Nehézségeim a nyelvtanulás során

Sokszor megkapom a nyelvtanulóktól, hogy nekem könnyű, mert én az anyanyelvemen kívül másik öt nyelven is beszélek…

Az a helyzet, hogy ez nem volt mindig így. :) Sokan úgy gondolják, hogy nekem minden azonnal megragadt a fejemben, azonnal kedélyesen tudtam csevegni bárkivel, és még írásban is tökéletes voltam. Nem. Én nem vagyok nyelvzseni.

Szeretnék egy kicsit mesélni Önnek az én nehézségeimről…

Amikor 18 éves koromban szóltak otthon, hogy már több éve tanulok németül, és tegyem le a nyelvvizsgát, azt mondtam, jó, elmegyek vizsgázni. Arról nem volt szó, hogy készüljek is fel a vizsgára, így persze megbuktam. A motivációm akkoriban gyakorlatilag nulla volt.

4 évvel később, változott a helyzet. Akkor már én is le akartam tenni a vizsgát, és nemcsak egy otthoni elvárás volt. Így hát felkészültem rá. Elegem lett abból, hogy a némettanáromtól rengeteg szidást kaptam, hogy mennyre hibásan beszélek. Azt mondta, így sosem fogom megkapni a nyelvvizsgát. (A németek meg mindig megdicsértek, hogy milyen jól kommunikálok.)

Bizonyítani akartam, és 1985 elején megfogadtam, hogy végre leteszem a középfokú nyelvvizsgámat németből. Azt nem mondom, hogy könnyű volt. 5 év tanulás után is több hónapom ráment a felkészülésre. Végignéztem mik a feladatok, és azokat célirányosan gyakoroltam. Újságcikkek, magnóértés, nyelvtani tesztek. Ez utóbbit nem szerettem, kettest kaptam belőle, de annyira azért megtanultam, hogy a vizsgára elég legyen. (Nem tudom, ki szeret olyan mondatokat fordítani, hogy: „Ha esett volna az eső, magammal vittem volna az esernyőmet.”)

Amikor a tanáromnak megmutattam a bizonyítványt, azt mondta, hogy: „Gratulálok, nem hittem volna.”

Az orosszal még rosszabbul jártam…

1987 őszén azt mondta az orosztanárom, hogy már jól tudok oroszul, menjek el, és tegyem le a középfokú nyelvvizsgát. Akkor németből és angolból már megvolt, és ő azt mondta, hogy nekem ez nem lehet probléma. Hiszen már 10. éve tanultam oroszul.

Tudtam, mik a vizsgafeladatok, azokat célirányosan gyakoroltam, aztán a vizsgán megbuktam. Ekkor elkezdtem járni egy nyelvtanfolyamra, majd amikor 3 műszakban dolgoztam, magántanárhoz mentem. Így további fél évnyi orosztanulás után, újabb tanári biztatás hatására ismét elmentem vizsgázni. És ismét megbuktam. A tanárom azt mondta, hogy nem hiszi el.

Ezután bevonultam katonának. Ott szabadidőmben, amíg a többiek pingpongoztak vagy keresztrejtvényt fejtettek, én oroszul tanultam. Olvasgattam az olvasmányokat, újságcikkeket fordítottam, gyakoroltam a nyelvtani teszteket.

A vizsgám pedig harmadik nekifutásra sikerült.

Számoljunk egy kicsit: 10 év orosztanulás után további 1 évet kellett még tanulnom ahhoz, hogy átmenjek az orosz középfokú nyelvvizsgán. Az orosztanáraim pedig folyamatosan dicsértek és biztattak. Valószínű, hogy nem jól mérték fel a tudásomat, sem ők, sem én magam, ezért kellett háromszor nekifutnom az orosz középfoknak. A vizsgán a vizsgáztatók egyáltalán nem akartak velem kitolni, sőt, szerettek volna átengedni, de ahhoz az első 2 alkalommal keveset tudtam.

Szóval a nyelvtanulás nem leányálom. Én is sokat szenvedtem, sok hibát elkövettem, de öt idegen nyelv megtanulása után rendkívül nagy tapasztalatot szereztem. Igyekszem ezeket átadni az e-mailes leckéimben és a kiadványaimban is.

A fenti történetekben a nyelvvizsga élményeimről meséltem, de fontos megjegyezni azt is, hogy sokak számára a nyelvvizsga egyáltalán nem cél. A legtöbb tanulónak az élő beszéd, a kommunikáció a legfontosabb. Ez pedig jelentősen megkönnyíti és lerövidíti a tanulás folyamatát.

Tehát ne ijedjen meg, mert jó tanulási módszerekkel és megfelelő motivációval hatalmas léptekben tud haladni a kívánt nyelvtudás elérése felé.

