Nincs térerő – nincs nyelvtudás?

Egyik kedves olvasóm írta, hogy elutazott külföldre a barátjával, aki az okostelefonjára esküdött, illetve a telefonon segítségével használt fordító programmal szeretett / tudott leginkább kommunikálni.

De pechére, ahová mentek, ott nem volt térerő, így kénytelen volt a fordítóprogram nélkül boldogulni, és a saját, szerény nyelvtudására támaszkodni. Nem volt könnyű dolga.

Megpróbáltam elképzelni, milyen érzés lehet annak, aki szeret beszélgetni, minden gondolatot, minden mondatot egy telefonba bepötyögni… folyamatosan, akár éveken át.

Hiszen ennyi idő alatt, ennyi energiával könnyedén meg lehet tanulni akár angolul is, nem? Meg talán kényelmesebb is beszélgetni, mint folyton a telefont tölteni, és minden mondatot beírni, amit mondani szeretnénk…

Könnyű a telefon rabjává válni, de erős elhatározással ki lehet alakítani új szokásokat, bármilyen életkorban.


Ön mit gondol erről? Kérem, írja meg egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

263 hozzászólás a(z) “Nincs térerő – nincs nyelvtudás?” bejegyzéshez

  1. Molnár Lászlóné

    Kedves Tanár Úr!
    Nagyon nagy örömet okoz számomra a „Buldózer” tananyag.
    Nem túlzok, ha azt mondom, hogy 60 évet kellett várnom erre a kincsre.
    Középiskolában tanultam fr. nyelvet, de beszélni egyáltalán nem tudtam. Viszont – azon a szinten – megtanultam a nyelvtant, így annak (amennyi megmaradt belőle/!/) most nagy hasznát veszem.
    Így most erősen gyérülő memóriával, de annál nagyobb lelkesedéssel vágok bele a fr. nyelvtanulásba.
    Üdvözlettel: Molnár Lászlóné

    Válasz
  2. Molnár László

    Kedves András! Köszönöm a lehetőséget hogy így tanúlhatom a nyelvet így 60 hoz közel.Túl elfoglalt vagyok, nemrég vettünk egy csházat. Ahogy van egy kis időm úgy olvasgatom a leckéket. Már nagyon lemaradtam.
    Én is voltam már úgy hogy fordítóval akartam érvényesülni. Bizony nehezen ment….
    Üdv: Molnár László

    Válasz
  3. Böhm Imre

    Kényelmesnek találom a telefon által nyújtott szolgáltatásokat.Nagyon rákaptam.

    Válasz
  4. Radics Csabane

    Szép napot.Nekem mind kettő nehéz .Olvasok is és szívesen és jobban megértem ha mondják nekem.

    Válasz
  5. Békésiné Stein Irma

    “Amit megtanulsz azt nem veheti el senki!” “Ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy!”

    Válasz
  6. Lovászné Tompa Zsuzsa

    Nagyon jónak tartom. És nagyon jó, hogy a kiejtés is le van. Irva.

    Válasz
  7. Bea

    Tisztelt Tanárúr! Köszönöm szépen a gyorsan àt küldött leckét.Mèg nincs véleményem, mert nagyon új vagyok nyelvtanulàsban;;, /kicsit aggódom is hogy, fog e egyáltalán memmi/.de,lelkes vagyok. 🙂.

    Válasz
  8. Jolán Jakab

    Tisztelt Tanár Úr. Egyetértek abban hogy a fordító program nem a legtökéletesebb még ha van térerő, ezt gyakorlatból tudom. Nem a külföldi útjaimból hanem a munkám során tapasztalom. Már többször elkezdtem az angol nyelv tanulását , de mindig kudarcot vallottam. Üdvözlettel Joli

    Válasz
  9. Toka Erzsébet

    Üdvözlöm így gondolom én is . Több éven át próbáltam angol német nyelvet tanulni , sajnos nagyon kevés az ami megmaradt . Voltam Egyiptomba ahol angol nyelv érvényesül , annyira szükség lett volna a tudásra . Köszönöm a lehetőséget , megpróbálom .

