Miért érdemes hangosan tanulni az idegen nyelvet?

Sokan megveszik a nyelvkönyveket, olvasgatják azokat, egyszer-kétszer esetleg még bele is hallgatnak a hanganyagba, de leginkább olvasva tanulnak.

A legtöbben, akik otthon, egyedül akarnak tanulni, sokszor nem mernek hangosan beszélni, kipróbálni fennhangon a mondatokat, és megpróbálni hangosan utánozni azt, amit a CD-n hallanak.

Miért félünk ettől, és miért lenne jó, ha ezen változtatnánk…

A legtöbben azért félünk ettől, mert már rég jártunk iskolába, és akkor sem úgy tanultunk, hogy hangosan felmondtuk a leckét. Azt gondolják sokan, hogy ez olyan „dedós”. Pedig nagyon hasznos, így sokkal jobban megjegyezzük, amit hangosan kimondtunk.

Egész más, ha az ember hangosan kimond egy mondatot, és nem csak magában motyogja őket. Sajnos, sokan úgy gondolják, hogy ha valaki magában beszél, az ciki! Na, nyelvtanulási célzattal nem az.

Meg kell teremteni a körülményeket ahhoz, hogy más ne zavarjon minket nyelvtanulás közben, és bátran, hangosan mondjuk ki a mondatokat. Erre leginkább akkor van jó alkalom, amikor egyedül vagyunk otthon, de megoldható úgy is, ha kimozdulunk otthonról, mondjuk egy erdei séta alkalmával.

Ha lazábbak vagyunk egy kicsit, rágörcsölés helyett bátrabbak, akkor könnyebben fog menni az egész nyelvtanulás.

Önnek mi a véleménye? Kérem, írja meg egy hozzászólás formájában!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

251 hozzászólás a(z) “Miért érdemes hangosan tanulni az idegen nyelvet?” bejegyzéshez

 1. Babos József

  Tiszteletem!
  Az angolhoz hasonlóan a német ingyenes nyelvtanulás érdekelne! Van rá lehetőség?

  Köszönettel: Babos József

  Válasz
 2. Babos József

  Tiszteletem!
  Az angolhoz hasonlóan a német ingyenes nyelvtanulás érdekelne! Van rá lehetőség

  Köszönettel: Babos József

  Válasz
 3. Balog Andrásné

  Kedves tanár úr!Igen fontos hogy hangosan ejtsünk ki szavakat sőt még úgy lenne szerintem a legjobb ha utánozzák a mondatokat is többször a ki ejtes miatt is ! Én legalábbis úgy próbálkozom vele! Üdvözlettel Baloghne.

  Válasz
 4. Zónainé Balla Ágnes

  Tisztelt cím!
  Ez teljesen igaz. A hangos tanulással jobban rögzül az idegen nyelv. Természetesen német nyelvterületen jobban menne a tanulás.
  Üdvözlettel: Zónainé Balla Ágnes Kecskemét

  Válasz
 5. Szabó Lajos

  A tanulás kő elkövetett hobákra saját maga jövök rá,így jobban megértem mintha más magyarázná el mit miért ne,vagy miért közelező tennem! .ha kijtési problémám van,megnézem és meghallgatom a fordítóban!

  Válasz
 6. Asperján István

  Tanár Úr, nekem is fontos a hangosabb ismételgetés, különösen a kiejtés miatt ézem ezt így, nem is annyira a szavak kifejezések rögződése szempontjàból. Most jöttünk nemrég haza Angliából a feleségemmel és volt alkalmam szembesülni pl. a Heathrow-n, hogy bizony milyen keveset tudok. De azért köszönhetően az Ön tematikus leckéinek, elboldogultunk, hazaértünk szerencsésen.Mindig egy kicsit jobb és könnyebb a megértés és kommunikáció.
  Üdvözlettel: Asperján István Kalocsáról.

  Válasz
 7. PásztorLeopoldTibor

  Nagyon sokan szégyelik mások előt a hangos gyakorlást,pedig a szorgalom és az igyekezet példamutató tevékenység amit megdícsérni és bíztatni kell nem kinevetni.

  Válasz
 8. Ilona

  Szerintem minden hangosan kimondott szó jobban rögződik, jobban meg lehet tanulni.
  Köszönettel : ilona

  Válasz
 9. Ilona

  Kedves Tanár úr! Szeretnék egy következő leckét kapni. Igen egyetértek, a hangosan tanullás eredményesebb. Köszönettel Ilona

  Válasz
 10. Ferencné Ilyés

  Ez így van. Én mikor álltalános iskolás voltam igy tanúltam. Mire haza értem megtanúltam minden, nem szégyeltem hangosan kimondani a tanúlni valókat. Most a kis unokáimat is így tanítom. Sokkal könnyeb így tanúlni. Maradok tisztelettel Ön iránt. Anna

  Válasz
 11. Zsuzsa

  Kedves Tanár Úr. Most találtam meg a levelei, amit nagyon szépen köszönök. Nem tudom, hogyan fogok boldogúlni mivel már nem vagyok fiatal és a nyelvérzékem sem valami jó. De az eddigi leckéket olvasgatván úgy érzem jobb ha ki mondjuk a szavakat, mondatokat hangosan. Szórakoztató is így mert tudok magamon nevetni milyen hülyeségeket mondok. Viszont úgy érzem többet segít. Hálás vagyok Önnek a segítségért. Köszönöm.

  Válasz
 12. Melinda

  Üdvözlöm. Biztos vagyok benne hogy jobb ha kimondjuk hangosan ,mert így hallani ha például elrontjuk. Persze egyből autómatikusan kijavítjuk.

