Ön sem tudja megjegyezni az új szavakat?

Amikor nem tudjuk megjegyezni az angol szavakat, akkor legelőször mindig az angolokat hibázatjuk, hogy tudnak ilyen idétlen nyelven beszélni.

Amikor nem tudjuk megjegyezni az angol szavakat, akkor legelőször mindig az angolokat hibázatjuk, hogy tudnak ilyen idétlen nyelven beszélni. Utána meg csodáljuk őket, hogy meg bírják jegyezni, hogyan kell kiejteni ezeket a furcsán és szokatlanul leírt szavakat.

Az volt nekem a legérdekesebb, amikor Londonban megkérdeztem a házinénit, mondja már meg nekem, ezt a szót hogyan írják. Azt válaszolta:” nagyon egyszerűen, úgy, ahogy ejtik.” – vagyis nekik, angoloknak ez a természetes. Nekünk meg, egy szót kétszer kell megtanulnunk, egyszer ahogy írják, és egyszer, ahogy mondják.

Nehéz? Attól függ, hogy állunk hozzá.

Nyelviskolánkban is többen fordulnak hozzám azzal, hogy mindig újra meg kell tanulniuk a szavakat, mert az új szavak nem maradnak meg.

Van aki azt mondja, hogy képtelen megtanulni angolul, mert annyira másképpen ejtik az angol szavakat.

Van aki azt mondja nekem, hogy nincs nyelvérzéke, ezért nem jut előbbre az angolban.

Ön hogy érzi? Nehéz megjegyezni az angol szavakat?

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

30 hozzászólás a(z) “Ön sem tudja megjegyezni az új szavakat?” bejegyzéshez

 1. Bécs Péter

  Szeretnék tanácsot kérni szótanulás terén. Anyanyelvi olvasmányokat olvasok, amiket megértek, de a „tipikus” nyelvvizsgás szavak nagy részét nem tudom. Vannak szólistáim, de nem vagyok a sima, üres szavak magolásának a híve. Ön hogyan tanulná meg a nyelvvizsgás szavakat? Magolás nélkül, és amivel gyorsan is lehet haladni velük? Milyen módszer(ek)et használna? Azt tudom, hogy kifejezéseket, vagy mondatokat érdemesebb tanulni, de hogyan foglalná mondatba az összes szót, ami a nyelvvizsgás könyvben van? Válaszát előre is köszönöm.

  Válasz
 2. autodidakta

  Én rengeteg szójátékot kitaláltam, hogy könnyebben megjegyezzem az angol szavakat. Sok angol szó magyar kifejezések rövidítéséből jött létre. Tanulásomról szerencsére blogot is írtam, ahol nyomon követhető minden lépésem.

  Válasz
 3. Vivien

  Nekem annyi a problémám, hogy megtanulom, de egy nap alatt teljesen elfelejtem vagy néha ha megjegyzem akkor csak a szót kérdezik eszembe jut, de ha mondatba használják úgy nem. Nem tudom mit tehetnék, mert nagyon gyorsan meg kellene tanulnom angolul.

  Válasz
 4. Újvári katalin

  Szeretnék tanácsot kérni, hogy a netről honnan lehet könnyen megtanulni németül? Én kezdő vagyok, de szeretnék megtanulni németül beszélni is .
  Köszönöm előre is!

  Válasz
 5. Nyári József

  @Csilla

  Kedves Csilla!!

  Véletlenül találtam írására és ha megengedi szivesen segitek Önnek. Egy országos nyelviskolánál dolgozom szaktanácsadóként és a győri képzésünk szervezésével foglalkozom, holnap azaz 2009. 03.01-én GYőrben leszek és ha gondolja hívjon fel bátran. Telefon számom 70/ 324-88-90.
  Tisztelettel Nyári József

  Válasz
 6. Neményi András

  @Bella
  Az Őrs vezér téren két nyelviskolát ismerek:
  S+h Nyelvstudió,
  Manhatten Nyelviskola.
  Ugyanabban az irodaházban vannak,
  csak másik emeleten.

  Manhatten felnőtteknek,
  S+H inkább gyerekeknek való.

  Válasz
 7. Marika

  Kedves András!
  Köszönöm a leveleket, sokat segítenek.Nyugdíjas vagyok, kezdő,
  Győrben lakom, kérem a segítségét a tanárválasztásban.
  Előre is köszönöm.

