Miért érdemes hangosan tanulni az idegen nyelvet?

Sokan megveszik a nyelvkönyveket, olvasgatják azokat, egyszer-kétszer esetleg még bele is hallgatnak a hanganyagba, de leginkább olvasva tanulnak.

A legtöbben, akik otthon, egyedül akarnak tanulni, sokszor nem mernek hangosan beszélni, kipróbálni fennhangon a mondatokat, és megpróbálni hangosan utánozni azt, amit a CD-n hallanak.

Miért félünk ettől, és miért lenne jó, ha ezen változtatnánk…

A legtöbben azért félünk ettől, mert már rég jártunk iskolába, és akkor sem úgy tanultunk, hogy hangosan felmondtuk a leckét. Azt gondolják sokan, hogy ez olyan „dedós”. Pedig nagyon hasznos, így sokkal jobban megjegyezzük, amit hangosan kimondtunk.

Egész más, ha az ember hangosan kimond egy mondatot, és nem csak magában motyogja őket. Sajnos, sokan úgy gondolják, hogy ha valaki magában beszél, az ciki! Na, nyelvtanulási célzattal nem az.

Meg kell teremteni a körülményeket ahhoz, hogy más ne zavarjon minket nyelvtanulás közben, és bátran, hangosan mondjuk ki a mondatokat. Erre leginkább akkor van jó alkalom, amikor egyedül vagyunk otthon, de megoldható úgy is, ha kimozdulunk otthonról, mondjuk egy erdei séta alkalmával.

Ha lazábbak vagyunk egy kicsit, rágörcsölés helyett bátrabbak, akkor könnyebben fog menni az egész nyelvtanulás.

Önnek mi a véleménye? Kérem, írja meg egy hozzászólás formájában!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

259 hozzászólás a(z) “Miért érdemes hangosan tanulni az idegen nyelvet?” bejegyzéshez

  1. Sőregi László Sőregi

    Jó napot kívánok kíváncsi vagyok hogyan lehet 70 évesen angolul megtanulni . Nagyon hasznos nak tartom

    Válasz
  2. Marika lázárné

    Elsősorban köszönöm a sok hasznos tanácsot, bíztatást .Én hangosan tanulok otthon ,és ez így nagyon jó mert tényleg jobban megmarad a fejemben. A családomat nem zavarja és engem sem nem érzem kellemetlennek , sőt még jó is így példát mutatni ,merjünk megszólalni.

    Válasz
  3. Szombati Tünde

    Nekem ismétlés céljából jó a n~met. Emberek közt tanultam beszélni, mivel kint dolgoztam pár hónapot. De az angol nehezebb nem nagyon olvasom de akarom. A hangos beszéd igaz. Beszélgetni kell németül
    De tényleg ismételni kell nekem is. Üdv,;Tünde

    Válasz
  4. Szabó Ferencné

    Nagyon szépen köszönöm a tanácsokat. Leginkább az a gondom olvasom a német szavakat, ugy gondolom, hogy tudom, de a kellő pillanatban amikor használni kellene nem tudom. Nem rögzül.

    Válasz
  5. Hornyák Évi

    Igen hasznos ha hangosan olvas az ember praktikusabb, mert Én is úgy szeretem! Valóban sokkal jobb!

    Válasz
  6. Baranyai csaba

    Sajnos egy email címre tudjuk kèrni a nègy bejelölt nyelv oktatást,de mindent leírunk egy kis noteszba! Ès aztán hangosan kiejtjük a leírt szavakat mondatokat.tanulunk hogy ha kell másoknak is tudjunk segíteni! Örök hála ès tisztelet a Tanár úrnak! UI; örömmel várjuk a további nyelv oktatásokat!

    Válasz
  7. Bakró-Nagy Erzsébet

    Kedves tanár úr igen nagyon fontos a hangos tanulás de èn kettö ki irásban kapom meg ès így nem tudom hogy melyiket hang sulyozam ki de èn ís kèrem tovább a nyelveket hogy tanuljanak tovább

    Válasz
  8. Babos József

    Tiszteletem!
    Az angolhoz hasonlóan a német ingyenes nyelvtanulás érdekelne! Van rá lehetőség?

    Köszönettel: Babos József

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves József!
      Egyszerre csak egy idegen nyelv tanulását javaslom.

