Le lehet nyelvvizsgázni 50 felett?

Jól menő vállalkozó tanítványunk kérdezte nemrég, hogy szerintem le tudna-e tenni egy nyelvvizsgát? Hiszen már elmúlt 50 éves.

Első meglepetésemben megkérdeztem tőle, hogy minek az neki? Mi szüksége van nyelvvizsgára, hiszen már vagy 30 éve önálló vállalkozó.

Ki tudja, mit hoz a jövő, ha el kell mennie dolgozni, akkor kellhet a papír – felelte. Még mindig nem értettem, miért menne el ő alkalmazottnak, amikor saját cége van, de megnyugtattam, hogy attól még, hogy elmúlt 50 éves, le tud tenni egy nyelvvizsgát.

Nem azon múlik hány éves. Édesapámnak például sikerült a nyelvvizsga, amikor a munkahelyén megkövetelték tőle, hogy tanuljon meg oroszul. Jól beszélt angolul és németül is, mert kellett a munkájához, az oroszra azonban nem volt szüksége. De a 70-es években mégis azt mondták neki, hogy tanuljon meg oroszul is. Erre ő megtanult, és le is tett egy alapfokú nyelvvizsgát.

Szóval lehetséges, és tényleg nem az számít, hogy az ember hány éves. Én 19 éves voltam, amikor első alkalommal mentem el vizsgázni német nyelvből, persze nem teljesen önként, és meg is buktam a vizsgán, amin otthon azért meglepődtek a szüleim, mert a német barátaimmal probléma nélkül beszélgettem.

Ha van motiváció, akkor le tud vizsgázni az ember (ahogy pár évvel később már nekem is sikerült). Motiváció nélkül viszont nem megy. Fontos, hogy szorgalmas legyen az ember, és sokat gyakoroljon, akkor menni fog.

A beszélgetés végén kibökte a tanítványunk, hogy nem maga miatt akar levizsgázni, hanem a gyereke miatt, hogy lássa a gyerek, hogy az apjának van nyelvvizsgája. Na, így már érthető, akkor megvan a motiváció.

Ön szerint mennyire számít a kor a nyelvtanulásnál?
És mennyire befolyásolja az eredményességet a motiváció?

A véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

592 hozzászólás a(z) “Le lehet nyelvvizsgázni 50 felett?” bejegyzéshez

 1. AvatarUjvári Szonjs

  Kedves Tanár Úr! Az én véleményem.is az,h.nem a kor számít. Én 53 éves vagyok és franciául tsnulok,jelenleg felsőfokúra készülók. Ami elkedvetlenít,h.a nyelvtanfolyamokon szinte 100%-ban fiatalok, tizen,huszon évesek vannak. Kényelmetlenül érzem magsm.köztük,amikor megkérdezik,h.”miért tetszik nyelvtanfolyamra járni?” A Senioroknak meg csak kezdő tanfolyamok vynnak,a társalgási kluboknál az életkor felső határa 37 év. Szóvsl az én korosztályomnak marad az egyéni tanulás,v.magàntanár.. Ezen változtatni kellene.

  Válasz
 2. AvatarBrnáné Sebestyén Katalin

  Hallottam már olyat is, hogy valaki 70 évesen szerzett először jogosítványt vagy akár diplomát, ebből az látszik, ha az ember tanulni szeretne nem számít, hogy hány éves. A mondás is úgy tartja “a jó pap is holtáig tanul.” Ha van motiváció az még több kedvet ad a tanuláshoz!

  Válasz
 3. AvatarRácz Ferenc

  Számomra ez teljesen nevetséges, kedves “nyelvtanár”Úr! Rácz Ferenc, aki még 1980-1981-ben tettem nyelvvizsgákat a berlini Magyar Nagykövetség kúltúrtermében berendezett nyelvvizsgán az Unten den Lindenen.

