Nehézségeim a nyelvtanulás során

Sokszor megkapom a nyelvtanulóktól, hogy nekem könnyű, mert én az anyanyelvemen kívül másik öt nyelven is beszélek…

Az a helyzet, hogy ez nem volt mindig így. :) Sokan úgy gondolják, hogy nekem minden azonnal megragadt a fejemben, azonnal kedélyesen tudtam csevegni bárkivel, és még írásban is tökéletes voltam. Nem. Én nem vagyok nyelvzseni.

Szeretnék egy kicsit mesélni Önnek az én nehézségeimről…

Amikor 18 éves koromban szóltak otthon, hogy már több éve tanulok németül, és tegyem le a nyelvvizsgát, azt mondtam, jó, elmegyek vizsgázni. Arról nem volt szó, hogy készüljek is fel a vizsgára, így persze megbuktam. A motivációm akkoriban gyakorlatilag nulla volt.

4 évvel később, változott a helyzet. Akkor már én is le akartam tenni a vizsgát, és nemcsak egy otthoni elvárás volt. Így hát felkészültem rá. Elegem lett abból, hogy a némettanáromtól rengeteg szidást kaptam, hogy mennyre hibásan beszélek. Azt mondta, így sosem fogom megkapni a nyelvvizsgát. (A németek meg mindig megdicsértek, hogy milyen jól kommunikálok.)

Bizonyítani akartam, és 1985 elején megfogadtam, hogy végre leteszem a középfokú nyelvvizsgámat németből. Azt nem mondom, hogy könnyű volt. 5 év tanulás után is több hónapom ráment a felkészülésre. Végignéztem mik a feladatok, és azokat célirányosan gyakoroltam. Újságcikkek, magnóértés, nyelvtani tesztek. Ez utóbbit nem szerettem, kettest kaptam belőle, de annyira azért megtanultam, hogy a vizsgára elég legyen. (Nem tudom, ki szeret olyan mondatokat fordítani, hogy: „Ha esett volna az eső, magammal vittem volna az esernyőmet.”)

Amikor a tanáromnak megmutattam a bizonyítványt, azt mondta, hogy: „Gratulálok, nem hittem volna.”

Az orosszal még rosszabbul jártam…

1987 őszén azt mondta az orosztanárom, hogy már jól tudok oroszul, menjek el, és tegyem le a középfokú nyelvvizsgát. Akkor németből és angolból már megvolt, és ő azt mondta, hogy nekem ez nem lehet probléma. Hiszen már 10. éve tanultam oroszul.

Tudtam, mik a vizsgafeladatok, azokat célirányosan gyakoroltam, aztán a vizsgán megbuktam. Ekkor elkezdtem járni egy nyelvtanfolyamra, majd amikor 3 műszakban dolgoztam, magántanárhoz mentem. Így további fél évnyi orosztanulás után, újabb tanári biztatás hatására ismét elmentem vizsgázni. És ismét megbuktam. A tanárom azt mondta, hogy nem hiszi el.

Ezután bevonultam katonának. Ott szabadidőmben, amíg a többiek pingpongoztak vagy keresztrejtvényt fejtettek, én oroszul tanultam. Olvasgattam az olvasmányokat, újságcikkeket fordítottam, gyakoroltam a nyelvtani teszteket.

A vizsgám pedig harmadik nekifutásra sikerült.

Számoljunk egy kicsit: 10 év orosztanulás után további 1 évet kellett még tanulnom ahhoz, hogy átmenjek az orosz középfokú nyelvvizsgán. Az orosztanáraim pedig folyamatosan dicsértek és biztattak. Valószínű, hogy nem jól mérték fel a tudásomat, sem ők, sem én magam, ezért kellett háromszor nekifutnom az orosz középfoknak. A vizsgán a vizsgáztatók egyáltalán nem akartak velem kitolni, sőt, szerettek volna átengedni, de ahhoz az első 2 alkalommal keveset tudtam.

