Ki tanult meg úszni egy haltól?

Nagyon sokszor hallottam már, hogy úgy lehet jól megtanulni egy idegen nyelvet, ha az ember kimegy külföldre.

Ezt általában olyanok mondják, akik nem elég szorgalmasak ahhoz, hogy eljussanak egy középfok körüli tudásig…, ezért ezt az állítást inkább kifogásnak érzem, mintsem valódi oknak.

Mennyire téves az a felfogás, hogy csak külföldön lehet igazán megtanulni, és hogy aki kint él, annak könnyű…

Nagyon-nagyon sok levelet kapok külföldön élő magyaroktól, hogy segítsek nekik, mert nem tudják elsajátítani a nyelvet, évek óta kint élnek, de nem értik, ha szólnak hozzájuk…

A múlt héten éppen egy nyelvvizsgáztatással kapcsolatos rendezvényen vettem részt (erről itt írok bővebben), ahol az angol előadó a következő kérdést tette fel nekünk:

„Hányan tudnak Önök közül úszni?”
„Emelje fel a kezét, aki tud úszni!”
„Köszönöm. Most az emelje fel a kezét, aki egy haltól tanult meg úszni!
„Senki? De hiszen a hal jól úszik!”


Kedves nyelvtanuló társam!
Ön szerint külföldön, nyelvi környezetben is kell szorgalom?
Vagy odakint az már nem szükséges?

A véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

808 hozzászólás a(z) “Ki tanult meg úszni egy haltól?” bejegyzéshez

  1. Heli

    Szerintem jó egy alap nyelvtudással kimenni és ott külföldön a gyakorlatban gyakorolni és pontosítani azt.
    Szorgalom, érdeklődés ott is kell, de az élet nyilván kikényszeríti jobban a használatot.A lányom kiment Németországba alap nyelvtudással és sok szorgalommal teljesen elsajátitotta a német nyelvet . A beszédén nem lehet észrevenni hogy az anyanyelve nem a német nyelv. senki nem hiszi el neki amikor bevallja hogy nem Németországban szuletett hanem Szlovákiában.

    Válasz
  2. Pentz györgy

    Mielőtt a kérdésedre felelnék nem tudom szó nélkül hagyni az idézett angol előadó frappánsnak szánt példáját pocséknak minősíteni. Mivel az ember nem hal úszást akar megtanulni, alkatánál fogva.
    De a lényeg az idegen nyelvi környezet és a szorgalom!
    Természetesen a szorgalom ott sem hiányozhat, viszont nagyon megkönnyíti a nyelvtanulást, hasonlóan az idegen nyelven nézett filmhez.
    A /nyelv/tanulás koncentrációt igényel. Itthon előregyártott elemekből tanulsz, kint „jön a helyzet” és arra kell koncentrálnod, hogy a szituáció milyen szavakkal kifejezésekkel várható. Természetesen megkönnyíti a helyzeted az, hogy
    mondom egy példával: májusban Ausztriában egy vasúti csomóponton „sikerült” olyan vonatra szállni, amire nem szólt a jegyünk. A kalauz magatartásából tudtam ezt meg és miután megkértem, hogy lassabban és újra mondja el a problémát már nem arra koncentráltam, hogy az előző esti filmről, vagy a kedvenc ételéről fog beszélni, hanem a számomra nem várt, ismeretlen szituációról, és így már „könnyű” volt megértenem, hogy a vonat a következő állomásra 1-2 perc múlva érkezik, ott leszállunk és kb. 5 perc múlva jön a miénk.
    Az eredmény a legfontosabb: szállásadóinkkal az első nap gügyögése után a harmadik napon már folyamatosan tudtam kommunikálni. De ezért szorgalmasan meg kellet küzdeni!!!

    Válasz
  3. Judith

    Szükséges a szorgalom és a figyelem,hogy rögződjön a szituációra jellemző mondat,és kifejezés.
    Nagyon sokszor,előre begyakorlom a mondanivalómat,hogy értsék,amit mondani szeretnék.
    Az élő szituációban ,vagy az egész mondatokat fel tudom használni,vagy a válasz megértésében segít, az előre összerakott szavak a mondanivalómban.

