Egy történet és egy kérdés

Egy kedves ismerősöm nagymamája, Margó néni nem beszélt semmilyen idegen nyelvet. A nővére kint élt Franciaországban a családjával, és rendszeresen tartották a kapcsolatot telefonon.

Sokszor a rokonok vették fel a telefont, akik ugye nem beszéltek magyarul. A nagymama úgy gondolta, hogy ha nem értik meg elsőre, amit mondani akar, elmondja ő többször is, mindig ugyanúgy, magyarul, szótagolva és egyre hangosabban. Biztos az is közrejátszott, hogy hát Franciaország elég messze van, a telefonban is hangosabban kell beszélni, hogy eljusson odáig a hangja… :)

Még komikusabb helyzetek adódtak akkor, amikor a nagymama kiutazott Franciaországba. Nem volt szívbajos, nem félt egyedül bóklászni Párizsban, pedig tényleg semmit nem beszélt franciául. Annyit se volt hajlandó mondani, hogy „Bonjour!” Kicsit talán még le is nézte a franciákat, hogy nem értik, amit mond.

Egyedül ment a piacra, és mindent magyarul mondott:

– Legyen szíves 1 kg barackot ebből a szép érett fajtából!
– Pardon, Madame?
– Nem érti? Egy ki-lo-gramm ba-rac-kot ké-rek!

… és ezt sokszor elismételte, szótagolva, egyre hangosabban. Közben gesztikulált, mutogatott, és még alkudni is próbált! Egy jelenség volt a piacon, harmadik nap már messziről felismerték, és szinte várták, vajon mit fog mondani a furcsa külföldi néni. :)

A komikus az, hogy majdnem minden alkalommal elérte a célját, és sikerült neki bevásárolni, nem maradt éhen a család.

Egyszer azonban pórul járt. Beült egy étterembe, ahol természetesen minden franciául volt az étlapon. Ott hiába mutogatott, magyarázott, nem sikerült megértetnie magát, ezért nem is tudták kiszolgálni. Sértődötten távozott az étteremből.

A szomorú az, hogy ezek a helyzetek nem sarkallták arra, hogy legalább alap szinten megtanulja a nyelvet, roppant makacs természetű volt.

Ön egészen biztosan nem ilyen, hiszen már jó ideje követi a leckéimet, írásaimat.

Kíváncsi vagyok, hogy Önt mi késztette arra, hogy elkezdjen a nyelvtanulással foglalkozni? Volt valamilyen konkrét esemény, esetleg valamilyen különleges élethelyzet?

Kérem, hogy írja meg egy hozzászólásban, hogy Ön minek a hatására kezdett el nyelvet tanulni!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

748 hozzászólás a(z) “Egy történet és egy kérdés” bejegyzéshez

 1. Káté Angéla

  Kedves András! Én még anno oroszt tanultam az iskolában.,mára már nem sok minden maradt meg a fejemben. Pár évvel ezelőtt elkezdtem az angolt mamamtól sok szót megtanultam de mivel nem gyakoroltam szép lassan feledésbe merült. Az mindig zavart, hogy nem biztos, hogy jól ejtem ki a szavakat. Tetszik az ön módszerében, hogy levan írva a kiejtése! Hálásan köszönöm 🙏♥️

  Válasz
 2. Marika.

  Üdvözlöm kedves András.
  Én alap szintű nyelvtudással kiutaztam Németországba dolgozni és immár öt éve kint dolgozom,de úgy vélem, hogy nem helyesen beszélem a nyelvet, ezért javítani szeretném.Nagyon sokat segítenek a leckék, hálás köszönet Önnek.
  Tisztelettel Marika.