  Válasz
 4. AvatarErzsébet Kienleitner

  Tisztelt Neményi András ! Teljesen Egyetértek a befejező utolsó soraival ! Nagyon Szépen köszönöm a tartalmas ,értelmes levelét , Várom a küldött leckeanyagot öntől kedves András ! Szép napot kívánok , Üdv Erzsébet !

  Válasz
 5. AvatarKovács Erzsébet

  T. Neményi Úr!

  Szívesen olvasom a hozzászólásokat, és próbálok erőt meríteni belőlük. Engem segít az a tudat, hogy más 50+ os kortársaim is nehezen találnak időt, motivációt a nyelvtanulás elkezdéséhez, aztán főleg a folytatásához…
  Hátha most sikerül legalább egy alapfokot letennem az Ön segítségével.

  Üdvözlettel: Kovács Erzsébet

  Válasz
 6. AvatarHorváth Ferenc volt nagykanizsai lakos

  Tisztelt Neményi úr!

  Kérdésére a a válaszom,hogy a kor nem számit.Merjen mindenki megszólalni minimális szókinccsel is,mert az bátorító tud lenni a továbbiakban.Azért is merem ezt mondani,mert magam ezt tapasztaltam,s napról-napra merek megszólalni a kevés német tudásommal.Termálfürdőbe sokat járunk Tiszakécskén,s ott sok a német,osztrák,holland vendég,ott már meg merek szólalni,s minél jobban megy.
  Üdvözlettel:Horváth Ferenc 71 éves nyugdíjas.

  Válasz
 7. AvatarVálintné Kalmár Judit

  A belső késztetés az, ami elindítja a folyamatot. Érezzük azt, hogy számunkra fontos, amit szeretnénk elérni! ehhez a motiváltsághoz szükséges egy külső támogatás is, ami erősíti a belső elhatározást, az akaratot. A kettő együtt szükséges a sikerhez, a kitűzött cél eléréséhez
  A külső támogatást Öntől kaptam. Szinte hétről-hétre érkezett valami (újabb lecke, módszertani instrukció, egy kedves levél, stb..), ami ébren tartotta a lelkiismeretem, hogy csináljam, amit elkezdtem.
  Kiváló módszerét nagyra értékelem, s ajánlottam ismerősnek is Önt, hogy így nem fog elsikkadni a belső akarat.
  Őszinte tisztelettel: V. Judit (68 éves, “ráérő” nyugdíjas)

  Válasz
 8. AvatarErki Ibolya

  Tisztelt cim!Èn szeretnék tanulni Nèmetül de még egyetlen internet es oldalin sem sikerült sajnos!Kint dolgozom ,és isöm is lenne rá,ha tudna segíteni megköszönnêm!

  Válasz
 9. AvatarFederics László

  Tisztelt Neményi Úr!
  Én nagyon nehezen tanulok nyelvet. Nagy segítség, hogy fonetikusan is leírta a szöveget. Sajnos nem vagyok elég kitartó, sokszor hetekig elő sem veszem. Van egy csomó más munkám, és fáradtan, nincs kedvem hangosan olvasgatni a leckéket.
  Valaha, oroszból jobban ment, bár mindíg kettes voltam belőle. Mégis, nagy onsok szó megmaradt…
  …De , nem tettem le, a nyelvtanulásról, ha időm engedi, folytatom.

  Válasz
 10. AvatarBertalan Csilla

  A motiváció minden életkorban fontos. Függetlenül az életkortól, szerintem le lehet vizsgázni ötven felett is.

  Válasz
 11. AvatarLandesz Gyuláné

  Biztosan számít az életkor. Az ember agya már nem úgy működik. Biztosan nehezebben tanul, de kitartással ,valószínű hem lehetetlen a nyelvtanulás sem.
  A vizsga azt gondolom egyén függő is. A stressz helyzetet is nehezebben tűri egy idősebb ember. A vizsga pedig stressztel jár.

  Válasz
 12. AvatarTalmácsi Veronika

  A személyes tapasztalatom ,hogy legfontosabb a motivácio ,ha az megvan sikerůl amit elterveztůnk. Ha nagyon erös a motivácio biztos a siker.

