Mikor érzi jól magát a nyelvtanuló?

Nekem az a tapasztalatom, hogy általában akkor érezzük jól magunkat a tanulás során (meg minden más területen is), amikor sikerélményben van részünk.

Például, ha megtanulunk valamit, akkor örülünk, amikor pedig kiderül, hogy ezt a gyakorlatban is tudjuk alkalmazni és használni, az még csodálatosabb érzés.

Vannak kisebb és nagyobb sikereink, és hajlamosak vagyunk a nagyokra koncentrálni. De a célunkhoz a kis rész-sikereken át vezet az út, ezért azoknak is örülni kellene.

Lehet egy nagy sikerélményre koncentrálni, például egy nyelvvizsga letételére. Az nagy dicsőség, viszont több év készülés után egyszer történik meg. És lehet sok kis apró sikerélményt szerezni, naponta akár többet is, például minden egyes megtanult mondatnak külön örülni.

Emlékszem, hogy milyen felemelő érzés volt kezdőként, ha a tévében megértettem egy filmből egy mondatot. Vagy amikor először sikerült megkérdeznem valamit egy külfölditől… és megértettem a válaszát! Ezek bizony mérföldkövek voltak.

A nyelvtudást sok mindenre lehet használni. Ha megyünk az utcán, és elolvasunk egy feliratot, amit megértünk, már az is siker.

Emlékszem, volt egy időszak, amikor kifejezetten kerestem a külföldiek társaságát, hogy kipróbáljam úgymond élesben, mennyit tudok… Eleinte meglepődtem, hogy értik a kérdéseim, és örültem, ha sikerült kibogozni a válaszukat. Ahogy telt-múlt az idő, persze egyre jobban sikerült. És ez jó hír!

Ha nincs is külföldi a közvetlen környezetünkben, egy kicsit kutakodva biztosan tud lehetőséget találni a gyakorlásra. Természetesen nem csak személyesen, hanem akár az internet segítségével.

Ön értékeli a kisebb sikereit is?
Kérem, írja meg a véleményét egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

308 hozzászólás a(z) “Mikor érzi jól magát a nyelvtanuló?” bejegyzéshez

 1. Speer Antal

  Tisztelt Tanár Úr!
  Természetesen én is nagyon tudok örülni minden kis sikernek,hiszen a sok kicsiből
  előbb utóbb kialakulhat egy nagy is! Köszönöm inspiráló szavait és jó tanácsait!
  Igyekszem minél többet megfogadni és felhasználni belölük.
  Üdvözlettel Speer Antal

  Válasz
 2. Czollner Kati

  Természetesen jók a kis sikerek is. Sajnos úgy érzem, hogy már túlkoros vagyok a komolyabb nyelvtanuláshoz.

  Válasz
 3. Motúz Ferenc

  Kedves András!
  Teljes mértékben egyetértek Önnel!
  Azt hiszem, korábban már meséltem Önnek, a régi NDK-ban voltunk a családommal, a kisebbik lányom német tagozatos gimnáziumban tanult, vásároltunk az egyik boltban, az akkori „német tudásommal” kértem az eladó hölgytől, amit vásárolni szerettünk volna. A lányom halkan megjegyezte: Apuka, ezt így kellett volna mondani. Kértem őt, segíts és mondjad! Erre nem volt /akkor/ hajlandó. Szóval a beszéd nagyon fontos, akkor is, ha nem tökéletes. /Azóta már több évtizede Németo.-ban él, szerintem perfekt szinten beszéli a nyelvet./
  A véleményem: beszélni kell, legfeljebb a hibát majd később korrigáljuk! Üdvözlettel: Motúz Ferenc

  Válasz
 4. Csuhány Krisztián

  Remekül szórakozom,jó újra fel eleveníteni a német nyelvet.Magyon köszönöm fáradozásait, Krisztián?

