Le lehet nyelvvizsgázni 50 felett?

Jól menő vállalkozó tanítványunk kérdezte nemrég, hogy szerintem le tudna-e tenni egy nyelvvizsgát? Hiszen már elmúlt 50 éves.

Első meglepetésemben megkérdeztem tőle, hogy minek az neki? Mi szüksége van nyelvvizsgára, hiszen már vagy 30 éve önálló vállalkozó.

Ki tudja, mit hoz a jövő, ha el kell mennie dolgozni, akkor kellhet a papír – felelte. Még mindig nem értettem, miért menne el ő alkalmazottnak, amikor saját cége van, de megnyugtattam, hogy attól még, hogy elmúlt 50 éves, le tud tenni egy nyelvvizsgát.

Nem azon múlik hány éves. Édesapámnak például sikerült a nyelvvizsga, amikor a munkahelyén megkövetelték tőle, hogy tanuljon meg oroszul. Jól beszélt angolul és németül is, mert kellett a munkájához, az oroszra azonban nem volt szüksége. De a 70-es években mégis azt mondták neki, hogy tanuljon meg oroszul is. Erre ő megtanult, és le is tett egy alapfokú nyelvvizsgát.

Szóval lehetséges, és tényleg nem az számít, hogy az ember hány éves. Én 19 éves voltam, amikor első alkalommal mentem el vizsgázni német nyelvből, persze nem teljesen önként, és meg is buktam a vizsgán, amin otthon azért meglepődtek a szüleim, mert a német barátaimmal probléma nélkül beszélgettem.

Ha van motiváció, akkor le tud vizsgázni az ember (ahogy pár évvel később már nekem is sikerült). Motiváció nélkül viszont nem megy. Fontos, hogy szorgalmas legyen az ember, és sokat gyakoroljon, akkor menni fog.

A beszélgetés végén kibökte a tanítványunk, hogy nem maga miatt akar levizsgázni, hanem a gyereke miatt, hogy lássa a gyerek, hogy az apjának van nyelvvizsgája. Na, így már érthető, akkor megvan a motiváció.

Ön szerint mennyire számít a kor a nyelvtanulásnál?
És mennyire befolyásolja az eredményességet a motiváció?

A véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

608 hozzászólás a(z) “Le lehet nyelvvizsgázni 50 felett?” bejegyzéshez

 1. AvatarKovács Erzsébet

  Semennyit nem számít a kor, talán csak a memória okoz gondot a szavaknál- legalábbis nálam.

  Válasz
 2. AvatarPataki Pál

  Kedves András!
  A kor előrehaladtával a mentális képességek jelentősen romlanak, ezt mindenképpen figyelembe kell venni
  70 felett. Nyelvet tanulni ilyen korban kell, ha van rá lehetőség, csak kicsit nehezebben megy.
  A motiváció nagyon fontos, de egy szépkorú embert már nehéz motiválni!

  Tisztelettel:
  Pataki Pál

  Válasz
 3. AvatarSzilagyi Attila

  Szerintem a kor nem szamit. Nyilvan nem annyira fogekony egy otven eves ember mint egy husz. En 54 eves vagyok es most szeretnek elkezdeni tanulni angolul. Ebben kernem a segitseget koszonettel Attila

  Válasz
 4. AvatarDávid Zoltán

  Tisztelt András!Remélem,hogy most jó oldalra írok?igen mindig elolvasom már vagy 2012 óta az e-maileket,és én rendeltem 1 és2-dik könyvet,öntől nagyon kafák nagy hasznát vettem!2012-ben voltam Afganisztánban,és jól jött a könyve köszönöm,ugye érti katona vagyok! csak azt nem értem,hogy lesz-e annyi erőm,hogy valaha Angol alapom legyen,ugye mert már minek nekem mondogatják 8-10 év és nyugdíjas leszek ,de valamit érzek magamban a memóriám sem már az igazi, de állat jó lenne bocsánat ,hogy közönségesen fejezem ki magam az angol dalokat meg érteni! imádom az Angol zenét ,ha nem is értek minden szót akkor is gyönyörű!Maradok tisztelettel dz.

  Válasz
 5. AvatarBarna Zoltànnè

  A kor nem szàmit szerintem. Viszont csak elszàntsàg kell hozzà .Persze AZ is hogy MI AZ ami motivàl

  Válasz
 6. AvatarKiss Imréné

  Én 70 múltam.Nyelvvizsgát nem akarok..de angolul..magam miatt..tanulgatok..Mert..jó..magamnak.. bizonyítani..