  Válasz
 13. Harnos István

  Kedves Neményi András úr!
  Szeretném meg kapni a német nyelv leckéket.
  Előre is köszönöm
  Harnos István

  Válasz
 14. Reinwald Tibor

  Mester üdvözlöm. Már rég írtam levelet Önnek, de most úgy érzem, hogy igazat kell adnom abban, hogy ki kell mondanunk amit éppen tanulunk. Azért is jó a hangos tanulás, mert így haljuk is a szavakat és, ha elrontjuk a szót tudjuk automatikusan javítani. Ebben az a lényeg, hogy ha jó tanárunk is van magunk mellet, akkor sikeres a lesz a tanulás.
  Én megint egy kérdéssel fordulok Önhöz tanár úr. Még mindig az angol kiejtésen nem tudok átvergődni. Árulja el nekem, hogy honnan a fenébe tudnék én érthetően társalogni angolul, ha nem ismerem a kiejtések rendszerét. Ezt hónnan tudnám megtanulni? Ehhez kérek segítséget.
  Köszönöm szépen,

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Tibor!

   Minden angol szó kiejtését a magyar jelentésével együtt meg kell tanulni.

 15. Czeglédi Éva

  Kedves Neményi András! kisiskolásként nekünk elmagyarázták, hogyan kell tanulni. Alapvetően: hangosan. Szerintem nyelvet nem is lehet vagy talán nem is szabad másként. Üdvözlettel!

  Válasz
 16. Szendreiné Szatmári ÉVA

  Kedves NYELVMESTER! Nagyon jó a módszere. Sokat segít a nyelvtanulásban. Köszönet. ÉVA

  Válasz
 17. Toldy Attila Auto-Toldy center Kft

  Kedves Neményi úr
  Nagyon jó az Emailban küldött nyelvtanulás lehetősége .30 éve kint éltem Németországba 5 évig és csak a miniszótár segitségével szavakat tanultam sokat és igy próbáltam beszélni németül .Persze kinevettek de sokszor elmondták helyesen amit én mondani akartam. Most 76 évesen jólesne az ön által küldött Emailok tartalmát hangosan kiejtve gyakorolni ..Ha lehetne a szövegre klikkelve hangosan hallani sokkal jobb lenne szerintem Üdvözlettel és köszönettel Toldy Attila

  Válasz
 18. Blaho Gizella

  TISZTELT NEMENYI TANAR ÚR!
  Amikor iskolás voltam, akkor is mindig hangosan tanul-
  tam. Édesanyám szerette hallgatni, hogy jól mondom,
  amit olvasok.
  Most egyedül élek – sajnos- , ha időm engedi a tanulást,
  szeretek hangosan tanulni.
  Köszönöm a leckéket, mindig nagyon várom!
  Tisztelettel:Blaho Gizella

  Válasz
 19. Szabolics István

  Tisztelt Károly!
  Évek óta tanulom a német nyelvet autodidakta módon, de nem sajnos nem jutok előbbre. 😕 Az írott szöveggel már olyan szinten nincs gondom hogy olvasok és írok németül. A hallott szöveget viszont képtelen vagyok értelmezni, így sajnos válaszolni is csak tőmondatokban vagyok képes. ☹️

  Válasz
 20. Kőszegi Mária

  Szerintem is jobb hangosan tanulni. Én már középiskolában is hangosan tanultam a beszámolókra ill.vizsgákra. Tisztelettel Kőszegi Mária.

  Válasz
 21. Wellerné Peterdi Erzsébet Zsuzsanna

  Köszönöm szépen!Igen!
  Így igaz!Minden jót kívánok!

  Válasz
 22. Jakab István

  Kedves András!

  Teljesen igaza van megpróbálom kimondani nem csak magamban😁

  Válasz
 23. SLmon KJLára

  T, Tanár Ur !
  Ugy gondolom, hoy nagyon fontos hangosan mondani akár új szavakat, vagy mondatokat mondok, mert akkor hallom , amit mondok, és ez egy kicsit pótoljha , hogy egyedül tanulook , mintha valakivel brszélnék,, persze ez nem pótoilja , ha valaki vel tényleg beszélgetnék Mert nem elég, hogy én valamit kérdezek, meg kell érteni a választ , ez a nehezebb, füöként akkor , ha az a valaki nek angol az anyanyelve.Nem könnyü, de addig mondom a mondatokat, mig gondolkodás nélkül . gördülékenyen ki tudom mondani
  A tanácsokat hálásan köszönöm.
  Üdvözlettel: Salamon KLára

  Válasz
 24. Katalin

  Tisztelt András! Nos nekem egyedül is rém ciki! / de azért kimondom!/ Egy alap fokú tudás olasz nyelvből úgy, hogy hobby szinten tanulom a nyelvet mit takar? Hány szó, vagy mondat? Nyelvtanból mit kell/illik tudni ezen a szinten? Hálásan köszönöm a leckéket igyekszem szorgalmasan megtanulni őket! Hány leckéből áll az ingyenes sorozat? Köszönöm válaszát!

  Válasz
 25. Emma Anna

  Kedves András!! Teljes mértékben egyetértek önnel. Én először egyedül próbálgatom hangosan kimondani a szavakat. Gyakorlás után családi, ismerős körben próbálkozom, csak akkor van gond, ha rossz kiejtéssel tanulom meg.
  Köszönöm a leckéket.

  Válasz
 26. Krecz Lászlóné

  Tisztelt András.!
  Valóban jó hangosan tanulni. A nyelvérzék nagyon fontos.

  Válasz
 27. Margit Herskovits

  Hangosan, de hiszen sose vagyok egyedül, setalas közben is ciki mert idegenek hallják, de valahogyan megfogom próbálni, biztosan igaz amit mond, csak nehezen kivitelezhető. Köszönöm a tanácsot.

  Válasz