Le lehet nyelvvizsgázni 50 felett?

Jól menő vállalkozó tanítványunk kérdezte nemrég, hogy szerintem le tudna-e tenni egy nyelvvizsgát? Hiszen már elmúlt 50 éves.

Első meglepetésemben megkérdeztem tőle, hogy minek az neki? Mi szüksége van nyelvvizsgára, hiszen már vagy 30 éve önálló vállalkozó.

Ki tudja, mit hoz a jövő, ha el kell mennie dolgozni, akkor kellhet a papír – felelte. Még mindig nem értettem, miért menne el ő alkalmazottnak, amikor saját cége van, de megnyugtattam, hogy attól még, hogy elmúlt 50 éves, le tud tenni egy nyelvvizsgát.

Nem azon múlik hány éves. Édesapámnak például sikerült a nyelvvizsga, amikor a munkahelyén megkövetelték tőle, hogy tanuljon meg oroszul. Jól beszélt angolul és németül is, mert kellett a munkájához, az oroszra azonban nem volt szüksége. De a 70-es években mégis azt mondták neki, hogy tanuljon meg oroszul is. Erre ő megtanult, és le is tett egy alapfokú nyelvvizsgát.

Szóval lehetséges, és tényleg nem az számít, hogy az ember hány éves. Én 19 éves voltam, amikor első alkalommal mentem el vizsgázni német nyelvből, persze nem teljesen önként, és meg is buktam a vizsgán, amin otthon azért meglepődtek a szüleim, mert a német barátaimmal probléma nélkül beszélgettem.

Ha van motiváció, akkor le tud vizsgázni az ember (ahogy pár évvel később már nekem is sikerült). Motiváció nélkül viszont nem megy. Fontos, hogy szorgalmas legyen az ember, és sokat gyakoroljon, akkor menni fog.

A beszélgetés végén kibökte a tanítványunk, hogy nem maga miatt akar levizsgázni, hanem a gyereke miatt, hogy lássa a gyerek, hogy az apjának van nyelvvizsgája. Na, így már érthető, akkor megvan a motiváció.

Ön szerint mennyire számít a kor a nyelvtanulásnál?
És mennyire befolyásolja az eredményességet a motiváció?

A véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

612 hozzászólás a(z) “Le lehet nyelvvizsgázni 50 felett?” bejegyzéshez

 1. Éva

  Kedves András!

  55 éves vagyok, levelező egyetemi hallgató. Kb. A2-B1 közötti tudással. (2 hete teszteltem.) 1 évem van letenni a B2 komplex Angol nyelvvizsgát. Mit ajánl, mit tanácsol? Ismerve magam, rendszeres, a tudásomat rendberakó és kiegészító tanulásra lenne szükségem, folyamatos visszajelzéssel, -nálam nem működik az autodidakta nyelvtanulás- lehetőleg online. (Vidéken, home office-ban dolgozom, nem tudok Bp.-re időben bejárni.) Tudom kemény dió, de egy tapasztalt szakember hátha tud valami okosságot amit előre is köszönök. 😊

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Éva!

   Iratkozzon be egy nyelviskolai tanfolyamra!
   Tanulhat nálunk on-line formában is.

 2. Krisztina Szabó-Vincze

  Kedves András! Francia szakos tanárként végeztem, mindenfajta nyelvvizsgám van, még gazdasági szakfordító igazolványom is Még másoddiplomásként (30 évesen) elkezdtem az angolt is és imádom. Szakmai középig jutottam még 2003-ban. A munkámhoz elég volt, a mai napig használom, csiszolom, minden szabad időben angolozom. Az volt a terv, hogy 40 éves koromig leteszem a felsőfokot, de elmaradt valamiért. Után kiterjesztettem 50 éves koromigra a határt. Befizettem.visszavontam már négyszer a jelentkezést. Idén leszek 50…Most is befizettem, de készülök visszavonni. Nem kéri senki a papírt, nem is tudok beszélni felsőfokon, csak írok, értek, fordítok, ügyintézek. Kell ez nekem tényleg? Olyan jó hobbiból tanulni. Csak még az a fránya papír hiányzik a többi közül, hogy mehessen az is a fiók mélyére….Ráadásul idén online lenne a vizsga, zoom, meg telefon mögöttem, kamera előttem, nem is tudom. Egyrészt kétségbe vagyok esve, hogy már 50 leszek és nem teljesül ez az álom, ami csak nekem fontos, a belső kis énemnek, de sehol máshol nem kellene. Nem akarok online, de ha halasztom, elmúlok 50. (augusztus). Sajnos szóban nem is tudom gyakorolni, ha megszólalok sem jutnak eszembe dolgok (legfeljebb franciul), a kiejtésem franciás, szóval csak írásbeliznék, az meg minek? Még az életrajzban is hogy mutatna, csak egy fél vizsga? Nem gondolkoztam, mikor jelentkeztem, csak beadtam most is, mint már korábban négyszer…Na mindegy, minden jót kívánok Önnek, köszönöm, hogy elmondhattam valakinek.

