Lehetetlen célokat ne tűzzünk ki!

Hogyan tervezzük meg nyelvtanulásunkat?
Kell egyáltalán tervezni? Nem elég, ha egyszerűen leülünk tanulni?


Több tanulónkkal folytatott beszélgetés is nagyon hasonlóan alakult. Nézzük meg a két legutóbbi esetet.

1.
  – Sürgősen meg kell tanulnom angolul. Kell a munkámhoz.
  – Eddig nem kellett?
  – De, már régóta kellett volna.
2.
  – Sürgősen le kell tennem angolból a középfokot. Már évek óta reménykedem, hogy majd csak átmegyek valahogy a vizsgán.
  – Mennyit tanultál rá?
  – Minden félévben kb. 3 napot, ahogy a többi vizsgámra is. Azokat könnyedén letettem.

Félévenként három napnál azért többet kell tanulni az angolt, akár a társalgási szintű nyelvtudás a cél, akár a középfokú nyelvvizsga.
Nem szerencsés megvárni, amíg az angoltudás hiánya a körmünkre ég (természetesen annak idején én is megvártam az utolsó előtti pillanatot).
Ám akármennyire is sürgős, lehetetlen célokat azért ne tűzzünk ki.

Három nap alatt még senki sem tanult meg angolul, bármilyen jól is ment az iskolában a többi tantárgy.

Ha minden nap leülünk tanulni, az nagyon jó. A hiba ott szokott becsúszni, hogy ma sajnos nem jutott rá idő, de majd holnap… és így éveket csúszunk (én pontosan így vagyok a fogyókúrával: majd holnap elmegyek tornázni, majd a jövő héten elkezdek többet mozogni…).

Nem szeretünk tervezni, mert fegyelmet igényel. És a tervezésről a tervgazdálkodás miatt sem kellemesek az emlékeink. Ám aki tervet készít, az többet végez el egy nap alatt, mint aki nem. Amit elterveztünk, abból sokkal több minden meg is valósul, mint amikor terv nélkül úszunk az árral.

Az általános tapasztalat azt mutatja, hogy:
  – egy napra sokkal többet tervezünk, mint ami elvégezhető,
  – egy évre viszont lényegesen kevesebbet.

Tervezzünk reálisan és konkrétan.


Ha úgy tervezzük meg a nyelvtanulást, hogy holnap egy órát tanulunk, vagy egy hét múlva beiratkozunk egy tanfolyamra, egy év múlva beszélünk angolul, stb., az nem tartalmaz konkrét időpontot, határidőt, ezért nem sürget, így könnyen elmarad. Ahogy telik az idő, nem kerülünk közelebb a határidőhöz, mert másnap, amikor felébredünk, azt mondjuk, hogy: majd holnap.

Ugyanez a gond a jövő héttel is. Egyszer csak azt vesszük észre, hogy vége a hétnek. Na, majd a jövő héten, mondjuk ilyenkor.

Ahhoz, hogy meg is valósuljon, amit szeretnénk, konkrétan érdemes tervezni:
  – ma, 9-től 10-ig,
  – kedden és csütörtökön 5-től 6-ig,
  – november 30-ig,
  – idén karácsonyig.

Ma 9 és 10 között angolul tanulok.
Kedden és csütörtökön 17.00-től 18.00-ig angol szövegeket hallgatok.
November 30-ig veszek egy nyelvkönyvet.
Idén karácsonyig megtanulok száz mondatot.

Így nem marad el a tanulás.

Ha azt a célt tűzzük ki például, hogy május végéig megtanulunk alapszinten angolul, az jó cél. Egyrészt reális, elérhető, másrészt minden nap egy nappal közelebb kerülünk hozzá. Érezzük, hogy sürget az idő, és tennünk kell valamit a cél érdekében.

Egyetért? Vagy minden porcikája tiltakozik a nyelvtanulás tervezése ellen? Írja meg véleményét itt a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

23 hozzászólás a(z) “Lehetetlen célokat ne tűzzünk ki!” bejegyzéshez

 1. Ónody Gyöngyi

  A fiamék Angliában vannak a kis Sárika unokámmal.Ennél többet nem is kell mondanom.Igyekezni fogok.

