Egy történet és egy kérdés

Egy kedves ismerősöm nagymamája, Margó néni nem beszélt semmilyen idegen nyelvet. A nővére kint élt Franciaországban a családjával, és rendszeresen tartották a kapcsolatot telefonon.

Sokszor a rokonok vették fel a telefont, akik ugye nem beszéltek magyarul. A nagymama úgy gondolta, hogy ha nem értik meg elsőre, amit mondani akar, elmondja ő többször is, mindig ugyanúgy, magyarul, szótagolva és egyre hangosabban. Biztos az is közrejátszott, hogy hát Franciaország elég messze van, a telefonban is hangosabban kell beszélni, hogy eljusson odáig a hangja… :)

Még komikusabb helyzetek adódtak akkor, amikor a nagymama kiutazott Franciaországba. Nem volt szívbajos, nem félt egyedül bóklászni Párizsban, pedig tényleg semmit nem beszélt franciául. Annyit se volt hajlandó mondani, hogy „Bonjour!” Kicsit talán még le is nézte a franciákat, hogy nem értik, amit mond.

Egyedül ment a piacra, és mindent magyarul mondott:

– Legyen szíves 1 kg barackot ebből a szép érett fajtából!
– Pardon, Madame?
– Nem érti? Egy ki-lo-gramm ba-rac-kot ké-rek!

… és ezt sokszor elismételte, szótagolva, egyre hangosabban. Közben gesztikulált, mutogatott, és még alkudni is próbált! Egy jelenség volt a piacon, harmadik nap már messziről felismerték, és szinte várták, vajon mit fog mondani a furcsa külföldi néni. :)

A komikus az, hogy majdnem minden alkalommal elérte a célját, és sikerült neki bevásárolni, nem maradt éhen a család.

Egyszer azonban pórul járt. Beült egy étterembe, ahol természetesen minden franciául volt az étlapon. Ott hiába mutogatott, magyarázott, nem sikerült megértetnie magát, ezért nem is tudták kiszolgálni. Sértődötten távozott az étteremből.

A szomorú az, hogy ezek a helyzetek nem sarkallták arra, hogy legalább alap szinten megtanulja a nyelvet, roppant makacs természetű volt.

Ön egészen biztosan nem ilyen, hiszen már jó ideje követi a leckéimet, írásaimat.

Kíváncsi vagyok, hogy Önt mi késztette arra, hogy elkezdjen a nyelvtanulással foglalkozni? Volt valamilyen konkrét esemény, esetleg valamilyen különleges élethelyzet?

Kérem, hogy írja meg egy hozzászólásban, hogy Ön minek a hatására kezdett el nyelvet tanulni!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

748 hozzászólás a(z) “Egy történet és egy kérdés” bejegyzéshez

  1. Judit Lakatos

    Tisztelt Tanár Úr! Azért kezdtem el németül tanulni mert a lányomék kiköltöztek Németországba.

    Válasz
  2. Anna

    Kedves Tanító mester!
    Tetszett Margó néni története. Már én is többször tapasztaltam, elég néha a testbeszéd, hogy kommunikálni tudjak idegenekkel, de én sztroizós nénike vagyok és ahhoz beszélnem is kell, ezért szeretnék nyelveket tanulni.

    Válasz
  3. Krisztina

    A kis unokáim iskolások lettek. Egyikük angolul, másikuk németül tanul. Hatvanhét éves fejjel nem maradhatok le:o) Példát kell utatnom, hiszen minden ember annyit ér, mint ahány nyelvet tud. Krisztina

    Válasz
  4. Dr. Benyó Judit

    T.Nyelvmester ! Jómagam középiskolában és egyetemen is tanultam németül, de csak azóta van szükségem rá, hogy a lányom és családja No- ban él…Családi összejövetelekkor kellemetlen a “makogásom”, hiszen én a kommunikációból élek .

    Válasz
  5. Imre Botka

    Egy éve ismerkedem az informatikával alapfokon. Mindig segítségre szorulok, mert csak a legminimális dolgot tudom. A Facebookon ismerkedem a világgal. A legtöbbet beszélt angol nyelvre van szükségem. Én 74 éves vagyok nagyon makacs mindent meg szeretnék tenni a cél elérésének érdekében, de nehezen tanulok. csak úgy rögződik minden, ha hangosan tanulok hogy értsem a kiejtést. Egyezik véleményünk abban, hogy a kisgyermek nem tud írni olvasni mégis beszél. Az anyagi körülményeim nem teszik lehetővé, hogy fizetett iskolába járjak, ezért vagyok itt.

    Válasz
  6. Kis Tar Istvanné

    Üdvözlöm. Örülök, hogy próbálja megszerettetni, megérteni az idegen nyelveket, s mindezt ellenszolgáltatás nélkül.
    Az angol nyelvet próbálom kezdőként elsajátítani alapfokon. Nekem az a legnehezebb az angolban, hogy nem úgy írják, ahogy kiejtik. Mi a szabály ezzel kapcsolatban?
    Köszönöm szépen előre is, hogy időt szán rám .

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Minden szó kiejtését külön meg kell tanulni, a szó magyar jelentésével együtt.

  7. Eva

    Üdv.Kedves Andras .Kerdesere válaszolva azert tanulok 33ev után ujra,mert felejtettem(akkor 1 nemz.konferenciara mentem es posztert vittem de oroszul tanítottak).Semmi angol csak kulonorakon amit en fizettem.Ma pedig a lanyom miatt aki kulf.on él.

    Válasz
  8. Fehér Lászlóné

    Én 8 unokás nagymama vagyok. Mind 2 gyermekem 3 nyelvet beszélnek. A nagyobb unokáim 2 felsőfokon.
    Eddig megkérdeztem,megkértem fordítsátok le.
    Szeretek utazni,jó megértetni magamat. Olvasni újságokat.

    Válasz