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Krisztina!

   Nem csak on-line lehet nyelvvizsgázni, személyesen is.

 3. Szőke Attila

  Kedves Neményi András!
  Már többször nekifutottam az angol nyelvtanulásnak valamennyi ragadt is rám, de beszélni a mai napig is problémát jelent. Olvasva az ön módszerét remek, a gyakorlatban hasznos esetek példamondatait (az egyéni tanuláshoz alkalmas fonetikus kiejtés leírását a mondatoknál) ismét bátorítást kaptam, hogy a nyelvtanulást ujrakezdjem. Nagyon örültem a különböző helyzeteket bemutató és megszólalást segítő példáknak, nagy részüket ki is gyüjtöttem, hogy gyakorolni tudjam. Ha további példa eseteket küld, azt megköszönöm előre is.
  Ha jól emlékszem a nyelvkönyve nevére (Buldózer nyelvtanfolyam vagy nyelvköny) szeretnék hozzájutni. Kérem a segitségét, hogy mi módon lehetséges.
  Tisztelettel: Szőke Attila

  Válasz
 4. Flórián István

  Tisztelt Neményi Úr !
  Nagyon jónak tartom az angol nyelvkönyveket valamint a hozzájuk tartozó CD-ket.A csomag kísérőlevelében Ön azt írja, hogy a hanganyag letöltése mp3 formátumban a nyelvmester.hu/mp3 oldalon megvalósítható.Akárhogy próbáltam sehogy sem találtam a letöltésre hivatkozást. Szeretném pendrive-ra letölteni a hanganyagot.Hogyan tudom megtenni?
  Tisztelettel:
  Flórián István

  Válasz
 5. Szendrei ibolya

  Tisztelt uram én 56 éves vagyok a szomszédom 68 éves és szeptember óta járunk német nyelvű tanfolyamra kisebb nagyobb sikereket értünk el. De megfogadjuk a tanácsait és szorgalmasan tanulunk. Tisztelttel Szendrei ibolya

  Válasz
 6. Toth Zoltanne

  Szerintem nincs korhatarhoz kotve, aki igazan szeretne meg tanulni, pl. angolul kepes ra. En is evek ota huzom-Thalasztom, de a betegsegem
  miatt nem tudtam bekapcsolodni egy ingyenes tanfolyamra. Tobb fele angol konyveket es kartyakat vasaroltam, de megsem sikerult meg hozza sem fogni a tanulasba.Kerestem angol tanarnot is, de mint ahogy irtam sokat vagyok korhazba es igy megszakadt a kapcsolat. A lanyomek Portugaliaban elnek es jo lenne, megis nemzetkozi nyelvet megtanulni. Itt a korhazba tulajdon keppen van ido ra ha jol vagyok, igaz sok kulonbozo csoportos foglalkozasok vannak, de egy-ket orat tudok ra szakitani. Es nagyon orulok, hogy Onok altal ez lehetseges is. 😀

  Válasz
 7. Kovács Attila

  Igenis számít hogy hány évesen tanul és vizsgázik az ember! Én egy tizenkétfős kurzusba jártam és láttam a lépcsőket.

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   A motiváció bizony mindent eldönt.
   Ha van, akkor megtanuljuk a nyelvet, ha nincs, akkor megmagyarázzuk, hogy valamiért nem sikerül.

 8. Ujvári Szonja

  Kedves András!
  Én 53 éves vagyok és most tervezem a francia felsőfokú nyelvvizsga letételét. DALF-ot szeretnék tenni. Semmi különösebb célom nincs vele, csupán régi álmom, hogy meglegyen. Valószínüleg magam és a családom előtt szeretném bizonyítani, hogy tudok franciául.
  Sokat gondolkodtam, hogy érdemes-e még belevágni,nem túl késő-e, meg minek, hiszen nem elvárás a munkámhoz, de a családom és a kollégáim bíztatnak, hogy még nem késtem le róla, és megfogom bánni, ha nem teljesítem be az álmomat.
  Üdvözlettel, Szonja

  Válasz
 9. Szőke Menyhértné

  Tisztelt Tanár úr!