  9. Babos József

    Tiszteletem!
    Az angolhoz hasonlóan a német ingyenes nyelvtanulás érdekelne! Van rá lehetőség

    Köszönettel: Babos József

    Válasz
  10. Balog Andrásné

    Kedves tanár úr!Igen fontos hogy hangosan ejtsünk ki szavakat sőt még úgy lenne szerintem a legjobb ha utánozzák a mondatokat is többször a ki ejtes miatt is ! Én legalábbis úgy próbálkozom vele! Üdvözlettel Baloghne.

    Válasz
  11. Zónainé Balla Ágnes

    Tisztelt cím!
    Ez teljesen igaz. A hangos tanulással jobban rögzül az idegen nyelv. Természetesen német nyelvterületen jobban menne a tanulás.
    Üdvözlettel: Zónainé Balla Ágnes Kecskemét

    Válasz
  12. Asperján István

    Tanár Úr, nekem is fontos a hangosabb ismételgetés, különösen a kiejtés miatt ézem ezt így, nem is annyira a szavak kifejezések rögződése szempontjàból. Most jöttünk nemrég haza Angliából a feleségemmel és volt alkalmam szembesülni pl. a Heathrow-n, hogy bizony milyen keveset tudok. De azért köszönhetően az Ön tematikus leckéinek, elboldogultunk, hazaértünk szerencsésen.Mindig egy kicsit jobb és könnyebb a megértés és kommunikáció.
    Üdvözlettel: Asperján István Kalocsáról.

    Válasz
  13. PásztorLeopoldTibor

    Nagyon sokan szégyelik mások előt a hangos gyakorlást,pedig a szorgalom és az igyekezet példamutató tevékenység amit megdícsérni és bíztatni kell nem kinevetni.

    Válasz
  14. Ilona

    Szerintem minden hangosan kimondott szó jobban rögződik, jobban meg lehet tanulni.
    Köszönettel : ilona

    Válasz
  15. Ilona

    Kedves Tanár úr! Szeretnék egy következő leckét kapni. Igen egyetértek, a hangosan tanullás eredményesebb. Köszönettel Ilona

    Válasz
  16. Ferencné Ilyés

    Ez így van. Én mikor álltalános iskolás voltam igy tanúltam. Mire haza értem megtanúltam minden, nem szégyeltem hangosan kimondani a tanúlni valókat. Most a kis unokáimat is így tanítom. Sokkal könnyeb így tanúlni. Maradok tisztelettel Ön iránt. Anna

    Válasz
  17. Zsuzsa

    Kedves Tanár Úr. Most találtam meg a levelei, amit nagyon szépen köszönök. Nem tudom, hogyan fogok boldogúlni mivel már nem vagyok fiatal és a nyelvérzékem sem valami jó. De az eddigi leckéket olvasgatván úgy érzem jobb ha ki mondjuk a szavakat, mondatokat hangosan. Szórakoztató is így mert tudok magamon nevetni milyen hülyeségeket mondok. Viszont úgy érzem többet segít. Hálás vagyok Önnek a segítségért. Köszönöm.

    Válasz
  18. Melinda

    Üdvözlöm. Biztos vagyok benne hogy jobb ha kimondjuk hangosan ,mert így hallani ha például elrontjuk. Persze egyből autómatikusan kijavítjuk.

    Válasz
  19. Harnos István

    Kedves Neményi András úr!
    Szeretném meg kapni a német nyelv leckéket.
    Előre is köszönöm
    Harnos István

    Válasz
  20. Reinwald Tibor

    Mester üdvözlöm. Már rég írtam levelet Önnek, de most úgy érzem, hogy igazat kell adnom abban, hogy ki kell mondanunk amit éppen tanulunk. Azért is jó a hangos tanulás, mert így haljuk is a szavakat és, ha elrontjuk a szót tudjuk automatikusan javítani. Ebben az a lényeg, hogy ha jó tanárunk is van magunk mellet, akkor sikeres a lesz a tanulás.
    Én megint egy kérdéssel fordulok Önhöz tanár úr. Még mindig az angol kiejtésen nem tudok átvergődni. Árulja el nekem, hogy honnan a fenébe tudnék én érthetően társalogni angolul, ha nem ismerem a kiejtések rendszerét. Ezt hónnan tudnám megtanulni? Ehhez kérek segítséget.
    Köszönöm szépen,

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Tibor!

      Minden angol szó kiejtését a magyar jelentésével együtt meg kell tanulni.

  21. Czeglédi Éva

    Kedves Neményi András! kisiskolásként nekünk elmagyarázták, hogyan kell tanulni. Alapvetően: hangosan. Szerintem nyelvet nem is lehet vagy talán nem is szabad másként. Üdvözlettel!