Szóval a nyelvtanulás nem leányálom. Én is sokat szenvedtem, sok hibát elkövettem, de öt idegen nyelv megtanulása után rendkívül nagy tapasztalatot szereztem. Igyekszem ezeket átadni az e-mailes leckéimben és a kiadványaimban is.

A fenti történetekben a nyelvvizsga élményeimről meséltem, de fontos megjegyezni azt is, hogy sokak számára a nyelvvizsga egyáltalán nem cél. A legtöbb tanulónak az élő beszéd, a kommunikáció a legfontosabb. Ez pedig jelentősen megkönnyíti és lerövidíti a tanulás folyamatát.

Tehát ne ijedjen meg, mert jó tanulási módszerekkel és megfelelő motivációval hatalmas léptekben tud haladni a kívánt nyelvtudás elérése felé.

Önnek mi a véleménye erről?
Mennyire tanul könnyen?

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

273 hozzászólás a(z) “Nehézségeim a nyelvtanulás során” bejegyzéshez

  1. Telefonról

    Köszönöm szépen, hogy megkeresett.!
    Én többször nekifutottam a nyelvtanulásnak. Az angolt kéne erősíteni. Mindig abbamarad valami miatt.
    Tisztelettel Trischler Ferencné

    Válasz
  2. Gyurkó Jánosné

    Kedves András!
    Nagy érdeklődéssel olvastam levelét, én csak azt nem értem, hogy aki pld. 5 nyelven beszél hogy lehet az, hogy nem keveri össze a nyelvet ill. a szavakat. Én a gimiben tanultam oroszt és németet is, és az orosz dolgozatomban pirossal aláhúzta a tanár valamelyik szót és nem tudtam mi baja vele. Megkérdeztem és azt mondta, hogy németül írtam. Egyébként még mindig beugranak orosz szavak, mondatok, és a némettel sem volt semmi bajom csak az, hogy nem éltem kiint pár hónapig akár Ausztriában, akár Németo.-ban egyébként már símán tudnék beszélni. Én csak a szavakat nem ismerem mert amit ismerek azt értem és az Ön könyvét (amit elajándékoztam 3 gyereknek akik németet tanulnak- már bánom, mert azóta elő sem vették) Tehát amit abból átnéztem nem néztem meg soha a fordítást és értettem, csak akkor néztem meg amikor nem tudtam a szavak jelentését.
    Én úgy érzem nagyon közel áll hozzám a német nyelv csak sajnos így 73 évesen egy kisvárosban (igaz itt lakom a Tisza-parton a Körös-torok szájában ahol sok az idegen de 10 évben egyszer ha valakivel összetalálkozom aki német vagy angol így nem sokra megyek azzal sem amit tudok.) Tehát ez a helyzet velem. Önnek meg csak gratulálni tudok, hogy nem adta fel. Talán ha én is 19-20 évesen eljárok magánórákra és nem választom inkább a férjhez menést akkor már beszélnék németül.
    Ez a helyzet velem. Köszönöm, hogy megírta ezeket a dolgokat.
    Üdvözlettel: Erszébet.

    Válasz
  3. F. Bertalan

    Kedves András!
    Kissé nehezen megy a nyelvtanulás, kell hozzá elszántság és motíváció is, de megéri. Nagyon jó érzés, hogy az ami néhány évvel ezelőtt nem volt érthető a számomra, az most érthető. Értem a német nyelvet! Nem mindent értek, de sok mindent. És ez jó!
    Köszönöm: Bertalan

    Válasz
  4. Bánfalvi Attila

    Tisztelt Neményi Úr!
    Hajlott korom folytán számomra érdektelen a „Rigó utca”, amíg meg aktív voltam, nem sokat jelentett a hivatalos nyelvvizsga-bizonyítvány! Nekem az a jó érzés, hogy amikor megkérdeznek az utcán németül angolul vagy oroszul, és ha megértettem, tudok is válaszolni! A nyelvtan ilyenkor huszadrangú! Ez a nyelvvizsga! Persze nem kell velem egyetértenie senkinek!
    Üdvözlettel: Attila.

