Egy történet és egy kérdés

Egy kedves ismerősöm nagymamája, Margó néni nem beszélt semmilyen idegen nyelvet. A nővére kint élt Franciaországban a családjával, és rendszeresen tartották a kapcsolatot telefonon.

Sokszor a rokonok vették fel a telefont, akik ugye nem beszéltek magyarul. A nagymama úgy gondolta, hogy ha nem értik meg elsőre, amit mondani akar, elmondja ő többször is, mindig ugyanúgy, magyarul, szótagolva és egyre hangosabban. Biztos az is közrejátszott, hogy hát Franciaország elég messze van, a telefonban is hangosabban kell beszélni, hogy eljusson odáig a hangja… :)

Még komikusabb helyzetek adódtak akkor, amikor a nagymama kiutazott Franciaországba. Nem volt szívbajos, nem félt egyedül bóklászni Párizsban, pedig tényleg semmit nem beszélt franciául. Annyit se volt hajlandó mondani, hogy „Bonjour!” Kicsit talán még le is nézte a franciákat, hogy nem értik, amit mond.

Egyedül ment a piacra, és mindent magyarul mondott:

– Legyen szíves 1 kg barackot ebből a szép érett fajtából!
– Pardon, Madame?
– Nem érti? Egy ki-lo-gramm ba-rac-kot ké-rek!

… és ezt sokszor elismételte, szótagolva, egyre hangosabban. Közben gesztikulált, mutogatott, és még alkudni is próbált! Egy jelenség volt a piacon, harmadik nap már messziről felismerték, és szinte várták, vajon mit fog mondani a furcsa külföldi néni. :)

A komikus az, hogy majdnem minden alkalommal elérte a célját, és sikerült neki bevásárolni, nem maradt éhen a család.

Egyszer azonban pórul járt. Beült egy étterembe, ahol természetesen minden franciául volt az étlapon. Ott hiába mutogatott, magyarázott, nem sikerült megértetnie magát, ezért nem is tudták kiszolgálni. Sértődötten távozott az étteremből.

A szomorú az, hogy ezek a helyzetek nem sarkallták arra, hogy legalább alap szinten megtanulja a nyelvet, roppant makacs természetű volt.

Ön egészen biztosan nem ilyen, hiszen már jó ideje követi a leckéimet, írásaimat.

Kíváncsi vagyok, hogy Önt mi késztette arra, hogy elkezdjen a nyelvtanulással foglalkozni? Volt valamilyen konkrét esemény, esetleg valamilyen különleges élethelyzet?

Kérem, hogy írja meg egy hozzászólásban, hogy Ön minek a hatására kezdett el nyelvet tanulni!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

748 hozzászólás a(z) “Egy történet és egy kérdés” bejegyzéshez

  1. Attila Dányi

    Tisztelt Tanár Úr! Még középkorúként Felmerült bennem a nyelvtanulás gondolata de, hogy miért már nem emlékszem. Akkor azért nem kezdtem hozzá mert a közép iskolás gyermekeim azt mondták, nem tudok helyesen magyarul. Most öreg fejjel azért kezdtem hozzá mert a kedvesemmel elakartuk hagyni az országot csak nem jött össze az anyagi oldala.

    Válasz
  2. Farkas Gáborné

    Kedves Tanár Úr!
    Röviden összefoglalom miért kezdtem el angolt tanulni:
    1. a szabad időm hasznos eltöltése
    2. a demencia lassítása
    3. kíváncsiság: TV-ből, internetről ömlik az angol szó
    4. külföldi teniszt is nézek
    5. családi hatás
    Fiatalkoromban is tapasztaltam a nyelvtudás fontosságát. Franciaországban egy kempinget kerestünk. A leírt betűk szerint ejtettük ki a nevét, persze senki sem tudta. A negyedik embernél már leírtuk egy papírra a nevet, felderült az arca (a mienk is),,:” Ó, Bezanszón, hát az itt van!”
    Üdvözlettel: M.

