Érdemes egyszerre több nyelvet tanulni?

Nemrég megkérdezték tőlem, hogy érdemes-e egyszerre két idegen nyelvet tanulni.

Ez nekem eddig nem sikerült, nem haladtam jól ilyen esetben egyik nyelvvel sem. Persze, nem vagyunk egyformák, akadnak olyanok, akiknek ez megy.

Azt tapasztaltam, hogy akkor érek el sikert, ha egyszerre csak egy dologgal foglalkozom. Lehet, mondjuk naponta egy órát tanulni az egyik nyelvet, és fél órát a másikat.

De ha ezt a többletidőt és energiát ugyanarra a nyelvre fordítom, akkor lényegesen gyorsabban haladok egyetlen nyelv elsajátításával, sokkal több a sikerélményem, látványosabb a haladás, ami sokkal jobban motivál.

Kivételt képez, természetesen, ha valaki erős kényszer alatt áll. Például, ha kiköltözött a család külföldre és a gyerek kint jár iskolába, mondjuk pl.: Németországban. Ott akkor egyszerre kell németül és angolul tanulni, nincs választás.

Ám ha nincs erős kényszer, akkor szerintem szépen sorban, egyiket a másik után érdemes megtanulni. Egy idegen nyelv tanulása is éppen elég kihívást jelent.

Ön mit gondol?
A véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

322 hozzászólás a(z) “Érdemes egyszerre több nyelvet tanulni?” bejegyzéshez

 1. Dr. Brandt Béla

  Középiskolás koromban,amikor nyelvosztályba osztottak be, itt kótelező volt az orosz heti nyolc órában, kötelelező a latin,heti kettő és egy fakultatív villágnyelv felvétele. Ez összesen három idegen nyelv. Ebben az osztályban 32 fiút vettek fel és a következő évben még két eminens tanulót helyeztek át hozzánk. Ebben a társaságban az osztàlyunkból 17 diák éredményes érettségi vizsgát tett,amelyből 11 fő kitűnő és jeles., 2 fő jó és kettő közepes eredménnyel. Megtanultuk az orosz és egy világ nyelvet oly módon,hogy az egyetemi tanulmányunk befejeztével állami nyelvvizsgát,ill vizsgákat tehettünk. Megjegyzem a 17 emberből 15 fő egyetemi ill. főiskolai végzettséggel rendelkezett, és egy osztálytársunk az orosz nyelvből országos tanulmányi versenyt nyert.

  Válasz
 2. Zárits Sándor Albertné

  Megvásároltam,a három kötetes angol Bulldózert,nagyon örülök,még ilyen jóval nem találkoztam.Már volt sikerélményem,milyen boldogok a felvilágosításért.Én meg főleg.Szeretnék kérni ,ha lehetséges ajándék orosz nyelvleckét.bajos.vali@gmail.com

  Válasz
 3. dr. Faragó Balázs

  Kedves András!
  Ha ilyesmi szóba kerül, általában eszembe jut a hírneves Mezzofanti bíboros: vajon mai mércével milyen fokon ismerte – beszélte (?) mindazon nyelveket, amelyeket ( állítólag ) tudott? Egyébként a világ összes 5 -6000 nyelvét az akármilyen tehetséggel megáldott poliglott ember se képes… A 13-15(?) nyelvet tudó Lomb Kató is azt mondta: ” a nyelvtanulás nem tehetség, hanem szorgalom kérdése „. Szerintem a hétköznapi halandó elégedjen meg egy – két nyelvvel, s tartsa szem előtt a: ” Ki sokat markol, keveset fog ” közmondást! A többet tudóknak persze: nagy-nagy gratula…A konkrét kérdésre a válaszom: inkább egymás után.

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Balázs!

   Mezzofanti bíborosnál nagyobb poliglottot nem ismerek…

 4. Januska Belane

  Kedves Andras!
  Egyetertek Onnel!
  Szerintem is egyszerre egy idegennyelvet hatekonyabban lehet tanulni.Jobban tudok koncentralni egy nyelvre mint kettore.Arrol nrm is beszelve hogy nem keverem a szavakat sem.
  Ugy ahogy On is irta,hamarabb lesz sikerelmenyem ha egyszerre egy nyelvvel foglalkozom.
  Ha mar kellokeppen megy a nemet,johet a kovetkezo nyelv!