    Válasz
  5. Dr.Papp Piroska

    Ha igazából akarom, nem tanulok nehezen
    Habár nem a nyelv az erős oldalam.

    Válasz
  6. Ildiko

    Az a helyzet hogy Én életembe nem tanultam
    p Németet és mi tagadás már benne vagyok a korba Ez mondjuk nem is volna nagy baj de nem marad a fejembe és ráadásul nem értek egy szót sem amit beszélnek Lehet hogy most jól ki kacagnak de ez van Én nem akarok perfekt nyelvtudast Csak hogy meg ertsem amit mondanak

    Válasz
  7. Baloghné Hűse Julianna

    Tisztelt András!

    Nagy tisztelője vagyok Önnek, a módszerei nagyon tetszenek. Mindegyik nyelvet akkor lehet jól elsajátítani, ha az adott országban él. (ez a személyes tapasztalatom)
    Szorgalom, kitartás kell hozzá!
    További sikereket kívánok az új esztendőben is.

    Válasz
  8. Erdei László Zoltán

    Én nem tudom megjegyezni azt amit el olvasok az elejét elis felejtem mire a végére érek

    Válasz
  9. G.Mária

    Kedves Nyelvmester!
    Köszönöm a segítségét! Korábban már írtam Önnek a témában, csak ismételném magamat… Most a héberrel próbálkozom, sajnálom, hogy ebben nem tud segíteni!
    Jó egészséget, további sikeres munkát kívánok!

    Válasz
  10. Pataki Tünde

    Sajnos meglehetősen nehezen tanulok idegennyelvet. Nem feltétlenül korfüggő, az én esetemben. Régebben is nehezen tanultam nyelvet, minden más egyebet viszont könnyen, és ez most is igaz.

    Válasz
  11. Hazafi Renáta

    Tisztelt András!
    Köszönöm,hogy megtisztelt a bizalmával.Leírta hogyan birkozott meg a nyelvtanulással.
    Sajnos nekem nem megy ilyen egyszerüen.Van egy kis halláskárosodásom,ezert is választottam az ön oktatását…a kiejtés nekem nagyon fontos,mert nem hallom azt rendesen.Hiába van leírva,a kiejtése az más.Kislépésekben haladok,de haladok.
    Ezuton szeretném megköszöni a segítségét.
    Üdv:Renáta

    Válasz
  12. Tiefengruber Ilona

    Kedves András! Nagyon nehezen tanulok sajnos, de azért kitartó vagyok. Az ön módszere nagyon praktikus és jó. Tisztelettel Ica!

    Válasz
  13. Tamás Erzsébet Zsuzsanna

    A nyevtanulás számomra mindig vonzó terület volt és most is az!Amit megtanultam egyszer,de nem használtam nem felejtettem el!Így vagyok az angollal !Gimnáziumban tanultam,anno érettségiztem 5 ösre akkor,de az élet úgy hozta,hogy a német kellett! Megtanultam a németet,tanárhoz jártam és német nyelv területen éltem!Most pedig egy új kapcsolat révén,az angolt elővettem az agyam raktárából és megy!Én azt vallom,hogy tudni kell az ország nyelvét,így elfogadnak!

    Válasz
  14. Ildikó

    Kedves András!
    Könnyen tanulom az idegen nyelvet, a nyelvtani rész sem nehéz számomra. Viszont nem forgok olyan közegben, ahol beszélgetni tudnék bárkivel is, pedig szeretnék. Az lenne az igazi!
    Üdvözlettel:Ildikó

