„Van értelme otthon angol szövegeket hallgatni?” – kérdezte kb. egy év tanulás után egyik tanulónk.

Meglepődtem. Már a második tanfolyamot végezte, több mint fél éve tanult nálunk, amikor a szünetben odajött hozzám ezzel a kérdéssel. Korábban rengetegszer elmondtam… „Tessék otthon rendszeresen, lehetőleg minden nap angol szövegeket hallgatni!”
Kb. feleannyi idő alatt tud megtanulni angolul, aki sokat hallgat magnót.

„Igen! „- feleltem. „Akkor jó.” – mondta ő, majd egy hónappal később eldicsekedte, hogy megvette a hanganyagot.

Három hónappal később megkérdeztem tőle, hogy halad a szövegértéssel. A válasza így hangzott:

„Nincs cd-lejátszóm. Már több éve, hogy elromlott.”

ÁÁÁÁÁÁÁ! Erre nem számítottam.

Tanulónk megnyugtatta a lelkiismeretét. Elégedetten hátradőlt, úgy érezte, ő mindent megtett, hiszen nem csak a tanfolyamra jár, hanem már a hanganyagot is megvette.

Amikor elmegyünk vásárolni lisztet, olajat, tojást, cukrot, utána kinek ízlene, ha egy tányérba tennénk pár kanállal belőlük, és úgy kellene megenni, nyersen? Természetesen vesszük a fáradságot, először kikeverjük az összetevőkből a palacsintatésztát, utána megsütjük, majd csak ezután esszük meg. Egy picivel több munka, de megéri, nem igaz?

Aki azt szeretné, hogy hallás után jobban értse az angolt, annak
Is csak egy picivel kell többet tennie a cd-k megvásárlásánál, és máris hatalmas javulás következik be a beszédértésében. Ha naponta csak öt-tíz percet tud rászánni arra, hogy hallgasson egy kis angol szöveget, az óriási fejlődést eredményez egy-két hónap alatt. Ha nem hiszi, próbálja ki!

Érdekel a véleménye. Ön mivel szokta megnyugtatni magát? Sok-sok könyvet és cd-t vásárol meg, vagy csak egyet, de abból naponta meg is tanul valamit? Írja meg nekem, itt a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

31 hozzászólás a(z) “„Van értelme otthon angol szövegeket hallgatni?” – kérdezte kb. egy év tanulás után egyik tanulónk.” bejegyzéshez

 1. Moncsi

  @Bokor Kata
  Feljelentkeztem az egyik levelező fórumra, ha találok szimpatikus levelezőtársat, akkor meg nem tudom miről lehetne beszélgetni? Van ötletetek?

  Üdv. Mónika

  Válasz
 2. gerguliscsné Antónia

  Én is tanultam már de nem jó helyen.Föl iratkoztam az ingyenesre kerestem megtaláltam mostmár de késön vagy mégsem?
  de ki törölték levél szemétnek vették nem nagyon értek a szám gép kezeléshez .Van ugyan kazetta a régi fajta kis rádióba rakhatom bele 3 drb van elsörésze meg gyűrödött nem tudtam tovább halgatni de csak szeretnék tanulni a családom egyik tagja Amerikába él szoktam látogatóba menni rossz hogy alig értek valamit Talán valamit tudnék még kezdeni rég nyugdijjas vagyok de bizakodok. Űdvözlettel Gergulicsné

  Válasz
 3. Kiss Ilona

  Tisztelt Neményi Úr!
  Azért szeretném Önnel a kapcsolatot felvenni,mivel az Ön „Angol buldózertanfolyam 1 és 2-3 /nagyon hatékony és jól megszerkesztett/könyvét, ajándékba kaptam.Sajnos CD-t nem adott az amúgy kedves ajándékozó és erre nem is szeretnék rákérdezni.Azonban meg szeretném öntől kérdezni,hogy utánvéttel ,esetleg az összeg előre utalásával,hozzá tudnék-e jutni a hanganyaghoz. Válaszát előre is megköszönve,maradok tisztelettel! Kiss Ilona

  Válasz
 4. Dr Vitéz Eszter

  Egyetértek az előttem hozzászólókkal.
  Az én problémám -az anyagiakon kívül- elsősorban eü-i természetüek: PL.A MAGASVÉRNYOMÁS betegség.

