Le lehet nyelvvizsgázni 50 felett?

Jól menő vállalkozó tanítványunk kérdezte nemrég, hogy szerintem le tudna-e tenni egy nyelvvizsgát? Hiszen már elmúlt 50 éves.

Első meglepetésemben megkérdeztem tőle, hogy minek az neki? Mi szüksége van nyelvvizsgára, hiszen már vagy 30 éve önálló vállalkozó.

Ki tudja, mit hoz a jövő, ha el kell mennie dolgozni, akkor kellhet a papír – felelte. Még mindig nem értettem, miért menne el ő alkalmazottnak, amikor saját cége van, de megnyugtattam, hogy attól még, hogy elmúlt 50 éves, le tud tenni egy nyelvvizsgát.

Nem azon múlik hány éves. Édesapámnak például sikerült a nyelvvizsga, amikor a munkahelyén megkövetelték tőle, hogy tanuljon meg oroszul. Jól beszélt angolul és németül is, mert kellett a munkájához, az oroszra azonban nem volt szüksége. De a 70-es években mégis azt mondták neki, hogy tanuljon meg oroszul is. Erre ő megtanult, és le is tett egy alapfokú nyelvvizsgát.

Szóval lehetséges, és tényleg nem az számít, hogy az ember hány éves. Én 19 éves voltam, amikor első alkalommal mentem el vizsgázni német nyelvből, persze nem teljesen önként, és meg is buktam a vizsgán, amin otthon azért meglepődtek a szüleim, mert a német barátaimmal probléma nélkül beszélgettem.

Ha van motiváció, akkor le tud vizsgázni az ember (ahogy pár évvel később már nekem is sikerült). Motiváció nélkül viszont nem megy. Fontos, hogy szorgalmas legyen az ember, és sokat gyakoroljon, akkor menni fog.

A beszélgetés végén kibökte a tanítványunk, hogy nem maga miatt akar levizsgázni, hanem a gyereke miatt, hogy lássa a gyerek, hogy az apjának van nyelvvizsgája. Na, így már érthető, akkor megvan a motiváció.

Ön szerint mennyire számít a kor a nyelvtanulásnál?
És mennyire befolyásolja az eredményességet a motiváció?

A véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

612 hozzászólás a(z) “Le lehet nyelvvizsgázni 50 felett?” bejegyzéshez

  1. Erika

    Köszöntöm kedves András. Sajnos nem sikerült hozzájutnom a nekem küldött leckékhez, nem találom a leveleim között.

    Válasz
  2. Ötvös Anikó

    Úgy gondolom, fontos a motiváció,és az is hogy helyesen ismerjük fel képességeinket is. Ebben tud segíteni a jó nyelvtanár.Az életkor előrehaladtával több időt, koncentrációt kell befektetni bármilyen tanulásban hogy sikert érjünk el.

    Válasz
  3. Nagy Sándor

    Tisztelt Neményi András!

    Szerintem sajnos számít az életkor. Én az egyetemen kezdtem el angolul tanulni és 12 év múlva sem sikerült megszereznem a középfokú nyelvvizsgát, pedig a motiváció megvolt: vissza kellett fizetnem a cégemnek a tandíjat. Igaz, hogy később a cég új külföldi tulajdonosaival el kellett kezdenem kommunikálni és valamennyire megtanultam a nyelvet. Mivel csak szakmai szinten használtam, a mindennapi életről és a politikáról sokkal nehezebben ment a társalgás (nagyon hamar elfelejtem azokat a szavakat, amelyeket nem használok napi szinten) és szerintem ez az, ami az életkor miatt van. A gyermekeim, már középiskolában megszerezték a nyelvvizsgát. Nekik nem okoz gondot egy film megnézése felirat nélkül, vagy egy újság elolvasása, mint nekem.