    Válasz
  10. Borbély András

    Kedves András, szerintem az élő beszélgetés sokkal többet ér a gépinél, ezért is tanulom a németet, mert ott szeretnék dolgozni.Az a kérdésem, hogy mit jelent az A2, és a B1? Kérem fordítsa le nekem ezt a mondatot. Hast du ein abgeschlossene Berufsausbildung? Danke schön, alles gut!

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Az A2 és a B1 egy tudásszintet jelöl az. Az A2 az egy belépőszint, a B1 már használható nyelvtudás, a régi alapfoknál kicsit magasabb szintű.
      Van szakképesítése?

  11. Eszenyi Mónika

    Egyet értek ,bár az iternet segíti az életünket,de nagyrészt káros az emberi kapcsolatokra.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Mónika!
      Szerintem nem az internet a káros, hanem az, ha az emberek egész nap a gép előtt ülnek.

  12. Söményi Ildikó

    Kedves Neményii András !
    Véleményem szerint könnyebb megtanulni ,mint telefonon próbálkozni.
    Nem beszélve arról ,hogy biztonságot és önbizalmat ad.

    Üdvözlettel:

    Válasz
  13. Flóra B. Laborcz

    Kedves Nyelvmester! Most is külföldon, illetve csak Erdélyországbsn vagyok, Marosvásárhelyen, ahol minden második ember magyar. Aki román, vagy tud magyarul, vsgy nem, de aki nem angolul se tud. Mindettől fü&etlenül jó lene beszélni az angol nyelvet. Tisztelettel

    Válasz
  14. Berki Gyöngyi

    Kedves András!
    Először is elnézést, hogy nem a megfelelő helyen írok, de egy személyes problémám van és máshogy nem tudom Önt elérni. 61 éves, rokkantnyugdíjas vagyok. Régi vágyam, hogy megtanuljak angolul. Többször próbálkoztam vele, de kudarcba fullad minden kísérletem. Az Ön módszerével úgy érzem sikerülhet eljutnom egy szintre. Jelentkeztem az ingyenes nyelvleckékre és megvettem a Bulldózer angolt. Csak gratulálni tudok, mert SZUPER! A problémám, hogy ma lejár a határidő a Bulldózer folytatására és én nem tudom megrendelni, mert nincs rá keret. Szeretném a folytatást, de csak 04.12.-én jön meg a nyugdíj. Addig örülök, hogy megélünk valahogy. Ha lenne rá mód, akkor szeretném megvenni a folytatást. Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Gyöngyi!
      Írjon egy e-mail-t az ügyfélszolgálatnak:
      info kukac nyelvmester pont hu címre.
      Tisztelettel,
      Neményi András

  15. Felföldi Károly

    Kedves András! Szerintem nem lehet egy napon említeni azt a tényt, hogy a nyelvtudással boldogulni valahol, vagy a fordító gépet nyomkodva érvényesüljön az ember.Nyilván nehéz, főleg felnőtt korban munka mellett leülni tanulni, de hála az Ön segítségével ez könnyebb és sikerélményhez jutás miatt izgalmas is.Köszönöm a támogatást, szívesen veszem, ha továbbra is megtisztel egy- egy lecke elküldésével.
    Üdvözlettel Felföldi Károly

    Válasz
  16. Németh Ferencné

    Ez így igaz. Telefon nélkül igen nehéz megszólalni, mert az embernek lámpaláza van és egy bizonyos félsze is, hogy hogyan is kezdjen neki.

    Válasz
  17. Kőszegi Mária

    Tisztelt Neményi Úr! Én egyáltalán nem vagyok híve a fordító programnak. MEG KELL TANULNI A NYELVET! Én 12 évig tanultam rossz módszerrel, de nem adtam föl, pedig nehéz volt! Utána vettem meg az Ön könyveit, ezt is nehéznek éreztem sokáig, de ezt sem adom föl! Most már kezdek kisebb mondatot alkotni. Tisztelettel Kőszegi Mária.