  Köszönöm, hogy megírhatom a véleményem a nyelvtanulással kapcsolatban. 58 évet betöltöttem, amikor felsőfokú C -komplex nyelvizsgát tettem orosz nyelvből. A tanulás eredményessége nem függ a kortól. 35 éves lehettem, amikor tettem egy kijelentést, hogy 50 éves kor felett nyelveket fogok tanulni, 3 nyelv lesz, amit az anyanyelvemen beszélni fogok. Most majdnem két évvel később van az orosz nyelv mellett a német nyelv is kezd felzárkózni. Latolgatom, hogy a spanyol nyelvet elkezdem, hamarosan tanulni. Szerintem ez az új évben sokak meglepetése lesz a környezetemben, hogy a spanyol nyelvet is beszélni kezdem. Sok sikert kívánok Mindenkinek a nyelvtanulásban. Üdv.: Sz. Menyhértné

  Válasz
 10. Reinkopf Róbert

  Nagyon rövid leszek. Középfokú nyelvvizsgám van spanyolból. Amikor ezt elkövettem, 53 éves voltam.

  Válasz
 11. Dancsó Marienn

  Tisztelt Úram! Röviden 50 évesen a második komámon vagyok túl, ellenben előtte több nyelven alap vagy középfokon beszéltem. Köszönhetem a szüleimnek aki úgyan csak beszéltek több idegen nyelven. Mivel a 2dik koma nagy pusztítást okozót szeretném nosztalgiából vissza szerezni némi tudást.
  Angol francia(az Édesanyám nagyon magas fokon művelte) a Nagyszüleimtől a németet örököltem.
  Mivel már nem vagyok fiatal így nagyon megörvendtem az ingyenes tanulási lehetőségnek. Kérem küldje folyamatosan a leckéket. Köszönettel üdv. U í. Én is erdélyi vagyok a kis érettségimen még latinból is kellett vizsgáznom, 4 évet tanultam.

  Válasz
 12. Csomortáni Katalin Viola

  Én 62 éves vagyok, az kolozsvári zeneiskolában V.- XII. osztályBan francia nyelvet tanultunk, X.- XI. osztályBan oroszul is, IX.- ben a latin nyelv is kellett ( de hasznos is volt). Angolul régóta vágyom megtanulni, vettem ilyen nyelvű tankönyveket is (magántanárra nem tellett a kis zenetanári fizetésem mellett). Amiért szeretnék negtanulni, hogy a gyakran hallgatott angol zeneszámok szövegét értsem, és bármilyen más angol nyelvű szöveget, aminek nincs magyar fordítása. Még a 2 gyernekeminek is mutassam meg, hogy képes vagyok még. Ők angol nyelvet is tanultak, de nem használják a munkájuk során. És, a zenei hallás sokat segít, mikor hallgatok többször egy bizonyos szöveget.

  Válasz
 13. Czeider Erzsébet

  Kedves András köszönöm hogy érdekli a véleményem én sajnos nehezen tanulom meg a nyelvet mert nincs kivel beszéljek de igyekszem elsajatitani valamennyire Az időmet nagyon be kell osztanom hogy foglalkozzak vele ami nem mindig sikerül én biztos vagyok benne hogy nem sikerülne a vizsga nem érzem magam ugyesnek a fiamnak biztos hogy sikerülne ő az angolt tudja de segíteni nem tud félős vagyok udv Erzsi

  Válasz
 14. Dr.Gáll Ágnes

  Nagyon fontos a motiváció,mint mindenhez az életben,mert a figyelmünk akkor arra összpontosul és jobban tudunk haladni a tanulásba.Ennél jobb csak a „flow” lehet,amikor már van egy kis siker élményünk és élvezettel tanulunk.
  A kor persze szintén fontos,mert lassul a felfogó képesség és csökken a memória,ezért idősebb korban sokkal kitartóbban és többet kell tanulni az eredményhez.
  üdvözlettel Ágnes

  Válasz
 15. Ujvári Szonjs

  Kedves Tanár Úr! Az én véleményem.is az,h.nem a kor számít. Én 53 éves vagyok és franciául tsnulok,jelenleg felsőfokúra készülók. Ami elkedvetlenít,h.a nyelvtanfolyamokon szinte 100%-ban fiatalok, tizen,huszon évesek vannak. Kényelmetlenül érzem magsm.köztük,amikor megkérdezik,h.”miért tetszik nyelvtanfolyamra járni?” A Senioroknak meg csak kezdő tanfolyamok vynnak,a társalgási kluboknál az életkor felső határa 37 év. Szóvsl az én korosztályomnak marad az egyéni tanulás,v.magàntanár.. Ezen változtatni kellene.

