Önnek mi a kedvenc módszere?

Gyakran tűnődöm azon, hogy vajon a mai „nyelvtudás nélkül nem sokra mész” világban, ki milyen módszert követ, ha meg akar tanulni angolul. Ugyanis egy nyelv elsajátítására sokféle technika létezik, azonban van két közös pont, amiben mindegyik megegyezik…

Először is tisztázzuk: a rengeteg módszer közül, amely napvilágot látott, csak néhány alkalmas arra, hogy valóban hatékony segítséget nyújtson. Sokan buktak már el csak azon, hogy eleve rosszul kezdték a tanulást.

Persze ez nem az ő hibájuk, hiszen legtöbb nyelvtanár és nyelviskola – vagy a nézetei, vagy az információi hiányossága miatt – nincsen felkészülve arra, hogy igazán megkönnyítse Önnek a tanulást. Ők csak angolul próbálják tanítani Önt.

Amikor én elkezdtem nyelveket tanulni, akkor állandó nehézségeim voltak, és rengeteg kőkemény letolásban volt részem. Az, hogy ennyi kudarc, és nyűglődés után mégis képes voltam öt nyelvet megtanulni, már igazi csodaszámba menő dolog.

Ma már nosztalgiával gondolok vissza azokra a pillanatokra, amikor némettanárom ledorongolt: „András, te sosem fogod letenni a középfokú nyelvvizsgát, ha ilyen hibásan beszélsz!”.

Egy biztos: Ha egy nyelvet kell megtanulni, akkor óriási terhet jelenthetnek bizonyos nehézségek, amelyek véres verítéket követelnek egy tanulni vágyó embertől. Ezek a nehézségek előttem is ott tornyosultak nagyon sokáig. De végül rájöttem két fontos dologra…

Bármilyen módszert is válasszon, bármelyik iskola vagy tanár mellett tegye is le a voksát, ez a két dolog mindegyikben közös pont kell, hogy legyen:

 1. meg kell ismernie, hogyan kell megtanulni egy idegen nyelvet, és
 2. rá kell vennie magát a folyamatos, és rendszeres gyakorlásra

Ha ez a kettő dolog rendben van, akkor sikerrel kell, hogy járjon.

A második dolog csakis Önön múlik. Azon, hogy mennyire elszánt, és mi a célja a megszerzendő nyelvtudással.


Az első már keményebb dió – erről még a közeljövőben beszélünk – hiszen ezen múlik a legtöbb. Az, hogy milyen szintre fejlődik, és mennyire lesz maradandó a megszerzett tudás.

Ha azt hiszi, hogy ezt egy nyelviskolában megtanítják Önnek, akkor jó, ha tudja, hogy erre minimális esélye van csupán! Így marad a nyűglődés, a sok kudarc, a folytonos újrakezdés, és a kellemetlen élethelyzetek, amikor meg kell(ene) szólalni angolul.

Ettől függetlenül vannak már jó páran, akiknek sikerült elsajátítani egy-egy nyelvet. Ők miért jártak sikerrel? Mi volt a titkuk? Van több kiváló tippem is erre, de most az Ön véleményére, élményeire vagyok kíváncsi…

Ön hogy van ezzel?

Nos? Önnek mi a kedvenc angoltanulási módszere? Ön is nyűglődve halad vagy esetleg rájött mitől válik az angoltanulás valódi élvezetté?

De a kudarc is érdekes lehet: Mi volt az, ami miatt végül mindig csak próbálkozás maradt a nyelvtanulás?

Milyen érzések, gondolatok kavarognak Önben, miközben éppen az angol nyelv megtanulásán fáradozik? Milyen drámák és élmények kísérik ezt a folyamatot?

(Kérem, ossza meg velünk a tapasztalatait itt, ráadásul ezzel sokat tanulhatunk Öntől, és így segíthet másoknak leküzdeni az akadályokat!)

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

79 hozzászólás a(z) “Önnek mi a kedvenc módszere?” bejegyzéshez

 1. Tamás

  Sziasztok!

  Nekem elég egyszerű a módszerem, alapszintű angol tudásra (nyelvtan, alap szókincs)már azért korábban szert tettem, de a lényeg:
  – Kerestem egy több részes könyvsorozatot, az első kötetet elolvastam magyarul, hogy meglegyen a helyszín szereplők ismerete, és meglegyen az érdeklődés is.
  – A következő 4 kötetet angolul olvastam, az elején kellett kicsit szótárazni, de kb 100 oldal után már arra sem volt szükség. Amint túl jutottam az első szenvedéseken, egyből ment simán az olvasás, a végén már majdnem olyan gyorsan, mint a magyar.
  – A 6-7.kötetet letöltöttem audiobookban, kb 12 óra egy 500 oldalas könyv. Azt nem mondom,hogy ettől a beszédkészségem tökéletes lett volna, de még annak is használt. A szövegértésem viszont nagyon sokat fejlődött.