  Válasz
 7. AvatarMikuláskó Pálné

  A /z életben bármi előfordulhat, amikor jól jön egy kevés ! vagy több ! nyelvismeret.
  Én hobbiból, agytornásztatásnak kezdtem el..
  Sajnos, – én latint és oroszt ! tagozatosként,–érettségivel belőle / tanultam. Persze nagy hasznát veszem ,-főleg közel hoz a nyelvtan megértéséhez.
  Van egy meg nem érdemelt TIT-es német alapfokum is,- bár az olvasást erőteljesen segíti, no meg a kiejtést.
  Tetszik az önök módszere, bár az elején megijedtem, hogy mikor lesz ebből német tudás az ígért – viszonylagosan rövid– idő alatt.
  Hogy eddig miért nem jelentkeztem? A Net- tudásom kétemberes: ez azt jelenti, hogy a családomból / akik vidéken laknak / kell valaki, aki segít megtalálni dolgokat. E helyre is véletlenüll találtam

  Válasz
 8. AvatarMónika

  Szerintem nem számít a kor. Ugyanis ha valaki mindegy, hogy hány éves és van felfogó képessége, akkor igenis meg fog tanulni beszélni, akár csak egy nyelven. Én elmondom, hogy igen jártam 2 évet kétszer ugyan azt, hogy értsem de sajnos olyan gyorsan haladtak, hogy a két műszak mellett mindig lemaradtam, egy anyagról és nem tudtam bepótolni, mert nem segített senki így volt amit értettem, és volt amit nem. Most annak a kevéske tudásnak is hasznát veszem mert mégsem vagyok elveszve. De sajnos amit addig tanultam az olyan szinten elfelejtődött, hogy most mikor olvasom és végre feltudom fogni ki tudom ejteni ezeket az alap mondatokat végre boldog vagyok és ami a legjobb benne, hogy nem sok egyszerre. Na nekem ez ad egy olyan motivációt ami végre az a szint ami már nekem is megy, és végre megmarad a fejemben. Én kiköltözöm Németországba a férjemhez, de amióta itt élek ez alatt a pár hónap alatt végre megtaláltam a nekem érthető és felfogható szintet. Mert én 10 éve 1 hónap alatt 2-szer bénultam le teljesen és amit addig tudtam azt is elfelejtettem szinte. Sajnos az orvosokhoz is lemondtak rólam és az életemről. Nekem mindent megkellett tanulnom mint egy csecsemőnek. De most már elmondhatom hogy tudok mindent csinálni. És nagyon szépen szeretném megköszönni önnek, hogy adta ezt a lehetőséget és végre az én felfogóképességi szintemen tanulhatok. Én nem sajnálom rá az időt, ha elfáradok pihenek és közben lassabban de gyakorolom. Mert igenis megszeretném mutatni a szüleimnek a gyerekemnek, hogy nem vagyok egy buta gyerekként kezelt felnőtt akire a betegségem óta így tekintenek. Mert én nem vagyok elveszve van eszem tudásom memóriám, ami működik és nagyon szeretném önnek megköszönni ezt a kevés ke lehetőséget is amit biztosít egy ingyenes érhető és igen megjegyezhető nyelvtanfolyam akár milyen kevés részére is. Mert én ezt nem tudom megengedni sajnos hiába van férjem nekem szinte semmi jövedelmem nincs. Én meg azt, hogy eltartsanak nem engedem meg senkinek sem. Mégegyszer köszönöm szépen a lehetőséget, hogy ezt az én számomra is biztosította.
  Tisztelettel :Tisztlné Beck Mónika Marianna az ön egyik németül igenis megtanulni vágyó, és bizonyító tanulója.
  Rossau ,2019.08.20.