Önnek mi a véleménye erről?
Mennyire tanul könnyen?

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

273 hozzászólás a(z) “Nehézségeim a nyelvtanulás során” bejegyzéshez

  1. Képíróné Oldigesz Ibolya

    Tisztelt Neményi Úr! Soha nem gondoltam hogy könnyű lesz egy nyelv tanulása. Néha úgy érzem hogy feladom ,hiszen hallássérült vagyok ,ami elégé megkeseríti az életemet. Még is úgy döntöttem hogy nem adom fel az túl könnyű lenne. Tisztelettel: Képíróné Oldigesz Ibolya

    Válasz
  2. Tóth Lászlóné Erzsébet

    Nem célom a nyelvizsga! Nekem már nincs arra szükségem (79 évesen). Csak agytornának szánom, hogy amikor időm engedi, tanuljam az angolt. Amikor fáradt vagyok, nehezebben megy, amikor nem, akkor kicsit könnyebben.

    Válasz
  3. Adél

    Guten Abend,ich habe Ihren Artikel gelesen.Ich lerne hart Und wenn ich nicht übe,wird das Material,das ich lerne,schnell vergessen.

    Válasz
  4. Mohr György

    Kedves András, olyan korban vagyok (75 éves) hogy nem kell senkinek semmit bizonyítanom. De érdeklődésem van, így szeretnék a német és szerb nyelv mellé angolul is megtanulni. Húsz évvel ezelőtt már nekirugaszkodtam, de a nyelvtan és a süket szabályok magolása elkedvetlenített. Egyedüli dícséretem az volt hogy jó a hangsúlyom. Az angol újságokat megértem, de beszélni nincs tapasztolatom sem merszem. Úgy látszik már így marad.
    Üdvözlettel:
    Gyuri

    Válasz
  5. Nagy Gábor

    Tisztelt Nyelvmester!
    Köszönöm hogy kérdésével megtisztelt. Röviden leírom az én esetemet.
    Még csak 74 (hetvennégy) éves vagyok. Nagyobbik leány unokám külföldi egyetemen tanul. Feltételezem hogy egyszer csak megjelenik egy daliás nem magyar anyanyelvű fiatalemberrel. Magyarul kérdezősködjek tőle? Vagy ábrákat rajzoljak szavak helyett? Eldöntöttem hogy a leggyakoribb világnyelvet (angol) legalapvetőbb szintig megtanulom. Most tartok ott hogy napi teendőimet angolul próbálom megfogalmazni. Szóval -ha lassan is – de haladok.
    Tisztelettel : Véndiák

    Válasz
  6. Krisztián István

    Tisztelt András! Köszönöm a kérdését! Fiatalon még volt ihlet, sajna mára lecsökkent. Tanultam németet, angolt. Dolgoztam külföldön munkát irányítottam. Voltam szálloda portás recepciós. Első feleségemnek felmondtam a tanult szavakat mármint a leckéét az mondta nekem min. 7 nyelvet kéne beszélnem vagy többet, mert aki ilyen könnyen tanul, csak lusta vagyok. Lányaimat nem kellett hajtani ők szorgalmasabbak mint én. Egyik Angol felsőfok német francia ill.latint , a másik nem tudom mit tanult angol német, héber görögöt.Sajna elváltunk így nem tudok róluk semmit. Üdv. István!

    Válasz
  7. Kulik József

    50- éves fejjel már nem olyan könnyen megy a tanulás . Németországban dolgozok nagyon keveset beszélek németül jobbára a munkavégzéshez elengedhetetlen szavakat azt is nehezen nagyon alap nyelvtanár volna szükségem hogy könnyebben boldogulnak a szakmámban és a mindennapokban . Köszönöm hogy leírhatattam a véleményem.
    Tisztelettel. Üdvözlöm.

    Válasz
  8. EGYED GYÖNGYVÉR

    sajnos a középiskolában oroszt és latint tanítottak
    az oroszt elvből nem tanultam
    a latin memoriterre még most is emlékszem
    „élő” nyelvet nem tanítottak
    a szüleim se tudtak megtanulni németül, elkönyveltük nincs érzékünk a nyelvhez
    a 20 éves kor utáni próbálkozásaim elbuktak a nyelvtan magoláson. Semmi beszéd csak a ragozás,
    most az angolt kezdtem 70 évesen, de most a német ugrik be
    motivációm már van, de kevés a siker élményem

    Válasz
  9. vörös. marika42@gmail.com

    Kedves Tanár Úr! Egész egyszerűen nem tudok váltani Önnel egy pár szót. 6 szor írok, de nem Sikerűl. Nagyon kérem, ha tud, hívjon fel.
    M:06 20 243 12 67
    Minden jót kívánok.
    Üdv:Mária

    Válasz
  10. Norbert Nepumuk DUNKL Svabisch

    Kedves András,

    mint egyetemi oktató, vagy épp most, zeneiskolai tanárként azt látom, hogy a gyerekek nem szeretik a nyelvet. Nekik ez kényzser.
    Mivel ma nem olvasnak mesét, az óvodában is sok a kép, a diafilm, mesefilm, animáció nincs képzelőerejük, alacsony a nyelvi kompetenicájuk. A hatodikosok nem tudnak magyarul. Sem sintaxis, sem grammatika. Lassan, töredezve olvasnak.