  Válasz
 5. drifftermann

  „Kedves Rontó Kitti”! Neked a magyar nyelv ismereted is hiányos! Ez a helyes írás katasztrófa!!!

  Válasz
 6. kobrizsa edit

  Hálás vagyok, hogy rátaláltam Neményi András nyelvtanulási modszerére. 50 évesen munkanélküli lettem.Motivált, hogy angliába keresek munkát.Az Ő tanácsaival könyedén tanulok angolul,igaz van egy alapfoku angol nyelvvizsgám de az csak papir.A tudásom most kezdet fejlődni.

  KÉRDÉSEM: VAN NÉMETNYELVTANFOLYAM NEMÉNYI ANDRÁD NYELVMESTER MODSZERÉVEL? Szeretnék egy kezdő németnyelvtanfolyamot elkezdeni, nagyon fontos és minél hamarabb, mivel találtam munkát némerországban, házvezetői állást.
  Kérem segitsen!
  KÖSZÖNETTEL ÉS TISZTELETTEL, Edit.

  Válasz
 7. ronto kitti

  segicséget kérek töletek nem tudom pontosan hova is kel katintanom hogy tudjam tanulni,az angol nyelvet .aki tud eben segiteni hogy hol kel keresni az legyen szives segiteni. kösszönom

  Válasz
 8. Vörös Klára

  Egyelőre Antal Erika tanácsát próbálom ki, mely „Az idegen nyelv hallgatásának legolcsóbb és legegyszerűbb módja.”- állítja.
  A kurzus végén jelezni fogom tapasztalataimat.
  Klára

  Válasz
 9. Antal Erika

  Az idegen nyelv hallgatásának legolcsóbb és legegyszerűbb módja a televízió. Naponta bekapcsolom a Euronewst, vagy BBC-t, de vannak más szórakoztatóbb csatornák is, World Travel, Discovery, History stb. Valóban nagy segítség, amikor „élesben” kell kipóbálnom magam, a fülem hozzászokik ugyanis a természetes, gyors beszédhez.
  Érdemes kipróbálni, sok sikert!
  Erika

  Válasz
 10. Mészárosné Németh Zsuzsa

  Kedves András!

  Véleményem szerint sokat segít, ha hallgatom is az angol szöveget. Én úgy igyekszem tanulni, ahogy azt Ön javasolta.
  Mindig örülök, amikor felismerem a hallgatott szövegben az egyes szavakat. Hallgatom, olvasom és hangosan ismételgetem, sokszor, amíg megjegyzem .

  Válasz
 11. Apróné Katinka

  Kedves András! Teljes mértékben igaza van, MERNI kell kinyitni a fülünket ha idegen nyelven beszélnek, mert lehet hogy először csak egy szót értek ki belőle, de azután már egyre többet, sőt szókapcsolatokat is végül, sőt kikövetkeztethetek a mondat értelmére. Lehet hogy laikus a megfigyelésem, de a leírt angol mondatot ha a végéről kezdem visszafelé olvasni, hamarabb bejön az értelme. Persze a szavakat és a nyelvtant is meg kell tanulni, a párbeszédeket egy valakivel élőben legjobb lenne kigyakorolni, és begyakorolni. LEGKÖNNYEBB az lenne, ha úgy tanulhatnánk nyelvet mint a kicsi gyerek, csakhogy az iszonyú lassú, hiszen meg se lehet számolni, hogy kb. hányszor hallja pl. azt hogy: ” téged hogy hívnak? mire ő ezt megérti, válaszol, és ő is el tudja mondani. Tehát ez a leglassabb tanulási mód, és mégis megkerülhetetlen, hogy hallgatni, meghallgatni, kihallani, megérteni, kimondani.

