Ki tanult meg úszni egy haltól?

Nagyon sokszor hallottam már, hogy úgy lehet jól megtanulni egy idegen nyelvet, ha az ember kimegy külföldre.

Ezt általában olyanok mondják, akik nem elég szorgalmasak ahhoz, hogy eljussanak egy középfok körüli tudásig…, ezért ezt az állítást inkább kifogásnak érzem, mintsem valódi oknak.

Mennyire téves az a felfogás, hogy csak külföldön lehet igazán megtanulni, és hogy aki kint él, annak könnyű…

Nagyon-nagyon sok levelet kapok külföldön élő magyaroktól, hogy segítsek nekik, mert nem tudják elsajátítani a nyelvet, évek óta kint élnek, de nem értik, ha szólnak hozzájuk…

A múlt héten éppen egy nyelvvizsgáztatással kapcsolatos rendezvényen vettem részt (erről itt írok bővebben), ahol az angol előadó a következő kérdést tette fel nekünk:

„Hányan tudnak Önök közül úszni?”
„Emelje fel a kezét, aki tud úszni!”
„Köszönöm. Most az emelje fel a kezét, aki egy haltól tanult meg úszni!
„Senki? De hiszen a hal jól úszik!”


Kedves nyelvtanuló társam!
Ön szerint külföldön, nyelvi környezetben is kell szorgalom?
Vagy odakint az már nem szükséges?

A véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

808 hozzászólás a(z) “Ki tanult meg úszni egy haltól?” bejegyzéshez

  1. Kárpáti Gábor

    Mint ahogy a gyerekek is, egy, két, maximum három év alatt a szüleiktől megtanulják anyanyelvüket, ugyanúgy óriási segítség, ha a tanult nyelvi környezetben tartózkodik az ember. Ott a szavak ismétlése, és tárgyhoz, vagy fogalomhoz kötése, és a hozzá kapcsolódó azonnali sikerélmény, meggyorsítja a nyelv elsajátítását. Sőt. ha a tanulónak jó füle van, még a szavak kiejtésének zenei pontosságát is precízen elsajátítja. De szorgalom és akarás nélkül ott sem lehetséges. És nem a haltól kell megtanulni úszni, hanem azoktól az élőlényektől. akik a vízben élnek, és tüdővel lélegeznek, mert azokhoz vagyunk hasonlóak. Már egy társsal is könnyebb sikert elérni, mint magányosan szorgoskodni, és a sikert , vagy a kudarcot nem megosztani. De egyetértek, szorgalom nélkül semmire nem megy az ember. És a motivációt valahogy életben kell tartani.

    Válasz
  2. Buliczka Jánosné

    Szerintem nyelvi környezetben is fontos a tanulás ,figyelni hogyan beszélnek,kérdeznek az ott élők.Én már megtapasztaltam az élő beszédből nagyon sokat lehet tanulni.Üdvözlettel: Mária

    Válasz
  3. Szabó István László

    Kedves András!

    Volt rá eset,, hogy én kint , külföldön tanultam meg nyelvet beszélni de egyrészről rá voltamm kényszerítve, másrészről nagyon hosszú idő alatt sikerült elsajátítanom és nem is tökéletesen! Tehát beszélem ugyan de nem is értem 100% -osan és nem is beszélem 100%-osan! Tehát ez nem jó megoldás!

    Válasz
  4. Lévai Zsuzsanna

    Kedves András!
    Véleményem szerint akár nyelvi környezetben, akár itthon tanulunk egy nyelvet a szorgalom, akarat, kitartás mindenféleképen szükséges. Ha külföldön vagy és nincsenek magyarok körülötted, bármit is szeretnél megkérdezni, muszály tanulnod, amihez bizony kell a szorgalom és kitartás.
    Üdvözlettel: Lévai Zsuzsa