  Válasz
 8. jazsa

  @N. Ica
  2 tipp: – http://www.diospogi.hu/szotanito.html
  – nyomtatott betűkkel leírni a tanulandó szavakat egy papírra és kirakni olyan helyre(ekre),ahol sok időt töltesz, gyakran megfordulsz pl.konyha,WC… – ismétlés a tudás annya:)
  a neten van egy oldal,ami kiejti a szavakat: encarta.msn.com és egyébként sok hasznos oldal és cucc van még, csak keresgélni köll. Szerintem a legfontosabb: angolul hallgatni(audiobook!!,zene,rádió,tv,film),olvasni(egyszerűsített olvasm.) és beszélgetni vkivel(nem kell tökéletesen,lényeg csak minnél többször)!! pl. letölthesz audiobook-ot, interjút,híreket stb. a gépedre – Cdre kiírod stb.stb. sok sikert és ne add fel!!:)

  Válasz
 9. N. Ica

  Sziasztok szótanuláshoz segítséget kérek, bármilyen jó ötletet elfogadok. inkább cd-s szószedettre lenne szükségem, mert sajnos nagyon kevés időm van három gyerekem van és négyműszakos munkarendben dolgozom +heti két délután estigimi (utolsó év) érettségizni szeretnék belőle csak még nem tudom hogyan köszi mindenkinek.

  Válasz
 10. Orsolya

  Kedves András!
  Én nehezen tanulom meg a szavakat, de sikerül, de sajnos könnyen feljetem. Nekem a másik nagy gondom, hogy ha tudom is a szavakat, nem tudok belöle mondatot összerakni. Sajnos nincs rá lehetöségem, hogy minden nap foglalkozzak az angollal, nem az idöm miatt, hanem mert nincs aki segítsen. Pedig lassan ki szeretnék menni külföldre dolgozni, ezért nagyon fontos lenne megtanulnom jól beszélni az angolt.

  Válasz
 11. Bella

  Szeretem olvasni a javaslatait,érezni, hogy sok tapasztalat van mögötte és valahogy nincs tanár íze.
  2004-ben az alapfokig jutottam el/angol/,azóta felejtek.
  A XVII. kerületben lakom, kíváncsi lennék, h. ott kit tudna nekem ajánlani /elérhető távolságban van az Örs vezér tér, esetleg Pécel/.
  Köszönettel

  Válasz
 12. Nagy Tibor

  Magolás és magolás!
  Hallgatom, leírom, hangosan magolom!
  Amióta megvettem a Kreatív angol-t, azóta kezdek haladni is!
  szó, kétszó, háromszó, többszó=mondat!

  Válasz
 13. Neményi András

  Eredeti hozzászólásPálMi a véleménye a Tanár Úrnak a szavak szóbokorban tanulásáról? (=különbségeken keresztüli tanulás, megjegyzés)
  Tud-e jó magyar szóbokor szótárat ajánlani? Köszönöm!

  Valakinek bejön, valakinek nem.
  Gyerekkorban szerencsésebb.
  Okozhat elég nagy kavarodást is az ember fejében,
  ha kicsi a lendület.
  Emlékszem, hogy 1984- ben az volt a feladat, ki tud a közlekedéssel kapcsolatban minél több szót összeszedni.
  Közlekedés, közlekedési lámpa, stb, százvalahány szóig jutottam a gyűjtésben. Meg is kellett jegyezni. Ma a töredékére emlékszem csak.
  Ki kell próbálni, ha bejön, akkor jó.

  Válasz
 14. Eszter

  Tisztelt Neményi András!

  Először is szeretném Önnek megköszönni a sok jó tanácsot, amit kaptam a nyelvtanulással kapcsolatban. Igazából én sosem tanultam angolul, hanem németül és olaszul, de ezeket az ismereteket itt is nagyon jól tudtam hasznosítani.
  Tervezem időnként, hogy kellene tanulni egy kis angolt, de nem tudom, hogy is kezdjek hozzá. Ön mit javasol?