  Válasz
 5. Holcsik József

  Üdvözlöm András! Én is örülök minden apró sikernek. Voltam fiatalon külföldön és sikerült egy bevásárlás egy jó étkezés valamilyen vendéglátó helyen. Megtudtam magam értetni egy vasúti menetjegy vásárlásnál. Van ideje a tudás megszerzésének, amikor fogékonyabb az elménk erre. Ezt a lehetőséget nem szabad elszalasztani. Köszönöm a bátorítást. Holcsik Józsi 2023.febr.6.

  Válasz
 6. Juhos Julianna

  Kedves András! Az apró sikerek valóban jók és újabb lendületet adnak ahhoz,hogy folytassam a tanulást.Egy felirat megértése már öröm.Én például ha nézek egy filmet megpróbálom leolvasni a szájukról a szavakat miközben hallom a magyar szinkront.Persze nem mindig sikerül.Örömmel tölt el,hogy ha egy szövegkörnyezetből több szót is felismerek. Engem nem hajt nyelvvizsga vagy valami hasonló, csupán a gyász miatti bezárkózásom és a nyugdíjas időm akartam hasznosan eltölteni és persze tetszik az angol amit kegalább jó lenne érteni.Köszönöm a leckéket!

  Válasz
 7. Hornyák Éva

  Igen nagyon is értékelem sőt boldoggá tesz! Hála Önnek, köszönöm!

  Tisztelettel: H. Éva

  Válasz
 8. Páger Erika

  Fontos,hogy akár egyszerű társalgásban részt tudjon venni,valamit megértsen akár egy filmből a tanult idegen nyelvet tanulva, használva.(Emlék: Amikor a testvéremnél voltam látogatóban Budapesten a Bródy Sándor utcában,akkor a legtöbb szombaton elmentem a Mária utcai templomba az angol nyelvű misére, akkor délután 5 órakor volt.)( Egy ilyen alkalommal is lehet használni a tanult nyelvet ) Köszönöm,hogy felhívta figyelmemet az apró sikerek fontosságára.

  Válasz
 9. Szabó Józsefné

  Szerintem teljes mértékben igaza van. Akkor érzi jól magát az ember ha meg tudja értetni magát ha nem is beszél anyanyelvi szinten. Az már fél siker. Nem tudom ebben az e-mail ben kerhetek e segítséget? Szeretnék ha ajánlana a lányomnak középfokú angol nyelvizsgahoz milyen könyvet vegyen.

  Válasz
 10. Szalai Gyöngyi

  Kedves Neményi András!
  Minden apró sikernek tudok örülni! Már az is sikerélménnyel tölt el, ha egy angol nyelvű tv műsorból vagy filmből
  néhány szót megértek!
  Köszönettel.: Sz.Gyöngyi

  Válasz
 11. Kanczlerné Horváth Zsuzsa

  Kedves András!
  Igen,nagyon tudok örülni annak,ha egy filmben megértek egy-egy mondatot.
  Nagyon köszönöm motiváló leveleit
  Üdvözlettel: Kanczlerné Zsuzsa

  Válasz
 12. Róbert Hunka

  Kedves Neményi Úr!
  Teljes mértékben egyetértek Önnel. Számomra is igen nagy jelentőséggel bírnak még a legkisebb sikerek is.
  Különösen fontosnak tartom az angol nyelv ismeretét,hiszen ha kilépünk az ajtón, egyre többször találkozunk
  angol nyelvű reklámokkal, feliratokkal stb.-vel .Engem is jó érzés tölt el, ha megértem azokat.Ugyanez vonatkozik a filmekkrl kapcsolatos megértésekre is de a beszélgetés megértése még igen távol áll tőlem.

  Köszönöm a segítségét, oktató mondatait!
  Best regard:HR.

  Válasz
 13. Szabó Réka Vivien

  Igen értékelem a kisebb sikereket. Én 2 külföldivel beszélgetek de legtöbb esetben nem értem mit mondanak meg nem is tudok válaszolni de van egy két új szó/mondat amit már viszonylag értek és bírok is válaszolni. Sajnos az esetek elég nagy részében fordító ra van szükség mind a meg értés hez mind a válaszhoz, de az olvasásom és kicsit a kiejtésem javult, az olvasás bőven fejlődött,ha így folytatjuk a munkát akkor remélem hogy le fogok tudni akár előre hozott is érettségizni.Hasznosnak tartom mind ezt az összegzést mind a tanításokat amiket küldtél, köszönöm szépen a segítséget.

