Egy történet és egy kérdés

Egy kedves ismerősöm nagymamája, Margó néni nem beszélt semmilyen idegen nyelvet. A nővére kint élt Franciaországban a családjával, és rendszeresen tartották a kapcsolatot telefonon.

Sokszor a rokonok vették fel a telefont, akik ugye nem beszéltek magyarul. A nagymama úgy gondolta, hogy ha nem értik meg elsőre, amit mondani akar, elmondja ő többször is, mindig ugyanúgy, magyarul, szótagolva és egyre hangosabban. Biztos az is közrejátszott, hogy hát Franciaország elég messze van, a telefonban is hangosabban kell beszélni, hogy eljusson odáig a hangja… :)

Még komikusabb helyzetek adódtak akkor, amikor a nagymama kiutazott Franciaországba. Nem volt szívbajos, nem félt egyedül bóklászni Párizsban, pedig tényleg semmit nem beszélt franciául. Annyit se volt hajlandó mondani, hogy „Bonjour!” Kicsit talán még le is nézte a franciákat, hogy nem értik, amit mond.

Egyedül ment a piacra, és mindent magyarul mondott:

– Legyen szíves 1 kg barackot ebből a szép érett fajtából!
– Pardon, Madame?
– Nem érti? Egy ki-lo-gramm ba-rac-kot ké-rek!

… és ezt sokszor elismételte, szótagolva, egyre hangosabban. Közben gesztikulált, mutogatott, és még alkudni is próbált! Egy jelenség volt a piacon, harmadik nap már messziről felismerték, és szinte várták, vajon mit fog mondani a furcsa külföldi néni. :)

A komikus az, hogy majdnem minden alkalommal elérte a célját, és sikerült neki bevásárolni, nem maradt éhen a család.

Egyszer azonban pórul járt. Beült egy étterembe, ahol természetesen minden franciául volt az étlapon. Ott hiába mutogatott, magyarázott, nem sikerült megértetnie magát, ezért nem is tudták kiszolgálni. Sértődötten távozott az étteremből.

A szomorú az, hogy ezek a helyzetek nem sarkallták arra, hogy legalább alap szinten megtanulja a nyelvet, roppant makacs természetű volt.

Ön egészen biztosan nem ilyen, hiszen már jó ideje követi a leckéimet, írásaimat.

Kíváncsi vagyok, hogy Önt mi késztette arra, hogy elkezdjen a nyelvtanulással foglalkozni? Volt valamilyen konkrét esemény, esetleg valamilyen különleges élethelyzet?

Kérem, hogy írja meg egy hozzászólásban, hogy Ön minek a hatására kezdett el nyelvet tanulni!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

748 hozzászólás a(z) “Egy történet és egy kérdés” bejegyzéshez

  1. Kovács József

    Raktárban dolgozom ,nagyon sok külföldi sofőrrel találkozom ,az angol elég sokan beszélik ,így nekem is egyszerűbb és nekik is .
    A fiam is már 12 éves ,most már külföldre is mehetünk nyaralni . Ő németül tanul ,és ha már ketten két nyelvet naggyából ismerünk kellemesebb lehet a nyaralás .

    Válasz
  2. Bacsó Nándor

    Kedves András! Köszönöm a kérdést, szeretem a gondolatokat továbbítani annak, akit érdekel.
    Nos, hát azért kezdtem el újból nyelvet tanulni, hogy működtessem az agyamat! Nyolcvanhat éves múltam, jó agytorna a nyelvtanulás! Gyógytornászom javasolta, beválik! Külföldre nem utazom, csak ha muszáj volt. Értem ezen azt, hogy aktív koromban kiküldtek több országba tárgyalni, tapasztalatot szerezni. Voltam a SZU-ban, NDK-ban, NSZK-ban, Csehországban, Lengyelországban, amelyek nem a Kárpát-medencében vannak. Viszont saját erőmet csakis a Kárpát-medence megismerésére fordítottam. Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Délvidék, Burgenland. A nézetem az, hogy a Kárpátokon belül, gyakorlatilag az egykori Magyarországon annyi szépség, természeti nagyszerűség van, aminek a megismerésére egy emberélet szabadideje nem elég, az enyém sem! Minek akkor máshova menni?! (Minden az interneten látható. Kína, a Tonga-szigetek, a Grand Canyon, a Sarkvidék stb. az amerikai óriás fenyők, Párizs, Helsinki, Omszk … De a Kárpátok levegőjének illata csak az orrommal élvezhető! Az ottani emberek szívessége igazán csak az ő házukban teljesedik ki! Ez az én világom.
    Remélem, hogy nem untattam! Szeretettel üdvözlöm Nándi