    NEM A NYELVIZSGA A CÉL, rosszul fejeztem ki magam. A cél az Élet lényege. az Élet = Kommunikáció (Vieleicht)

    A gyerekek delegáltak, a SZÜLŐ AKARJA aq nyelvtanulsát. Az egyetmi felvételit nem szabad nyelvvizsgához kötni. Kis faluban nyelvtanár sincs. Amig nem lesz elégé elfogadható az ESÉLYEGYENLŐSÉG, addig a nyelvtanuláshoz való hozzáférés nagyon egyenetlen.

    Minden tanuás (kezdetben) utánzáson TÁRSAS hyelzeten és örömön (!) alapul. Ha nem öröm, vagy ritkán sincs sikerélmény a dolog reménytelen. Van egy zseni, 16 éves gyerek a csoportomban (zenetörténet, szolfézs) úgy tanul angolt, hogy egyik óráról a másikra 20 szót kell magában, ohne Kontexte megtanulni.

    Elhiszem, hogy ritkán, egyesek erre képesek. De zenetanárként állítom, hogy KONTEXTUS NÉLKÜL nincs nyelvtanulás. Én ÚGY TANÍTANÉK, hogy magyarul mondanám (olykor) a mondato, de vonzatokk, prefixumokk. Pl. Have TO, szeretnék to ennei (vould lik TO) félek of (affraid of valamitől). mivel siket jelnyelvől vizsgázta ill. fordítottam azonnal angolból magyar jelnyelvre, ill. magamnak tanultam latin, a filozófia szakomon ógörögöt, arab/ héber alapokat, vannak benyomásaim.

    És… bár soha nem tanultam angolt, a Ph D miatt letettem egy kp fokú vizsgát. Amikor angolt helyettesítettem KOZÁRÓLAG életbeni helyzetgyokrlatokat csináltam. Ruhaboltban vagy, de kiraboltak. Vegyél kesztyűt (többes szám), vegyél sálat (de scarf hasonlít egy másik szóhoz), vegyél inget de shor mást is jelent etc etc. usw.

    A nyelv -bennünk van, bár annak idején nem hittem Noam Chomskynak. tehet „Wachet auf, roft uns dire Stimme” tehát felébreszthetőek a képességek. Azt látom (óralátogatások, beszélgetések) hogy NEM TANÍTUNK JÓL, nyelveket különösen nem!
    Nem iskolai vonatkozás: a kultúránkban sincs benne (a Német /Latin korszak után, monarchia) már a nyelv fontossága, agyművelő hatása.
    A zeneiskolában sokat mondom a gyerkőcöknek a „Mozart hatást” – a zene öt agyik központot használ EGYSZERRE. így fejleszti a nyelvi kérget (Wernicke beszéd-értés, ennek két része is van, elsődleges hallókéreg) ill a mozgásért felelős Broca kérgeit is ÚGY hogy a hallási visszacsatolással MÓDOSÍTJUK az éneket, a beszédet, vagy hangszerjátékot.

    Köszönöm idejét IS türelmét IS,
    Dunkel Nepomuk Norbert 8orgonaművész, filozófus, Debrecenből)

    Válasz
  11. Debreczeni Margit Julianna

    Kedves András! Köszönöm szépen a biztatást és az igen értékes emailen kapott leckéket. IGÉREM, hogy nagyon fogok igyekezni. Egyelőre a kéményseprő betegségemmel küszködöm, – de le fogom győzni -. Már korábban is jeleztem, hogy az eredményeimről mindenképen tájékoztatom. l-én lesz a szülinapom. Ilyenkor fogadásokkal is próbálom megerősíteni a lelkem. Menni fog! A tanulásba bevontam az Önnel majd egykorú „kisfiamat” Együtt még könnyebb lesz. Köszönöm, köszönöm. Ha kérhetem ez a hozzászólás ne kerüljön közszemlére.
    Szeretettel kívánok jó egészséget. Isten Áldását a szolgálatában.

    Válasz
  12. kis Ferenc

    Kedves András !
    Rendkívül inspiráló amit írt, öt középfokú .hú…de én ennek ellenére sajnos nem érzek magamban 59 évesen
    erőt , kitartást ,pedig nagyon megszeretnék tanulni legalább angolul társalgási szinten.
    Annak idején még az iskolában oroszt tanultunk, kötelezően, amiből persze nem maradt meg semmi .