    Válasz
  15. Schmidt Dezsőné

    Szerintem sem könnyű egy nyelvet jól elsajátítani, hogy azt használni is lehessen.
    Én orosz tagozatra jártam, nagyon szerettem a nyelvet, a tanáromat. Ez a lényeg, ha valaki meg tudja szerettetni a nyelvtanulást, mindegy, hogy melyik nyelv is az. Sajnálom, hogy akkoriban nem volt divatja a nyelvvizsgának, mert bizonyára sikerült volna oroszból. A középiskola első évében olyan tanárunk volt, aki már akkor a nyelvvizsgára és az érettségire készített. Sajnos, ő nyugdíjba ment.
    Második nyelvként az olaszt tanultam. Imádtuk a nyelvet is, a tanárunkat, aki nem tett mást, mint szeptember elsejétől olaszul beszélt. Nem volt csoportbontás, nem volt semmi plusz eszköz, csak a tanár személyisége vitt bennünket. Nyelvvizsga nélkül, de ma is szívesen használom a nyelvet, nem ijedek meg, ha beszélni kell.
    Felnőtt fejjel próbálkozom angolul tanulni, elég nehezen megy, de nincs igazán motiváció. Szívesen olvasom, tanulom a küldött anyagokat, de nehezen szólalok meg.

    Válasz
  16. Nèmeth Tibor

    Tisztelt Andràs! Nekem nagyon nehezen megy a nèmet nyelv tanulàsa valòszinü a korom nagy szerepet jàtszik ebben mivel 62 èves vagyok nagyon nehezen jegyzem meg a nyelvet 4.ève vagyok kint ès nèmetek között dolgozom ès mègis nehèz. Valòszinü hogy mondatokat kellene tanulnom de a gasztronomia miatt elèg kevès az időm. Köszönöm a szives èrdeklődèsèt üdv Tibor

    Válasz
  17. Heinrichné Csiszár Mária

    Nem szavakat, hanem szóösszetételeket kezdtem gyakorolni. Nem magolás szerűen, hanem szövegkörnyezetbe illesztve. Ahányszor angol beszédet hallottam, megpróbáltam fordítani. Az ismeretlen szavaknak azonnal utána néztem és már illesztettem is bele a mondataimba. Nekem élvezetet jelent angolul tanulni!

    Válasz
  18. Juhász Miklósné

    Tisztelt András
    82 éves vagyok, agy-karbantartás céljából tanulok . Hátha sikerül. Valójában nem a társalgás a lényeg, hanem az, hogy olvasni tudjak újságot,krimit. Van remény.
    Egy nyelvvizsgám van, orosz—ők rengeteg angol-amerikai regényt fordítanak, na de az eredetiség mindig az igazi
    minden jót kívánok
    Júlia

    Válasz
  19. Prof. Dr. Kovács lászló

    Kedves Mester,

    nagyra értékelem az Ön tanitási módszerét.
    Rendkivül fontos a felszabadult beszéd ,és bizony kell a magolás.
    Üdv
    Prof Dr. .Kovács László

    Válasz
  20. krisztina sanktjohanser

    Tisztelt Tanár Úr
    az angol nyelvtanulással nem volt sikerem, igy megprobálnám
    a spanyolt , amit már a helyes nyelvtani tudás nélkűl is megértek, ezért
    szeretnékék egy kicsit rátanulni.,hogy beszélni is helyesen tudjak.
    (spanyolo.ba éltem 5 évet, németűl tudok)

    Válasz
  21. Tóth Sándorné

    Nagyon nehezen tudom megjegyezni ,mit csinaljak.? Fiam lanyom perfekt beszel angolul.köszönöm a választ.

    Válasz
  22. Oroszi Attila

    Jó napot kedves András.

    Nekem is nehezen megy a nyelvtanulás.
    10 évig próbáltak megtanítani szerb nyelvre, és 6 évig német nyelvre az iskolában olyan sikerrel hogy majdnem megbuktam. Csak azért kaptam átmenő osztályzatot mert a többi tantárgyból jó voltam.
    Utána elkerültem vidékre egy szerb asszonynál laktam lakbérben, aki alig tudott magyarul, pedig születése óta itt élt a magyarok között. Innen kezdve észrevétlenül jelentősen javult a szerb tudásom. Pár évvel később Beográdban voltunk a munkatársammal, aki egyetemet végzett szerb nyelven, és engem megdícsértek milyen jól beszélek szerbül (a kolégához képest). Németül azóta is csak pár szavat értek meg.
    Kedves András igaza van gyakorolni kell, és belejön az ember. De ehhez idő is kell.