    Válasz
  5. Radics Béla

    Kedves András! Véleményem szerint mindegy, hogy külföldön, nyelvi környezetben, vagy idehaza tanuljuk az adott nyelvet, szorgalom, kitartás és nagyon nagy akarat nélkül nem jutunk előbbre. Ez igaz az élet bármely más területén is. A nyelvi környezetnek természetesen van előnye, hiszen ott „benne vagyunk” az adott nyelvben, ám ez vajmi keveset ér kitartás és szorgalom nélkül. A minap történt velem a következő: városunkon megy át a forgalmas 1.sz. főút. Épp mentem valahová, mikor egy kamion megállt az út szélén, a sofőr kiszállt és nagyon tanácstalanul nézegetett valami papírokat . Én akkor értem oda, és megállított, mutatta a fuvarlevélen a címet, ahova szólt az áru. A város egyik vállalatának a címe volt. Lengyel volt a kamionos. Lengyelül nem tudok, megkérdeztem beszél- e angolul. Igen. Összeszedtem a Bulldózerben eddig tanultakat, és elmagyaráztam hogy merre kell menjen, hányadik lámpánál merre kell forduljon, és onnan még kb. mennyi a cím. Az adott utcában érdeklődjön újra. Megköszönte és elindult. Figyeltem hogy merre ment, az adott lámpánál a megadott irányba fordult, aztán eltűnt a forgalomban. Ezek szerint megértette. Jólesett hogy tudtam segíteni, és hogy először tudtam használni az eddig megszerzett kis tudást. Már megérte. Köszönöm Önnek. Üdvözlettel : Radics Béla

    Válasz
  6. Dr. Fekete Gyöngyi

    Kedves András!
    Kétségkívül sokat jelent a nyelvi környezet, de a szorgalom elengedhetetlen. Úgy gondolom, az életkor előrehaladtával méginkább az. Mi felnőttek nehezebben tanulunk. Egy gyerek nyelvi környezetben játszva sajátít el dolgokat, egy felnőtt egyre több szorgalommal.
    Ezért úgy gondolom, hogy itthon – nem nyelvi környezetben is – tökéletesen el lehet sajátítani egy nyelvet, ha valakinek van egy pici érzéke hozzá és főként, ha érdekli a nyelv!
    Erre egy saját példát hozok fel: Lengyelországban jártam, egy fiatal lány volt az idegenvezető, aki gyönyörüen, választékosan, akcentus nélkül beszélte a MAGYAR-t!!! Meg voltunk győződve, hogy valamelyik szülő magyar. Kideült, soha az életben nem járt Magyarországon, viszont annál szorgalmasabban tanulta a nyelvünket hazájában.
    Üdvözlettel: dr. Fekete Gyöngyi

    Válasz
  7. Tassi Gábor

    Nem a haltól tanultam meg úszni!
    Az idegen nyelvet és a szavakat azt meg kell tanulni, hogy megértse az ember gyereke, hogy mit is mond a másik ember gyereke!
    Bizony bizony……….

    Válasz
  8. Kasza Hajnalka

    Üdvözlöm!
    Szerintem nagyon fontos a szorgalom is. Azonban gyorsabban tanul az ember élethelyzetekben, mint könyvből. Nyelvi kurzust végeztem, B1 nívót. Azóta is folyamatosan tanulok, TV-t nézek, Rádiót hallgatok. Sokkal jobban megy a beszéd. Amit el tudok mondani, azt le is tudom írni. Mégis úgy érzem, hogy nem tudok semmit… lehet túl szigorú vagyok magamhoz… 😊

    Válasz
  9. Zvekan Berec Anikó

    Kedves András!
    Természetesen, külföldön is szükséges a szorgalmas tanulás, de könnyebb megtanulni olyan környezetben, ahol állandóan halljuk az idegen nyelven történő beszédet.

    Válasz
  10. Siska Judit

    Biztos, hogy kell szorgalom akkor is, sajnos nehezen tudom rászánni magam, de szeretnék tanulni németül. Mivel 62. évet töltöm hamarosan ugy gondolom nekem már nem megy a tanulás Üdvözlettel Siska Judit

    Válasz
  11. Bálint

    Az angol környezetben született gyermekeknek is meg kell tanulniuk a nyelvet és nem egy évet vesz igénybe.
    Természetesen aki jó nyelvérzékkel rendelketik, annak könnyebben megy a nyelvtanulás. szerintem idősebb korban nehezebben rögzülnek a szavak és gondot okoz a kiejtés.