    Válasz
  4. Kovács Ibolya

    Kedves András!
    A motiváció fontos dolog a nyelvtanulásnál. Így idősebb korban, legalább is nekem, a sok munka mellett fáradtan, kell, hogy legyen valami hajtóerő. A vizsgákra talán alaposabban készülünk, mert nem szeretnénk szégyent vallani a gyerekek, unokák előtt. Nemrég vizsgáztam több mindenből nagyon jó eredménnyel, ez nem korfüggő.
    A nyelvleckékre egy pár napos utazás miatt jelentkeztem, és élveztem, hogy tudok pár szót mondani a helyiek nyelvén.is.
    Köszönöm a segítségét!
    További jó munkát kívánok!
    Üdvözlettel: Ibolya

    Válasz
  5. Jánvári Ferencné

    Köszönettel veszem a leveleit, most megpróbálok válaszolni a feltett kérdésekre:

    Nyelv tanulásnál szerintem nem számít a kor, igaz a gyerekek és a fiatalok hamarabb megtanulják a kívánt nyelvet, mint az idősek. Nálam az a probléma, hogy nagyon szeretnék minimális angol nyelvet tanulni, de lustaság és az időhiány / miatt nehezen vesszük elő az anyagot, ha nincs aki visszakérdezzen akkor nagyon nehezen megy. /természetesen közrejátszik a lustaság is/
    Előfordult, hogy elutaztam Kanadába – vagy pl. Spanyolországba, és a kicsi kis tanulás során már próbálkoztam az angol szavak használatával, és boldog voltam.

    Válasz
  6. Gerlei Anikó

    Kedves András!
    Le lehet tenni a nyelvvizsgat 50 felett is. A nagynéném 70 évesen tette le holland nyelvből, csak a saját kedveert. Gyerekkoraban járt Hollandiában, de gyakorolta a nyelvet.
    A motiváció fontos.
    Üdvözlettel: Anikó

    Válasz
  7. Borbélyné Karácsony Berta

    Tisztelt Neményi Úr!
    Én 68 éves vagyok és azért kezdtem el olvasni-tanulni a feladatait, mert a lányommal nyaralni mentünk volna, de indulás előtt eltört a vállam. Most már jobban tudom mozgatni a kezem, úgyhogy folyt. köv.
    Üdvözlettel: Berta

    Válasz
  8. Rakaczki Péter

    Tisztelt Neményi Úr.
    Kedves mindenki. Kit érdekel a nyelvvizsga, ha csak nincs szükség oklevélre a munkakör, vagy foglalkozás betöltéséhez. Ha a nyelvet nem gyakorlod napi szinten, akkor vizsgával együtt is elveszíted a tudásod egyre nagyobb részét. Szerintem igazából a nyelvi környezetben van esély valódi nyelvtudásra megértésre és megértetésre. Ha rendszeres gyakorlatod nincs, csak arra vársz, hogy majd egy turista megszólít öt évben egyszer, akkor minek? 67-ik évemben vagyok, sok neki buzdulásom volt az angolban, de hiába voltam motivált az életem más irányban ment így mindig vesztettem. Csak mellékesen jegyzem meg, lassan arról is kell dönteni, hogy melyik angolt tanulod, az angol angolt, vagy az észak amerikait, netán a dél amerikait esetleg valami gyarmati nyelvjárást? Aztán a nyelvértésről. Nagy film rajongó vagyok. Szeretem a filmet szinkronosan, de megnézem eredeti nyelven is feliratozva, netán stream adásban. Uram atyám, olyan különbségek vannak a különböző fordításokban, hogy kiesek magamból nem csak az ülésemből. Ha a profik is ennyiféle értelmezést adnak egy mondatnak, akkor mi halandók mire megyünk? De hát ez nyelvi szempontból egy nyelvi lúzer véleménye ami remélem senki érzékenységét nem sérti.

    Válasz
  9. Mariann

    Kedves Nemény András!
    Idős korban nehezebb szerintem megtanulni egy nyelvet. Sok sok gyakorlás után egy hét kimarad és majdnem újra lehet kezdeni pedig a mai világban nagy szükség lenne legalább egy nyelvre.
    Üdvözlettel Mariann

    Válasz
  10. Pauli Péter

    Tisztelt András
    Szerintem lehetséges a nyelvvizsga 50év fölött ,ha van hozzá elég erős motiváltság, elszántság és segitség.