    Üdvözlettel

    Oroszi Attila

    Válasz
  23. Nagy Gáborné

    Kedves András!
    Bár nagyon tetszik és szeretem az Ön által szerkesztett „Buldózer” angol lecke könyvet, és nagyon szeretnék jól beszélni angolul. Az Ön türelmes buzditása szinte páratlan. Ha még dolgoznék biztosan nagyobb energiát fektetnék a nyelv, főleg az angol nyelv tanulásra, mert tetszik is. Igy elég keveset tudok. Tudom, hogy sajnos nem forditok rá több időt és gyakorlást, ami az elsajátitáshoz feltétlen szükséges. Ezért nehézkesen kezdek neki.
    Üdv. Margó

    Válasz
  24. Erdélyiné Flórián Erzsébet

    Tisztelt Uram!
    Most olyat írok Önnek, melyet az általam „ismert” személyek zöme nem fogad el, sőt kinevet.
    Nem baj… 13 éves voltam amikor édesanyám elkísért egy asztrológus nénihez./feltételezem erről már többször írtam Önnek is/.Megpróbálom röviden…
    miután elkészült a horoszkópommal,, azt mondta tanuljak nyelveket, ne csak egyet!! Tanultam.A német államvizsgámon az étkezésről kellett „volna” beszélnem, de ösztönösen eszembe jutott az Übergewicht, miután addig is többször REPÜLTEM NDK-ba! A tanárok kaptak az alkalmon és megkérdezték hol találkoztam evvel a kifejezéssel. FÉL ÓRÁN ÁT „MAGYARÁZTAM”.
    Egyébként külföldön élő, főleg kint is született magyarokat, amikor „haza” jönnek, sokan lebecsülik, mert többen nem tudnak jól magyarul.
    Megértem;
    Egyszer is, amikor egyedül voltam az NDK-ban, azaz senki nem volt körülöttem magyar, hazatérésem alkalmával a repülőtéren kerestem a magyar szavakat./természetesen egy másodpercig./
    IGEN, ÖN NYELVZSENI.!!!!
    Nézetem szerint ezt Ön is az Istennek, ha ateista,akkor a Teremtőnek köszönheti

    Tisztelettel és üdvözlettel

    flori

    Válasz
  25. Sanyi

    Dier Andrew! „Mit tudom én…nem tudok semmit” I’ am stupid. Inlish is very, very difficult🤪 sorry. Tanulás? Minek. Angol vagy matek? Gyakorlás, gyakorlás ez is jobb mint semmi. Akkoriban oroszt tanítotak az iskolában abszolult nem érdekelt. De most ez az amit tanulok titokban, angol. Jó időtöltés.

    Válasz
  26. Dr. Jakabó Judit

    Tisztelt Neményi András Úr!
    Köszönöm a kedvcsinálónak szánt pár mondatos ingyen nyelvleckéket. Ezek nagyon tetszenek és elmentem őket. Hasznos mondatok.
    Én már 71 éves vagyok és igazából nincs módom használni az idegen nyelvet, ezért a nyelvtanulási kedvem is kicsi. Egyedül évente egyszer, vagy inkább kétévente egyszer áll módomban németül beszélni németekkel. Ilyenkor megragadom az alkalmat és jól-rosszul, de beszélgetek. Ha valamilyen szó nem jut eszembe, megpróbálom körülírni. Tudom, hogy hibásan beszélek, de azért általában megértenek, még tetszik is nekik az igyekezetem.
    Unokáim angolt és németet tanulnak. A küldött mondatokat nekik gyüjtöm ki.
    Olaszul egyszer tanultam 3 évig, már egész jól gagyogtam amikor meghalt a nagynéni férje, aki olasz volt. A nagynéni tudott magyarul. A motivációm megszűnt és én hip-hop elfelejtettem az olaszt. Azért az olasz mondatokat is elmentem, hátha még egyszer kelleni fog.
    Bocsánat, hogy raboltam az idejét.
    Tisztelettel
    Dr Jakabó Judit