    Válasz
  12. Takács Péterné

    Kedves Tanár Úr !
    Én nyugdíjasként határoztam el, hogy alapfokon megpróbálom elsajátítani a német nyelvet, mivel az egyik lányom Bécsben él és dolgozik. A kezdet nagyon nehéz volt, de úgy érzem kitartó szorgalommal tudtam haladni az anyagban, aminek hasznát is vettem az életben. A nyáron nagymamai elfoglaltságok, befőzés stb. kevés idő van a nyelvtanulásra.Remélem, hogy ősztől ismét több időm lesz a németre. Huzamosabb időre külföldrenem készülök. Nagyon köszönöm segítségét, pozitív hozzáállását a tanulmányaimban. Tisztelettel és üdvözlettel .Takács Péterné Éva

    Válasz
  13. Fodor Ferencné

    Nem élek külföldön, de a nyelvtanuláshoz úgy itthon, és külföldön egyaránt nagy szorgalom kell. Ismerőseim között van olyan, aki 7 éve Németországban él, de még mindig 1-2 szavas mondatokkal fejezi ki magát. Fre

    Válasz
  14. Szatmári Bianka

    Tisztelt Neményi András!
    Szerintem nagyon fontos külföldön is a szorgalom.Szorgalom minden dolognak az elsajátításához kell!
    Én kiskorom óta tanulom az angol nyelvet és voltam már Angliában is,de ott a tudásomat már csak csiszolgattam.Az ember természetesen tanul új szavakat és mindent angolul hall és olvas,ezért az én véleményem szerint sokkal könnyebb külföldön elsajátítani egy nyelvet!
    Persze mindez csak szorgalommal lehetséges.

    Válasz
  15. Dancsó Éva

    Kedves András!

    Én hét éve kezdtem finnül tanulni. A kislányommal együtt kezdtük, aki másfél évvel az első lecke után kiköltözött Finnországba. Ott angol nyelvű egyetemi képzésben vett részt. A (budapesti Erasmusos) finn párjával is az angol a fő kommunikációs kapcsolat. A kislányom Finnországból is még évekig vett skypeos órákat a tanárnőnktől. Rengeteg energiát fektetett a nyelv megtanulásába. Tehát igen, a nyelvi környezetben is kell a szorgalom.
    Azért a német és francia nevelőnők rendszere nem volt véletlen. A nyelv, főleg pici korban „diffúzióval” tanulódik. Ha már az ovisok képernyőt néznek, legalább az angol nyelvű Peppa Piget nézzék, és ne a szinkronizáltat. Szerintem a legfontosabb a korai kezdés. Sok jó baba-mama, nagyszülő-unoka tanfolyam kellene.
    Ja, és a finn nagyon nehéz így hatvan fölött, de nem adom föl.

    Válasz
  16. Sárközi Rudolfné

    Szorgalom nélkül semmit nem érünk el se itthon se külföldön. Nekem nincs nyelv érzékem és ráadásul még nehezen is tanulok de mellette ott van bennem a szorgalom és ezért tudok előre jutni. Csak is a szorgalommal és a kitartással lehet elérni a célig.

    Válasz
  17. Farkas László nyugdíjas mérnök

    Szorgalom nélkül nincs elsajátítás se itthon se külföldön se a holdon. Az tény, hogy külföldön könnyebb de az nem mindegy, hogy milyen körülmények között. Ha csak egy bolti vásárlás, közlekedési villamos, buszjegy vagy köszönés a kapcsolat akkor ez külföldön se ér semmit. Elmesélem egy történetemet ami csodálatos volt. Levelező kapcsolatban álltam egy NDK-s fiatal tanítónővel aki az osztályával töltött egy hetet Dresdában, 10 évesek voltak a gyerekek én végzős mérnök. Egy hétig együtt jártam a gyerekekkel Dresdát,különösen hozzám szegődött a csoportból egy kedves kislány és kisfiú, fáradhatatlanul tanítottak. Végül is segítettem a tanítónő barátnőmnek vigyázni is az osztályra. Soha nem tanultam annyit mint akkor. Hát ez régen volt de felejthetetlen emlékem. Üdvözlettel

    Válasz
  18. Somogyi Józsefné

    Szerintem és környezetemben tapasztaltak, hogy a szorgalom az nagyon nagyon fontos. Ha a nyelvérzéke vagy felfogása nem kitűnő, akkor is lehet szorgalommal felfelé jutni. Mert nem csak a kitűnő tanuló az okos. Az, hogy valaki külföldön van, annak ugyanúgy kell tanulni, csak neki talán könnyebb.

    Válasz
  19. Gőz Imre

    Igen, kell hozzá szorgalom. Csak külföldön elsődleges feladattá válik a nyelvtanulás. Most nekem sok a kötelezettségem, kevés az időm, amit nyelvtanulásra tudok fordítani.

    Válasz
  20. Nagy Zsuzsa

    Külföldön is szükséges a szorgalom amit érdeklődéssel kell párosítani és bátorsággal gyakorolni a még hiányos ismereteket.