  Válasz
 3. Dr. Horváthné Kurucz Katalin

  A közösségi médiában megismertem egy angol színészt, a csevegést magyarul írjuk. Az angol férfi természetesen nem tud magyarul, a magyar fordított használja. Én pedig nem tudok angolul, szintén alkalmanként az angol fordítót használom. Eltelt 5 hónap, azóta is tart a kapcsolat, időközben szerelmesek lettünk egymásba. A jövőnket közösen képzeljük el, decemberben Londonba meghívott pár hétre. Ezért úgy gondoltam, hogy alapszinten az Ön által adott szavak, mondatok, stb. alapján megtanulok, illetve megértetem magam angolul. Köszönöm a segítségét. Nagyon hasznosnak találom amit napról-napra elküld nekem. Sajnos lemaradtam, amit Ön ajánlott angol nyelvkönyvet. Ezt szeretném még megvenni, hogy még többet megtanuljak angolul.

  Válasz
 4. Kneifelné Vass Éva

  A fiam már Németországban él és nem is akar haza jönni. Felesége német és nem tud magyarul. Van két kis unokám, akikkel szeretnék majd beszélgetni. Hát ezért kezdtem el németül tanulni.

  Válasz
 5. Lakos Ilona

  Kedves András!

  Én akkor kezdtem el a német tanulással foglalkozni, amikor terveztük a Fertő-tó kerülő túrát. Persze csak nagyon alapvető dolgokat, amivel a kempingben és a boltban elboldogulok. Viszont abszolút nulláról, a szavakat betűzgetve olvasva kezdtem neki.
  Amellett hogy megkönnyebbülés volt ha a recepciós tudott magyarul, hihetetlen sikerélmény is volt amikor megértette valaki a minimais németem mellett, mit szeretnék. Persze a mgtanult szavak és mondatok mellett kézzel lábbal kellett mutogatni is. :)
  Ez keltette fel az érdeklődésem és ösztönzött arra, hogy minél többet tanuljak, ha csak lassú tempóban is.

  Válasz
 6. Bajza Józsefné

  Kedves András!
  Igazság szerint, kerestem magamnak egy olyan elfoglaltságot, ami hasznos is es tetszik is. Imádok utazni, és bárhol jártam a nem tökéletes francia nyelvtudásommal próbálkoztam, nem nagy sikerrel. Mindenhol az angolt kérték. Ezért döntöttem úgy hogy megpróbálom. Néha sikerült is használnom. A baj csak az, hogy párom betegsége miatt most már nem utazgatunk. A bulldózert nem áll módomban megvenni, de még szívesen foglalkozom az angollal, de ritkábban.
  Üdvözlettel: Éva

  Válasz
 7. Nyakas Lászlóné

  A családom egy része Ausztriában él, és ha meglátogatom őket, társaságban nem szeretnék hülyén ülni. Régen voltak osztrák barátaink, havonta találkoztunk, így kicsit értem amit mondanak. A válaszom kicsit vicces, mert a szavak amit összerakok, nem tudom, hogy ragozott, vagy szótő. Jobb lenne kicsit a gördülékenyen beszélgetés.

  Válasz
 8. Bancsi Éva

  Nekem 10 éves korom óta kötelező volt az iskolában legalàbb 3 nyelven tanulni.

  Válasz
 9. Pelikáan Zoltán

  Üdvözlöm!
  Figyelem üzeneteit,mert szeretnék jobban beszelni németül! Kamionos vagyok évtizedek ota,német nyelvterületen járok. Sőt több mint 10 éve már Németországban élek. társalgási szinten már beszélek, nem lehet eladni. Ezt mind tanfolyam,iskola nélkül az utcán tanultam.De nem elég! szeretnék jobban ,helyesebben beszélni! Amik jönnek leckék már tudom,nem tudom honnan kellene folytani. De van másik baj is! Öregszem (64) egyre kevesebbet tudok megjegyezni,tán még amit tudtam azt is felejtem!
  Údvözlet Pelikán Zoltán

  Válasz
 10. Dr Papp József

  Magyaron kivül csak németül beszélek.
  87. évemben vagyok így van még időm az angol nyelvre.
  Megvettem BULDOZER 1- 2 Ön által irt könyvet és most abböl tanulok.