  Válasz
 9. Avatardr Mucsi Gabriella

  A motivácio /külső kényszer vagy belső indittatás/ nagyon fontos!
  Köszönöm, hogy időről időre ir nekem. Jókat lehetne beszélgetni! Most töltöttem be a nyolcvanat Isten kegyelméből és örömmel forgatom a nyelvkönyveimet és füzeteimet. Most hogy kérdezi, lehet, hogy még vizsgázni is szeretnék. Azt gondolom, hogy a középiskolás években kellene megkövetelni, a nyelvvizsgát, ha
  valaki tovább akar tanulni. Azok a legértékesebb éveink és ráérünk tanulni! Tragikomikus, hogy diplomákat nem tudnak kiadni a nyelvvizsga nélkül.
  Különben öregségünkre látjuk, hogy minden megtanult dolognak volt értelme és célja!!
  Köszönöm a német leckéket!! Vigasztalása és bátoritása nélkül nehéz helyzetben lettem volna az elmult hónapokban, de segitségével sikerültA francia örök szerelmem -kezdtem is, de az angol és német fontosabbnak tünt.
  Jó egészséget és sok tanitványt kivánok tisztelettel és szeretettel
  Gabriella

  Válasz
 10. AvatarLádiné Kovács Zsuzsa

  Kedves András!
  Kérdése költői, de íme véleményem. Természetesen nem kor függő a tanulás, hanem elhatározásé.
  Nekem nincs motivációm, tehát mindig halogatom a tanulást. Majd ha a kötésnél nem fordítja le más az angol mintát, akkor motiválva leszek. /Bár rajz alapján is könnyen kötök ;)/
  Üdvözlettel
  Zsuzsa

  Válasz
 11. AvatarKardos Lászlóné

  Kedves András! köszönöm a lehetőséget,hogy egy kicsit bátrabban mozogjak idegenek között.A nyelvtanulás mindig hasznos és nem mindig szükséges a vizsga. Ebben a korban amiben és vagyok a vizsga felesleges.
  Sajnos amikor én jártam iskolába nem voltak jó tanárok,nem volt követelmény.Utazni is csak a társas utazást
  használhattuk,nem voltunk rákényszerítve az idegen nyelv használatára.Diplomához sem volt előírva még
  1970-ben amikor végeztem.Sajnos!
  Beszélni nem fogok,de nem leszek teljesen kuka,az alapvető dolgokat igyekszem elsajátítani,amennyire
  tudom.
  Még egyszer köszönöm és minden jót kívánok. Üdvözlettel Kardos Lászlóné

  Válasz
  1. AvatarToth yörgy

   Jó napot!..e. A megadott ideig sosem tudtam eldönteni (kicsit furcsának is találtamm ezt a módot). Nyári szünetben az unokákkal az iskoláról beszélgetünk.
   lgy került szóba a duolingo. A közvetlen gyakorlási lehetősége talán elindított a tanulás útján.
   Üdv.
   Gyurka

 12. AvatarGirmann Anna

  Biztos,hogy llehet sikeres nyelvvizsgát tenni , főleg ha valaki rá van kényszerítve,de akkor ha valaki szeret utazni,vagy már itthon is kellemetlenül érzi magát az ember ha idegenek megszólítják valamilyen egyszerű kérdéssel és nem tudunk válaszolni.Én az utóbbi miatt szeretnék német nyelven egy bizonyos szintig megtanulni.

  Válasz
 13. AvatarUjjné dr Kiss Zsuzsanna

  Magam 52 éves koromban nyelvvizsgáztam le. Én rengeteget tanultam. Nem volt tétje, csak magamnak akrtam bizonyitan Nagyon büszke voltam a sikeremre. Unokáim is büszkék voltak rám, és még ma is azok.

  Válasz
 14. AvatarForberger Ferenc

  Tisztelt András! Szerintem a kor igenis számít! Én hetven éves leszek februárban, és azt tapasztalom, hogy nagyon nehezen marad meg az agyamban bár
  milyen megjegyezendő dolog
  A motíváció a legfontosabb ebben a tekintetben.