  Válasz
 2. Gaél Edit

  Teljes mértékben egyetértek a cikkel és a hozzászólásokkal is, a kedvem nekem is elment a tanulástól a nyelvtani rész miatt. Amit itt az interneten tanultam sokkal többre tartom és sokkal hatékonyabb. Ezt fel tudtam használni az életben. Az ember akkor tudja igazán értékelni ha beledobják a mély vízbe, ez történt velem is. Az elsö alkalommal mikor kikerültem Amerikába egy szót sem tudtam angolul, a következő utam előtt az interneten kapott anyagból tanultam napi szinten és a második kiutazásom alkalmával már sokkal többet tudtam és jobban éreztem magam. Kitüztem a napi feladatokat , aztán a hetieket és így tovább. Tedd meg Te is és sikerülni fog.
  Köszönöm, hogy megismerhettem ezt a lehetőséget.
  Sok sikert mindenkinek
  Gaál Edit

  Válasz
 3. Szilvi

  Kedves jelentkezők!

  Igaziból én is most tanulok angolt. Nem sok időm van rá, mert dolgozom, és suliba is járok. Bár sokkal fiatalabb vagyok, de az időm az nagyon zsúfolt. Minden percem be van osztva…. Ezért nagyon fontos terveznem és ragaszkodnom hozzá. Sokat jelent, ha meghallgatsz egy filmet magyarul, majd magyarul és angol felirattal párszor, utána meg angolul párszor. Rengeteg fog rád ragadni. Illetve, rakd ki a konyhád, és a házad angol szavakkal, mondatokkal. Só, cukor, kérek, légy szíves…. mindent, amit használsz. Amikor használod, oda mész, ahhoz a tárgyhoz, akkor meg olvasd el hangosan. Idővel rád fog ragadni a szó.
  Szerintem ez egy nagyszerű mód a szavak, kifejezések, mondatok tanulására.

  Sok sikert mindenkinek, aki ilyen kitartó, és nyelvtanulást tűzött ki célul.

  Válasz
 4. Zsóka

  Ezt én is megtapasztaltam, ha pár napot kihagyok már elfelejtek szavakat, illetve nem tudom szépen kifejezni magamat. Ragozva, megfelelő idő, nem stb. A munkám nehéz, a beosztásom rendszertelen. Nem tudok részt venni tanfolyamon. Ismerőstől tanulok és az interneten magam. Nagyon be kell osztanom az időmet, külföldön akarok dolgozni, és tanulni ehhez kell az angol és a német is. Keresek mindkét nyelvhez beszéd gyakorló társakat
  a Skype-on. Ki kell használni a technikát.

  Válasz
 5. Koterly László

  Kedves András !
  Én is már 73 éves vagyok. Németül folyékonyan beszélek.Elhatároztam, hogy nyugdíjasként megtanulok angolul. Magántanárhoz jártam 2 évig. Ő csak nyelvtannal foglalkozott, amiből elegem lett, mert csak a vizsgához kell 12 ige idő, az élethez 5 is elég. Beiratkoztam nyelvtanfolyamra, ahol az 1000 kérdés 1000 felelet c. könyv teljes anyagát feldolgoztuk fogalmazás és elmondás alapján igaz 40 óra keretében.
  Ezután elhatároztam, hogy a továbbiakban angol tanulásra pénzt már nem áldozok, mert ennyi szó ismeretében csak gyakorlásra van szükség. Megvásároltam az 1000 kérdés 1000 felelet legújabb kiadását az angol nyelvű lemez melléklettel és megállapítom, hogy a feldolgozott anyag egyetlen részét sem értem meg hallás után.A hölgy rendkívül gyorsan beszél, a férfi által mondott szövegből sokkal több érthető.
  A válaszokat olvasva úgy érzem, hogy Papp Mária és Pölöskei Judit korban hasonló tanulótársak is egyedül próbálkoznak, nem tudom budapestiek e ? – mert ez esetben – kettőnek vagy háromnak sokkal könnyebb lehetne együtt meghatározott cél elérése.Kedves András, nem tudom, hogy e-mail elérhetőségüket megkaphatnám e ?
  Üdvözlettel
  László

  Válasz
 6. Ráczné V.Éva

  Kedves Tanulótársaim:)

  Az időbeosztással és tervezéssel csak egyetérteni lehet.