  Tanulni mindig érdemes és soha nem késő
  Üdv. Dr Papp József

  Válasz
 11. Szőke Zoltán

  Szép napot András! Kérdésére válaszolva tájékoztatom hogy én az unokám hatására keztem bele a nyelvtanulásba mivel ő Svájcban él de két nyelvű bölcsödébe illetve óvodába jár! Nagyon sok mindentSvájci németül vagy angolul kommunikál a kedve szerint de általában azért magyarul beszélgetünk főleg oda haza!

  Válasz
 12. Banyó Ildikó

  Kedves András!
  Az életem megváltozott, fuvarszervezőként dolgozom egy Európában, főleg Németországban fuvarozással foglalkozó cégnél. Sajnos még fiatalon, a gimnáziumban tanultam a német nyelvet, és 45 évesen kell felelevenítenem a tanultakat. A sok évtizedes nem használata a nyelvnek nem volt előnyös számomra. Próbálok mindent elkövetni annak érdekében, hogy merészeljek beszélni a német ügyfelekkel. Ezért találtam Önre az interneten keresgélve.

  Válasz
 13. Magyari Miklós

  Németül megértettem magamat Londontól Rómáig. Elmentem nyugdíjba és az egyik hobbim a nyelvtanulás lett, különösebb célkitűzések nélkül!

  Válasz
 14. Lámer Andrásné

  Én már három nyelvet elkezdtem tanulni (angol, német, olasz). Először a cég miatt ahol dolgoztam (olasz-magyar kft). Később már csak magam miatt. Nagyon szeretek utazni és nem árt ha az ember nem teljesen béna. Az angollal nem volt szerencsém. Két iskola is megszűnt ahova beiratkoztam. Lehet, hogy én vonzom a bajt. Most, hogy nyugdíjas vagyok gondoltam belevetem magam a nyelvtanulásba, de a fiaim is örülnek a helyzetemnek és ezerrel unokázom. Meg nyáron ott van a kert is. Talán télen jobban belevethetem magam a nyelvtanulásba.

  Válasz
 15. Hargitai Hajnal

  A néninél valamivel többet tudok angolul, de szeretném meg is értetni magam és merni megszólalni. Sok mindent megértek, gyerekkoromban tanultam a nyelvet.

  Válasz
 16. Szöszi Erzsébet Szűcs

  Azért szerettem volna franciául beszélni vagy legalább
  megérteni a nyelvet, mer kb.25 éves koromban
  egy társaságban bemutattak egy párizsi férfit.
  Nagyon megtetszettünk egymasnak.
  Igen, egy ideig tartott a kapcsolat, de a távolság. . .
  Annak idején jártam TIT-re, magántanárhoz (5-ös,
  2-es és egyedül is) órákra. Mivel nem foglalkoztam
  rendszeresen a nyelvvel,igy inkább cdak írtam,
  olvastam…Ez volt jellemző az angoltanulásomra is…

  Jelenkeg már időskorba léptem, de annak idején
  jól megértettettem magam: sokat utaztam,
  különböző földrészrkre…
  Jelenleg nem igazán merek megszólalni!?!
  (Annak idején sok helyre leveleztem; Hawaii,
  Svájc,Austrália, Egyiptom . . .)
  Üdv.: Szöszi

  Válasz
 17. Edit Harasztosiné Kéri

  Kedves András!
  Évek óta vágyam és célom, hogy a szóbeli középfokú nyelvvizsga után végre megszerezhessem az írásbeli középfokú nyelvvizsgát is angolból.
  Tanárként (eü.szakmai tanár) nagyon elfoglalt vagyok, sajnos nem tudok tanfolyamokra, felkészítőkre járni, minimális dő jut a gyakorlásra,pedig motivált vagyok, szeretek az angollal foglalkozni, de…..az idő a legnagyobb ellenségem. :)
  Nehézségem a nyelvtannal és a levélírással van.
  Célkitűzésem, hogy jövő nyáron intenzívebben foglalkozom az angollal és augusztusban v.októberben megpróbálkozom a nyelvvizsgával. (ugyan nincs szükségem rá,de nagyon szeretnék sikeres nyelvizsgát)
  Üdvözlettel,
  Harasztosiné Kéri Edit

  Válasz
 18. Urbán Tunde

  Ausztriában dolgozom!de nem nagyon megy németül beszélnem,sajnos!de mindent köszönök!