    Válasz
  3. Sándorné Pusztai

    Kedves András!
    Nagyon szépen köszönöm az eddigi segítséget.Mi vitt rá hogy ennyi idősen német nyelvet tanuljak?Sajnos meghalt a párom,rá pár hónapra mindenkinek felmondott a cég ahol addig dolgoztam.Magyarországon nem kaptam munkát,így kerültem Németországba dolgozni.Egyáltalán nem beszéltem németül semmit,csak a fordító volt segítségemre.Akkor jött a lehetőség hogy az alap dolgokat megtanultam Tőled.Nagyon sokat dolgozom,és kevés időm van tanulásra.Rendeznem kell a dolgaimat,és akkor több időm lesz.
    Üdvözlettel: Pusztainé Zsuzsa

    Válasz
  4. Takács Sándorné

    52 éves vagyok és szerettem volna megtanulni angolul, de sajnos nehezen megy. Nem forog angolul a nyelvem. Nagyon szenvedek vele, de azért ragad rám valami.😂😂

    Válasz
  5. Andor

    Munkán és a munkahelyem előforduó külföldről érkező személyekkel utazáscéljából és az internet adta lehetőségekben leírt angol nyelvü információkért.

    Válasz
  6. KÁDÁR CSABA

    Az angol világnyelv és ma már mindenütt használják.
    Sajnos többszöri próbálkozás ellenére sem beszélek jól angolul.
    Egy fura macedóniai határátlépésnél döbbentem rá az angolt tudni kell, igaz végül oroszul értettem meg magam .. Sajnos nem érzem a nyelv logikáját igeidők, szemlélet, a kiejtés meg jobb nem beszélni róla. de világnyelv és tudni kell, nincs mese !

    Válasz
  7. Sipos Anikó

    Konferenciák , utazások miatt és Skóciában élő lányom miatt is tanultam ,változó intenzitással. (Utazás előtt újra.) ) A régi tanfolyamoknál hasznosabb az önök könyve.

    Válasz
  8. Berke Maria

    Az Angol erdekelt evek ota.
    Nagyon szep nyelv de nem sikerult megtanulnom.
    Jol beszelek svedul

    Válasz
  9. András

    Kedves András! Németül majdnem anyanyelvi szinten beszélek, írok, olvasok, de manapság ez már nem elég egy utazáshoz sem, kivéve, ha német nyelvterületre látogatok. Nem is beszélve arról, hogy a számítógép világába ” utazva” teljesen analfabéta az ember. Perszeaz „odautazáshoz” ez a tudás, melyet az ön segítségével elértem nem igazán elegendô, de mégis úgy érzem, könnyebben oldok meg feladatokst. Köszönöm Önnek! Üdvözlettel, András

    Válasz
  10. Dr Csontos Edit

    Nem volt semmilyen konkrét esemény , vagy cél. Hozzá jutottam a Duolingo nyelv leckéihez, és már több mint 3 éve folyamatosan elvégzek naponta néhány leckét szórakozásból. Többször végeztem már angol tanfolyamot, de nem sikerült megtanulni angolul beszélni, vagy érteni a nyelvet. Ezt egy kicsit szégyenlem is, de ezért próbálkozom tovább, hogy ragadjon rám valami. Az ön leckéit is így nézem ill olvasom. Köszönöm őket.

    Válasz
  11. Kozsla Attila

    Jó napot András!
    Mindig is szerettem a zenét és szeretném tudni miről énekelnek.
    Másrészt a világ angolul beszél, a számítógépes világ is.
    Nemzetközi sofőrként is szükségem van a nyelvtudásra.
    Köszönöm, hogy lehetőség van Öntől, Önnel tanulni!

    Tisztelettel: Kozsla Attila

    Válasz
  12. Lozsádi Margit

    Fraciául 3 évet tanultam audiovizuálisan mert akkor szerettünk volna Algérába kimenni dolgozni. Nem sikerült mert jött a baba.
    Angolul magán szorgalomból tanultam a munkahelyen ma is abból élek ha külföldre utazom. Németül középiskolában tanultam gimiben utána A Műszaki Egyetemen de utálzam a német nyelvet. Eszperantóul alt.iskolában tanultam meg a gimiben magán szorgalomból de vége lett ahogy Bp-re kerültem nem volt kapcsolat. Oroszul meg kötelező volt utáltam csak megtanultam bemagoltam mert kellett a jó bizonyítvány az Egyetemre. Ennyi a történet.