  Válasz
 15. AvatarGurzó Tímea

  Kedves András! A motiváció valóban a legfontosabb, most igazat kell adom Önnek.Lett motivációm. Erős motivációm.
  A kor annyiban fontos, ha a korral az agyi leépülés is beindul az jelent gondot. De kell még valami, a tanulási módszer, mely iskolában nem tanulható. Ebben Ön nekem, úgy tűnik segítségemre lehet. Nyelvtanulási fóbiám van. 55 éves vagyok.
  Rólam annyit fontos tudni.: 3 éves koromig nem beszéltem. 8. osztályos koromban -hangosan sem- tudtam hibátlanul, folyékonyan olvasni. A magyar nyelvtan és fogalmazás egy borzalom volt számomra. Számolni, logikusan gondolkodni viszont igen. . tudtam és szerettem. Élveztem. Közgazdasági egyetemet végeztem…., ehhez a tanulás módszerét meg kellett tanulnom, magamnak, egyedül, internet nélkül. Nyelvtanulásokkor ez nem vált be. Az Ön módszerét megkaptam az interneten. Valakitől. Csak úgy. Kinyomtattam, ez reményt ad. Ez a módszer nem riaszt el. Persze ajánlották gyermekeim a német nyelv könyvet….3 napra elakadtam, majdnem feladtam. Nem adom fel, van motiváció.
  A Bulldózer német csomagokról lemaradtam…. Az ártól függően részletekben vagy egyben szeretném megrendelni. Várom jelentkezését. Minden jót! Gurzó Tímea
  Egyenlőre ennyit. Köszönöm, hogy van!

  Válasz
 16. AvatarAleksandra Horvath

  Nagyon sajnálom, de a tőlem független okokból nem rendelhettem meg a Bulldózer angol tanfolyamot. Ha nem tart szemtelenségnek a részemről, mégis kérném a következő e-mail-es leckék megküldését. Tisztelettel
  Aleksandra Horvath

  Válasz
 17. AvatarJaro Irina

  Jò napot kivånok Andrås!!Az a vėlemėnyem hogy szåmit a kor a nyelvtanulåsnàl m3g pedig ugy hogy minėl fiatalabb az ember annål fogėkonyabb de 50ėvesen sem lehetetlen a tanulås csak lassaban megy a motivåciò kapcsån csak anyit mondok hogy ez elgatårozås kėrdėse ės persze az akarat ami mèg nagyon fontos ės csak aztån befolyåsolja a tanulåst a motivåciò.

  Válasz
 18. AvatarBERENYI LASZLO

  KISS IPAROSNAL DOLGOZTAM S KOTELEZO VOLT A MESTER VIZSGA PAR EVEN BELUL O HATAROZTA MEG LATOM FIAM BELOLED JO +” MESTER LESZ MERT RAJZOLOD AMIT MEGMUTATTAM NEKED S NEHANYSORT IRSZ IS MEGJEGYZESKEPPEN JO MESTER EMBER LESZEL MERT ORIASI A SZORGALMAD S 1975 MERTEM RA VALALKOZNI S ELKULDOTT A MASZEK MESRE VIZSGARA SZUPER KONNYU VOLT A GYAKORLATBAN TAPASZTALTAKAT KELLETT LEIRNOM S NEMI KIS SZABVANYT AMI AMUGYIS KOTELEZO VOLT TUDNI A HAVONTA BALESETI OKTATASON MERT ENELKUL NEM FOGLALKOZTATOTT VOLNA CSAK A SZORGALMON ” MULIK MINDEN MAIG IS DOLGOZOM S TANULOK JOBB KEZEM AZ INTERNET ( TUDOSOM S TANAROM) AZ INTERNET GSEREKKOROMBAN NEM VOLT OKOSGEP A VILAGON MOST MAR AZT TANULHATSZ MEG AMIT AKARSZ JO SZORGALOMMAL KELL EGY JO FEJU IPAROS VAGY EGY JOFEJU TANAR EMBER AKI SEGIT

  Válasz
 19. AvatarDrTóth Kálmánné

  Azrt fontos hogy legyen célja a nyelvtanulásnak mert akkor tudja,hogy mikor mire fogja használni.N a barátaimmal szeretnék legalább társalgási szinten megtanulni.

  Válasz
 20. AvatarEdit

  Minél fiatalabb egy idegen nyelvet elsajátítandó diàk ès a motiváció adott/pl egy jó nyelvtanár,megfelelő módszerek,tudatos,következetes ràhatàs,logikus mag yaràzat..
  A diák részéről a szorgalom,a kitartàs,az èrdeklődés akkor az 50 èves korhatàr sem lehet akadàly!