    Válasz
  11. Juhász Imre

    Tisztelt Neményi Úr!
    Nekem 11 Gyermekem van és muszáj volt, kijönni Ausztriába dolgozni. Ezért is örülök hogy Önre tálaltam. Nekem a motivációm a gyerekek előtti, példamutatás és Jövőre szeretnék, egyéni vállalkozásba kezdeni. Bízom benne hogy én is eltudom sajátítani a német nyelvet. Maradok Tisztelettel:JUHÁSZ IMRE
    Ui:Hát igen a kor is számít, idősebb korban nehezebben megy a tanulás, az eredményességet, nagymértékben befolyásolja a motiváció.

    Válasz
  12. Vlajk Éva

    Kedves András úr!
    Szerintem nyelvtanulásnál számít a kor! Kisfiammal 2 évet külföldön éltünk! Észre sem vettük, mennyire ráragadta nyelv tudása :-) Én kissé beszéltem a nyelvet, ismerőseim mondták, a Fiam jobban beszél nálam!

    A motiváció is befolyásol és ha van hozzá szorgalom,akkor mindenre képesek lehetünk!
    Üdvözlettel VÉva

    Válasz
  13. Kocsis Klára

    Kedves Neményi András úr
    Szerintem is biztosan fontos a motiváció. sokkal jobban megy a tanulás ,ha van miért. A kor viszont szintén fontos,mivel idősen biztos nehezebben megy, több kitartás kell, hogy ugyanazt megtanuld mint egy fiatal, aki fogékonyabb. De igen, ha van miért sikeresen vizsgázhat egy idősebb is.

    Válasz
  14. Bánhidi Juli

    Nekem volt előtanulmányom középiskolából.
    A 100%-os nyelvi környzeteben előjöttek szavak és ige egyeztetések.
    Amikor én fogadtam itt a múlt héten német vendégemet, akkor már teljesen jól ment.
    Ő ugyan javított, ha nem jól ragoztam, mert azt szeretné ha én beszélném a nyelvét.
    Az Ön anyagában sok minden le van egyszerűsítve, ami idős korban is motivál.
    Ha nulláról kellene kezdeni, az időskorban szerintem nehezebb lenne. Motiváció kell!
    Az angol kipróbáltam, és az nehezebb nekem, mivel soha nem tanultam korábban.

    Válasz
  15. Harsányi Vince Tibor

    Hát a motiváció az biztosan nagyon fontos nekem az volt a véleményem hogy nem lesz nyelvvizsgám. Hiszen nem nekem találták ki az idegen nyelv tanulást. Ám az élet kisidort északra ,így kénytelen voltam megbírkózni a Svéd nyelv szépségeivel.Hiszen a feleségemet találtam meg oly távol kis hazánktól. Nem mondom hogy anyanyelvi szintre,de el tudtam jutni egy jó szintre. S a kellö vizsgákat is le tudtam tenni, amit nem gondoltam volna.

    Válasz
  16. Lessiné Kati

    Nehezebben tanulok már 65 évesen, mint korábban. Duppla energia kell a szavak memorizálásához. Nem adom fel. Mi motivál??? A memóriámat karbantartom. Szükségét látom, hogy ha utazunk külföldre, tudjak legalább tájékozódni és eligazodni. Az angol nyelv szépsége is motivált. jó társaságban, hasznos időtöltés és az önbizalmamat is növeli a nyelvtanulás.

    Válasz
  17. Sarkozi Marika Anna

    TISZTELT TANAR UR!
    Nem az szamit hany eves az ember a lelkunk nem oregszik
    Nekem nagyon sokat segitett
    Koszonom

    Válasz
  18. Tóth Ilona

    A motiváció nagyon fontos és sokat segít a tanulásban!
    Én 47 évesen nyelvvizsgáztam (egyszerre a 17 éves lányommal ) Munkahelyváltás miatt szükségem volt napi szinten beszélni.
    Köszönöm a praktikus leckék küldését, örömömre szolgál, hogy még mindig megértem és evvel gyakorolhatok! ( pedig eltelt 30 év )

    Válasz
  19. Rauch Magdolna

    A kor egyáltalán nem számít szerintem, csak akarat kell. Tulajdonképpen mindenkinek meg van a célja, hogy miért szeretne nyelvet tanulni.