  Válasz
 5. Józsa György dr

  Folytatom a tegnapi gondolatmenetm. Miután 3 . oszt-ban elkezdte a tanuló az első idegen nyelvet, 7. oszt-ban érdemes a 2. idegennyelvvel próbálkoznia.Itt ajánlatos, ha a 2. idegennyelv tanára részletesen informálódik a tanuló első idegennyelvi ismereteiről. Sokkal könnyebb lesz a közös munka és nagyobb lesz mind a tanuló/csoport, mind a tanár sikerélménye. Sok szerepjátszás, életszerű (kezdetben) minidialógus a tanár részvételével. Hasznos, ha a tanuló az órán felvételt készít egy-két szerepjátszásról. A nyelvi gátlás, az idegennyelven történő fesztelen megszólalás leküzdésének egyik jó módszere, ha otthon több szerepet is eljátszik a tanuló tükör előtt. A szinészek is így készülnek.

  Válasz
 6. Józsa György dr

  Általános iskolás korban 3. osztályban heti 3 órában érdemes elkezdeni egy idegen nyelvet, ha a tanító/nő addigra megtanította a gyerekeket magyarul írni, olvasni és az alapvető, anyanyelvi helyesírási ismereteket is fokozatosan, rendszeresen elsajáttítatja a nebulókkal. Mindezt játékos módszerekkel de a módszeresen. Igen jól felkészült tanító/nő szükséges mindehhez. Az idegennyelvet tanító tanár ne kezdő legyen, legalább 5 éves gyakorlattal rendelkezzen és állandó kapcsolatban legyen a tanító/nővel. Fontos, hogy a nyelvi ismeretek, magyar és idegennyelviek, átadása összhangban legyen. A módszeren és természetesen a tanárokon nagyon sok múlik.
  Röviden ennyit.
  Köszönöm.

  Válasz
 7. Szöllősi Éva

  Szerintem az nem megy mindenkinek a lányom 20 éves főiskolás nagyon jó nyelvérzéke van ő neki megy angolból már közép szintén levizsgazott mellette felvette a franciát második nyelvnek neki jól megy de én nem vállalnám be jó ha megtanulom az angolt.

  Válasz
 8. Molnár Erzsébeth

  Tisztelt Tanár úr,
  81.-ik életévemben vagyok, köszönöm a lehetőséget, hogy tanulhatok,de nem minden nap vagyokjól
  Ilyenkor nem tudok tanulni. Visszamenni meg még nem tudok akészülék használatát is tanulom.
  Üdvözlettel és őszinte hálával Erzsébet

  Válasz
 9. Hajdú Tiborné

  Nekem az angol leckéi kikapcsolódást nyújtanak..
  Nagyon szeretném megérteni miről beszélgetnek, vagy éppen mit jelent ami angolul írva van.
  A gyerekeim jól beszélik az angolt, kifejezetten zavar hogy nem értem ! Miről beszélnek?
  Bâr idősnek tartom magam, a bár szerintem nyelvérzékem sincs, aztán idő is kevés,azért olvasgatom a leckéket,élvezem amikor sikerül a helyes kiejtés ! Sikerült szavakat is megtanulnom.
  Nagyon jó a módszer,főleg hogy íkiejtés szerint is le van írva. A zenés lecke nagyon jtetszett,rôgtön rákezdtem énekelni angolul……
  Szóval örülök a leckéknek , köszönöm szépen.

  Válasz
 10. Takács István

  Nyáron tervezek üdülést német nyelv területre és hiányos német nyelv ismeretemet kell bővitem,
  az alapokról indulva. kérdezem mit ud ajánlani?

  István

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   A Bulldózer némettanfolyam kezdőknek könyveimet.

 11. Anna

  Tisztelt Tanár Úr !

  Köszönöm nyelvleckét. Örülök a lehetőségnek,könnyen tanulható.