    Válasz
  13. Nyikes Istvànnè

    Pályàt módosítottam 57 èvesen! Ausztriàba mentem családhoz demens,alzheimeres hozzàtartozót gondozni.Ottlakàssal ,24 óeàs elfoglaltsàgga, l 2- 3 hètig.Minimàlis nyelvtudàssal kimentem.A gondozottal elèg is volt annyi – a metakommunikàcióval együtt elboldogultam.Az or vossal a latin az előny volt…
    DE! A csalàdtagokkal szótàrazva ! tudtam igazàból kommhnikàlni.Elég jól elboldogultam…de egy idő utàn már engem zavart .Nos,ezèrt kezdtem az Ön segítsègèvel kicsit fejleszteni a nyelvtudàsom.Tèny,hogy először nagyon nagyon sok szavat tanultam meg – hogy legalább èrtsem mit mondanak.A, baj csak annyi,hogy màr pàr ève egészen màsfelé vagyok….Időhiàny miatt csak az Ön leckèiből tudok tanulni.A legnagyobb bajom pedig az,hogy nem mentettem le règebben a leckèket – így nincs „puskàm”,ha elbizonytalanodom.Hiszen autodidakta módon tanulok.De nem adom fel – fontos nekem! Üdvözlettel ès köszönettel: Nyikes Istvànnè

    Válasz
  14. Nagy Éva

    Tisztelt András! Azért,mert ha egy idegen nyelvet – ha csak kicsit is – próbálunk elsajátítani, akkor már azt a kultúrát is igyekszünk megismerni, ahol az adott nyelvet beszélők élnek! Ez mindenképpen ismereteket megszerzése, amiknek csak maga az egyén szab határt!

    Válasz
  15. Asperján István

    Nekem sok- sok éve első londoni utamon a reptéren volt az első izzasztó élményem, mikor még azt sem tudtam elmondani Lutonon hazafelé, hogy mi a kézipoggyászom és mit fogok feladni a csomagtérbe. New Yorkban pedig a landolást követő idegenrendészeti kontrollnál voltak kellemetlen pillanataim Kennedyn, de ott élő lányom angol nyelvű nálam lėvő meghívó levele megmentett.Ezek a kínos szituációk arra sarkalltak, hogy mára tudok alapszinten annyit, hogy ne jöjjek zavarba. Nem bánom azóta sem, hogy elkezdtem foglalkozni az angollal! Előbb kellett volna….Üdvözlöm Önt, Asperján István

    Válasz
  16. Tiborné Hegedüs

    Van német barátunk.A férjem focizot és a német testvér város mehívta csapatot.És családoknál volt a szállás.Igy lett a barátság.Ezért tanulom a németet.

    Válasz
  17. Madarász Mónika

    Tisztelt Neményi András!

    A történet nagyon jellemző ránk magyarokra…Ha hangosabban mondom és szótagolva, biztos megértik :)

    Az Én nyelvtanulásom célja boldoguljak kint külföldön, német anyanyelvi területen.
    A Buldózer könyvek rendeléséről mindig lemaradtam, (saját hibámból!) de amiket kaptam emailben rövid mondatokat német nyelven, fonetikusan leírva a kiejtést, már sokat segítettek.
    Nem tanulok könnyen, (sajnos ez már a korból is adódik) de nem adom fel!

    Várom a következő rendelési lehetőséget, addig is üdvözlettel:
    Madarász Mónika

    Válasz
  18. Szentesi György

    Annak idején a gimiben tanultam két évig, kevés maradt meg, gondoltam kicsit frissítek rajta.

    Válasz
  19. Csikós Zsuzsanna0

    Én csak úgy, mert szerettem volna nem csak magyarul tudni. Igaz, hogy az iskolában tanultam oroszul, de pár szón kivűl, nem sokat tudok. Németül is tanultam kicsit, de ott sem jutottam sokra. Gondoltam hátha az angollal sikeresebb leszek. Igy hát próbálkozom
    .