  Válasz
  1. Olgyayné Elter Zsuzsanna

   Kedves András!
   Az első német lecke után – a fonetikus fordításnak köszönhetően-,sikernek könyvelem el,hogy egyáltalán ki tudom ejteni a német szavakat , kifejezéseket.Nem nekem kell azon tanakodnom, hogy vajon hogy is kell ejteni őket….Már csak a gyakorlás van hátra.
   Köszönöm a lehetőséget: Oné Zsuzsa

 14. Kovács Zoltán

  Mostani sikerem, hogy egyre többet értek meg hallás útján filmekből (mivel lehetőség szerint angolul, és feliratozva nézem).

  Válasz
 15. Sebes Janosne

  Tisztelt Tanár úr!
  Sajnos kevés lehetőségem van lemérni a sikert, mivel csak egyedül igyekszek beszélni és nincs visszajelzésem. Ìgy csak a sajàt fülemre hagyatkozhatok, de ûgy érzem az sikerül elég jó és ennek is tudok örülni.

  Válasz
 16. Ádám Sándor

  Tisztelt Neményi Tanár Úr!
  Örülök hogy egy olyan tanárra akadtam, akinek a módszere tetszik és nem elsősorban a pénzszerzés motiválja. Én sajátosan ( powerben) feldolgozom az Ön által megküldött anyagokat és írva/olvasva próbálom memorizálni. Tisztelem, hogy a kezdetektől nem hagy magunkra, tanácsai gyakorlatiasak és hasznosak. Öszitén kis sikereim mellett bőven vannak hibáim is, (amiket unokáim, gyerekeim jeleznek felém), de tanácsait figyelembe véve, nem kesergek, a mércém mindíg a befektetett energiám/kimondott mondat eredménye. Úgy érzem Ön mellett jó úton haladok, de a célszalagig még sok-sok órát kell ülldögélnem a PC előtt.
  Üdvözlettel ÁDÁM

  Válasz
 17. Ágné Fazekas Gabriella

  Természetesen, értékelem, nagyon örülök neki.🙂 Ha kicsit több időt tudnék foglalkozni vele még jobb lenne.

  Válasz
 18. B. Laborcz Flóra

  Kedves Neményi Tanár Úr!
  Köszönöm a kitartását. A 3 vett könyv is itt van elöl. Igaz csak néha forgatom. Időnként ismételgetem az emailen küldött párbeszéd mondatokat.
  Igyekszem.
  Köszönettel .

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Flóra!
   Sokat segít, ha tanul is a könyvekből.

 19. válasz

  HÁT BIZONY A KIS SIKEREKNEK IS MINDÉG TUDTAM ÖRÜLNI. AMIKOR HAJDANÁN MÉG 2 ÉVENKÉNT LEHETETT MENNI KÜLFÖLDRE (UGYANIS ÉN AKKOR MÉG ROMÁNIÁBAN ÉLTEM)ÉS TUDTAM VALAMENNYIT OROSZUL,NÉMETÜL ÉS NAGYON JÓ ÉRZÉS VOLT,HOGY ELTUDTUNK BOLDOGULNI. SAJNOS MOST MÁR NEM MEGY OLYAN KÖNNYEN A TANULÁS. INKÁBB AZ A BAJ,HOGY AZ IDŐ KEVESEBB RÁ. DE MINDENT NAGYON KÖSZÖNÖK.MARADOK ÜDVÖZLETTEL, JÓ EGÉSZSÉGET ÉS SIKERES ÉVEKET KÍVÁNVA.
  T.IDA

