Nehéznek érzi az angolt? Akkor rossz módszerrel tanulja.

Azt írta egy olvasóm, hogy több diplomája is van, minden tantárgyat meg tudott tanulni, csak az angol nem megy neki. Kb. 30 éve próbálja már, tanfolyamon, tanárral, egyénileg. Sokszor nekikezdett, mégsem sikerült eljutnia a célig.

Az természetes, hogy aki megtanult egy szakmát, vagy szerzett egy diplomát, annak nem az eszével van problémája. Az idegen nyelveket, pl. az angolt nem úgy kell tanulni, mint a matekot, a történelmet vagy a földrajzot.

Biciklizni, autót vezetni is rengetegen megtanultunk már, sikerrel. Kicsit másképpen kellett tanulni, mint az iskolai tantárgyakat. A nyelvtanulás sokkal könnyebb, mint az autóvezetés, mert nem törjük össze magunkat, akkor sem, ha nagyot hibázunk. És ugyanezért nehezebb is.

Ugyanis, ha hibázunk, nem érzünk fizikai fájdalmat. Amikor kerékpározni tanultam, elég volt egy rossz mozdulat, és máris elestem, bevertem a kezem, megütöttem a lábam. Úgy könnyű volt megjegyezni, hogy nem jól csináltam, igaz?

A nyelvtanulásnál nem ütjük be sem a kezünket, sem a lábunkat, ha rossz módszerrel tanulunk, csak nem haladunk, hanem kínlódunk, és úgy érezzük, nincs nyelvérzékünk. Ezen régen a tanárok úgy segítettek, hogy minden hiba után rávertek a tanulóra egyet a vonalzóval… emlékezetessé tették a hibát.

Sokkal könnyebb akár az angol, akár a német, mint a matek, mert ha kimarad a mondatból egy-két szó, attól még megértik. Például a „Két sört kérek szépen!” helyett a „Két sört!” kifejezést ugyanúgy megértik, és ugyanazt a sört kapjuk.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy egyáltalán ne foglalkozzon a nyelvtannal, vagy pláne nem azt, hogy eleve hibás mondatokat tanuljon meg. Mindössze arra kérem, hogy ne görcsöljön, ne rettegjen attól, hogy hibázik, hogy egy szót helytelenül ejt ki.

Az angol nyelv a matekhoz képest könnyen megtanulható. Az angol kiejtés is megtanulható, de nem kitalálható. Ha nehéznek érzi az angolt, akkor rossz módszerrel tanulja. Tegye könnyebbé.

Tanulja meg a szavak kiejtését a jelentésükkel együtt, és ne különálló szavakat tanuljon, hanem kész mondatokat.

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 hozzászólás a(z) “Nehéznek érzi az angolt? Akkor rossz módszerrel tanulja.” bejegyzéshez

 1. Erzsébet

  4o órán vagyok tul. tanárom a kifejezéseket használtatja velünk,de a szavak ismerete nélkül szenvedek.

  Válasz
 2. Nagy Ildiko

  Tisztelt Cim!
  Baratnonel Weber Zsuzsanal lattam az Onok konyvet kb. egy honapja rendelte. En mar tobbszor elkezdten Angolt tanulni, szeretnem utoljara megprobalni az Onok modszeret, szeretnem megrendelni az elso ujrakezdo csomagot.
  Udvozlettel Nagy Ildiko

  Válasz
 3. Szilágyi László

  Érdekelne a „buldózer”módszer. Nem voltam idehaza, csak ma értesültem róla. Kérdezem : hozzá juthatnék-e ?

  űdv.
  Sz.L.

  Válasz
 4. Apróné Katinka

  Nekem a szavak megjegyzése elég könnyen megy, mert próbálom őket asszociálni valamihez, és persze a latin és a német hasonlatosság is segít néha. Nagyobb problémám az, hogy nincs kivel gyakorolni a már megtanultakat élőszóban, akár ” papagájosan” is. Még mindég hajlamos vagyok a szószerinti fordítgatásra, pedig a kifejezéseket úgy kellene begyakorolni, ahogy vannak. Élő beszédben, valakivel. A magyar nyelvben is egyre több az átvitt értelemben használt, és szleng kifejezés, kár is szótárazni.