    Válasz
  20. Rakota Zsuzsa

    Egyre több lehetőség van külföldre utazni. Gyakran fizetek be egy napos kis kirándulásokra, városnézésre. Ilyenkor baromi ciki, hogy még egy kávét vagy pizzát sem tudok rendelni, hiába beszél a pincér angolul, németül, franciául. Ráadásul nagyon nehéz a fiatalokkal versenyezni egy jó állásért. Anno nekem csak oroszul kellett tanulnom (egy szót sem beszélek); a mai fiatalok meg már az általánostól kezdik az angol vagy német nyelvet tanulni. Hiába van 3 diplomám, az eszperantó nyelvvizsgámra egy munkáltató sem kíváncsi. A legtöbb álláshirdetés már nem ragaszkodik a nyelvvizsgához, de azt szinte már alapnak veszik, hogy mindenki beszél angolul. Az én koromban már nincs kedve az embernek nyelvtani szabályokat biflázni. Az Ön anyagai pont azt adják, amire szükségem van: önállóan, saját időm, kedvem szerint vehetem elő; ott van, hogy hogy kell kiejteni.

    Válasz
  21. Tasnádi Gábor

    Kedves András!
    Teenager koromban (ez kb. 50 éve volt) leveleztem két német lánnyal. Egyik NyN.o-ban élt, németektől szokatlan módon csinoska volt, szülei családi vendéglőt vezettek. A másik K.Berlinben élt , édesapja jelentős beosztású elvtárs volt, ő pedig egy termetesebb német lány volt. A 70-es években már lehetett Ny-ra utazgatni és én egész tűrhetően megértettem magamat és értettem másokat is. Az utazások klf. okok miatt elmaradoztak, így a nyelv gyakorlása is. NAGY HIBA volt .
    Nagyszerűek a leckék , jól frissítenek.
    Üdvözlettel Gábor

    Válasz
  22. Juhász Gyuláné Áncsán Erzsébet

    Kedves András!
    25 éve szereztem német nyelvvizsgát, de soha nem használtam. Majdnem el is felejtettem.
    Angolul kellett tanulnom egy minimális szinten a munkámhoz.
    Először a németet akartam újra kezdeni, de az utazásaim során rájöttem az angol mennyivel jobban használható a hétköznapi életben. Így inkább az angolt választottam.
    Szeretnék annyit tudni, hogy eligazodjak egy utazáson, vagy tudjak eligazítást adni ha engem kérdeznek.
    Szeretnék egyszerűbb novellákat, könyveket olvasni angolul.
    Köszönet a tananyagért és a leckékért.
    Üdvözlettel: Erzsébet

    Válasz
  23. Lőrinc Jánosné

    Tisztelt Neményi Úr!
    72- ben érettségiztem, német tagozatosban
    Jártam német is volt az érettségi választott tárgyam, majd 2000- ben vettem egy számítógépet és nagyon zavart, hogy nem
    tudok angolul és elhatároztam, hogy megpróbálok angolul tanulni, volt egy angol
    tanár ismerősöm, akivel leíratattam az angol
    ABC-ét, hogy kell kiejteni a betűket ennyi,
    majd tettem a gépre egy fordító programot,
    aztán egy idő után elromlott a gépem és vettem egy iPhone-t és ekkor kértem Öntől a leckéket.
    Tisztelettel: Lőrinc Jánosné

    Válasz
  24. Pató Sándor

    Kedves András! Nekem külföldi, motoros kapcsolataimmal kell megértetni magam ill. a csapat szabályzatát is értelmeznem kellett. Másként megérteni, sem betartani nem tudnám. A „haladásom” igen karcsú, de már at „értés” is sokat segített.

    Válasz
  25. Gréz Jánosné

    Kedves Neményi Úr!

    A lányom meghívására utaztunk Londonba, és nagyon zavart, hogy nem értettem és nem is beszéltem angolul.
    Akkor kezdtem el 46 évesen angolul tanulni, sok mindent megértek, az olvasás pedig azért könnyebb, mert szótározok de beszélni „nem beszélek”.
    Ezért tetszik nekem az Ön módszere, mert sok élethelyzetre ad megtanulható kérdést, vagy választ.

    Válasz
  26. Bitane Ihasz Jolan

    Kedves Andas!
    En a fiam miatt kezdtem el tanulni. O Floridaban vegezte egyetemi tanulmanyait USA osztondijjal. Termeszetes, hogy a diplomaosztokra ki kellett utaznom. Mivel nem akartam elveszni ezert tanultam.
    Igaz, hogy nem buszkelkedhetem a tudasommal, de 70 evesen mar sokszor vagyok ugy, hogy ma meg tudom, de holnáp mar nem biztos!!! Nem gyakorlom.
    Koszonom, es halas vagyok Onnek a leckekert. Udvozlettel Jolika.