  Válasz
 12. A. Gabi

  Kedves András!

  Igen, van értelme mindenféle törekvésnek.
  Én hangosan szoktam olvasni az idegen szöveget és így egyben hallgatom is. Gyakran rámondtam magnókazettára vagy CD-re a szöveget és visszahallgattam. Akinek nincs pénze CD-t venni ugorjon a youtube.com-ra és annyi angolt hallgathat amennyit csak akar. Ezenkívül idegen nyelven levelezek néhány barátommal több országba – a Skype használatáról nem is beszélve – és mindezt azért teszem, hogy karbantartsam megszerzett tudásomat. Nekem már megvan a nyelvvizsgám, de időnként így is beugrok egy nyelvtanfolyamra, mert szórakoztat.

  Azt hiszem a rossz hír az, hogy ezt soha nem szabad abbahagyni mindig fejleszteni kell.

  Válasz
 13. Kovács Alíz

  @Forgács Endre@Forgács Endre – Kedves Endre! Kérem, gondolja meg, hogy magyar anyanyelvünkben milyen változásokat idéz elő, ha különböző mássalhangzók egymás mellé kerülnek! Ön hogyan ejti például az „érettségi” szót? Azt hiszem, ha ezen az akadályon túljut, és rájön, hogy bizony a hangok minden nyelvben hatnak egymásra (ez hangképzési sajátosság, ilyenek a beszélőszerveink), akkor könnyebben elfogadja a lehetőségét, hogy másképp ejtünk valamit az angolban is. Ha elfogadja, utána könnyebben tanulja és érti meg a hallottakat. Tapasztalatból tudom, hogy még utána is nehéz lesz, hiszen ahány ember, annyiféle kiejtés. De ez így van anyanyelvünkben is. Hányan mondják azt, hogy „nemtom” ahelyett, hogy „nem tudom”? A gyakorlással szerzett tapasztalat segít.

  Válasz
 14. Móri Adrienn

  Kedves András!
  A többség véleményével értek egyet. A szöveg rendszeres hallgatása sokat segít a megértésben.
  Egy ideje figyelemmel kísérek egy amerikai televíziós közvetítés sorozatot. Kezdetben szinte semmit sem értettem, mert korábban csak UK angolt tanultam. Észrevettem, hogy lassan kezdenek a szavak értelmet nyerni, és legalább a lényegét felfogom az elhangzottaknak. Persze nem vagyok túl jó az angolban, ezért is tekintem nagy előrelépésnek ezt a kis eredményt. Ha a szorgalmam is erősödne, hibátlan lenne a módszer.
  Üdv. M.Adrienn

  Válasz
 15. Szász Eszter

  Hol az a CD?
  Közpiskolás koromban Édesapámtól 10 Ft-ot k aptam, ha fejből elmondtam egy olvasmányt a tankönyvből. Ma is ez a nyelv az én első idegen nyelvem.
  A francia után most az angollal szenvedek, jó lenne, egy jó kis visszahallgatható szöveg… Kérdésem: Mi a jobb, ha a szöveg leírt formában is rendelkezésemre áll, vagy sem? Ugye inkább írás nélkül kéne meghallgatni, a leírt szöveg csak plusz, ha muszáj?!

  Válasz
 16. Forgács Endre

  Biztos egyedi eset vagyok!

  ~1965-óta próbálnék megbírkózni ezzel az angolnak nevezett gurgulázó, mindent fordítva csináló, használó, máskép író-másképp ejtő, máskor meg ugyanúgy író- másképp ejtő kóddal, tökéletes kudarc kiséretében. Mind ez ideig, minden egyedül töltött foglalkozási idő, idő-pocséklásnak, pénzkidobásnak minősült, az érthetetlen (a kulcsfontosságú hangzókat ki se ejtik vagy összevonják [estleg a következő szó elejével]), követhetetlen (nem elég hogy ki se mondja, azt még bitang gyorsan is teszi) beszéd (legyen az hangszalagon, CD-n, filmen) kódfejtésében, pedig nem csak beszereztem, hanem hesználni is próbáltam. Sok év tapasztalata velem azt mondatja a féltett kérdésre, “Van értelme otthon angol szövegeket hallgatni?”, hogy abszolut semmi értelme nics.