    Üdvözlettel Kis Ferenc

    Válasz
  13. Julianna Ott

    Valójában a tanulási kedv hangulati kérdés is, és a hangulat ingatag.
    Csak megfelelő önbizalom kellene, de vannak idők mégis amikor kell egy kis szünet.
    Viszont humor nélkül nem müködik a tanulás sem.
    Néhány összevont szó vicces lehet és rokon értelmű a magyarral.
    Ilyen a zu Mittag, zu essen..
    Ha a cumi tág, akkor könnyen, gyorsan eszen..

    Válasz
  14. Csontos Krisztina

    Üdvözlöm András!
    Elég nehezen indult a nyelv tanulásom. De már egyre több mindent meg érték. Még a kiejtés néha nehezen megy. De nagyon örülök a könyveknek és a CD nek. Nagyon sokat segít. Köszönöm szépen.

    Válasz
  15. Tóth Andorné

    Tisztelt Neményi Úr !
    Én egy percig sem hittem, hogy Önnek könnyű, de talán nagy előnyt az jelentett, hogy Ön fiatalon tanult, amit nagyon helyesnek tartok és minden fiatalt erre buzdítanék.
    Nekem így 60+++ évesen a Buldozer munkája adott merszet bár megmondom őszintén utazások előtt szemezgetek főleg, amire tudom, hogy szükségem lesz./tudom, hogy nem helyes/
    Köszönöm a sok segítséget, amit az idősebb korosztálynak nyújt.
    Tisztelettel Tóthné Erzsike

    Válasz
  16. Barna Gyula

    Kedves András. 75 évesen már nem fogok külföldre menni stb Az idömet úgy gondolom mégis hasznos dologgal töltöm. A kapott CD-k hanganyagát úgy írtam át, magamnak, hogy angolúl és magyarúl 5 ször ismétli mondatonként, én beégetönek neveztem el. Időnként ha rámjön a nyelvtanulás egy egy részt elindítok a számítógépemen. Persze még mindet nem írtam át. Talán ennyit a módszeremről .

    Gyula

    Válasz
  17. Fekete László

    Jó estét.. ön remel teszi a dolgát. Én kevés idöveé rendelkezem. Most napiszinten szlovákiában vagyok, és magyarországon. Tölük, nem tudom olyan könnyen, de elég sokat értek, szlovákul. Erre van szükség, jol jön a régi orosztanulásom. Tobábbi szép napot. Üdv. F. L.

    Válasz
  18. Hegedűs Julianna

    Üdvözlöm András!

    Számomra sem a nyelvvizsga a fontos, csupán az, hogy „ne vesszek el” valahogy megértessem magam, ha külföldön járok.
    Nehezen tanulok, mert könnyen felejtek. Nagyon sokszor, sőt rengetegszer kell újra és újra ismételnem, mire valami megmarad.
    De próbálkozom, az angol beszéd még nehezebben megy, de már az írott szövegből több mindent megértek.
    Türelem az van, lassan, de biztosan haladok a magam tempójában.

    Üdvözlettel. Julianna

    Válasz
  19. Sallai Éva

    Kedves András! Ezuton szeretném megköszönni a sok ingyenes angol nyelvleckéket. Élveztemm előjöttek a régen betanult mondatok. Elvégeztem egy irodavezetői tanfolyamot amelynek alapfeltétele volt az angol alapfokú nyelvizsga. Én aki a kötelező orosz nyelv tanulással is hadi labon álltam neki futottam nulla nyelvérzekkel és sok sok tanulás után a szobeli alapfokot megcsináltam másodszori nekifutásra. Örültem, hogy sikerült a vizsgáztató tanár közölte, hogy tudom e, hogy nincs nyelverzékem Tisztába voltam vele. Szivesen megvásárltam volna nemcsak az angol, hanem ha orosznyelv könyv lenne a fonetikus kiejtéssel csak anyagilag nem engedhettem meg. A mai napig bennem van a nyelvtanulás felebresztésének lehetősége. Ugy hogy nem mondtam le arról, hogy ujra előveszem az angolt és megismerkednék ujra az orosszal is. Köszönöm a kitartó leveleit. Üdv. S.Évi

    Válasz
  20. Kálmán Árpádné

    Nagyon szeretem ma németet bár én még az iskoláim során oroszul kellet tanuljak. Így nekem a belükkel kellet kezdenem teljesen az alapokról.Egy ingyen program keretében kb 2015 július végén 90 órás kezdő németre elmentem.ahol nagyon sokat szenvedtem mert rajtam kívül mindenkinek volt előképzése a nyelvből.Mégis végigcsináltam és azóta szeretném folytatni de a körülmények nem engedték.a A szabadidőmben pedig most ezzel szeretnék foglalkozni.Nagyon jó a kommunikációm mert ki tudom magam magyarázni nem mindig a megfelelő szót keresem.Oroszból leveleztem és ma is megértetem magam pl. Lengyelországban

    Válasz
  21. Steindl Béla

    Tisztelt Neményi úr!