  Válasz
 20. Szaniszló Gáborné

  Tisztelt Nyeményi András tanár úr!
  Sajnos nagyon kevés időm van foglalkozni a nyelvtanulással, de igen nagy élmény számomra, ha egy mondatot már teljesen ki tudok ejteni és el tudom olvasni a leírt szöveget. Nekem többször el kell olvasnom és meg kell hallgatnom a szöveget, mivel amikor van időm már kicsit fáradt vagyok, de egy-két szó és teljes mondatok is fejből mennek, de sokat kell gyakorolnom. Ami nem veszi el a kedvem, mert ha mindennap csak egy-két mondatot tanulok meg, már nagyon jó érzéssel tölt el. Folytatom és ha már mindkét kötetet sikerül befejeznem, már akkor fogom tudni, hogy képes vagyok megtanulni és alkalmazni. Köszönöm a lehetőséget , hogy ilyen jó tananyag áll rendelkezésemre, ami további tanulásra ösztönöz. Igyekszem minél több tudást elsajátítani. Üdvözlettel: Szaniszló Gáborné Erika

  Válasz
 21. Rácz Zsuzsanna

  Kedves András!
  A pici sikereknek is örülök – akár csak egy-egy szónak a megértése, kimondása. Bevallom, sokkal többet kellene fordítanom a nyelvtanulásra.

  Köszönöm érdeklődését!
  Üdv.:Zsuzsanna

  Válasz
 22. Sz

  Igen András,csak kevés a sikerélmény,általában telefonon keresnek szakmailag és leblokkolok.film nézés közben van néha.Üdvozlettel Székács Jutka

  Válasz
 23. Csaba

  Kedves András! Én nagyon tudom értékelni a kissebb sikereket is például ha gyakorlom az angol leckéket és megmarad bennem a tananyag és öröm az számomra
  siker az is , hogy más angol szövegből is sokkal jobban működik a kiejtés.

  Válasz
 24. Tamas Zsuzsanna

  Kedves András,
  Igen, nagyon érzékeltem a kisebb sikereket, ahogyan Ön is írja az utcán, ha megértettem egy angol szót, öröm volt a lelkemnek, hogy ezt tudom.Nagyon hálás vagyok Önnek, hogy segít, és ha nem sikerül minden nap tanulnom, de motivál, hogy csak folytassam.
  Nagy tisztelettel és köszönettel
  Zsuzsa

  Válasz
 25. Livia

  Kedves András!
  Számomra az volt az igazi nagy siker, amikor a rádióban az egyik sláger egy sorát megértettem… 😊
  Addig csak hallottam, de nem értettem 😁
  Üdv: Livia

  Válasz
 26. Törő János

  Nagyon hasznos volt ez a leírás. Szerintem az isten is erre a pályára teremtette. Sokban magamra ismertem. Véleményem szerint jó ember ismerő és nagy tapasztalattal rendelkezhet már. További munkájához csak jó egészséget és hosszú jövőt kívánok. Tisztelettel Törő János

  Válasz
 27. Lelik Mária

  Tanár Úr, én kisebb sikerekről tudok beszámolni. De ezt így is terveztem, nem vagyok csalódott.Barátságosabb lett az angol nyelv számomra, ennyit már elértem. Üdv. Mária

  Válasz
 28. Pirk Éva

  Kedves András ! A Fiam Angliában él már 1O éve és amikor hazajön vele szoktam ‘”beszélgetni”
  Sokat nevetünk , mert nem sikerül ugy mondanom a szavakat, ahogy kell. De nem keseredem el a pap is holtig tanul szokták mondani. Köszönöm a tanítást. Üdv : Éva

  Válasz
 29. Fehérváriné Tomcsányi Andrea

  Kedves András!
  A lányom karácsonykor bemutatta a spanyol barátját, akivel sikerült egy pár szót váltanom angolul. Nagyon nagy élmény volt, azóta újra lelkesebben gyakorolok! Főzés közben folyamatosan mennek az angol cd-k, nagyon élvezem! Köszönöm és további lelkes nyelvtanulókat kívánok Önnek: Andrea

  Válasz
 30. Józsefné Fülöp Józsefné Marcsi

  Kedves Tanár Úr! A sikerélmény minden ember számára akkora örömöt okoz _akarmirol is legyen szó _, ,amely úgy viszi tovább az embert, mint egy gyors vonat