  Válasz
 19. Kakucs/Bíró/ Erzsébet

  Kedves András!
  Köszönöm, hogy személyesen is érdeklődik felőlem! Erdélyben születtem és mint tudjuk ott két nyelvet használunk, néhány helyen hármat is! Kiskorom óta érdekelnek a nyelvek! Ahogy utáltam a matematikát, épp az ellenkezőjét éreztem a nyelvek iránt! Az általánosba, a magyar mellett a románt is kellett tanulni, idegennyelvként a franciát, majd később a középiskolába az angolt! Aki beszéli a román nyelvet, az érti az olaszt is, de még a spanyolhoz is konyít, vagyis én így vagyok vele! Szeretek tanulni, így a 6-ik x-en is túl, pusztán szórakozásból, különösebben nem használom, de olvasok a magyar mellett román, angol, francia, olasz, spanyol nyelvű könyveket és folyóiratokat is!

  Üdvözlettel:Erzsébet

  Válasz
 20. Kiss Ferencné

  Szeretek utazni és jó ha az ember megérteti magát. Jobban eligazodik nem olyan elveszett idegen helyen.
  Üdvözlettel: Lídia

  Válasz
  1. Bílling Péterné

   Kedves András, felvetett kérdésére majd válaszolok,íttmost szűk a hely és a téma megér néhány mondatot…Margó néni. viszontagságain jót derültem, igazán laza hölgy.Megköszönve érdeklődését
   .. üdvözli. Bílling Zsuzsa

 21. Balázs Edit

  Sokat utaztam Olaszországba,nyaraltam vagy csak 1 napos non stop útra. Eleinte nem de a sokadik út után eléggé idegesitett hogy 1 szót sem tudok olaszul.Ezért elkezdtem tanulgatni.És lám a sors keze,a páromat Nápolyban ismertem meg,ő ott él,igy sokat jövök megyek hozzá.Mostmár Ő a tanárom🙂

  Válasz
 22. Tokai Mária Magdolna

  Jó napot kívanok András!
  A fiam úgy döntött megvalósítja az álmait és Amerikába megy szerencsét próbálni. Mivel készültem meglátigatni egyre inkább rástresszeltem , hogy nem tudok angolul.Sajnos nem voltam elég szorgalmas ami most már nagyon bánt.

  Válasz
 23. Holper Judit

  Osztrák származású nagymamám volt ,aki a háborús konfliktusai miatt nem beszélt velünk(már anyukámmal sem)németül.Engem viszont beíratott nyelvtanárhoz és mindig mondogatta,hogy ahány nyelven beszélsz annyi embert érsz,amit én el is fogadtam,de a nyelvekkel csak nyűglődtem(orosz,német,angol)Mondják,hogy nem a nyelvérzéken múlik,de valami + kell,bár nem tagadom,hogy szorgalomból se voltam csillagos 5.Nagyon szeretek utazni és ez mindig inspirált,de a jó napot ,kérem,köszönömnél többet kevés nyelven sajátítottam el,mostanában meg gyakorlás híján azeddig elsajátított konyhanyelvből is csak felejtek.

  Válasz
 24. Zsóka

  Kedves András! A válaszom a kérdésére:Új városba költöztem, mert nyugdíjas lettem, és jobb levegőn szerettem volna az utolsó éveiben élni. Mivel ez a város nagy idegenforgalommal bír, így sok német vendég jön a városba, hisz ez a város gyógytaváról világhírű, de amikor beszélgetni szerettek volna a szomszédba nyaraló német vendégek én nem értettem, hisz a munkámhoz az angolt használtam. Így alakult, hogy időm is van és megpróbálom ezt a nyelvet elsajátitani, ami számomra nehezebb mint az angol nyelv.