  Válasz
 16. Brnáné Sebestyén Katalin

  Hallottam már olyat is, hogy valaki 70 évesen szerzett először jogosítványt vagy akár diplomát, ebből az látszik, ha az ember tanulni szeretne nem számít, hogy hány éves. A mondás is úgy tartja „a jó pap is holtáig tanul.” Ha van motiváció az még több kedvet ad a tanuláshoz!

  Válasz
 17. Rácz Ferenc

  Számomra ez teljesen nevetséges, kedves „nyelvtanár”Úr! Rácz Ferenc, aki még 1980-1981-ben tettem nyelvvizsgákat a berlini Magyar Nagykövetség kúltúrtermében berendezett nyelvvizsgán az Unten den Lindenen.

  Válasz
 18. Erzsébet Kienleitner

  Tisztelt Neményi András ! Teljesen Egyetértek a befejező utolsó soraival ! Nagyon Szépen köszönöm a tartalmas ,értelmes levelét , Várom a küldött leckeanyagot öntől kedves András ! Szép napot kívánok , Üdv Erzsébet !

  Válasz
 19. Kovács Erzsébet

  T. Neményi Úr!

  Szívesen olvasom a hozzászólásokat, és próbálok erőt meríteni belőlük. Engem segít az a tudat, hogy más 50+ os kortársaim is nehezen találnak időt, motivációt a nyelvtanulás elkezdéséhez, aztán főleg a folytatásához…
  Hátha most sikerül legalább egy alapfokot letennem az Ön segítségével.

  Üdvözlettel: Kovács Erzsébet

  Válasz
 20. Horváth Ferenc volt nagykanizsai lakos

  Tisztelt Neményi úr!

  Kérdésére a a válaszom,hogy a kor nem számit.Merjen mindenki megszólalni minimális szókinccsel is,mert az bátorító tud lenni a továbbiakban.Azért is merem ezt mondani,mert magam ezt tapasztaltam,s napról-napra merek megszólalni a kevés német tudásommal.Termálfürdőbe sokat járunk Tiszakécskén,s ott sok a német,osztrák,holland vendég,ott már meg merek szólalni,s minél jobban megy.
  Üdvözlettel:Horváth Ferenc 71 éves nyugdíjas.

  Válasz
 21. Válintné Kalmár Judit

  A belső késztetés az, ami elindítja a folyamatot. Érezzük azt, hogy számunkra fontos, amit szeretnénk elérni! ehhez a motiváltsághoz szükséges egy külső támogatás is, ami erősíti a belső elhatározást, az akaratot. A kettő együtt szükséges a sikerhez, a kitűzött cél eléréséhez
  A külső támogatást Öntől kaptam. Szinte hétről-hétre érkezett valami (újabb lecke, módszertani instrukció, egy kedves levél, stb..), ami ébren tartotta a lelkiismeretem, hogy csináljam, amit elkezdtem.
  Kiváló módszerét nagyra értékelem, s ajánlottam ismerősnek is Önt, hogy így nem fog elsikkadni a belső akarat.
  Őszinte tisztelettel: V. Judit (68 éves, „ráérő” nyugdíjas)

  Válasz
 22. Erki Ibolya

  Tisztelt cim!Èn szeretnék tanulni Nèmetül de még egyetlen internet es oldalin sem sikerült sajnos!Kint dolgozom ,és isöm is lenne rá,ha tudna segíteni megköszönnêm!

  Válasz
 23. Federics László

  Tisztelt Neményi Úr!
  Én nagyon nehezen tanulok nyelvet. Nagy segítség, hogy fonetikusan is leírta a szöveget. Sajnos nem vagyok elég kitartó, sokszor hetekig elő sem veszem. Van egy csomó más munkám, és fáradtan, nincs kedvem hangosan olvasgatni a leckéket.
  Valaha, oroszból jobban ment, bár mindíg kettes voltam belőle. Mégis, nagy onsok szó megmaradt…
  …De , nem tettem le, a nyelvtanulásról, ha időm engedi, folytatom.