  Válasz
 17. Kiss László

  Igen ,én is úgy gondolom hogy ,minden esetben a szöveg hallgatása sokat segít.

  Válasz
 18. Veress Katalin

  Tisztelt Neményi András!

  Nekem a tanulás társ nélkül elég nehéz, ezért minden lehetőséget megragadok angol nyelvű szöveg hallgatására.Amikor tanfolyamra jártam (Úgy 30 évvel ezelőtt), az egyes alkalmakkor az előző – párbeszédes – anyagot adtuk elő, majd meghallgattuk az új anyagot, megbeszéltük, hogy ki mit értett meg belőle , s csak ezután nyitottuk ki a könyvet.Olvastunk és szótároztunk.
  Eredményes volt, mindenki sikeres vizsgát tett.
  Sajnálom, hogy nem volt alkalmam használni, ezért vettem most elő újból.

  Válasz
 19. Molnár Júlia

  Elég érdekes hozzáállás, illetve pénzkidobásnak lehetne nevezni.
  Nem tudok érdemben hozzászólni a kérdéshez, mert én az iskolában tanultam angolul, tehát hallottam a kiejtést, de szerintem is sohasem árt, ha újból és újból szöveget hallgat az ember.

  Válasz
 20. Németh Józsefné

  Tisztelt Neményi András!

  Abban kérném a segítségét hogy 2 készülékes hallás sérültként,hogy fejleszthetem tudásom.
  Írással nincs gond ha le írják jobban értem,elég modern
  hallókészülékem van. Van olyan hallgató aki hasonlóan hallássérült?

  Válaszát várom Tisztelettel: Németh József

  Válasz
 21. Streitmann László

  – Tisztelt Neményi András!

  Természetesen egyetértek az előttem leírtakkal,nagyon fontos a CD hallgatás.Több tíz évvel ezelőtt így tanultam meg a német nyelvet, persze akkor még magnetofon használatával.

  Válasz
 22. Levi

  Örömmel olvastam a fenti hasznos témát és a hozzászólásokból is sokat tanulok,mint mindig. Kicsit magamra ismertem a palacsintás hasonlatban… Ami azt illeti rengeteg angol (nyers)anyagom van, szinte minden könyvet beszereztem a témában és hanganyagom is bőven akad. Bizony a legtöbbe bele sem kóstoltam… Tanfolyamra is jártam, ott keveset beszéltünk, legfeljebb felolvastunk és fordítottunk, hogy az éppen aktuális nyelvtani részt jobban megértsük. Ezt egy kicsit elhibázottnak érzem, mert maga a nyelvi kommunikáció háttérbe szorult. Egyébként nyelvtanból széles körű ismerettel rendelkezem, az olvasott szöveg nagy részét is megértem, de az beszélt angolt … Röviden még annyit, hogy úgy kerültem angol nyelvterületre egyik napról a másikra, hogy egyetlen szótár, vagy nyelvkönyv sem volt nálam (otthon pihentek) és még egy jó ideig internet kapcsolatom sem volt. Hetekig nem hallottam egyetlen magyar szót sem, illetve csak amit én mondtam a kollégáimnak, de ők nem tudtak magyarul. Eleinte a legegyszerűbb mondatokat sem értettem meg, néha leírattam velük és akkor láttam, hogy mennyire egyszerűek… Valahogy nem úgy artikulálták az angol szavakat, mint ahogyan a tanfolyami társaim, akiket elég jól megértettem korábban. A lényeg, hogy nagyon sok angol nyelvű beszédet kell hallgatni (cd-én,tv-én, rádión, neten, stb…) , hogy megragadjon a hangzás és utánozni, beszélni kell ahhoz, hogy fejlődjön a beszédünk. Ez olyan egyszerű, mégsem csináltam és valahogy a tanfolyamon sem HANGgsúlyozták a fontosságát. Minél többet hallgatni és beszélni! A beszédhez beszéd kell…. gyakorlás nélkül, nem leszünk gyakorlottak. Elnézést a hosszú beírásért. Eredményes tanulást mindenkinek!