    Élvezem az irásait, s ha fiatalabb lennék, akkor kapva-kapnék ajánlataira.
    Én oroszul jól beszélek (ott végeztem az egyetemet, s dolgoztam is ott vagy 10 évet)
    Angolul, németül már alig beszélek,pedig tanultam eleget.Sajnos az idő ellenem van.
    Tisztelettel:
    Steindl Béla

    Válasz
  22. Füzi Zoltánné

    Célom,hogy 64 évesen,ha valaha meg kell szólalnom angolul,megtegyem. Őn és a kiadványai rengeteget segitenek ebben.Valamikor leérettségiztem franciából,de nem tudtam nagyon mit kezdeni vele kisvárosi tanitóként.Most néha ősszefutnak szavak,melyek hasönlóak a két nyelvben.Már ilyen is boldoggá tesz.Legnagyobb bánatom,hogy hallás után csak kapisgálom.miről is van szó.De nem adom fel: Kivánok önnek jó egészséget: Tisztelettel Mária

    Válasz
  23. Barabas Iudit

    Udvozlom tanar ur! En ket nyelvet tanultam szuletesem ota.Es mindig tobbre vagytam.Fiatal koromban nekirugaszkodtam az angolnak onszorgalombol,de nem volt eleg motivaciom es eleg hamar abbahagytam.A nemet nyelvet sokkal kesobb tanultam meg,muszalybol, az angol tanulashoz mar tobb motivacio jott.Nincs nyelvvizsgam , de boldogulok.Hat a nyelvtanulas nem egy leanyalom, de borzaszto sok onbizalmat ad.Es motivacio nelkul nem megy.Az igaz hogy sokan konnyebben tanulnak , masok nehezebben,de senkinek sem lehetetlen,ha igazan akarja. Tisztelettel

    Válasz
  24. Vadócz Zsuzsa

    Kedves András!
    Kedvelem a leveleit, a leckéit. 66 éves vagyok, valamikor a gimnáziumban tanultam az olasz nyelvet, azóta is csak szinten, illetve napirenden tudom tartani. Alig mennek a fejembe az új szavak, új ismeretek … talán lusta is vagyok. Az olasz TV-t állandóan nézem, a nyelvvel, kultúrával állandóan foglalkozom, és Olaszországba is szinte minden évben elutazom … ha lehet, többször is.
    Azt hiszem, ez a szerelem örökre megmarad … gyenge nyelvtudással is.
    Üdvözli: Vadócz Zsuzsa

    Válasz
  25. Seeiq Bt. 7622 Pécs Vargha D.u.1/b

    Kedves András!
    köszönöm a kedves sorait, melyben leírja azokat a nehézségeket ami a nyelvtanulással kapcsolatban történtek Önnel. Én már egy idős asszony vagyok, gyermekem Németországba él, és dolgozik, az élettársa egy kedves Német hölgy szívembe nagyon kedves személy. Azért vettem fel Önnel a kapcsolatot, mert szerettem volna legalább társassági szinten tudni a német nyelvet. Ugyan elboldogulunk, ha találkozunk fiam és a fordító segítségével. Az Ön nyelvkönyvét és a segéd anyagokat forgatom, de idő és lustaságom miatt most már nem hiszem, hogy valaha megtudod birkózni ezzel a nyelvel. Önnek sok sikert és jó egészséget kivánok
    Bernáth Tiborné Ilona

    Válasz
  26. Liptay Lászlóné

    Sok időt igényel a tanulás az biztos, de kellő gyakorlással meg lehet tanulni angolul.

    Válasz
  27. Várnai Pál

    Én is nehezen tanulom az angolt…
    Tanultam gimiben, utána magántanárnál, az a cégnél saját tanárral, üzleti angolt, aztán magamtól, de csak az alapszintig jutottam el. Sőt hallásra nem is igen értem meg első, miről is beszélnek.
    Fő problémám, hogy mindig fordítani akarok közben, és ami talán a legnagyobb probléma, hogy a ” magyar” logikát, összefüggéseket keresem a mondatokban. Ami nemigen van, szerintem. Pl. számla: invoice, ennek a szónak, mi köze van a számhoz, nem inkább a hanghoz van köze? Persze értem én, erre ez a szavuk és kész.
    Biztos, hogy az a legjobb, ha kiutaznék angol nyelvterületre, de sajnos most ez nem megy és tovább próbálkozom itthon.
    Az biztos, hogy ha lehet napi szinten kellene vele foglalkoznom, és valami jó módszert kellene felállítani a cél eléréséhez.
    Talán ennyi elsőre részemről …

    Válasz
  28. SÓLYA ERIKA

    Szerencsére Én azok közé tartozom Akikben megvan a kitartás,szorgalom így 1 nyelv megtanulása nem jelent problémát.