    Válasz
  20. Erzsebet Erdei

    Én 58 évesen jöttem el Amerikába, azóta itt élek. Most 68 éves vagyok, és folyamatosan tanulom a nyelvet, az utóbbi időben feküdtem rá komolyabban a tanulásra. Igen, é is szeretnék jól beszélni angolul. Nekem persze azért is fontos, mert készülök az állampolgári vizsgára, és erre szükség van az angol nyelvre. Tehát én is azt mondom, hogy nem a kor számit. Kortól függetlenül, ha valamit el akarunk érni, akkor azt meg is tudjuk tenni.

    Válasz
  21. Motúz Ferenc

    Igen, szerintem is fontos. Lehet, hogy csak azért, mert az angol beszélgetésekből valamit szeretnék érteni, a szavakat a beszélgetésnél , esetleg valakinek segíteni, aki nem tud magyarul. Az angol nyelv mindíg is érdekelt, sajnos főleg a német nyelvterülethez kötött a munkám. Most már nyugodtan foglalkozhatnék az angol nyelvtanulással, kedvem is lenne hozzá, sajnos egyéb ok miatt még most is időhiányban szenvedek. És hogy ötven felett érdemes-e nyelvtanulásba kezdeni? És 60 felett? És 70 felett? Nem folytatom! Akarat, kitartás és természetesen valamilyen motiváció is kell hozzá. És persze IDŐ!
    A több nyelven beszélőket mindíg is csodáltam és tiszteltem.
    Kedves András! Gratulálok és üdvözlöm: Ferenc, túl a …-on!

    Válasz
  22. Kovács Géza

    Szerintem 40 év felett már nem igazán megy illetve csak bizonyos szintig lehet eljutni. Magamból kiindulva túl lassú az ember. A tanulás egy dolog, de a vizsga követelmény szintje, teljesítmény orientáltsága adott időre már sok. Persze aki elég szerencsés, hogy van elég ideje amit erre tud fordítani akkor lehet hogy összejön.

    Válasz
  23. Antalné Teleki Zsuzsanna

    Tisztelt Tanár úr köszönöm a leckéket 64 éves vagyok igen a motiváció számít.Illetve legyen célunk én nyaralásunkra kezdtem tanulni az olaszt.Régen tanultam már kellet egy kis idő az agyamnak hogy újra tegye a dolgát.Kis idő elteltével már örömömet leltem benne.Szerintem az akarat számít és legyen célunk.Lényegesebb mint az életkor.üdvözlettel: Zsuzsanna

    Válasz
  24. Balla Erzsébet

    Tisztelt Uram!
    Az Ön segítsége, nagyon sokat jelent, de fontos az adott nyelven történő kommunikacio.
    Úgy gondolom, le lehet nyelvvizshazni, 50 felett, de nehéz.
    Talán, kétszeri, nyelvi leckék tanulása után
    Én németből szeretnék, de még egy ő élet rajzot sem tudok. Megirni, nemhogy kiejteni.
    Oroszt tanultam 8. Évig, annak viszont most is neki mernék vágni. 61. Éves vagyok.
    Nagyon. Köszönöm a segítséget.
    Üdvözlettel. Balla Erzsébet

    Válasz
  25. Pintér Mária

    Nem számít az életkor.Fontos, hogy legyen motiváció.Fegyelmezettséggel,szorgalommalm meglehet csinálni a viszgát 50 éven felül is.

    Válasz
  26. Tünde

    A kor nem számít csak az, hogy tényleg le akar-e vizsgázni valaki. Én is közel ötven évesen szereztem meg az első nyelvvizsgámat. Szükségem volt rá. Ráadásul otthon, önerőből készültem fel rá, nem jártam nyelvtanárhoz. Igen, tényleg intenzíven sok gyakorlással sikerült.