  Szerintem hasznosabb volt ez az elmúlt 3-4 hét alatt, mint egy tanfolyam..

  Válasz
 2. gnius

  Köszönet az angol csomagnak (Angol-Kezdő)!
  Egy év alatt kezdő szintről sikerült a segítségével Önnállóan megtanulnom angolul.
  Így, középfokú angol nyelvvizsgával mostmár megkaphatom a diplomámat, és elfelejthetem ezt a rémálmot, amit a nyelvtudás hiánya jelentett.
  A csomaghoz ajánlanék még két könyvet:
  Rimaszombati Károly – Angol nyelvtan 222 pontban
  Bajnóczi Beatrix, Haavisto Kirsi – Tematikus szótár angol nyelvből

  Hozzá kell tennem, vagy egy tucat könyvet megvettem már, és jártam nyelvtanárhoz és tanfolyamra is, mire megtaláltam ezt az anyagot, ami nélkül még mindíg csak kínlódnék.

  Mindenkinek ajánlom, aki megelégelte az egy helyben való tépelődést!

  Válasz
 3. ST

  Kedves András és Nyelvtanulók!

  Én azon szerencsések közé tartozom, akikenk nem okoz gondot a a nyelvtanulás, könnyen, gyorsan megy és még élvezem is,ami szerintem a legfontosabb dolog.10 évesen kezdtem angol tanulni, évenként váltották egymást a tanárok.Hol jót,hol rosszat kaptunk de úgy döntöttem hogy nem hagyom, hogy ez befolyásoljon.Mivel imádom a zenét, megszereztem a dalszövegeket és azt olvasva hallgattam a zenét,és énekeltem.Próbáltam megérteni miről is szól.Így javult a kiejtésem és a szókincsem is.Meg is lett az eredménye, a tanárnőm benevezett a „Megyei Angol Szépkiejtési Verseny”-re, ahol különdíjat kaptam :D
  Aztán előfizettünk a UPC-re, amin rengeteg angol nyelvű csatorna van és pl az AXN,Travel stb. csatornákat át lehet állítani eredeti nyelvre, ami rendszerint az angol.Így olyan műsorokat nézek és hallgatok, ami érdekel ezáltal nagyban fejlődik a szókincsem.Lassacskán hozzászokott a fülem a nyelvhez és már nem okoz nehézséget elsőre megérteni a szavakat.Persze 7 év után is van olyan ami nem esik le rögtön de ahogy halad a cselekmény az is beugrik és már tutira meg fogom jegyezni ;)
  A rádió is hasonlan jó,csak egy kicsit nehezebb.A Tv-ben látod a szájak mozgását, ahogy artikulálnak de a rádióban csak a hangot hallod.Ezért van a nyelvvizsgán magnóhallgatás és nem Tv-nézés :D
  Én soha nem jártam angol tanfolyamra,így arról nem tudok nyilatkozni.A suliban az Enterprise sorozat köteteiből tanultunk, aminek a könyve nem nyerte el a tetszésem, de a munkafüzete nagyon jó.Olyan sok feladaton keresztül gyakoroltatja ugyanazt, hogy a végén ha akarod, ha nem,biztos megjegyzed.
  A másik módszerem hogy sokat olvasok angolul.Először könyvekkel kezdtem,olvasás közben volt mellettem egy szótárfüzet amibe kiírtam az ismeretlen szavakat(kezdetben minden második szó az volt:D).Mikor befejeztem,elővettem a rendes szótárt és kiírtam a jelentésüket.Átolvastam párszor,próbáltam memorizálni.Aztán újra elővettem a könyvet és elolvastam megint azt a fejezetet de úgy, hogy amikor az ismeretlen szóhoz értem, azt megénéztem a szótáramban.Így könnyebb megjegyezni őket,mert tudod mihez kötni.Sokszor van úgy, hogy az egyik könyveben olvasott mondat jut eszembe mikor máshol találkozom azzal a szóval :)
  Nekem nagyon bejön ez a módszer.
  Mostanában az interneten újságot olvasok,( http://www.nytimes.com stb.)szintén mellettem a kis szótáram és az előbb említett módszert alkalmazom.Lépést tartok a nemzetközi politikával és gazdasággal ( vagy a bulvárral :P) és közben még tanulok is.
  Ami még sokat segített – igaz hogy a francia nyelvvel kapcsolatban – hogy hangosan olvasok.Persze minden kezdet nehéz,de minél többet gyakoroltam,annál szebben, gyorsabban és ami a legfontosabb : érthetőbben tudtam kiejteni a szavakat.
  Persze ezek a kis praktikák csak akkor érnek valamit ha a nyelvtani alap már megvan.Ahhoz pedig csak egy, de annál fontosabb dolog kell: GYAKORLÁS
  Amikor már a 20. ugyanolyan (szerinted) haszontalan feladatot is megcsináltad, akkor kell mégegyet :) Én sem hittem el hogy ez működik, aztán párszor elfelejtettem megírni a házit mert „minek? már úgyis tudom” és észrevettem, hogy nem tudom olyan magabiztosan használni azt a bizonyos nyelvtani szerkezetet.Értettem hogy hogyan kellene de beszéd közben nem ugrott be olyan hirtelen…szóval gyakorlásra fel! :)
  Én eléggé vizuális típus vagyok de másoknak is tudom ajánlani hogy ha szavakat tanulnak, rögtönözzenek egy mini-dolgozatot.A magyar jelentés mellé írják oda az angolt v fordítva.Aztán jöhet az ellenőrzés.Csak akkor szabad abahagyni amikor minden szót helyesen írtunk le ;)