  Válasz
 31. TÖRÖK Mihályné

  Kedves András! Igen nagyon tudom értékelni a kisebb sikereket is, amit az unokáimmal tudok gyakorolni, ők angolt tanulnak és boldog vagyok ha csak játékosan is de megértjük egymást Angolul. De nagyon szeretném ha tudnék az emberekkel is kommunikálni. Igyekszem, és köszönöm a jó, és érthető tanítást neked.. Baráti üdvözlettel. 😘

  Válasz
 32. Albrecht Tamás

  Kedves András!
  Az Ön által a levelében leírtak abszlút igazak, ha valaki komolyan veszi az idegen nyelv tanulását és tudását. Ön nem cak profi nyelvtanár, hanem profi pszihológus is. Én már átéltem az Ön által leírtakat, hiszen már beszélek egy idegen nyelvet /orosz/. Hét évig az Elektroimpex és a cégem által a Szovjetúnióba kiszálllított utastéjokoztató és közönségtájékoztató berendezések szervízese voltam. Majd kineveztek a moszkvai olimpia sport közönségtájékoztató és bírói rendszerek főmérnökének. Kilenc objektumon bonyolítottuk az olimpiát. Tehát volt alkalmam idegen nyelven beszélni. Angolból is megtörtént már, mert egy észt barátomnak megírtam angolul az első levelemet. Másnapra már meg is kaptam a választ. Tehát az örömök elkezdődtek. Tudnék még sokat írni, de az estig eltartana. Tisztelettel, A.T:

  Válasz
 33. Tomkovics Tibor

  Üdvözlöm András!

  Igen,engem a kisebb sikerek is lelkesítenek mert tudom,hogy ezek visznek előbbre.

  Üdvözlettel: Tibor.

  Válasz
 34. Csikós Zsuzsanna

  Én tudok örülni a kisebb sikereknek is , hiszen azok összeadódnak és a nagyobb sikerekhez vezetnek.
  Úgy gondolom, hogy aki a kicsit nem becsüli a nagyot nem érdemli, ahogy a közmondás is mondja.

  Válasz
 35. Fári Szilvia

  Kedves András!
  Köszönöm a küldött anyagokat, folyamatosan tanulom, ismételem őket!
  Az idei nyaralást így már ebből a szempontból is nagyon várom, kíváncsi vagyok, hogy a tanultakat hogyan fogom tudni alkalmazni! Nagyon sok kifejezést elsajátítottam, remélem majd éles helyzetben is előjönnek a tanultak…
  Hálás köszönettel várom újra és újra a leckéket!!!
  Fári Szilvia

  Válasz
 36. Szabó Lajosné

  Kedves András! Igen mindenféle képen. Örülök a legkisebb sikernek is. Úgy gondolom, hogy az ember a kezdetekben, mindig kicsi sikerre tesz szert, ami túrbózza ösztönzi arra, hogy tovább haladjon azon az úton, amit kitűzött maga elé, és megtapasztalja az igazi élményt, a sikeres embert érintő érzést.

  Válasz
 37. Csécs Ágnes

  Kedves András!
  Én elsősorban fiam miatt kezdtem el az angol tanulását. Ő tökéletesen beszél angolul, s ha külföldre megyünk, akkor mindig ő a tolmácsunk, ügyintézőnk. Már „ciki” számomra, hogy mindenért őt kérdezzem. Döcögve, de már tudok egy-egy mondatban megszólalni, ill. ha nézek angolul egy filmet, már felismerek belőle szavakat.

  Válasz
 38. Rába Csaba

  Kedves András!
  Nagyon örültem, amikor a nyári utazásaink során – angolul, ha döcögve is – rendelni tudtunk az étteremben, jókat ettünk és a fizetés sem volt annyira borzasztó. Talán egy kicsit magabiztosabbak voltunk az egész úton. Sajnos még nagyon messze vagyok a nyelvtudástól, de próbálkozom. Apró sikereket már sikerült elérnem.
  Üdvözlettel: Rába Csaba

  Válasz
 39. Fehér Anna

  Kedves András!
  Köszönöm a sok lecket, levelet, segítséget!
  Igen, van sikerélményem, – már az is siker, hogy az angol beszédben szavakat néha mondatokat megértek, be tudok mutatkozni, tudok dolgokat kérdezni utazások alkalmával. Ha Amerikai ismerőseimmel beszélek, nagyjából meg ertem őket, és megértetem magam 72 éves vagyok, rehtvény helyett- melkett is jó az angol tanulása, gyakorlása.
  Tovabbi sijeres munkát kívánok!- és meg egyszer KÖSZÖNÖM!