    Válasz
  18. Csikós Zsuzsanna

    Úgy gondolom, hogy néha jól jöhet egy kis telefonos segítség de igazán támaszkodni a saját tudásunkra érdemes. Inkább a saját tudást töltsük fel és akkor nincs gond akkor sem ha nincs térerő

    Válasz
  19. Grec Margit

    Tisztelt András ,
    Nem rég érkeztünk haza Dubai ból , ahová
    kirándulni mentünk egy csoporttal .
    Mivel , hogy nem Uniós országba voltunk , a mobil telefon használata sokba kerülhetett volna, ezért ajánlatos volt inkább lezárva tartani az ott tartózkodás
    alatt . Angol nyelven zajlott minden kommunikálás,
    tehát elő kellett vegyem az angol nyelv ismeretemet ! Meg lepődtem saját magamon , hogy simàn tudtam magam kifejezni angolul és meg értettem azt amit màsok
    mondtak . Igaz , utazás előtt , átvettem az Öntől kapott angol nyelvleckéket melyek ,most ,megmutatták az jó eredményt .
    Hálás szívvel mondok Önnek köszönetet a sok értékes angol nyelvleckékért , kívánva jó egészséget és jó nyelv tanítást a továbbiakban .
    Maradok tisztelettel , Margit , Aradról .

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Margit!
      Örülök, hogy ilyen jól sikerült az utazás során boldogulni!

  20. gergelyfi sándor

    anno skóciában én is ezt a telefonos forditást kezdtem el használni,de rájöttem hogy ennyi erövel akár a szavakat othon beirva megtanulhatom,és akkor nemlessz szükségem a késöbbiekben a telefon segitségére ,sajnos sokan csak pár szót ,mondatot tanulnak meg és ebböl gazdálkodnak,és akkor jön a makogás,meg hogy nem tud angolul vagy németül,ismertem olyn munkatársat aki csak azt tanulta meg hogy dont speak englis,elég nevetségesvolt hogy mindenhol evvel érvelt,csupán lustaságbol,hiszen ugyan annyit volt kint mind én,én megtanultam az alapokat legalább angolul,most meg majd a német nyelvet szeretném elsajátitani,de azt már magasabb szinten,mert ahova mennék dolgozni ott társaslgási szint az elvárt nyelv tudás

    Válasz
  21. Tengeri Katalin Mária

    Az Emberi komminikációt,,személyes pátbeszédet az emberi tàlsalgást szemtől szemben,,mem tudka pótolni semmi!!

    Válasz
  22. Szente Mária

    Tisztelt Tanár Úr!
    Számomra mindenképpen a nyelvtudás a fontosabb. Mi sem bizonyítja jobban, hogy most 77 évesen tanulom a francia nyelvet ( Ön által 🙂) . Párommal sokat utazunk, ő 4 nyelven beszél felső fokon, de magam is szeretnék az adott ország nyelvén beszéni. Nekem ez csak a második idegen nyelv lesz, de nagy elánnal veszem a nyelvtanulást. Az orrhang már elég jó a kiejtésemnél, de az „r ” betű még nagyon magyaros😀 . Nem tanulok görcsösen, hamar megjegyzem az új szavakat, semmiért sem cserélném fel a saját fordításom telefoni vagy egyéb kisegítőre, természetesen, amig kezdő vagyok és a helyzet úgy hozná, akkor nyílván úgy segítenék magamon.
    Örömmel és tisztelettel köszönöm, hogy ilyen jó módszerrel segít a tanulásban. A legközelebbi párizsi úton áldani fogom Tanár Úr! KÖSZÖNÖM ,Nati.

    Válasz
  23. Tamas Zsuzsanna

    Tisztelt Tanar Ur,

    A tudasomra tamaszkodom, vettem igenybe szotar, internet segitseget, de megtanulni jobb.
    Az ido elore haladtaval nehezkesebb, viszont megeri a raforditott idot.

    Koszonettel es tisztelettel
    T.Zsuzsanna

    Válasz
  24. Erika

    Mindenképpen a nyelvtudast támogatom. Időnként szükség lehet kifejezések, szavak keresesere az interneten. De számomra elképzelhetetlen, hogy teljes beszélgetéseket forditoprogram segítségével bonyolítsak.
    Az idegen nyelvek is, és gyönyörű magyar nyelvünk gazdag tobb jelentésű szavakban. És csodálatos élmény, ha 2 ember a világ kulonbozo részéről megerti egymás gondolatait, különféle témákról alkotott véleményét stb.