  Válasz
 25. Dévai Kálmánné

  Kedves András!
  Gondolkodtam a válaszon, de úgy éreztem, illik válaszolnom, ehhez pedig fel kell fednem, hogy magam is nyelvtanár vagyok.Természetesen orosz szakos. Középiskolában latint tanultam, abból érettségiztem. A latint nagyon szerettem, de az érettségim évében nem indult latin szak.Az egyetemen két éven át kellett az orosz szakosoknak egy másik idegen nyelvet tanulni.Akkor németet tanultam, csekély eredménnyel, majd némi finnt a magyar szakon szükséges összehasonlító nyelvészet miatt. Nálunk nem volt eredményes a nyelvtanítás abban az időben, mert a holt nyelvnél használt olvasás-fordításos módszerrel dolgoztak a nyelvtanárok. Arról nem szólva, hogy nem jutottak el a tanulók a célnyelv területére. Én is akkor tanultam meg elég jól oroszul, amikor eljutottam az akkori Szovjetunióba, többször egy-egy hónapig, ahol különböző szituációkban kellett helytállnom. Barátaim lettek, sok szöveget hallgattam magnóról, szorgalmas voltam. Azért nem foglalkoztam más idegen nyelvvel, mert úgy éreztem, még mindig van mit tanulnom az oroszból is. A nagy változást az idegennyelv-tanítás területén már nyugdíjban töltöttem. Közel vagyok a 80. évemhez. Az angollal rövidebb tanfolyamokon ismerkedtem, és rájöttem, hogy milyen jól használhattam volna a latint! A tanfolyamok nem voltak jók. Ön már leírta, hogy miért. Az angol nyelv hasznos lenne számomra a számítógép használatnál is. Időnként böngésztem a szótárt, de elborzadtam a kiejtési hieroglifáktól.Az ön nyelvkönyve megragadott a szavak fonetikus írásképévei, bár valóban nem elegáns, és én is haragudtam, ha a gyerekek latin betűkkel leírták az orosz szavakat..Nosza, megrendeltem a könyveket , nekikezdtem a tanulásnak, de azt tapasztaltam, hogy a rövidtávú memóriám már nem a régi. Sok egyéb dolgom is volt, abbahagytam az angolozást, de a küldött anyagokat rendületlenül kinyomtattam, hogy majd egyszer… Most várom, hogy eljöjjön az egyszer. Az utazás bizonyosan motiválna, de most már nem utazom külföldre az egészségi állapotom miatt. Elnézést kérek a hosszú lére engedett válasz miatt, pedig sok dolgot ki is hagytam . Pl. Mi a véleményem arról, hogy valaki anyanyelvi szinten beszél egy idegen nyelvet, amit iskolában tanult.
  Szeretettel üdvözli: Anna

  Válasz
 26. Sinka Józsefné

  Kedves András!
  Én szintén azok a nagymamák közé tartozom, akiknek gyermekének családja Angliában él. Gondoltam nem ártana valamennyit tudnom angolul. Nagy lelkesedéssel fogtam hozzá, de sajnos nagyon kevés sikerrel. Nagyon sok bajom volt a kiejtéssel és a hanganyag megértésével is. Így aztán a tanulásom megszakadt.
  Hamar elfelejtettem, amit megtanultam. Remélem egyszer még lesz bátorságom újra elkezdeni.
  Üdvözlettel: Erzsi

  Válasz
 27. Bognár József István

  Tisztelt URAM. Mint már az elején ” beszéltük” szakács vagyok, s hála az égnek több alkalommal volt lehetőségem a munkáltató által több országba éljük nom. Ez a fő ok, és válaszom megtiszteltetés kérdé sére. Természetesen hálás vagyok minden e-mailre, amit küld. Tisztelettel; Bognár József

  Válasz
 28. Nemesi Jánosné

  Kedves András !
  A gimnáziumban angol tagozatos osztályba jártam.
  Sok év elteltével az egyik gyermekünk Angliában telepedett le és most is ott élnek.
  Ekkor erősödött meg bennem a nyelv iránti újra tanulás igénye.
  A nagyobbik unokánk 7.osztályban csodálatos szinten tanulja és tudja az angol nyelvet, ő is segítségemre van.
  A tudás utáni vágy az életem örömteli kiteljesedése.
  Az Ön segítségét ismételten köszönöm, nagy része van az én tanulásomban!
  Nagy tisztelettel: Mária