  Válasz
 40. Balló Anna

  Kedves András!
  Köszönöm a lehetőséget hogy belekóstolhatok az olasz nyelvbe is. Pár évvel ezelőtt két ismerősömmel voltam pár napot Velencében és bevallom, nem kis örömömre, jobban meg tudtam érteni és értetni magamat a kevés olasz tudásommal amihez hozza kombináltam egy kis franciát is(.azt aránylag jól beszélem), mint a két társam a szuper sngol tudásukkal. Most agykarbantartás céljából is kezdtem ismét tanulgatni, meg mi tagadás, szeretem a latin eredetű nyelveket.
  Még egyszer köszönöm a lehetőséget, egy élmény gyakorolni újra a tanulást.
  Tisztelettel, Anna.

  Válasz
 41. Halasi István Jenő

  Kedves András!

  Nagyon szépen köszönöm az eddigi, önzetlen, segítőkész közreműködését. Bölcs gondolataival egyetértek. A nyelvtanulás nekem mindig örömet jelentett. Ennek köszönhetően valamikor tudtam beszélni oroszul is. Többek között Mádi Szabó Gábor Színésszel és Feleségével 1969. évben voltam Moszkvában és Leningrádban. Ott jól tudtam érvényesülni az orosz nyelvvel. Az idő elszállt, kopott a nyelvismeretem. Ez történt az eszperantóval is, amelyből még nyelvvizsgával is rendelkeztem.
  A franciával is boldogultam, amelyből szintén volt nyelvvizsgám. Az 1979. évben voltam Párizsban, majd a nyolcvanas években Algériában és Tunéziában. Tökéletesen ment a kommunikáció. Itt tanultam meg franciául a 14 Stációt, a Miatyánkot, az Üdvözlégy Máriát, amelyeket még ma is eltudom mondani. A többi ismeretem a francia nyelv területén is jelentősen elkopott.
  Jelenleg az angol nyelvvel foglalkozom szinte minden nap, amellyel kapcsolatosan van közel 30 éves középfokú nyelvvizsgám.
  Bevallom, hogy terveztem megerősíteni a középfokú nyelvvizsgát, doktori fokozat megszerzése érdekében.
  Van gépészmérnöki- (1972), építészmérnöki- (1974), Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemi (1984) diplomám is. Egészségügyi Szak-közgazdasági Diplomát 1995. évben kaptam meg. Ez utóbbival kapcsolatosan lehetett volna a doktori fokozatot megkapni, de ma már kell a megfelelő középfokú nyelvvizsga a Professzor Úr szerint.
  Az angollal jól boldogultam Japánban, Angliában, Írországban, stb.
  De hát lényeg a nyelvvizsga. Nyilván a memóriám is kopik. Lehet, hogy egyszer mindent abba kell hagyni. Egy kedves volt Neurológus fiatal Kolleganőm szerint a nyelvtanulás hasznos lehet a memóriát illetően.
  Majd meglátjuk.
  Kedves András ne vegye zaklatásnak soraimat. Ez az élet.

  Áldott, békés, sikeres, eredményes, boldog évet kívánok jó Egészséggel Szerettei körében.

  Üdvözlettel:

  István
  Halasi István Jenő, aki a forinttal egyidős

  Válasz
 42. Anikó livia Hàjas

  Köszönöm szépen tudom használni mert külföldön vagyok
  Pont Németország

  Válasz
 43. Geráth Anna Mária

  Tisztelt Tanár úr!
  Keresem a találkozást minden nap és kellemes mikor egyre jobban értem. Vásárláskor a termékeken, rejtvényekben.
  Köszönöm Anna

  Válasz