    Válasz
  3. Basa Judit

    Én valamikor oroszt tanultam. Szerettem, ment is. Én úgy gondolom, hogy kell egy idegen nyelv ismerete.

    Válasz
  4. Merényi Imre

    Pontosan az, hogy szeretek utazni, külföldre pláne, és bárhová utazom előtte pár hetet nyelvtanulásra szánok. Persze mindig csak a legalapvetőbb dolgok elsajátítására van idő utazásig. legutóbb Csehországban töltöttem egy hetet, előtte csehül és szlovákul is tanultam párhuzamosan. És bejött. Persze menkülő útvonalnak mindig ott az angol nyelv, amit szinte mindenütt beszélnek.

    Válasz
  5. Kele Lajosné

    Hát igen ! Spanyolországba mentünk drága férjemmel.Aki ma pont három hónapja eltávozott erről a világról .Mivel ő sem én sem tudtunk mást csak egy kevés orosz egy kevés angól és így gondoltam hát én ezt meg próbálom .Egy darabig ment és az ő betegsége miatt össze omlótt minden.ennyi volt a tartalma az én nyelvtanulásomnak .De elhatároztam ,hogy folytatom csak előbb össze kell szednem magam Hát ez a tartalom .Nagyon szerettem ! És boldog voltam ,hogy tudok választ adni a kérdésekre. Köszönöm ,hogy írhattam Tisztelettel Kele Lajosné.

    Válasz
  6. Rába Csaba

    Kedves András! Korábban, még aktív dolgozóként a külföldi nyaralásokra a családunk együtt utazott, ezeken a vakációkon a fiam angol nyelvtudására tudtunk támaszkodni. Az idő múlásával a fiam családot alapított, én „nyugger” lettem, a külföldi utazások ugyan megmaradtak, de ezekre már csak ketten járunk a nejemmel. A saját szervezésű utak híve vagyok, ehhez viszont – tapasztalataink szerint – szükéges egy alapszintű angol nyelvtudás. Ez még nincs meg, de rajta vagyok. Némi optimizmusra ad okot, hogy az Ön módszerével több sikerélményem volt a nyáron, mint az eddigi próbálkozásaimmal összesen. Üdvözlettel: Rába Csaba

    Válasz
  7. Várda Ágostonné

    Üdvözlöm András! Tíz éve egy támogatott programon vettem részt, amely 90 órás volt. Sikerült a vizsga. Sajnos utána sok minden történt az életemben és valahogy feledésbe ment a tanulás. Most újra kezdem, de kitartóbbnak kellene lennem, mert a lányom férjével csak németül tudok beszélni. Sok mindent megértek, csak a megszólalás nehéz, félek, hogy rosszul mondom, pedig a kijavítással sokat tanulhatnék. A leckék nagyon jók!
    Üdv; Marika

    Válasz
  8. Bőtiné Pataki Klára

    Üdvözlöm! Gyermekkoromban 4 évig tanultam magánúton németül! Apukám úgy döntött, hogy abba kell hagynom, mert keverem az orosz nyelvvel! Szeretném az akit tanultakat felidézni, mert egy idegen nyelv ismerete mindig hasznos!

    Válasz
  9. Bereczne Mészáros Judit

    nagyon szeretek utazni, világot látni, ezért van szükségem az angol nyelvre, mert azt mindenütt használják.A másik, hogy a lányom Angliában él.