  Válasz
 23. Tünde

  T. András !!!

  Egyetértek fontos az otthoni munka csak néha lehet anyagi akadálya is a dolognak és az nem feltétlenül lustaság. Ezt most konkrétan én átélem ezért írtam le.

  Válasz
 24. antal jovon

  Korosztályom emlékezhet arra, hogy voltak „neves ” vendéglátó helyek ahol csak a megfelelő idegen nyelven lehetett kommunikálni,pl. ötórai teán v. egyéb rendezvényen.

  Válasz
 25. Kanyó Zsuzsa

  Az Oxford Kiadó leegyszerűsített regényeit vásárolom. Ezekhez CD is van. Először meghallgatom a CD-t, többször is próbálom kihallani a szavakat. A hallgatás után olvasom el a könyvet, az ismeretlen szavakat megnézem a szótárban, de csak akkor, ha a szövegből nem tudom kikövetkeztetni. Rendkívül jó angoltanárnőm van, Gyuris Noéminek hívják, az ő hangos leckéiből is feldolgozok, amennyit tudok (sok van).Írjátok be a keresőbe a Gyuris Noémi nevét,az első 25 lecke ingyenes.

  Válasz
 26. Gabriella

  Kedves András!

  Az otthoni szöveghallgatás nekem nagyon sokat segített a szókincs fejlesztésben , a szövegértésben- a szöveg hallgatása közbeni magyarra fordítása nélkül!!!.Jelentősen javult a szövegre való koncentrálás képességem és a helyesírásom is.
  Lényegesen jobban ment azoknak a szövegbe behelyettesítős nyelvvizsga típusfeladatoknak a megoldása is amelyekből a névelő, kötőszó vagy valamely segédige ragozott alakja hiányzott.
  A hallás utáni értést nem lehet másképp fejleszteni.Kell, hogy különböző beszédtempójú, hangszínű emberek beszédéhez hozzászokjunk. Ez különösen a nyelvvizsgára készülőknél fontos, mert a szövegértés tesztelésénél olyan rádióriportok is vannak melyek zajos környezetben készültek (pld. utcán és behallatszik a háttérzaj, szabadtéren szélben,reptéri váróban stb). Ahhoz, hogy vizsgahelyzetben vagy akár a mindennapokban a zavaró tényezőket ki tudjuk kapcsolni, meg kell tanulni csak a szövegre figyelni. Amikor ez már megy, a koncentrálást is kell „edzeni”, hogy például egy 10 perces riport esetén ne veszítsük el a fonalat az első 3 perc után.
  Az internetnek köszönhetően rengeteg jó hanganyagot találhatunk a gyakorlásra.
  Én a szöveghallgatást úgy szerettem meg, hogy olyan témájú riportokat hallgattam, amelyek az érdeklődési körömnek megfeleltek.Így hamarabb volt sikerélményem és a gyakorlás mára hobbivá vált.
  Csak ajánlani tudom mindenkinek.

  Válasz
 27. Bokor Kata

  T Neményi András!
  Teljesen egyetértek Önnel. Én is többször estem a pédában leirt hallgató hibájába. Rengeteg időt vesztegettem el azzal, hogy minig újra ‘formába’ hozzam az angol tudásomat. Azóta rendszeresen hallgatok angol szövegeket, könyveket olvasok. Szerencsés vagyok, mert találtam egy anyanyelvi levelező partnert, akivel napi szinten vagyunk kapcsolatban. A mindennapos, rendszeres nyelvhasználat nagyon sokat jelelnt.
  Csak ajánlani tudom mindenkinek.

  Válasz