  Üdvözlettel: Anna

  Válasz
 12. Szabó Pál

  Nem kérem tovább a leckéket mert szív koszorú és billentyű műtétre kell klinikába vonulnom.Gyógyulásom után szeretnék ismét kezdeni elölről.Köszönettel :Szabó Pál

  Válasz
 13. Dr Horváth György

  Eddigi szakmai életem vége felé , arra megállapításra jutottam, hogy nehezen tanulom a nyelveket. De az angolt csak-csak tanulgattam, mert a munkámhoz szükségem volt rá. Most azonban a németet kellene használnom, mert a rokonságba belépett egy osztrák férfi.
  Mivel a gimnáziumi évek alatt lét évig tanultam németül, sok szó lassan előkerűl. De jobb lenne egy kicsit bővíteni a tudásom, szókincsem, ha a beszédet sok féle módon is lehet segíteni.

  Válasz
 14. Kellerné Bürgés Erzsébet

  Szerintem is az lehet a jobb ha egyszerre egy nyelvet kezd az ember tanúlni !!

  Válasz
 15. Nagy Katalin

  Kedves András!
  2 nyelvet fogok tanulni. Épp most írtam vissza Önökhöz az ügyfélszolgálatra, hogy szeretném ha küldenék az orosz Bulldózer kezdő nyelvtanfolyam 1. részét. Az angol kezdő 1. és 2. részét másfél hónapja rendeltem meg,és nagyon jó. Szerintem menni fog a két nyelv egyszerre tanulása, de csak azért mert önszántamból tanulom. 37 éves vagyok. Az iskolában németet tanultam, de nem ment jól és nem is szerettem igazán.Lehet hogy azért, mert kötelező volt és minden évben másik tanár tanította. Az angolt azért kezdtem el, mert nagyon sok munkahelyen kérik. Pár évvel ezelőtt hallottam az orosz miniszterelnököt beszélni a tv-ben. Akkor határoztam el , hogy egyszer mindenképpen megtanulok valamennyire oroszul, mert nagyon megtetszett a nyelv. Biztos nagy kihívás lesz, mert nem ismerem az orosz betűket.
  üdvözlettel: Nagy Katalin

  Válasz
 16. Laszlo

  Kedves lektor ur ! Szeretnem a Nemet nyelvet megprobalni.Ugyan is Oroszt, Angolt ,Cseh nyelvet es Esperantot ugy nyalogattam ,de igazabol nem beszelem.
  Most megprobalnam a Nemetet ha az sem fog menni igazabol akkor bele nyugszok,hogy 75 evesen az agysetjeim nem kepesek tarolni az informaciokat. Leider skleroza. Koszonettel jo ejszakat kivanok Laszlo.

  Válasz
 17. Holti András

  Köszönettel vettem az első leckét!
  Jókor jött ,mert már kissé megkopott az (egyébként is -kissé?? hiányos) angol tudásom.
  Remélem, hogy ezt a lehetőséget jól
  fogom felhasználni .Bár már a 73.-ik
  évemben járok, igyekszem

  Válasz
 18. Orosz Jánosné

  Szerintem elég egy nyelvet elsajátitani. Alapokon legalább egy nyelvet kell tanulni. Nagyon rajta vagyok az ügyön. 59éves nagymama! A fiamék kint Máltán élnek és, ha kimegyek nagyon jo az angol nyelvtudás

  Válasz
 19. Semró András

  Tisztelettel Semró András!
  Szeretnék ujra tanulni.
  Az elöző telefonomban eltünt az anyag. Szeretnék újra tanulni. Ha kell fizetek érte.
  Tisztelettel

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves András!

   Melyik nyelvet szeretné tanulni?