    Válasz
  22. Szendreiné Szatmári ÉVA

    Kedves NYELVMESTER! Nagyon jó a módszere. Sokat segít a nyelvtanulásban. Köszönet. ÉVA

    Válasz
  23. Toldy Attila Auto-Toldy center Kft

    Kedves Neményi úr
    Nagyon jó az Emailban küldött nyelvtanulás lehetősége .30 éve kint éltem Németországba 5 évig és csak a miniszótár segitségével szavakat tanultam sokat és igy próbáltam beszélni németül .Persze kinevettek de sokszor elmondták helyesen amit én mondani akartam. Most 76 évesen jólesne az ön által küldött Emailok tartalmát hangosan kiejtve gyakorolni ..Ha lehetne a szövegre klikkelve hangosan hallani sokkal jobb lenne szerintem Üdvözlettel és köszönettel Toldy Attila

    Válasz
  24. Blaho Gizella

    TISZTELT NEMENYI TANAR ÚR!
    Amikor iskolás voltam, akkor is mindig hangosan tanul-
    tam. Édesanyám szerette hallgatni, hogy jól mondom,
    amit olvasok.
    Most egyedül élek – sajnos- , ha időm engedi a tanulást,
    szeretek hangosan tanulni.
    Köszönöm a leckéket, mindig nagyon várom!
    Tisztelettel:Blaho Gizella

    Válasz
  25. Szabolics István

    Tisztelt Károly!
    Évek óta tanulom a német nyelvet autodidakta módon, de nem sajnos nem jutok előbbre. 😕 Az írott szöveggel már olyan szinten nincs gondom hogy olvasok és írok németül. A hallott szöveget viszont képtelen vagyok értelmezni, így sajnos válaszolni is csak tőmondatokban vagyok képes. ☹️

    Válasz
  26. Kőszegi Mária

    Szerintem is jobb hangosan tanulni. Én már középiskolában is hangosan tanultam a beszámolókra ill.vizsgákra. Tisztelettel Kőszegi Mária.

    Válasz
  27. Wellerné Peterdi Erzsébet Zsuzsanna

    Köszönöm szépen!Igen!
    Így igaz!Minden jót kívánok!

    Válasz
  28. Jakab István

    Kedves András!

    Teljesen igaza van megpróbálom kimondani nem csak magamban😁

    Válasz
  29. SLmon KJLára

    T, Tanár Ur !
    Ugy gondolom, hoy nagyon fontos hangosan mondani akár új szavakat, vagy mondatokat mondok, mert akkor hallom , amit mondok, és ez egy kicsit pótoljha , hogy egyedül tanulook , mintha valakivel brszélnék,, persze ez nem pótoilja , ha valaki vel tényleg beszélgetnék Mert nem elég, hogy én valamit kérdezek, meg kell érteni a választ , ez a nehezebb, füöként akkor , ha az a valaki nek angol az anyanyelve.Nem könnyü, de addig mondom a mondatokat, mig gondolkodás nélkül . gördülékenyen ki tudom mondani
    A tanácsokat hálásan köszönöm.
    Üdvözlettel: Salamon KLára

    Válasz
  30. Katalin

    Tisztelt András! Nos nekem egyedül is rém ciki! / de azért kimondom!/ Egy alap fokú tudás olasz nyelvből úgy, hogy hobby szinten tanulom a nyelvet mit takar? Hány szó, vagy mondat? Nyelvtanból mit kell/illik tudni ezen a szinten? Hálásan köszönöm a leckéket igyekszem szorgalmasan megtanulni őket! Hány leckéből áll az ingyenes sorozat? Köszönöm válaszát!

    Válasz
  31. Emma Anna

    Kedves András!! Teljes mértékben egyetértek önnel. Én először egyedül próbálgatom hangosan kimondani a szavakat. Gyakorlás után családi, ismerős körben próbálkozom, csak akkor van gond, ha rossz kiejtéssel tanulom meg.
    Köszönöm a leckéket.

    Válasz
  32. Krecz Lászlóné

    Tisztelt András.!
    Valóban jó hangosan tanulni. A nyelvérzék nagyon fontos.

    Válasz
  33. Margit Herskovits

    Hangosan, de hiszen sose vagyok egyedül, setalas közben is ciki mert idegenek hallják, de valahogyan megfogom próbálni, biztosan igaz amit mond, csak nehezen kivitelezhető. Köszönöm a tanácsot.

    Válasz