  Az agy befogadóképessége..nos bármily hihetetlen, van mód.., jómagam is alkalmazom és oktatom.
  A mennyiben Neményi András közzéteszi a megadott Weboldalt, ott lehet bővebben olvasni erről a bárki által könnyen alkalmazható módszerről és elsajátításának módjáról..
  Szeretettel -éva

  Válasz
 7. Mészárosné Németh Zsuzsa

  Kedves nyelvtanuló társaim!

  Én pár hónapja kezdtem el a tanulást 71 évesen. Az indíték az volt, hogy ismét készülök a fiamékhoz Uj.zélandra. Az első utazáskor egy szót sem tudtam angolul, egyedül utaztam, és szerencsémre odaértem . Most inkább próbálok készülni és így azért egyszerűbb lesz eligazodni repülőtéren a nyomtatványok kitöltésénél. és a többszöri átszállás során.
  Az első hetekben a tanulás kicsit reménytelennek tűnt, de csináltam tovább.
  Azt saját magamon vettem észre, hogy amikor minden nap tanultam legalább fél órát, jobban megmaradt minden a fejemben.

  Van amikor utazom, gyerekemnek segítek, nem jut annyi időm mint amikor egyedül vagyok, és pár nap kihagyást már nagyon észreveszek
  Mindebből az a tanulság, hogy rendszeresen kell csinálni. Én, mivel már nem vagyok a „legjobb tanuló korban” sokat ismétlek.
  Így lassan rögződnek dolgok, és nagyon örülök, amikor napközben spontán eszembe jutnak kifejezések, mondatok.
  A kártya ötlet nagyon tetszik, ki fogom próbálni. Remélem tudok venni Veszprémben, ha nem akkor csinálok.

  Mindenkinek szorgalmat, türelmet és sok sikert kívánok’

  Zsuzsa

  gyermekeimhez

  Válasz
 8. Kálnai Mihály

  Mindenkinek másképp, más módszerrel kell nyelvet tanulni. Azzal a módszerrel, am neki a legjobba fekszik. Lehet választani, és ez jó. Aki nem akar céltalanul, magányosan, vagy drágán stb. stb. tanulni, az alakítson színjátszó kört, és néhányad magával tanuljon be egy színdarabot angolul. Lesz terv, határidő, társaság, izgalom. Lesz motorikus, memorizáló, hallás utáni, olvasásos, magolós, stb. módszer és lehetőség.
  Van egy nagy termem, felajánlom a próbákra. Fejenként pár száz forint alkalmanként. Jöjjön valaki, aki ismeri a kiejtést, mert az nagyon fontos, a szöveg adott, rendezőnek én jó leszek. Ha sikerül, akkor elő is adhatjuk meghívott közönség előtt, de mi a próbákért csináljuk.

  Válasz
 9. Levi

  Az időbeosztással nekem is gondjaim voltak. A megoldás tényleg az, hogy a konkrét célhoz, konkrét időpontokat és megtanulandó anyagrészeket rendelünk. A kártyás módszer is tényleg nagyon jó. Nemrég letöltöttem egy Anki nevű számítógépes programot. Ez ingyenes és a kedvenc mondataimat (vagy bármilyen hasznosnak ítélt mondatot, kifejezést) begépelve, beillesztve nagyon hatékonyan tudom használni. Akit érdekel, itt többet olvashat róla és a letöltéshez is segítséget talál. Jó tanulást! Sohasem késő! :-) , de kezdd el ma.
  http://otevotnyelv.com/anki/

  Válasz
 10. Catee84

  Kedves mindenki!