 20. Zsolt

  Szerintem nem csak érdemes, de szükséges is egyszerre több nyelvet tanulni.
  Hozzáteszem, hogy elsősorban annak, aki egyetlen nyelvvel sem tud sokra menni.
  Aki egy nyelvvel sem tud előbbre jutni, annak úgy is mindegy, hogy a sikertelen 1 nyelv mellett még hány sikertelen több nyelv szerepel a tananyagai között. De ez nem leszólás. Ilyenkor a kedvenc nyelvekkel történő játék és szórakozás is rendkívül jó kikapcsolódást tud okozni. Kit ne érdekelne, hogyan mondják ezt-azt németül, angolul, franciául stb. ? És egy ilyen szimpla kíváncsisági játék miért ne számítana komoly tanulásnak? Lehet, hogy az illető egyetlen nyelvet sem fog tudni megközelítőleg sem rendesen megtanulni, ellenben vagy 20 nyelven tud köszönni, megköszönni, számolni és vakbélműtétes beteget kórházba szállítani. Lehet ez lesz egész életére az össz tudománya. De szerintem ez is fantasztikus.
  Miért kellene egyetlen nyelvet megtanulnunk elszántan és kitartóan? Bármilyen nyelv elsajátítását évtizedekben kell számolnunk. Tényleg mindenkinek van 40 éve, 4 nyelv elsajátítására? Mert egy hétköznapi embernek úgy is ennyire lenne szüksége. Inkább az az elgondolkoztató, hogy megéri-e egy évtizedet fektetni egy nyelvbe?
  Az én tapasztalatom az, hogy az egyetlen nyelvbe komolyan belemerülők azok, akik a tanulásra szánt szorgalmas éveket, és az azzal megszerzett tudást, röpke hónapok alatt felejtik el. Ahogy a környezetük nem igénylik a nyelvismeretet, a sok idővel szerzett tudás, piszok gyorsan válik foltos, lyukas, megfakult zsákká. Maradnak a foszlányok és az emlékek, hogy régebben én ezt pedig tudtam. hm hm hm.
  A többnyelvűekkel ellenben a megszerzett ismeret direkt felejtéssel sem kopik meg csúnyán. Éppen azért, mert a több nyelvet tanulók rendszerint a kíváncsiságuktól hajtva tanulják azokat. Élvezettel és magukat szórakoztatva azzal. Ez nem felejtődik olyan könnyen. Még ha nem is lesz ettől senki sem komoly tolmács, vagy műfordító.
  Miért ne lehetne elég, ha egy angolul karattyoló filmet többnyire megértünk?
  Miért ne lehetne elég, ha egy angol segélykérését nem vacsorameghívásnak veszünk?

  Válasz
 21. Horváth József

  Kedves András!
  Nem vagyok nyelv-zseni, így bőven elég egy nyelv tanulása is. Pláne így hetvenen túl. Két nyelv egyszerre nem menne. Az olaszt kezdtem el, de majd az oroszt szeretném feleleveníteni.

  Válasz
 22. Zabos Sándorné

  Tisztelt Neményi úr,
  Nagyon köszönöm, hogy segít. Nekem ez az egy nyelv is kihívást jelent. Az én koromban, már nem megy olyan könnyen. / 65 éves vagyok / Igyekszem sokat gyakorolni.
  Üdvözlettel Zabos Sándorné.

  Válasz
 23. Toth Csabáné

  Nekem eddig ez az egy is nagyon nehezen megy, igaz már túl vagyok a 7-dik X-en.

  Válasz
 24. Donáthné Belák Katalin

  Azt gondolom, hogy az egyik nyelv mindig jobban előjön ilyen esetekben. Ez alatt azt értem, hogy azon a nyelven jut hamarabb eszünkbe amit mondani kell.

  Válasz
 25. Sápi Csaba

  Ahány nyelvet tud annyi embert képvisel! Ha nyelv szakmai szükségesséből kell,
  jól jön melette egy hobbi nyelv is. A világban csak több nyelvel lehet boldogulni.
  Minden nemű tudást tsztelek. Gyerekeim több nelven beszélnek!

  Válasz
 26. Szűcs-Vincze Iréne

  Az én tapasztalatom családon belül is, és jó magam,( aki kullogok a család után)
  először érdemes egy nyelvet tanulni, gyakorolni.
  Később sokkal könnyebb megjegyezni a tanult nyelvtől eltérő
  más idegen nyelvet.
  Üdvözlettel, a Nyelvmester hűséges tanulója..