    Válasz
  29. Kerepesi Zsóka

    Nekem is csak az élö beszéd ill a kommunikácio fontos. Haladok a magam csendes modján, , és hálás vagyok Önnek
    hogy kimozditott a holt pontról.. Sajnos nincs lehetőségem a beszéd gyakorlásra. Egyébként örülök, és szivesen tanulok. Minden tiszteletem és elismerésem. Zsóka

    Válasz
  30. Májer Erzsébet

    T. NYELVMESTER!

    Bármelyik nyelvnél amikor nyelvtan részhez jutunk, akkor vége.
    Ott adom fel valószínű a lustaság nagyobb.
    Elhülyülök külföldön szavakkal, ragozás nélkül.
    Nem jó hozzáállás az enyém.
    Üdvözletem

    Válasz
  31. Rácz László

    üdvözlöm leirtakkal kapcsolatosan
    azért rendeltem meg aBulldozer c,Angol nyelv könyvet .CD-kel mert a turista uthz szükséges tudást
    akartam megtanulni.mely részben sikerül is a CD.t a szgk is hallgatom jok, a könyvben lévő szavak
    rövid és célirányosak Pl tavaly voltunk törökországban a hotelban, az utcán.a bazárban stb és nem okozott gondot étlel. italt,utazásnál jegyet kérni stb
    Egyszóval a kiejtésem kevés szóval megértettem mgam.
    Köszönöm Önöknek az Angol nyelvü könyvet melyből biztos tudást kaptam a turita utazásokhoz. .nem nyelvizsgához vettem,már a korom miatt sem-73 éves lezsek.
    Kivonok sok siker a nyelvi könyveikhez üdv Rácz Lászó

    Válasz
  32. Pap Zoltán

    Ezek tényleg jó kérdések! Ezekhez a dolgokhoz sajnos nem tudok hozzá szólni mert nyelvvizsgán soha az életben nem voltam.De annyit tudok,hogy ha valakinek nem sikerül a nyelvvizsgája akkor szerintem mindenki hibás.!El is akarom mondani,hogy miért is.!Mert ha valaki meg akar tanulni egy vagy több nyelvet az szép és helyes.Ugyanakkor a tanárok és magántanárok akik oktatják a diákot azoknak kéne jól felmérni a helyzetet a diák körül.!Mert az csak egy dolog,hogy órán milyen egy tanuló de kint külföldön is jól meg fogja tudni állni a helyét.?És stresszhelyzetekben?Az is nagyon fontos,hogy valaki szinte mindenből csillagos 5-ös,de stresszes helyzetekben pedig le fagy mint a számítógép amelyet már nem lehet használni jó pár ideig.Az biztos,hogy jó kis végleteket írtam le,csak rekonstruálni akartam a helyzetet.A tanároknak pedig az empátiás képességüket kéne fejleszteni minnél kifinomultabbá,hogy tudják is úgy befolyásolni a diákot,hogy annak abszolút előnyére is váljon a nyelvtanulás.!Az is nagyon fontos a diák a maga tempójában tanuljon.A nyelvvizsga is stresszes helyzet gondolom pláne a való életben is amikor olyan nem várt helyzetet tud produkálni az élet,na ott kell igazán tudni a jól megtanult nyelvet,mindezt jól előre látva úgy tanítani is a diákokat vagy diákot.!

    Válasz
  33. Olasz Zoltán

    Kedves András!
    Utóbbi levelében írtakkal teljesen egyetértek. A nyelvtanulás nem egyszerű.Szorgalom és a motiváltság nélkül nem lehet eredményt elérni. Jómagam oroszul elfogadhatóan beszélek. Sokat szenvedtem az elsajátításával és hiányosságaim vannak az igeidőkkel, a három nemmel és hát a szókincs bővítésében is lenne még mit tenni.
    Azért tanultam meg a nyelvet, mert létfontosságú volt az előre lépésemhez (nagyon erősen motivált voltam).
    Tudok egy kicsit németül és az angolba is belekóstóltam már korábban. Sajnos nagyon kényelmes és alapvetően lusta ember vagyok, főleg tanulás területén. Idős ember lévén, nincsenek extrém terveim csupán egy kicsit szeretném fejleszteni gyenge nyelvtudásomat. Elfoglaltságomtól függően és persze ha sikerül erőt venni magamon, kampány szerűen foglalkozom az angollal. Egy két éven belül, ha a körülmények úgy alakulnak néhány hétre ki szándékozom utazni Ausztráliába, rokon látogatásra és persze élmény gyűjtésre.
    Még egy gondolat a nyelvtanuláshoz: hiszem, hogy az ember beállítottsága, képességei befolyásolják az eredményességet. A humán érdeklődésűek, a zenészek, az állandóan beszélő emberek hamarabb, gyorsabban sajátítanak el egy idegen nyelvet. Bot fülű zenei analfabéta vagyok, keveset beszélek, a matematika, fizika és a természet iránt érdeklődöm (persze a nők is érdekelnek)
    Röviden ez a véleményem. Tisztelettel: Olasz Zoltán