    Válasz
  21. Magdolna

    Bizony , ezekre szükség van!
    Bátorság, merjünk „dadogni”. Figyeljünk a mások kiejtésére, próbáljunk megszólalni, ha rossz a szó, akkor is, majd kijavítanak. Én szótározni is szoktam. Ott vannak már a mobilon a fordítóprogramok és azokat is próbáljuk fölolvasni.

    Válasz
  22. Tóth Józsefnémamangol

    ÚGY GONDOLOM A SZORGALOM ,AZ ELKÖTELEZETTSÉG ÉS KITARÁS NÉLKÜL SEM ITTHON,SEM KÜLHONBAN NEM LEHET SZÁMOTTEVŐ EREDMÉNYT ELÉRNI.
    Üdvözlettel: Anna

    Válasz
  23. Müller Csaba

    Kedves András!
    A szorgalom és kitartás az élet valamennyi területén szükséges kellék, ha sikert akarunk elérni. A nyelvtanulásnál maradva; kell egy belső motiváció, késztetés, vagy egyszerűen csak kiváncsiság, ami előre hajt bennünket. Az idegen nyelvi környezet vélhetően előnyt jelent, de egy középfok körüli tudásig – ahogy Ön írta – el lehet jutni kies hazánkban is a bárki számára elérhető segédanyagok, médiaháttér segítségével. Persze fel kell tenni magunknak a kérdést, hogy milyen felesleges napi tevékenységről, kedvtelésről tudunk lemondani a rendszeres gyakorlás érdekében. A kulcs talán a mindennapi élethelyzetekben jól használható idegen mondatok elsajátítása és alapos begyakorlása lehet (Bulldózer?!), hogy adott szituációkban görcs és gátlás nélkül, reflexszerű természetességgel alkalmazhassuk ezeket a paneleket, ahogy pl. az O.K.-t kimondjuk. Ismerjük a tv-ben hallott reklámszlogent: Az élet az erőfeszítéseket díjazza és nem a kifogásokat. Ennek kapcsán mottóként idecitálnám azt a rövidke verset – mindenekelőtt saját okulásomra -, amit a G.I Jane c. filmben Viggo Mortensen parancsnok mondogatott a hároméltű kiképzésre váró jelölteknek: D.H.Lawrence Self-Pity (Önsajnálat)
    I never saw a wild thing Nem láttam még vadat,
    sorry for itself amely szánná magát.
    A small bird will drop frozen dead from a bough A madár fagyottan zuhan le az ágról,
    without ever having felt sorry for itself de sosem gondolt rá, hogy sajnálja magát.

    A fentiek értelmezését nyilvánvalóan megkönnyíti Demi Moore hadnagy kimunkált izomzatának és csúcsos pólójának látványa.
    Türelmét és az eddigieket megköszönve, szeretettel üdvözli
    Müller Csaba

    Válasz
  24. Fejes Erika

    Igen!.. Kell szorgalom, anélkül minimális az a tudás ami ráragad az emberre!

    Válasz
  25. Balázs Tünde

    Kedves András! Véleményem szerint,nem szorgalom kell,vagyis nem csak szorgalom,hanem akarat,aki nem akarja nem is tudja még külföldön sem,de viszont van egy nagy előnye a külföldi tanulásnak,ott muszáj akarni ,mert ha nem akkor nem tudsz elbeszélgetni senkivel.

    Válasz
  26. Gyüre Andrásné

    Szerintem kell a szorgalom,de segít,hogy mindenki idegen nyelven beszél és rá is kényszerül a nyelv használatára

    Válasz
  27. Dr Nádudvari Ilona

    Minden tanulási folyamathoz szükséges szorgalom,ha az idő és a minőség is fontos. Nyelvi környezetben „ragad” is az emberre némi tudás,amennyi a ” nem eladható” szinthez elég lehet,de pl.hivatalos ügyek intézésehez kevés.dr Nádudvari Ilona

    Válasz
    1. Tibor

      Természetesen mindenhez kell szorgalom kitartás. Nincs ingyen ebéd!

  28. Szálka Béláné

    Igen, külföldön is kell a nyelvtanuláshoz szorgalom. Ezidáig úgy gondoltam, hogy ha én megtanulok németül, akkor azt unokáim kevésbé fognak tanulni magyarul. Most azonban arra gondoltam, hogy mégis megtanulok németül,bár a Voralbergi nyelvjárás nem tartozik a :hoch-Daich területbe, talán ezért is óczkodtam a rendes német megtanulásától, hiszen azzal sem fogom őket megérteni, viszont talán ráveszem őket, hogy ne a voralbergi, hanem az általánosan használt német nyelvet használják, amikor velem beszélnek. Ön szerint ez járható út?