  Nagyon sok oldal van,ahol segítenek a megfelelő hozzáállást kialakítani a nyelvtanuláshoz.Engem inspirálnak a cikkek…

  http://www.angolnyelvtanitas.hu

  Én a felsőfokú nyelvizsgára az 1000kérdés 1000válasz könyvből és az Exam Fright Killer-ből készülök.Ki vannak dolgozva a kérdések szószedettel.

  Nyelvet tanulni lassan de biztosan kell(ene), én nem hiszek az ilyen gyorstalpaló tanfolyamokban.Véleményem szerint a nyelvtanulás kulcsa, hogy használd a nyelvet.Nem tudom hogy működenek ezek anyelvtanfolyamok, de ha sok a tanuló akkor nem jut idő mindenkire, hogy megszólaljon az órán. De akkor hol tegye? A boltba mégsem sétálhat úgy be hogy: I’d like to buy a loaf of bread,please…merthogy gyakorolni azt kell.Inkább egy magántanár, hol a bátortalanabbak is meg kell hogy szólaljanak és pár év.

  Sok sikert kívánok mindenkinek, remélem másoknak is bejönnek a módszereim ha kipróbálják!

  Válasz
  1. Lizabeth

   I’m grfeatul you made the post. It’s cleared the air for me.

 4. kiss viola

  Kedves Mária én is hasonlóan gondolkodom az angol nyelv tanulásáról és ha gondolod eszmét cserélhetünk. Ha gondolod akár szémélyessen isn gyakorolhatunk. Én Vácon lakom de felvehetjük a kapcsolatot. szia Viola.

  Válasz
 5. Fodor Sándor

  Tisztelettel
  Én már nem egy mai gyerek vagyok ahogy szokták mondani a nyelvtanulás pancserja,de az angolból kéne azért valamit villantani de a szavak megtanulása valami kin. Erre kéne valami jó módszer, Vásároltam egy új nyelvtanuló anyagot, de ott is az a probláma 120 szóval indít. Hülyeség lassan kell hozzá szokni a terheléshez.Nem a mennyiség a lényeg ha nem a minőség. nulladik leckékkel kéne kezdeni ahol lassan rá hangolodik a mennyiségre az ember. De a kitalálók mindenkit fúl okosnak vélnek. Itt csak a szorgalom segít. A sziszifuszi tanulás.
  Tisztelettel egy 54 éves kezdő angolos. Fodor Sándor

  Válasz
 6. Ági

  Kedves András!

  Végigvettem a kezdő könyvét, és hamarosan befejezem a beszédfejlesztő könyvet is.
  Az lenne a kérdésem, ha mielőbbi középfokú nyelvvizsga a cél (diplomához), mit javasolnál?
  Én a BME tanfolyamaira, vizsgafelkészítőjére gondoltam.
  Mi a véleményed?

  Segítséged előre is köszönöm,
  Ági (Bp.)

