Érdemes egyszerre több nyelvet tanulni?

Nemrég megkérdezték tőlem, hogy érdemes-e egyszerre két idegen nyelvet tanulni.

Ez nekem eddig nem sikerült, nem haladtam jól ilyen esetben egyik nyelvvel sem. Persze, nem vagyunk egyformák, akadnak olyanok, akiknek ez megy.

Azt tapasztaltam, hogy akkor érek el sikert, ha egyszerre csak egy dologgal foglalkozom. Lehet, mondjuk naponta egy órát tanulni az egyik nyelvet, és fél órát a másikat.

De ha ezt a többletidőt és energiát ugyanarra a nyelvre fordítom, akkor lényegesen gyorsabban haladok egyetlen nyelv elsajátításával, sokkal több a sikerélményem, látványosabb a haladás, ami sokkal jobban motivál.

Kivételt képez, természetesen, ha valaki erős kényszer alatt áll. Például, ha kiköltözött a család külföldre és a gyerek kint jár iskolába, mondjuk pl.: Németországban. Ott akkor egyszerre kell németül és angolul tanulni, nincs választás.

Ám ha nincs erős kényszer, akkor szerintem szépen sorban, egyiket a másik után érdemes megtanulni. Egy idegen nyelv tanulása is éppen elég kihívást jelent.

Ön mit gondol?
A véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

319 hozzászólás a(z) “Érdemes egyszerre több nyelvet tanulni?” bejegyzéshez

 1. AvatarKati

  Üdvözlöm@
  Sajnos nem kaptam meg az ingyenes online amyagot.
  Kérem sziveskejen segíteni

  Válasz
 2. AvatarIlona

  Én is úgy gondolom,hogy egyenként kell a nyelveket tanulni mivel csak így egyre koncentrál az ember én is szeretnék több nyelvet beszélni nekem így logikus köszönöm a lehetőséget a tanulásra Ilona!

  Válasz
 3. AvatarIné Huszai Etelka

  Most családomban.az olasz és német nyelv került előtérbe. A ñémetet ismétlem továbbra is, de most az olaszt szeretném előtérbe részesìteni. Ezért szeretnék olasz nyelvleckéket kérni Öntől. Üdvözlettel: Etelka

  Válasz