    Válasz
  27. Stoller Erika

    Kedves András!
    10 évig tanultam németül. Soha nem vizsgáztam előtte , de az Üzletvezetői képzés német vizsgáját az Ön segítségével sikeresen teljesítettem!🥰 Nagy köszönet érte!👏👏
    A tudásom frissítése céljából, kezdtem ismét tanulni!
    Van egy harmadik osztályos gyermekem, aki szintén motivál. Az iskolában angolul tanul. Szeretnénk , ha a német nyelvben is kicsit otthonosan mozogna.Őt is Ön tanítja! Sok- sok mindent már megtanultunk. Amit hálásan köszönünk! 🫠
    Üdvözlettel: Erika, és Ábel

    Válasz
  28. G. C.

    Nagyon régi vágyam volt angolul megtanulni, viszont soha nem volt motivációm/időm rá. Anno még én is az oroszt tanultam… és mivel abban nem igazán fényeskedtem, azt gondoltam, ez sem fog menni. Hát tévedtem. Saját „felmérésem” alapján elég jól rögződik minden, értem a „logikáját”, érzem a fejlődést. Köszönöm a leckéket, hasznos segítségnek bizonyultak.

    Válasz
  29. Gajdos Edit

    Kedves Neményi Tanár Úr!
    Mindig zavart, ha angol szöveg került elém, hogy mást kell mondanom, mint ami le volt írva. Pedig az életben egyre inkább körülvesznek az angol kifejezések, tudósítások. Énekeltem, sőt vezényeltem is angol szövegű kórusműveket.(Pl.: Britten: Karácsonyi kantáta)
    Megtanulni a nyelvet már nem vagyok képes: élesebb memóriára, több időre és nagyobb kitartásra lenne szükségem. Ahhoz már idős vagyok.De hogy a kiejtést és néhány fontosabb fogalmat megismerjek, abban már az eddigiek tanulmányozása is sokat segített. Remélem, lesz még időm és erőm hozzá, hogy elmélyítsem magamban a kapott anyagot.

    Üdvözlettel: Gajdos Edit

    Válasz
  30. Rédei Jánosné

    Szép jó napot kívánok Kedves Neményi Úr! Először is szeretném megköszönni a leckéket! Én sem vagyok már fiatal,mint a néni,de még dolgoznom kell és mindig a kollégáimtól kell segítséget kérnem. E miatt gondoltam úgy,hogy Önhöz fordulok. Tisztelettel: Rédeiné Panni

    Válasz
  31. Soós István

    A körülmények..
    Anno 8 év orosz az iskolában, úgy-ahogy
    Német nyelvtanfolyam, az NDK-s lányok, turisták miatt
    Mongóliai munkám során megtanultam mongolul
    Munka és utazások miatt feltétlen kell az angol….pedig milyen lusta vagyok.
    De már nem adnak el sehol…
    Dosvidanja
    Good bye
    Auf wiedersehen
    Bayartaa

    Válasz
  32. Lóci Ibolya

    Olyan èlethelyzetbe jutottam hogy külföldi munkát kellett válalnom 😊Ki is jutottam Ausztriába.Mèg mindig nehéz a kommunikáció de mostmár kezdem megérteni őket hogy mit mondanak 😅

    Válasz
  33. Herczeg Csabáné

    Tisztelt Uram!
    Ausztriai munkámhoz van szükségem a nyelvtanilásra.
    Tisztelettel.H.Cs.né

    Válasz
  34. Balatoni Anna

    Kedves András!
    Nagyon tetszenek, és hasznosnak tartom a leckéit, és most a legjobbkor jött a lehetőség, hogy megírhatom a véleményem.
    Tavaly 40 év munka után nyugdíjas lettem, így arra gondoltam, hogy most van időm és foglalkozhatok az angol tudásom fejlesztésével. Ahogy sokan, én is többször újrakezdtem, de mivel a munkámban nem volt szükségem idegennyelv használatára, ezért a lelkesedésem is rendre alábbhagyott. Most találtam egy olyan munka lehetőséget, ahol szükség van angol tudásra, vagyis van kellő motivációm a tanuláshoz. Valutapénztárosként fogok dolgozni kb. 2 hónap múlva, ezért addig fel kell hoznom magam egy kommunikációs szintre ebben a témakörben. Ehhez szeretném az Ön segítségét kérni.