  Válasz
 15. Pál

  Mi a véleménye a Tanár Úrnak a szavak szóbokorban tanulásáról? (=különbségeken keresztüli tanulás, megjegyzés)
  Tud-e jó magyar szóbokor szótárat ajánlani? Köszönöm!

  Válasz
 16. Ligetiné Anna

  Én már „upper intemediate” szinten járok, az olvasott szöveget egész jól értem, de ha meg kell szólalnom, komoly bajban vagyok. Nehezen jönnek a szavak („words don’t come easy to me”-ahogy a nóta mondja).Ha megtanulok egyet, kettőt elfelejtek.
  Viszont most megvilágosodtam. Van olyan kifejezés, amit már soha nem felejtek el, mivel az általad leírt módon – szövegkörnyezetben – tanultam meg. És tényleg! Azokat a szavakat, szófordulatokat nem felejtettem el, amelyeket pl. humoros kis történetek olvasásából, megtanulásából sajátítottam el.
  Éreztem én, hogy az igazság valahol itt van, de most már tudom is! Köszönöm.

  Válasz
 17. Babics László

  Kedves András!

  A szavak tanulásával kapcsolatban az Ön kritikája jogos, csak az a baj, hogy az Ön módszere sem vezet sehova. A nyelvtanulás egyetlen módszere – feltéve, hogy nem zseni az ember -, ha megállás nélkül gyakorol. Csakhogy erre nincsen idő. És bármilyen jól tud valaki angolul, ha abbahagyja a gyakorlást, akkor pillanatok alatt elfelejt mindent. Ráadásul csak angol anyanyelvű (és a nyelvet állandóan használó) embertől érdemes tanulni. A neten található angol anyagokat olvasva naponta látom, hogy a nyelvkönyvek szelleme köszönő viszonyban sincsen a napi angol nyelvhasználattal. És akkor még nem beszéltem a kiejtésről, ami egyáltalán nem oxfordi, hanem még ugyanazon beszélő is másképpen, és nem szabályosan ejti a szavakat. Én körülbelül 40 éve tanulok angolul, de még nem értem a végére. Igaz, a magyarnak sem….

  Válasz
 18. Neményi András

  @Mező Imre

  Biztosan jobban megmarad.

  Sok tanuló esetében látom, hogy az orosz szavakra nem nagyon emlékszik, de azt el tudja mondani folyékonyan, oroszul, amit a tanárnak kellett jelenteni az óra előtt:
  tovaris ucsityelnyica…..

  Erre miért emlékszik, ha semmi másra nem?
  Mert ezt a mondatot megtanulta.
  És arra is emlékszik, hogy ez a mondat mit jelent.

  Válasz
 19. Barna

  2 évig voltam kinnt Angliában,de itthol nem nagyon használom az angolt,és kezdek felejteni.

  Válasz
 20. Mező Imre

  Pár napja láttam egy „szótanulást” vagyis a kikérdezést.

  Az apuka egy füzetből olvasta a szavakat és várta a fordítást.

  Még nézni is unalmas volt. Ahelyett, hogy mondatba foglalták volna ami talán könnyebben megmard.

  u.i Látom András te is a mondatban tanulásra célozgatsz

  Válasz
 21. Neményi András

  @Csilla

  Kedves Csilla!

  Kezdő szinten mindenképpen javaslom, hogy tanárral tanuljon, ne teljesen egyedül. Ha elárulja, melyik városban lakik, akkor megnézem és megírom, hogy én ott kitől tanulnék angolul.

  A nyelvtanra ne fektessen túl nagy hangsúlyt,
  az elején annyi is elég, hogy megértsék Önt, és Ön is értse, amit olvas vagy amit mondanak.

  Válasz
 22. Csilla

  Reménykedek,hogy tudnak segíteni:)
  többször hozzákezdtem a tanuláshoz,a szavak mennek, de a nyelvtan nagy gond nekem:( ÖTLET???hogyan lehetne megoldani a problémámat??
  Nem nevezném meg a nyelviskolát, de amit ígértek annak töredékét sem kaptuk meg a 160.000.-forintukért,ezért inkább egyedül kínlódok, de minden segítséget szívesen fogadok:)

  Válasz
 23. Ugrik Valeria

  Mivel enszerintem nincs nyelverzekem,ennek tudom be,hogy nem sikerul megjegyeznem az angol szavakat.

  Válasz