    Válasz
  34. Göőz István

    Kedves András!
    Most 70 évesen is szórakoztat, hogy 10 évig tanultam oroszt, és máig tudom a ragozást (mert azt nagyon kellett tudni) de, ha nem ismerem a szó magyar jelentését a főnevet is elragozom igésen. Ezenkívül orosz tudásom nulla. A latint szerettem és elég jól is ment. Főiskolásként 2×1 hónapos üzemi gyakorlaton voltam az NDK-ban. A munkahelyemen csak németekkel találkoztam. Rengeteg kifejezést megtanultam. Nyelvtant direkt módon nem, csak ami közbeszédből ragadt. Ma is sok felidéződik a németből. Az angollal az 1980-as évek elején a számítógépekkel kapcsolatosan találkoztam. Szóképesen olvastam, láttam az angolt szót tudtam mit csinál a gép a válaszaimra. A szavakat persze meg sem próbáltam kiejteni. Csendben könnyebb a program írása. Most már unokáim tanulják az angolt és nagyon kapóra jött a tanár úr 3! nyelvű :) tananyaga (angol nyelv, kiejtés nyelv, magyar nyelv). Mivel értem őket, ezért motivált lettem. Köszönöm szépen az e-mailben küldött leckéket és a Buldozereket is. Nekem ez több évre is elég, nyelvvizsga eszembe sem jut.
    Üdvözlettel: István

    Válasz
  35. Benkő László

    Tisztelt Tanár úr ! Az nem vitás,hogy senki nem születik úgy,hogy mindent tudjon.Ahhoz,hogy valamihez értsen,vagy valamit tudjon,tanulni kell.Voltak ismerőseim,akik nagyon nehezen tanultak az iskolában,de az életben a gyakorlat megtanította és vígan éltek.Voltak ismerőseim,akik az iskolában kitűnőek voltak,az életben nem állták meg a helyüket és lemorzsolódtak.A nyelvtanulás is egy képzési folyamat,a sikere attól függ,hogy az embernek mennyire van szüksége rá.A szükség lehet életfontosságú,esetleg ambíció,szórakozás vagy akármi és függ a ráfordított akarattól.Ha valamit nagyon akarunk,az könnyebben megy,mintha csak azért csinálnánk,hogy csináljunk valamit. Tisztelettel Benkő László

    Válasz
  36. Forró Anna

    A z öcsém felesége Olaszországban dolgozik,tőle több újságot lapot kapok,amit olvasva sokat tanulok.Nem akarok nyelvvizsgát tenni,csupán azért tanultam,mert sokat kirándulok Olaszországba. Kedvelem az olaszokat,jól tudok románul ezáltal nekem könnyű az olasz nyelv.

    Válasz
  37. Dr Klausz Irén

    Tisztelt Neményi András Úr
    A leírtakkal teljes mértékben egyetértek.

    Köszönöm szépen.
    Dr Klausz Irén

    Válasz
  38. Barta Katalin

    Tisztelt Tanár Úr! Olvasgatom amit küldőt emailben de nekem a betűk kuejtésével van gondom és így nagyon nehéz a nyelv tanulás pedig megszeretném tanulni!

    Válasz
  39. LAJOS FODOR

    A nyevtanuás 2 okból ehet ,csinálni .Csak beszélgetésre és megérteni valakit ,ami egy nagy lépés a nyeltdáshoz és külföldi tartozkodáshoz . Van a 2 ik ok , a levizsgázás , mert sok helyen kérik az oklevelet . Azért tartom fontosnak ezt ,mert egy iyen vizsgán ,nem megy át az ember ha nem tud . Sajna van forditva is és ugy is hogy az aki evizsgázott ,nem ért anyit a szaknyelvhez , mint aki ott tanulta a nyelvet és dolgozik ,ahol ezt használja is . Szerintem a dipoma ,csak fejogosit ,hogy érted az aap nyevet ,de szakszavakara nem tanit .