  Válasz
 5. Catee84

  @Ilona – Szia Ilona!

  Szavak helyett inkább kifejezést tanulj, ha nem tudsz megjegyezni egy új szót, alkoss belőle előbb egy kifejezést, majd foglald mondatba. Még jobb, ha egy veled kapcsolatos történéshez kötöd. Pl: Like, halloween, friend, meet = I like halloween,/ I like halloween because I meet my best friend. És már is meg tudod jegyezni a halloween- szót, a friend szót stb.

  Válasz
 6. Halász Piroska

  Nekem is igen mellé kell ülni a tanulásnak mert nem megy könnyen. Amit rendeltem könyvet öntől azt hiányolom ,hogy kicsit több munkával kapcsolatos pár mondat elhelyezkedésnél. Ezt hiányolom. Mert ezért rendeltem volna meg. De ez nincs benne. Ami jobban érdekelt volna.

  Válasz
 7. Neményi András

  @Baksa Balázs – Kedves Balázs!

  Annak örülnünk kell, mint apának, hogy a gyereknek nem okoz problémát idegen nyelvi környezetben kommunikálni. Legalábbis én személy szerint nagyon örülök, amikor a fiaim angolul beszélnek. Ezért dicséretet érdemelnek. Vagyis, amikor megszólalnak angolul, akkor pozitív megerősítést kell, hogy kapjanak: „Nagyon helyes, hogy angolul beszélsz, csak így tovább!” Semmiképpen nem szabad szidással elvenni a kedvüket a nyelvhasználattól. Nekem azt mondta a tanárom 1985-ben, hogy olyan hibásan beszélek, hogy sosem fogom megkapni a nyelvvizsgát. Minden relatív. Ami neki sok hiba, az a németek szerint „nagyon jól beszélsz németül” kategóriába esett. De az angollal is így voltam. Itthon négyest kaptam a tanáraimtól, javítgatták a dolgozataimban a hibáimat, az angoloknak meg nem volt semmi problémájuk a tudásommal. Nem mindegy, hogy a hibát keressük, vagy a tudást. Ahhoz, hogy a gyerek letegye a nyelvvizsgát, szükséges a nyelvtani alapok minimális ismerete. Az oktatási rendszerünk nagyon nyelvtan központú, és ez komoly gondot okoz azoknak, akik nem nyelvvizsgát szeretnének, hanem csak egy kicsit beszélni. A sok dicséret után olyasmit kellene mondani a gyereknek, hogy: örülnék, ha több figyelmet fordítanál a nyelvhelyességre is, mert az is kell a nyelvvizsgához. Ha ez nem használ, akkor a tanulóink szülei azt szokták mondani: „Én befizetlek egy nyelvvizsgára, ha nem mész át, a többi próbálkozást te fizeted…”

  Válasz
 8. Ilona

  Nekem is a matek ment jobban.

  Azt mondja meg valaki, hogy az új szavakat hogyan kell megjegyezni?

  Az egyik ismerősöm azt mondta, hogy ő addig írja, amíg nem tudja. Ez egyfajta magolás. Fárasztó, unalmas, időigényes, de főleg unalmas, és hamar rá lehet unni. Ugyanezt mondhatom el a magolásról, ráadásul szerintem ezek a módszerek rövid távon vésik be a szót.

  Olyan ötleteket várok, akik könnyedén tanultak szavakat, magolás nélkül.

  Válasz
 9. Kanyó Zsuzsa

  Megvettem: Horváth Miklós- Csonka Balázs Guidebook (Angol társalgás és szótár utazóknak magyar kiejtéssel).A szokványos társalgási témák vannak benne, egész mondatokkal, párbeszédekkel,nem kiejtési jelekkel, hanem „lebutított” kiejtéssel.Vannak olyanok, akik ezt a nyelvtanítás meggyalázásának tartják,de nekem jól jött.A nyelvtanuláshoz kell, hogy papagájosat játsszunk.A nyelvi logika önmagában kevés.