  Válasz
 24. Bertalan Csilla

  A motiváció minden életkorban fontos. Függetlenül az életkortól, szerintem le lehet vizsgázni ötven felett is.

  Válasz
 25. Landesz Gyuláné

  Biztosan számít az életkor. Az ember agya már nem úgy működik. Biztosan nehezebben tanul, de kitartással ,valószínű hem lehetetlen a nyelvtanulás sem.
  A vizsga azt gondolom egyén függő is. A stressz helyzetet is nehezebben tűri egy idősebb ember. A vizsga pedig stressztel jár.

  Válasz
 26. Talmácsi Veronika

  A személyes tapasztalatom ,hogy legfontosabb a motivácio ,ha az megvan sikerůl amit elterveztůnk. Ha nagyon erös a motivácio biztos a siker.

  Válasz
 27. Klári

  Véleményem szerint a nyelvtanulás nem kor, hanem elhatározás és akaraterő kérdése. Ha valaki nagyon akar, akkor bármikor meg tud tanulni egy-két nyelvet. Természetesen fontos az is hogy milyen a tanár. Egy jó nyelvtanárral sokkal könnyebb a tanulás. Ezek a leckék számomra nagyon hasznosak főleg azért, mert a kiejtés is magyarul van aláírva. Eddig még nem találkoztam ilyen jellegű tanítással, de nagyon örülök neki.

  Válasz
 28. Dudás Zoltán

  Tisztelt András! Véleményem szerint, igen is számít a kor. Az ember ahogy fejlődik, megtanul járni, aztán kommunikálni. Biztos, hogy valamilyen mértékben számít az ősöktől kapott gének is. Nekem sajnos volt egy komoly agyműtétem, ami érintette a rövidtávú memóriámat is. Hála a természetnek az agy megtanul bizonyos funkciókat átszervezni, de ehez időt kell adni. Gyermek koromban még az orosz volt a kötelező. Őszintén útáltam. Szeretném a német nyelvet, legalább alap szinten megtanulni. Kb. Hét éve dolgozom német ajkúak között, de néhány szónál több nem ragadt rám. Próbálkoztam jülönféle nyelvi csomagokkal, programokkal, velük szervezett hétvégi szabadidős programokkal, de sajnos csak rövid időre ragadt rám néhány szó. Szerintem az agynak, meg kell tanulnia szinkronizálnia. Más egy német mondatszerkezet mint egy magyar. Nekem sokszor az segít a megértésükben, hogy figyelem a testbeszédjüket, hangsújukat, gesztikulációjukat is. Bocsánat kicsit el tértem a témától, de mivel egyéni véleményről van szó így az egyén háttere is fontos, hogy érthető legyen, miért gondolja úgy ahogy. Szerintem a sejt öregedéssel lassúlnak a szellemi funkciók is. De nem lehetetlen 50 fölött a nyelvvizsga. Ahogy írtam, ez egyén függő is. Tisztelettel Zoltán

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Zoltán!

   Én is úgy látom, hogy a korral lassúbb lesz az ember, de ettől még lehet tanulni.

 29. VAS ANIKÓ ANDREA

  Nincs különösebb véleményem mint csak megerősíteni tudom ” SZERINTEM A MOTIVÁCIÓ” az mindenképp nagyon fontos. Korábban én is tanultam vér szerinti némettanártól a NÉMET NYELVET A1 A2 szintem beszélem de ez nem elég még jobban szeretném megtanulni mivel NÉMET nyelvterületen szeretnék dolgozni illtve dolgoztam is már és nagyon jó volt hogy nem teljes süketséggel voltam. Tehát nekem a MUNKÁHOZ nagyon fontos elengedhetetlen és a saját biztonságom érdekében egy idegen országban..

  Válasz
 30. Erdélyiné Flórián Erzsébet

  Tisztelt Uram!