    Válasz
  10. Kissné Lőcsei Alice

    Kedves András!
    Ez érdekes kérdés. Apukám német, francia tanár volt. Kicsi koromban apuval németül, anyuval magyarul beszéltünk. Aztán a gyermekeimet tanította németre. Sajnos korán elvesztettük Őt. A gyermekeim angolul tanultak az iskolában, így a németet nyelviskolában folytatták. A lányom a Fogorvosi Egyetem elvégzése után, elnyert egy pályázatot Münchenben, és kiment dolgozni. természetesen ott ment férjhez. Az unokákra sokszor kell vigyáznom, így nagy szükségem van ismét a német nyelvtudásra. Az unokáim mindkét nyelven beszélnek, de a vejem csak németül, no meg a boltokban is németül kell beszélnem. Hát ezért örülök a nyelvleckéinek, különösen a társalgásosnak, amit ezúton is nagyon köszönök.
    Szívélyes üdvözlettel: Alice

    Válasz
  11. Dr. Fillér Ferencné

    Kedves András!
    Iskolásként kötelező volt az orosz nyelv tanulása, melyből az akkori Szovjetunióban használni is tudtam, később fiammal kapcsolatosan kezdődtek a német nyelv valamilyen szintű ismerkedése és kiutazásomkor Németországban is hasznát vettem, illetve itthonról telefonon való német partnerekkel való kapcsolattartás esetén -megjegyzem ez nem volt túl egyszerű-. Később a családba került egy fiatal lány fiam révén, aki magyarul nem, de angolul beszélt, így arra a következtetésre jutottam, megpróbálom megértetni vele magamat, ezért kezdtem el az angolt tanulgatni, ami már nekem sokkal nehezebben sikerült, mint neki a magyarral próbálkozni.
    Úgy gondolom, hogy többen lehetünk, akiket valamilyen szinten inspirált a környezeti hatás e téren.
    Üdvözlöm: Mária

    Válasz
  12. Vajgel Róbert

    Tisztelt András! Először a helyzet ha külföldi àllamporgàval le szólított igazából,nem tudtam segíteni! De sàjnos most sem sokat,haladtam!Sok mindent meg èrtek de nem úgrik be a vàlasz! Persze ez a èn hozzá àllàsomon múlik! Ritkàn van kedvem neki àllni tanulni, mert úgy èrzem azt is elfelejtettem mit eddig még tanultam. Üdvözlettel:Róbert

    Válasz
  13. Konczolne Ihász Borbála

    Angliába él egy volt osztálytársam, már 40 éve.Tartom vele a kapcsolatot, természetesen magyarul beszélünk.Szeretnem meglepni azzal, hogy angolul szólalok meg, amikor felhív.

    Válasz
  14. Varga Tiborné

    Szeretettel üdvözlöm. Köszönöm kedves üzenetét. Már általános iskolában tanultuk az oroszt, nagyon szerettem. Középiskolában orosz- francia tagozatos osztállyba jártam. Minden nap volt orosz és kétszer francia. Nem nagyon kedveltem, de ha felfrissíteném, eszembe jutnának a szavak, a ragozást álmomban is tudom. Mindig zavart, hogy néhány angol ismerősömmel nem értjük egymás, ezért vettem a bátorságot, hogy legalább alapvető szinten elsajátítsam az angolt. Sajnos, már egy hete gyengélkedem, hanyagolom a tanulást. Köszönöm a kedves történetet, figyelmességét, segítőkészségét. Remélem, hamarosan új lendülettel, szorgalommal tanulom a kedves nyelvet. Jó egészséget, sok sikert, minden jót kívánok sok szeretettel.

    Válasz
  15. Szőke Zoltán

    Üdvözölöm!
    Szőke Zoltán vagyok. Én is elérem mutogatással, és csekély nyelvtudásommal amit szeretnék.( akár csak az említett nagymama) Főként a szövegértéssel vannak gondjaim. Én tőmondatokban, és természetesen hibás nyelvtannal kommunikálok. Sajnos ez beszélgetéshez csekély. Ezért követem a tanítását.

    Válasz
  16. Neumann Lajosnè

    Szeretnék idegen nyelvet tanulni.Kitágulna a világ! Javulna a memóriám. Külföldön is eltudnèk boldogulni.

