Ön olvasás vagy szöveghallgatás közben érzi magát komfortosabban, ha nyelvgyakorlásról van szó?

Vajon mik az egyik, illetve a másik oldal előnyei és hátrányai?
Nézzük először azokat, akik jobban szeretnek olvasni…

Vannak, akik a nyelvgyakorláson belül nagyobb hangsúlyt fektetnek az olvasásra, mint a szöveghallgatásra, illetve a beszédre. Olvasás közben komfortosabban érzik magukat: ha valamit nem értenek, újra és újra elolvassák, vagy kikeresnek szavakat a szótárból. Több idő van a fordításra, értelmezésre, gondolkodásra, a mondatok ismételgetésére.

Akik az olvasást kényelmesebbnek érzik, azok számára viszont a hallott szöveg értelmezése és a beszéd sokkal nehezebb! Van olyan, aki arra panaszkodik, hogy egy leírt szöveget – akár bonyolultabbat is – egész flottul meg tud érteni, szívesen olvas pl. idegen nyelvű újságokat, honlapokat. Ezzel szemben ha idegen nyelven szólnak hozzá, azt szinte egyáltalán nem érti, és nagyon nehezére esik megszólalni.

Lássuk a másik oldalt is: akik nem szeretnek idegen nyelven olvasni…

Megfigyeltem, hogy azok a tanítványaim, akik nem szeretnek idegen nyelven olvasni, azoknak könnyebben megy a beszéd. Nem kell belekényszeríteniük magukat, hogy olvasás helyett a beszédet gyakorolják, hiszen számukra ez a komfortosabb. Azokban a helyzetekben, amikor nincs lehetőség írásban kommunikálni, csak beszédben, akkor előnnyé válik az, ha valaki nem kifejezetten szeret olvasni. Bizonyos helyzetekben viszont hátránnyá válhat, mert akkor meggyűlhet a bajuk egy idegen nyelvű szöveggel, akár egy rövidebb, pl. reptéri felirattal vagy egy hosszabb szöveggel, pl. gyógyszer használati utasításával.

Mindkét oldalnak megvannak hát az előnyei és a hátrányai is. Mindkét esetben van megoldás a hátrányok kiküszöbölésére!

A hátrányokat nem csak azok tapasztalhatják, akik kezdő szinten vannak egy idegen nyelvből! Bizonyára ismeri Lomb Kató nevét: ő a 16 nyelven beszélő tolmács. Azt írja az egyik könyvében, hogy az orosz nyelvet főleg olvasás útján volt lehetősége tanulni. Ezért az írott szöveget mindig megértette, és szinte mindent el tudott mondani, csak alig értette a választ!

Meg kell találni a nyelvtanulásban az egyensúlyt az olvasás és a hallott szöveg/beszéd gyakorlása között!

Ha olvas, azzal bővíti a szókincsét, és fejlődik a beszédben is! Érdemes idegen nyelvű könyveket olvasni, és az abból tanult új kifejezések fokozatosan beépülnek majd a beszédébe.
Ha gyakorolja a hallás utáni szövegértést, pl. idegen nyelvű tv-műsort, beszélgetős műsort, szappanoperát néz, pár hónap alatt rengeteget fog fejlődni a szövegértésben és a beszédben is! Ezt saját magamon is tapasztalom. Én is szoktam tv-műsorokat nézni, kifejezetten nyelvgyakorlás céljából.

Összefoglalva tehát a javaslatom:

Olvasson, attól nőni fog a szókincse, és hallgasson sok szöveget, akkor előbb-utóbb eljut egy olyan szintre, amikor már nem okoz majd gondot, hogy szóban is megértsen másokat. Nem szabad elhanyagolni egyiket sem, csak azért, mert a másik Önnek most még komfortosabb!

Írja meg, Önnek melyik megy könnyebben: az olvasás vagy a hallott szöveg/beszéd?

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

277 hozzászólás a(z) “Ön olvasás vagy szöveghallgatás közben érzi magát komfortosabban, ha nyelvgyakorlásról van szó?” bejegyzéshez

 1. Kele Lajosné

  Nekem mind a kettő fontos !Csak azt hisszük ,olvasni?halgatni ,de ha valamít kihagysz vége az értelmezésnek ..Legalább is szerintem !Lehet ,hogy igy lassabban érsz el nagyon fontos dolgokat,de nekem ez így jó.