    Válasz
  4. Bagi Péter

    Szorgalom és kitartás mindenhez kell. DE! nem mindegy hogy mennyire könnyíti meg a tanulást a rendelkezésre álló „eszközök”! Például az Öntől kapott lemezeket nem tudom vissza „tekerni” hogy azt újra meghallgassam!? Tehát nem tudok az elejére menni, vagy oda ahonnan már abba hagytam. Így hiába van jó nyelv leckém sorba amikor azt véletlenszerűen tudom használni másnap. At írott anyag és a hang anyag nem passzol egymáshoz! Amennyiben van jobb modernebb technológiával felvett anyag akkor azt megvenném!
    Üdv bp

    Válasz
  5. Tantos Mária

    Szerintem jó egy alap nyelvtudással kimenni és ott külföldön a gyakorlatban gyakorolni és pontosítani azt.
    Szorgalom, érdeklődés ott is kell, de az élet nyilván kikényszeríti jobban a használatot.

    Válasz
  6. dr.Galambos Endre

    Idős vagyok ezért nem gondolkozom külföldi nyelvtanuláson,sem pedig nyelvvizsga letételére.
    Az igényemet kielégitették azok a nyelvleckék,amelyeket az interneten közreadtak,továbbá a megvásárolható nyelvanyag. A nyelvtanuláshoz elengedhetetlen az akarat és a szorgalom. Ami a külföli nyelvtanulást illeti abban közrejátszhat a környezet kényszeritő hatása.,az életvitel befolyásolása.Szorgalomra kitartó tanulásra ott is szükség van.

    Válasz
  7. Kissné Lőcsei Alice

    Kedves András!
    A szorgalmas tanulás nélkül akár itthon akár külföldön nem lehet elsajátítani egy idegen nyelvet . Sok-sok tanulás és gyakorlás kell ahhoz, hogy elsajátítsuk azt a nyelvet, amit kiválasztottunk. Talán a begyakorlás már könnyebben megy külföldön, a beszélő környezetben, de tanulni ott is kell. Üdvözlettel: Alice

    Válasz
  8. Vlasich Árpád

    Kedves András !!!
    Külföldi nyelvkörnyezetben is kell szorgalom, mint az életben mindenhez , természetesen türelem, kitartás is !!!A külföldi nyelvtanulás előnye lehet az, hogy ” csak ” figyelni, és beszélgetni kell, majd csak ráragad az emberre a nyelvtudás !!!
    Akinek viszont nincs nyelvérzéke, vagy fél megszólalni , annak ott is nehéz !!! A nyelvvizsga letételéhez viszont nem az utcai, kocsmai , munkahelyi, szakmai nyelvet kell tudni, hanem a szabályokhoz kötött, helyes nyelvtannal, kiejtéssel !!! Ez is riasztó lehet !!!
    El tudom képzelni, hogy rengeteg embernek a német der, die, das -tól milyen agygörcsei lehetnek !!! Hihihi !!!
    Az angolban viszont sok kifejezést kell megtanulni, ami talán élőben könnyebben megtanulható !!!
    Szóval el tudom képzelni, hogy egy germán nyelvcsaládból jött emberke milyen nehezen teheti le a magyar hivatalos nyelvvizsgát !!!
    Nekem mind a kettő fontos, az adott nyelvterületen élőben, munka közben tanulni, és persze a hivatalos tankönyvből tanárral tanulni !!!
    A nyelvérzék pedig Isten adta dolog, úgy gondolom, a szorgalom meg rajtunk múlik !!!
    Tisztelettel : A legjobb diákja !!! Vlasich Árpád Sopron, Uszoda u. 83. Mob : 30/ 5984822
    Kitartást, egészséget kívánva !!!