    Válasz
  17. Dezsi Erzsébet

    Én is München be voltam és mikor az O városba sétáltunk,rokon nem volt velünk zavart hogy nem értek semmit, akkor el döntöttem hogy tanulók,csak sajnos rég nem olvastam de pótoljuk.Bocsi hogy későn válaszoltam.Udv.Erzsebet.

    Válasz
  18. Keszy Péterné

    Ŕégen a német nyelvvel el lehetett boldogulni Eúrópában. Ma már szükséges az angol. Ezért kezdtem el az angolt.

    Válasz
  19. István Németh

    Kedves András! Az Idegen nyelv tanulást 1962.-ben, az általános iskola 5. oszálában kezdtem. Természetesen oroszt. Nagyon nem szerettem. Utána még 4 évig gimnáziumban és valószínűleg 2 évig főiskolán. Egyáltalán nem került hozzám közelebb. A 10 év alatt egyetlen emberrel sem találkoztam -a tanárokon kívül- akivel oroszul lehetett volna beszélni, így nem szerettem és feleslegesen belefektetett energiának tartottam. Gimnáziumban heti 2 órában tanultam németet. Ehhez már közelebb álltam, de a heti 2 óra nem sok. Mégis, hellyel-közzel volt eset, hogy lehetett gyakorolni, így érdekelt is. A főiskola két nyári szünetében szakmai gyakorlaton voltam NDK-ban, ahol a heti 2 órában megszerzett tudással próbáltam érvényesülni a munkatársak között és a városban is. Meglepődtem, hogy a nyivánvalóan nagyon gyenge tudásom ellenére senki nem nevetett ki. Ezen felbátorodtam, beszéltem, amennyt csak lehetett, ezzel a szókincsem gyarapodott, de a nyalvtan nem. Viszont így is jól elboldogultam szakmai beszélgetéseken is németekkel. Az angolt 65 éve koromban kezdtem tanulni, egy éves heti öt órában, állami oktatási rendszerben. Nagyon élveztem, a hagyományos, nyelvtan-szókincs módszertan szerint tanultunk. Egyetlen bajom volt: a hallgatott anyag nagyon nem volt érthető. (talán a zenei hallásommal van baj?) Ezt követően bukkantam rá a Bulldózerre. Ez most nagyon tetszik és hatékony. Használom, ahol csak lehet.
    Köszönettel: Németh István

    Válasz
  20. Szigethi Ferenc

    Kedves András.
    Több alkalommal keveredtem olyan szituációba mikor utcán kértek útbaigazitást és elég kellemetlen helyzet alakul ki ha semmit nem ért az ember. Így gondoltam elkezdem ezt az ingyenes nyelvtanulást elsajátítani megközelitőleg alapfokon az Ön kezdeményezésére.
    A két bulldózerrel köszönöm jól megvagyok.
    Ūdvözlettel
    Ferenc

    Válasz
  21. Tőkés Hajnal

    Kedves Neményi András!

    Idősebb korom ellenére minden álmom, hogy világot lássak. Legalább Europában szeretnék utazgatni, több várost megnézni. Ez motivál abban, hogy angolt tanuljak, remélem, azt mindenhol használják, ezért próbálkozotk én is, ne járjak úgy mint a makacs néni, akinek a történeteté elmesélte.

    Üdvözlettel Tőkés Hajnal

    Válasz
  22. Janzsóné Földi Edit

    Kedves Tanár Úr,

    Én egyszerűen csak nagyon szeretem a francia nyelvet, bár képesítésem szerint angol nyelvtanár vagyok. A kultúrát, az országot és a nyelvet, egyaránt. Sajnos mára maradt a gyönyörű ország és nyelv, a a jelenlegi körülmények (migráció stb.) hatással vannak a kultúrára.