  Válasz
 13. AvatarKlári

  Véleményem szerint a nyelvtanulás nem kor, hanem elhatározás és akaraterő kérdése. Ha valaki nagyon akar, akkor bármikor meg tud tanulni egy-két nyelvet. Természetesen fontos az is hogy milyen a tanár. Egy jó nyelvtanárral sokkal könnyebb a tanulás. Ezek a leckék számomra nagyon hasznosak főleg azért, mert a kiejtés is magyarul van aláírva. Eddig még nem találkoztam ilyen jellegű tanítással, de nagyon örülök neki.

  Válasz
 14. AvatarDudás Zoltán

  Tisztelt András! Véleményem szerint, igen is számít a kor. Az ember ahogy fejlődik, megtanul járni, aztán kommunikálni. Biztos, hogy valamilyen mértékben számít az ősöktől kapott gének is. Nekem sajnos volt egy komoly agyműtétem, ami érintette a rövidtávú memóriámat is. Hála a természetnek az agy megtanul bizonyos funkciókat átszervezni, de ehez időt kell adni. Gyermek koromban még az orosz volt a kötelező. Őszintén útáltam. Szeretném a német nyelvet, legalább alap szinten megtanulni. Kb. Hét éve dolgozom német ajkúak között, de néhány szónál több nem ragadt rám. Próbálkoztam jülönféle nyelvi csomagokkal, programokkal, velük szervezett hétvégi szabadidős programokkal, de sajnos csak rövid időre ragadt rám néhány szó. Szerintem az agynak, meg kell tanulnia szinkronizálnia. Más egy német mondatszerkezet mint egy magyar. Nekem sokszor az segít a megértésükben, hogy figyelem a testbeszédjüket, hangsújukat, gesztikulációjukat is. Bocsánat kicsit el tértem a témától, de mivel egyéni véleményről van szó így az egyén háttere is fontos, hogy érthető legyen, miért gondolja úgy ahogy. Szerintem a sejt öregedéssel lassúlnak a szellemi funkciók is. De nem lehetetlen 50 fölött a nyelvvizsga. Ahogy írtam, ez egyén függő is. Tisztelettel Zoltán

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Zoltán!

   Én is úgy látom, hogy a korral lassúbb lesz az ember, de ettől még lehet tanulni.

 15. AvatarVAS ANIKÓ ANDREA

  Nincs különösebb véleményem mint csak megerősíteni tudom ” SZERINTEM A MOTIVÁCIÓ” az mindenképp nagyon fontos. Korábban én is tanultam vér szerinti némettanártól a NÉMET NYELVET A1 A2 szintem beszélem de ez nem elég még jobban szeretném megtanulni mivel NÉMET nyelvterületen szeretnék dolgozni illtve dolgoztam is már és nagyon jó volt hogy nem teljes süketséggel voltam. Tehát nekem a MUNKÁHOZ nagyon fontos elengedhetetlen és a saját biztonságom érdekében egy idegen országban..

  Válasz
 16. AvatarErdélyiné Flórián Erzsébet

  Tisztelt Uram!

  Jó hamar válaszolok, de az én koromnál fogva csak a múltról írhatok.76 éves vagyok, 13 éves voltam, amikor egy asztrológus néni azt mondta nekem, hogy tanuljak nyelvet, de ne csak egyet.Az életem folyamán 6 idegen nyelvet tanultam. Van olyan, melyet szórakozásból. A kezdet az orosz, német és angol volt, életem hasznos idején ezeket használtam, szinte ebből éltem, “bejártam”, repültem a fél világot.Az angol nyelvvizsgát gyorsan kellett letennem, mert állásváltoztatáshoz ez volt az alap. MOTÍVÁCIÓ! a VIZSGA LETÉTELE UTÁN ENYÉM LETT A VILÁG.
  Én igen nagyra becsülöm a magyarországi oktatást, több évtizedet végig figyeltem a Magyarországon tanult fiatalok sorsával kapcsolatban.
  Csak egyet írok le. Sógoromat kihívták Egyesült Államokba egy egyetemre oktatni.Családja is elkísérte. Fia
  a gimnáziumi felvétel után 2 nappal már az ottani gimnazistákkal együtt tanult. Előzmény; nővérem gyermekét 4 éves kora óta tanította angolra, s részéről az volt a gyereke büntetése, ha ESTE NEM TANULTAK angolul.
  A piarista gimnáziumban is tanult sok-sok mindent.
  A LATIN nyelv tanulását kötelezővé tenném minden gimnáziumban. Hogy miért? Azt Ön sokkal jobban tudja mint én. Igaz?
  Nagyon szerettem idegen nyelvet tanulni-tanítani. De az alábbi “idézet” felháborít
  A projektekkel az innovációt segítjük….