    Válasz
  25. János

    Jó napot Tanár úr!Köszönöm szépen sokat segített, én jó véleménnyel vagyok oktatás iránt.

    Válasz
  26. Szarka Ferencné

    Nagyon fontosnak tartom a fordítóprogramot is bizonyos esetekben, de igazi sikerélménye így nem lesz.

    Válasz
  27. Vilma

    Tisztelt Neményi Úr!
    Hát, ha illetlenül akarnám mondani, ez az, amikor a fagyi visszanyal! Sajnos nagyon sok ember a technika rabjává vált. Teljesen egyetértek Önnel, feleslegesen elpazarolt nagyon sok-sok időt az illető. A másik gondolatom az, hogy arra van ideje az embernek, amit akar, amit szeretne.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      És van aki azt tapasztalta, hogy:
      „Ráadásul az okostelefon sokszor beleront, mert azt hiszi, hogy jobban tudja, hogy én mit akarok mondani.”

  28. Reinwald Tibor

    Szép jónapot Tanárúr.
    A véleményem az ugyan úgy szól, mint azt már régebben Említette, hogy egy embernek legalább egy nyelvet folyékonyan, de legalább segítség nélkül megkéne tanulnia. Én is elkezdtem angolul tanúlni. Elég lassan haladok, de a rászorvitott idő szerintem eredménnyel fog járni.
    További szép napot kívánok.

    Válasz
  29. Péter Budai

    Nagyszerű dolog, hogy létezik már online fordító. Én nem abban látom az előnyét, hogy kiváltsa a nyelvtudást. Segítségként használom, ha valami nem jut hirtelen eszembe, vagy épp nagyon fáradt vagyok és nem ‘nyelvész üzemmódban’ vagyok. Korábban, amikor nagy elánnal és érdeklődéssel tanultam angolul, az Országh-féle nagyszótárakat szerettem forgatni, mert mire eljutottam a keresett szóig, rég kiírtam sok-sok mást is. Ez azonban nem életszerű a lakáson kívül – oda jók ezek a megoldások. Ne feledjük továbbá, hogy a tanulás (remélhetőleg) sikerélményt is hoz, az pedig ösztönöz és engedi felfedezni a bennünk rejlő lehetőségeket. Hozzájárul a fejlődésünkhöz, érdekesebb és értékesebb emberré tesz minket. Egy online fordító ebben nemigen tud nagy segítség lenni. Ki látott már olyan felvételit, ahol azt kérdezték a jelölttől, hogy tud-e online fordítót használni!?
    Engem nagy örömmel tölt el, hogy most épp németül tanulok a Bulldózer módszerével. :)

    Válasz
  30. Windisch Anna

    Egyetértek
    Tùl sok mindent pòtòl a telefon
    Az élet minden területén
    Elküldenék a környezetemböl
    néhàny embert l’oyant helyre
    ahol nincs térerö
    Esetleg tùlélö tàbort szervezni
    A nyelvtanulàs és az élet
    sok területére igaz
    Ami igazàn fontos megkövetel némi vért és veritéket

    Válasz
  31. Hajósi Sándor Csab

    Nem csak térerő szükséges hozzá.Internet kapcsolat is szükséges. Az adott ország által használt internet szolgáltatások megegyeznek az itthoni szolgáltatóékkal.(Yet Tel.T.com. Vodafon, stb.
    A tanultakat külföldön fellehet frissíteni. 1997-1998ig tanultam az angol nyelvet napi 8 órában. 2018-ban volta Londonban ismerősöknél s bekapcsolódtam a beszélgetésbe. Mondták ,hogy ennyi kihagyott idő után is elég jó beszéltem angolul. Az adott környezetben figyeli a beszélő emberek kiejtéseit, mondataikat akkor tanulhat tőlük.

    Válasz
  32. Dr.Juhász Katalin

    Az okostelefon/fordító kütyü csak maximum kiegészítésre jó.
    Nagyon tetszik a program(angol),külön örülök a fonetikus kiejtés leírásoknak a hieroglifák helyett.
    De! Keveslem a napi leckét.Nincs fizetős alternatíva,ahol egy nap több lecke is megtanulható lenne?

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Katalin!

      Ajánlom figyelmébe a nyelvkönyveimet.