  Válasz
 10. Rita

  Gyakorlat teszi a mestert! Én is évekig tanultam az angolt különböző tanfolyamokon, de akkor kezdett ténylegesen javulni a tudásom, amikor aktívan használni is kezdtem. Sajnos nem volt lehetőségem anyanyelvi környezetben tanulni, de nagyon szeretek olvasni. Elég sok olyan könyvsorozat van, amiknek csak az első fele jelent meg magyarul, a többi csak angolul elérhető. Én a legújabb Harry Potterrel kezdtem, aztán más könyvek is sorra kerültek. Ma már minden második könyvet angolul olvasok, hetente általában egyet. A filmsorozatokkal is ugyanez a helyzet, kint már évekkel előbbre jár a történet, mint ahogy itthon leadják. Érdemes olyan sorozatot választani, amit már magyarul elkezdett a tanuló, mert akkor az alaptörténettel tisztában van.
  Az internet legfőbb nyelve az angol, ezen a nyelven nagyon sok témakörben lehet érdekes honlapokat találni. A kulcs az, hogy olyasmit kell keresni, ami érdekli az embert.
  A sok olvasásnak és filmnézésnek köszönhetően ma már látom, hogy a nyelvtan nem olyan fontos, inkább kifejezéseket, szavakat érdemes tanulni. Mikor elkezdtem, nagyon sok időt töltöttem a különböző igeidőkkel, pedig nem ez a lényeg. Ha én alkotok mondatokat, mindig az egyszerűségre és érthetőségre törekszem, vagy ismert paneleket használok.
  Olyan szótárt keresni, ahol megtalálható, hogy egy adott kifejezés abban a szövegkörnyezetben mit jelent, felesleges. Még ha teljesen idegen is egy szó, a szöveg alapján általában könnyű megérteni a jelentését. Ha lényeges, vagy többször előfordul, akkor ki lehet keresni a szótárból, de nem szükséges szóról-szóra szótárazni mindent.

  Válasz
 11. Zentai Ágnes

  Az, hogy kinek mi könnyű, mi nehéz, változó. Nekem sokkal könnyebben ment a matek, mint bármely idegen nyelv. És bár jogász vagyok, ma is könnyen megoldok számos logikai feladványt. Az angol nyelvvizsgám viszont nehezebb volt, mint egy diploma megszerzése. Nem vagyunk egyformák.

  Válasz
 12. Baksa Balázs

  Az a baj, hogy az én fiam, akinek ebből jövőre nyelvvizsgát kéne tennie, mondhatni „visszaél” azzal, hogy hibás mondattal, hibás kiejtéssel is megértik, ergo nem is kell jól megtanulnia. Pedig jó a nyelvérzéke, csak éppen spórol az energiájával. Mi erről az Ön véleménye? Mivel lehetne meggyőzni, hogy eleve így hozzáállni azért mégsem a legjobb?

  Válasz
 13. Julianna Arnoczki

  En is elegge neheznek erzem ezt a nyelvet megerteni. Az elo beszeddel van a problemam. Ha le van irva a szoveg megertem, ha ugyanezt elmondjak szoban, nem. Hogy lehetne ezen segiteni?

  Válasz
 14. Molnár Dezső

  Én már régen(’84 alap-’90 közép fok)levizsgáztam és volt amikor úgy éreztem, hogy eléggé jól megy, de elfogy az érzés és mindig kellene gyakorolni, de már nincs meg bennem az a lelkesedés ami régen és elszomorít, hogy nem megy szótár nélkül az olvasás és hogy miért nincs olyan szótár ami akár 2 millió szavat kifejezést is tartalmaz és nem kell kitalálni hogy adott kifejezés mit jelent itt és miért mást ott. Nem beszélve arról hogy az élő beszéd, film és zene értése is egyre nehezebb vagy sehogy sem megy!

  Válasz
 15. Nagy Gyula

  Nehéznek érzem az idegen nyelv – ebben az esetben az angol – tanulását, főleg úgy, hogy a mai napig nem kaptam meg a /még szeptemberben/ beigért segítséget!
  Változatlanul reménykedek, előbb-utóbb megkapom!

  Üdvözlettel: Nagy Gyula

  Válasz