    Üdvözlettel : Balatoni Anna

    Válasz
  35. Cser Borbála

    Az első volt az orosz, mert kötelező volt. A második a latin, mert gimibe ebbe az oszt.ba vettek fel. A németet azért választottam élsportoló koromban, mert az volt a nemzetközi nyelv. Ebből sikeres vizsgát tettem,és dolgoztam is a nyelvterületen. De amióta az angol lett a világnyelv, és már a szomszédos szlav nyelvű országokban is angolul

    Válasz
  36. Kántor Mária

    Üdvözlöm! Én szinte állandóan tanulom a nyelveket,de sajnos nem tudok dűlőre jutni. Lehet hogy gátlásos vagyok, fiatal sem vagyok már. Laktunk Olaszországban 1,5 évig és nem ment a fejembe szinte semmi. Étteremben dolgoztam, folyamatosan tanulgattam az angolt. Mivel napi szinten kellett használnom sok minden berögződött. De 1 éve már nem dolgozom és felejtek. A lányomék nemetországban laknak azt is próbaltam hat minimalis a tudásom. Sok mindent megértek de beszéd nem megy. Köszönöm hogy meghallgatott. Üdv Mária

    Válasz
  37. Németh Emese

    Az egyik lányom Írországban él családjával és néha én is kiutazom hozzájuk látogatóba. Sajnos az unokáimat nem tanították meg magyarul, férjével szlovákul beszélnek, vagyis a gyerekek azt a nyelvet kicsit beszélik. Szerintük az ő anyanyelvük angol és ez a kommunikáció alapja. Így én is a picurka angolt és/vagy a szlovákot tudom náluk használni. Persze az írekkel csak az angolra lenne szükségem, de ez nagyon döcögős…

    Válasz
  38. Tóth Béla

    Nagyon egyszerű , külföldön történő munkavégzés miatt. Kevés sikerrel mert nagyon magyarul gondolkodom emiatt nehéz az idegen nyelv elsajátítása , még alapszinten is nehézségekbe ütközöm. Éppen hogy meg tudom magam értetni amikor szükséges…

    Válasz
  39. LÁSZLÓNÉ NEMES

    UTAZÁSI IRODÁVAL SOKSZOR UTAZOK KÜLFÖLDRE ÉS BOSSZANT,HOGY MINDIG AZ IDEGENVEZETŐ SEGÍTSÉGÉT KELL KÉRNI.

    Válasz
  40. Babusné Mátyási Jolán

    Kedves András!

    Szeretek utazni és nem szeretném ha „eladnának”, mert semmit nem értek.
    Köszönöm a leckéket amiket küld. Nagyon hasznosak.

    Üdvözlettel: B.J

    Válasz
  41. Miklós Kroneis Borsos

    A mi Zseni Nyelvtudosunknak !
    Én egész életemben harcoltam a latinnal az orosszal, akkoriban titokban a némettel és angollal.
    Az utolsó sikeres próbatétel Svédország a svéd nyelv lett.
    Végre találkoztam a buldózerrel egy szuper nyelvtanitasi anyaggal aminek első nyelv könyvnek
    Kellene lennie a nyelv tanulóknak. Én most mosolyogva folytatom a szórakozássa alakult harcot
    a nyelvekkel. Én és a Buldozer mint gyozok győztesen gondolunk vissza a dorogi szénbányászra.

    Tisztelettel és baráti üdvözlettel M K B.

    Válasz
  42. Ildikó Bajor

    Szabadidőm egy részében kezdtem el nyelveket tanulni, mert sok különböző nemzetiségű ismerősöm illetve barátom lett egy mára már megszűnt fotómegosztó oldalon.

    Válasz
  43. Rita Röder

    Kedves András! Egész életemben nagyon szerettem tanulni, új ismereteket szerezni.Nem csak szakmán belül,hanem mindenfélét.Az idegen nyelv elsajátítása kimaradt.Neki-neki ugrottam,minden különösebb elhatározás és kényszer nélkül,mint most is.Hátha egyszer meglesz hozzá a kitartásom.

    Válasz
  44. Dikó Judit

    Kedves Tanár Úr!
    A középiskolai német és angol nyelvismeret jó része már feledésbe merült. Ezért férjemmel elkezdtük ismételni a mondatokat, kifejezéseket. Nyugdíjasok lévén úgy gondoltuk, hogy hasznos időtöltés lehet számunkra tudásunk felújítása. Évente utazunk külföldi országokba, ezért jól jön, ha nem csak kézzel-lábbal tudunk kommunikálni.
    Köszönjük segítségét.
    Üdvözlettel: Judit és Tamás

    Válasz