  33. Czine Zsigmond

    Egyetértek azzal véleménnyel,hogy a nyelvismeretet,nyelv tudást az okos telefon sem helyettesíteni,sem pótolni nem tudja.

    Válasz
  34. Irén

    Kedves András !
    Köszönöm az érdeklődést, a nyelv tanulása praktikusabb, illetve hasznosabb mint a fordító program.

    Válasz
  35. Galiba Edit

    Kedves Nyelvmester!
    Valóban lehet boldogulni nyelvtudás nélkül is az okos telefonok segítségével, azonban sokkal nehézkesebb, és nagy a félreértelmezés kockázata is.
    Agyunknak, főleg idősebb korban, folyamatos tréningezésre van szüksége, melyre kitűnő lehetőség a nyelvttanulás.
    Köszönöm a nyelvttanulás lehetőségét a Nyelvmester segítségével. Üdv: Galiba Edit

    Válasz
  36. Csehné Erzsi

    Igaza van, mert jobb tudni az adott nyelvet, mint bárkire, vagy bármire támaszkodni.

    Válasz
  37. Albrecht Tamás

    Kedves Tanár Úr!
    Hát, igen, igen sokan vannak az okos telefon megszállottjai. Ha valaki odaáll egy társasághoz idegen nyelvet beszélni az ő kis telefonjával az szerintem egy kicsit nagyképű. A pötyögtetésével cak feltartja a társalgást. és a beszélgetés elveszti a lényegét és érdekességét. Így nyelvet nem lehet tanulni. Viszont leckeírásnál és tanulásnál megkönnyítheti a megoldásokat. Tehát egy ilyen pötyögtetőt egy bizonyos országban „DURÁK” -nak hívják. Tanár Úr tudja, hogy mit jelent.
    Egy jó hírrel megörvendeztetném a Tanár Urat. Megírtam az első két levelemet. Egyiket Észtországba /6soros volt/ a másikat Angliába /20 soros volt/. Mély tisztelettel A.Tamás

    Válasz
  38. Szalai Ildikó

    Forditógepre várni a folyamatos kommunikacióban nem előnyös,segítségnek jól jöhet,de csak így beszélni komolytalan.

    Válasz
  39. Csécs Ágnes

    Kedves András!

    Tökéletesen egyetértek az Ön véleményével. Ugyan szoktam használni a gogle fordítót, de csak akkor, ha pl. egy angol szövegben nem tudok egy szót, vagy ha egy kertészboltban a cserepes virágon a „használati utasítás” angolul van és nem tudok mindent lefordítani. Tehát alkalmanként jó, ha van ilyen segítség, de amit mi magunk megtanulunk – és szeretnénk is használni – azt a tudást nem vehetik el tőlünk.

    Válasz
  40. Katalin Karaba

    Tisztelt Nyelv mester.
    Teljesen igazavan.A tudás egy hatalom ” ahogy mondják.
    Én írtam már önnek. És szeretnék Német nyelven beszélni.
    Előre is köszönöm szépen a segítséget. Kati.

    Válasz
  41. Dr. Fillér Ferencné

    Kedves András!
    Érdekesnek találtam a telefonos kommunikációt, de természetesen előfordulhat több ilyen „nem várt” segítség lehetősége. Egyszerűbb gyakorolni és tanulni az adott nyelvterületen használatos idegen nyelvet -akár turisztikai szempontokat figyelembe véve is-, hogy ne induljunk el csak saját nyelvünk ismeretével.
    Üdvözlöm: Mária

    Válasz
  42. Balázsné Papp Katalin

    Sajnos már 68 éves vagyok, és természetesen elutasítnám az úgynevezett okostelefont. Használom én is és rengeteg elönye van de talán ugyanannyi hátránya is. Tanulni kéne mikor mennyit használjuk. Egyenlőre korlátok nélkül , kritika nélkül az élletünk része. Talán az iskolában kéne erre valami megoldást találni , oktatni.

    Válasz
  43. Czeglédi Éva

    Kedves Neményi András!Én is úgy gondolom, hogy sokkal többet ér az a tudás, ami a fejünkben van. Amiért megdolgoztunk, ami igazán a miénk.

    Válasz