    Válasz
  9. Eizenberger Józsefné

    Tisztelt Neményi Úr!
    Szerintem a szorgalom és kitartás nemcsak a nyelvtanuláshoz, hanem minden olyan tevékenységhez kell, amit meg akarunk tanulni. (pl. varrás, horgolás, főzés, stb.) A kitűzött célunk eléréséhez is kell a szorgalom (pl. autóvezetés, főiskola, egyetemi végzés megszerzése.) A külföldi nyelvi környezetben is jó a szorgalom, főként a szókincs növeléséhez. Egy kisgyerek rokonom négy éves korától külföldön él a szüleivel. Ő is megtanulta a nyelvet, de nem hiszem, hogy a szorgalom közrejátszott ebben. Külföldi környezetben könnyebben megtanulja a nyelvet az ember.
    Más: Kértem az ingyenes német nyelvleckét. Azt írta ki a gép, hogy „Az e-mail címmel korábban már történt jelentkezés”. A nyelvleckék még sem jönnek.
    Várom szíves válaszát.

    Válasz
  10. Batáné Frey Veronika

    Szorgalom nagyon fontos, és a kitartás. Ezek nélkül lehetetlen, nem fog sikerülni.Üdvözlettel: Bata Vera

    Válasz
  11. Zádorvölgyi László

    Szorgalom,és ráfordított idő nélkül nem megy!!!
    Én is úgy döntöttem,hogy nekiugrok,de pontos időbeosztással!!!

    Válasz
  12. Bíró Ildikó

    Tisztelt András!

    Igen,az én véleményem külföldön is kell a szorgalom,
    a nyelv tanulásban.Egy szóval, szükséges”
    Üdvözlet Ildikó

    Válasz
  13. Polgár József

    Tisztelt Tanár Úr!
    Szerintem a kitartás,szorgalom a két legfontosabb szempont a nyelvtanulásban.A tanulás helye,másodlagos. Viszont az elsajátitott nyelvi tudást készség szintre fejleszteni, a tanult nyelvi környezetben a legkönyebb.
    Tisztelettel:Polgár József

    Válasz
  14. Gyóni Ilona

    Tisztelt Tanár Úr!
    Tökéletes a párhuzam, és tökéletesen igaza van. A 11 és 7 éve unokám úgy tanult meg kiváló szinten angolul, hogy közben Olaszországban élnek. A szülők felső fokon beszélnek (olaszul is természetesen), az otthoni társalgás sokszor angolul folyik (nem elhanyagolva az anyanyelvet sem), így természetes evidenciával használják az idegen nyelvet. Persze, jártak már Angliában többször is, több-kevesebb időre, de attól még nem tanultak volna meg, ha nincs hozzá akarás, tudatosság. A nyelvtanulás kemény munka. Nem lehet félvállról venni, vagy a csodát várni!
    Megtisztel, hogy kíváncsi a véleményemre. Üdvözlettel: Gyóni Ilona

    Válasz
  15. Zsóka

    „Kedves András!

    Azt gondolom, hogy ezt a kérdést akkor illik feltenni, ha vállalja, hogy külföldre is szállít. Többször kértük, de ezt valahogy nem sikerült megoldaniuk (törvénykönyv, kérem olvasson utána ) a mai világban úgy gondolom ez már nem lehetne akadály, de mégis.

    Válasz ↓
    Neményi András
    Neményi András Szerző
    2019-06-27 – 02:09
    Kedves Zsóka!

    Nem vállalja a szállítónk, mert külföldön nem tudja beszedni az utánvét összegét.”

    Kedves András!

    Egy csomó más megoldás is van, javasoltam, hogy érte megy a ” háztól- házig” szállító cég, / kifizetem előre és érte mennek/ de elutasító választ kaptam :( vagyis semmilyen megoldást nem hajlandóak elfogadni, csak a magyar lakcímre való kiszállítást, Ön szerint nem nevetséges kicsit a XXI. században? A jogi oldaláról ne is szóljak, bár ez nem a szállítók „hibája” ha utána néz. Kérem tegye meg a saját érdeke is!
    ( Nem biztos, hogy mindenki tovább áll mint én, és keres olyat aki megtalálta a külföldre való szállítás lehetőségét is.)