    Tisztelettel

    Szálka Béláné
    (Torbágyi Katalin)

    Válasz
  29. Gulyásné Gáspár Ágnes

    Valóban igaz ,hogy mondatokat kell tanulni. Nem járható út, hogy külön,tanuljuk az elemeket ,majd összerakjuk.
    Meg kell tanítani a helyes kérdezést. A pontos kiejtést. Gyakorlás ,gyakorlás, beszédben és írásban.
    Szorgalom !!!!

    Válasz
  30. licskai istvánné

    Hát szerintem persze szorgalom mindenhez kell, de az itthoni nyelvtanuláshoz szerintem
    több akaraterőre és szorgalomra van szükség. Külföldön amikor csak az adott nyelvet
    halljuk az biztos hogy sokkal több „ránkragad” kényszerűségből is. Én legalábbis igy
    tapasztaltam. Egész más hallani és más könyvből tanulni vagy teszteket kitölteni. Én
    pld. már több tesztet is kitöltöttem, és viszonylag jól is sikerültek, de mind a mai napig
    nem nagyon merek beszélni. Egyszerűen leblokkolok amikor meg kell szólalnom.
    Dehát ez én vagyok, biztos mindenkinél más.
    Üdv

    Válasz
  31. Németh Beatrix

    Kedves András!
    Mindenképpen kell a szorgalom. A nyelvtanulásban különösen, de az élet minden területén, ha olyan új tudást akarunk elsajátítani, ami egy folyamatot jelent, hogy a végére szeretnénk elérni.
    S most megragadom az alkalmat arra, hogy megköszönjem a májustól ismét küldött leveleket.
    A télen azt jeleztem Önnek, hogy szabadul fel időm, s onnantól jobban tudom figyelemmel kísérni, tanulni.
    Miután nem kaptam visszajelzést, beterveztem mást.
    S nem is figyeltem fel az elején, hogy ismét jön a lecke. Másra koncentráltam, nem figyeltem az e-mailokat napi szinten.
    Később már nagy falat lett volna a számomra.
    Unokám születik Hollandiában aug. második felében. Arra szeretnék felkészülni, ami az utazáshoz szükséges, ahhoz, hogy vásárolni tudjak, néhány fontos mondatra, hogy „ne legyek eladható”. Ezekre volna szükségem S.O.S.-ben, Valószínű Önnek az a tematika, ami tökéletesen felépíti a nyelvtanulást, messze nem erre épül.
    Kedves András!
    Ha mégis tud nekem segíteni, örömmel leszek akár minden napos tanuló partner. Bele értve segédanyagokat is, melyek tudnak könnyíteni, támogatni a megértésben, tudás elsajátításában!
    Onnantól már partner tudok maradni – néhány hetet kivéve, amikor a nagymamai képességeimet élhetem ki aktívan :) – és tovább is tanulni, mert akkor ezt már beépítem a többi programom mellé! Az élet hívja elő nekem az angol tanulást, hiszen szükségessé válik, hogy kimenjek a gyerekekhez és a határon túl meg tudjam értetni magamat. Most kezdetlegesen, a későbbiekben gördülékenyebben.
    Nagyon szimpatikus a lehetőség, de elmulasztottam. S később bekapcsolódva már nem csináltam. Ez az igazság.
    Kérem, legyen szíves visszajelezni. Nekem napokon belül szükséges, hogy megoldjam a felkészülést akár magán úton, akár skyp, akár ilyen formában, ahogyan Ön vezeti ezt az online tanfolyamot.

    Válasz
  32. Szűcs Levente

    T. András!
    A gyakorlás és aszorgalom fontos és elengedhetetlen.
    Külföldön azért jobb mert ott rögtön tudod alkalmazi, már aki vagabund és rajta ütés szrüen alkalmazza a tudását,így azonnal van SIKERÉLMÉNYE!! – és ez úgy hat mintha egy lenkerekes autó lenne,tud rá épitkezni!
    Ott tévednek el az emberek hogy mindig többet akarnak mint amennyit alkalmazni tudnának es ez a kudarc nem előre viszi,hanem megállítja!
    Üdvözlettel Sz Levente