  Válasz
 2. Andrea Ombódi

  Üdvözlöm. Nekem jobban megy a hallot szöveg beszéd. Így tanultam meg csehül is egy minimális szinten. Az orosz felső fokon megy 9 éves korom óta beszélem. Angolul szeretnék megtanulni. De sajnos nem tudom hogy kezdjem el. Köszönöm Andrea.

  Válasz
 3. Almási Ágostonné

  Köszünöm a lehetőséget,hogy még választani is van lehetőség .
  Én a kettöt együtt szertném gyakorolni. Olvasi a szöveget és hallgatni a
  szöveget. Lehetséges ilyen megoldás??
  Szeretném azért megköszönni az Ön végtelen és jóindulatú hozzáállását,
  mert nagyon sokat segit az embereknek, ilyen önzetlen hozzáállás mint
  ahogy Ön segíti az embereket, nagyon ritka, talán nincs is.
  Jázmin

  Válasz
 4. Bauerné Biró Judit

  Tisztelt Tánár úr!Inkább az olvasást választom..Csak a kiejtés okoz gonddot es a sok kihagyás.Tisztelettel es kőszönettel

  Válasz
 5. Somogyi Gizella

  Üdv. Tanárúr. Nekem tetszik mind két verziő örülök hogy van ilyen lehetőség. Köszönöm további szép napot.

  Válasz
 6. Madácsi Jutka

  Olvasáskor könnyebben értelmezem a mondatokat, hallás után csak szavakat értek, nehezebben, lassabban megy.

  Válasz
 7. Szélpál Zsuzsa

  Nagyon hasznosak a nyelvleckék köszönöm szépen!
  Szép napot kívánok!
  További jó munkát!

  Válasz
 8. Éva Tóth

  Tisztelt Neményi András Tanár úr!
  Számomra a beszéd megértése sokkal nehezebb mint az olvasás megértése. Angol ismerőseimmel chaten beszélek a google fordító segítségével. Itt szoktam gyakorolni a kiejtéseket és a nyelvtani leirásokat (birtokos jelzök használata és ige idők).

  Tisztelettel: Tóth Éva

  Válasz
 9. Hegedüs Ferencné

  Mind a két verziót szeretem.
  Ha hallom, akkor nem értem a magyar fordotást.
  Ha olvasom ott a magyar fordítás.
  Ha bisztos vagyok 1-1 mondat vagy szó helyes leírásában, akkor a kejtésre figyelek.
  Más más emberek kiejtését is megfigyelem.
  Ezért nehezen és lassan tanulok.
  Nekem nincs ezzel problémám.

  Válasz
 10. Asperján István

  Kedves Tanár Úr, én jelenleg úgy fejlesztem magam leginkább, hogy angol nyelvű filmek magyar feliratozását figyelgetem./Netflix/eléggé élvezetesnek tartom, és érdekes a gyors eredeti angol magyarra fordított megfelelője kiírva. Csak nagyon oda kell figyelni, hogy az ember ne veszítsen fonalat és a cselekményt is lássa ne csak a kiírást! Üdvözlöm: Asperján István

  Válasz
 11. Fülöp Gyula

  üdvözlöm. én sajnos talán lustaságból inkább olvasok.Igaza van, igy a beszéd körülményesebb.Majd megprobálom elfogadni a tanácsát.
  köszönöm levelét üdvözlettel Fülöp Gyula

  Válasz
 12. Pribula Nándor

  számomra a beszéd megértése sokkal nehezebb mint az olvasás megértése..

  Válasz
 13. Pribula Nándor

  számomra a beszéd megértése sokkal nehezebb mint az olvasás megértése..

  Válasz
 14. Beliczai Mária

  Köszönöm, hasznos volt ezúttal is a tanácsa!
  Ha nehézségeim vannak, annak az életkortól kezdve sok más oka is van.
  Üdv! :)

  Válasz
 15. Töltéssy Zoltán

  Tisztelt Tanár Úr!
  Csak részkérdéseket tudok fölvetni.
  1. A motiváció a kezdés. Unokák tanulnak idegen nyelveken, hozzájuk akarok a nyelvtanuláson, a némettanuláson keresztül kapcsolódni. Sajnos az elevenebbik és gyorsabb észjárású unoka franciául tanul, úgy soha egy kukkot nem tanultam, mondtam.
  2. A nyelvtanulás célja. Nyilván ha Szlovákiában akarunk a párommal tölteni néhány napot, akkor a beszéd kerül első helyre. Angolul csak olvasok, mert reményem sincs arra, hogy egy eleven (most akkor egy vagy eleven?) brit alattvalóval találkozzam.
  Üdv, tz

  Válasz