    Válasz
  16. Bartos Ilonka

    Kedves András !
    Köszönöm az érdeklődését , mint már említettem 67 éves vagyok , a nyelvtanulás – most az angol – számomra mint agyserkentés – ” a butulás megelőzése ” .
    Íme a véleményem : a nyelvtanuláshoz – az alaphpz – legalább is nekem a szavak, mondatok megtanulása kell .Az elmúlt héten voltam a gyerekekkel a Bádeni Tónál a hármas határnál : Németország , Ausztria , Svájz . Azt vettem észre , mivel ott majdnem mindenütt németül beszéltek , hogy pár nap után már kezdtek vissza jönni a szavak mondatok , mertem kérni, megértettem a választ , ha látták a bizonytalanságomat ,elkezdték angolul mondani , örültem, ha megértettük egymást . Még 23 évesen tanultam 3,5 évig németül .
    Akkor tájt más volt a nyelvoktatás , a kemény szocialista éra Csehszlovákiában , mint mindenre ,erre is rányomta a bélyegét .Ahogy akkor szükségét éreztem , hogy nyelvet tanuljak – akkor ott csak németet lehetett , úgy érzem most is. Mivel sokáig nem volt lehetőségem külföldre utazni , így a nyelvet sem gyakoroltam . Mikor 1996 – ban külföldre utaztam , szintén kis idő elteltével , vissza jöttek a szavak , mondatok . Most annyival másabb , hogy bele keverem az angolt is , de úgy vagyok vele, hogy ez mindig jobb , mintha hallgatnák , mint a ” kuka ” , vagy néznék .mint a ” bamba ” .
    Tanulgatok a saját tempómmal , az unokázás , család és egyéb kötelességek mellett .
    Köszönöm Önnek a türelmét , a leckéket -nekem ez megfelel , mert ha rendszeresen kellene járnom órákra , sok esetben nem tudnám bevállani a családi kötelességeim mellett .
    Jó egészséget , sok sikert minden jót , kellemes nyarat kívánok .
    Tisztelettel : Bartos Ilonka.

    Válasz
  17. Demeter Ibolya

    Kedves Andràs , kérdėsére vàlaszolva,a szorgalom minden körûlmények között nagyon fontos.
    Üdvözlettel , Demeter Ibolya

    Válasz
  18. tuzson árpád

    a szorgalomra és a mumkára szükség van még idős korban is.nem jó ha valaki akinek van rá pénze lemond mindenről munka, tanulás, csak számítógépezés mivel ma már az a divat.

    Válasz
  19. Szentpéteri Éva

    Tisztelt Neményi András!
    Természetesen ott is kell a szorgalom, de nagyobb a motiváció, mert csak úgy tud boldogulni idegen környezetben!

    Köszönet, az eddigi leckékért: Szentpéteri Éva

    Válasz
  20. Kovács

    Kedves András!

    Igen, én úgy gondolom, hogy szükséges a szorgalom a nyelvi környezetben is. Talán könnyebb a nyelv tanulás az adott környezetben, de szorgalom és kitartás nélkül nem megy.
    A sikeres nyelvtanulás titka tehát a szorgalom, gyakorlás, a kitartás és lehetőség szerint a nyelvi környezetben használni a már elért tudásunkat.

    Tisztelettel: Kovács judit

    Válasz
  21. András Holti

    Ellenkezőleg! Nagyon is szükséges. Szorgalom nélkül lehet „magolni”,de idegen nyelvet jól elsajátítani csak sok-sok gyakorlással lehet!

    Válasz
  22. Demjén Erzsébet

    Tisztelt Tanár Úr!
    Szerintem is kell a szorgalom és a kitartás, de ha egy adott országban dolgozik az ember, akaratlanul is rákényszerül a nyelv gyakorlására és használatára.