  Azt tudom tanácsolni mindenkinek, hogy kártyákon tanuljanak angolul. Mindennap legyen a táskában/zsebben 10 db kártya. A kártyára írjunk kifejezéseket mondatokat. Vehetünk kész kártyákat, de csinálhatunk magunk is. Én család, munka mellett készülök a nyelvvizsgára. Mindig van nálam pár kártya amiket nyelvvizsga témánként válogattam szét. egy téma. Először meghallgatom a szöveget, megpróbálom utána mondani, megtanulom, majd kérdéseket teszek fel a kártyán szereplő kifejezésekre és válaszolok is rájuk a kártya szövege alapján. Aztán ha megy akkor megpróbálom mondatba fűzni 4-5 kártya kifejezéseit, ez sokszor olyan jól sikerül, hogy mini sztory lesz belőle. Utazás közben szoktam a kártyákat olvasni-hallgatni. Munka után és előtt. Sokszor előveszem 5-10 percekre ( sorban állás, buszra várás, vagy éppen ebéd időben). Hogy ne legyen unalmas az érdeklődésemnek megfelelő cikkeket keresek neten, idegennyelvű újságban, az + jó ha van hozzá hang anyag is. Két napja a halloween-el kapcsolatban találtam egy cikket, elolvastam és megpróbáltam elmondani hogy miről szól, segítség képen a szöveg mondatait használtam fel ( pl Jack kétszer csadbába ejtette az ördögöt, a szabadságáért cserébe kért 10 évet stb…) Összefoglalva, kártyákat használjatok, hallgassátok, mondjátok utána, kérdezzetek, mondatba fűzzéétek, olyan cikket, könyvet keressetek idegennyelven ami érdekel titeket ( vicc, sorozatok), kedvenc filmek (angolul angol felirattal ) nézése, dalszövegek és ami fontos mindennap legalább 3×10 percre vegyétek elő, nézzétek át.

  Válasz
 11. Kósi Klaudia

  Kedes Fási Lajosné, teljesen megértem, hogy mit érez amikor tanul és mégis elfelejti amit megtanult. Én is így vagyok vele pedig csak 35 éves vagyok. De sok kitartó munkával mégis elértem a középfokú nyelvvizsgát. Sajnos egy páran vagyunk olyanok akiknek nehezebben fog az agya, nekün több tanulásra van szükségünk, vagy is jobban mondva többször kell ugyanazt megtanulni. Érdemes egy nap több különböző időben elővenni a mondatokat és ismételgetni, sőt le is kell írni, így jobban bevésődik. De amit én tapasztaltam, hogy közben nem lehet mást csinálni, csak arra koncentrálni. Én pl. próbáltam tanulni főzés közben, nekem nem sikerült. Tudom, hogy egy házi asszonynak nehéz megoldani másként, de kell szakítani néha-néha 5 percet, hogy félretudjunk vonulni pár mondattal és azt magunkévá tenni. Az én módszerem kb. 3-5 mondatot tanulok egyszerre. Reggel elkezdem és megpróbálom leírni, ha sikerült félreteszem és azt gyakorolom ami nem volt tökéletes. Késöbb megint előveszem és mindegyiket megint megpróbálom elmondani hangosan és utána leírni, ami sikerült félreteszem és gyakorolom a többit. Este kezdem előről. Másnap ismét az előző napi mondatok jönnek és ami jól ment az előző napról az helyett egy újat teszek be a listámba. Pár nap múlva előveszem a félretett mondatokat és megpróbálom feleleveníteni, ha nem megy akkor újból a tanulandok közé teszem. Ha jó volt akkor 1 hét múlva veszem elő és majd egy hónap. Remélem ez önek is segítenifog. Sok kitartást kívánok. @Fási Lajosné

  Válasz
 12. Streitmann László

  Egyetértek Hajnalkával, minden nap elő kell venni, másképp nem megy. Persze könnyen beszélek, mert nyugdíjas vagyok, de akkor is igaz.Kitartás kell.

  Üdv. László

  Válasz
 13. Hrabovszkiné Jenei Anikó

  Teljesen egyetértek azzal, hogy nem lehet úgy nyelvet tanulni, hogy „Add Uramisten, de azonnal”!
  Pedig nagyon sokan így gondolják és úgy mennek a nyelvtanárhoz: „Mennyi idő alatt tudok lenyelvvizsgázni x nyelvből? Mert sürgős lenne!”
  Ők úgy gondolják, megnyomnak két gombot, egyet a pénztárcán, egyet a nyelvtanáron és két hónap múlva mosolyogva sikeres nyelvvizsgát tehetnek…
  Tudom, sarkítottam, de ez egyáltalán nem ilyen egyszerű!
  Aki már tanult/tanított nyelvet, tudja, mennyire így van ez.
  Éppen ezért a „villám módszerekben” sem hiszek, a kitartó szorgalomban annál inkább.