    Válasz
  40. Csab Béla

    Tisztelt Tanar Úr!
    Én Németországban éltem kissebb nagyobb megszakitasokkal. Jelenleg is ott élek. Igy tanultam meg németúl 1994-ben tettem felsöfoku vizsgát. Most egy ismerösömet tanitom németül beszelni aki orosz anyanyelvü. Oroszból csak annyit tudok amit az általanosban taultam. Szeretem az orosz nyelvet is. Én a nemet nyelvet ugy tanitom hogy a tanulö tudjon sajat magaról beszélni utánna környezetéröl város ország. A hétköznapokban felhasználható nyelvtudast. Nem könnyú egyedül tanulni. A beszedhez kell egy beszélgetö társ is. Én ezt teszem a tanitvanyommal hogy németül.beszélgetek vele mi történt aznap. A keves orosz is segit. Azt is tudom ha megakarok tanulni oroszul azt nekem.kell.
    Üdvözlettel, Csaba Béla

    Válasz
  41. Gyalog Béláné

    Sajnos az én nyelvtanulási motiváciom teljesen hiányos, azaz igazán nincsen.
    Mivel 77 évesen már lnne időm és örmmel próbáltam is tanulgatni, de nem jutottam sehova. Pedig remek segítség az, hogy az e-mailjeiben a kiejtést is leírja! Ragyogó, hogy mondatokban s nem nyelvtannal segít.A gond az egyik lányom angoltanár s menten kijavít–ez zavar is, A másik lányom Franciországban él hosszú évek óta,,, sajnos a párja és a fiai sem tudnak magyarul, de én csak szavakat tudok, azzal és tesbeszéddel megétjük egymást amikor itthon vannak,
    Igazából angolt sohasem tanultam, de unokáim nogatnak csak, Persze bosszant is, hogy nem értem még az internet használat közben sem,
    Igazság szerint én oroszul és németül tanultam sok éven át s amennyit azzal kellett tanári életem során használnom egy-egy külföldi uton-gyakorlaton-síelésen–meg tudtam élni vele nyelvvizyga nélkül is. Akkor voltam gondban amikor Tarnowban egyik 17 éves tanítványomat mentő vitte el s utolérve a dokik csak angolul akarták hallani tőlem a történteket..

    Válasz
  42. Juhász Dóra

    Kedves András!
    Évek óta tanulgatom” az angolt, mert amarikai utazásaim során szükség volt a beszédre és megértésre, de nyelv vizsgára nincs szükségem 60 on felül vagyok.
    Nehézségem a mondatok összerakásával és a válaszok megértésével volt leginkább.
    Üdvözlettel Dóri

    Válasz
  43. Hudák Mária

    Hello. Hát én az a korosztály vagyok amikor általánosba még nem tanultunk nyelvet. Gimibe kötelező volt az orosz, és én a németet választottam hozzá. Az orosz tanárnő megkérdezte ki akar továbbtanulni ahova jo ha van legalább érettségin vizsga. a nyelvből. Igy aki nem tanult tovább nem kellett tanulnia, . Év végén megkérdezte hanyast akarok. Hát persze hogy 5- öst. Igy többet tudtam foglalkozni a némettel. Aztán 16 éves koromba meghalt Apám , és semmi lehetőségem nem volt továbbtanulásra. Érettségi után elmentem dolgozni,és munka mellett tanultam, és a németet is önszorgalombol. Nagyon hasznát tudtam venni a német tudásomnak nyelvvizsga nélkül is. Sok barátra tettem szert. Többször voltam Münchenbe. Egy ideig a helyi TV bemondója voltam. Riportokat készitettem németül aztán ezeket a beszélgetéseket kellett felkonferálni stb. Évente jönnek hozzám a német barátaim családostul. Igazi nyelvkurzus. Nem bántam meg a ráforditott időt amit a nyelvvel töltöttem

    Válasz
  44. Barta Pálné

    Kedves Andras.Igazabol most fogom jovoheten elkezdeni a tanulást.fogadtam egy nyelvtanárt hetente fogok menni..kicsit tartok tole igy 49 evesen hogy hogy fog menni mert nem könnyén tanulok de motivál az hogy jövőre a ferjemmel kettesben szeretnek segitseg nelkul kimenni egy távoli országba es ez igen erős motiváció hogy 0 nyelvészekkel hogy fog majd menni🙂A könyvét ugródeszkának rendeltem meg…szep napot Barta Éva

    Válasz
  45. Veréb Gyula

    Köszönöm,hogy segíteni szeretne,de a munkám elégé leterhel.Van amikor viszont szembesülök azzal hogy milyen jó lenne ha tudnék németül,de az elfoglaltság miatt ez mindig elmarad,igy nem igazán akarok vállalni Üdvözlettel Gyula.

    Válasz
  46. Racz Agnes

    Tisztelt Tanar úr! Nagyon nehezen tanulok ‘nem tudom megjegyezni Sokszor probaltames most ujra brobalom

    Válasz