    Erzsébet

    Válasz
  23. Váradi Béláné

    Tisztelt Neményi András!
    Én is kint élek Németországban évek óta. Bizony kint is szükséges szorgalom az idegen nyelv elsajátításához. A szorgalommal megszerzett tudás csiszolása már könnyebb német környezetben,de ahhoz,hogy legyen mit csiszolni,bizony tanulni kell sokat.
    Tisztelettel,
    Váradiné Jolika

    Válasz
  24. Zoltán

    Kedves András! Több országban dolgoztam és tanultam, megtapasztaltam, hogy a fogadó ország nyelvének elsajátításához is rendszeres tanulás és szorgalom szükséges. Nem sajnáltam a fáradtságot, amikor a megtanulandó idegen szavakat, mondatokat ismételgettem, a példamondatokat leutánoztam, mint egy „gyerek”.
    Passzív nyelvtudásomat igyekeztem aktívra váltani. Böngésztem a helyi újságokat, magazinokat, hallgattam a rádió műsorokat, a TV-s híreket, programokat, stb. színházba jártam, stb. Egy szó, mint száz, a nyelvtudást gyakorolni, ápolni, használni kell.

    Válasz
  25. Kováts Andrea

    Kedves András,
    Természetesen mindenhez kell erő es az „oly szent
    akarat”,meg persze idő is mindehez amibol egyre ke-vesebb van. Üdv.☺

    Válasz
  26. Rácz Károly Lajos

    Szerintem külföldön is szükséges a szorgalom, ha nyelvtanulásról, ha munkáról van szó. Anélkül nem megy.

    Válasz
  27. Brezovszki Ferencné Irénke

    Kedves András!
    Jót mosolyogtam a cikken, és mivel a véleményemre kíváncsi, írom a véleményem.
    Mint ahogy a haltól nem tud megtanulni úszni az ember, úgy tanulás, erő elhatározás, rá fordított idő és akarat hiányában, soha senki nem fog megtanulni egyetlen idegen nyelvet sem.
    Talán erre, csak egy kisgyerek képes, ha szüleivel 3-4 éves kora körül idegen országba költöznek, és ott kezd óvodába járni. A felnőtt embernek, szüksége van minimum egy alapismeretre az adott nyelvből.
    Aki csak az alapfokig jutott el, az idegen országban adódnak nehézségei. Egyetértek Önnel abban, hogy legalább egy középfokú nyelvvizsga kell ahhoz, hogy idegen országban érvényesüljön és tökéletesítse nyelvtudását.
    Üdvözlettel: Brezovszkiné Irénke

    Válasz
  28. Dr. Balázs András

    Kétség kívül sokkal több lehetőséget jelent a nyelvi környezetben való tartózkodás, de a nyelv elsajátítása sok és komoly munkát kíván. Az anyanyelvet is kell tanulni, nem véletlenül tanítják az iskolában akár 12 évig.

    Válasz
  29. Anna

    Annyiból kell a kinti tapasztalat, hogy megtanuljuk és megértsük a szlenget. De ehhez kell négy bizonyos mértéku nyelvtudás.

    Válasz
  30. Bacskai Ferenc Attila

    Igen, kell hozzá szorgalom, hacsak nem újszülött az ember, de szerintem azért mégiscsak könnyebb, már csak az miatt is, hogy nem tudsz máshogy boldogulni, csak ha használod a nyelvet, vagyis akaratlanul is gyakorolsz. az ismétlés pedig a tudás anyja (és az unalom apja :-))

    Válasz
  31. Nagy József

    Véleményem szerint mint minden komoly tantárgy elsajátításához, így a nyelvtanuláshoz is nagy szorgalom kell.
    Üdvözlettel.
    József

    Válasz
  32. Magdi

    Tisztelt Tanár Úr!
    Köszönöm a megkeresést, ez adott most nekem, erőt és kitartást, hogy a korábbi elhatározást „ezúttal
    valóra váltsam”.
    Folyamatosan be fogok számolni Önnek arról, hogy egy ilyen lelkes segítséggel, meddig tud eljutni a nyelvtanulással egy, az elmúlt században született ember.

    Üdvözlettel Magdi

    Válasz
  33. Kovács Krisztiánné

    Igen kell a szorgalom mert hiába kinnt rá szorul az ember hogy tudja valamilyen szinten a nyelvet de szükséges fejleszteni tovább.

    Válasz
  34. Attila Csaba Nagy

    Sajnos a kint eltöltött idő nem segít . Az ismétlés a tudás attya . Röviden akkor még ha eleget (bocsi) segelsz felette.

    Válasz