  Válasz
 14. Hajnalka

  Nagyon jó a cikk és nem csak a nyelvtanulás területén igaz. Bár,ha jól belegondolok az első nyelvvizsgámnál fogalmam sem volt mikor lesz, mindig csak a következő órára készültem. Már több mint egy éve jártam az angoltanárhoz, amikor bátortalanul megkérdeztem, hogy mégis mikor mehetek vizsgázni. Októberben azt mondta, januárban már mehetek. Persze még csak 16 voltam, az idő nem sürgetett. A másik két nyelvvizsgámnál már kemény időnyomás volt. Ott meg el kellett menni, hogyha legrosszabb esetben nem sikerül még legyen egy vizsgaidőpont a diplomaosztó előtt. Szóval nekem a tervezős és csak tanulós, de a vizsgára nem gondolós módszer is bevált. De annyi biztos, hogy heti 5 nap elő kell venni, máshogy nem megy.

  Válasz
 15. Csendom Bálint

  Üdvözlök Mindenkit!

  Sajnos, nekem is többször el kellett határoznom, hogy középfokú vizsgát teszek, mivel az egyik diplomám az iskola páncélszekrényében porosodik. Dühös is vagyok, mert ezt a törvényt valószínűleg bölcsészek hozták, akik a műszaki tudományoktól távol állnak és nem tudják beleélni magukat egy másként gondolkodó lelki világába. Mikor hozzák törvénybe, hogy ők is matematikából szigorlatozzanak????!!!! Az is hozzátartozik az általános műveltséghez, sőt! Abban egyetértek, a nyelvtudás nem hátrány, de legyen már rám bízva, hogy elmegyek olyan multihoz dolgozni, ahol azt kérik, vagy nem. Ne ezzel vágják el az emberek boldogulását!
  Nos, nézzünk, miért is nem szeretünk nyelveket tanulni:
  -Már az iskolában elveszik a kedvünket tőle, mert a nyelvi órák szinte nyelvtani szabályok halmazából állnak, nem sok kommunikáció van, nincs sikerélményünk.
  -A nyelvvizsga is arról szól, hogy mit nem tud nyelvtanilag a vizsgázó. Sok esetben egy adott anyanyelvű is furcsán nézne a vizsgáztatóra, sok példa volt erre is. Sajnos, az oktatási rendszerünk egyéb vonatkozásban sem a hasznos, gyakorlatban használható tudásra nevel, amit nem pofozgatni kellene, hanem gyökeresen megváltoztatni.
  Tudom, az illetékesek nem így látják, a statisztikai mutatók alapján döntenek, mögötte nem embereket látnak.

  Egy reménytvesztett emberke

  Válasz
 16. Fási Lajosné

  Nekem is szükségem lenne a munkámhoz és a gépkezeléséhez,de sajnos én is 60 vagyok, bizony csak olvasom, könnyebb mondatokat meg tanulom, de el is felejtem őket. De nem adom fel és igen is megtanulom, még ha több idő alatt is.
  Önnek hála és köszönet! további sok sikert !

  Válasz
 17. Papp Mária

  Szerettem volna 75 évesen értelmesen eltölteni az időmet, ezért gondoltam a nyelv tanulásra. Sajnálatos módom nekünk az orosz jutott. Mivel a társadalom számkivetettje voltam és anyaglak sem álltak rendelkezésemre , így ez elmaradt. Fogékony koromban tehát ez elmaradt. Nem folytatom férj, gyerekek , munka, háztartás, egy szóval nem ment.
  Ma meg már nem fog az agyam.
  Szeretném is elsajátítani csaK társalgás szinten, de sajnos nem megy. Ha van valami gyógymód, szeretném megtudni.
  Ha tud rá valamilyen receptet, kérem tájékoztasson.

  Köszönettel és üdvözlettel: Papp Mária

  Válasz
 18. erzsebet deak

  Termeszetesen a tervezes nagyon jo.
  Az egyedul a komoly elgondolas.
  De nehez megvalositani, mert nehez nyelv.
  Nehez.
  Es hamar elkedvetlenedem.

  Válasz