  Válasz
 21. AvatarVarju István

  Kedves Tanár Úr!!
  Nagyon köszönöm a segítő, udvarias leveleit! Már nyugdíjas vagyok . Valamikor a gimnáziumban tanultuk a németet és az oroszt, de igazán nem jutottam el messzire. Valamilyen szinten megtanultam németül. Most köszönöm a lehetőséget és bővítem a német nyelvtudásomat. A következő cél az angol nyelv! Kívánok Önnek és családjának nagyon jó egészséget!
  Tisztelettel: Varju István
  2019.08.11

  Válasz
 22. AvatarZámbó Emil

  A motiváció az egy remek dolog ha van!! Ha nincs akkor felesleges tanulni mert úgyse fog menni, de ha csak minimális motiváció is van akkor már sikereket érhet el az ember!! Tiszteletem a Neményi úrnak, és köszönöm szépen!!

  Válasz
 23. AvatarFriedel Józsefné

  A kor nem számit.A motiváció annál inmkább.Valószinű szükséges az önbecsüléshez is,A siker boldoggá teszi az embert,

  Válasz
 24. AvatarMike Éva

  Kedves Tanár Úr!
  Motiváció nélkül semmihez sem érdemes hozzáfogni.
  Az eredményesség illetve a rá szánt idő az megint más kérdés.
  Tudni kell mi a cél.
  Van akit a “papír” motivál, van aki szót akar érteni idegenekkel, van aki csak hobbiból tanul…
  Végül is mindegy, meg kell találni a megfelelő módszert a kívánt cél elérése érdekében…
  Köszönöm az eddigi segítséget: Éva

  Válasz
 25. AvatarUjfalusi Lászlóné

  Kedves Tanár Úr!

  A nyelvvizsga idős korban számomra nem fontos. Motivál a tanulásra az utazással kapcsolatos szövegkörnyezet megtanulása, ami a memória karbantartásához is hasznos.

  Tisztelettel: Ili

  Válasz
 26. AvatarIllés Marianna

  Üdvözlöm!
  Nagyon szeretem az ön által küldött leckéket nagyon könnyen tanulható és érthető.47 éves vagyok külföldi munka céljából kezdtem el a német nyelvet tanulni.Az ön leckéi előtt is önszorgalomból tanulgattam de mindig nagyon vártam az újabb anyagot.Szerintem a kor nem számít, ha van motiváció és akarat.Tisztelettel:Marianna

  Válasz
 27. AvatarZámbó Ilona

  Heló!
  A kor csak annyiban számít, hogy idővel az ember könnyebben felejt. Még a memória állandó használata ellenére is. Persze mint minden ez is egyénenként változó.

  Válasz
 28. AvatarTEMPFLI IDA

  ÜDVÖZLÖM KEDVES NYELVMESTER !

  SZERINTEM MÉG NYOLCVAN ÉVESEN IS LE LEHET VIZSGÁZNI , FŐLEG HA MÉG MOTIVÁCIÓ IS VAN .

  Válasz
 29. AvatarNagy Lajos

  Nem számít a kor, az ember magának tanul. persze fiatalon több idő van tanulni.
  Polgár jenő:))

  Válasz
 30. AvatarHorváth Ilona

  az igaz hogy nem számít a kor én 70 éves vagyok megakarok tanulni angolul de nekem az a bajom hogy diszlexiás vagyok sokszor öszekeverem a mondatokat is és nagyon nehéz mert ragaszkodok a betükhöz minden betüt ki akarom ejteni. ami ebben a nyelvben nem megy annyi felesleges betü van benne amit nem használnak és mindig belekeveredek.

  Válasz
 31. AvatarBandl Andrea

  Kedves András!
  Számít a kor meg a frissesség meg a szabadidő mennyisége, de persze a motiváció a legfontosabb.

  Elnézést, egy másik téma, de valamennyire kapcsolódik a fentihez. Kaptam rendelésre jó múltkor angol nyelvtanulós csomagot Önöktől, de nehezen tudok hozzá kezdeni, mert tippek vannak benne és hiányolok több angol nyelvű segédletet, vagy pl. dalszövegeket. Így valahonnét nekem kéne szereznem ezeket, a jótanácsok mellé. Itt egy kicsit elakadtam. Nem tudom hogy, vagy legalább is nehezen látok hozzá.
  Üdvözlettel,
  Andi

  Válasz
  1. AvatarKovács Pál

   Tisztelt Neményi úr !

   A motiváció alapvetően szükséges a nyelvtanuláshoz, anélkül elkezdeni nem is érdemes. Tulajdonképpen
   a kor sem számít, azonban különösen idősebb korban az eredmény már nem csak a motivációtól függ.