    Válasz
  27. Fehér Edit

    Kedves András nem igazán beszélek nyelveket ,de az én koromba nem is olyan fontos már amit tudok az pont elég .A kevéske nyugdìjam nem teszi lehetővé a tovább tanulást és a vásárlást sem .Köszönöm szépen ,hogy eddig is foglalkozott velem.Igazán nagyon köszönöm.Edit.

    Válasz
  28. Csoory Tamas

    Kedves András,
    Csak megerősíteni tudom a leírtakat.Én már 73 éves vagyok, de teljsen egyező tapasztalataim vannk.Nekem angolból felsőfoku,oroszból középfoku vizsgám van.Németül efogadhatóan kommunikálok,de nme írok helyesen.
    Most ismét belekezdenék a német megfelelő szintű megtanulásába különös tekintettel a helyesírásra.A koromból adódóan azért teszem ezt,hogy az elhülyülést lassítsam,nem azért mert a karrieremhez kell.
    üdvözlettel:Csoóry Tamás

    Válasz
  29. Jutka

    Az a baj hogy hamar meg unom, a lányom sokat beszél hozzám angolul és igy sok ragad rám, sőt az unokám tanit de ő is meg unja, azt mondja rossz a kiejtésem, egy szót husszor elmondat velem, a baratnőm amerikai, ő azt javasolta olvassak angolnyelvü ujságot, na ez az én problémám, .

    Válasz
  30. Odor Kati

    Teljesen egyetértek 2 nyelvből van nyelvvizsga bizonyítványom de a beszed nagy nehézséget jelent. Ebben várom a segitseget

    Válasz
  31. Fülöp Erika

    Kedves András!

    Nagyon tisztelem Önt egyrészt, hogy ennyi nyelvet megtanult, másrészt, hogy tudását könnyen elsajátítható formában megosztja számos emberrel, köztük velem is. Szüleimet az általános iskolában kötelezték arra, hogy szoktassanak át a jobbkezes írásra. Na ott, azzal valami megszakadt, nehezen tudok azóta is tanulni. De nem adom fel. Szeretnék több nyelvet megtanulni, de csak a magam szórakozására, hogyha elmegyek például Olaszországba, az anyanyelvükön szólhassak az emberekhez.

    Válasz
  32. Agnes H. S.

    Kedves András!
    Orosz nyelvbôl érettsêgiztem, azóta sem használom/ régen volt.
    USAban élek 14 éve. Angolt több oldalon próbáltam, mint az Öné.
    Csak az amerikai angol kell nekem, de korral mâr semmi nem könnyû.
    Önnek tovâbbi sikert az oktatâsban és több nyelv tudâsâhoz: congratulation!

    Válasz
  33. Jurácsik Mihály

    Tisztelt András!
    Teljesen igazat adok Önnek,sajnos Mi nem vesszük elég komolyan a gyakorlást.
    Ezen kell változtatnunk!!!
    Üdvözlettel:
    Jurácsik Mihály

    Válasz
  34. Válintné Kalmár Judit

    „Csak nem mondta neked valaki azt, hogy tanulni kellemes? Tudni jó, gyerekem, tanulni egyáltalán nem az. (…)

    Csak éppen nem éri meg, ha az ember nem tanul. Nem érted? Nem éri meg, amibe kerül. Nincs arányban, mennyivel rosszabb nem tudni valamit, mint nem tanulni s kitenni magunkat annak, hogy nem értjük ezt a gyönyörű világot.” /idézet Szabó Magda írónőtől/

    Ezért tanulok, koromnál fogva szépen, lassan, hogy egy-egy szeletet megismerjek ebből a gyönyörű világból!

