteni a tanultakat,de nem tudom hogy fogjak hozzá.Szerintem kevés az alap és évek alatt konyhanyelvvé silányult az a kevés alap.
  Bármilyen javaslatot szívesen veszek köszönöm.

  Válasz
 8. AvatarSurányi Ferenc

  Ez egy kicsit komplikált ebben a világban amiben vagyok most meg kell tanulnom meg védeni az adataimat a hálón amit más az iskolában tanul most. Akkor holland a lengyel plusz az angol úgy érzem maximálissan tanulok . 2hete újra kellett telepítsem a telefonom és sikerült úgy gondolom ez elég nagy lépés a védelem viszont elég kemény dió nert a tanulást is akadályozza ha mással kell foglalkoznom nem az angollal el nézését kérem uram.

  Válasz
 9. AvatarDr.Tamásiné dr.Gruzlinger Magdolna

  Kedves Neményi Tanár úr!
  Kitüntetés számomra, hogy kíváncsi a véleményemre .Tekintettel arra, hogy német nemzetiségű községben születtem és az anyanyelvem is a német, nyelvvizsgám megszerzése is könnyedén és sikeresen lezajlott anno..,. a 80-as években. A 89-ik évemet taposom és az alapfokú angol nyelvű leckéit gyűjtöm az internetről .Tanulgatom szorgalmasan.Sajnos egy sorscsapás ért,, az elmúlt év karácsonyán elvesztettem a férjemet és nagyon nehezen találok vissza régi önmagamhoz. Csak elismerésemet szeretném kifejezni nyelvtanítási módszerével kapcsolatban. A leckék remek témakörét , a tanulás módszerét stb….Emlékező képességem szinten tartása érdekében tanulom az angolt. Ha dicsérnének, biztosan örülnék neki és elfogadnám. Tisztelettel és szeretettel:

  Válasz
 10. AvatarJanszky Gizella

  Seretném az orosz tudàsomat feleleveníteni,hogy lehetséges.Köszönöm a vàlaszàt

  Válasz
 11. AvatarTakács Gyula

  Tisztelt Neményi Úr!
  Kamion sofőr vagyok, általános iskolában tanultam németül, de csak különórán, heti 2 órában. Sajnos ez nem adott sok alapot, hogy harminc felett sikeresen beszéljem a nyelvet. A gondom máig a megértéssel van! A szókincsemet tudom használni, de nem nagyon értem, mit mond a másik fél. A más anyanyelvüekkel/török,lengyel,cseh stb./ elég szépen elboldogulok, de a németekkel bizony nehezen. bár dicsértek párszor, ded szerintem udvariasságból,bíztatásként.Most oroszul kellene tanulnom, de a neten hallgatva csak kevés szót értek meg a beszédükből. Túl gyorsk nekem, nemforognak gyorsan a forditást végző agytekervényeim/65 éves vagyok/. Nem panaszkodni akartam, csak rávilágítani egy problémára, ami gondolom Másoknak is okozhat gondot. Tisztelettel Takács Gyula

  Válasz
 12. AvatarEszter Janó

  Én most 40 évesen kezdem el a német nyelv tanulását,és köszönöm a rövid leckéket! Nekem nagyon tetszenek. Sokat segítenek,hogy nem szavakat,hanem mondatokat kell tanulnom.Én megfogadtam az emailben írt tanácsát és rászánom a heti 4 órát. Én is alábecsülöm magam nyelvismeret terén,hiszen angolul picit beszélek,megértem amit mondanak,csak nem merek megszólalni.
  Remélem továbbra is segít majd!
  Köszönöm!

  Válasz
 13. Avatarszekeres erzsébet

  sajnos még nehezen megy de nagyon jó ,hogy mondatokat kell el sajátítani nem pedig szavakat

  Válasz
 14. AvatarAndrási Ilona

  Igen, a dicséret bíztatóan hat. A negatív vélemény elveszi a kedvet.
  Az alá/fölé értékelés a beszédet mondó illetve hallgató egyéni adottságától is függ.
  Pl. motyogva, hadarva beszél, akkor még a saját nyelvünket is alig értjük és vissza kérdezünk. Pláne, ha a hallásunk sem tökéletes.
  Ezért jó, hogy mondatokat tanulunk és nem szavanként rakjuk össze a fejünkben! 😀
  Nagyon szeretem a rövid, minden nap alkalmazható leckéket. Köszönöm, hogy törődik a kezdőkkel és bíztatja őket. 😀

  Válasz
 15. AvatarKerek Ildikó

  Kedves András,

  Az utóbbi időben kissé elhanyagoltam a tanulást.
  Túl sokat nem tudok beszélni, de, mikor úgy érzem, hogy megértettek és én is megértettem a másik felet, akkor elhiszem, hogy igen valamit tudok. Különben hajlamos vagyok inkább alulértékelni a tudásomat.
  Köszönöm a leckéket.

  Válasz
 16. AvatarAniko

  Harminc öt éves vagyok. Nagyon szeretnék angolul beszélni sok alkalommal elkezdtem már, vannak külföldi barátaim de mindig fordít valaki. Nagyon szeretnék már beszélgetni velük ezért próbálkozom. Mutogatással értjük meg egymást ez zavar. Köszönöm a nyelv leckéket eddig ez maradt meg a legjobban. Mivel a kiejtés is mellette van.

  Válasz
 17. AvatarSzurovecz Zoltánné

  Rokonaim élnek Angliában, ritkán találkozunk, de akkor beszélgetek velük és gyakran megdicsérnek. Sajnos, nem hiszem, hogy igazuk van, ugyanis nehezen értem őket. A szövegértést kellene gyakorolnom, de azt valóban csak akkor tudnám igazán megérteni, ha kint élnék.
  Tisztelettel köszönöm az Ön segítségét!
  Szurovecz Zoltánné

  Válasz
 18. AvatarTóth hajnalka

  Én nem tanultam angolul csak egy pár szót tudok és nagyon szeretnék még tanulni

  Válasz
 19. AvatarFodor Valéria

  Nyugdíjjjas vagyok. Míg nem volt nyelvvizsgám, mindenhol azt hiányolták. Negyven-egynéhány évesen, másodszorra, de megszereztem. A munkahelyemen, igaz minimálisan használtam, de nyelv-pótlékra nem voltam jogosul. Nem sajnálom a siker jól esett, de csalódott is voltam. Azóta nem használom a nyelvet, sokat felejtettem.A nyugdíjból csoporthoz való csatlakozás nem oldható meg. Van egy szép bizonyítványom.

  Válasz
 20. Avatargyimesiné molnár katalin

  Kedves András!

  Nálam felülértékelésről szó sem lehet, sajnos az angol nagyon gyatrán megy, bár mostanában nem foglalkoztam vele és a számítógépemmel is sok baj van. Új gépre csak hetek múlva lesz lehetőségem.

  Köszönettel és üdvözlettel: Katalin

  Válasz
 21. AvatarBalázs István

  Teljesen, csak a közegben lehet tökéletesen a nyelvet elsajátítani, de nagyon sokat segít az Ön segítsége.
  Tiszteletteljes köszönettel Balázs István

  Válasz