   Üdvözlettel
   K. Pál

 32. AvatarTakács Péterné

  Tisztelt Tanár Úr !
  Véleményem szerint nagyon számítakor a nyelvtanulás során.
  Én motivációval rendelkezem, mivel lányom Németországba dolgozik, ezért szabadidőmben a németet tanulgatom.
  Tisztelettel és üdvözlettel :
  Takácsné Éva

  Válasz
 33. AvatarBraun Ferenc

  Üdvözlöm András.
  A nyelvtanulás szerintem a kor nem számítana,csak a motiváltság. Nálam ez egyéb okok miatt nem a sor elején van. Köszönöm az érdeklődését további szép napot.
  Ferenc

  Válasz
 34. AvatarFodr Lászlóné

  Kedves András!
  A kor nem számít!
  Motiváció már nincs, csupán érdeklődés a világ változása iránt.
  Műszaki szakszöveggel kiegészített középfokú nyelv-vizsgát csak azért szereztem, mert a nyelvpótlék fedezte a fizetést terhelő állami levonásokat., továbbá az éjszakánként végzett szakmai tárgyú cikkek fordításából befolyt összegből jártunk operába, cirkuszba stb, Orosz cikkeket is fordítottam, de már nem költöttem vizsgára, mert megváltoztatták a jogszabályokat, és nem érte meg.
  Angollal csak a számítógép megjelenésével egy-idejüleg kezdtem foglalkozni. (dos simphony).
  Kérdeztek, hogy minek az nekem az én koromban. Egyszerű a válasz: Ne tévedjek el Budapesten.
  Beszélni csak németül tudok, mert sikerült magyarul nem tudó németek közé kerülnöm, olvasom az angolt és az oroszt.
  Az Ön anyaga nagyon felkeltette az érdeklődésemet.A gondolat remek, hiszen a fonetikai jelek ismerete nélkül is tud gyorsan tanulni csupán a kötelező nyolc osztállyal a háta mögött. Nagyon jónak találom a témaválasztásait is. Szórakoztatott és ismételtem. Ritkán van mostanában beszélgető parterem. Az elsőt megvásároltam az unokámnak (19 éves angol középfokúval). Neki nem jött be, mert nincs motiváció). Érdekesnek találta, de nem tanul.
  Magán-gondolat: Aki a középiskolában 3 évig tanulta a latint, néhány hónapon belül bármelyik indogermán nyelvből eredményes vizsgát tud tenni.
  További sikeres munkálkodást kívánva tisztelettel és elismeréssel:
  Fodor Lászlóné Zsuzsa

  Válasz
 35. AvatarBende Mária

  Nyelvtanulásnál véleményem szerint a kor nem számit, fontos a motiváció és az elszántság. Üdv.özlettel Bende Máris

  Válasz
  1. AvatarJózsef Sándor

   Üdvözlöm Tanár úr! Szerintem az emberek többsége tévedésben él. Köztük én is. Azt gondoljuk, nekünk ez már nem megy, öregek vagyunk nem fog az agyunk, stb. Ez persze sántít egy kicsit. Van benne igazság, de bőven van ellen példa is. A legtöbb aki nekivág okkal teszi. Sőt, ha van sikerélménye az a legjobb hajtóerő!
   Én 6 éve élek Norvégiába és végig dolgoztam ezalatt. Boldogulok szó-szó. Az első fél évben otthon tanultam . Azután kijöttem és egy hónapomba tellett egy idős házaspár segítségével, hogy megtanultam használni azt a keveset, amit tudtam! Buszt vezetek, ami nem a legjobb hely a csevegésre. Ennek ellenére szépen javult a szintem. Hirtelen megállt a folyamat és inkább romlott, mint javult. Ez 6 év után, már elég kellemetlen! Nem tudom mi a baj, de nem megy! Valahogy nem értem a nyelv logikáját, vagy mégsem olyan erős a motiváció? Bár ez hülyeség, hisz itt akarom leélni az életem és 20-30 évet vegetálni evvel a kevés tudással? Motiváció kilőve! Az is benne van, hogy csak simán nem tudom, hogy kell tanulni! Ezért is kezdtem el az Ön angol leckéjét, ami nagyon tetszik, hátha az segít! Írt a hogyan tanuljunk-ról, amit sajnos még nem tudtam megrendelni, de tervezem! Nagyon fontos a segítség! Egy vagy több valaki, valakik, akik mindig ott vannak veled, kijavítanak, inspirálnak és főleg a helyi nyelvhasználattal komunikálnak! Ők sem tudják helyesen a nyelvtant, de kit érdekel ez! A másik a szorgalom! Evvel is baj van biztosan, de munka család stb… mellett veszít belőle az ember! Végül remélem nem tévedek, de szerintem aki fiatalon tanult és beszél nyelvet, azért annak sokkal könnyebb később másikba kezdeni sikerrel.
   Tisztelettel Beppe.