    Válasz
  33. Csapó Lajos

    Kedves András!
    Igen, igen nagy szorgalom kell idegen ” Honban” ott kell csak igazán. Mindezen túlmenően egy csomó
    nem megszokott dolog is rabolja energiánkat külföldön. Kint azonban a kényszer és a szorgalom releváns.
    Tisztelettel: Lajos

    Válasz
  34. Kovács Kornélia

    Természetesen. nagyon fontos a szorgalom. A nyelvi környezet segít, de nem pótolja a tanulást.
    Üdvözlettel;Kovács Kornélia

    Válasz
  35. Edelényi Szabó Ernőné/Rita

    Igen a nyelv tanuláshoz kell a szorgalom az indíttatás és a külföldi tartózkodás. Akkor ragad az emberre a tudás.Tényleg akarnak segíteni a kint élő emberek.De a kézzel lábbal mutogatás nem sokra vezet.Hosszú távon minden képen megéri a befektetést.Az igazság az,hogy kimerültem már nincs elég erőm.A hétköznapi gondokban elvesztem.Kell a céltudatosság ,kell kényszeríteni magát az embernek a tanuláshoz leülni és kinyitni a könyvet.Már rég tudnom kéne ha betartottam volna a tanulási időket. Nem szabad tv-t nézni a tanulási idő helyett.Az is befolyásol,hogy az otthoniak mit csinálnak.Akik csak passzív résztvevői az életnek sok energiát elvesznek az tenni vágyóktól,visszatartó erők sajnos.A fáradt ember képes elfeküdni és a többiekhez leragad.Vagy egy jó vígjáték kedvéért is.Így veszünk el a részletekben és elmaradunk a tanulásba,azután meg beletörődünk…Most nagyon őszinte voltam és egyben sebezhető is. Kérem ne írja meg a nevemet.Vannak névtelen hősök .A maguk dolgát mindig hátrébb helyezik a szeretteik kedvéért. vagy valami miatt.Valahogy ezt a tanulós időt ki kell harcolni ki-ki saját magának.Ön mindent jól csinál,nagyon szimpatikus.Nagyon köszönöm,hogy törődik velem.Köszönöm a meghallgatást és figyelmet.Üdvözlettel:Rita.

    Válasz
  36. Hegedős János

    Kedves András!

    Tényleg általános vélemény, hogy külföldön élő honfitársaink könnyebben tanulják meg az adott ország nyelvét. Biztosan benne van az is, hogy egyszerűen nem hallanak mást, vásárlásnál, orvosnál, közlekedésben stb. csak az adott ország beszédét. Ha egy idő után nem tudnak kommunikálni velük, egyszerűen nem lesz „életterük”. Egészen biztos, hogy a szorgalomnak nagy jelentősége van az ilyen helyzetekben, de a kényszerűség nagy kényszerítő erő.

    Tisztelettel:

    Válasz
  37. Pete Mónika Beáta

    Kettő éve élek Németországban és bizony nagyon fontos a nyelv és a szorgalom az első munkahelyem én nem volt fontos a nyelv a második gyár ahol már követelnek egykis gagyaraszast de viszont a kollégáktol már sokat lehet tanulni ha oda figyelsz

    Válasz
  38. Ignàcznė

    Ėn kintdogozom de tanulàsnėlkūl nem lehet boldogulni vannak segitökėsz emberek akik korigàlnak hanembeszėlsz hejessen de töbsėge leint ės nemfoglalkozik veled .

    Válasz
  39. Patkó Kornélia

    Kedves András!

    Hazatérve az egyetemi évfolyamtársaimmal együtt töltött kirándulásomról, kissé megkésve válaszolok kérdésére, de kérem nézze el nekem!

    Úgy gondolom, hogy felnőtt embereknek – gyerekek esetében más – elkerülhetetlen a szorgalom, mint alapvető tulajdonság az adott nyelvi közegben is.

    üdvözlettel: Kornélia

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Nem tudom eldönteni, hogy Önnek az angol vagy az úszás a fontosabb:))

  40. Katalin Pankovits

    Bocsánat, hogy csak most válaszolok ! – Személyes tapasztalatom, hogy semmi tudással nehezebben megy, vagy csak alig a tanulás. Kell egy jól megalapozott alapszint amire lehet építeni mert olyan mint a néma az ember, nem ért semmit és válaszolni sem képes. Sokat segített az Ön mindennapi szóhasználata, elboldogultam vele, ha kerestem valamit, ha nem ment a válasz valamire akkor pedig megértettem ugyan, de csak szótárral és mutogatással kommunikáltam. De boldogultam. Köszönöm az eddigieket is !

    Válasz