    Válasz
  27. Farkas Istvánné

    Nem a kor számít,hanem az ember határozottsága,hogy akarja -e beszélni a bizonyos nyelvet,hogy „felnőttnek érezhesse magát,mert kommunikálni akar,nem pedig papírra leírt szöveget mutatni ,ha be kell menni ,bármilyen helyre ahol meg kellene szólalni,(ismerem az érzést)

    Válasz
  28. Pap Zoltan

    Igen számíthat a motiváció csak nem tudom,hogy mennyire.Hülyeséget nem akarok írni.Életkorral kapcsolatban ugyan ez a véleményem!

    Válasz
  29. Lázar Gezáné

    Kedves András!
    Magam peldajaból indulok ki.Ha egeszseges az ember akkor konnyen vag bele az ember a tanulasba es ha valoban erdekli akkor kenyszer nelkul tanul es halad is bar kicsit lassabban mint ifi kent Am ha jonnek az egeszsegugyi problemak akkor bizony meg szunetekkel de ujra es ujra neki fog azber de mar nehezebben megy es hiaba van meg regebbi e szandek mar semmi sem a regi.Aztan a kihagyasok miatt jon a csalodas es egyre kevesebb a lelkesedes.Minden ujra kezdes utan egyre nehezebb En itt tartok most harom nagyon rossz ev utan (82évesen)
    Udvozlettel
    Zsóka

    Válasz
  30. kàlucztibor

    üdvözletel nemènyi ur nyelv tanulás fontosága a munkámhoz kellene de hanyagságom miat neigazán tanulom pedig kèt n3met egyèni válalkozásom volt ami aránylag sikeres is volt de a nyelv miat ugye nemlet teljes siker mivel nemtutam megvalósitani a daját elkèpzelèsem de talán rá adom magam a tanulásra köszönöm az imail jeit üdvözletel kálucz tibor

    Válasz
  31. Marianna

    Kedves András!
    A motíváció bizony sokat számít.Legyőzi a lustaságot.
    Nem az életkor határozza meg a hatékonyságot, hanem az egyén állapota.
    Az egyik ember még kilencven éves korában is szellemileg friss, a másik hatvan évesen már feledékeny, nem jutnak eszébe a szavak, nem tudja kifejezni magát, pedig tudja ,hogy mit akar mondani.
    Októberbe megyek Angliába látogatóba, addig még sokat kell gyakorolnom. Köszönöm az eddigi segítséget.
    Üdvözlettel: Marianna

    Válasz
  32. Vlasich Árpád

    Természetesen számít a kor !!! Gyerekként könnyen megy, játékosan több nyelvet is meg lehet tanulni, de a hivatalos nyelvtan már idősebb korban tanulható , persze vannak zsenik, akiknek kis korban is éredemes nyelvtant tanítani !!!
    A motiváció is fontos természetesen !!! Lehet munka, házasság, vagy csak simán kint élni valahol !!! De lehet, hogy magyar környezetben él valaki, de a környéken más nyelven beszélők is élnek !!! Viszont sok időt igényel idősebb korban, és gyakorolni kell napjában !!!

    Válasz
  33. Misu

    A kor – szerintem: elég sokat nyom a latban, mert ismeretes, hogy az agy az új infókat nehezebben veszi be. Nem marad meg úgy az agyban az infó, amint gyerek korunkban. A betegségek, a gyógyszerek rendkívül befolyásolják a memorizálást ! Hiába erőlködünk mi 65 felettiek, egyre nehezebben tudjuk rögzíteni a friss infókat ! De egy kicsit igaz az a közmondás:”nehezen tanul,de könnyen felejt ! ” A biológia,- kémia, – fizika működik, de sokszor nem az előnyünkre !!!