  Jó hamar válaszolok, de az én koromnál fogva csak a múltról írhatok.76 éves vagyok, 13 éves voltam, amikor egy asztrológus néni azt mondta nekem, hogy tanuljak nyelvet, de ne csak egyet.Az életem folyamán 6 idegen nyelvet tanultam. Van olyan, melyet szórakozásból. A kezdet az orosz, német és angol volt, életem hasznos idején ezeket használtam, szinte ebből éltem, „bejártam”, repültem a fél világot.Az angol nyelvvizsgát gyorsan kellett letennem, mert állásváltoztatáshoz ez volt az alap. MOTÍVÁCIÓ! a VIZSGA LETÉTELE UTÁN ENYÉM LETT A VILÁG.
  Én igen nagyra becsülöm a magyarországi oktatást, több évtizedet végig figyeltem a Magyarországon tanult fiatalok sorsával kapcsolatban.
  Csak egyet írok le. Sógoromat kihívták Egyesült Államokba egy egyetemre oktatni.Családja is elkísérte. Fia
  a gimnáziumi felvétel után 2 nappal már az ottani gimnazistákkal együtt tanult. Előzmény; nővérem gyermekét 4 éves kora óta tanította angolra, s részéről az volt a gyereke büntetése, ha ESTE NEM TANULTAK angolul.
  A piarista gimnáziumban is tanult sok-sok mindent.
  A LATIN nyelv tanulását kötelezővé tenném minden gimnáziumban. Hogy miért? Azt Ön sokkal jobban tudja mint én. Igaz?
  Nagyon szerettem idegen nyelvet tanulni-tanítani. De az alábbi „idézet” felháborít
  A projektekkel az innovációt segítjük….

  üdvözlettel
  Erdélyiné flori

  Válasz
 31. Szenczy Márrta

  Kedves András! Véleményem,hogy 5O-/6O év esek is lehetnek még eredményes tanulo k lés vizsgázhatnak is. Ennél idősebbek – még ha motivációjuk is van – nehezebb megjegyezni és elraktározni a tanultakat. Környezetemben, ismerős körökbe, és magamon is ezt tapasztaltam. Természetesen kivételek vannak, nem szeretnék általánositani.Üdv.

  Válasz
 32. Dr Nagy Attila Lajos

  Köszönettel vettem a megkeresését. A mondandóm kissé hosszabb! Kérném közöljön egy telefonszámot és egy időpontot a 18 h körüli időpontban. Saját költségemre megkeresem Önt. Szeretnék elbeszélgetni Önnel.A lényeg nem a nyelvvizsga hanem a nyelvtudás. A kérdés megkerülhetetlen!! Kb 2030-ra a nyugdíj megszűnik !!
  Feltételezhetően az állam is szétbomlik!!

  Dr Nagy Attila Lajos
  Belgyógyászszakorvos.Háziorvostan szakorvosa.
  Címzetes főorvos

  Válasz
  1. Dudás Zoltán

   Tisztelt Dr Nagy Attila Lajos!
   Erre a hosszabb véleményre én is kíváncsi vagyok! Esettleg Andrással közösen megszerkesztve, meg írhatnák a csoport számára.
   Előre is köszönöm! Dudás Zoltán

 33. Teszkó Sàndor

  Igaza van motivació nèlkül nehèz! Màs ! Mint ahogy Ön is említette: 16 èves koràban megbukott a vizsgàn,holott tàrsaival szinte anyanyelvi szinten beszèlgetett,tehàt a vizsgamød-szerrel van a baj az orszàgban .!!??

  Válasz
 34. Háry Gabriella

  Teljes mértékben igaz,saját tapasztalatból (Én magam is az akkori párkapcsolatom miatt, s a külföldi munka vállalás miatt, kezdtem újra a német nyelvnek),azóta sajnos változás történt, egyikből sem lett semmi,de nem adtam fel,az iskola amiben azért jártam csalódás volt. Nem tanultam meg a nyelvet, többet vártam attól a módszerről.Azőta magam módján tanulom.

  Válasz
 35. László Anna.

  Kedves András. Az életkor szerintem egyáltalán nem fontos egy nyelvvizsgához de a motiváció annál sokkal fontosabb..😃

  Válasz
 36. demus ernő

  a problémám az hogy nemtudok szavakat megtanulni .erre azt mondja az orvos hogy az életkorom miatt van (77éves vagyok).viszont van olyan hogy egy olvasásra megtanulok egy szót és nemis felejtem el.tehátnem az életkor a probléma

  Válasz
 37. Kis Ilona

  A kor annyiban számít, hogy sokkal nehezebben jegyzem meg a szavakat, a szövegértés pedig sokszor a halláscsökkenésen is múlik. Tehát több idő kell a tanuláshoz.

  Válasz