    Kívánok sok sikert a vállalkozásában,

    Üdvözlöm,

    Edit

    Válasz
  23. Máthé Attilámé

    Kedves Tanár Úr!
    Gimnazista koromban francia nyelvet tanultam, nagyon megszerettem.
    Utazás és más alkalmakkor örömmel hasznát is vettem.
    Most idős koromban szeretném felfrissíteni a tanultakat, Ez is egy jó lehetőség a memória karbantartására.
    Az angol nyelvet felnőttként próbálom tanulni, mert szinte minden területen szükséges.
    Köszönettel, jómunkát kívánok: Máthé Attiláné

    Válasz
  24. Cziráné Stocker Zsuzsanna

    Kedves Neményi András!
    Köszönöm a nyelvleckéket, nagyon hasznosnak tartom, megnézem mindig, de még nem tudtam elkezdeni tanulni, pedig nagyon szeretnék. Bp-en élek, bárhová megyek, idegen nyelven beszélő emberek vannak körülöttem, ha valamit kérdeznek, nem tudok válaszolni, nem értem, hogy mit mondanak, ez is zavar. A számítógépet is használom, és ott sem értek sok mindent, a parancs szavak is angolul vannak sok esetben, a telefonomon keresztül használom a fordítót. Ha külföldre utaznék, akkor is gond lenne, ha nem tudok angolul.
    Az is nagyon zavar, ha nem tudom az angol megnevezéseket kiejteni helyesen, Bp-en sok helyen az éttermek nevei, szórakozó helyek, stb. angolul vannak feliratozva, mintha nem is Magyarországon élnék. Nagyon fontosnak tartom, hogy megtanuljak angolul, már sokkal korábban kellett volna.
    Bp. 2022,09,01. Üdvözlettel: Cziráné Zsuzsa

    Válasz
  25. Gyurjánné Oroszlán Margit

    A párom Németben dolgozik és mi is ki szeretnénk költözni a fiammal hozzá.Ezért kezdtem el Németül tanulni.

    Válasz
  26. Andor Éva

    Kedves András!!
    Rengeteg alkalom volt, hogy meg kellett értettnem magam.
    Korábban tanultam angol nyelvet és ennek is hasznát vettem a német nyelvterületen, ahol élek. A munkahelyemen egyedüli magyarként dolgozom több nemzetiségű emberrel, akik magyar szót nem ismernek.
    Hol kellett „elő vennem” ezt az apró német nyelvtudásom? Bankban, hivatalban, postán, pályaudvaron, üzletben.

    Válasz
    1. Kerékgyártó Veronika

      Kedves András!
      Tervezem, hogy Olaszországba utazom esetleg hosszabb időt töltök ott. Szeretném ha legalább alapszinten tudnék kommunikálni.
      Kézzel -lábbal is megértetem magam de azt gondolom ha már én látogatok el egy idegen országba akkor megtisztelem az ott élőket azzal, hogy még ha minimálisan is de az ő nyelvükön szólalok meg

  27. Horváth István

    Tisztelt András úr! Kint vóltam angliában és nem tudtam meg mukkani, nem értettem, egy szót sem. Nagyon nehéz, vólt de a, muszály az nagy úr, mert magamravóltam hagyatkozva. Ezért jó tanulni több nyelvet, mert soha nem tudja, az ember mit is,hoz a, jövő.

    Válasz
  28. Farkas Gréta

    Mindig szerettem volna angolul tanulni, de sajnos mostanra értem rá elkezdeni a tanulását! Egész életemben mindent amit lehetett elvégeztem az iskolákat. Szeretek tanulni és szeretem magamat megértetni!

    Válasz
  29. Mezei Istvánné

    A gyerekem Németországban él. Szeretném megértetni magam, ha el utazom hozzá. Fel akartam frissíteni a középiskolai tanulmányaimat, 2 évig tanultam(-gattam) a nyelvet.