    Válasz
  34. Z.Mária

    Teljesen mindegy, hogy van e nyelvvizsga, vagy nincs. Az a lényeg, hogy tudjon és merjen kommunikálni azon a nyelven amit tanult. Nagyon jó érzés, ha meg tudunk szólalni más országból jövő emberek nyelvén, még ha hibásan is!! Én 64 évesen spanyolul tanultam évekig az ELO segítségével otthon egyedül. Most a spanyol és olasz TV-t nézem és sok mindent értek. Spanyolországban többször jártam és ott is az élő beszéd volt a legfontosabb, amit többé kevésbé meg is értettem és beszéltem is. Most télen majd a német nyelvre fogok több időt fordítani, illetve tanulni.
    Igaz a gimnáziumban német nyelvet tanultam, de már sok az elfelejtett szó és újra fel kell eleveníteni az elmémet. Most 70 éves vagyok, nyugdíjas, több időm van nyelvekkel foglalkozni és karban tartja a memóriámat. Jelenleg amikor itt vannak az unokák, akik 10 év alatt vannak, tanítom őket spanyol és orosz szavakra és számokat 100-ig

    Válasz
  35. Göcző Katalin

    A kor előrehaladtával nehezebben rögzülnek a szavak.
    A motiváció mindenben segít.

    Válasz
  36. Zsuzsa

    Biztosan le lehet nyelvvizsgázni, ha igazán akarjuk kitartó tanulással és önbizalommal. Ebben a korban szerintem
    mégsem ez a legfontosabb. (Legalábbis számomra) A példamutatás unokáim felé, illetve ,,bizonyítás” önmagam-nak.

    Válasz
  37. Galambos Gyuláné

    Igen, le lehet vizsgázni 50 év felett. Nekem jónéhány évvel ezelőtt sikerült ! 59 éves voltam amikor németből alapfokú nyelvvizsgát tettem. Nagyon boldog voltam, hogy egyből sikerült. Ezzel magamnak és a családomnak bizonyítottam be, hogy képes vagyok rá.Külföldi utazásoknál azóta is a családom alapfokú tolmácsa vagyok és van egy kedves német barátnőm, akivel még időközönként levelezünk is.
    Persze kétségtelen, hogy fiatal korban sokkal könnyebben és gyorsabban megy a tanulás, hiszen az ember akkor a legfogékonyabb !
    Mindenkinek eredményes nyelvtanulást kívánok !
    Üdvözlettel : Galambos Gyuláné

    Válasz
  38. Némethné Vera

    Igen biztos vagyok benne, hogy képesek rá emberek. Nem mindenki aki neki kezd. A motiváció az nagyban befolyásol sok embert, és ha van hozzá szorgalma is akkor mindenre képesek lehetünk. Nagyon köszönöm a sok hasznos és kitartó e-maileket. Fokozatosan erősít.

    Válasz
  39. Speer Antal

    Tisztelt Neményi úr! A kérdésekre válaszolva én úgy gondolom,hogy idősebb korban kicsit nehezebben fog az ember agya de egy kis torna nem árt. Természetesen ha van motiváció a tanulás is könnyebb és gyorsabb lehet. Üdvözlettel Speer Antal.

    Válasz
  40. Magdi

    Tisztelt Tanár Úr!

    Köszönöm, hogy érdekli a véleményem. Természetesen, azt el kell ismernünk, hogy a kor, különösen 50 év felett, ” nem tesz jót az agyunknak.” Én viszont a kölcsönhatásban hiszek, vagyis abban, hogy sokkal kevésbé „kopnak” azok az agysejtek, amelyeket nyelvtanulással tréningezünk. Éppen ezért , ne mondja azt Steffler Ágnes, hogy az idős korban folytatott nyelvtanulás, elősegíti a demencia kialakulását. Nem értek egyet ezzel az állítással, kíváncsi lennék, hogy erre nézve, milyen véleménye lehet egy orvosnak.
    Én is – a Tanár úr által kifejlesztett szisztéma segítségével – most készülök nyelvvizsgára. Motivációm kettős: 1./ Eljutni a doktori munkám befejezéséig, 2/ Tréningezni az agysejtjeimet.
    Köszönet a kedves törődésért, üdvözlettel Magdi.