  Válasz
 27. Müller Csaba

  Tisztelt Neményi Úr!
  Önnek természetesen igaza van; egy dologra koncentrálva eredményesebbek lehetünk, messzebbre juthatunk, juthatnánk. Magyarország azonban problémás hely, ahol az egyszerű embernek a nyugdíj mellett dolgoznia , ügyeskednie kell, ha vannak még céljai, kedvtelései eben az életben. A magamfajta öreg fickó, aki az angollal küszködve leginkább vesztésre áll, egyelőre nem gondolhat másik idegen nyelv tanulására. Viszont ahogy a cselgáncsozó mondta: A tatami arra való, hogy felkeljünk róla.
  Eddigi fáradozását megköszönve, szeretettel üdvözli
  Müller Csaba

  Válasz
 28. Propszt Erna

  Köszönöm András! Nagyon jó ez a lecke .Nekem az a problémán,hogy kell a szavakat kiejteni helyesen.
  Köszönöm és várom a folytatást.

  Válasz
 29. Puskás József

  Kedves András !
  én is úgy gondolom ,hogy egyszerre csak egy nyelv tanulásával kell foglalkozni,akár kicsit gyorsabb léptekkel. Ha ezzel már a magunk számára elfogadható és használható szintre jutottunk, csak akkor fogjunk hozzá a másik nyelvhez. Így az esetleges összekeverés veszélye sem áll fenn.
  Ha valaki ennek ellenére úgy érzi ,hogy sikeresen tud több feladatra is koncentrálni .akkor tegye azt.
  Üdvözlettel Puskás József

  Válasz
 30. Horváth Tibor

  Szia András!
  Horváth Tibor vagyok, együtt fociztunk sok éven át, nemrég még (2018. nyarán) beszéltünk is telefonon!
  Szóval a feltett kérdésedre a válaszom annyi, hogy ez megítélésem szerint sokban függ az „alany” életkorától!
  Elég megnézni a gimnazistákat, alapvetően az érettséginél már sokuknak meg van két nyelvből is a középfokú vizsga, vagyis nem lehetetlen, de szerintem itt is az a jellemző, hogy általános iskolában 4-5 éven keresztül tanulnak egy nyelvet, (jellemzően angolt) és gimnáziumban csatlakozik mellé az új idegen nyelv, vagyis az egyikben már van némi jártasságuk amikor a második nyelvet felveszik!
  Kezdőként egyszerre két nyelvet tanulni nagyon nehéz, és egy bizonyos életkor felett biztosan „lehetetlen küldetés”!

  Üdv.
  Horváth T.

  Válasz
 31. Gyula Fülöp

  én is ezen a véleményen vagyok .Egyszerre elég egy nyelv is
  üdvözlettel Gyula

  Válasz
 32. Galicza Kata

  Kedves Tanár Úr!
  Nekem még egy nyelvet sem sikerült elsajátítani,pedig nagyon szeretnék.Két testvérem van akik viszont több nyelven beszélnek,nekik nem okozott gondot.Különbözőek vagyunk.

  Válasz
 33. Nagyné

  Kedves Tanár Úr!

  Nekem egy nyelv elsajátítása is gondot okoz. Az átlagos ember egy dologra tud csak koncentrálni, nyilván vannak kivételek.

  Üdvözlettel: egy olvasó

  Válasz
 34. Bors Valèria

  Tisztelt Tanár Úr Èn biztos bele zavarodnèk egyenlőre elèg egy nyelvet tanuli

  Válasz
 35. Kiss Andrásné.

  Hát igen örülök ha elöször legalább az egyik nyelve boldogulok.És csak utána jöhet a másik.Az sajnos nem most lesz.

  Válasz
 36. Murinai Ida

  Kedves Tanár Úr!
  Szerintem egyszerre egy nyelv tanulása célszerű!
  Aztán lehet, hogy egyik nyelv építkezhet a másikból, ezt Ön tudja legjobban. ( angolban és németben is vannak hasonlóságok).
  Üdvözlettel Murinai Ida

  Válasz
 37. Balogh Zoltán

  Nem tudom Németországban fel szedtem egy kevés német nyelvtudást de azóta ha angolul kérdeznek a válaszok csak németül jönnek.

  Válasz
 38. Gerber Julianna

  Én, az idősebb korosztályhoz tartozom, számomra elegendő egyszerre egy nyelv tanulása!

  Válasz
 39. Ábrahám Lászlóné Judit

  Minden bizonnyal vannak a fiatalabb korosztályból, olyan személyek, akik könnyen tanulnak több nyelvet. Számomra egy bőven elég. Üdvözlettel Judit.

  Válasz