    Válasz
  35. Sármány Györgyi

    Tisztelt Tanér úr! Csak gratulálni és maximáálisan ellismerésemet tudom írni. De ne felejtse, hogy én a nyolcvanas éveim végét járom és főleg fel szeretném ismereteimet „rázni, no meg a szürkét frisshttp://www.bkk.hu/menetrendek/2/#61itenii. Én húsz éves vollltlam amikor az angolt el kezdtem tanulni, majd abba hagytam és estin érettségiztem. Családdi körülményeim a háboru utáni időknek megfelellőek voltak. Szüleim meghaltak. stb.sstb. Azért az angollal eljutottam egy bizonyos sziintig, majd Főiskolára mentem, szintén munka mellett. Ez után Németet tanultlalm, ebből viktaj usnerteim, mert Anyukám tanitgatott, amig élt. Ez az én nyelvtanlási pályám. Most élesitem az agyamat. Ez fontos. Ön viszont egy zzseni,aki szerény. Annak, mint már korábban irtam Önnek nagyon örülök, hogy Unokáim aktivan tanulnak nyelveket, Szerencséjü is van, merrt két anyanyelvüek.Köszönöm, hogy kiváncsi volt vélelményemre. Üdvözlettel és további sok sikert kivánva Sármány Györgyi.

    Válasz
  36. Svastics Zsuzsa

    Kedves András! Ön egy nagyszerű ember! Sokat tanulok Öntől! Nekem a kommunikáció lenne fontos. Tudom mik a hibáim! NEM mindegy mely életkorban, kezdi az ember… Pl. A korábban kezdett német könnyebb nekem. Angolban a megszólalás, ejtés, írás stb. Persze a szorgalom, a gyakorlás, stb. a legfontosabb!

    Válasz
  37. Göndör Klára

    Kedves András!
    Nekem is volt rossz vizsgaélményem. Franciából az írásbelim jól sikerült, de a szóbelin nehéz feladatot kaptam. Azt kérték tőlem, hogy tanítsam meg a francia barátnőmet töltött káposztát főzni. Hát ez nem ment, mert egészen odáig csak az ételek neveit tanultuk, hogy étteremben tudjunk rendelni. Szóval sokáig nem volt kedvem vizsgázni, de miután „bevágtam” a francia nyelven készült Gundel szakácskönyvet, így már el mertem menni ismét. És sikerült! (Persze éppen akkor nem kellett főzni tanítanom). Most csak hobbyból ismételgetem az angolt és a franciát, hogy az agyamat is tornáztassam.
    Üdvötlettel:
    Göndörné, Klára

    Válasz
  38. Katalin

    Kedves András!
    Nekem az életem során soha nem volt szükségem idegen nyelv ismeretre. 68 éves vagyok és az agyam már nehezen veszi be az új ismereteket, pedig igazából most szükségem lenne egy kis német nyelvtudásra A lányom Németországban él , két édes kis unokám van akiket egy évben kétszer minimum meglátogatok. Ott tartózkodásom alatt jól jönne a német nyelvtudás. Szerencsére az unokáim magyarul,franciául és németül egyaránt jól beszélnek (apuka francia) bár még csak 6 és 3 évesek A Buldózer könyvek sokat segítettek nekem, de nem nagyon van türelmem és hamar fel is adom. Ezen sajnos semmilyen nyelvkönyvnem tud segíteni. Üdvözlettel: Sallainé

    Válasz
  39. Bereczki Gábor

    Sajnos én sem tanulok könnyen nyelvet, főleg a nőnem hímnem semlegesnem értelme zavaros számomra. Viszont szeretnék megtanulni oroszúl

    Válasz
  40. Károly Zsófia

    Egyáltalán nem nekem való a nyelvtanulás. Frusztrál hogy nem megy .mindig az volt az álmom hogy megtanuljak egy nyelvet de ez már késő , nem fog menni. Elfogyott az időm .