  Válasz
 7. Havas Jutka

  Kedves András!

  Sajnos még mindig a nyeliskola kiválasztásával bajlódom.
  Ár- érték arány, délelőtti, heti 2X2 óra és kis csoport.
  Amennyiben nem váasztok megfelelően- nyelviskolánként más és más tananyag- nem tudok iskolát váltani, és csak kinlódás, vagy kudarc lesz az egész.
  Amennyiben tudnál nekem abban segíteni, hogy akár iskola, akár iskolán belül tuti nyelvtanár legyen a választás szempontja, illetve ajánlást, referenciát hogyan lehet beszerezni azt nagyon megköszönöm.
  Az elszánás meg van, és leg később február elején már tanulom kell, hogy a nyaraláskor használhassam is a „tudásomat”.
  Köszönöm
  Üdv
  Jutka

  Válasz
 8. Era

  Szia András!
  Ha mégis a nyelvtanfolyam mellett döntenék tudnál nekem ajánlani, hogy te hová mennél?Jelenleg Budapesten lakok a IV.kerületben és a XIII.kerben dolgozok közel a Nyugatihoz. A másik helyszín pedig Vác ahová a lakás eladás után fogunk majd költözni ha sikerül (Vácdukán fogunk építkezni). Nagyon megköszönném ha mind a két városra írnál valami tippet.

  Köszi
  Era

  Válasz
 9. Era

  Kedves András!

  Köszönöm szépen válaszod! Végiggondolom aztán belevágok majd valamelyikbe.
  Köszi
  Era

  Válasz
 10. Neményi András

  @Era
  A csomagot én is megvettem, hogy megnézzem, mennyire lehet belőle megtanulni.

  Van benne egy – két apróság, ami engem személy szerint zavar,
  de biztos, hogy ha tanulni akarsz, akkor ebből is lehet.
  Sőt, ha tanfolyamra nem akarsz járni, akkor eleinte tanulj ebből, és utána menj el tanárhoz.

  Az biztos, hogy így a saját tempódban tudsz haladni, és az jó.
  Ha tanfolyamra jársz, a csoport többi tagjához is igazodnod kell.
  Cserében olcsóbban kijössz, mintha egyedül tanárnál tanulsz.
  Szerintem érdemes kombinálni:
  Teljesen kezdőként csoportban, tanfolyamon,
  utána tanárral, aztán megint csoportban.
  Én 60 óránként váltogattam.
  A Kreatív módszer a tanárt nem váltja ki, de akik végigvették az anyagot, azt írják, hogy 800 szót tartalmaz- ami kezdetnek elég, a középfokhoz viszont kevés.
  Alapfokú nyelvvizsgához is 1500 szóra lesz szükséged.
  Tehát ha túlvagy a Kreatívon, akkor vagy tanárnál, vagy tanfolyamon folytatnod kell a tanulást.
  Lényeges, hogy kezdd el, mert akkor haladsz!

  Válasz
 11. Era

  Kedves András!

  Nyelvvizsgázni szeretnék angolból! Még soha nem tanultam angolul. Mi a véleményed a kreatív angolról, számomra nagyon szimpatikus és inspiráló, hogy rögtön beszél az ember, de nem szeretnék belefektetni időt, ha egy szakértő szerint nem ér semmit. Szeretném végigvinni a leckéket majd elmenni tanárhoz! Tanfolyamra nem nagyon szeretnék járni. Nem tudom jó e ez az út, vagy menjek inkább tanfolyamra?

  Előre is köszönöm a válaszod!
  Era

  Válasz
 12. Kalman Sandorne

  Kedves Andras!