    Válasz
  30. Hajni

    Teljesen hétköznapi okból, a lányom és három unokám Angliában él hetedik éve. A járványok előtt többször jártam náluk, az utolsó alkalommal késett a repülő, még Budapesten volt mikor már induljunk kellett volna, csak azt láttam hogy még mindig nem lehet a kapuhoz menni a vesz álláshoz. Vártam volna a gy két óra hosszát még mindig nem értettem mi a helyzet, információ kizárt, család nem tudok telefonálni, a kijelző körül már csak magyarok várakoztak…… Jobb ha én is értem mi történik körülöttem

    Válasz
  31. Sántha Tamásné Éva

    Kedves András!
    Valamikor (50 éve, diák koromban ) tanultam egy rövid ideg angolt. Sajnos sikerélmény hiányában ( mivel járt a tanfolyamra két hölgy, akik jól tudtak beszélni, így állandóan ők ” szerepeltek „) abbahagytam – sajnos.
    Így aztán most nyugdíjas fejjel próbálkozom, annál is inkább, mert a lányom Amerikában él. Az idén sikerült elrepülnöm hozzájuk és ha kicsit is, de néhány mondat erejéig tudtam beszélni.
    Egyébként nagyon örülök a lehetőségnek, hogy az Ön segítségével újra próbálkozhatok.
    A nyár folyamán hanyagoltam a leckéket, de pótolni fogom!
    Üdvözlettel: Éva

    Válasz
  32. István

    A kereszt fiam akit mi neveltünk fel a Fülöp szigetekről nősült. Szeretnék tudni társalogni a feleségével.

    Válasz
  33. Arany Zsolt : arany 9151@gmail.com

    Kedves Tanár Úr! Édesapám anyanyelvi szinten beszélt németül. Mi oroszul tanultunk, amelyet viszont ő nem tudott. Minden évben elutaztunk a Magas Tátrába, ahol csak németül voltak hajlandóak megszólalni, mert az oroszokat nem kedvelték! Én akkor elhatároztam, hogy megtanulok németül. Közben változott a világ, ma már csak angolul lehet elboldogulni bárhová indul az ember. Egyébként is tetszik a nyelv! Ez a tanulás indító oka.Tisztelettel üdvözli :Arany Zsolt. Egyszer megkérdeztem Öntől, hogy valamilyen SPORT Szótárat nem tervez e megjelentetni, mert az szívesen megvenném. A Tévében a sport műsorokban sajnos sok mindent nem értek. Tisztelettel és köszönettel Arany Zsolt.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Zsolt!

      Vannak kiváló szótárak, nyomtatottak is, és a neten online is.

  34. László Magdolna

    Nem most kezdtem nyelvet tanulni, németet az iskolában kezdtem, de valahogy mindig rossz csoportba kerültem.
    Németből is érettségiztem, de a beszéd nem erősségem és van egy német keresztlányom, ez a két dolog erősítette bennem, hogy fel kell eleveníteni, amit tanultam v. esetleg fejlődni is.
    Az angol pedig- munkahelyen tanultam, tettem alapfokú vizsgát, beszélni abszolút nem beszéltem soha, az nem ment. Ugyanakkor a PC-knél eléggé szükséges az angol, tehát próbálkozom.
    Köszönettel az ingyenes lehetőségért is. Magdi

    Válasz
  35. Márton Éva

    Lányom Angliában él és a látogatásaim során szeretnék önállóbb lenni.

    Válasz
  36. Abonyi Katalin

    Sosem volt nyelverzekem de ön sokat segít hiszen ott van a fonetikus kiejtés és ezt nagyon szeretem. Engem a kíváncsiság tett érdeklővé már öreg vagyok de szeretem az agyam használni hogy minél később butuljak el. Tisztelettel kérem amennyiben lehetséges a német nyelvet szeretném használni a magam módja szerint ,sajnos az email éjjel vagyok bajba illetve ezek és a számítógép kezelésével így előfordul hogy olyat is kitörlöm amire bizony szükségem van. Üdvözlettel abonyi Katalin