  Válasz
 29. Weiszhausz Jozsefne

  Tisztelt Tanár Úr!
  Amerikában ėltem egy ideig igaz magyarok között de szerettem volna ha meg tudom magam értetni idegenben. Ez sikerűlt. Biztosan jobban tudnėk angolul ha nagyobb lett volna a szorgalmam.
  Nem voltam rákényszerűlve.
  Űdvözlettel: Wné Katalin

  Válasz
 30. Bizsó Bt

  Kedves András!

  Évek óta szeretnék megtanulni olaszul, mert nagyon tetszik a nyelv. Mindig toltam a dolgot, ugy gondoltam, hogy ha majd nyugdijas leszek tanulok. Sajnos nem jött össze. Külföldi utjaim során a jurópen turmix nyelvet használtam. Egy kis egy kis ez, egy kis az, egy kis mutogatás. Volt, hogy a magyar is bejött.

  Üdvözlettel: Ilona

  Válasz
 31. Kőszegi Mária

  Tisztelt Tanár Úr! Mulatságos történetet írt. Nem volt semmi okom, hogy elkezdtem tanulni az angolt, csak egyszerűen kedvem támadt hozzá. Legalább tornáztatom az agyam. De hogy meg fogom-e tanulni, nem tudom, mert nagyon nehezen megy!?!?!? Üdvözlettel Mária.

  Válasz
 32. Magdolna Balogh

  Kedves András,
  Tiz éve váratlanul Németországba kellet utaznom.Rögtön igénybe vettem az Ön segitségét,és hálás vagyok a lehetõségért.A megrendelt anyag nagyon segitett megtanulni alap szinten beszélni.A hirlevélrõl azért nem iratkozom le,mert mindig érdekes és tatulságos dolgokat tesz közzé,amiért hálás is vagyok.Tisztelettel:Magdolna

  Válasz
 33. Vida Károlyné

  Kedves András!
  Az irodában ahol dolgoztam,külföldi önkéntesek is voltak,azért hogy valamennyire kommunikálni tudjunk szükségem volt angolból leckét venni .Köszönöm szépen,sokat segítséget az Ön tanítása.
  Még egyszer köszönöm,szép napot kívánok Önnek!
  Zsuzsa

  Válasz
 34. Zsuzsanna Nagyné B.

  munkahelyemen az angol nyelvet használják, és a számítógépeink is így kommunikálnak

  Válasz
 35. Szücsne Piroska

  Kedves András! A nyelvtanulást azért kezdtem, hogy az idegen nyelvhasználatot külföldi utazásaim során valamilyen minimális szinten tudjam használni. Mível kevés az ismeretem, mindig társas utazást veszek igénybe, de itt is van elönye ha értem. Már korábban is végeztem alapfoku tanulmányt, az ismétles is mindig hasznos.
  Ūdvözlettel
  Piroska

  Válasz
 36. Tenke Andrásné

  Szeretném a memóriámat 73 évesen is kordában tartani, sok-sok rejtvénnyel, tanulással, olvasással. Szeretném utazások, találkozások során hasznát venni a megtanult szavaknak, kifejezéseknek.

  Válasz
 37. Albert Györgynè

  Kedves Andràs. Igen volt motìvàcióm a nyelvtanulàsra. Mind a 4 gyermekem, menyem, ès vejeim elèg jól beszèlnek angolul. Egyik lànyom Nèmetorszàgban èl èy a vejem ugyan tanul magyarul, de èn sem akartam tètlenkedni. /A nèmetet nehèznrk ítèltem. Bàr utólag, lehet azt kellett volna vàlasztanom./ Nagyon mókàsak vagyunk, amilor megakarjuk egymàst èrteni. Sokszor nevetünk. Ez nagyon jó.