  üdvözlettel
  Erdélyiné flori

  Válasz
 17. AvatarSzenczy Márrta

  Kedves András! Véleményem,hogy 5O-/6O év esek is lehetnek még eredményes tanulo k lés vizsgázhatnak is. Ennél idősebbek – még ha motivációjuk is van – nehezebb megjegyezni és elraktározni a tanultakat. Környezetemben, ismerős körökbe, és magamon is ezt tapasztaltam. Természetesen kivételek vannak, nem szeretnék általánositani.Üdv.

  Válasz
 18. AvatarDr Nagy Attila Lajos

  Köszönettel vettem a megkeresését. A mondandóm kissé hosszabb! Kérném közöljön egy telefonszámot és egy időpontot a 18 h körüli időpontban. Saját költségemre megkeresem Önt. Szeretnék elbeszélgetni Önnel.A lényeg nem a nyelvvizsga hanem a nyelvtudás. A kérdés megkerülhetetlen!! Kb 2030-ra a nyugdíj megszűnik !!
  Feltételezhetően az állam is szétbomlik!!

  Dr Nagy Attila Lajos
  Belgyógyászszakorvos.Háziorvostan szakorvosa.
  Címzetes főorvos

  Válasz
  1. AvatarDudás Zoltán

   Tisztelt Dr Nagy Attila Lajos!
   Erre a hosszabb véleményre én is kíváncsi vagyok! Esettleg Andrással közösen megszerkesztve, meg írhatnák a csoport számára.
   Előre is köszönöm! Dudás Zoltán

 19. AvatarTeszkó Sàndor

  Igaza van motivació nèlkül nehèz! Màs ! Mint ahogy Ön is említette: 16 èves koràban megbukott a vizsgàn,holott tàrsaival szinte anyanyelvi szinten beszèlgetett,tehàt a vizsgamød-szerrel van a baj az orszàgban .!!??

  Válasz
 20. AvatarHáry Gabriella

  Teljes mértékben igaz,saját tapasztalatból (Én magam is az akkori párkapcsolatom miatt, s a külföldi munka vállalás miatt, kezdtem újra a német nyelvnek),azóta sajnos változás történt, egyikből sem lett semmi,de nem adtam fel,az iskola amiben azért jártam csalódás volt. Nem tanultam meg a nyelvet, többet vártam attól a módszerről.Azőta magam módján tanulom.

  Válasz
 21. AvatarLászló Anna.

  Kedves András. Az életkor szerintem egyáltalán nem fontos egy nyelvvizsgához de a motiváció annál sokkal fontosabb..😃

  Válasz
 22. Avatardemus ernő

  a problémám az hogy nemtudok szavakat megtanulni .erre azt mondja az orvos hogy az életkorom miatt van (77éves vagyok).viszont van olyan hogy egy olvasásra megtanulok egy szót és nemis felejtem el.tehátnem az életkor a probléma

  Válasz
 23. AvatarKis Ilona

  A kor annyiban számít, hogy sokkal nehezebben jegyzem meg a szavakat, a szövegértés pedig sokszor a halláscsökkenésen is múlik. Tehát több idő kell a tanuláshoz.

  Válasz