 36. AvatarValeria Koczuba

  Kedves András!
  Azt gondolom, h nem elég a motíváció. Én már 69 éves vagyok és nem tudok újra megtanulni azokon a nyelveken amelyeket régen tudtam.
  1995-től volt 4 komoly és 1 gyengébb agyi infarktusom. Igazán 9éve csak rendszeres infúzióra járok fél évente. Minden nap tanulok és nem haladok😣

  Válasz
 37. AvatarVarga Imréné

  Tisztelt Tanàr Úr! Én màr 73 éves vagyok.Szerintem az akarat a legfontosabb.Én is tanultam nèmetül és oroszul is. Oroszból étettségiztem. Angolból én nem akarok vizsgàt tenni,csupàn csak azt szeretném,ha lenne fogalmam az alapvető dolgokról,no persze megmutatni az unokàimnak, hogy soha sem késő valamit megtanulni. Megjegyzem 60 éves voltam, amikor megtanultam úszni, hasonló okból. Nagyon köszönöm a segítsègét.Màris többet tanultam angolból, mint reméltem. Tisztelettel: Vargàné Margit

  Válasz
 38. AvatarMóró

  A kor és az egyėni adottsåg, képesség is nagyon meghatårozô.A motivåció viszont jó indítást adhat a nyelvtanulåsnak.

  Válasz
 39. AvatarHajdu Ráfisné Bakos Mária

  Kedves Neményi András Nyelvmester Úr!
  Az 1. Kérdésre válaszom: Ha az élete folyamán többször tanulta, bizonyos alappal rendelkezik.
  Ha egészség, akarat, idő van nem számít a kor.
  Indítékom az volt, hogy múzeumi látogatóinkkal való kapcsolatomban
  használhassam fel szerény nyelvtudásomat.
  Nagyon tetszett, hogy nyelvleckéibe beépítette a kiejtést, és másodlagos fontosságú volt a nyelvtan.
  Tisztelettel és köszönettel:Egy 65 éves házasságban élő és a 9. évtizedhez közeljáró tanuló!

  Válasz
 40. AvatarTóth Zoltán

  Üdvözlöm.Fiatal korban az agy sokkal befogadóbb, olyan mint a szivacs. És nincsennek felnőttes mindennapi gondok amiket meg kell oldani . A motiváció pedig elengedhetettlen !!

  Válasz
 41. AvatarCs.kriszti

  Tisztelt Neményi Úr!
  Először is elnézést kérek, hogy ilyen későn válaszolok.
  Levelére válaszolva, 50 éves már én is elmúltam. Véleményem szerint tanulni életünk végéig kell, és szükséges is.
  Sajnos nekem nincs nyelvvizsgák, korábban tanultam németet / de nagyon keveset/.
  Német barátaink vannak, 1-2 szóval társalgok velük mikor ritkán összejövünk. Férjem szokot tolmácsolni. Ezért is szeretnék egy kicsit többet németül beszélni.
  Úgy gondolom motivációs és szorgalmas is van. Csak időm nincs.
  Négy gyönyörű unokám van, a leányaimnak pedig szükségük van a segítségemre.
  De ennek ellenére nem mondtam le a német nyelvtanulasról.

  Válasz
 42. AvatarBoris-Gál Ildikó

  Szerintem sajnos számít! Igaz én 40 éves elmultam, amikor lediplomáztam és már akkor örültem, hogy azok között voltam akiknek akkor nem volt feltétel a nyelvvizsga a diploma megszerzéséhez. Ma 56 éves vagyok, de most nagyon hiányzik a nyelvtudás. Ahogy múlik az idő azt gondolom egyre nehezebben menne. Üdv. B.G. Ildikó

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Ildikó!

   Az teljesen természetes, hogy 56 évesen lassabban tanul, mint 22 éves korában.
   De attól még meg lehet tanulni egy nyelvet 56 évesen is.