    Válasz
  41. Szűcs Józsfné

    Kedves András! Önvallomása rávilágít arra a régóta ismert tényre, hogy szorgalom és kitartás nélkül semmi sem érhető el. A legjobban terhelés alatt teljesítünk, mint a pàlma is teher alatt nő, tartja a közmondás. Én is azok közé tartozom, aki jól megérti a hallott szöveget, jól fordítok angolról magyarra és viszont. De beszélni már nehezebb. Előre meg kell figalmaznom magyarul, mit szeretnék mondani, majd lefordítom.Ęgyenlőre nekem ez is öröm. 72 évesen nem fogok nyevvizsgázni, de tudok segíteni az unokáim nak a hf. – bán, a számonkérés én. És nekem már ez is öröm. Jó egészséget és sok sikert kívánok Önnek tisztelettel Szűcsné

    Válasz
  42. Dobrovoczky István

    Kedves András, köszönöm, hogy a nyelvtanulás(tudás)küzdelmeit megírta,
    ezzel sokat segített nekem a kitartásban.
    Nem célom nyelvvizsgát tenni, „csupán „az, hogy megértsem és
    megértessem magam.
    Még egyszer köszönöm írását, ami új lendületet adott a fenti célom elérésében.
    Üdvözlettel:

    Válasz
  43. Badai István

    Nehezen értem a különb9ző nyelvjárásokat
    Túl gyorsan beszélnek
    Elharapják a szavak végét

    Válasz
  44. Mong Miklós

    Tisztelt András!
    Sosem voltam szorgalmas tanuló!
    Nálam a motiváció fontos mindenben,ha ez megvan,
    akkor könnyen tanulok.
    Tanultam magamtól németet,egyedül utaztam Münchenbe, előtte két hónapom volt felkészülni
    nulláról! Sikerült az utazás de a kommunikáció gyötrelmes volt! Ekkor elhatároztam, hogy mindenkeppen beiratkozom nyelviskolába!
    A módszeresség a rendszeres számonkérés szerintem,a motiváció mellett szükségszerű.
    Most 58 évesen heti 6 órában tanulok.
    Fiatalok közé ültem a padba,meglepően könnyen haladok(még)!Kivancsian várom meddig jutok!

    Válasz
    1. Szenderák Sándorné

      Kedves Neményi Úr !
      Önnek csak gratulálni tudok, ha én is fiatalabb lennék ( 73 éves vagyok ), de még mindég szívesen lapozgatom a
      régi német tankönyveimet , leckéimet.Természetesen a számomra új módszereket tartalmazó Ön könyveit, leckéit és néha a CD-t is hallgatom. Nagyon örülök amikor megértem amit mondanak. Tulajdonképpen alapfokú végzettségről kaptam oklevelet. A tanulásról még nem mondtam le. Egész életemben tanultam.

      Önnek jó egészséget kívánok, hogy még sok-sok nebulót tudjon buzdítani a nyelvtanulásra.
      Üdvözlettel Szenderák Margit

  45. Oroszlán Ádámné

    Kedves Tanár Úr!

    Sok éven át tanultam különböző nyelveket, de kicsit beszélni németül csak azért tudtam, mert rá voltam kényszerítve.
    Aztán más motiváció kapcsán beiratkoztam angolra. Nagyszerűen tudtam fordítani, de beszélni nem.

    Hát oroszt én is sok éven át tanultam. Egyetemen másod évben államvizsgát is kellett tennem. /akkor még nem volt nyelvvizsga/ Ma egy pohár vizet sem tudnék kérni oroszul.
    Ja, és latinból érettségiztem.
    De beszélni nem tudok egyik nyelven sem. Én valóban antitalentum vagyok.
    Üdvözlettel: Ildikó

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Ildikó!

      Attól még nem antitalentum, hogy rossz módszerrel tanult.
      Meg tud tanulni beszélni angolul is, ha akar.

  46. Koltai Vera

    Kedves András! Jó tudni, hogy nem csak nekem voltak (vannak) problémáim a tanulással. A tanácsai sokat segítenek. Nagyon köszönöm. Vera

    Válasz