    Válasz
  41. Steffler Ágnes

    Kedves András!
    A nyelvtanulás, úgy, mint a zenetanulás egyfajta készség,ezért fontos annak felismerése, hogy ki rendelkezik ezzel a készséggel, mert ez eldöntheti a későbbi pályaválasztását is!
    Ön nem véletlenül beszél több nyelven. Hálás lehet annak, aki Önben felfedezte ezt a készséget, mert neki és a szorgalmának köszönheti, hogy ennyi nyelven beszél.
    Teljesen lényegtelen az életkor a nyelvtanulásnál! Én már sajnos elmúltam 20 éves, de még most is tanulok.
    Az idősebb generáció számára a nyelvtanulás kifejezetten segíti a demencia kialakulását. Állandó gondolkodásra késztet,a feladatok helyes megoldása sikerélményt ad.Üdvözlettel: Steffler Ágnes
    Aki egy nyelvet már elsajátított, bizonyára lesz késztetése egy másik nyelv tanulására is.Ezzel így vagyok én is, angolul, oroszul nagyon jól tudok, de évekig tanultam eszperantóul és németül is.Ezért kértem Öntől az ingyenes német leckéket, melyeket még egyszer nagyon köszönök.

    Válasz
  42. Wagner Sarolta

    Tisztelt Neményi András ! Köszönöm a levelét, remélem szeptemberben újra tudok németül
    tanulni. Akkor átgondolom, hogy milyen módon próbálkozzak. Maj írok, ha döntöttem.
    Sajnos nyár elején a munkám lefoglalt, talán most. Üdvözlettel Sarolta

    Válasz
  43. Csáki Gyula

    Szerintem apszolut nem számit a a kor a nyelvtanulásban.
    A motiváció nélkül nem erdemes hozzáfogni

    Válasz
  44. Demcsák Géza

    Fiatalon a legfogékonyabb az ember a nyelvtanulásra,
    de motívációja a korától független.

    Válasz
  45. Muhlbacher Arpadne Ibolya

    Kedves Andras ! Minden eddigi segitseget halas szivvel koszonom ! A megvett anyagokat a lanyomnak vettem, aki 44 eves , a pici fia most megy elsobe es mar az oviban is ismerkedett az angollal ! Szeretnem, ha a lanyom tudna Neki segiteni, ezert vettem meg nagynehezen az anyagokat, es mentettem meg a segitseget ! En 75 eves rakkal mutott es sok gonddal – muteti hibak – vegetalo valaki vagyok ! Az IBBA nevet – amugy Ibolya- az unokamtol kaptam ! Jo lenne meg egy kicsit latni hogyan tanul, hogy alakul az elete. Nagy akaratero es erofeszites a reszemrol- anyagilag is – , hogy eletben maradjak meg egy kicsit ! ! ! A celom tart eletben es az Uncsim szeretete, az igenye ram. En igyekszem jo kislany lenni ! Megegyszer koszonom a segitseget, oszinteo olelessel : IBBA

    Válasz
  46. Bagoly Klára

    Szerintem a kor számít, mert az idő múlásával az ember agya már nem olyan fogékony.

    A motiváció azonban a legjobb eszköz a tanulásban akármilyen idős valaki.

    Tehát le lehet nyelvvizsgázni 50 évesen is, ha erős motivációk van.

    Válasz
  47. Szilágyi Judit

    Most Amerkaba vagyok 2 hete érkeztem Unokám született .Itt angol nyelvet hallok. A könyveket magammal hoztam Nagyon sokat segítenek .Remelem tavaszra sokkal többet tudok.Es folyékonyan fogok tarsalogniEzt akarom. Koszonom

    Válasz
  48. Valent Maya

    Kedves András!
    Valóban kell egy erős motiváció és semmiképpen nem az életkortól függ a nyelvtanulás eredményessége.
    Sok múlik a személyiségen is. Kell még valami, amit én nem értettem meg, mert 50+ -osként nem áll össze az angolom. Érdeklődve olvasom a véleményeket, hasznos kis fórumot hozott össze, köszönöm.

    Üdvözlettel:
    Valent Maya

    Válasz
  49. Terenyei Zsolt

    Köszönöm András az érdeklődését,sajnos még nem állt módomban foglalkozni a nyelvtanulással,de biztosíthatom,hogy ami késik nem múlik.

    Válasz