  Válasz
 38. Székely Antal

  Kedves András!
  A némettel elboldogultam eddig, ha társaságban vagy a családban társalogni kellett idegenekkel. Mostanra azonban egyre többször találkozom olyanokkal, akik csak angolul beszélnek, ill. a hírcsatornák is angolul szólnak, ezért szükséges, hogy az ember angolul is értsen, beszéljen.

  Válasz
 39. Szabó Lajosné

  Kedves András! A válasz nagyon egyszerű. A fiam Svájcban dolgozik,. Amikor kimentünk hozzá, kellemetlen volt, hogy nélküle minden kicsit szenvedéssel ment. Esetleg várni kell rá, hogy megérkezzen a munkából, és pl. segítsen a vásárlásnál illetve bárhol.

  Válasz
 40. Nagy Sándor

  Kedves András!
  35 évvel ezelőtt már elkezdtem, jól is haladtam, de valahogy abbamaradt. Ma én vagyok a családban az egyetlen, aki nem érti meg az angol szövegeket. Közben az egyik fiam elköltözött angliába, és ott él. Szóval igyekszem….

  Válasz
 41. Hegedős Péterné

  Sajnos sok hasznát már nem tudom venni mert nemigen jutok el külföldre, de hogy karban tartsam az agyam nagyon örültem a lehetőségnek amit Ön kínált !! Köszönöm szépen !!Hegedős Péterné!!!

  Válasz
 42. Kovács Edith

  Kedves Mester! Én is hasonlóan viselkedtem, mint az idézett nagymama 🙂 ezért próbálkozom azt a pár leckét megtanulni Öntől, kisebb-nagyon sikerrel! De nem adom fel! üdvözlettel Kovács Edith

  Válasz
 43. Galambos Gyorgyne

  Kedves Tanar ur ! En sajnos nem vagyok jo diak. Mar tanultam regen angolul, de beszelni sose tudtam. Most azert kezdtem neki ujra, mert az unokam egy angol fiuval kototte ossze az eletet. Nagyon zavar, hogy bena kacsa kent ulok a tarsasagukban. Fel akarom eleveniteni amit valaha tudtam, illetve megprobalom elove tenni. Koszonom, hogy torodik velem! Udvozlettel: Galambos Gyorgyne

  Válasz
 44. Speer Antal

  Tisztelt Tanár úr!
  Köszönöm érdeklődését,de semmi különös. Két Ausztrál út után,melyeket sikeresen
  túléltünk döntöttem úgy,hogy kicsit tanulok.Természetesen nem viszem túlzásba,de remélem még hasznát veszem!
  Üdvözlettel Speer Antal

  Válasz
 45. Annamária

  Érettségire készülök.Esti iskola 9.osztályában pont angolra csöppentem be.Életemben csak az oroszt ismertem a legjobban azt is rosszúl.

  Válasz
 46. VLAJK Éva

  Kedves András!
  Amikor először külföldre utaztam, akkor vettem pár órát angol nyelvből! Aztán többször utaztam külföldre és mindig gyakoroltam e!ötte!
  Így gyarapodott a nyelvismeretem!
  Szép szeptembert kívánok!
  VÉva

  Válasz
 47. Sőregi István

  TISZTELT TANÁR ÚR! Mindíg szerettem volna válaszolni kérdéseire,de a gépírás nem az erősségem.Most megpróbálom! A ferrarihoz gyártottunk kipufogókat és egy kedves mosolygós idősödő olasz úr volt a kamionos,aki csak nézte és mosolygott,ahogy én végzem a munkámat.nem tudtunk szót váltani! Én nem beszélek angolt Ő nem beszél németet! Akkor döntöttem,megtanúlom az olaszt alapfokon! jól jöhet,ha egyszer eljutok olaszba!Ez régen volt, sok idő eltelt azóta és még mindig nem tartok itt! Az Ön által küldött tan anyag jó! A baj,csak az,hogy még mindig kevés időt tudok vele foglalkozni! Ez hetven fölött nem kis feladat,de muszáj,nem akarok elbutulni! Kedves András,naponta kell kicsit-kicsit hozzá tenni és úgy érzem menni fog! Köszönöm az érdeklődését és segítségét! Tisztelettel,István.

  Válasz