  Meghallgattam az interjut, es nagyon igaz amit Marti mondott. En is nagyon keson kezdtem el tanulni, a lanyommal, mikor o 18 volt en meg 39, es en majdnem teljesen a nullarol kezdtem. Kozepiskolaban voltam talan 3-5 orat, azt mondtak jo lenne a kiejtesem, de annyira nem ertettem a magno szovget, hogy teljesen elkedvetlenedtem el abbahagytam.
  Tehat 39 eves koromban egy 60 oras tanfolyamon voltam, amikor is mindig elore kellett tanulnom,hogy valamennyire haladni tudjak a csoporttal, mert mindenki mar ujrakezdo volt.
  Az hogy nem hagytam abba annak volt koszonheto,hogy egyszer egy Becsbe meno buszkirandulaskor kiderult a hataron hogy lejrart az utlevelem, igy a hataron vartam meg a visszajovo buszt. Nalam volt a szotarfuzetem, es amit soha nem szeretem, es elhanyagoltam akkor megtettem. Elkezdtem a szavakat tanulni, minden szot elmondtam 20-szor, kimondva , leirva es magyarul. Soha nem gondoltam volna hogy alkalmas vagyok szavakat tanulni, de akkor egy olyan alapra tettem szert egy nap alatt, hogy mar kesobb is lehetett ra epitkezni.
  Aztan abbamaradt, es kicsit kesobb volt vallalati intenziv tanfolyam, ami egy napi anyanyelvi tanar segitseget jelentette. Mondhatom, hogy az szokvanyos elso kerdesek betanulasa ugy tortent, hogy annyiszor kerdeztek, es annyiszor kellett valaszoni,hogy rogzult. Sokkal tobbet sikerult toluk tanulni 1 nap alatt a heten, mint a magyar anyanyelvuektol a masik 4 nap. Mert ott volt sikerelmeny, azt akartak tudni hogy mit akarok mondani, es nem a nyelvtan volt a legfontosabb.
  Igy kezdodott az en angol tanulasom. Kesobb aztan el-el jartam tanulni, de mondhatom hogy az intermediate szintet legalabb 3-szor kellett tanulni, mert a tesztek alapjan mindig ujra meg ujr aoda osztottak be. Ugy ereztem soha nem jutok elobbre. Beszed meg egyaltalan nem akarodzott menni/
  Sok sok tanfolyam utan, ahol ugye a szavak tanulasat nem is igazan iktattam be az eletembe, akkor lendultem kicsit elobbre,mikor a lanyomhoz kijottem fel evre az unokamra vigyazni. Akkor is 2 honapig nem beszeltem a vejemmel, utana gondolkoztam, ha most nem kezdek el beszelni es gyakorolni, akkor mikor? Es utan nehezen de nekilendultem, es egyre tobb mindenrol tudtunk beszelgetni.
  Miutan hazajottem ujbol mentem angol tanfolyamra, kozepfoku elokeszitore kerultem ujbol. Azt mondtak nagyon jol megy a beszed, de figyelnem kellene a nyelvtani dolgokra is. Pld. rendszeresen nem erzem hogy a harmadik szemelynel az igek utan a s betut ki kell mondani, ill. irni. Ha elolvasom tudom hogy rossz, de beszed kozben nem jut eszembe.
  Szoval megint tanultam 400 orat, es a szobeli kozepfokot sikerult is letenni, de az irasbelinel az istennek nem tudom elerni. Olyan beugratos tesztek vannak,hogy az ember nem ismeri az adott szonak azt a kornyezetet, ahol hasznaljak, akkor harom hasonlo ertelmu szot igencsak berak egy mondatba, ha valasztani kell, ha nem tanultam meg konkretan nem tudom melyik az ami oda valo, mert ertelem szerint nekem mind jo.
  A szotanulas, a szokincs, amit nagyon szeretnek fejleszteni, es miutan nem vagyok magolos tipus nagyon nehezen mennek a fejembe. Meg a koromnal fogva is. (mar 57 eves vagyok) meg a magyar szo sem mindig jon a nyelvemre. Ilyenkor ideges leszek. Sok szonal tudom hogy otvenszer hallottam, megsem tudom a jelenteset. Foleg a fogalmakkal vagyok bajba, mert nem tudom mihez kotni.
  Most kint vagyok megint a lanyomnal, de en tanitom magyarul az unokamat,igy igen keveset beszelek angolul. Most sikerult egy hirdetest elkapni hogy ingyen tanitanak angolt mint masodik nyelvet. Ez csak egy honapos lesz, de legalabb volt kis sikerelmenyem, mert beszelgettunk, tesztet irattak a szint felmeresere, de szovegertes volt, nem nehez nyelvtani talaloskerdes, es azt mondtak nagyon jol sikerult, es hogy jol beszelek.
  Hat meglatjuk mennyit sikerul tanulni, de hogy itteni emberekkel fogok mindenrol beszelgetni mar nagyon felvillanyozott. Elkezdtem itt konyvet olvasni, es teljesen le tudom magam kotni vele. Valoban sok szot nem ertek, de ertem a lenyeget a konyvnek es szorakoztat is.
  A volt angoltanarnom irta hogy szotarozzak ki belole, legyen itt is szotar fuzetem, es tanuljam meg a szavakat, mert kell a szokincs. Igaza van, de ez a resze megy nehezen.
  Ha egy szot olyan kornyezetben hallok ami erintett szemelyesen, van hogy azonnal megtanulom, masokat meg sokaig nem sikerul. Nem is szeretek szavakat tanulni, ez az igazsag. De tudom hogy kell.
  Azert is jottem fel az on oldalara,hatha kapok valami tampontot.
  Koszonom az eddigi segitseget, sokat jelent nekem.
  Valoban orom hogy az ember idegen orszagban nem elveszett, hogy tud vasarolni, a repteren szamtalanszor volt problema, hogy ra kellett kerdezni dolgokra.Nem is tudom mit csinal az aki nem tud egy olyan idegen nyelvet amivel intezkedni tud ilyen helyzetekben.