    Válasz
  37. Törő János

    Ahány nyelv,annyi ember .A tanulás pedig nem árt, korosztály független. Köszönöm az eddigi segítséget is, tisztelettel János

    Válasz
  38. Szilágyi Valéria

    Kedves András!
    Egyszerűen csak annyi, hogy 47 éves vagyok, és nem beszélek nyelvet. Annak idején az iskolában oroszul tanultunk.
    Nem kell mondanom, milyen nagy kedvvel…. :)
    A mai világ azt hozza magával, hogy minimum egy idegen nyelv elsajátítása szükséges lenne.

    Üdvözlettel: Valéria

    Válasz
  39. Géza

    Újrakezdő vagyok, utazás során jobb lenne a többlet tudás.
    Nekem a gyakorlás hiányzik, a párbeszédek hallgatása.
    Napi rutinomba ez lenne a legjobban illeszthető.

    Válasz
  40. Andrásné Tóth

    Kedves András!
    Roppant érdekelnek a külföldi nyelvek, többet is tanulok lassan-lassan, de alaposan. Angolul azért kezdtem kicsit jobban tanulni, mert a kislányom már évek óta ott él.
    Köszönet a segítségért.!

    Válasz
  41. Kocsis lászlóné

    Kedves András
    Szeretem a filmeket .és szeretném érteni is.A kislányom külföldön él .ezért tanulom a nyelvet nagyon köszönöm hogy meg kaptam a lehetőséget a tanulásra

    Válasz
  42. Szőllősi László

    Kedves András!
    Elnézését kérem, de két nappal ezelőtt már hozzászóltam a történetéhez, de akkor nem fért bele az egész történetem, csak azóta nem tudtam gép elé ülni, így engedelmével most folytatnám a hozzászólásomat.
    Ott hagytam abba, hogy hálát adok az Istennek azért, hogy sok kortársammal ellentétben jó egészségi állapotban vagyok, 73 éves koromig aktívan dolgoztam( jelenleg közelítek a 78. születésnapomhoz) a Debreceni Egyetem Műszaki Főiskoláján nyugdíjasként 10éven át óraadóként oktattam geodéziára a derék, fejlődőképes, szépreményű hallgatókat.
    73 éves koromban vezetett rá az általam csodálatosnak tartott alkotónak, és a legtöbbre becsült Istenem, hogy festői képességeim is vannak, – talán nem rosszul festek, már van több tucat festményem. Nekem, és a családomnak tetszenek.
    Jó ideje az a „szerencse” ért, hogy a debreceni református Nagytemplom Kórusában énekelhetek, dicsérhetem a többek között csodálatos természetet alkotó Istenünket.
    De ezeken kivül még kertészkedek, hobbi szinten asztalos munkákat készítek, rövidesen szeretném a festészeti „tehetségemet” tűzzománc képek készítésével is kiteljesíteni.
    A fentieket csak azért írtam le a teljesség igénye nélkül, hogy érzékeltessem sokoldalú érdeklődésemet, ( a hencegést szeretném elkerülni ).
    A fentieket figyelembe véve a nyelvtanulásom szórakozás, kedvtelés, öröm számomra.
    Az Ön módszere nekem kedves, nagyon jó, alkalmas, nincs más hátra, mint hogy kívánjak Önnek további sikereket a nyelvoktatás terén, és természetesen a magánéletében boldogságot, egészséget, Isten áldásával.
    Tisztelettel: Szőllősi László
    potenciális németül fecsegő tanuló

    Válasz
  43. Csabáné Sall

    Egyre gyakrabban utazunk saját szervezésben külföldre és az angol nyelvvel szinte mindenütt boldogulni lehet.
    Sajnos nem haladok megfelelően a nyelv tanulással, ezért időről-időre alább hagy a kedvem és a szorgalmam.
    De nem adtam fel, most jön az ősz, újra gyakorlok.

    Válasz