  A Rigo utcai nyelvvizsga egy olyan eros nyelvtani alapra epul, amit talan sok itt kint elo anyanyelvi sem tudna jol letenni.
  Latom az unokam hogy tanulja a nehezebb szavakat az iskolaban. Tanuljak a spelinget, azt leirjak, visszakerdezik egy alkalommal 20 szot adnak fel. Aztan a nehez szavaknak az ertelmet is meg kell tanulniuk. Alkalmankent mondjuk 10 szot.
  Masik lanyom jart itt angolt tanulni par honapig, olyan helyen ahol anyanyelvieket is keszitenek fel, hogy kozepiskolat le tudjak tenni. A nyelvtanban magasan felettuk volt minden tesztje, de persze beszelni ok tudtak jobban.
  Hat ez igy igaz, anelkul is megeltek, csak erettsegit nem tudtak volna tenni.

  Koszonettel>

  Kalman Sandorne Judy

  Válasz
 13. Gémes Katalin

  @Szabóné Kati – Kedves Kati!
  Hasonló problémám volt mint a tiéd, semmit sem értettem meg a szövegből csak ha láttam leírva.
  Most naponta tanulok ingyenes anyagot és itt kezdtem érteni a szöveget. Próbáld meg és szerintem neked is teszeni fog. Ingynes, csak regisztrálni kell és kiválasztani a nyelvet és tanulni.
  Én nagyon élvezem, alig várom, hogy időm legyen és kezdem.
  Sikeres tanulást kívánok!
  Kata
  A link: http://www.livemocha.com

  Válasz
 14. Gémes Katalin

  @Zsuzsa – Kedves Zsuzsa!
  Olvastam, hogy helyhez kötött vagy ezért szivesen ajánlom a következő linket, én is ezen tanulok. Teljesen ingyenes! Biztos sikerül elboldogulnod és regisztrálnod. Élvezettel tanulok ezen a helyen, és minden amit itt tanulok meg is marad. Szerintem profi módon van felépítve. Az angol 101-el kezdtem és már a 201, és 202 anyagot is befejeztem. Most újra fogom kezdeni mert szerintem nagyon jó az ismétlés. Remélem tudtam segíteni, eredményes tanulást kívánok neked.
  Kata
  A link: http://www.livemocha.com

  Válasz
 15. Orosz István

  Tisztelt Neményi András úr!
  Gondolom én úgy tudnék megtanulni angolul, hogy elöször szinte szótagolva hallhatnám az angol szöveget (szót), majd kicsit normálisabb sebességgel, végül normál sebességgel, és utána jönne mindjárt a magyar jelentése a szónak.
  Mindez mondjuk egy CD-én lenne, amit az ember egy akár hordozható szerkentyűbe is bele tehetne, hogy bármikor hallgathassa, gyakorolhasson, tanulhasson hiszen az egyik alapvető problémám az időhiány, de gondolom ezzel nem vagyok egyedül.
  Aztán egyszerűbb mondatok az ismrt szavakból, persze azonnal a magyar megfelelője.
  Gondolom a nagy többség elsősorban az utazás primitív szövegével szeretne megismerkedni.
  Nyilván valóan, aki magasabb szintre (munkavállalási nyelvtudásra) akarna eljutni, annak is el kell kezdeni valahol.
  Kérdezem, mi a véleménye a felvetésemmel kapcsolatban?
  Tisztelettel: Orosz István

  Válasz
 16. Rohrer Gábor

  @Nagy Tibor

  Kedves Tibor !

  Örömmel venném, ha többet tudhatnék a Kreatív angol című anyagról ! Ezen a címen érhető el? Remélem, – az önhöz hasonló problmámat tekintve – nekem is hasznos segítőtársam lenne a CD !

  Üdv. Rohrer Gábor

  Válasz